Αγαπητή «Α, μπα»: Ο ντελιβεράς μου επέστρεψε πίσω το πουρμπουάρ

Όταν τελείωσα τις δουλειές και πήγα να φύγω στο χαλάκι της πόρτας ήταν τα 50λεπτα παρατημένα. Κι ένιωσα άσχημα

Καλησπέρα σε όλους! Ελπίζω να είστε καλά! Ημέρα καραντίνας δεν θυμάμαι αλλά σου στέλνω για τον εξής προβληματισμό. Δουλεύω κανονικά αυτές τις μέρες όπως και πριν τον κορονοιο αλλά και πριν δεν μαγείρευα αλλά έπαιρνα συνήθως απ έξω. Τα μαγαζιά με μαγειρευτό φαγητό κοντά στην γειτονιά έκλεισαν κι έτσι έχω δυο επιλογές είτε να μαγειρέψω είτε να παραγγείλω από κάπου πιο μακριά. Ε την έκανα την προσπάθεια με την μαγειρική αλλά δεν. Με το ντελίβερι αμπα Νοιώθω όμως άσχημα, ότι φέρνω τον άλλον με το ζόρι σε μια δύσκολη συνθήκη. Χθες πείνασα και είχε περάσει η ώρα όποτε το πήρα απόφαση. Μπήκα στο απ είδα τι ήταν ανοιχτό και παράγγειλα. Όταν ήρθε ο ντελιβερας είχα 50 λεπτά μπουρμπουαρ και του τα έδωσα. Παραξενεύτηκε αλλά μέχρι εκεί. Όταν τελείωσα τις δουλειές και πήγα να φύγω στο χαλάκι της πόρτας ήταν τα 50λεπτα του μπουρμπουαρ παρατημένα. Κι ενοιωσα άσχημα, δεν ξέρω πως να το ερμηνεύσω. Ήταν λίγα και λόγο ημερών; Τον πρόσβαλα; Δεν μου είπε κάτι απλά τα άφησε. Πρέπει σώνει και ντε να περπατάω χλμ για να βρω έτοιμο φαγητό; Απλά ήθελα να ρωτήσω αν είναι λάθος να παραγγέλνω αυτές τις μέρες και τι παίζει με το μπουρμπουαρ, αυτά! Καλή δύναμη σε ολους!

– Δεν βλέπω βιντεάκια μαγειρικής αυτές τις μέρες

H κοινωνία πάντα βασιζόταν στους ανθρώπους που κάνουν τα πιο δύσκολα ή πιο επικίνδυνα επαγγέλματα από άλλους. Αυτό, δεν είναι πρωτόγνωρο. Το σωστό είναι να προστατεύονται όσο πιο πολύ γίνεται, και να παίρνουν περισσότερα χρήματα από όσους ζουν με ασφάλεια.

Τέλεια λύση δεν υπάρχει (και δεν μιλάω για σένα που απλώς δεν μαγειρεύεις για κανέναν λόγο, αυτό όσο και να το εκλογικεύσω, μου προκαλεί απορία, το μαγείρεμα είναι απαραίτητη γνώση και όχι προαιρετική) γιατί από τη μια αυτή οι άνθρωποι κινδυνεύουν καθημερινά, από την άλλη κάποια μαγαζιά επιβιώνουν έτσι. Οπότε, το σωστό -όσο πιο σωστό γίνεται- είναι να γίνεται η παράδοση από μακριά, δηλαδή να το αφήνει στην κλειστή σου πόρτα, κι εσύ να δίνεις το πουρμπουάρ κάτω από την πόρτα ή με έναν τρόπο που τέλος πάντων δεν σας φέρνει σε επαφή. Το πουρμπουάρ τώρα, πρέπει να είναι ασυνήθιστα ψηλό. Πρέπει.

Δεν ξέρω τι συνηθίζεται στα πουρμπουάρ αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, εξαρτάται και από την ποσότητα, αλλά για να ανησυχείς, μάλλον λίγο είναι. Αν είναι λίγο, τι θα πει «είχα 50 λεπτά πουρμπουάρ», μα τον μεγάλο Μανιτού. Δεν είχες πουρμπουάρ, αλλά είχες να πάρεις έτοιμο φαγητό; Αν δεν είχες, να έτρωγες τοστ που δεν χρειάζεται μαγείρεμα (υπάρχουν σάντουιτς και σαλάτες για όσους δεν μαγειρεύουν). Αλλιώς, έπρεπε να περπατήσεις και να το πάρεις μόνη σου, με μηδέν πουρμπουάρ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

-191 points
Upvote Downvote

158
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
56 Θέματα σχολίων
102 Απαντήσεις θεμάτων
6 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
80 Συντάκτες σχολίων
DebyScotland for HolidaysΑεράκιGranita LemoniΤο_κοτσύφι Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
verbascum acaule
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ενώ γενικά συμφωνώ με τις τοποθετήσεις της, κάποιες ελάχιστες φορές την υπεύθυνη της σελίδας τη χάνω. Όπως εδώ και μάλιστα τελείως. Κατ’ αρχήν δεν είναι αντικείμενο κριτικής το αν το έχει ή δεν το έχει κάποιος ή κάποια με το μαγείρεμα και επιλέγει έτοιμο φαγητό ή έχει συμφωνήσει με το σύζυγο ή τη σύζυγο να μαγειρεύει μόνο αυτός / αυτή έναντι κάποιας άλλης καθημερινής κάλύψης αναγκών στο σπίτι. Μετά. Είναι γενικά πιο ασφαλές να παραλαμβάνουμε το φαγητό ή τον καφέ (που δεν μπορούμε να φτιάξουμε σπίτι) στο σπίτι, προσέχοντας εννοείται παρά να πηγαίνουμε για take away. Επίσης κανείς δεν είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

“Αν ένας ντελιβεράς πάει σε 30-40 αποστολές το 8ωρό του και του αφήνουν όλοι από 50 λεπτά τουλάχιστον, ε ένα 15άρι με 20άρι ευρώ «μαύρο» την ημέρα, δεν το λες και λίγο.” Αυτό ακριβώς. Ο σύζυγός μου δουλεύει με κατώτατο μισθό και αυτός εν μέσω κορονοϊού (δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται), έρχεται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους και φυσικά ούτε πουρμπουάρ πληρώνεται, ούτε θα πληρωθεί κάτι extra από την εταιρία. Ο ντελιβεράς πληρώνεται κανονικά τον μισθό του. Είναι χαμηλός γι’ αυτό που κάνει; Σαφώς! Δυστυχώς το ίδιο χαμηλός είναι και των περισσότερων εργαζόμενων στην… Διαβάστε περισσότερα »

littlepanda
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με αυτή τη λογική, γιατί δεν γίνεται ο σύζυγός σου ντελιβεράς, να παίρνει και πουρμπουάρ; Όσοι σκέφτεστε έτσι, γιατί δεν δουλεύετε ντελίβερι και σέρβις να παίρνετε κι εσείς; Τι σας σταματάει; Πέρα απ’την πλάκα, έχω κάνει αυτή τη δουλειά για χρόνια καθώς σπούδαζα, είναι φρίκη. Με πλήρωναν στην αρχή 3,50 ευρώ την ώρα μάυρα, και αργότερα 2,87 ευρώ την ώρα καθαρά και νόμιμα. Το να είσαι στο δρόμο όλη μέρα είναι πάρα πολύ ψυχοφθόρο. Αυτό που καμιά φορά γίνεται κάτι άσχημο και βρίζεις ή τρομάζεις μέσα στην κίνηση φαντάσου το να σου συμβαίνει κάθε μέρα. Από τιπς σε 8ωρο έβγαινε… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Προσωπικά έχω δουλέψει σέρβις. Επίσης ο σύζυγός μου δεν οδηγεί μηχανάκι και δεν μπορεί να δουλέψει delivery. Σας έλυσα την απορία; Με την ίδια λογική γιατί ο ντελιβεράς έγινε ντελιβεράς και δεν έγινε κάτι άλλο; Ναι είναι ψυχοφθόρα δουλειά. Αλλά ξέρετε κάτι; Οι περισσότερες δουλειές είναι ψυχοφθόρες (ειδικά στην Ελλάδα του 2020 με τις εργασιακές συνθήκες που υπάρχουν). Φέτος δουλεύω ως αναπληρώτρια. Ο αναπληρωτής, που δουλεύει 2 με 9 μήνες τον χρόνο, μην ξέροντας αν θα δουλέψει του χρόνου πληρώνεται 850 €. Και υποτίθεται ότι το δημόσιο καλοπληρώνει και αυτός είναι ο μισθός του πτυχιούχου πανεπιστημίου. Και όχι 850 €… Διαβάστε περισσότερα »

Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν μπορείς να συγκρίνεις σερβις και ντελιβερι. Διαφορετικός κίνδυνος (ατύχηματα , παράληση, θάνατος) και διαφορετικά έξοδα (μηχανάκι βενζίνες κτλ δικά τους). Με αυτή τη λογική στον σερβιτόρο αφήνεις λιγότερα απο όσο στον ντελιβερά. Επίσης όπως σου είπαν πιο πάνω δεν έιναι 15-20 ευρώ γιατί πολύ απλά οι περισσότεροι δεν δίνουν. Δεν καταλαβαίνω την αυστηρότητα, οι δικές σου δυσκολίες δεν κάνουν το δικό τους επαγγελμα πιο έυκολο. Στη βάση του το θέμα είναι και θέμα αστικής ευγένειας στο πλαισιο που το θέτει και η Λένα και οχι προσωπικής προτίμησης

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Συγγνώμη, είπα πουθενά ότι είναι εύκολο το επάγγελμα του ντελιβερά; Είπα πουθενά ότι δεν υποαμείβεται; Ακριβώς λοιπόν επειδή οι δικές μου δυσκολίες δεν κάνουν ευκολότερο το επάγγελμα του ντελιβερά, έτσι και οι δυσκολίες του ντελιβερά δεν κάνουν ευκολότερο το δικό μου επάγγελμα. Αυτό που λέω και ξαναλέω σε όλα μου τα σχόλια είναι ότι αυτή δυστυχώς είναι η εργασιακή κατάσταση στην Ελλάδα. Δεν είναι προσόν μόνο των ντελιβεράδων. Σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει, αλλά το να δίνεις πουρμπουάρ δεν αλλάζει την κατάσταση. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν το κράξικο και την αγένεια μερικών (ευτυχώς όχι της πλειοψηφίας του κλάδου) ντελιβεράδων αν δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Intrusive Thot
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έχοντας εκτεταμένη εμπειρία από τον χώρο της εκπαίδευσης, με συγχωρείτε, αλλά, αν σας καλούν 22 ζευγάρια γονέων Σαββατοκύριακα και βράδια, κάτι κάνετε εσείς λάθος. Δεν διακυβεύεται η ζωή κανενός για να σας απασχολούν εκτός ωραρίου. Κάθε εργασία είναι απαιτητική με το δικό της τρόπο και δεν έχει νόημα να τα βάζουμε στο ζύγι. Επιπλέον, ας μην προσμετράμε στη δυσκολία της εκάστοτε δουλειάς καθαυτής -στη δυσκολία που έχει δηλαδή εξ’ ορισμού- δυσχέρειες και επιβαρύνσεις που προκύπτουν από δικούς μας λανθασμένους χειρισμούς. Αντιλαμβάνομαι, βέβαια, ότι δεν είναι δυνατόν 22 ζευγάρια γονέων να καλούν κάθε Σαββατοκύριακο και κάθε βράδυ και μάλλον ελέχθη χάριν… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Άντε να το ξαναπώ μία ακόμη φορά. Δεν είπα οτι το επάγγελμα του ντελιβερά είναι εύκολο ούτε ότι η δουλειά μου είναι δυσκολότερη από του ντελιβερά. Ίσα-ίσα είπα πως νιώθω τυχερή για το μισθό μου γιατί είναι πολύ καλος για τις μέρες μας. Αυτό που είπα είναι ακριβώς ότι όπως η δουλειά του ντελιβερά έχει συγκεκριμένες δυσκολίες και άγχη έτσι και η κάθε δουλειά έχει δυσκολίες και άγχη. Άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο. Μίλησα για τη δουλειά μου και τη δουλειά του συζύγου μου γιατί για αυτές έχω εμπειρία. Δεν το έκανα για να κάνω σύγκριση. Επίσης συμφωνώ και επαυξάνω ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Deby
Μέλος
Συμμετέχων

Εγώ δούλευα σε κατάστημα και έπρεπε να κουβαλάω 20κιλα κιβώτια για τις παραλαβές πάνω από 8ωρες χωρίς διάλειμμα και έπαιρνα τα ίδια ακριβώς με εσένα και έπρεπε ταυτόχρονα να εξυπηρετω τον κόσμο και να μπαίνω και ταμείο και να είμαι και πάντα χαμογελαστή! Δεν θυμάμαι να μου έδωσε κάνεις τιπς για τη δουλειά μου.. Αν δεν κάνω λάθος το κατάστημα που διαθέτει ντελιβερι το πληρώνει κιόλας.. Τώρα πολλά – λίγα.. Εις γνώση σου πηγές εκεί για δουλειά όπως και εγώ και όλοι φαντάζομαι.. Δεν μας έβαλε κάνεις το πιστόλι στο κεφάλι! Δεν είμαι κατά του να δίνεις κάτι στον άνθρωπο… Διαβάστε περισσότερα »

CopyPaste
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Αμπά ναι παίζει να μην έχει μετρητά ή ψιλά να δώσει πουρμπουάρ κ να έχει για το φαγητό. Δλδ αν δεν έχει ψιλά πρέπει να ζητήσει paypal η IBAN?
Μην νιώθεις άσχημα πάντως, οκ δεν ήθελε το 50λεπτό δικό του θέμα.

Eva
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Το μπορμπουαρ είναι το 10% της παραγγελίας. Συμφωνώ με Αμπα αν δεν έχεις δεν παραγγέλνεις, αν έχεις πολύ παραπάνω, πχ μια φορά είχα 50 ευρώ για παραγγελία 12, τους είχα ενημερώσει για να έχουν ψιλά μαζί τους. Με πανδημία ή χωρίς αυτά είναι θέμα ευγένειας και πολύ συχνά επιβίωσης για αυτούς τους ανθρώπους που χαμηλο-αμοιβονται και κινδυνεύουν με τα μηχανάκια.

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Eva, το πουρμπουαρ είναι το 10% της τιμής σε χώρες όπου ο εργαζόμενος δεν πληρώνεται παρά μόνο από αυτό. Στην Ελλάδα, αυτό δεν ισχύει. Φυσικά είναι θέμα ευγένειας να δίνεις ό,τι μπορείς. Τα 50 λεπτά τα βρίσκω λίγο, αλλά οκ, τόσα είχε, πολλοί δεν αφήνουν και καθόλου. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τα ήθελε.

αράχνη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ μαζί σου και με τη Λένα 100%. Αν δεν έχεις για ένα αξιοπρεπές πουρμπουάρ 10% περίπου στο σύνολο με ελάχιστο το 1 ευρώ, δεν παραγγέλνεις. Και το ποσό αυτό στην φάση που ζούμε εννοείται ότι διπλασιάζεται. Να διευκρινίσω εδώ ότι με τη Λένα ταυτίζομαι συνήθως σε ένα ποσοστό 70%, δεν είμαι από τα πιο ένθερμα και αφοσιωμένα μέλη. Εν προκειμένω όμως καλύπτομαι απόλυτα. Επίσης και προ πανδημίας δεν παράγγελνα ποτέ όταν έβρεχε και γι αυτό έχει τύχει να φάω μουχλιασμένο ψωμί, μακαρόνια με έντομα και ληγμένες κονσέρβες για να γλυτώσω από τις τύψεις της εκμετάλλευσης ανθρώπου και έκθεσής του… Διαβάστε περισσότερα »

Kanella
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μήπως βρε παιδιά απλά του έπεσε το 50λεπτο στο χαλάκι; Μου φαίνεται λίγο περίεργο απλά να το άφησε έτσι εκεί πέρα.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Το μαγαζί και η δουλειά του ντελιβερά συντηρούνται και μόνο που κάποιος θα παραγγείλει από εκεί. Το ασυνήθιστα υψηλό πουρμπουάρ, εκτός του ότι μπορεί να είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους, θεωρώ πως δεν είναι απαραίτητο.
Είχε να δώσει το αντίτιμο για την υπηρεσία και το φαγητό που αγόρασε, αλλά δεν είχε πολύ παραπάνω για να δώσει μεγάλο πουρμπουάρ. Αν δεν έχεις να δώσεις μεγάλο πουρμπουάρ, δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να παραγγείλεις. Παραγγέλνεις και πληρώνεις αυτό που σου ζητούν και έτσι συμβάλλεις στη διατήρηση του μαγαζιού, τη στιγμή που εσύ ο ίδιος μπορεί και να μην δουλεύεις καθόλου στη συγκεκριμένη φάση.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο κενό, στην τοποθέτηση σου. Ο ντελιβαράς δεν συντηρείται και μόνο που κάποιος παραγγέλνει. Ο ντελιβεράς βασίζεται στο πουρμπουαρ γιατί μάντεψε! Τα έξοδα της βενζίνης τα πληρώνει μόνος του, όπως και την συντήρηση για το μηχανάκι. Οι ντελιβεράδες πληρώνονται με την ώρα και φυσικά δεν δηλώνονται όλες οι ώρες που δουλεύει, ασφαλίζεται μισά δλδ, επίσης κανείς δεν τον καλύπτει σε κάποιο ατύχημα. Αν εννοείς ότι συντηρείται η δουλειά του και καταλήγει να δουλεύει 8ωρο για 32 ευρώ βγάλε χοντρικά ένα 4ευρω για βενζίνη και συντήρηση στην τελική 28 ευρώ χωρίς κανονική ασφάλιση δώρα κτλ κτλ με τις… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

*πληρώνετε

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Πολλά μαγαζιά έχουν διαφορετική τιμή αν παραλάβεις το φαγητό/καφέ από το κατάστημα και διαφορετική αν παραγγείλεις delivery, οπότε ο πελάτης έχει ήδη πληρώσει για την υπηρεσία αυτή. Οπότε αυτό που μας λέτε είναι ότι επειδή οι εργοδότες παρανομούν και δεν δίνουν τα νόμιμα στους υπαλλήλους τους (που δυστυχώς δεν συμβαίνει μόνο με τους ντελιβεράδες αυτό, αλλά με χιλιάδες εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους) η λύση είναι να πληρώσει επιπλέον χρήματα ο πελάτης για μια υπηρεσία που έχει ΗΔΗ πληρώσει;
(δεν βάζω καν στην εξίσωση τα μαύρα-φοροδιαφυγή γιατί καταλαβαίνω πως ζούμε σε δύσκολες εποχές).

Vanilla
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με συγχωρείτε, αλλά αυτό το ζήτημα αφορά τα εργασιακά που πρέπει να εξορθολογιστούν οπωσδήποτε και σαφώς όχι μόνο σε αυτόν τον κλάδο. Το να μετακυλιστεί για ακόμη μια φορά το πρόβλημα στον τελικό καταναλωτή δεν είναι λύση.

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Συμφωνώ απόλυτα. Τον τελευταίο καιρό, ακούω από πολλούς “μα παραγγέλνεις σε τέτοιες εποχές, είναι δυνατόν; Δεν σκέφτεσαι τον ντελιβερά, τον κούριερ, το μαγαζί;” Θεωρώ ότι το κάθε μαγαζί -μεγάλο ή μικρό, εστιατόριο ή μή-, θέλει ειδικά σε τέτοιες περιόδους να έχει παραγγελίες και να κάνει τζίρο. Επίσης για το πουρμπουάρ, συμφωνώ οτι ο καθένας αφήνει ότι μπορεί και αν μπορεί. Δεν πιστεύω οτι είναι προτιμότερο να μην παραγγείλεις απ’ το να παραγγείλεις και να μην αφήσεις πουρμπουάρ. Τέλος, ναι μπορεί κάποιος να έχει οργανώσει έτσι την ζωή του ώστε να μην χρειαστεί να μαγειρεύει καθόλου. Οι τωρινές συνθήκες είναι πρωτόγνωρες,… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Και εδώ κολλάει αυτό που είπε η Α,μπα “H κοινωνία πάντα βασιζόταν στους ανθρώπους που κάνουν τα πιο δύσκολα ή πιο επικίνδυνα επαγγέλματα από άλλους.” Και επειδή δεν είναι κανόνας όπως είναι στην Αμερική,το πουρμπουαρ, δεν σημαίνει ότι είναι σωστό να πατάμε πάνω σε αυτό. Γιατί ο ντελιβεράς θα έρθει είτε κοντά είτε μακριά με βροχή και με χιόνι, και μη πείτε ποιός παραγγέλνει και ποιός όχι με βροχή, περισσότεροι παραγγέλνουν στις χάλια καιρικές συνθήκες και δεν δίνουν πουρμπουαρ. Ο ντελιβεράς ρισκάρει με την ζωή του, δεν αναγνωρίζεται απο τις επιχειρήσεις είναι γεγονός, ας αναγνωριστεί από εμάς χωρίς να υπάρχει… Διαβάστε περισσότερα »

Intefix
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτό πάντως που ο ‘ντελιβεράς ρισκάρει με τη ζωή του…’

Ας χαλαρώσουμε λίγο.

Πολλές δουλειές είναι επικίνδυνες, λίγες από αυτές καλοπληρώνουν.

Και σε αυτές που εμπεριέχεται ρίσκο για τη ζωή δ ε ν είναι το delivery.

demonoula
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Αγαπητ@ Intefix συγγνώμη αλλά εδώ είσαι πολύ λάθος. Δεν ακούγονται, και δε μαθαίνονται τα ατυχήματα στον κλάδο κι είναι πολλά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Κι εμένα ο άντρας μου είναι ντελιβεράς σε πολύ γνωστή αλυσίδα. Τα τελευταία 7 χρόνια λοιπόν που κάνει αυτή τη δουλειά, έχει μία φορά το χρόνο σοβαρό ατύχημα και αναρρωτικές 1μιση μήνα μετά (και ξέρουμε όλοι τι “πληρώνει” το ΙΚΑ όταν πάρεις τόσο μεγάλη αναρρωτική). Πριν 2 χρόνια συνάδελφος του σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας γιατί ένας ασυνείδητος πετάχτηκε από ένα ΣΤΟΠ. Αυτός ο άνθρωπος δεν είχε βγει να βολτάρει ούτε να κάνει σούζες… Διαβάστε περισσότερα »

Intefix
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με σεβασμό σε σένα + το σύζυγο, τα ατομικά μας βιώματα δεν είναι κανόνας.

Δεν είναι άλλο άκρο να αρνούμαι κατηγορηματικά τη χρήση λέξεων ‘ρισκάρει τη ζωή του’.

Intefix
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με σεβασμό σε σένα και το σύζυγο, αλλά τα προσωπικά μας βιώματα δεν είναι κανόνας.

Το μόνο άκρο είναι να λέμε ότι ρισκάρει τη ζωή του ο ντελιβεράς.

αράχνη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Σε απόσταση μισό με ένα χλμ από το σπίτι μου σκοτώθηκαν δυο εικοσάχρονα μέσα σε μια πενταετία από δυο διαφορετικά σουβλατζίδικα.

Από πολύ γνωστή φίρμα πίτσας, το παιδί μόλις του άνοιγα την πόρτα, μου έλεγε κατααγχωμένο πόσα λεπτά έκανε να έρθει η παραγγελία μου. Εστειλα email και τους είπα ότι είναι απάνθρωποι και σταμάτησα να παραγγέλνω από αυτούς.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Ναι ο ντελιβεράς ρισκάρει με την ζωή του, γιατί είναι με ένα μηχανάκι όλη τη βάρδια στον δρόμο, με όλες τις καιρικές συνθήκες, με όλες τις απρόοβλεπτες καταστάσεις!Ναι ρισκάρει κάθε μέρα με την ζωή του.

soukaivou
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτή την ερώτηση ποτέ δεν την κατάλαβα, “έχεις για το φαγητό αλλά δεν έχεις για το πουρμπουάρ”. Μπορεί για τον α, β λόγο να έχω ακριβώς το ποσό και να έχω μόνο 50 λεπτά για πουρμπουάρ, παλιότερα που δεν είχαμε τα apps να πληρώνουμε ηλεκτρονικά εμένα μου συνέβαινε συχνά να έχω λίγα μετρητά πάνω μου και να μου βγαίνουν ίσα ίσα γι αυτό που θέλω να πάρω. Δεν είναι δηλαδή ότι δε θέλεις να δώσεις. Και εξαρτάται και τι θα πάρεις, πουρμπουάρ δίνουμε συνήθως 10%, αν πάρεις ένα σάντουιτς ή μια κρέπα που θα έχει πχ 4-5€ (γιατί ένα άτομο… Διαβάστε περισσότερα »

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Γιατί δεν μιλάμε για συνήθως, αλλά για μια πολύ δύσκολη κατάσταση , στην οποία το υψηλότερο φιλοδώρημα δείχνει ότι καταλαβαίνεις τον κόπο και τον κίνδυνο στον οποίο μπαίνει ο άλλος για να σου φέρει φαγητό. Μου φαίνεται ότι τα περισσότερα σχόλια αγνόησαν αυτήν την παράμετρο.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Λοιπόν, Πρώτα-πρώτα το πουρμπουάρ δεν είναι υποχρεωτικό. Μπορείς να δώσεις από 50 λεπτά μέχρι όσο θες. Αν πάρεις ένα καφέ μπορείς να δώσεις και λιγότερο. Συνηθίζεται να είναι γύρω στο 10%, λίγο πάνω, λίγο κάτω ανάλογα με την εξυπηρέτηση και το ποσό του λογαριασμού. Αυτά στα εστιατόρια, όποιος θέλει τα εφαρμόζει και στα delivery. Δεύτερον, τα εστιατόρια και deliverάδικα που δουλεύουν αυτή την περίοδο που άλλοι δεν έχουν δουλειά, κάτι βγάζουν και θέλουν να έχουν κίνηση. Οπότε δεν είναι λύση για μένα το αν δεν έχεις για φιλοδώρημα, μην παραγγείλεις. Πέρα από το μη υποχρεωτικό του πράγματος. Τρίτον, σε διάφορες… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

αντιγράφω το σχόλιό μου από προηγούμενη ερώτηση: υπάρχει μεγάλη ηλεκτρονική πλατφόρμα για παραγγελία φαγητού η οποία έχει την επιλογή να σε χρεώσει ξεχωριστά το tip για το ντελίβερι. Δε μου είναι πολύ ξεκάθαρο αν το κανουν για να αποφεύγουμε την επαφή με κέρματα λόγω πανδημίας. Anyway, σε μεγάλη ομάδα του facebook (τμήμα προσωπικού δράματος) έγινε συζήτηση κατά πόσο ωφελείται ο ντελιβεράς ή αν τελικά τα τιπς τα καρπώνεται η επιχείρηση. Δεν κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα – τουλάχιστον μέχρι το σημείο που παρακολούθησα το θέμα. Αλλά φαντάσου σε μια ομάδα δεκάδων χιλιάδων ατόμων να βγουν αρκετοί να πουν ότι δεν έχουν… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Ναι, το γράφω ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Είναι παρόμοια δυνατότητα με αυτή που υπάρχει στα POS για φιλοδώρημα όταν υπάρχει πλρώνεις με κάρτα σε εστιατόριο. Έχω ρωτήσει σερβιτόρους και μου έχουν πει ότι τα χρήματα αυτά τα παίρνουν κανονικά. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στον εργαζόμενο (και κανονικά, βέβαια, θα έπρεπε να φορολογούνται, αλλά εδώ πολλοί δεν κόβουν καν κανονική απόδειξη, παρ’όλο που πληρώνεις με κάρτα, προφανώς έχουν συνδέσει την πληρωμή με κάποιον λογαριασμό που πιστεύουν ότι δεν θα ελεγχθεί). Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι έγινε για αυτό, γιατί προηγουμένως δεν υπήρχε αυτή η επιλογή. Αν ο εργοδότης κλέβει τον… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Ναι, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Δεν είχα καν στο μυαλό μου ότι μπορούν να δουν αν υπάρχει τιπ από το δελτίο ή την απόδειξη. Εγώ τις λίγες φορές που πήραμε ντελίβερι για να αφήσω τιπ είτε τους είπα να κρατησουν τα ρέστα είτε απολύμανα τα κέρμα με οινόπνευμα μπροστά τον υπάλληλο πριν τα δώσω. Με το σχόλιό μου ήθελα περισσότερο να τονίσω τη δύναμη των social και της συλλογικότητας.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Καλή είναι η δύναμη των social media, ανταλλάσσονται εμπειρίες, δημιουργείται επικοινωνία και προϋποθέσεις για συλλογική δράση, δημιουργούν κοινωνική πίεση, αλλά δεν αναπληρώνουν την ατομική και συλλογική ουσιαστική δράση καθώς και τον κρατικό έλεγχο.

Αεράκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι, σε αυτή τη μεγάλη πλατφόρμα αυτό έγινε την περίοδο του ιού. Δεν υπήρχε πριν. Εικάζω ότι ήταν λογικό να μπει κάποια στιγμή και ότι το είχαν σκεφτεί απλά με τα τωρινά δεδομένα ανέβηκε σε προτεραιότητα. Πάντως ήταν κάτι που έλειπε δεδομένου ότι υπήρχε η επιλογή πληρωμής με κάρτα τόσο καιρό. Φυσικά αν κ εφόσον η πλατφόρμα τα παραδίδει λογικά θα τα παραδίδει στον εργοδότη κι εκείνος θα είναι υπεύθυνος για το διαμοιρασμό. Το αν τώρα κάθε ένας θα παίρνει αυτά που αξίζει είναι σχετικό και έχει να κάνει με την ευσυνειδησία του εργοδότη αλλά και την οργάνωση και αξιοκρατία… Διαβάστε περισσότερα »

Μπούκλα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν πιστεύω ότι ο ντελιβερι δεν καταδεχτηκε τα 50 λεπτά σου κ επίσης η λογική ή φτιάξε τοστ ή περπάτησε να αγοράσεις το φαγητό σου μου φαίνεται κάπως – συγγνώμη, αλλά – άστοχη.
Πιο πιθανό βρίσκω το ότι δεν πήρε τα όποιας μορφής μετρητά, επειδή μέσω αυτών ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι υψηλότερος. Το φαγητό σου το πλήρωσες μέσω του app να υποθέσω;

fox
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από πότε δεν θεωρούνται νορμάλ πουρμπουάρ τα 50 λεπτά στο ντελίβερι; Αναλογικά και με τον λογαριασμό που γίνεται συνήθως, αλλά και με το ωρομίσθιο στην Ελλάδα είναι ένα καλό ποσό.
Δεν μπορώ να καταλάβω την κίνηση να τα αφήσει χωρίς να πει τίποτα.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Ρε παιδιά διαβάζω για 2-5 € πουρμπουάρ και σκέφτομαι όλη η ανώτερη οικονομική τάξη στο Α,μπα μαζεύτηκε; Συγγνώμη που σας το χαλάω αλλά υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη κι αυτές τις μέρες δουλεύουν για 15 € τη μέρα και μπορεί όταν φτάσουν κατάκοποι σπίτι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν τίποτα στο ψυγείο. Για 2 ρημαδοπιτόγυρα που θα παραγγείλουν θα πρέπει να αφήσουν 5 € πουρμπουάρ; Σοβαρά τώρα; Και μάλιστα σε έναν εργαζόμενο που πληρώνεται κανονικά για να κάνει αυτήν ακριβώς τη δουλειά, να σου φέρει δηλαδή το φαγητό στο σπίτι; Στον υπάλληλο του σούπερμάρκετ αφήνετε πουρμπουάρ; Στον κούριερ; Στους γιατρούς και… Διαβάστε περισσότερα »

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Κάνω μια δουλειά η οποία απαιτεί χρονια και χρόνια σπουδών, είμαι καταρτισμένη και αν και μικρή χωρίς μεγάλη εμπειρία θεωρώ πως την κάνω καλα. Δουλεύω ωρομισθια με ένα τραγικό (για τα δεδομένα της υπηρεσίας που παρέχω) ωρομισθιο. Όταν βλέπω κάτι τέτοια δεν τα βάζω με τους άλλους κλάδους αλλά και λίγο τα βάζω κιόλας.(με τον εργοδότη μου και τον καπιταλισμό τα ήδη έχω βάλει για να προλάβω τους καλοπροαίρετους). Δηλαδή οκ κι εσύ έχεις τα βάσανα σου (ο ντελιβερας πχ) αλλά δεν ξέρεις άμα είμαι η Ωνασαινα επειδή πήρα μια πίτσα. Μπορεί εγώ να μην δουλεύω καν ή να δουλεύω… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Κοτσύφι, το γράφω και σε παραπάνω σχόλιό μου, ως άπειρη σερβιτόρα έβγαζα παραπάνω χρήματα από ότι ως εργαζόμενη στο αντικείμενό μου με μεταπτυχιακό. Δυστυχώς η εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι αυτή. Ναι, το delivery είναι ένα δύσκολο επάγγελμα. Εξίσου δύσκολα είναι και πολλά άλλα επαγγέλματα που αμείβονται το ίδιο με το delivery και μάλιστα χωρίς τα πουρμπουάρ. Μου φαίνεται, λοιπόν, το λιγότερο φαιδρό να “την λέμε” σε κάποιον γιατί δεν άφησε μεγάλο πουρμπουάρ σε κάποιον που ήδη αμείβεται για να προσφέρει αυτήν την υπηρεσία. Τώρα για τις συνθήκες εργασίας στο delivery (όπως και σε δεκάδες άλλους κλάδους, δυστυχώς) και για… Διαβάστε περισσότερα »

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Εντωμεταξυ φάνηκε σαν να μη δίνω πουρμπουάρ, ενώ δίνω πάντα. Αλλά συνήθως από 20-30 λεπτά αν βολεύουν τα ρέστα ως ένα ευρώ. Ωστόσο αυτή την επιλεκτική ευαισθησία όλων που μας κάνουν να αισθανόμαστε τέρατα αν δε δώσουμε ή αν δώσουμε λίγα δεν τη μπορώ. Παω στο τμήμα προσωπικού δράματος και διαβάζω για τα πουρμπουάρ και μου πέφτουν τα μαλλιά. Δηλαδή οκ αυτά που δίνει ο άλλος για πουρμπουάρ εγώ μπορεί να τα βγάλω σε μισή – μια ώρα ΔΟΥΛΕΙΑΣ χωρίς ούτε δύο λεπτά διάλειμμα για την οποία έχω σπουδάσει εκατό χρονια. Δεν είδα κανέναν από όλους αυτούς τους λαρτζ να… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Βρε Κοτσύφι, ανάλογο σχόλιο έκανα κι εγώ πιο πάνω και δη για τα σχόλια ντελιβεράδων/σερβιτόρων στο τμήμα προσωπικού δράματος.

Cobalttürkis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να αγιάσει το στόμα σου βρε γρανίτα! Αυτή είναι η δουλειά του ντελίβερι να φέρνει τα φαγητά/καφέδες.Αλλιώς δεν θα υπήρχε η θέση του ντελιβερι!Δεν είναι κάποια παραχώρηση η τρελή πολυτέλεια και εξυπηρέτηση. Είναι πολύ διαφορετική η διεκδίκηση δικαιωμάτων για τους διανομείς και διαφορετικό το να αποκαλούμαστε τσιπηδες που δεν αφήσαμε πουρμπουαρ.
Αν πηγαίνουμε όλοι να τα πάρουμε από το μαγαζί, ο ντελιβερας θα ΑΠΟΛΥΘΕΊ και δεν ξέρω ποιον θα συμφέρει αυτό από τους δύο μας.

magic aurora
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ πάλι το βρίσκω μεγάλη αγένεια αυτό που έκανε διανομέας. Το tip είναι ένδειξη σεβασμού στη δουλειά του τώρα και πάντα. Ωστόσο μεγαλύτερη και αναγκαιότερη θα ήταν η αύξηση του μισθού του αυτή τη δύσκολη περίοδο από τον εργοδότη του.

Dorothy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Λένα εδώ διαφωνώ τόσο πολύ με την απάντησή σου. Καταρχάς εφόσον έχεις λεφτά (και ναι μπορεί να έχεις, χωρίς μετρητά στο πορτοφόλι σου) και η κοινωνία σου δίνει εναλλακτική στο φαγητό, τότε η γνώση του να μαγειρεύεις είναι προαιρετική. Όπως η γνώση του να φτιάχνεις καφέ είναι προαιρετική αν έχεις λεφτά να παίρνεις όσο συχνά θες από έξω, η γνώση του να πλένεις και να σιδερώνεις αν έχεις λεφτά για άτομο που να στα κάνει αυτά κ.ο.κ αν έτσι είχες αποφασίσει ότι θες την ζωή σου και αν κάτσει η στραβή και δεν μπορείς να το κάνεις πια, μαθαίνεις τότε… Διαβάστε περισσότερα »

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Η αποψη σου, μου φανηκε απ τις πιο ενδιαφερουσα και ειπα να στο πω😊