Αγαπητή «Α, μπα»: Ο γάμος ακυρώθηκε

Να του πούμε ανοιχτά ότι το περιμέναμε;

Γεια σου Α Μπα! Έχω ερώτηση, για πολύ κοντινό αγαπημένο μου φίλο. Ο φίλος μου, ας τον πούμε Πέτρο, είχε μια σχέση τα τελευταία χρόνια με μια κοπέλα, με την οποία αποφάσισαν να παντρευτούν. Το θέμα είναι ότι ενώ όλοι οι φίλοι βλέπαμε κάποια μεγάλα προβλήματα, κανείς δεν τα είπε στον Πέτρο ανοιχτά. Επιχειρήσαμε, οι περισσότεροι θεωρώ, να βρέξουμε τα δάχτυλά μας για να τεστάρουμε τα νερά λέγοντας απέξω απέξω κάποια πράγματα και όταν είδαμε ότι δεν είναι θετικός και ότι δεν πολυήθελε να δει την αλήθεια , μαζευτήκαμε, το κατάπιαμε και προσπαθούσαμε να αποδεχτούμε την κατάσταση. Πολύ συχνά παρουσίαζε και την κατάσταση πολύ διαφορετική από ότι μου φαινόταν εμένα, με αποτέλεσμα να σταματάω να μιλάω γιατί τι νόημα είχε ο λόγος του ενάντια στο λόγο μου; Ακόμη και οι φίλοι του μεταξύ μας (όταν δεν ήταν μπροστά) ακροπατούσαμε όταν το κουβεντιάζαμε για να μην πούμε καμιά κακία, νομίζω. Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου λίγες μέρες πριν το γάμο η κοπέλα αλλάζει γνώμη και ο γάμος ακυρώνεται. Και η ερώτησή μου είναι, τώρα τι κάνουμε; Περιμένουμε να καταλαγιάσει λίγο το σοκ και ο πόνος και του λέμε ανοιχτά αυτά που βλέπαμε; Του λέμε ότι τα σκεφτόμασταν από πριν αλλά δεν βρίσκαμε νόημα να τα πούμε; Εγώ περισσότερο θα ήθελα να του πω ότι πρέπει να ψαχτεί να δει γιατί εθελοτυφλούσε τόσο, αλλά δεν ξέρω πώς να ξεκινήσω την κουβέντα. Κάθε ιδέα ευπρόσδεκτη!

20/20 Hindsight

Αγαπητή φίλη, κόσμος και κοσμάκης πάει μήνες, χρόνια σε θεραπευτές για να λύσει προβλήματα που ξέρει ότι έχει, και πάλι δυσκολεύεται να δει τι κάνει λάθος και γιατί το κάνει. Δεν έχεις ούτε τα μέσα, ούτε τον τρόπο, ούτε την εκπαίδευση για να κάνεις κάτι τόσο παρεμβατικό σε κάποιον που δεν σου το έχει ζητήσει. Δεν θα βοηθήσει κανέναν σας η συζήτηση «μα δεν έβλεπες τι έλεγε, τι έκανε η άχρηστη». Μάλλον τα έβλεπε κι εθελοτυφλούσε. Μπορεί και να μην τα έβλεπε. Αλλά κάτι χρειαζόταν μέσα στην ψυχή του, που του έδινε αυτή η σχέση, και δεν ξέρεις τι είναι. Ίσως ούτε αυτός ξέρει. Όταν θα του πεις αυτά που σκεφτόσασταν, το μόνο που θα περάσει απέναντι είναι η κριτική. Τίποτα άλλο.

Να μην ξεκινήσεις ποτέ αυτή τη κουβέντα, δε χρειάζεται. Να είσαι εκεί, δίπλα του, υποστηρικτική, σε περίπτωση που θέλει να την ξεκινήσει αυτός, αλλά για να ελαφρώσει το βάρος του, όχι για να του πουν οι άλλοι τι έκανε λάθος. Θα βρει τις απαντήσεις σιγά σιγά. Εν τω μεταξύ, προτείνω σε σένα και σε όλους τους κοινούς φίλους να αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που θα έπρεπε να δείτε στις δικές σας ζωές, αλλά δεν το κάνετε. Και αν κάποιος ποτέ σας το έχει επισημάνει, πώς σας φάνηκε η πρωτοβουλία του.

Προειδοποίηση ή παρέμβαση χρειάζεται αν κάποιος κάνει κάτι που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του, είναι παράνομο, ή είναι τέτοιο ώστε να νιώθεις ότι δεν μπορείς εσύ να στηρίξεις ούτε με την παρουσία σου, σε θίγει δηλαδή σε προσωπικό επίπεδο. Κατά τα άλλα live and let live. Ευτυχώς την γλίτωσε ο φίλος, θα μπορούσαν να είχαν πάει πολύ χειρότερα τα πράγματα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

74 points
Upvote Downvote

23
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
17 Συντάκτες σχολίων
LioConsciousnessSailor EarthΑγριομολόχαη Domus Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Έχει δίκιο η Λένα. Στο λέω από την άλλη πλευρά. Ως μέλος παρέας που επιβράβευσε το χωρισμό ενός φίλου. Βρεθήκαμε στα καλά καθούμενα να του λέμε καλά έκανες και χώρισες -που ούτε καν το πίστευα, παρασύρθηκα από την αλήθεια των άλλων- και να τον έχουμε στην ουσία στήσει στον τοίχο για μία σχέση οχτώ χρόνων. Το συζητούσα μετά με τον φίλο που ξεκίνησε την κουβέντα και του έλεγα τι χοντράδα κάναμε. Αυτός επέμενε πως όχι. Εγω το εχω μετανοιώσει όσο λίγα πράγματα που αφορούν τη συμπεριφορά μου απεναντι σε φίλους. Βρέθηκε αυτός απέναντί μας να πρέπει να υποστηρίξει την επιλογή… Διαβάστε περισσότερα »

mumu
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

❤️

κ@λυψω
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ όταν μου έρχεται αυτή η παρόρμηση, οπτικοποιώ το υπαρκτό ενδεχόμενο μια ωραία πρωία να βρεθώ προ του επανασυνδεδεμένου ζευγαριού. Και μου φεύγει όπως μου ήρθε :-).

mumu
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

το να πεις σε κάποιον “I told you so” ειδικά σε περιόδο που πονάει, δεν είναι και το καλύτερο πράμα.

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μα δεν είναι καν i told you so.είναι εγώ τα βλεπα αλλά σ άφησα να πας στο γκρεμό μα δεις τι μαλάκας είσαι. Όχι είναι απαράδεκτο.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Συμφωνώ με την Λένα. Μην του τρίβετε στην μούρη τα λάθη του, υπονοώντας μάλιστα ότι εσείς, σαν πιο ξύπνιοι, το είχατε καταλάβει. Γιατί έτσι θα φανεί. Να πω και κάτι που λέγαν οι παλιοί: σαν κλείνει η πόρτα της κρεββατοκάμαρας, κανείς δεν ξέρει τι γίνεται μέσα”. Εσείς βλέπατε την επιφάνεια, αυτοί μεταξύ τους μπορεί κάπως να τα βρίσκανε, να κάλυπτε ο ένας ανάγκες του άλλου. Την όποια συζήτηση αφήστε την για μεταγενέστερο χρόνο, και τότε επικεντρωθείτε στο γιατί την επέλεξε και γιατί τυφλώθηκε (αν τυφλώθηκε, δεν δίνουμε όλοι την ίδια βαρύτητα σε διάφορα θέματα). Ακούστε τον όμως, μπορεί να είχε… Διαβάστε περισσότερα »

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Οι άνθρωποι μπορεί να χώρισαν για λόγους,που ούτε καν φαντάζεστε.Πόσα ζευγάρια και συμπεριφορές βλέπουμε κι αναρωτιόμαστε πώς την παλεύουν;Πόσες φορές βλέπουμε άλλους τόσο ταιριαστούς κι αγαπημένους κι όμως γίνεται ένα μπραφ,που δεν το περιμέναμε ποτέ;Παρατηρώντας τον κόσμο και απλά όχι για κουτσομπολιό,σχηματίζουμε κάποια γνώμη.Όμως δε βιώνουμε τη σχέση από μέσα.Και το βασικό κριτήριο μας είναι ο εαυτός μας και η δικιά μας άποψη για τις σχέσεις.Αν ο άλλος δε μοιραστεί μαζί μας κάποιο συγκεκριμένο προβληματισμό,τι να του πούμε;Είναι και προσβλητικό να κρίνουμε τη σχέση του άλλου.Εκτός κι αν κινδυνεύει άμεσα.Δεν ξέρω,γιατί κάνατε τις κακές πεθερές ή τις ξινές συννυφάδες με… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Άσε που αυτή μπορεί να ξανάλλαξε γνωμη.

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δεν έχω χειρότερο από “φίλους” που μόλις χωρίσω λενελένε εγώ τα έβλεπα αλλά δεν ήθελα να σου πω τίποτα…και τι σε έχω τότε ρε φίλε άμα “δεν ήθελες να μου πεις τίποτα”? Φοβόσουν τον άλλον ας πούμε και δε μίλαγες, δεν ήθελες να τα χαλάσεις μαζί του; δεν το καταλαβαίνω με τίποτα όταν είσαι φίλος θα πεις τη γνώμη σου όταν σε ρωτάνε (γιατί εγώ ρώταγα) .

Sailor Earth
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αυτά να τα λέγατε όσο ήταν ακόμα σε σχέση. Τώρα που χώρισε μην πείτε τσιμουδιά γιατί θα του ρίξετε αλάτι στην πληγή και δίκαια θα θυμώσει και μαζί σας και θα σας πει ”γιατί όλα αυτά μου τα λέτε εκ των υστέρων και δεν μου τα είπατε όταν έπρεπε;”

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Μα και τι να του πείτε δηλαδή; Ρε Πέτρο αφου ήταν πασιφανές ότι εκεί θα πήγαινε το πράγμα; Θα τον πληγώσετε παραπάνω. Να του πεις μη σκας γιατί ήταν έτσι κι έτσι και αλλιώς; Αν δεν είναι έτοιμος να δει πως ήταν αυτή η γυναίκα στην πραγματικότητα και θα τον πληγώσετε που θα νιώθει ότι έκανε λάθος επιλογή και την κατακρίνετε και θα περάσει στην αντεπίθεση για να δικαιολογήσει πάνω απολα στον εαυτό του τις επιλογές του. Όλοι αυτό κάνουμε. Οταν μας κατηγορούν κάποιον που επιλέξαμε προσπαθούμε να διακιολογησουνε τα αδικαιολόγητα για να μην παραδεχτούμε στον εαυτό μας σκληρές αλήθειες.… Διαβάστε περισσότερα »

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ελπίζω να ακούσεις την Α,μπα και τους σχολιαστές και να μην ξεκινήσεις καμία τέτοια κουβέντα ούτε εσύ ούτε οι φίλοι σου. Δεν θα βοηθήσεις σε τίποτα απολύτως, θα τον στενοχωρήσεις περισσότερο, μπορεί και να τον εξοργίσεις. Αν θέλει να κάνει την αυτοκριτική του, θα την κάνει χωρίς την “βοήθειά” σου: αυτό που του έτυχε είναι αρκετό για να τον βάλει σε σκέψεις. Αν πάλι δεν θέλει να κάνει αυτοκριτική, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τον κάνεις χειρότερα. Μάθετε να στηρίζετε τους φίλους σας πραγματικά. Δεν είστε οι κάτοχοι της υπέρτατης αλήθειας ούτε κριτές των πάντων. Δεν είναι καν… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν ξέρω βρε παιδιά, δεν πρέπει να προστατεύσουμε και λιγάκι το φίλο μας ? Δηλαδή τώρα χώρισε ο φίλος ή μάλλον τον χώρισαν, και ευτυχώς, αλλά κι αν μια στις εκατό, η απαράδεκτη θέλει να ξαναγυρίσει για του γ@μίσει μια και καλή τη ζωή ? Εγώ θα έλεγα, αν έλθει η κουβέντα, που θα έλθει, κάπου θα θέλει να τα εξομολογηθεί ο φίλος σου, να του πεις, χωρίς να επιτεθείς και να κρίνεις, ότι κι εσύ δεν είχες καλή γνώμη για την κοπέλα, δεν έβλεπες να ταιριάζουνε, κάτι τέτοιο. Λίγο να το σκεφτεί.

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Κι αν γυρίσει και τη δεχτεί πίσω τρέχα να μαζέψεις τα ασυμάζευτα. Εκτός αν νομίζεις ότι η γνώμη σου θα τον επηρεάσει να μη τη δεχτεί πίσω. Αν το νομίζεις μάλλον λάθος το νομίζεις:)

Sailor Earth
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Λοιπόν επειδή αυτά τα ξέρω, θυμάμαι που είχα μπλέξει (ευτυχώς για πολύ λίγο καιρό) με έναν καριόλη με όλη τη σημασία της λέξης που μου φερόταν απαίσια και με κορόιδευε στα μούτρα μου (πούλαγε παραμύθια κτλ) Όταν είχα χωρίσει πλέον από αυτόν και είχε περάσει ένας χρόνος και ήταν ακόμα νωπό όλο αυτό όχι γιατί είχα φαει κόλλημα αλλά γιατί ήταν πολύ βαριά όλα αυτά που μου είχε κάνει, εκεί που το φερε η συζήτηση τυχαία μια φίλη μου μου λέει ξαφνικά εκεί που δεν το περίμενα ”Ρε πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως τον άντεχες. Πήγαινε και έλεγε πίσω… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Συμφωνω με το σχόλιο Μαριέττα. Αλλά είναι άλλο δε συμπαθώ το γκόμενο της φίλης μου και με το που χωρίζουν νιώθω ότι δικαιώνομαι και βγάζω το φτυάρι (ανεξαρτήτως λόγου χωρισμού), και άλλο να λέει ο παπα…ς αυτά για τη φίλη μου κι εγώ να μη λέω τίποτα. Πρέπει να ξέρουμε να ξεχωρίζουμε πού κάνουμε καλό στη φίλη και πού στον εγωισμό μας.

Sailor Earth
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Γενικά ο άλλος μπορεί να βλέπει πράγματα που ο φίλος ή η φίλη δεν βλέπει και να μην μιλάει. Μπορεί ακόμα και να ξέρει πράγματα και να μην τα λέει. (στη δική μου περίπτωση απλά το αγόρι της φίλης μου της είχε πει ότι ο μαλάκας πήγαινε και έλεγε σε όλους τους άντρες της παρέας ότι θα μου κάνει και θα μου ράνει και θυμάμαι που όταν της έλεγα γι αυτόν δεν μου απάνταγε/ με κοίταζε με ύφος λύπησης ή απλά έλεγε ”είναι καλό παιδί. Έτσι λέει το αγόρι μου.”) Σε κάθε περίπτωση πρέπει ο φίλος ή η φίλη να… Διαβάστε περισσότερα »