Αγαπητή «Α, μπα»: O φίλος μου πρότεινε να κάνουμε κοινό προφίλ

Μ’έπιασε νευρικό γέλιο

Είμαι σε μία σχέση τους τελευταίους 7 μήνες και πραγματικά πάει πολύ καλά, συνεννοούμαστε, περνάμε πολύ όμορφα, τα βρίσκουμε κι όταν δεν τα βρίσκουμε και πάλι συνεννοούμαστε στη διαφωνία μας. Ωστόσο χθες συνέβη κάτι που με ξένισε πολύ. Ο φίλος μου μου πρότεινε να φτιάξουμε ένα κοινό προφίλ στο fb, το πέταξε σαν ιδέα ορμώμενος από κάτι που είδε. Εγώ, γνωρίζοντας τη χρήση των social media που κάνω και κάνει (που δεν είναι πολύ θορυβώδης γενικά), θεώρησα πως κάνει πλάκα και μου φάνηκε αστείο και γέλασα. Από το ύφος του κατάλαβα πως το εννοούσε και αυτό μου φάνηκε ακόμα πιο αστείο (το ότι το εννοούσε) και με έπιασε νευρικό γέλιο χωρίς να μπορώ να το σταματήσω. Εκείνος βέβαια ένιωσε άβολα και στη συζήτηση που ακολούθησε μου έλεγε πως αν χλευάζω τις ιδέες του θα του είναι δύσκολο να εκφράσει κάτι, ενώ εγώ υποστήριζα πως αν κάτι μου φαίνεται αστείο θέλω να έχω την άνεση να γελάω και γενικά θέλω να έχω αυτή την άνεση να εκφράζομαι μαζί του. Μετά τη συζήτηση ένιωσα άσχημα στην ιδέα πως τον απογοήτευσε η αντίδρασή μου, όμως ειλικρινά και τώρα που το σκέφτομαι, πάλι αστείο μου φαίνεται. Από την άλλη, εγώ μπορεί να ξέρω μέσα μου πως δεν είχα καμία χλευαστική διάθεση ποτέ απέναντί του, όμως αυτό δε σημαίνει πως κι εκείνος το βλέπει έτσι. Τελικά νομίζω πως αυτή η (όχι και τόσο) αστεία αφορμή άνοιξε ένα πιο σημαντικό θέμα για το τι εννοεί ο καθένας σεβασμό και τακτ στην επιθυμία του άλλου και τί αυθορμητισμό και οικειότητα στον τρόπο που αντιδράμε σε αυτό που ακούμε. Ισως άνοιξε περισσότερο το δρόμο στη μεταξύ μας γνωριμία και στη διαπραγμάτευση του τί είναι ανεκτό και τί όχι στη συνύπαρξή μας. Η δική σου γνώμη ποια είναι;

 

Ότι το περιστατικό είναι ενδεικτικό όλων αυτών που αναφέρεις, αλλά αυτό που έκανες ήταν χλευαστικό. Δεν μπορώ να φανταστώ τι είδους διάθεση είχες απέναντί του αν όχι χλευαστική. Μπορεί να ήταν κοροϊδευτική χωρίς κακία, αν εννοείς αυτό, αλλά ήταν καζούρα, και το γέλιο ως αντίδραση έδειξε πώς να το κάνουμε, απόρριψη σε κάτι που σου φάνηκε γελοίο. Θέλω να πω, δεν θα προχωρήσει ιδιαίτερα η κουβέντα αν εσύ επιμένεις ότι δεν ήταν αυτό που νομίζει, γιατί όντως, αυτό που νομίζει ήταν.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

3 points
Upvote Downvote

27
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
26 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
27 Συντάκτες σχολίων
Τι μας λες?ω βάι βάιΣουσουράδαPink lemonade Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Λογικό να σου φανεί γελοία η ιδέα του, γιατί αν δεν σου φαινόταν γελοία, θα σου φαινόταν εξοργιστική. Τι να διαλέξει κανείς, την δυνατότητα του άλλου να ασκεί άμεσα έλεγχο στο τι θα πεις και τι θα σου πουν,; Το απίστευτο κριντζάρισμα που προκαλούν στους τρίτους τα προφίλ “Τάκης και Μαρία”; Το ότι εκμηδενίζεις το “εγώ” σου – και όχι με καλό τρόπο, και όχι για καλό λόγο. Το ότι τα έχετε δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε ψηφιακά σιαμαίοι. Οπότε αυτό που θα πρέπει να του πεις, είναι συγγνώμη αν τον στεναχώρησες, αλλά αν δεν αντιδρούσες με γέλιο, θα… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Βέβαια από την άλλη και η ιδέα του να κάνεις κοινό προφίλ από μόνη της έλλειψη σεβασμού είναι για μένα. Σεβασμού στην ατομικότητα και στο να διατηρείς την προσωπικότητα σου ενώ είσαι σε μια σχέση. Αλλά ναι, οκ, τον κορόιδεψες, αν και καταλαβαίνω απόλυτα την αντίδραση σου. Και εγώ νομίζω θα γελούσα, αν δεν έφευγα τρέχοντας.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Εσυ τον χλεύασες, αυτο ειναι γεγονός. Αλλά αν κι εκείνος δεν καταλαβαίνει γιατί η πρόταση του να φτιάξετε κοινό προφίλ προκαλεί γέλωτα υπάρχει θέμα.

Guardian
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νομίζω ότι αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις ότι αυτό που σου πρότεινε δε σου φάνηκε αστείο. Σου προκάλεσε μεγάλη αμηχανία, την οποία δεν ήξερες πως να διαχειριστείς. Ίσως να αναρωτιέσαι τι σημαίνει για αυτόν να σου προτείνει να έχετε κοινό λογαριασμό. Γιατί το πρότεινε αυτό; Τι φοβάσαι ότι κρύβεται από πίσω;

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Για εσάς άνοιξε θέμα η αντίδραση, εγώ σκέφτομαι τι σημαίνει η πρόταση για κοινό προφίλ και ποιά αιτία δεν θα άνοιγε για εμένα θέμα εκεί.

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Όταν έχεις ήδη κάνει σκέψεις δεύτερου επιπέδου για ένα συμβάν και νιώθεις ικανοποίηση για την διορατικότητα και την σύνθετη (και σωστή) συλλογιστική σου και έρχεται η Λένα να σε ξαναγυρίσει στο σημείο μηδέν τονίζοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή όπως εμείς θέλουμε οι αντιδράσεις μας να γίνονται κατανοητές και σεβαστές, χωρίς μεν αλλά, αυτό θέλουν και οι άλλοι. Όταν γελάμε με κάτι, σε ένα βαθμό το χλευάζουμε. Μην προσπαθείς λοιπόν να του κάνεις gaslighting, φαίνεσαι άνθρωπος με διορατικότητα, μπορείτε να το συζητήσετε με σοβαρότητα και σεβασμό ο ένας για τον άλλον.

sternimougnosi
Μέλος
Συμμετέχων

Συμφωνώ με τη Λένα ότι ο φίλος σου εξέλαβε την αντίδρασή σου ως χλευασμό. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του και θα καταλάβεις γιατί. Αφού προφανώς δεν σου αρέσει η ιδέα του κοινού προφίλ, (συμφωνώ μαζί σου 100%) μπορείς να του ζητήσεις συγγνώμη που αθελά σου τον έκανες να νιώσει άσχημα (αν πραγματικά θες να το κάνεις και το εννοείς) και να του εξηγήσεις γιατί δεν σου αρέσει η ιδέα του.

brain user
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μα αυτό που προτεινε είναι άξιο χλευασμού και αν δεν μπορεί να το καταλάβει μήπως να σκεφτείς τη σχέση σας και με τι άνθρωπο είσαι ;

Τσιτσίγκειος Πένα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πράγματι η αντίδραση ήταν κάπως χλευαστική αλλά εν προκειμένω νομίζω το πρωτεύον θέμα στην περίπτωση αυτή είναι η ίδια η πρότασή του αυτή καθεαυτή. Εγώ νομίζω θα προβληματιζόμουν για το λόγο που πρότεινε κάτι τέτοιο. Τα κοινά προφίλ στο κάτω-κάτω δεν είναι μόνο τραγελαφικά και κρίντζυ, είναι και καταπιεστική η όλη λογική τους.
Το βέβαιο είναι πως πρέπει να μιλήσετε γιατί εντάξει ναι αντέδρασες λίγο δηκτικά αλλά θα ήταν λάθος, κατά τη γνώμη μου, να επικεντρωθείτε εκεί. Το γέλιο σου είναι το δέντρο αλλά η πρότασή του είναι το δάσος.

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Διαφωνώ οτι πρέπει να έχεις την άνεση να εκφράζεσαι μαζί του, έτσι όπως το εννοείς. Μου φαίνεται οτι είναι πολύ σωστό να επεξεργαζόμαστε τον τρόπο που αντιδράμε και να έχουμε την νηφαλιότητα να φιλτράρουμε αυτά που θέλουμε να πούμε, προς όλους ειδικά προς αυτούς που αγαπάμε (και άρα μας ενδιαφέρουν τα συναισθήματα τους). Αλλιώς απλά γινόμαστε σκληροί και “ντόμπροι” το οποίο κατά την γνώμη μου είναι ένδειξη απαίδευτου ανθρώπου. Προφανώς και είναι σημαντικό να μπορούμε να εκφραζόμαστε και να είμαστε ειλικρινείς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το κάνουμε αυτό χωρίς να πληγώνουμε τους άλλους. Το παράδειγμα… Διαβάστε περισσότερα »