Αγαπητή «Α, μπα»: Ο φίλος μου δεν χάρηκε με την επιτυχία μου

Αναρωτιέμαι πλέον αν έχει νόημα να χτίζω συντροφικές σχέσεις με συναδέλφους

Θα ήθελα να σε ρωτήσω την άποψη σου ως προς τις φιλίες στο χώρο της εργασίας με αφορμή ένα σκηνικό που βίωσα πρόσφατα και με έβαλε σε σκέψεις. Δουλεύω κάποια χρόνια σε μια εταιρεία όπου έχω σχηματίσει πιο κοντινή σχέση με δύο άτομα. Κολλητοί δεν είμαστε όμως έχουμε μια καθημερινή επικοινωνία, πάμε σε γενέθλια, γιορτές, πήγα στο γάμο της μιας, αναλύουμε τα προβλήματα μας, τις σκέψεις μας, υπάρχει τελωσπαντων μια συντροφικότητα που δεν περιορίζεται στο 8ωρο. Συμβαίνει λοιπόν πρόσφατα να ενημερωθώ ότι θα αναλάβω ένα διαφορετικό πόστο το οποίο ήθελα εδώ και πάρα πολύ καιρό και το οποίο θα με βοηθήσει πολύ στην καθημερινότητα μου. Ήξερα ότι κανένας από τους ανθρώπους αυτούς δεν ενδιαφερόταν για αυτό το πόστο, μάλιστα πάντα μου έδειχναν τη στήριξη τους και εύχονταν όπως έλεγαν να τα καταφέρω όπως και εγώ τους στήριζα στα δικά τους σχέδια τα οποία ήταν πολύ διαφορετικά από τα δικά μου. Όταν ωστόσο έμαθα τα νέα και τα μοιράστηκα μαζί τους είδα με έκπληξη ότι δεν χάρηκαν όλοι. Η μία φίλη μου έδειξε πραγματικό ενθουσιασμό ο άλλος όμως αντέδρασε μάλλον ψυχρά και αδιάφορα. Μιλάμε για ένα άτομο με το οποίο αν και όχι κολλητοί όπως σου είπα, είχαμε μια πολύ όμορφη σχέση και το οποίο προσωπικά είχα στηρίξει σε δύσκολες καταστάσεις, βλέπε οικογενειακά προβλήματα, ψυχολογικά κτλ. Ευτυχώς ή δυστυχώς ξέρω ότι σε αυτή τη ζωή πρέπει πάντα να έχεις μια πισινή στις σχέσεις σου για να προστατεύεσαι και ιδιαίτερα στο χώρο εργασίας πρέπει να περιμένεις τα πάντα οπότε δε μπορώ να πω ότι έπεσα και από τα σύννεφα και πληγώθηκαν τα συναισθήματα μου όμως μια μικρή απογοήτευση την ένιωσα. Καταλαβαίνω πως ο ανταγωνισμός είναι συχνά υπόγειος και ίσως ένιωσε αδικημένος γιατί ακόμα δεν έχει πάρει τη δική του προαγωγή όμως ποτέ δεν βρέθηκα απέναντι του. Συνειδητοποιώ ότι δεν υπήρχε η συντροφικότητα που νόμιζα. Αναρωτιέμαι λοιπόν πλέον αν είναι σοφό το να διαμορφώνεις προσωπικές σχέσεις με τους συναδέλφους σου. Έχω φίλους που προτιμούν να είναι τελείως τυπικοί και άλλους που έχουν σχηματίσει επίσης φιλικούς δεσμούς σε σημείο που να κανονίζουν μαζί διακοπές. Ήμουν πάντα της άποψης ότι η μέση οδός είναι η κατάλληλη όμως μετά από το τελευταίο σκηνικό δεν είμαι πια σίγουρη και δεν ξέρω πως να διαχειριστώ αυτό το άτομο. Σκέφτομαι ότι αν είχα υπάρξει λιγότερο φιλική δε θα ένιωθα τώρα αυτή την αμηχανία οπότε πάω στο γραφείο και τον βλέπω. Εσείς τι πιστεύετε;
-Αλικη

Βρε Αλίκη, τόση ανάλυση και στενοχώρια και απογοήτευση επειδή ένας ψιλοφίλος από τη δουλειά δεν ενθουσιάστηκε επειδή ανέλαβες ένα πόστο που ήθελες; Που δεν «ενθουσιάστηκε» με κάτι που αφορά μόνο εσένα και καθόλου τον ίδιο;

Η ενσυναίσθηση είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται τελευταία σε βάναυσο σημείο και έχει κακοποιηθεί πολύ, αλλά θα την χρησιμοποιήσω τώρα γιατί σήμερα άκουσα στο ραδιόφωνο (ακούω ραδιόφωνο, παραδοσιακά πράγματα) έναν ορισμό που πρέπει να σου επισημάνω: ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να συνειδητοποιήσεις ότι το σύμπαν ενός άλλου ανθρώπου είναι εξίσου πραγματικό με το δικό σου.

Δεν θα σου εξηγήσω γιατί αναφέρω αυτόν τον ορισμό με αφορμή αυτό που έγραψες, πιστεύω ότι είναι προφανές και πρέπει να το σκεφτείς μόνη σου. Θα πω όμως ότι ενώ σε σένα συμβαίνει το οποιοδήποτε Α ή Β ή Γ, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις ζωές των άλλων, και δεν είναι όλα τα Α και Β και Γ ευχάριστα ή ανακοινώσιμα. Δεν ξέρω πώς έβγαλες το συμπέρασμα ότι δεν ενθουσιάστηκε επειδή ένιωσε αδικημένος ή επειδή είναι ανταγωνιστικός ή οτιδήποτε άλλο, ή πώς αυτό το περιστατικό από μόνο του μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με όλα τα άλλα που έχει κάνει, που είναι η στήριξη σε δύσκολες καταστάσεις.

Νομίζω μπαίνουμε πάλι στο κλίμα της προηγούμενης ερώτησης, για τους «πραγματικούς» φίλους, που είναι απίκο για να αντιδράσουν καταλλήλως σε όλες τις συνθήκες της δικής μας ζωής, μέρα νύχτα, πρωί βράδυ, ό,τι κι αν συμβαίνει στην δική τους ζωή.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

26 points
Upvote Downvote

26
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
10 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
18 Συντάκτες σχολίων
MadHatterFerenikeiMr Monopolygore gore girlCurious Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Calamity Jane
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όταν θέλουμε οι φίλοι μας να νιώθουν και να συμπεριφέρονται ακριβώς όπως εμείς φανταζόμαστε πως θα έπρεπε, δεν τους αγαπάμε ως αυτόνομες προσωπικότητες αλλά ως επιβράβευση των επιλογών μας. Όλοι λίγο πολύ πέφτουμε στην παγίδα να νιώθουμε πιο σημαντικοί από τους γύρω μας (γιατί όντως για εμάς είμαστε), αλλά όλοι πρέπει να βγαίνουμε από αυτήν την παγίδα αν θέλουμε να έχουμε όμορφες σχέσεις και όχι συναισθηματικές συναλλαγές σε γκισέ.

stephiestep
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Εξαιρετικό σχόλιο, @Why deny the obvious!

Calamity Jane
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

🙂

Calamity Jane
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

<3

ντισκολάτα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κάποτε είχα διαβάσει μια καταπληκτική φράση που έχει γίνει το μότο της ζωής μου «οι άνθρωποι κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο ήλιος δεν ανατέλλει από τον κ@λ@ τους». Αν κάνεις ένα βήμα έξω από τον μικρόκοσμό σου θα δεις ότι οι ζωές των άλλων δεν περιστρέφονται γύρω από την δική σου. Ούτε η δική σου γύρω από των άλλων. Είναι κατανοητό να αισθάνεσαι πως οι άνθρωποι που έχεις στην ζωή σου θέλουν ή και πρέπει να είναι εκεί να σε χειροκροτούν όταν πετυχαίνεις κάτι, να σου κρατούν το χέρι όταν το χρειάζεσαι ή να σου προσφέρουν τον ώμο… Διαβάστε περισσότερα »

Chaotic Jester ο Πρόστυχος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ να σταθώ σε ένα σημείο. Η μια φίλη ενθουσιάστηκε, ο άλλος φίλος δεν ενθουσιάστηκε. Και αυτό σε κάνει να αμφισβητείς γενικότερα τις “συντροφικές” σχέσης στο χώρο εργασίας; Γιατί είναι τόσο σημαντική η αντίδραση του φίλου που ακυρώνει τελείως την αντίδραση της φίλης;

MadHatter
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ρε παιδιά, η κοπέλα ένιωσε ένα πολύ συγκεκριμένο συναίσθημα για μια συγκεκριμένη κατάσταση.
Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιες απαντήσεις αμφισβητούν την βάση της ερώτησης.

Συμφωνώ ότι όντως μπορεί να είχε τα δικά του, απλά επειδή μόνο η γράφουσα ήταν μπροστά, δεν βρίσκω το λόγο να την αμφισβητούμε.

@Αλίκη, είναι περίπλοκες οι σχέσεις στη δουλειά. Το μονο που θα σε συμβούλευα είναι να κρατήσεις το σκηνικό στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Δεν ξέρω αν θα μπορέσεις να νιώσεις ποτέ άνετα να τον ρωτήσεις τι & πως. Ίσως δεν χρειάζεται κιολας. Ο χρόνος θα δείξε αν θα κρατήσει και η συγκεκριμένη σχέση.

Mr Monopoly
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Και όμως πολλοί άνθρωποι αμφισβητούμε εύκολα τέτοιες περιγραφές γιατί είναι μονο συναισθηματικά φορτισμένες και είναι μόνο οπτική παρατήρηση κάποιου, δηλαδή βασική πηγή πειραματικού σφάλματος. Αυτή περίμενε παλαμάκια και χειροκρότημα, ενώ ο συνάδελφος μπορεί εκείνη τη μέρα να είχε κάποιο σοβαρό θέμα. Πώς γίνεται να μην κρατάει όλη τη στήριξη και τις στιγμές που αναφέρει και να μιλάει για υπόγειους ανταγωνισμούς κλπ; Όχι ότι αποκλείεται, δεν πείστηκα από αυτά που γράφει.

MadHatter
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Mr Monopoly,
συμφωνούμε οτι πρέπει να τα λάβει όλα υπόψιν της!!

Παρόλ’ αυτά μια προαγωγή είναι πολύ κομβικό σημείο και συνήθως αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα των συναδέλφων σου.

Δεν ξέρω γιατί πέφτεις απο τα σύννεφα που η κοπέλα σκέφτηκε υπόγειους ανταγωνισμούς, ειλικρινα υπάρχουν παντου και καλλιεργούνται πολλές φορές από την ίδια την εταιρεία.

Τέλος, μπορεί ο συνάδελφος εκείνη την ημέρα να ήταν σε καλή διάθεση και μόλις άκουσε το νέο να άλλαξε η έκφρασή του. Δεν το ξέρεις, ούτε εγώ και προφανώς ούτε κανείς μας. Γι’ αυτό πρότεινα να επικεντρωθούμε στην ερώτηση και όχι σε άλλα υποθετικά σενάρια.

Mr Monopoly
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

κατάλαβα τη λογική σου. απλώς δε συμφωνώ να απαντήσω σε μια ερώτηση από την οποία λείπουν πολλά δεδομένα. Αλλιως είναι πολύ εύκολη η απάντηση στη γράφουσα: Ναι, έχει δίκιο και ο άλλος είναι ζηλιάρης.

MadHatter
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μα όταν πρέπει να αποτυπωθεί μια ερώτηση σε 300 λέξεις, πάντα ελλιπείς δεν θα είναι οι πληροφορίες…;

Τελοσπάντων, νομίζω κατάλαβε ο ένας την πλευρά του άλλου 🙂

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Δεν πιστεύω ότι γράφω αυτές τις λέξεις, αλλά η ένταση του συναισθήματος, ενώ δηλώνεις κιόλας ότι καταλαβαίνεις ότι η αντίδρασή του έχει να κάνει με κάτι πέρα από εσένα και ότι σχετίζεται περισσότερο με οτιδήποτε μπορεί να βρίσκεται στο μυαλό του, είναι… δυσανάλογη.
(Τελικά βρήκα τρόπο να μην πω την λέξη τζιζ 😓)

Observer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Φίλος είναι το άτομο που θα χαρεί πραγματικά στην χαρά σου θα είναι δίπλα σου και θα συνεχίσει να σε κάνει παρέα και να χαίρεται που είσαστε φίλοι. Είναι εύκολο να εκφράσεις σε κάποιον τη λύπη σου και να δείξεις για λίγο ενδιαφέρον για κάτι κακό που του συνέβη και μετά να απομακρυνθείς χαρούμενος που δε συνέβη σε σένα.

Και ας αναρωτηθούμε για πόσους από τους φίλους μας θα χαιρόμασταν πραγματικά αν βρίσκονταν σε μια καλύτερη δουλειά από εμάς ή με περισσότερα χρήματα ή σε καλύτερο σπίτι, και αντίστροφα πόσοι θα χαίρονταν αν εμείς είχαμε μια μεγάλη επιτυχία.

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Από τον τίτλο νόμισα ότι ο φίλος είναι σύντροφος και ήμουν έτοιμη να πω “χώρισέ τον”. Σιγά τον φίλο κοπέλα μου.

Valia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Μπορεί να ζήλεψε για την προαγωγή, ανεξάρτητα από το αν τον ενδιέφερε η θέση ή όχι. Μπορεί να μη σε θεωρεί τόσο φίλη του όσο εσύ τον θεωρείς φίλο σου. Πολλοί άνθρωποι δεν εκτιμούν τη βοήθεια που τους δίνουμε και δε σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για αυτούς. Κι άλλοι υποχρεώνονται με το τίποτα. Το πώς αντιδρά κάποιος στη χαρά μας και στη λύπη μας δείχνει πάρα πολλά για τη σχέση μας και τον τρόπο που μας βλέπει. Καμμιά φορά μπορεί να επηρεάσει τις αντιδράσεις μας κάτι δύσκολο που βιώνουμε ψυχολογικά, αλλά και πάλι… Το πάω πολύ παραπέρα, γιατί δε γνωρίζω και… Διαβάστε περισσότερα »

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Αλίκη οι ανταγωνιστικές σχέσεις είναι υγιείς όταν είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις. Εν προκειμένω δεν μπορείς να γνωρίζεις για ποιο λόγο ο “φίλος” σου δεν πέταξε από τη χαρά του, μπορείς να ρωτήσεις ή απλά να μείνεις με τη διαπίστωση ότι δεν ήσασταν τόσο κοντά όσο νόμιζες. Στο χώρο εργασίας αρχικά σημασία έχει η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συναδέλφους. Σκεψου πόσες φορές έχεις πει μέσα σου “καλός άνθρωπος βρε παιδί μου αλλά στη δουλειά εεε μέτρια πράγματα. ” , “Δεν είναι άνθρωπος που θα έκανα παρέα αλλά στη δουλειά είναι πολύ καλ@.”. Οσ@ καταφέρνουν και το πάνε αυτό παρακάτω και εχουν καλούς… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Ο συνάδελφος και ο κάθε συνάδελφος έχει και δικά του θέματα που τον απασχολούν και δεν είναι υποχρεωμένος να σου κάνει τεμενάδες, επειδή έχετε πει και μια δυο κουβέντες πέραν της δουλειάς.