Αγαπητή «Α, μπα»: Ντρέπομαι να μιλήσω στον ψυχολόγο για τα προβλήματα μου

Τελικά είναι εσωτερικευμενο το στίγμα μέσα μου;

Αγαπημένη α,μπα μου. Το θέμα μου είναι το εξής. Γνωρίζω ότι χρειάζομαι θεραπεία από ψυχολόγο ή και ψυχίατρο. Το πρόβλημα όμως είναι το εξής(;). ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ. Ντρέπομαι να μιλήσω σε κάποιον άλλον άνθρωπο f2f για τα προβλήματα που με αφορούν. Το συμπέρασμα προέκυψε από τη συλλογιστική ότι αναγνωρίζω το πρόβλημα αλλά συνεχώς βρίσκω δικαιολογίες μέσα μου για να το αποφύγω. Πρώτα πήγα σε μια ψυχολόγο σε Δημοτικό ιατρείο (δωρεάν) με πρόσχημα τις φοβίες μου (-λεω πρόσχημα γιατι αυτές έχουν προκύψει από πιο σοβαρούς λόγους). Μου απάντησε σε 2 μήνες από τότε που ζήτησα ραντεβού, και μετά ίσα που εληξε η σύμβαση της. Οπότε κάναμε μόνο την πρώτη συνάντηση. Όταν με ρώτησε για σεξουαλικής φυσεως/σχέσεις θέματα εγώ κομπλαρα, κοκκινησα, σφικτηκα. Τι με ρωτάει τώρα για αυτά…. Στην πορεία κατάλαβα ότι πολλά από τα θέματα μου έχουν προκύψει και από κακοποιητικές σχέσεις. (Οικονομικά είμαι πάρα πολύ κακα – άστα βραστα, δεν περισσεύουν). Οι άλλες μου επιλογές είναι ο ψυχολόγος της σχολής, αλλά εγώ θα πάω να του μιλάω για σεξουαλικά θέματα; Φαντάζομαι είναι άκυρο να μιλήσεις για θέματα που δεν αφορούν τη σχολή. Το ίδιο και στο δήμο. Υπάρχουν άνθρωποι με τόσο σοβαρά προβλήματα. Θα πάω εγώ να τρώω τον χρόνο τους για τα δικά μου first world problems? Καταλήγω λοιπόν να σκέφτομαι άλλες στιγμές ότι αυτά είναι δικαιολογίες, ταυτόχρονα όμως με πείθουν και δεν κάνω το βήμα. Ιδανικά θα πήγαινα σε έναν ιδιωτικό (που πάλι βρίσκω τοίχο μέσα μου γιατί – τι κ αν δεν είναι καλός και μου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό;) όμως πράγματι δεν έχω τα χρήματα αυτή την περίοδο. Τελικά είναι εσωτερικευμενο το στίγμα μέσα μου; Πόσα ταμπού έχω εσωτερικευσει….. 🙁

-Αθεράπευτη

 

Πήγαινε σε όποιον ψυχολόγο μπορείς να πας δωρεάν. Οι ψυχολόγοι δεν κάνουν διαλογή σοβαρότητας σκέψεων. Όλες οι σκέψεις έχουν ακριβώς το ίδιο βάρος. Οι ψυχολόγοι δεν ξεχωρίζουν σε ντροπιαστικές και μη σκέψεις. Όλες οι σκέψεις είναι το ίδιο σημαντικές. Καμία δεν είναι ντροπιαστική. Για αυτό ακριβώς το λόγο επιμένω και γράψω χίλιες φορές τη μέρα «ο ψ είναι η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ». Οι ψυχολόγοι εκπαιδεύονται στο να μην κάνουν όλες αυτές τις σκέψεις που σε μπλοκάρουν τώρα, είναι κάτι που μαθαίνεται, αν έχεις ταλέντο. Γι’αυτό μην σκέφτεσαι τον ψυχολόγο ως κριτή σου. Δεν είναι. Σκέψου μόνο αν έχει αρκετό ταλέντο για να κάνει καλά τη δουλειά.

Δεν υπάρχουν σοβαροί και λιγότερο σοβαροί λόγοι για να πας σε ψυχολόγο. Δεν τα βάζουμε στη ζυγαριά, δεν κλέβεις από κάποιον χρόνο ή υπηρεσίες αν πας σε ειδικό για την ζωή σου. Οι ψ φτάνουν για όλους. Και περισσεύουν, δυστυχώς, γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι με «πιο σοβαρά προβλήματα», όπως λες, ούτε ξέρουν τι είναι ο ψυχολόγος. Οπότε σου αντιστρέφω το επιχείρημα. Είναι αχαριστία να μην  πας.

(Οι ψυχολόγοι της σχολής δεν ασχολούνται μόνο με προβλήματα της σχολής γιατί δεν υπάρχουν προβλήματα της σχολής από μόνα τους. Όλα τα προβλήματα που έχεις σχετίζονται μεταξύ τους.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

49 points
Upvote Downvote

8
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
8 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
8 Συντάκτες σχολίων
Παζλ μικρόEvaMafaldatsatsara Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Η ιστορία μου θύμισε μια φίλη μου η οποία κάθε εβδομάδα μια μέρα πριν έρθει το συνεργείο καθαρισμού στο σπίτι της, καθάριζε και η ίδια γιατί “τι θα πουν οι άνθρωποι μωρέ αν δουν το σπίτι σ’ αυτό το χάλι”. Ναι, προφανώς δεν είναι η ίδια περίπτωση. Ωστόσο ο λόγος που πάς σε κάποιον ειδικό είναι για να λύσεις το πρόβλημα, για να ξεμπλοκάρεις, για να μάθεις και τελικά να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Το να κρύβεις την αλήθεια δεν θα βοηθήσει κανέναν, τουναντίον θα αποπροσανατολίσει την συζήτηση. Είναι πραγματικά σπουδαίο και κυρίως θεραπευτικό να μπορέσεις να μοιραστείς την αλήθεια… Διαβάστε περισσότερα »

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Θρύλος

Πήγαινε σε ψυχολόγους, μέχρι να βρεις αυτόν/ αυτή που θα ταιριάξεις και θα νιώσεις άνετα να μιλήσεις. Επίσης, πρέπει να πάρεις απόφαση ότι θα μιλήσεις, προκειμένου να κάνεις το πρώτο βηματάκι στη βελτίωση της ζωής σου. Κανένα πρόβλημα δεν είναι first world problem, εφόσον μας προκαλεί πρόβλημα στην καθημερινότητά μας. Είναι το πρόβλημά μας. Τελεία.

Melian
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Την πρώτη φορά είναι δύσκολο αλλά με τον καιρό γίνεται όλο και πιο εύκολο και τελικά είναι απελευθερωτικό να μπορείς να μιλάς για τις σκέψεις σου χωρίς φίλτρα και χωρίς να αναρωτιέσαι τί θα σκεφτεί ο συνομιλητής σου.

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Συμφωνώ απόλυτα με την απάντηση. Δεν είναι άκυρο να μιλήσεις για θέματα που δεν αφορούν την σχολή. Είναι ίσα ίσα το πιο αναμενόμενο. Αυτά που μας βασανίζουν συνήθως είναι βαθύτερα του “δυσκολεύομαι στα μαθήματα”, αλλά ακόμα και με αυτή την αφορμή να πήγαινες, πολύ πιθανό να κατέληγες να μιλάς για το σεξ. Είναι απίστευτο πώς συνδέονται πράγματα που μας φαίνονται ασύνδετα και ο ψυχολόγος μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε αυτές τις συνδέσεις. Θυμάμαι όταν είχα πάει στον ψυχολόγο της σχολής, είχα συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο όπου μεταξύ άλλων έπρεπε να επιλέξω μία κατηγορία του προβλήματός μου. Από τις πολλές κατηγορίες,… Διαβάστε περισσότερα »

Eva
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Δεν χρειάζεται με το καλημέρα σας να αρχίζεις να εξιστορείς ο,τι τραυματική εμπειρία έχεις από το παρελθόν. Η σχέση με τον/την Ψ που θα δεις θα χτιστεί σιγά σιγά μέχρι να έχεις αρκετή εμπιστοσύνη να ανοιχτείς και για τα πιο δυσάρεστα και βαθιά θέματα. Μια καλή Ψ θα σεβαστεί τα όρια σου και ότι θα προχωρήσετε με τους δικούς σου ρυθμούς. Η δική μου εμπειρία με τον ψυχολόγο μου έτσι ήταν. Του είχα πει από την αρχή ότι μου συνέβη κάτι άσχημο αλλά ότι δεν θέλω ακόμα να εστιάσω εκεί. Λύσαμε λοιπόν πρώτα αλλα θέματα κι όταν αισθάνθηκα έτοιμη το… Διαβάστε περισσότερα »

tsatsara
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Άσχετο,αλλά πολύ γέλασα με τη χρήση του ψ.
Σαν σπόντα/ειρωνεία στην προηγούμενη ερώτηση.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Φιλενάδα άλλαξα 3 ψυχολόγους μέχρι να βρώ αυτόν που εγώ έκρινα οτι μου κάνει.Μη το σκέφτεσαι αν το θές πραγματικά και το έχεις πάρει απόφαση.Ψάξε μέχρι να βρείς αυτόν-αυτήν που θα σου κάνει και θα νιώθεις οτι ΄΄κουμπώνεις΄΄.

Κόκκινο κρασί
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και για μένα ήταν δύσκολο στην αρχή. Αλλά είχα στο μυαλό μου ότι ο,τι και να πω δεν θα με κρίνει. Η δουλειά του είναι άλλη. 🙂