Αγαπητή «Α, μπα»: Νιώθω τους γονείς μου λίγο ξένους

Καθε φορά που τους μιλάω καταλήγω σε αδιέξοδο

Αγαπητή Α,μπα, Έχω πρόβλημα επικοινωνίας με τους γονείς μου. Ξέρουν πολύ ελάχιστα πράγματα για τη ζωή μου και αυτό γιατί δεν μπορούν να δεχτούν τις επιλογές μου και συνέχεια τσακωνόμαστε ή είναι απογοητευμένοι μαζί μου. Ένα παράδειγμα είναι οτι ταξιδεύω πολύ στο εξωτερικό και επειδή πάντα αντιδρούν και μου λένε να αφήσω τα ταξίδια και να κοιτάξω να τελειώσω με τη σχολή έχω σταματήσει να τους το λέω και μαζεύω λεφτά και πηγαίνω στα κρυφά ή τους λέω ότι πάω ταξίδι κάπου στην Ελλάδα. Έχουν πρόβλημα μόνο με το εξωτερικό γιατί αυτοί δεν έχουν βγει ακόμα και πάντα μου λεν δε μπορείς να πηγαίνεις όλο εσύ, πρέπει να πάμε και εμείς. Αλλά δε πηγαίνουν ποτέ και ακόμα και αν τους πω να σας κλείσω τα εισιτήρια να κάτσουμε να το ψάξουμε μαζί πάντα βρίσκουν δικαιολογίες -νομίζω οτι και ο μπαμπάς μου φοβάται λίγο και η μητέρα μου συμβιβάζεται- . Αλλά δε νιώθω ωραία να τους λέω ψέματα, και στην ουσία από το μηνιάτικο που μου βάζουν τα κάνω όλα αυτά, και δε μου βγαίνει και πολύ ακριβά γιατί μένω είτε σε φίλους είτε χρησιμοποιώ πλατφόρμες που μένεις με ντόπιους (και αυτό αν το ξέραν θα τρελενόντουσαν, παρόλο που είναι ασφαλές) και απλώς επιλέγω να τη βγάζω πιο φθηνά στη πόλη που σπουδάζω. Και επίσης απογοητεύομαι που δεν έχω ειλικρινή σχέση με αυτούς. Δε λέω να μου πουν μπράβο, αλλά να κάτσουν να με ακούσουν και να αποδεχτούν ότι έχω διαφορετική οπτική για τα πράγματα από οτι αυτοί. Με αυτά και με αυτά νιώθω τους γονείς μου λίγο ξένους, και όταν πηγαίνω στη πόλη μου να τους δω νιώθω οτι θέλω να φύγω μετά απο λίγες μέρες. Έχω προσπαθήσει να τους μιλήσω, να καταλάβουν λίγο πως είμαι σαν άνθρωπος αλλά πάντα βγάζει σε αδιέξοδο. Το χειρότερο κομμάτι της υπόθεσης είναι οτι για ένα χρόνο θα πρέπει να γυρίσω στην πόλη μου για να τελειώσω εκεί με τα τελευταία μαθήματα και να γλυτώσουμε το νοίκι κτλ. Αλλά αλήθεια δεν ξέρω πως θα τα βγάλω πέρα για έναν ολόκληρο χρόνο εκεί. Και σκέφτομαι, μήπως τελικά είμαι εγωίστρια και κοίταω μόνο την πάρτη μου, και εφόσον εξαρτώμαι οικονομικά από αυτούς θα πρέπει να πηγαίνω με τα νερά τους;

Jane

Όχι.

Όχι ακριβώς, τουλάχιστον.

Έχετε κάνει μια συμφωνία. Με το μηνιάτικο πρέπει να περνάς το μήνα ενώ σπουδάζεις. Αυτό κάνεις, άρα δεν παραβαίνεις τους κανόνες. Δεν φτάνει η εξουσία τους μέχρι το πώς ακριβώς διαχειρίζεσαι αυτά τα χρήματα, με ποιον ακριβώς τρόπο ιεραρχείς τα σημαντικά και τα ασήμαντα. Αυτό δεν γίνεται, γιατί είσαι ένας άλλος άνθρωπος, δεν είσαι η προέκταση του εαυτού τους.

Βέβαια, αυτό αισθάνονται, και είναι τόσο μα τόσο κοινό, που είναι να αναρωτιέται κανείς αν είναι και η πλειοψηφία. Είναι για να σου σηκώνονται οι τρίχες της κεφαλής σου η φράση «μην πηγαίνεις στο εξωτερικό γιατί πρέπει να πάμε εμείς». Όχι ακριβώς έτσι, αλλά αυτό είναι το νόημα. Σκέφτονται και αισθάνονται σα να είσαστε ένας οργανισμός.

Είσαι σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της ενηλικίωσης σου, ίσως στην πιο καθοριστική. Είναι η ώρα να δεχτείς αυτό που οι ίδιοι δεν μπορούν, από την ανάποδη πλευρά. Μπορεί να σε γέννησαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να σε καταλάβουν. Είναι άλλοι άνθρωποι. Είσαι άλλος άνθρωπος. Σας συνδέει κάτι ιδιαίτερα, μοναδικά στενό, αλλά αυτό το κάτι δεν συνεπάγεται αποδοχή, κατανόηση σε βάθος, ταύτιση. Όπως δεν μπορούν αυτοί να ταυτιστούν με σένα, έτσι κι εσύ μην περιμένεις να ταυτιστείς μαζί τους. Δεν είναι μόνο ότι δεν μπορούν να καταλάβουν ποια είσαι ως άνθρωπος. Σε κάποιο επίπεδο δεν θέλουν – είσαι το παιδί τους, και αυτό τους αρκεί. Αυτό τους δίνει μια εξουσία, έναν ξεκάθαρο ρόλο, και δεν έχουν όρεξη για αποχρώσεις και διαπραγματεύσεις.

Μην προσπαθείς να εκβιάσεις μια ιδανική σχέση, όπως την φαντάζεσαι από την ποπ κουλτούρα. Δεν υπάρχουν αυτές οι σχέσεις, γενικότερα. Προσπάθησε – όταν νιώσεις ότι έχεις την όρεξη να το κάνεις – να τους γνωρίσεις, γιατί όπως δεν σε ξέρουν αυτοί, έτσι δεν τους ξέρεις κι εσύ. Υπήρξαν κι αυτοί νέοι, και είχαν κι αυτοί γονείς που προσπαθούσαν να τους ελέγξουν. Υπάρχουν οικογενειακές ιστορίες που δεν ξέρεις, και θα εξηγήσουν πολλά στη συμπεριφορά τους. Δες την χρονιά που θα περάσετε μαζί ως ευκαιρία, γιατί μάλλον θα είναι η τελευταία σας χρονιά στο ίδιο σπίτι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

47 points
Upvote Downvote

4
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
4 Συντάκτες σχολίων
Granita LemoniΑμαρέττο πορτοκάλιmudkipz Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ωραία τα ταξίδια. Μήπως όμως οι γονείς σου όταν σου λένε μην πηγαίνεις τόσα ταξίδια στο εξωτερικό, θέλουμε να πάμε κι εμείς, ακριβώς αυτό εννοούν. Ότι, εμείς πληρώνουμε, στερούμαστε, τελείωνε επιτέλους τις σπουδές σου, να πάρουμε κι εμείς μια ανάσα.
Και οι γονείς, ξέρεις, άνθρωποι είναι.

Αμαρέττο πορτοκάλι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Εγώ θα είμαι λίγο πιο αυστηρή. Αν έχεις καθυστερήσει σημαντικά να τελειώσεις την σχολή σου ή χρωστάς ήδη πολλά μαθήματα, τους έχεις δώσει ήδη το δικαίωμα να επεμβαίνουν στο πώς ξοδεύεις το μηνιάτικο που σου δίνουν. Γιατί μπορεί να είναι άσχετα τα ταξίδια με την καθυστέρηση του πτυχίου σου, αλλά αυτό που βγάζουν οι γονείς σου για συμπέρασμα είναι αυτό ακριβώς: ότι καθυστερείς επειδή ταξιδεύεις πολύ και ότι αν δεν ταξίδευες, θα είχες ήδη πάρει πτυχίο και θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα από το ενοίκιο κλπ Δεν πρέπει να πηγαίνεις με τα νερά τους, επειδή πληρώνουν, όχι. Αλλά αναφέρεις… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Σε ευχαριστώ, Αμαρέττο πορτοκάλι! Για να είμαι ειλικρινής μου φάνηκε πολύ επιεικής η απάντηση της Λένας. Προφανώς και οι γονείς της κοπέλας έχουν στο μυαλό τους ότι ταξίδια κάθε τρεις και λίγο στο εξωτερικό=λόγος που οι κόρη τους χρωστάει μαθήματα. Επιπλέον, ενδεχομένως οι γονείς της κοπέλας να στενεύονται οικονομικά και να δίνουν ένα χ ποσό για τις σπουδές του παιδιού τους με πολύ ζόρι, απλά και μόνο γιατί νομίζουν ότι τόσα χρειάζονται για να μπορεί να καλύψει και να έχουν στο μυαλό τους (έστω και λανθασμένα) ότι το ταξίδι στο εξωτερικό είναι πολυέξοδο. Γενικά, θεωρώ ότι όταν εξαρτόμαστε οικονομικά από… Διαβάστε περισσότερα »

mudkipz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είσαι σε μια ηλικία που θα συνειδητοποιήσεις ότι οι γονείς σου είναι αυτοί που είναι και δεν αλλάζουν εύκολα πια ή και καθόλου. Δε μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Είναι λίγο βάναυσο, ειδικά αν κάποτε είχατε πολύ στενή σχέση. Και εσύ όσο μεγαλώνεις θα αποκτάς άλλα ενδιαφέροντα (φαντάζομαι οι διαφορές σας δεν είναι μόνο στο θέμα των ταξιδιών ήδη) τα οποία δε θα μπορείς να μοιραστείς μαζί τους, γιατί στην τελική είναι οι γονείς σου, δεν γίνεται να είστε φίλοι με τον τρόπο που χτίζεις φιλίες με άλλους ανθρώπους. Βρες άλλα πράγματα με τα οποία μπορεί να ταιριάζετε και κινήσου… Διαβάστε περισσότερα »