Αγαπητή «Α, μπα»: Να παλέψω ή να συνεχίσω να ανέχομαι αυτήν την κατάσταση;

Αγαπητή Α,ΜΠΑ και υπόλοιπη παρέα! Πήρα την απόφαση να γράψω κι εγώ στο τόσο ενδιαφέρον σάιτ σας, ελπίζοντας ότι θα ακούσω διαφορετικές απόψεις για το θέμα που με απασχολεί και που μέχρι στιγμής δεν έχω μοιραστεί με κανέναν. Είμαι λοιπόν μαμά και εργαζόμενη σύζυγος γύρω στα πενήντα με παιδιά φοιτητές πια. Το ζήτημα που με απασχολεί έχει σχέση με την οικογενειακή διαχείριση των οικονομικών μας αλλά κατ’ επέκταση έχει να κάνει και με τη σχέση που έχω με τον άνδρα μου . Εξηγώ αμέσως. Τα έξοδα πολλά στην οικογένεια. Ο σύζυγος είναι ελεύθερος επαγγελματίας με πολλά ζόρια και σκαμπανεβάσματα. Εγώ, ιδιωτική υπάλληλος με σταθερή δουλειά και μισθό αρκετά καλό για τα σημερινά δεδομένα. Επίσης υπάρχουν κάποια ακίνητα που αποδίδουν κάποια αξιοπρεπή έσοδα. Το θέμα μου είναι η διαρκής γκρίνια του άνδρα μου για τα έξοδα, η καταστροφολογία του ότι δεν βγάζουμε ούτε το μήνα, ότι δεν ζω στην πραγματικότητα και δε βλέπω τι γίνεται…(όλα αυτά, χωρίς να γίνονται υπερβολές από μέρους μου). Επιπλέον, βλέπω και την ψυχολογία του να πέφτει κάθε λίγο και λιγάκι όταν η δουλειά του μπορεί να μην αποφέρει ούτε εκατό ευρώ κάποιον μήνα. Δεν λέω ότι τα πράγματα είναι εύκολα, αλλά μπροστά σ’ αυτήν την καταστροφή, όταν του προτείνω να πουλήσουμε κάποιο ακίνητο για να μη ζούμε μέσα στο άγχος, εκείνος αρνείται πεισματικά. Το έχει σε μεγάλο κακό να ‘πουλήσουμε’ . Και έτσι, για να μην βρισκόμαστε σε συνεχή διαμάχη και χαλάμε τις καρδιές μας με την ένταση που φέρνουν αυτές οι συζητήσεις, κάνω πίσω και ανέχομαι την κατάσταση. Κάνω καλά ή πρέπει να παλέψω για να γίνει αυτό που πιστεύω εγώ ότι είναι σωστό; Θα με βοηθούσε πολύ πιστεύω να ακούσω διαφορετικές απόψεις επί του θέματος. Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Charlotte.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να μιλήσεις με τον άντρα σου με ειλικρίνεια και αγάπη, γιατί δεν μαλώνετε για τα λεφτά, για άλλο θέμα μαλώνετε, και δεν τολμάτε να το αγγίξετε, δεν ξέρω καν αν το συνειδητοποιείτε. Αν προσπαθήσετε να μιλήσετε με καλοσύνη και αβρότητα ο ένας στον άλλον, αν καταφέρετε και οι δύο να εκτεθείτε σε αυτή την κουβέντα, να παραδεχτείτε τις αδυναμίες και τις φοβίες σας, τις χαμένες προσδοκίες, τις ματαιώσεις σας, τότε ίσως υπάρχει ελπίδα συνεννόησης.

Δεν ξέρω γιατί δεν το βλέπεις, αλλά μάλλον το θέμα σας είναι ποιος φέρνει τα λεφτά στο σπίτι (εσύ) και αν αυτό σημαίνει ότι κάποιος από τους δυο έχει αποτύχει ως προστάτης οικογένειας (αυτός). Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μας πεις σε ποιον ανήκουν τα ακίνητα. Το έχει σε μεγάλο κακό να πουλήσετε, γιατί έτσι θα παραδεχτεί ότι δεν φέρνει αρκετά λεφτά στο σπίτι. Τώρα μπορεί να λέει στο εαυτό του ότι το παλεύει και ενδεχομένως φταις εσύ, που δεν κάνεις καλή διαχείριση.

Φαίνεται σα να ρίχνω το φταίξιμο σε αυτόν, και σίγουρα έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Αλλά για να υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει η κουβέντα μεταξύ σας, πρέπει κι εσύ να υποχωρήσεις και να δεις τον εαυτό σου κατάματα. Μην οχυρώνεσαι πίσω από τις λύσεις που προτείνεις. Είσαι απολύτως βέβαιη ότι δεν πιστεύεις κι εσύ κατά βάθος ότι έχει αποτύχει στο ρόλο του με τα εκατό ευρώ που φέρνει στο σπίτι μερικούς μήνες; Είσαι σίγουρη ότι δεν δείχνεις με τη στάση σου, με βλέμματα ή με μπηχτές ότι «είναι δύσκολα τα πράγματα, ΑΛΛΑ;» Τα έξοδα είναι πολλά, αλλά τι θα πει αυτό; Σας φτάνουν ή όχι; Έχετε χρέη, ή όχι; Αν χρειάζεται να πουληθεί ένα ακίνητο πρέπει να είναι απόφαση οικονομική, πρακτική, όχι ψυχολογικής φύσης, για να μη ζείτε μέσα στο άγχος; Κατά πόσο δικαιολογείται να ζείτε μέσα στο άγχος; Είσαστε συνέχεια στα μείον, ή όχι; Αυτό είναι μαθηματικά, δεν είναι ζήτημα άποψης. Γι αυτό λέω ότι δεν είναι τα λεφτά το ζήτημα, αλλά κάτι άλλο που προκύπτει με το θέμα των χρημάτων. Είναι η δυναμική της σχέσης σας, και ποιος νιώθει υπεύθυνος για τι, και τι περιμένει ο καθένας σας από τον άλλον μετά από τόσα χρόνια συμβίωσης. Αν μπορείτε να λειτουργήσετε ως ομάδα, και όχι ως μονάδες που προσπαθούν να επιβιώσουν. Ό,τι κάνετε, είναι για το καλό και των δυο. Σε αυτή τη βάση πρέπει να είναι η κουβέντα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

78 points
Upvote Downvote

19
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
19 Συντάκτες σχολίων
κασελάκιleasMeliaKaramouza Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
seagull
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ο Σοπενχάουερ είπε κάποτε, σχετικά με το «σχετίζεσθαι» στα ζευγάρια:
«Όταν ο χειμώνας είναι παγερός, οι σκαντζόχοιροι ψάχνουν για λίγη ζεστασιά ακουμπώντας ο ένας πάνω στον άλλο. Μα του ενός τ” αγκάθια τρυπούν τις σάρκες του άλλου και τις ξεσκίζουν. Τότε οι σκαντζόχοιροι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο, αλλά το κρύο και η μοναξιά τους πεθαίνει. Σιγά-σιγά όμως, με το πλησίασμα και την απομάκρυνση, την απομάκρυνση και το πλησίασμα, κατορθώνουν να βρουν τρόπο να μην παγώσουν, κάτι σαν μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στον πόνο και την ανάγκη για ζεστασιά»

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

πολύ ωραίο!
πολύ ωραία και η απάντηση της Λένας.

Τετράγωνη Λογική
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μια παρατήρηση γενικής φύσης: Δεν πιστεύω ότι σχετίζεται με το φύλο το γεγονός ότι ο κάποιος νιώθει άσχημα που δε φέρνει λεφτά στο σπίτι. Πριν ένα χρόνο δεν είχα δουλειά για ένα μεγάλο διάστημα και ήμουν εγώ αυτή που δεν έφερνε λεφτά. Ήμουν να σκάσω, παρόλο που δεν υπήρχε οικονομικό πρόβλημα. Το αναφέρω γιατί έχω παρατηρήσει πως πολλές φορές σε αντίστοιχες ερωτήσεις κατηγορούμε τον άντρα, αλλά αν το δούμε ρεαλιστικά, χωρίς να εμπλέκεται το φύλο, έχει δικαίωμα κάποιος να στενοχωριέται και να μη το δέχεται ότι δε μπορεί να προσφέρει σε μια οικογένεια ισότιμα. Προφανώς ναι, πολλοί άντρες δεν το… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Από τις πιο τρυφερές και ωραίες απαντήσεις Λένα <3

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Ο σύζυγός έχει φρικάρει γιατί έχει άγχος για το μέλλον του, το δικό του και της οικογένειας. Βλέπει ότι δουλεύει και ότι δεν έχει αποτέλεσμα αυτό, συμβαίνει αυτό με τους ελ. επαγγελματίες, ειδικά τώρα (την κάναμε αυτήν την κουβέντα). Αυτό από μόνο αρκεί για να μην είναι τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Όταν γκρινιάζει για τα έξοδα, γκρινιάζει γιατί έχει ανασφάλεια, δεν ξέρω αν είναι δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη, μερικοί είναι όσα φάμε, κι όσα πιούμε, μερικοί αποταμιευτές. Έχετε και παιδιά, θέλει να τα εξασφαλίσει. Το να πουλήσετε ένα ακίνητο είναι μια σοβαρή απόφαση. Έχει σημασία αν αποφέρει ως επένδυση ή… Διαβάστε περισσότερα »

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Συμφωνώ απολύτως.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αν μπορείτε όντως να βγάζετε το μήνα, τότε για μένα δεν υπάρχει κανένας λόγος να πουλήσετε ένα ακίνητο. Κατ΄αρχήν είναι σίγουρο ότι με την κρίση που υπάρχει στην αγορά, θα το σκοτώσετε. Και μετά τι θα κάνετε ? Θα ροκανίζετε σιγά σιγά τα λεφτά, μέχρι να τελειώσουν. Και το αποτέλεσμα θα είναι μια τρύπα στο νερό. Υπάρχει βάσιμος λόγος να σκοτώσετε ένα ακίνητο ? Θα το καταλάβαινα αν πεινάγατε, αν θέλατε να σπουδάσετε τα παιδιά σας, αν παρουσιαζόταν κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Εσύ ξέρεις ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της οικογένειας. Αν ψιλοβγαίνετε, όπως κάνει η πλειοψηφία, γιατί όλοι αλλιώς είχαμε… Διαβάστε περισσότερα »

sktpsx
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Διαφωνω εντελως με αμπα . Φωτιζει μονο προς μια κατευθυνση (ποιος φερνει τα λεφτα) που μπορει να μην ισχυει και καθολου. Εδω εχουμε δυο εντελως διαφορετικους κοσμους “ελευθερος επαγγελματιας” vs “σταθερος μισθος” Οποιος ειτε το ζει ειτε το γνωριζει, αντιλαμβανεται οτι ο “ελευθερος επ” μπορει να σκιζεται στην δουλεια και στο τελος να μην παρει τιποτα. Εκει βρισκεται η ματαιωση. Στο γεγονος οτι δουλευει οτι παραγει και στο τελος ΔΕΝ αμοιβεται. Ολο αυτο οδηγει στο αγχος της επιβιωσης, στην ανασφαλεια και αλλα πολλα. Απο την αλλη πλευρα, η γραφουσα, εχει την ασφαλεια του σταθερου μισθου+δωρα. Αυτο επιδρα εντελως διαφορετικα στην… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Μάλλον ο σύζυγος νιώθει άσχημα που δεν συνεισφέρει όσο εσύ. Και είναι λογικό, μεγάλωσε πιστεύοντας ότι ο άντρας φέρνει τα λεφτά στο σπίτι. Του είναι δύσκολο να το διαχειριστεί. Κι εσύομως μεγάλωσες με τέτοιες αντιλήψεις γύρω σου, οπότε είσαι σίγουρη ότι έστω και ενδομυχα δε σκέφτεσαι έτσι; Είσαι σίγουρη ότι δε δείχνεις δυσαρέσκεια ή περιφρόνηση ακόμα και υποσυνείδητα; Το πρόβλημα δεν είναι τα λεφτά, είναι Πίος τα φέρνει. Αυτό πρέπει να διαχειριστείτε.

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αααααυτό ακριβώς ρε Λένα, άλλο είναι το θέμα. Δείτε τι πραγματικά λέτε πίσω από την κουρτίνα, και εστιάστε εκεί.

Alex Rainers
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Αν αυτός φέρνει συνέχεια μείον στο σπίτι ίσως να σκεφτεί ν αλλάξει επάγγελμα η να κάνει κάποιο εκσυγχρονισμό στον τομέα του; Μήπως έχει μείνει λίγο πίσω στα επαγγελματικά του δεδομενα; Μήπως χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης η κάποια εξειδικευση;

κασελάκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν θα πουλούσα σε καμία περίπτωση ακίνητα ακίνητα τα οποία μπορουν να νοικιαστούν και να αποφέρουν κάποια έσοδα. Επίσης τα λεφτά από την πώληση θα μπορούσαν να ξοδευτούν πολύ εύκολα κι έπειτα θα έπρεπε να πουλήσετε και δεύτερο και τρίτο, ε και μετα; Στο ελεύθερο επάγγελμα αν μπορείς να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου στην ώρα τους είσαι καλά, ακόμα κι αν δεν θα βάλεις τίποτα στην τσέπη σου. Δεν ξέρω πως ήταν πριν την κρίση, αλλά επειδή μιλάω με πολλους στο εμπόριο, εμείς όλοι που ανοίξαμε μέσα στην κρίση έτσι το βιώνουμε. Άλλος δεν μπορεί να πληρώσει ΦΠΑ, άλλος την… Διαβάστε περισσότερα »