in

Αγαπητή «Α, μπα»: Μπορεί το botox να απενεργοποιήσει νευρώνες υπεύθυνους για την ενσυναίσθηση;

Πρόσφατα σε κάτι σεμινάρια που κάνουμε μας είπε η ψυχολόγος ότι το μπότοξ απενεργοποιεί κάποια mirror κύτταρα κάπως έτσι λέγονται και τα παγώνει και γι αυτό τον λόγο τσιτώνει και το δέρμα αλλά το θέμα είναι ότι αυτά τα κύτταρα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

fe1fce348e382e9d9af3f1d69e7f1efe

πρόσφατα σε κάτι σεμινάρια που κάνουμε μας είπε η ψυχολόγος ότι το μπότοξ απενεργοποιεί κάποια mirror κύτταρα κάπως έτσι λέγονται και τα παγώνει και γι αυτό τον λόγο τσιτώνει και το δέρμα αλλά το θέμα είναι ότι αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα και για την ενσυναίσθηση καθώς μειώνεται αρκετά στην περίπτωση του μπότοξ. ποια η γνώμη σου ή αν υπάρχει κάποιος ειδικός ας μας έλεγε. Ευχαριστώ

Απευθύνθηκα σε κατ’ εξοχήν ειδικό, στη νευρολόγο Σάσα Φουτσιτζή, η οποία απάντησε τα εξής:

Η βουτυλινική τοξίνη παράγεται από το κλωστηρίδιο botulinum, ένα gram-θετικό αναερόβια βακτήριο. Η κλινική εικόνα του βουτυλισμού μπορεί να προκληθεί από κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή από μόλυνση πληγής.

Το Botox (βουτυλινική τοξίνη) δρα μέσω σύνδεσης στις χολινεργικές απολήξεις προσυναπτικών νευρώνων, δηλαδή νευρώνων που έχουν ειδικότητα για σύνδεση με τους μυς (και που έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα για αυτή την τοξίνη) και έτσι εμποδίζει την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το νευρομυϊκό αποκλεισμό, δηλαδή έτσι το νεύρο δε μπορεί να στείλει το μήνυμα στο μυ να συσπαστεί. Αυτός ο μηχανισμός αποτελεί τη βάση στην οποία στηρίχθηκε η παραγωγή της τοξίνης για θεραπευτικούς σκοπούς.

Το μόνο που βρήκα σχετικά με τους νευρώνες mirror (που πρώτη φορά ακούω πραγματικά) είναι μια αναφορά που βρήκα του 2009 από έναν Ιταλό ερευνητή. Η θεωρία λέει ότι όταν κάποιος παρακολουθεί μια δράση που την πραγματοποιεί κάποιο άλλο άτομο, τότε στο πρώτο άτομο ενεργοποιείται μια ομάδα κινητικών νευρώνων που κωδικοποιούν αυτή τη δράση. Αυτό ποτέ δεν αποδείχθηκε, ούτε ποτέ έχει χρησιμοποιηθεί στη νευρολογία ή αλλού. Μάλλον χρησιμοποιήθηκε στην ψυχολογία για να εξηγήσει διάφορα φαινόμενα, ιδιαίτερα της έννοιας «ενσυναίσθηση».

Καμία σχέση με τους αληθινούς νευρώνες ή τη δράση του botox λοιπόν.

Ευτυχώς που ο μηχανισμός δράσης του Botox έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια επαρκώς και επανειλημμένα. Τρομάζω στη σκέψη πώς θα μπορούσαν να (παρ-)εξηγηθούν μηχανισμοί δράσεων άλλων πάμπολλων φαρμάκων από διάφορους επιτήδειους, οι οποίοι δεν έχουν αποδειχθεί τόσο εκτεταμένα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

64 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν

Καλέ θα εννοεί ότι μειώνει την ενσυναίσθηση επειδή με το μπότοξ δεν μπορείς να σουρώσεις τα φρύδια όταν λυπάσαι με τη λύπη του άλλου ούτε να χαμογέλασεις διάπλατα όταν χαίρεσαι με τη χαρά του. Απάθεια. Ε, μια δυο, άμα δεν μπορείς να εκφράσεις αυτό που νιώθεις, σταματάς και να το νιώθεις.

*σκέφτεται τι θα φορέσει στην απονομή του Νόμπελ ιατρικής στην τοποθεσία το-σαλονάκι-μου*

idril
idril
5 χρόνια πριν

Αυτό που κάνεις ένα τσουπ και μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου, σε 5 γραμμές υπόθεση, να το βάλεις στο CV σου πόντια!

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  idril

Στο μεταξύ το εντυπωσιακό είναι ότι γενικά δεν μ’αρέσει καθόλου να φοράω παπούτσια άλλων, ακόμα κι αν είναι Μπλάνικ. Ή ακόμα κι αν βρέχει, φοράω πέδιλα και υπάρχουν διαθέσιμες γαλότσες. Απαπαπαπα.
😘

Μπελ Ρεβ
Μπελ Ρεβ
5 χρόνια πριν

Αχ πόσο σίγουρη είμαι ότι στα σεμινάρια που κάνετε, δεν σας μιλάει κάποιος κανονικός, εκπαιδευμένος ψυχολόγος, αλλά κάποιος τσαρλατάνος life coach που δηλώνει ψυχολόγος! Καλά άμα τα πληρώνετε κιόλας, τι να πω.. με τις υγείες σας

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μπελ Ρεβ

Ρε συ τι είναι αυτό με το life coaching? Το βλέπω πολύ στην Ελλάδα από αναρτήσεις φίλων μου. Τί φάση; μόδα; εδώ (Αγγλία) δεν το ‘χω δει ακόμη. Ίσως γιατί δεν λεχω τόσους άγγλους φίλους δεν ξέρω

Aten
Aten
5 χρόνια πριν

Κάποια δικά μου mirror κύτταρα απενεργοποιήθηκαν με αυτή την ερώτηση πάντως

ρεαλίστρια
ρεαλίστρια
5 χρόνια πριν

Οι κατοπτρικοί νευρώνες βρίσκονται στην προκινητική περιοχή του φλοιού του εγκεφάλου και θεωρείται ότι μετέχουν στη διαδικασία της εκμάθησης μιας κίνησης όταν τη βλέπουμε να εκτελείται από άλλους, όπως π.χ όταν είμαστε μωρά. Οι κινητικές εκφράσεις του προσώπου που δείχνουν τα συναισθήματα μαθαινονται και αυτές με αντίστοιχο τρόπο. Παρολες τις θεωρίες που υπάρχουν δεν έχει αποδειχτεί ότι οι κατοπτρικοί νευρώνες σχετίζονται με την ενσυναισθηση. Εννοείται ότι το Botox δρα στη νευρομυϊκή σύναψη, όπως είπε η κυρία Φουτσιτζή, δηλαδή καμία σχέση με το φλοιό του εγκεφάλου. Σα μια γενική παρατήρηση θα ήθελα να προτρεψω όλους τους επαγγελματίες υγείας να περιοριζομαστε στο… Διαβάστε περισσότερα »

Μουσίτσα
Μουσίτσα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ρεαλίστρια

Βρε παιδιά δεν ξέρουμε καταρχάς αν πρόκειται στ ´αληθεια για ψυχολόγο.
Επίσης, αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει ψυχολόγος με πτυχίο ψυχολογίας απο κανονικό πανεπιστήμιο που λέει τετοιες μπαρουφες στα σεμινάρια που διοργανώνει.
Η ενσυναίσθηση είναι κάτι το εξαιρετικά περίπλοκο όπως και οι αιτίες της έλλειψής της σε περιπτωση ψυχοπάθητικών στοιχειων για παράδειγμα.
Όλα αυτά βρίσκονται βαθιά μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το μποτοξ δρα στο δέρμα.
Θέλει πολύ σκέψη ακόμα;;
Φαντάζομαι η ερωτώσα θα είναι της σχολής ´ ο,τι μπούρδα ακούω το συζητώ με φιλες μου για να περνά η ώρα ´.

Μαριάννα Θ.
Μαριάννα Θ.
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μουσίτσα

Μουσίτσα, το botox δεν έχει μόνο κοσμητική χρήση αλλά χρησιμοποιείται και σε άλλα όργανα, εκτός του δέρματος, για ιατρικούς κι όχι αισθητικούς λόγους. Βασικά, από την κλασσική ιατρική ξεκίνησε και μετά το χρησιμοποίησαν και για την κοσμητική. Οπότε δε «δρα μόνο στο δέρμα».

Μουσίτσα
Μουσίτσα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαριάννα Θ.

Αναφερόμουν στο αισθητικό μπότοξ που δρα μονο στο δερμα.
Η ιατρική χρησιμοποιεί το μποτοξ σε περιπτωσεις υπεριδρωσίας και σε περιπτωσεις βλεφαροσπασμου και αλλού.

Κένταυρος
Κένταυρος
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μουσίτσα

Το μποτοξ δεν δρα στο δέρμα !

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ρεαλίστρια

Δηλαδή δε θα πάρω Νόμπελ; Και πού θα βάλω όλα αυτά τα ωραία ρούχα που αγόρασα με τη φαντασία μου, που τα βρήκα και δωρεάν και να μου ταιριάζουν κουτί; Αμάν ο ρεαλισμός σας αμάν.

ρεαλίστρια
ρεαλίστρια
5 χρόνια πριν

Πόντια, δεν ξέρω για το Νόμπελ αλλά το βραβείο σχολιασμού στο “Α μπα” εγώ στο δίνω με μεγάλη χαρά! Μπορεί να σχολιάζω σπάνια αλλά διαβάζω σχεδόν όλα τα σχόλια και πάντα αναζητώ τα δικά σου.

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν

άμα γράψω ψυχολόγος από τα λιντλ είναι διαφήμιση;

Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

Νομίζω πως θα ηταν καλύτερης ποιότητας αν ηταν απο τα Lidl, μάλλον ψυχολόγος από τα γαριδάκια, ή από τις δωροσακούλες είναι πιο σωστό.

Lasitskene
Lasitskene
5 χρόνια πριν

* ο χρήστης Γ. Λάνθιμος νιώθει εμπνευσμένος στην τοποθεσία γραφείο μου *

Νάσια Μετόκη
Νάσια Μετόκη
5 χρόνια πριν

Τα mirror neurons ανακαλύφθηκαν το 1992, και έλαβαν το επίσημο όνομά τους το 1994. Δεν έχουν κάποια μορφολογική διαφοροποίηση απο άλλους νευρώνες, η κατηγοριοποίησή τους σε mirror neurons έχει να κάνει με τη συμπεριφορά τους. Η ανακάλυψή τους έγινε σε πρωτεύοντα θηλαστικά (μαϊμούδες) όταν επιστήμονες παρατήρησαν πως συγκεκριμένοι νευρώνες οι οποίοι ενεργοποιούνται στις μαϊμούδες όταν αυτές κάνουν μία κίνηση (όπως για παράδειγμα να τεντώσουν το άκρο τους και να πιάσουν ένα αντικείμενο), ενεργοποιούνται και όταν οι μαϊμούδες δεν κάνουν οι ίδιες την κίνηση αλλά παρακολουθούν παθητικά μια άλλη μαϊμού να εκτελεί την κίνηση. Αυτοί οι νευρώνες έχουν παρατηρηθεί στο ventral… Διαβάστε περισσότερα »

Νάσια Μετόκη
Νάσια Μετόκη
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Νάσια Μετόκη

Εδώ είναι οι βιβλιογραφικές αναφορές του σχολίου μου, για όποιον ενδιαφέρεται: Avenanti, A., Bueti, D., Galati, G., & Aglioti, S. M. (2005). Transcranial magnetic stimulation highlights the sensorimotor side of empathy for pain. Nature Neuroscience, 8 (7), 955-960. Aziz-Zadeh, L., Koski, L., Zaidel, E., Mazziotta, J., & Iacoboni, M. (2006). Lateralization of the human mirror neuron system. Journal of Neuroscience, 26 (11), 2964-2970. Baron‐Cohen, S., Wheelwright, S., Hill, J., Raste, Y., & Plumb, I. (2001). The “Reading the Mind in the Eyes” test revised version: A study with normal adults, and adults with Asperger syndrome or high‐functioning autism. Journal of… Διαβάστε περισσότερα »

ρεαλίστρια
ρεαλίστρια
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Νάσια Μετόκη

Η μελέτη που αναφέρετε δεν αποδεικνύει απολύτως τίποτε. Υπάρχουν χιλιάδες θεωρίες και ερευνητικές υποθέσεις για τις οποίες πολλές φορές δημοσιεύονται και υποστηρικτικά δεδομένα- ο καθένας άλλωστε μπορεί να δημοσιεύσει ό,τι θέλει- αλλά υπάρχει ΜΕΓΑΛΗ απόσταση που χρειάζεται να διανυθεί για να γίνουν ευρέως αποδεκτές από την ερευνητική κοινότητα. Κάθε μέρα δημοσιεύονται πράγματα και πολλά τελικά δε στέκουν. Όπως σωστά είπατε χρειάζονται πολλές έρευνες ακόμη. Προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί καν η σχέση των κατοπτρικών νευρώνων με την ενσυναίσθηση που είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο θέμα για να διερευνηθεί και να αναλυθεί, πόσο μάλλον να συσχετισθεί με το Botox που έχει… Διαβάστε περισσότερα »

Νάσια Μετόκη
Νάσια Μετόκη
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ρεαλίστρια

Η μελέτη που αναφέρω έδειξε πως οι γυναίκες που είχαν κάνει Μπότοξ (ενδυομυική μέθοδος) είχαν στατιστικά σημαντική διαφορά (προς το χειρότερο) στα σκορ τους σε συγκριση με τις γυναίκες που είχαν βάλει Restylane (dermal fillers). Έδωσαν εξήγηση βάσει της ανικονότητας να στείλουν οι μύες του πρόσωπου feedback στο εγκέφαλο. Στην μελέτη έκαναν και δευτερο πείραμα όπου ενισχυσαν το μυικό feedback απο το πρόσωπο, και τα αποτελέσματα ήταν τα αντίστροφα. Καλύτερα σκόρ απο το control group. Οι γυναίκες στο πείραμα συμμετείχαν 1-2 εβδομάδες μετά το Botox και το Restylane τότε που η απόδοση των πρακτικών αυτών είναι μεγαλύτερη. Είμαι βέβαιη πως… Διαβάστε περισσότερα »

ρεαλίστρια
ρεαλίστρια
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Νάσια Μετόκη

Με παρεξηγήσατε, δεν αναφερόμουν σε σας σχολιάζοντας για τους επαγγελματίες υγείας αλλά στην ψυχολόγο της ερώτησης. Κατά τα άλλα, επιμένω στην αρχική μου τοποθέτηση, η βιβλιογραφία είναι απέραντη, σχεδόν μπορείς να βρεις δεδομένα για οποιαδήποτε θεωρία και να βγάλεις εύκολα συμπεράσματα αν δεν έχεις κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο και κριτική σκέψη. Η έρευνα χρειάζεται replication όπως ήδη αναφέρατε, αυτό εννοώ αλλά αυτό εκτός των άλλων θέλει χρόνο και υπομονή. Μέχρι να έχουμε ισχυρές ενδείξεις- αν όχι αποδείξεις- ότι κάτι ισχύει όντως, καλύτερα να το συζητάμε μόνο σε συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά.

Αφαία
Αφαία
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Νάσια Μετόκη

“Τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ των ανεπαίθητων μυικών σπασμών του προσώπου ως μίμηση του συναισθηματος του άλλου και feedback του σήματος για κανατόηση του συναισθηματος και οι έρευνες με το μποτοξ ενίσχυσαν τη θεωρία.” Από αυτή τη σκοπιά δεν το είχα σκεφτεί. Εντυπωσιακό δεν είναι;

Queen of spades
Queen of spades
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Νάσια Μετόκη

Η bottom up approach of embodied cognition της μελετης, οπως την περιγραφεις στο σχολιο γιατι δεν εχω διαβασει τη μελετη, ειναι μονο μια πλευρα του θεματος. Ειναι λαθος να υποστηριζει κανεις οτι αυτη ειναι η επικρατουσα (ποσο μαλλον η σωστη) θεωρια, πρεπει να δεις μελετες σε αλλους πληθυσμους (ασθενεις παραλυτους, με εγκεφαλικο, αυτισμο, κτλ) για να εχεις καποια δεδομενα για top down/bottom up interactions και πως οδηγουν στο embodied cognition και στο disruption αυτου. (Τα αναφερω ολα πολυ συντομα γιατι δε συνοψιζεται ενας κλαδος σε ενα σχολιο). Συνεπως το επιχειρημα της ψυχολογου ειναι τραβηγμενο απ τα μαλλια, ενω ειναι και… Διαβάστε περισσότερα »

Νάσια Μετόκη
Νάσια Μετόκη
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Βρε παιδιά αυτό που είπε η κοπέλα στο ποστ της για απενεργοποίηση mirror neurons λόγω Botox, λόγω την ενεργής του ουσίας, φυσικά και δεν ισχύει. Και για ποιο κήρυγμα λέτε; Πραγματικά δεν καταλαβαίνω. Θα ήθελα να μου πείτε σε ποιο σημείο του σχολίου μου είδατε κήρυγμα και επίσης που ακριβώς είδατε να το κάνω βασισμένη σε βιβλιογραφία που με βολεύει. Πείτε μου που ακριβώς στο κείμενο ισχυρίστηκα “ισχύει ΑΥΤΟ, βάσει της βιβλιογραφίας αυτης”. Πείτε μου που είδατε να εκφέρω προσωπική επιστημονική άποψη.

Queen of spades
Queen of spades
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Νάσια Μετόκη

Νασια, παρεξηγηση. Το κηρυγμα και την επιλεκτικη βιβλιογραφια δεν τα ελεγα για σενα, για την ψυχολογο που αναφερει η κοπελα στην ερωτηση μιλουσα. Δεν ξερω καν αν εισαι εσυ ψυχολογος η επαγγελματιας υγειας.

Νάσια Μετόκη
Νάσια Μετόκη
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Κανένα πρόβλημα τότε, και φυσικά συμφωνώ με αυτό που λες.
Είμαι νευροεπιστήμονας, είμαι στα τελευταία έτη του διδακτορικού μου σε ψυχολογία και νευροεπιστήμη, κι έχει τύχει τα τελευταία προτζεκτ που έκανα να είναι στον τομέα της κοινωνικής νευροεπιστήμης οποτε διαβάσα κάμποσο τη βιβλιογραφία των mirror neurons. Ξακάθαρα δεν υπάρχει ακόμη consensus για τη συσχέτιση τους με την ενσυναισθηση, αλλά υπάρχουν ενδείξεις και πορευόμαστε με αυτη την επίγνωση προσπαθώντας να δούμε τι όντως ισχύει.

Queen of spades
Queen of spades
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Νάσια Μετόκη

Καλη δυναμη και καλη επιτυχια για το διδακτορικο σου! 🙂

leas
leas
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Νάσια Μετόκη

Νάσια Μ. έχεις διαβάσει καθόλου δημοσιεύσεις του Μark Solms και αν ναι, τι γνώμη έχεις; Έχω προσπαθήσει να διαβάσω περί ψυχανάλυσης και νευροεπιστημών, όχι με μεγάλη επιτυχία, θα έλεγα.

Μάλλον σε αυτή τη σειρά πάει το σχόλιο, το έβαλα και παραπάνω, άστοχα.

leas
leas
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Νάσια Μετόκη

Νάσια Μ. έχεις διαβάσει καθόλου δημοσιεύσεις του Μark Solms και αν ναι, τι γνώμη έχεις; Έχω προσπαθήσει να διαβάσω περί ψυχανάλυσης και νευροεπιστημών, όχι με μεγάλη επιτυχία, θα έλεγα.

Queen of spades
Queen of spades
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Leas, συγνωμη που ανακατευομαι στη συζητηση, αλλα ο Mark ηταν secondary supervisor μια φοιτητριας της δικης μου supervisor, ηταν involved στο γκρουπ μας, κι εχω κανει κι εγω σχετικο διδακτορικο. Ο τομεας επισημα λεγεται neuropsychoanalysis και υπαρχουν διαφορα forums, conferences (ψαξε npsa) και αρθρα που ξεκινανε απ τα βασικα, που ισως σε βοηθησουν να καταλαβεις. Ο τομεας εχει φοβερο ενδιαφερον και ο Solms εχει γραψει καταπληκτικα αρθρα, που βεβαια απαιτουν υποβαθρο και νευροψυχολογιας και ψυχαναλυσης για να τα καταλαβεις. Διαβαζω α-μπα τοσον καιρο, μ εχει βοηθησει πολυ, αλλα ποτε δε φανταζομουν πως θα συζητουσαμε κι αυτα τα θεματα εδω, ειμαι… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Μη ζητάς συγγνώμη, κάνεις πολύ καλά που παρεμβαίνεις, δε βάζουμε αχρείαστα όρια στις συζητήσεις μας, μόνο χρήσιμα. Μου φαίνεται φοβερά ενδιαφέρον το πάντρεμα νευροεπιστημών και ψυχανάλυσης και έχω παρακολουθήσει σχετική ομιλία του Solms και άλλων στο site ‘bodosaki in demand’, όπου πραγματεύονται το εάν η ψυχανάλυση έχει ανάγκη τις νευροεπιστήμες για να συνεχίσει να εξελίσσεται στο μέλλον ή αν αυτά που μπορούν να της προσφέρουν οι νευροεπιστήμες, δρουν μόνο επικουρικά. Με τις νευροεπιστήμες δυσκολεύομαι γιατί έχουν ορολογία ιατρικής φύσης, που δεν καταλαβαίνω. Το έχω λίγο παρατήσει, όπως καταλαβαίνεις (και για άλλους λόγους, άσχετους με τη δυσκολία κατανόησης) αλλά εξακολουθεί να… Διαβάστε περισσότερα »

Queen of spades
Queen of spades
5 χρόνια πριν

Οι mirror neurons δεν ειναι μια εννοια που χρησιμοποιηθηκε στην ψυχολογια για να εξηγησει κατι -σιγουρα οχι την ενσυναισθηση οπως εννοειται εδω. Ειναι ενας ορος που χρησιμοποιειται στις νευροεπιστημες και αν και οχι αποδεδειγμενος, εχει παντως significant evidence in favour. Happy to discuss further, οπως ελεγαν και στο χωριο μου 🙂

ikke
ikke
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Είναι και μαλιστα πεδίο έρευνα στον χορο. Πως τα mirror neurons συμβάλλουν στην αντίληψη της κίνησης.

Κοτόπουλο με μπάμιες
Κοτόπουλο με μπάμιες
5 χρόνια πριν

Το ότι οι ψυχολόγοι δεν είναι καν γιατροί για να αγγίζουν ιατρικά θέματα,θα το σχολιάσει κανεις?
Δηλαδή,και κανονικός ψυχολόγος από σχολή να είναι,όχι τύπου life coacher που είπαν,πάλι ΔΕΝ είναι γιατρός για να μπορεί να μιλήσει για κάτι τέτοιο?

Queen of spades
Queen of spades
5 χρόνια πριν

Να το σχολιασουμε: ενας καταλληλα εκπαιδευμενος νευροψυχολογος/νευροεπιστημων κτλ, φυσικα και θα ηταν σε θεση να τοποθετηθει για το συγκεκριμενο θεμα -αν και θελω ελπιζω πως δε θα το εκανε, γιατι η συνδεση μποτοξ-mirror neurons-ενσυναισθησης δεν ειναι σωστη. Υπαρχουν πολλες ειδικοτητες, εκτος απ τους γιατρους, που μπορουν να «αγγιζουν» τετοιου ειδους θεματα (η λεξη δε μ αρεσει, ειναι σα να τους λεμε, πως τολματε να εχετε επιστημονικη αποψη). Μαλιστα συμβαινει καποιες φορες τετοιες ειδικοτητες να ενημερωνουν τους γιατρους για συνδρομα και πλευρες των παθησεων που οι γιατροι αγνοουν.

Κοτόπουλο με μπάμιες
Κοτόπουλο με μπάμιες
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Ο ψυχολόγος ενημερώνει τον ψυχίατρο για σύνδρομα?Μαλιστα…Δηλαδή οι σπουδές του ψυχολόγου είναι ανώτερες του ψυχιάτρου?
Και τι ακριβως είναι ο “νευροεπιστήμων”?
Με “νεύρο” μπροστά είναι μόνο ο νευρολόγος.

Queen of spades
Queen of spades
5 χρόνια πριν

Neuroscientist- look it up. Ουτε ανωτερες ουτε κατωτερες, αγαπητο κοτοπουλο. Διαφορετικες. Η κατανοηση των συνδρομων πια δεν ειναι μονοκοματη, την προσεγγιζουν πολλοι επιστημονες απο διαφορετικες σκοπιες. Φανταζομαι κ ελπιζω πως δεν εισαι γιατρος, αλλα αν ησουν ψυχιατρος η νευρολογος δε θα χες αναγκαστικα ακουσει για ανοσογνοσια για σχιζοφρενια/ημιπληγια. Ενας σωστος επαγγελματιας θ ακουγε τους νευροψυχολογους για να καταλαβει την κλινικη εικονα καλυτερα (δεν ειναι απλως ενας δυσκολος ασθενης, πασχει απο ενα συνδρομο). Ποιος κανει τα νευροψυχολογικα assessments στους ασθενεις στις νευρολογικες κλινικες; Μαντεψε… Και πολλα πολλα ακομα παραδειγματα υπαρχουν, αν θες να ψαξεις, και για αλλα επαγγελματα συναφη. Μιλαω γι… Διαβάστε περισσότερα »

Κοτόπουλο με μπάμιες
Κοτόπουλο με μπάμιες
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Δεν ξερει ο νευρολογος για ημιπληγια κ ο ψυχιατρος για σχιζοφρενεια??????Σοβαρα τωρα ειπες κατι τετοιο????? I rest my case.

Queen of spades
Queen of spades
5 χρόνια πριν

Βρε κοτοπουλο ξαναδιαβασε: ΑΝΟΣΟΓΝΩΣΙΑ για ημιπλιγια η σχιζοφρενεια. Ειναι ενα πολυ ενδιαφερον συνδρομο που λιγοι νευρολογοι και ψυχιατροι ξερουν. Συνηθως κανει τη δουλεια τους πολυ δυσκολη γιατι ο ασθενης φαινεται να μην καταλαβαινη την παθηση του, και εκεινοι τον αντιμετωπιζουν ως δυσκολο ασθενη απλως. Στα χρονια που δουλευω ειχα την τυχη να το εξηγησω σε νευρολογους και τι να πω, το βρηκαν φοβερα ενδιαφερον κ καναμε και δημοσιευσεις. Εσυ φαινεται δε συμφωνεις. Μου δινεις την εντυπωση φοβερα προκατειλημμενου ανθρωπου, ειλικρινα δεν καταλαβαινω γιατι.

Queen of spades
Queen of spades
5 χρόνια πριν

Συγνωμη για τα typos, γραφω γρηγορα κι απο κινητο!

Dioni
Dioni
5 χρόνια πριν

Κοτόπουλο με μπάμιες, θα μου επιτρέψεις να επισημάνω ότι οι σπουδές τους είναι διαφορετικές. Γιατί αυτή η ανάγκη να βάζουμε σε κατάταξη πραγματα διαφορετικά μεταξύ τους; Το πτυχίο για παράδειγμα ενός μηχανολογου του Πολυτεχνείου είναι ανώτερο από αυτο του ΤΕΙ. Γιατί όμως να πρέπει να ισχυριστούμε ότι ο ψυχίατρος είναι ανώτερος του ψυχολόγου; Ο ένας είναι γιατρός ο άλλος ψυχολόγος, έχουν βέβαια κοινό τον τομέα της ψυχοθεραπείας. Η μη ιατρική γνώση/ειδίκευση ωστόσο δεν θεωρώ ότι σε κάνει κατώτερο ως ψυχοθεραπευτή. Δεν έχω καμία σχέση με κανέναν από τους δύο κλάδους, σχολίασα απλώς γιατί η συγκεκριμένη αντιπαράθεση είναι αρκετά έντονη. Τέλος… Διαβάστε περισσότερα »

Κοτόπουλο με μπάμιες
Κοτόπουλο με μπάμιες
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dioni

Η ερώτησή μου ήταν σαφής.Σε θέμα που περιέχει ιατρική μέσα πως γίνεται να έχει λόγο ένας ψυχολόγος,εφόσον δεν έχει σπουδάσει ιατρική.Και ναι,κάτι ΤΕΙ υπομηχανικων και γενικα υπο,δημιουργήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ για να βολεύονται ολοι οι wannabe επιστήμονες.Αλλα ουτε πρακτικα,ουτε ουσιαστικά γνωρίζουν κάτι παραπανω απο τους Πολυτεχνιτες. Και λυπάμαι αλλα οι ψυχολογοι ειναι κατωτεροι των ψυχιατρων.Ο ορος ψυχοπαθολογια τα λεει ολα.Η ψυχη ειναι αρρηκτα συνδεδεμενη με το σώμα κ πολυ συχνα υπαρχει ιατρικο θέμα από πισω που ειναι εγκλημα να το ακουμπησει καποιος μη γιατρος.Ο καταθλιπτικος πχ ασθενης χρηζει φαρμακευτικης αγωγης.Καλη κ η verbal ψυχοθεραπεια αλλα κ τα 2 τα ξερει μονο… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
5 χρόνια πριν

‘Σε θέμα που περιέχει ιατρική μέσα πως γίνεται να έχει λόγο ένας ψυχολόγος,εφόσον δεν έχει σπουδάσει ιατρική.’

Ονομάζεται διεπιστημονικότητα και είναι μετανεωτερικός όρος.

‘Και λυπάμαι αλλα οι ψυχολογοι ειναι κατωτεροι των ψυχιατρων.’

Σε πολύ επιφανειακό επίπεδο, ονομάζεται προκατάληψη. Σε πιο βαθύ επίπεδο, πώς να το πούμε;

Κοτόπουλο με μπάμιες
Κοτόπουλο με μπάμιες
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Κόμπλεξ που δεν περάσατε ιατρική μήπως?
Γιατί κανένας σας δεν έχει απαντήσει σε μια κ μοναδική ερώτηση.Ποιο είναι το γνωστικό σας πεδίο,κοινώς από ποιά επιστήμη ξεκινήσατε,όπως πχ μαθηματικος,βιολογος κλπ.Αυτοί είναι σαφείς τιτλοι.
Οι επιστήμες συνδιαζονται φυσικα,το γνωριζω απο τις σπουδες μου πολυ καλα.
Το τμημα απο το οποιο βγηκατε “νευροεπιστημονες” αδυνατω να καταλαβω.

Queen of spades
Queen of spades
5 χρόνια πριν

Κοιτα, αυτο θα μπορουσε να εξελιχθει σε μια ενδιαφερουσα συζητηση για το ρολο διαφορων ειδικοτητων. Προσωπικα ομως νιωθω προσβεβλημενη απ τον τονο σου και τις ad hominem επιθεσεις σου, γι αυτο θα σου απαντησω και θα σταματησω τη συζητηση. Οσο για την ερωτηση που δεν απανταμε, προ ολιγου η ερωτησεις σου ηταν αλλες (παντα σε εξισου προσβλητικο τονο), απαντησα νομιζω (σιγουρα δε σε καλυψα). Απαντω για τελευταια φορα: στην Αγγλια ο neuroscientist συνχα εχει σπουδασει βιολογος, αλλα επισης συναντας γιατρους, ψυχολογους, γενετιστες, ακομα και πολυτεχνειου με κατευθυνση πληροφορικης. Πρεπει ομως κανεις να εχει κανει αντιστοιχο μαστερ και σιγουρα σχετικο διδακτορικο.… Διαβάστε περισσότερα »

Queen of spades
Queen of spades
5 χρόνια πριν

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Neuroscience Κοιτα κ εδω. Το neuroscience ειναι ενα υπεροχο και τεραστιο ερευνητικο πεδιο, και ειναι προφανως umbrella term.

Queen of spades
Queen of spades
5 χρόνια πριν

Ας τα παρουμε ενα ενα, και συγνωμη για το σεντονι. 1. Το κατωτεροι/ανωτεροι (ποιο ειναι το ανωτατο;) ειναι δικη σου αποψη και λεει περισσοτερα για σενα παρα για τα επαγγελματα. 2. Ψυχοπαθολογια δε σημαινει ψυχη-σωμα-προβλημα, οπως το εννοεις. Τα προσωπικα πιστευω του καθ’ενος περι ψυχης δε χωρανε στο χωρο, εκτος αν κανεις φιλοσοφικη αναλυση. Κλινικα, αν ενας ασθενης με καταθλιψη/διπολικη διαταραχη κτλ. ερθει στον ψυχολογο, ο τελευταιος προφανως κ εχει υποχρεωση να τον παραπεμψει σε ψυχιατρο, ωστε να προσεγγισουν το θεμα φαρμακευτικα και ψυχοθεραπευτικα οπου ειναι εφικτο. Ο ψυχιατρος δεν ξερει ‘και τα δυο’ by default, εκτος αν εχει κανει… Διαβάστε περισσότερα »

Νάσια Μετόκη
Νάσια Μετόκη
5 χρόνια πριν

Κάνετε λάθος σε αυτό που λέτε για κατωτερότητα. Δεν είναι απαραίτητο ο ψυχιατρος να είναι εκπαιδευμένος σε θεραπευτικές μεθόδους (γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, ψυχανάλυση, διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεια κλπ). Χρειαζεται μετεκπαιδευση και για τον ψυχολόγο και για τον ψυχιατρο για να είναι ικανοι να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία. Ο ψυχιατρος και ο ψυχολόγος συμπληρώνουν ο ένας τις υπηρεσίες του άλλου. Αν ο ψυχολόγος κρίνει πως ένας ασθενής του χρήζει αγωγής, τον παραπέμπει σε έναν ψυχιατρο με τον οποίο συνεργάζεται και δουλεύουν μαζί (ο ένας προσφέροντας την αγωγή και ο άλλος κάνοντας τη θεραπεια) για το καλό του ασθενούς. Αντίστοιχα, εαν ο ψυχιατρος έχει… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν

με νεύρα είμαι εγώ που διαβάζω το σχόλιό σου. Άκου μόνο ο νευρολόγος

Κοτόπουλο με μπάμιες
Κοτόπουλο με μπάμιες
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

Πήρατε έναν ξένο όρο,τον μεταφράσατε ακριβώς στα Ελληνικα και ξεμπερδέψατε?Αυτό είναι το επιχείρημα?Οτι προκειται για διαφορετικες χωρες,με διαφορετικα εκπαιδευτικα συστηματα το αγνοουμε?

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν

Συγγνώμη γιατί δεν γκουγκλάρεις πριν αρχίσεις να ποστάρεις ανοησίες; Τόσο δύσκολο σου είναι; Το πτυχίο “Βιολογία”, που καλύπτει 350 διαφορετικους κλάδους σε έναν, σε πάρα πολλές χώρες δεν είναι σύνηθες όπως είναι στην Ελλάδα. Κατα τη γνώμη μου είναι πολύ λάθος αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά αυτό είναι άλλη μεγάλη συζήτηση που σίγουρα δε θα την κάνω μαζί σου. Στο εξωτερικό μπορείς να σπουδάσεις Νευροεπιστήμες, Μοριακή βιολογία, Οικολογία, Περιβαλλοντική Βιολογία, Ανοσολογία και άλλα πόσα ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ πτυχία και αυτό να είναι το πτυχίο σου. Από όλα αυτά τα προπτυχιακά μπορείς να συνεχίσεις ως ερευνητής και να μπεις στη βασική έρευνα… Διαβάστε περισσότερα »

Νάσια Μετόκη
Νάσια Μετόκη
5 χρόνια πριν

Καλησπέρα σε όλους. Κοτόπουλο με μπάμιες, η Νευροεπιστήμη είναι κλάδος ο οποίος ασχολείται με τη μελέτη του νευρικού συστήματος. Είναι multidisciplinary κλάδος, δηλαδή διεπιστημονικός, που σημαίνει πως μπορείς να γίνεις νευροεπιστήμονας προερχόμενος απο πληθώρα επιστημονικών background. Για παράδειγμα στο τμήμα Ψυχολογίας που φοιτώ, υπάρχουν τέσσερις διδακτορικές κατευθύνσεις: Κλινική Ψυχολογία, Brain and Cognitive Sciences, Αναπτυξιακή Ψυχολογία, και Κοινωνική Ψυχολογία. Εγώ είμαι στο Brain and Cognitive Sciences πρόγραμμα. Στο πρόγραμμά μου φοιτούν αρκετοί φοιτητές με πολύ διαφορετικές σπουδές. Για παράδειγμα στη χρονιά μου γίναμε δεκτές τέσσερις φοιτήτριες. Εγώ ήμουν με Μαστερ σε Νευροψυχολογία και Νευροεπιστήμη με έμφαση σε Μεθόδους Ανάλυσης, μια άλλη… Διαβάστε περισσότερα »

Αφαία
Αφαία
5 χρόνια πριν

Καλησπέρα! Είναι η πρώτη φορά που σχολιάζω, αν και σας διαβάζω πάρα πολύ καιρό. Ήθελα απλά να πω ότι oi mirror neurons είναι νευρώνες που ανακαλύφθηκαν στον πλαίσιο της έρευνας που γίνεται στο πεδίο της γνωσιακής νευροεπιστήμης. Και η σύνδεσή τους με την ψυχολογία και συγκεκριμένα την ενσυναίσθηση (empathy) είναι όντως πραγματική, στο πλαίσιο της διεπιστημονικής προσέγγισης που εφαρμόζει ο συγκεκριμένος κλάδος. Πολλή έρευνα με εντυπωσιακά αποτελέσματα πάνω στον τομέα αυτό γίνεται από το εργαστήριο Social Brain Lab των Christian Keysers και Valeria Gazzola στο Netherlands Institute for Neuroscience, για όποιον ενδιαφέρεται να το ψάξει παραπάνω. Ωστόσο αυτός είναι ένας… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αφαία

Επειδή είμαι του κλάδου θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι αν βασιστούμε σε πειράματα με mri και εγκεφαλογραφήματα τότε όλα συνδέονται με όλα. Δεν υπάρχει ιδιαίτερο causal link και με κανενός είδους άλμα δε μπορούμε να συζητήσουμε για το botox σε σχέση με όλα αυτά. (Απλά συμπληρώνω δε διαφωνώ κάπου με το σχόλιό σου)

Αφαία
Αφαία
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

Συμφωνώ και επαυαξάνω!