Αγαπητή «Α, μπα»: Μπορεί η μικρή να μάθει και τις τρεις γλώσσες;

Ποια θα είναι η μητρική της γλώσσα;

Α,μπα μου γλυκιά, χρειάζομαι τη συμβουλή σου σε κάτι που πιστεύω κι εσύ έχεις βιώσει σε κάποιο βαθμό μιας κι είσαι κάτοικος εξωτερικού! Πριν 2 μηνες περίπου γέννησα το κοριτσάκι μου (χαζομαμα τελείως εχω γίνει) .Με τον σύζυγό μου είμαστε μαζί την τελευταία 5ετια και ζούμε στη Γαλλία. Ωστόσο κανείς μας δεν έχει κάποια καταγωγή από εδώ ή μητρική τα Γαλλικά. Εγω μεγάλωσα στην Ελλάδα, από γονείς Έλληνες και εδώ ζω τα τελευταία 8 χρόνια από τότε που ήρθα να κάνω ένα μεταπτυχιακό. Ο σύντροφος μου είναι Ισπανός και ζει μια 10ετια και κάτι στη Γαλλία. Μιλάμε και οι δύο πολύ καλά Γαλλικά, φυσικά όμως όχι στο βαθμό που να μην καταλαβαίνει κάποιος γάλλος ότι δεν πρόκειται για τη μητρική μας γλωσσα. Εγώ στο ίδιο επίπεδο με τα γαλλικά μιλάω και τα Ισπανικά ενώ εκείνος απο Ελληνικά ελάχιστα πράγματα, καταλαβαίνει αρκετά αλλά στην Ελλάδα να συνεννοηθεί δεν θα μπορούσε ποτέ .Σπιτι μας μιλάμε ισπανικά συνήθως, γιατί κι εγώ θέλω να τα εξασκω αφού δεν τα μιλάω με κανέναν άλλον κι εκείνου του αρέσει η επαφή με τη μητρική του. Ποιο είναι το θέμα μου τώρα. Τι τακτική να ακολουθήσω με τη μικρη? Το ιδανικό για μένα θα ηταν να μάθει και τις 3 γλώσσες σαν μητρικές αλλά δεν ξέρω κατά ποσο αυτό είναι εφικτό και φοβάμαι μην την μπερδέψουμε και της δημιουργηθούν προβλήματα στην ανάπτυξη του λόγου της. Προς το παρόν ακούει και τις 3 γλώσσες απο μας αλλά δεν ξέρουμε αν είναι αυτή η σωστή τακτική. Εσύ τι έκανες? Βέβαια λογικά είχατε μονο το δίπολο αγγλικά /ελληνικά να αντιμετωπίσετε αλλά και πάλι, απλά της μιλάς και στις 2 γλώσσες? Η της μιλάτε μόνο ελληνικά? Οποιοσδήποτε αναγνώστης έχει κάποια παρόμοια εμπειρία και θα θελε να μοιραστεί κάποια συμβουλή του θα ήταν καλοδεχούμενος

Οπωσδήποτε μπορεί να γίνει τρίγλωσση, αν το θέλετε. Το καλύτερο είναι να της μιλάει ο καθένας σας στην μητρική του γλώσσα, όταν είναι μόνος μαζί της. Εσείς ως κοινή γλώσσα κρατήστε αυτήν που έχετε διαλέξει (τα ισπανικά). Μην της μιλάτε γαλλικά γιατί δεν είναι η μητρική σας και δεν θα την μάθει σωστά από εσάς. Πρέπει να την μάθει από ανθρώπους που την έχουν ως μητρική, κι επειδή ζείτε στη Γαλλία αυτό θα γίνει αυτόματα μέσω της εκπαίδευσης. Αν πάρετε κάποιον να την προσέχει στο σπίτι, καλύτερα να είναι με μητρική γλώσσα τα γαλλικά. Τέλος πάντων για τα γαλλικά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Θα τα μάθει. Για τα άλλα πρέπει να προσπαθήσετε.

Θα δείτε και από το παιδί, πώς τα πάει, πόσο ενδιαφέρον δείχνει. Μια μικρή καθυστέρηση στην εξέλιξη της γλώσσας είναι αναμενόμενη, αλλά όχι αναπόφευκτη. Μην εκπλαγείτε αν παρά τις δυο γλώσσες στο σπίτι, ξεκινήσει να μιλάει γαλλικά τελικά ως πρώτη γλώσσα, και συμπληρώσει μετά τις άλλες δύο. Είναι πολύ πιθανό. Οπότε, επανάληψη: ο καθένας της μιλάει στην μητρική του γλώσσα. Και τα γαλλικά θα τα μάθει με φυσικό τρόπο, ζώντας στη Γαλλία, χωρίς προσπάθεια.

Εμείς έχουμε τηρήσει αυτό που περιγράφω. Της μιλάμε μόνο ελληνικά, και τα αγγλικά τα μαθαίνει αυτόματα στον παιδικό. Τώρα λέει λέξεις και στις δυο γλώσσες, και καταλαβαίνει και τις δυο στο ίδιο επίπεδο. Προτιμάει σαφώς τις αγγλικές λέξεις που έχει μάθει, γιατί συνήθως είναι πιο εύκολες στην εκφορά ή τουλάχιστον αυτή είναι η θεωρία μου (book vs βιβλίο), παρόλο που είναι μαζί μας περισσότερες ώρες, κι εμείς συνεχίζουμε να της απαντάμε στα ελληνικά. Υπάρχουν και δίγλωσσα και τρίγλωσσα παιδιά στον παιδικό που πάει, και οι δασκάλες που έχω ρωτήσει λένε ότι συνήθως αυτά τα παιδιά ξεκινούν με τα αγγλικά και συμπληρώνουν τις άλλες «μητρικές» αργότερα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

72 points
Upvote Downvote

38
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
27 Θέματα σχολίων
11 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
31 Συντάκτες σχολίων
Mia ideaΒιργινίαDr BPapia SetsouanProfiterol Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Heidi_No2
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όταν γεννήθηκε ο γιος μας είχαμε τις ίδιες απορίες. Θα συμφωνήσω με την Λένα. Ο καθένας πρέπει να μιλάει την γλώσσα του. Η γλώσσα είναι κάτι παραπάνω από λέξεις στην σειρά. Είναι βιώματα. Αυτά όσο και να χτυπιέσαι δεν μπορείς να τα αποδώσεις σε μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική σου. Για τα γαλλικά θα εκπλαγείς αλλά θα είναι η πρώτη γλώσσα που θα μιλήσει. Πάντα αυτό συμβαίνει με τις γλώσσες τις κοινότητας. Καθυστέρηση στην ομιλία είναι στα πιθανά σενάρια αλλά μην ανησυχείς καθόλου. Ο δικός μας άρχισε να μιλάει 2.5 χρόνων. Αρχικά μόνο την γλώσσα της κοινότητας.(γερμανικα) Χτυπιόμουν… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Κανένα πρόβλημα δεν θα έχει η κόρη σας! Ισως αργήσει να μιλήσει όμως θα μιλήσει και θα μιλά 3 γλώσσες άπταιστα. Ζευγάρι γνωστών μου που μένει στην Γαλλία, ο άντρας Ελληνας η γυναίκα Κινέζα έκαναν ένα παιδάκι. Η μητέρα του μιλά κινέζικα, ο πατέρα ελληνικά, αυτοί μεταξύ τους αγγλικά γιατί δεν μιλάνε γαλλικά και στον παιδικό το παιδάκι μαθαίνει γαλλικά. Μιλάμε για 4 γλώσσες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους (τα γαλλικά και τα ισπανικά μοιάζουν αρκετά στην δομή τους) και το παιδάκι απ ότι έχω μάθει δεν είχε κάποιο πρόβλημα, πέραν του ότι μίλησε αργά.

Sarmaspower
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Μια γνωστή μου είναι τριγλωσση! Έμαθε ελληνικά από τον μπαμπά της, τούρκικα από τη μαμά της και γερμανικά γιατί εκει μένουν οικογενειακώς από τη στιγμή που γεννήθηκε. Αν εξαιρέσεις μια μικρή προφορά πού έχει στα ελληνικά, μιλάει και τις τρεις γλώσσες άπταιστα!

Παπαρουνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Καποτε σε μια δουλεια, ειχα δει ενα ζευγαρι με την κορουλα τους 4 θα ηταν.

Η μαμα ιταλιδα, ο μπαμπας ελληνας και μενανε στο Βελγιο. Η μικρη στο σχολειο μαθαινε αγγλικα και γαλλικα και.. στο σπιτι της οι γονεις ο καθενας στην γλωσσα του.
Ελληνικα καταλαβαινε, οταν της μιλουσε ο μπαμπας της αλλα μιλουσε λιγο. Πιο καλα καταλαβαινε τα ιταλικα.

Το ζηλεψα αυτο το παιδακι.. Το θεωρησα πολυ τυχερο

La locandiera
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Γειά σας, μαμά δίγλωσσης 5χρονης ,καθηγήτρια ξένων γλωσσών. Έχω ρωτήσει νευρολόγο, παιδίατρο, γλωσσολόγο και ειδική εκπαιδεύτρια που προάγει τη διγλωσσία στα παιδιά. Έρευνες ακόμα δεν υπάρχουν πολλές στα πολυγλωσσία παιδιά και οικογένειες, τουλάχιστον τόσες ώστε να αποφεύγονται να κυκλοφορούν θεωρίες μέχρι και περί πολλαπλών προσωπικοτήτων (ανάλογες με κάθε χρησιμοποιούμενη γλώσσα). Δεν τίθεται θέμα να μπερδευτεί κανείς στο σπίτι στην κατανόηση. Αν τίθεται θέμα δημιουργίας νέων λέξεων (μισή ελληνική-μιση ιταλική,π.χ.το φοβερό “Περπατiamo” που έχει πει η κόρη μου),το βρίσκω πλήρως ανεξάρτητο από την κατανόηση,δεν την παρεμποδίζει, και επίσης είμαι της γνώμης πώς το παιχνίδι με τη γλώσσα κάνει στο παιδί την… Διαβάστε περισσότερα »

Evelina Leivada
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Evelina Leivada

”Κατά τη γνώμη νευρολόγου, η φυσιολογία του εγκεφάλου είναι τέτοια που έχει ένα κέντρο της μητρικής γλώσσας(την οποία μιλά η μητέρα από την εγκυμοσύνη) και οι υπόλοιπες είναι περιφερικές της L1(μητρική/πρωταρχική).´´ Το είπε αυτό νευρολόγος;! Σίγουρα; Μήπως μπορείς να μου πεις ποιος νευρολόγος είναι αυτός να τον ρωτήσω κάτι πράγματα; Διότι απ’όσο ξέρω εγώ (και ξέρω ένα δυο πραγματάκια πάνω στο θέμα) δεν υπάρχει καν κέντρο γλώσσας στον ανθρώπινο εγκέφαλο (οι περιοχές Broca Wernicke δεν είναι κέντρα γλώσσας, αυτή μπορεί να ήταν η κυρίαρχη ιδέα πριν δεκαετίες, όχι πια), πόσο μάλλον κέντρο ΜΗΤΡΙΚΗΣ γλώσσας. Προφανώς το παιδί εκτίθεται στη γλώσσα… Διαβάστε περισσότερα »

La locandiera
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Σίγουρα το είπε,δεν το έβγαλα από το νου μου,δεν είμαι υπερβολική.😋 Και αν πρόσεξες έγραψα:”κατά τη γνώμη “του. Βεβαίως να σου δώσω όνομα και που ασκεί.

Ικμάδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο ότι ένα παιδί μπορεί να μάθει ως και 7 γλώσσες ταυτόχρονα, αν εκτίθεται σταθερά σε κάθε γλώσσα από διαφορετικό άνθρωπο.
Και ότι δημιουργούνται διαφορετικά εγκεφαλικά δίκτυα για την κάθε μια ξεχωριστά έως περίπου τα έξι χρόνια. Μετά οποιαδήποτε άλλη γλώσσα μάθει το παιδί «παταει» στα υπάρχοντα δίκτυα.
Ήταν έρευνες 30ετίας δεν ξέρω αν επιβεβαιώνονται από πιο πρόσφατες.

Zouzouna Goutsouna
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Zouzouna Goutsouna

Μα ποσο γλυκουλι
αυτο το ´περπατιάμο!!

Μπελ Ρεβ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι ναι γίνεται!! Το είδα πρόσφατα σε ένα πιτσιρικά που μιλούσε – απαντούσε και στις 3 και δεν πίστευα στα μάτια μου κ τα αυτιά μου! Αυτός, όχι πάνω από 3!

Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Να μην ανησυχεις. Η μικρη σας θα μαθει πολυ ευκολα και τις τρεις γλωσσες. Εχω απειρα παραδειγματα απο παιδιά φιλων μου στη γερμανια που μιλανε π.χ γαλλικά και ιταλικα στο σπιτι λογω τβν γονιων, γερμανικα λογω περιβαλλοβτος αλλα και αγγλικα σαν ξενη γλωσα στο σχολειο. Ειναι συγκλονιστικο να βλεπεις ενα οχταχρονο να μιλαει τεσσερις γλωσσες που εσενα σου πηρε φεκαετιες να φτασεις στο επίπεδο αυτο. Μη το φοβασαι καθολου απλα να γινεο χωρις πιεση

papia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
papia

Αν (χτύπα ξύλο) δείτε οτι μπερδεύεται, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε επαγγελματία.

PJ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να μάθει παιδί όχι τρεις αλλά και περισσότερες γλώσσες. Ο περιοριστικός παράγοντας στην πράξη είναι ότι χρειάζεται καθημερινή επαφή, πράγμα που είναι δύσκολο όσο ανεβαίνει ο αριθμός. Αν θέλεις να ψάξεις λίγο, δύο από τις πολύ συνηθισμένες στρατηγικές για το ποια γλώσσα μιλάμε πότε λέγονται OPOL (one parent one language) και MLAH (minority language at home). Όπως είπε η Λένα, η νούμερο ένα γλώσσα του παιδιού θα είναι eventually τα γαλλικά ανεξάρτητα από τις προσπάθειές σας, επειδή ζείτε στη Γαλλία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε μπορεί να μάθει τις άλλες εξίσου καλά, απλά μην… Διαβάστε περισσότερα »

annita
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

κάποιοι φίλοι μου που ζούν στο εξωτερικό εφάρμοσαν αυτό ακριβώς το μοντέλο που προτείνει η Λένα και λειτούργησε άψογα. Ο κάθε γονιός μιλούσε την γλώσσα του στο παιδί και στο σχολείο μιλούσαν την γλώσσα της χώρας. Βέβαια είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα παιδιά πήγαν σχολείο πολύ μικρά. Δηλαδή είχαν ταυτόχρονη συναναστροφή και με τις τρείς γλώσσες. Άργησαν λιγάκι να μιλήσουν αλλά τώρα στα 4 μιλάνε και τις τρεις γλώσσες στο ίδιο επίπεδο. Επειδή είχαν συμβουλευτεί ειδικό μου είχαν πει ότι ο βασικός κανόνας είναι να μιλά ο καθένας σταθερά σε μια γλώσσα όταν απευθύνεται στο παιδί, δηλαδή η μαμά… Διαβάστε περισσότερα »