Αγαπητή α μπα, ειμαι 38 χρονών κ εχω ένα βρέφος 4 μηνών, το πρώτο μου παιδάκι. Τους πρώτους 3 μήνες ήμουν πολύ φοβισμένη και δεν το πολυ εβγαζα στον κοσμο, μετά το πρώτο του τρίμηνο όμως άρχισα δειλά δειλά να το παίρνω μαζί για κανα καφέ κλπ με προσοχή και σε εξωτερικούς χώρους για να ξεσκάσω κ εγω λίγο. Τις προάλλες το μεσημέρι λοιπόν ήμουν με δυο φίλες σε ένα νεοκαφενείο της περιοχής (παππούδες με καφέ τη μέρα, παρέες με μπίρες και μεζέδες τη μέρα για να σου δώσω το κοντεξτ). Κάποια στιγμή το παιδι άρχισε να πεινάει και να γκρινιάζει οπότε το έβαλα στο στήθος να το θηλάσω. Λίγο μετά ήρθε ο σερβιτόρος και μου ζήτησε αν μπορώ να μην το κάνω αυτό γιατί στο μαγαζί υπάρχουν και παππούδες και μπορεί να νιώσουν άβολα (!) Σημειωτέον δεν είχα μεν μάρσιπο θηλασμού αλλά φορούσα ειδική μπλούζα θηλασμού με άνοιγμα οπότε ήμουν ελάχιστα εκτεθειμένη. Σκέφτηκα να τον ρωτήσω αν θα έκανε αντίστοιχη παρατήρηση σε μια γυναίκα με έντονο ντεκολτέ ας πούμε, αλλά μου φάνηκε κάπως μισογύνικο και δεν είπα τίποτε, μαζεύτηκα και του έδωσα γάλα από το μπιμπερό που έχω πάντα μαζί μου (κάνω μικτή διατροφή). Μετα όσο το σκεφτόμουν τόσο νευρίαζα και με αυτόν αλλά κυρίως με τον εαυτο μου που δεν απαντησα όπως έπρεπε. Δεν είμαι σίγουρη όμως πως έπρεπε ώστε να μην ακουστεί σεξιστικό. Τι απαντάμε σ αυτές τις περιπτώσεις?
-Στο μαγαζί πάντως δεν θα ξαναπατήσω
Δεν υπάρχει απάντηση που καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, υπάρχει η δική σου απάντηση που ταιριάζει ανάλογα με την περίσταση.
Η αντίδραση σου μπορεί να είναι ήπια (αυτή που είχες) μέχρι να κάνεις μήνυση στη διεύθυνση. Όλες είναι οκ, δεν είσαι προσωπικά υπεύθυνη να αλλάξεις τον κόσμο. Σκέψου τι είσαι διατεθειμένη να κάνεις και κάνε το. Αυτό που σκέφτηκες δεν είναι μισογυνισμός, όμως δεν είναι κι επιχείρημα. Μπορεί να έκανε παρατήρηση και σε γυναίκα με ντεκολτέ, ναι. Αυτό που είναι μισογυνισμός είναι ότι οι γυναίκες δεν έχουν πλήρη έλεγχο του σώματός τους και της αυτοδιάθεσής τους. Μισογυνισμός είναι ότι το στήθος θεωρείται προκλητικό εξ’ ορισμού και πρέπει να κρύβεται γιατί αλλιώς οι άντρες κάτι θα πάθουν αν το δουν (τι ακριβώς;)
Όταν νευριάζεις ως πελάτισσα, πάντως, μπορώ να σου πω ότι η αντίδραση που είναι πάντα εύκολη και σωστή είναι να φεύγεις επιτόπου. Ενδεχομένως και ενημερώνοντας και τους γείτονες. Επειδή ήταν σερβιτόρος και όχι ιδιοκτήτης, αν έχεις όρεξη μπορείς να ρωτήσεις αν εξέφρασε την προσωπική του άποψη ή μετέφερε την άποψη της ιδιοκτησίας. Γενικώς, όταν πληρώνεις για μια υπηρεσία το εύρος αντίδρασης είναι πάρα πολύ μεγάλο. Το επισημαίνω γιατί οι γυναίκες δεν καταλαβαίνουν ότι τα χρήματά τους έχουν δύναμη και φέρονται πάντα σα να είναι κάπου ακάλεστες και τους γίνεται χάρη να συνυπάρχουν με τους υπόλοιπους.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Να του πεις οτι με τη ψήφιση του υπ. αρ. 4316/2014 νόμου ο θηλασμός σε δημόσιο χώρο ειναι νόμιμος και οτι δεν έχει δικάίωμα να σου εκφράζει τα προσωπικά του ταμπου
Το πρόβλημα είναι όμως ότι εκεί θα της έλεγε ότι το μαγαζί δεν είναι δημόσιος χώρος αλλά ιδιωτικός και πως ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να το έχει σαν κανόνα. Ο νόμος πρέπει να αλλάξει πάνω σε αυτό το θέμα γιατί το έχω ακούσει σαν επιχείρημα…. Κανονικά πρέπει να βγει νόμος να επιτρέπει τον θηλασμό σε μαγαζιά διότι υπάρχουν κουλοί επιχειρηματίες που θα σου πουν κάτι τέτοιο.
Αν της έλεγαν ότι το “μαγαζί είναι ιδιωτικός χώρος” θα μπορούσε να φύγει χωρίς να πληρώσει και να σταθεί 2 πλάκες πεζοδρομίου πιο δίπλα να βγάλει όλο το βυζί άνετα και να θηλάσει με την ησυχία της.
Αχαχαχαχαχαχα θεός ο δικός σου! Κι εμένα τρώει κάτι τέτοια κολλήματα ώρες ώρες
Μπορεί ο χώρος να είναι ιδιωτικός, αλλά όταν λέμε “δημόσιος θηλασμός”, εννοείται ο θηλασμός μέσα στον κόσμο. Όχι σε δημόσιο απαραίτητα μέρος τύπου πάρκο ξέρω γω. Δεν είναι ότι πήγε η κοπέλα στο σπίτι του καφετζη να θηλάσει 😄
Ο νόμος αναφέρεται στον δημόσιο θηλασμό δηλαδή σε κοινή θέα και όχι απαραίτητα στον θηλασμο σε δημόσιο χώρο. Γίνεται λόγος και για πρόβλεψη καταλληλου χωρου ωστε να εξυπηρετούνται οι θηλάζουσες ακομα και σε εμπορικα κεντρα και κτελ με στοχο την προαγωγή του μητρικού θηλασμού.
Πάει καίγεται ο εγκέφαλος μου, το μυρίζω! Πάμε καθόλου καλά; Σου είπε να αφήσεις νηστικό το βρεφακι μη θιχτεί κάνα παππουδι; Υπάρχουν πολλά που μπορείς να πεις και κυρίως να κάνεις για να δείξεις τη δυσαρέσκειά σου. – Να εκφράσεις ειλικρινή απορία αν όντως σου ζητάει να αφήσεις νηστικό το παιδί και εάν θα του φαινόταν λογικό να ζητούσε κάποιος το ίδιο από τη γυναίκα του – Να απαντήσεις ότι όποιος αισθάνεται άβολα απλά να μην κοιτάει – Να του απαντήσεις ότι κι εσύ αισθάνεσαι άβολα που ρουφάνε τον καφέ τους σαν τη ρουφήχτρα του Μαελστρομ αλλά δεν ζήτησες να… Διαβάστε περισσότερα »
Ακόμα και στην Σαουδική Αραβία, ο δημόσιος θηλασμός επιτρέπεται κανονικά. @Melian έγραψες, συμφωνώ σε όλα, και θα τα είχα κάνει όλα!! Χώρια που απεχθάνομαι ρουφηγμα καφέ/παίξιμο το κομπολόι τρακα-τρουκα. Παθαίνω απίστευτο εκνευρισμό. Αλλά συγκρατουμαι, δεν τη λέω σε κανένα.
“Σαν τη ρουφήχτρα του Μαελστρομ”; Αχαχαχαχαααα
Εντωμεταξύ, ειδικά οι ηλικιωμένοι, κι αν έχουν δει γυναίκες να τσαπίζουν με το μωρό να κρέμεται από το βυζί, αλλά είπαμε, ότι παράλογη βλακεία μπορεί να σκεφτεί ο καθένας θα την πει αρκεί να πρέπει να δίνουμε λογαριασμό για τα βυζιά μας.
Μα το θέμα δεν είναι καν αν θα φανεί στήθος. Το βαθύτερο πρόβλημα είναι οτι η γυναίκα αντί να κάθεται σπίτι της να μεγαλώνει τα παιδιά της, βγαίνει στα καφέ για να προκαλεί τους ηλικιωμένους. Λογικό ως επιχείρημα, δε λέω..
Αυτό ακριβώς. Οι γιαγιάδες θηλαζαν παντού.
Οι γιαγιαδες δε θηλαζαν παντου ομως. Θηλαζαν στο χωραφι και στην κουζινα τους. Στο καφενείο και στην αγορά δεν μπορούσαν να πατήσουν πόσο μάλλον να θηλάσουν.
Τι δουλειά έχει παντρεμένη ΜΑΝΑ στα καφενεία, τα ύστερα του κόσμου!
Εν ολίγοις σου είπε πως υπάρχουν και ανώμαλοι μπανιστιρτζίδες, και αντί να κάνει παρατήρηση σε αυτούς (μην τους χάσει και από πελάτες), έκανε σε εσένα. Προτείνω να βρείτε ένα ωραίο, πολιτισμένο καφέ να πηγαίνετε, που όταν θηλάσεις το παιδί σου δεν θα κοιτάζει κανείς το στήθος σου σαν να μην έχει δει ποτέ. Δες το σαν μποϊκοτάζ. Δεν θα ξεχάσω πόσο άσχημα ένοιωσα (κυρίως θυμό) όταν πήγα να θηλάσω το παιδί (σε χώρα του εξωτερικου) στο πολυκατάστημα και κάτι 15 χρονα αγόρια είχαν καρφωθει πάνω μου λες και δεν είχαν ξαναδει βυζί. Από τότε αποφάσισα να θηλάζω μόνο σε πολιτισμένα,… Διαβάστε περισσότερα »
Δε θα μπω καν στα επιχειρήματα για την ανάγκη του βρέφους να τραφεί κλπ. Κατά τα άλλα να που χρειάζονται οι εκδηλώσεις δημόσιου θηλασμού. Πέρα από αυτά, ως καταναλωτής έχεις τεράστια δύναμη στα χέρια σου. Μια ανάρτηση στα σόσιαλ και στις κριτικές στο google θα ήταν αρκετή καμία γυναίκα να μην ξαναπατήσει στο μαγαζί τους. Εγώ αυτό που απαντάω σε παρόμοιες περιστάσεις είναι ‘φαντάζομαι ότι το τάδε είναι κάτι που έχει ξαναδεί, αν δεν έχει ξαναδεί τότε του κάνω και χάρη’, όπου τάδε= βυζί, κώλος, μπούτι, συμπληρώστε ελεύθερα
Μια καλή αντίδραση είναι και μια ανάρτηση στα σόσιαλ με αναφορά στο μαγαζί και περιγραφή της ιστορίας. Ετοιμάσου βέβαια να διαγράψεις «φίλους» που θα μαζευτούν να γκρινιάξουν για το ότι «δημοσιοποίησες μια ιερή στιγμή» αλλά είμαι σίγουρη ότι το μαγαζί θα αναγκαστεί να σου ζητήσει δημόσια συγνώμη.
Αυτή τη βλακεία για δημοσιοποίηση της ιερής στιγμής νόμιζα ότι την έλεγαν μόνο στα σοσιαλ σε φωτό που ανεβάζουν νέες μαμάδες (όπου κι εκεί κάνε unfollow ρε φίλε αν δεν θες να το βλέπεις, μην κραζεις). Δεν είχα πάρει χαμπάρι ότι τη λένε και για όπου θηλάσεις εκτός σπιτιού. Ωραία λογική, να είναι η μάνα κλεισμένη στο σπίτι σαν σε φυλακή για να μην θηλασει δημόσια και θιχτεί ο κάθε αουγκανος. Πότε επιτέλους θα ωριμάσει αυτή η κοινωνία;
Παθαίνει το φρύδι μου με αυτό το “ιερή στιγμη” όποτε το διαβάζω. Ιερή στιγμή και π@π@ρι@ μάντολες.
έπρεπε να πεις: Δηλαδή μου λες ότι εδώ μέσα υπάρχουν ανώμαλοι;!
Αμφιβάλω αν οι παππούδες είχαν θέμα, διότι όλοι έτσι μεγάλωσαν, ήταν θέμα του ηλίθιου ανώμαλου σερβιτόρου ξεκάθαρα. Εγώ θηλάζω δημοσίως και μάλιστα στο καφενείο της γειτονιάς όπου συχνάζουμε, τίνγκα στα μπαρμπάδια (που είναι σχεδόν όλοι Πελοποννήσιοι, δεξιοί και ψεκασμένοι) και ουδείς ποτέ είπε τίποτα, ούτε κοίταξε, ούτε ασχολήθηκε. Και δε φοράω ούτε ειδικές μπλούζες, ούτε έχω σεντόνια. Όχι θα μείνει το παιδί νηστικό, επειδή υπάρχουν ανώμαλοι γύρω μας. Να το αφήσω να κλαίει δηλαδή, να δούμε πόσοι θα ενοχληθούν στα αλήθεια. Βρε αι σιχτιρ από κει, τα πήρα τώρα.
Επίσης θα μπορούσες να ρωτήσεις αν είναι προκλητικό να τρώνε οι πελάτες στο μαγαζί, γιατί δεν καταλαβαίνεις γιατί από όλο το μαγαζί, η ντροπή είμαι που τρώει το μωρό.
“Επειδή πληρώνω όσο και οι παππούδες, απαιτώ να φύγουν γιατί όταν βλέπω ρυτίδες νιώθω άβολα”