Αγαπητή «Α, μπα»: Μου ζήτησαν να γίνω παρένθετη μητέρα

Θέλω πολύ να τους βοηθήσω

Αμπα καλησπέρα… Είμαι 30 και ζω στο εξωτερικό τα τελευταία 5 χρόνια σε μια μυστηριώδη χώρα που αρχίζει απο Ολλ και τελειώνει σε ανδία. Εχω δύο πολυ καλούς φίλους εδώ οι οποίοι είναι σαν δεύτερη οικογένεια μου κι είναι γκέι ζευγάρι. Με τον έναν γνωριζόμαστε απο μικροί, οι οικογένειες μας είναι φίλοι κι ήρθαμε μαζί στην Ολλανδία και κατά συνέπεια έγινα φιλη και με τον σύντροφο του στην πορεία. Ποιο το θέμα τώρα. Οι φίλοι μου παντρεύτηκαν πρόπερσι και τους έχει γίνει πια αρκετά έντονη η επιθυμία απόκτησης ενός παιδιού. Οποιοδήποτε παιδάκι θα ηταν πολυ τυχερό να μεγαλώσει μαζί τους έχουν πολλή αγάπη να δώσουν αλλά και αρκετά χρήματα ώστε να έχει κάτι παραπάνω απο μια καλη ζωή. Εχουν καταλήξει πως θα ήθελαν να το αποκτήσουν μέσω δοτριας-παρενθετης, δεν ξέρω ποιος είναι ο σωστός όρος, εννοώ πάντως οτι το μωρό θα χει το DNA του ενός εκ των δυο και της κοπέλας που θα το κυοφορησει. Το ιδανικό για κείνους θα ηταν να υπήρχε κάποια συγγενής αλλά δεν υπάρχει κάποια αρκετά κοντινή. Με ρώτησαν λοιπόν αν θα ήμουν πρόθυμη να μπω σε μια τέτοια διαδικασία. Εχουμε μεγάλη οικειότητα μεταξύ μας οπότε δεν ήταν καθόλου αβολο απλα τους είπα ότι θέλω να το σκεφτώ λίγο. Θέλω πολυ να τους βοηθήσω, πρωτίστως γιατί όπως σου πα θεωρώ πως θα γίνουν εξαιρετικοί γονείς, και δεν με προβληματίζει η διαδικασία στην οποία θα πρέπει να υποβληθω για να μείνω έγκυος αφού προφανώς δεν θα συμβεί φυσιολογικά ούτε η εγκυμοσύνη σαν εγκυμοσύνη. Και δεν το λέω αψήφιστα, στο χώρο της υγείας δουλεύω εξάλλου, ξερω τι θα αντιμετωπίσω κι είμαι πρόθυμη να το κάνω. Με προβληματίζει κυρίως το μετά, είχα και μια συζήτηση με το σύντροφο μου ο οποίος μου πε κι εκείνος το ίδιο, ότι είναι θαυμάσιο αυτο που θέλω να κάνω απλά να μαι σίγουρη οτι θα μπορέσω να διαχειριστώ το γεγονός οτι δεν θα μεγαλώσω εγώ αυτό το παιδί αλλά θα χω το ρολο της αγαπημένης νονας-θειας στη ζωή του και μέχρι εκεί. Δεν είναι οτι θέλω παιδιά αυτη τη στιγμή στη ζωή μου, αν είχα μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη δεν ξέρω καν αν θα το κρατούσα, απλά δεν θέλω να το πάρω κι αψήφιστα ολο αυτό, θέλω να μαι σίγουρη ότι αν μπω σε αυτή τη διαδικασία θα μπορέσω να τη φέρω εις πέρας σωστά τουλάχιστον σε οτι εξαρτάται απο εμένα. Θα εκτιμούσα πολύ τη γνώμη σου όπως και των σχολιαστών για το ζήτημα…

Ούτε την δική μου γνώμη χρειάζεσαι, ούτε των σχολιαστών. Ψάξε μέσα σου καλά και αποφάσισε. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απόφαση, μόνο η σωστή για σένα. Τις περισσότερες συζητήσεις πρέπει να τις κάνεις με το ζευγάρι, για να σιγουρευτείτε ότι έχετε συνεννοηθεί για το μετά, και μετά με συμβολαιογράφο ή δικηγόρο, για να τα έχετε όλα γραπτά, και όχι με αγνώστους στο ίντερνετ. Δεν ξέρω γιατί ρωτάς εδώ, υπάρχουν και κακοί λόγοι για να ρωτάς αυτό το συγκεκριμένο θέμα εδώ. Αν θέλεις, μπορείς να απευθυνθείς σε ψυχολόγο, και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο ασφαλές από όλα.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

20 points
Upvote Downvote

83
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
25 Θέματα σχολίων
58 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
39 Συντάκτες σχολίων
Moominlalalaδε σου λέω!Παπαρουνα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Magica De Spell
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Είναι δύσκολο να πρέπει να συνδυάσεις δύο ρόλους, της δότριας και της παρένθετης. Η παρένθετη κυοφορεί ένα παιδί δύο άλλων γονέων, εσύ θα κυοφορείς το δικό σου. Θα είναι βιολογικά δικό σου το παιδί στο οποίο θα είσαι έγκυος. Το οτι θα μεσολαβήσει τεχνητή σπερματέγχυση ή γονιμοποίηση και όχι σεξ δεν το αλλάζει αυτό το γεγονός. Θα είναι το δικό σου βιολογικό παιδί που θα βλέπεις να μεγαλώνουν οι φίλοι σου ως θετοί γονείς του. Δεν αμφιβάλλω οτι θα είναι οι καλύτεροι γονείς του κόσμου, αλλά είναι πολύ λεπτή η ισορροπία, και το θεωρώ πολύ δύσκολο να κρατηθούν οι σωστές… Διαβάστε περισσότερα »

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Ακριβώς αυτό σκέφτηκα κι εγώ.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Κατάλαβα ότι το ζευγάρι ψάχνει μόνο για δότρια-παρένθετη

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Θα κάνω ένα άλμα και θα πω ότι το ζευγάρι ψάχνει για τζάμπα δότρια – παρένθετη. Αν έχουν τόσα λεφτά να βρουν κάποια άγνωστη γι αυτή τη δουλειά που θα πληρωθεί και θα το δει όντως ως δουλειά αλλιώς η κατάληξη μου μυρίζει σίριαλ του Φώσκολου.

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στις περισσότερες ευρωπαικες χώρες βάσει νόμου τα κίνητρα για την παρενθετη μητέρα πρέπει να είναι αλτρουιστικα και δεν επιτρέπεται να αμοίβεται παρα μόνο για να καλυφθούν τα έξοδα κύησης, εξωσωματικής κλπ.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Γι αυτό οι ενδιαφερόμενοι στρέφονται σε χώρες εκτός Ευρώπης απ όσο ξέρω.

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι σε αυτή την περίπτωση μιλαμε για το λεγόμενο ‘τουρισμό γονιμοτητας’ και εδώ είναι που προκύπτουν τα βασικά ηθικα ζητήματα σχετικά με την παρενθετη μητρότητα και το κατά ποσό είναι ηθικο για ένα πλούσιο ζευγάρι από την Ολλανδία να πληρώνει μια φτωχή γυναίκα από την Ινδία να κυοφορεί το παιδί του. Τουλάχιστον στην περίπτωση της κοπέλας δεν υφίσταται ο παράγοντας της εκμετάλλευσης.

Επίσης, σε πολλες από αυτές τις χώρες οι υποψήφιοι γονείς δεν επιτρέπεται να είναι ομόφυλα ζευγάρια ή single άντρες.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Εγώ εννοούσα Αμερική και Αυστραλία που υπάρχουν κέντρα επί πληρωμή νόμιμα. Αυτό που λες εσύ νομίζω είναι παράνομο.

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μα και στην Ινδία νομιμο είναι και υπάρχουν κέντρα επι πληρωμή. Το ηθικό ζήτημα δεν έχει να κάνει με τη χώρα αλλά με το εμπορικό κομμάτι, και αν με τετοιες πρακτικές τα παιδιά μετατρέπονται σε αγαθά που μπορείς να παραγγείλεις και να αγοράσεις. Επισης, από χώρα σε χώρα αλλάζει η αμοιβή αλλά πάντα οι φτωχές γυναικες θα είναι αυτές που θα δεχτούν να κυοφορησουν το παιδί κάποιου επ’ αμοιβή.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ε καλά τότε και η εξωσωματική με δότες να απαγορευτεί ή να γίνεται τζάμπα με αλτρουιστικά κίνητρα. Στην περίπτωση της πληρωμής μια γυναίκα επιλέγει να βιοποριστεί μέσα από αυτή τη δουλειά δεν κατάλαβα γιατί καταδικάζουμε αυτή τη συμπεριφορά και όχι τις βιομηχανίες εξωσωματικών. Το ίδιο είναι. Για εμένα είναι μεγαλύτερη εκμετάλλευση αυτό που πάει να γίνει εις βάρος τη γράφουσας.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

εμενα, η εξελιξη μου μυριζει ψυχιατρο…

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ίσως κάνω λάθος, αλλά νομίζω πως πολύ μεγαλύτερο ρόλο παίζει το ότι θα είναι παρένθετη μητέρα, δηλαδή ότι θα κυοφορήσει ένα παιδί για εννέα μήνες, με οτιδήποτε συνεπάγεται αυτό ψυχολογικά, παρά το αν το παιδί θα είναι βιολογικά δικό της ή όχι. Πάντως συμφωνώ με τη Λένα ότι πέραν του νομικού κομματιου, που πρέπει να λυθεί με μεγάλη προσοχή, χρειάζεται κι η βοήθεια ενός ψυχολόγου για το θέμα των ισορροπιών.

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αυτό ήθελα να πω και εγώ. Δεν ξέρω, δεν έχω γίνει μητέρα, αλλά αν πάρουμε απο την μια μεριά μια γυναίκα που δωρίζει το ωάριο της και απο την άλλη μια γυναίκα που επι 9 μήνε κυοφορεί ένα έμβρυο (και ας μην έχει το γεννετικό υλικό της)αδυνατό να καταλάβω πως γίνεται η δεύτερη περίπτωση να μην είναι πιο επίπονη ψυχολογικά. Δηλα΄δη επι 9 μήνες ζει κυριολεκτικά απο εσένα, ακούς την καρδιά του, το νιώθεις, είσαι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ύπαρξη του. Το να δγρίσεις τα ωάρια σου δενε νομίζω πως προυποθέτει δέσιμο σε τέτοιο βαθμό.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Διαφωνώ Mafalda, ψυχολογικά σίγουρα υπάρχει δέσιμο αλλά το να βλέπεις για μια ζωή το παιδί με τα δικά σου γονίδια, να σου μοιάζει, και να μεγαλώνει μακρυά σου θεωρώ ότι είναι μακράν πιο ψυχοφθόρο από τους 9 μήνες κύησης.

Παπαρουνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Θα είναι η πρώτη σου εγκυμοσύνη και γεννα. Αγνοείς παντελώς τα συναισθήματα που θα προκύψουν από όλη αυτή την διαδικασία που θα διαρκέσει κάμποσο (σίγουρα χρόνο).
Αμφιβάλω αν θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος μετά, και αν θα μπορέσεις να συνεχίσεις την ζωή σου, έχοντας κατά νου ότι αυτό ήταν μια .. παρένθεση η μία καλή πραξη και ως εκεί.

Il fungo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτό ακριβώς, λέξη προς λέξη. Και δεν είναι μόνο ότι θα το κυοφορήσει και θα το δώσει, θα το βλέπει και να μεγαλώνει δίπλα της. Δεν ξέρω πόσο εύκολο θα είναι αυτό.

Παπαρουνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συμπληρώνω : Αν το μωρό μοιάσει σε σένα; Και οι επιπτώσεις στο σώμα σου μετά την εγκυμοσύνη; Θα το θηλασεις; Ενδέχεται οι γονείς να στο προτείνουν. Αλλιώς πρέπει να κόψεις το γάλα. Και το σώμα σου μπορεί να αλλάξει εντελώς μετά. Όχι πως είναι κακό, αλλά θα είναι μια ακόμη υπενθύμιση ότι κάτι άλλαξε. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να γίνεται όλοι μαζί μια “ευτυχισμένη” οικογένεια. Δεν ξέρω όμως σε βάθος χρόνου κατά πόσο θα χωρέσει ο φίλος σου εκεί μέσα, και πόσο θα αντέξεις και εσύ. Ίσως πάλι οι γονείς να απομακρυνθούν λόγω αυτού η λόγω δουλειάς πχ κάποια στιγμή. Τεσπά..… Διαβάστε περισσότερα »

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καταρχήν θα πρέπει να βεβαιωθεις ότι αυτό που θέλετε να κάνετε, δηλαδή εσυ να είσαι ταυτόχρονα και παρενθετη και δότρια ωαρίων, επιτρέπεται στη χώρα που θα γίνει η διαδικασία το οποίο θεωρώ αρκετά απίθανο. Γενικα ειναι πολύ βασικό είναι να έχεις ενημερωθεί καλά για τη νομοθεσία στη χώρα καθώς ο νόμος, προκειμένου να προστατεύσει μια από τις δυο μεριές που θεωρεί ευάλωτη πιθανον να υπερισχυει τυχόν συμβολαίων μεταξύ τους και να τα καθιστα άκυρα. Η νομοθεσία διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα της ΕΕ όσον αφορά στο ποια πλευρά έχει τα περισσότερα δικαιώματα πάνω στο παιδί. Η Ελλάδα για παράδειγμα… Διαβάστε περισσότερα »

fantasmataki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης
Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ευχαριστώ fantasmataki, εγώ είχα βρει αυτό:

https://www.euronews.com/2018/09/13/where-in-europe-is-surrogacy-legal

Που λέει In Ireland, the Netherlands, Belgium and the Czech Republic, arrangements are “void and unenforceable”, meaning “there is no legislation recognising surrogacy and so no way to transfer parentage to the commissioning parents,” Families Through Surrogacy said

Προφανως το κυβερνητικό site που περαθετεις είναι πιο αξιόπιστο/ενημερωμένο.

The Pink Panther
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν έχουν χρήματα να υιοθετήσουν… Τόσα παιδάκια είναι μόνα… Για μένα όλο το υπόλοιπο είναι εγκληματικό και ανήθικο για μια ύπαρξη ακόμα κι αν είναι αγέννητη και αρνούμαι να σχολιάσω…

Queen of spades
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ποιο ειναι το εγκληματικο (!) και ανηθικο;

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Δε διαφωνώ ότι το να υιοθετήσουν θα ήταν καλό, εφόσον βέβαια το θέλουν, αν και είναι της κατηγορίας “γιατί ταΐζετε τα σκυλιά ενώ πεινάνε τα παιδάκια στην Αφρική”.
Η δεύτερη πρόταση σου δεν ξέρω από ποια βάθη της θρησκευομενης Αμερικής προέρχεται και καθόλου δεν αρνείσαι να σχολιάσεις.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Πάλι καλά που δε σε ρώτησε κανείς αν είναι ανήθικο η όχι. Και πάλι καλά που αρνείσαι να σχολιάσεις.

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Η παρένθετη μητρότητα είναι εγκληματική; ή να αποκτήσει το ζευγάρι παιδί γενικά;

The Pink Panther
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όχι… Το εγκληματικό κι ανήθικο δεν είναι ότι είναι γκει και θέλουν παιδί ούτε η παρένθετη μητρότητα αλλά το ότι το παιδί θα μεγαλώνει νομιζοντας τη μαμά του σαν θεία του ή νονά του.. Αυτό ναι είναι… Και με εκπλήσσει που κάνεις δεν σχολιαζει αυτού του είδους την εξαπατηση και κάνεις δεν μπαίνει στη θέση του παιδιού που καθώς φαίνεται μπαίνει σε 2η μοίρα χρηστική.. Τι έγινε; στο βωμό του εκμοντερνισμου ξεχάσατε όλοι τις ανθρώπινες αξίες;

Queen of spades
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Pink panther, oκ καταλαβαινω τι εννοεις. Κατ αρχας, σε περιπτωση υιοθεσιας, παντα οι κοινωνικοι λειτουργοι/ψυχολογοι/ψυχιατροι θα συμβουλευσουν τους γονεις να πουν στο παιδι την αληθεια -οτι υιοθετηθηκε. Δε βλεπω γιατι να μη συμβει κι εδω αυτο, με τροπο που να γινει κατανοητο απ το παιδι (και επειδη το βλεπω να ρχεται το ερωτημα: ναι, μια χαρα μπορει να διαχειριστει αυτη την πραγματικοτητα ενα παιδι, αρκει να ειναι συναισθηματικα ασφαλες το περιβαλλον). Διαφωνω επισης πολυ με το «θα θεωρει τη μαμα του θεια του…». Δε θα ναι μαμα του, οπως δεν ειναι μαμα ενος υιοθετημενου παιδιου η βιολογικη μητερα. Δεν εχει… Διαβάστε περισσότερα »

The Pink Panther
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σωστά όλα αυτά που γράφεις αλλά εδώ η διαφορά είναι ότι το παιδί γιεννιέται κατόπιν συμφωνίας για να εκπληρώσει συγκεκριμένο σκοπό…η αλήθεια δεν είναι ότι υιοθετήθηκε..και η μητέρα του, δεν θα ειναι μητέρα του όχι επειδή δεν θέλει να το μεγαλωσει αλλα γιατι θελει να κανει χαρη στον παιδικο της φιλο..αυτος δεν ειναι λογος για να φερεις στον κοσμο ενα παιδι…καποιος πρεπει να το σκεφτει κι αυτο…

The Pink Panther
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ο σκοπος ειναι να πεισετε εμενα; η κοπελα του αρθρου γραφει συγκεκριμενα πραγματα και ζηταει γνωμες..μαζι με τις μοντερνες θα διαβασει και τις συντηρητικες και θα αποφασισει..ολες οι αποψεις ειναι απαραιτητες..

The Pink Panther
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τοτε, θα πρεπε ισως να κλεισετε τα σχολια η να περνατε τα μελη σας απο ενα γρηγορο τεστ συμφωνιας αποψεων με την εγγραφη τους στη σελιδα σας..

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

και να μην το συμβουλευαν οι ψυχολογοι, ενα παιδι που εχει σαν γονεις 2 ομοφυλους, θα ξερει απο πολυ νωρις οτι εχει εναν ακομα βιολογικο γονεα… δεν υπαρχει περιπτωση να νομιζει οτι το εκαναν αυτοι οι δυο.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

ΔΕΝ ειπε πουθενα οτι θα πουνε ψεματα στο παιδι και ειναι βασικη μου απορια αν θα το κανουν.
ειπε οτι θα ειναι διπλα του με τον ΡΟΛΟ θειας/νονας. δεν ειπε πουθενα οτι δεν θα του πουν την αληθεια. δεν συνεπαγεται οτι θα το κανουν.

Chaotic Jester
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Chaotic Jester

Φαντάσου και να δεχόσουν (ποιος στο πρότεινε ακριβώς;) να σχολιάσεις…

Έχουμε ακούσει διάφορα εδώ μέσα, αλλά είναι η πρώτη φορά που τα 29 likes με προβληματίζουν πραγματικά.

The Pink Panther
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

43 είναι τα likes..εμένα πάλι αυτό που με προβληματίζει είναι ότι ελάχιστοι απ τους σχολιαστές στάθηκαν στην ουσία του θέματος που δεν είναι μόνο ο τρόπος γέννησης ενός νέου ανθρώπου αλλά η εξαπάτηση που ετοιμαζονται να του σερβίρουν οι ιδιοι του γονεις, πριν καν γεννηθει…

The Pink Panther
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Θα εκτιμούσα πολύ τη γνώμη σου όπως και των σχολιαστών για το ζήτημα…” η γνωμη μου ειναι οτι ειναι ανηθικο να παρουσιαζεις μαμα ως θεια γιαγια νονα συμπεθερα κλπ…μην εξοργιζεστε ολοι μονο και μονο επειδη καποιος εχει το θαρρος να πει τη “συντηρητικη” του αποψη…κι αλλοι διαφωνουν στο ρολο μαμας-θειας…το ανηθικο σας πειραξε και γινατε ολοι εξαλλοι; κανεις δεν επεβαλε σε κανεναν να υιοθετησει..μια προταση ηταν…ελεος δηλ.

Chaotic Jester
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Chaotic Jester

Αλήθεια, στην Ολλανδία είναι νόμιμη η τεκνοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια; Pink Panther, ξέρω να μετράω αλλά το σχόλιο μου άργησε κάπως να εγκριθεί προς δημοσίευση. Τώρα που γράφω είναι 57 τα likes σου, και εγώ ακόμα πιο προβληματισμένος, αλλά δεν είμαι εγώ το θέμα. Στην ουσία της άποψής σου έχουν απαντήσει άλλοι που με έχουν καλύψει. Θα κάνω ένα σχόλιο για τον τρόπο σου. Να πετάς ένα αόριστο αλλά άκρως επιθετικό “εγκληματικό και ανήθικο” σαν χαρακτηρισμό για το θέμα συζήτησης και μετά να παριστάνεις και την έκπληκτη και να ζητάς έλεος που αυτό ενόχλησε και αποπροσανατόλισε την συζήτηση είναι στην… Διαβάστε περισσότερα »

The Pink Panther
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εσεις θιχτηκατε περισσότερο απο μενα…κι εσεις σταθηκατε στον τροπο που εκφραστηκα παρα σε αυτο που ειπα…και οχι δεν ειχα σκοπο να σχολιασω, μου ζητησαν εξηγησεις καποια μελη κι απαντησα…κι αλλοι δεν συμφωνουν μαζι σας ως προς το ρολο που ιδια ειπε οτι θα εχει αλλα δεν ειδα καποια επιθεση…δεν επεβαλα την αποψη μου οπως προσπαθειτε εσεις ουτε εκρινα τις δικες σας…αν σας ενοχλησαν οι λεξεις εγκληματικο και ανηθικο ως προς το παιδι…καποιο λογο θα χετε…

The Pink Panther
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καταλαβαινω απολυτα τι γραφω και εννοω και λιγο ως καθολου με ενδιαφερει ποιον θεωρειτε εσεις και η παρεα σας συντηρητικο και γιατι…οσο για τις λεξεις που χρησιμοποιησα ζητω συγνωμη μονο αν παρεβηκαν τους κανονες της σελιδας σας..

Παπαρουνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μου κάνει εντύπωση που δεν σχολιάστηκε ότι στην Ελλάδα τα παλιότερα χρόνια όταν ένα ζευγάρι δεν μπορούσε να κάνει παιδί, συνήθως μια παντρεμένη αδερφή έμεινε έγκυος για μια φορά ακόμη με σκοπό να δώσει το παιδί στο ζευγάρι.
Και έτσι γινόταν η θεία του.

Γνωρίζω 3 τουλάχιστον τέτοιες περιπτώσεις που ήταν κοινό μυστικό για τους υπόλοιπους του χωριού η της μικρής πολης. Και το περίεργο (για τα δεδομένα της εποχής) είναι πως κανείς δεν το έβλεπε ανήθικο, αντίθετα το έβλεπαν σαν κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

The Pink Panther
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

τότε γιατί ήταν μυστικό;

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

στο “κοινο” βρισκεται η απαντηση, οχι στο “μυστικο”..

Παπαρουνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ήταν μυστικό κοινό, για την μια περίπτωση που ξέρω, γιατί το παιδί ήταν μικρό και δεν ξέρανε αν το γνώριζε, αν του το είπαν οι γονείς του δηλ.
Και τι να έλεγε δηλ το χωριό; Να αναφέρει κάθε τρείς και λίγο ότι δεν οι γονείς ήταν θείοι και οι θείοι γονείς;

Οι άλλες δύο περιπτώσεις που γνωρίζω, οι δύο κοπέλες ήταν ενήλικες, και η μία αναφέρονταν στις αντίστοιχες γυναίκες : η μία μαμά (αυτή που μεγάλωσε) και η άλλη μαμά. Η άλλη ποτέ δεν έκανε λόγο για αυτό

Moomin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τις δυο τελευταίες παραγράφους θα τις κάνω copy paste και θα τις κρατήσω κάπου γιατί μου χρειάζονται συχνά.

Moomin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Του Chaotic Jester εννοώ

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

επιμενεις σε μια δικη σου υποθεση που δεν προκυπτει απο πουθενα. δεν ειπε οτι θα πουνε ψεματα στο παιδι για την βιολογικη του μητερα.
ειπε οτι τετοιος θα ειναι ο ΡΟΛΟΣ της. τοσο δυσκολο ειναι να το καταλαβεις;

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Διάβασα όλα τα σχόλιά σου και τις πολύ σωστές απαντήσεις που έλαβες και ακόμα δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το εγκληματικό και ανήθικο. Λες ότι δεν διαφωνείς με την παρένθετη μητρότητα, αλλά με το ότι η γυναίκα που θα κυοφορήσει το παιδί, θα έχει μετέπειτα κάποιου είδους σχέση μαζί του; Η εξαπάτηση όπως σου είπαν δεν προκύπτει από πουθενά. Άρα πού είναι το εγκληματικό; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Όσο για το “αν έχουν χρήματα να υιοθετήσουν”, έχει αναλυθεί πολλές φορές και πολύ σωστά σ’αυτό το site ότι ο τρόπος που επιλέγει κανείς να αποκτήσει παιδί είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και δεν… Διαβάστε περισσότερα »

The Pink Panther
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

δεν θα απαντάω τα ίδια και τα ίδια στον καθέναν σας ξεχωριστά γιατί όπως ανάφερε κι ο Chaotic Jester, από εκεί που δεν θα σχολίαζα, κατέληξα να μιλάω μόνο εγώ..άλλωστε το “εγκληματικό και ανήθικο” αποσύρθηκαν..το ρεζουμέ της άποψης μου συμφωνεί απόλυτα με την πλειοψηφία των σχολιαστών εκείνων που της προτείνουν να μην το κάνει με δικό της γενετικό υλικό γιατί έχει μεγάλο ψυχολογικό ρίσκο για την ίδια, υπερασπίζομαι με πάθος τα δικαιώματα του αγέννητου παιδιού στην υποθετική επιλογή του ρόλου θείας-νονάς και τους προτείνω τρίτη παρένθετη μητέρα με δότρια ωαρίου ή υιοθεσία…Όλα προσωπική υπόθεση είναι μέχρι να ζητήσεις τις απόψεις… Διαβάστε περισσότερα »

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν σε υποχρεώνει κανείς να απαντήσεις, και, έτσι κι αλλιώς, στην ουσία δεν μου απαντάς. Κύκλους κάνει η συζήτηση. Είναι επιχείρημα το “ζήτησε τη γνώμη μας” που σου επιτρέπει να λες “αφού είναι πλούσιοι ας υιοθετήσουν”; Καταρχάς δεν ζήτησε τη γνώμη μας πάνω σ’αυτο, δε θα μπορούσε κιόλας μιας και δεν είναι ο γονέας. Τις λέξεις ανήθικο και εγκληματικό δεν είδα να τις αποσυρεις ποτέ. Σου πρότεινε η Λένα να τις αποσυρεις αλλά επέμεινες. Άρα όσο επιμένεις θα λαμβάνεις απαντήσεις, όχι επειδή έχεις θάρρος να εκφράσεις μια συντηρητική αποψη, αλλά επειδή εκφράζεις προκλητικές και κυριως ατεκμηριωτες απόψεις. Και πάλι, κανείς… Διαβάστε περισσότερα »

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Εγώ να σας ενημερώσω απλώς ότι η πρότασή σας για τρίτη παρένθετη μητέρα με δότρια ωαρίου ή υιοθεσία είναι άτοπη, διότι στην Ολλανδία (που είναι η πιο προοδευτική χώρα στην Ευρώπη σε δικαιώματα LGBT), η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια επιτρέπεται μόνο overseas. Δηλαδή το παιδάκι δε μπορεί να είναι από ευρωπαϊκή χώρα, γεγονός που το κάνει τη διαδικασία (η οποία ούτως ή άλλως παίρνει χρόνια) ακόμη πιο δύσκολη, χρονοβόρα και ακριβή. Όσο για παρένθετη μητέρα, αυτή μπορεί να είναι μόνο δότρια που το κάνει εθελοντικά. Βρείτε εσείς γυναίκα που θα μείνει έγκυος δωρεάν για δυο αγνώστους. Όχι πως αν ήταν… Διαβάστε περισσότερα »

Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Δηλαδή προστατεύουμε μια αγέννητη ύπαρξη από το να γεννηθεί;;;; Λίγο οξύμωρο δεν είναι;

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Από μένα ένα μεγάλο ΟΧΙ. Ψήνεσαι να κυοφορήσεις ένα βιολογικό σου παιδί με τον ένα από τους 2 φίλους σου και μετά να παίζεις το ρόλο της θείας. Ε αυτό δεν γίνεται !! Θα νιώσεις μάνα, γιατί θα είσαι μάνα και θα αρχίσεις να συμπεριφέρεσαι ως μάνα. Να σου πω τη συνέχεια ? όσο καλές προθέσεις και αν δεχτούμε ότι έχουν (και θα έχουν) οι φίλοι σου, το πιο απλό να τρομάξουν από την παρουσία σου, να θέλουν να μεγαλώσουν μόνοι τους το παιδί τους/σου και να σε απομακρύνουν και τελείως. Άλλο η θεωρία, άλλο η πράξη. Είναι πολύ σοβαρές… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Πώς θα σου φαινόταν να ήταν και το ωάριο από δότρια και όχι δικό σου; Θα είχες διαφορετική αντιμετώπιση ως προς το θέμα; Το ρωτάω γιατί κι εγώ σκέφτομαι να γίνω παρένθετη μητέρα (δεν είναι κάτι άμεσο, αλλά παρ’ όλα αυτά εξερευνώ τις σκεψεις μου) και για μένα αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Αν θα ήξερα ότι αυτό το παιδί είναι κατά το ήμισυ δικό μου αλλά δε θα το μεγάλωνα εγώ, θα μου ήταν κάπως δύσκολο σε διάφορα επίπεδα. Δεν ξέρω αν αυτό ακούγεται εγωιστικό, αλλά είμαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό μου.

Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Θα συμφωνήσω απόλυτα με την απάντηση της Λένας αλλά και το σχόλιο της Magica de Spell. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος στη συγκεκριμένη περίπτωση. Απο 100 απαντήσεις εδώ μέσα θα πάρεις 100 σωστές γνωμες και μπορεί να το συζητάμε για 10 χρόνια χωρίς να βγει άκρη, ακριβώς γιατί η απάντηση είναι άκρως προσωπική και ο καθένας μπορεί να αισθάνεται όπως θέλει. Πρέπει να απαντήσεις σε δύο βασικά ερωτήματα: 1) νιώθεις έτοιμη να μπεις σε διαδικασία κυοφορίας (και ειδικά στη δική σου περίπτωση που θα είναι η πρώτη σου εγκυμοσύνη και ο πρώτος σου τοκετός) ενός παιδιού στο οποίο δεν θα… Διαβάστε περισσότερα »

Ζαβαρακατρανέμια
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εξαιρετικά χρήσιμο σχόλιο. Ειδικά το (2) μιας κ η γράφουσα φαίνεται να στηρίζει αρκετά την επικείμενη απόφασή της στις ομολογουμένως καλές σχέσεις που υπάρχουν στην παρούσα φάση με τους μελλοντικούς γονείς. Όλοι γνωρίζουμε ωστόσο πως ακόμη και αδέρφια χωρίζονται/απομακρύνονται για διάφορους λόγους στη ζωή αυτή και δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι. Καλό είναι να το έχει στο μυαλό της.

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Δεν εχω καταλαβει τι σημαινει “θελω να το φερω εις περας σωστα”. Αν θα κυοφορήσεις το μωρο με επιτυχια;

Για μενα δεν ειναι θεμα η εγκυμοσυνη αλλα πως το μωρακι θα ειναι παιδακι σου, αλλα εν τελει δεν θα ειναι παιδάκι σου. Θα μπορεις να μεινεις στο ρόλο της θειας-νονας; Δεν ξερω, ειμαι τόσο συντηρητικη πια;

Marina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Πρέπει να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο. Αν είναι δυνατόν, ψυχολόγο που έχει ασχοληθεί και γνωρίζει απο ανάλογες περιπτώσεις. Συγνώμη που θα πω την αποψάρα μου, αλλά έγω όσο διάβαζα το κείμενο σου έλεγα απο μέσα μου ΄’οχι οχι πολυ επικινδυνο”. Για πολλούς λόγους. Ενας απο αυτούς είναι οτι δεν έχεις κάνει δικά σου παιδιά, δεν έχεις ιδέα πως θα είναι η ψυχολογία σου και οι σκέψεις σου κατα τη διάρκεια μια εγκυμοσύνης ενός μωρού που θα είναι και δικό σου. Θα δώσεις στους φίλους σου ένα μωρό που είναι και δικό σου. Δεν μπορώ να σου εξηγήσω πόσο βαθιά πρέπει… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Γιατί να έχει το δικό σου DNA το παιδί δεν κατάλαβα. Θα είναι εύκολο για σένα να ξέρεις ότι έχεις παιδί και το μεγαλώνει άλλος;; Γιατί σε αυτή την περίπτωση είσαι η βιολογική μητέρα όχι απλά η παρένθετη. Αν δεν κάνω λάθος μπορείς να γίνεις παρένθετη χωρίς να εμπλακεί καθόλου το δικό σου γενετικό υλικό απλά για να κάνεις τη διευκόλυνση χωρίς να έχεις συναισθηματικό δέσιμο και δεύτερες σκέψεις για μια ζωή.