Αγαπητή «Α, μπα»: Μου την πέφτει ο πατέρας ενός μαθητή μου

Έχω απελπιστεί

Φωτο: Maria Frodl

Αγαπητή Α,μπα, δουλεύω σαν δασκάλα στην Αγγλία. Ένας από τους γονείς των παιδιών (Έλληνας) μου την πέφτει. Δεν μπορώ να περιγράψω σε πόσο δύσκολη θέση με φέρνει αυτό. Στην αρχή δεν ήθελα να το δεχτώ, κι είχα πείσει τον εαυτό μου ότι είναι έξτρα φιλικός λόγω της κοινής καταγωγής. Αλλά πλέον είναι ολοφάνερο και δεν ξέρω τι να κάνω. Δεν έχω δώσει κανένα δικαίωμα και πλέον προσπαθώ να αποφεύγω να βρίσκομαι εντελώς μόνη μαζί του. Μου έκανε αίτημα φιλίας στο φέισμπουκ και επιμένει να μου στέλνει μηνύματα. Φυσικά δεν τον δέχτηκα και δεν απάντησα ποτέ σε τίποτα. Πλέον δεν του μιλάω ούτε στα ελληνικά, μόνο στα αγγλικά. Αλλά πέρα από όλα αυτά, τον βλέπω μπροστά μου όλη την ώρα κι εκτός σχολείο. Είναι όλη την ώρα στη γειτονιά μου, ενώ ξέρω ότι το σπίτι του και η δουλειά του είναι σε άλλη περιοχή. Αποφάσισα πριν λίγο καιρό να του μιλήσω στα ίσα, και του είπα ότι με φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση κι ότι δεν μπορώ να είμαι με τον πατέρα ενός από τους μαθητές μου και δη παντρεμένο, κι ότι πέρα ότι δεν μπορώ, δεν θέλω κιόλας. Μου είπε να μην κάνω την δύσκολη. Αυτό. Δεν ξέρω τι να κάνω! Έχω απελπιστεί. Φοβάμαι. Φοβάμαι για τη δουλειά μου. Φοβάμαι για την ασφάλειά μου. Φοβάμαι για τα παιδιά, αν μαθευτεί. Τι να κάνω; Πως να το χειριστώ; Σκέφτηκα να πάω σε άλλη πόλη και να προσπαθήσω να βρω εκεί δουλειά, αλλά φοβάμαι πως λόγω του κορονοιού δεν θα είναι εύκολο. Έχω απελπιστεί.

 

Κάνε τον φόβο σου θυμό και θα καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις.

Αυτός πρέπει να φοβάται. Δεν ζούμε στο 1950, και δεν είσαι στη βαθιά ανατολή, είσαι στην Αγγλία.

Εξαρτάται από το πόσο θέλεις να το χοντρύνεις, αλλά αυτό που μπορείς να κάνεις κυμαίνεται από χαμηλή ένταση μέχρι πυρηνική βόμβα. Άρχισε να μαζεύεις αποδείξεις. Μετά, μπορείς να το πεις στη δουλειά, θα υπάρχουν εκατό πρωτόκολλα γαι το θέμα, αυτό κάνε το σίγουρα. Μπορείς να τον απειλήσεις ότι θα το πεις στη γυναίκα του, μπορείς όντως να το πεις στη γυναίκα του, μπορείς νας πας σε δικηγόρο, μπορείς να πας στην αστυνομία. Δεν φταις, αλλά φοβάμαι ότι δεν είσαι σίγουρη γι’αυτό, ότι το καταλαβαίνεις με τη λογική, αλλά όχι με το υποσυνείδητο, γιατί σκέψου τι θα έκανε ένας άντρας αν τον παρενοχλούσε ένας άντρας και άκουγε τα λόγια “μην κάνεις τον δύσκολο”. Αυτή είναι η αντιστοιχία και όχι τι θα έκανε ένας άντρας αν τον παρενοχλούσε μια γυναίκα. Πρέπει να κάνεις ό,τι θα έκανες αν κάποιος σε απειλούσε ότι θα σε κλέψει.

Δεν λέω ότι δεν χρειάζεται να φοβάσαι, αλλά όχι αυτό που φοβάσαι τώρα. Όχι ακριβώς αυτό, τουλάχιστον. Φοβάσαι μεταξύ άλλων τη βία, και καλά κάνεις, αλλά δεν πρέπει να φοβάσαι ότι θα κατηγορήσουν εσένα. Όχι επειδή είναι κάτι που αποκλείεται να γίνει, αλλά επειδή αυτός ο τρόπος σκέψης δεν θα σε κάνει ποτέ να διεκδικήσεις να αναγνωριστεί η δική του παρεμβατικότητα.

Είναι επίσης βέβαιο ότι θα υπάρχουν ομάδες με δικηγορίνες εκεί που είσαι που τα παίζουν αυτά στα δάχτυλα. Ψάξου και ρώτα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

74 points
Upvote Downvote

34
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
30 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
30 Συντάκτες σχολίων
LouΚοσμική ΝεράιδαleeBlanca lunaΜαύρος Γάτος Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
κ@λυψω
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Σίγουρα ενημέρωσε στη δουλειά σου με βάση τις διαδικασίες που υπάρχουν.
Αλλά επίσης, ρε παιδιά, μη λέτε ότι δεν μπορώ να είμαι μαζί σου επειδή είσαι πατέρας μαθητή, επειδή είμαι σε σχέση, επειδή είμαστε συνάδερφοι, γείτονες, κλπ. Χρειάζεται δικαιολογία για να ΜΗ ΘΕΛΕΤΕ να είστε με κάποιον; Το δε σε θέλω είναι αρκετό!!!

LaPerdizTropical
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ακριβώς! Επισης όταν λεμε τέτοιου είδους δικαιολογίες ο αλλος καταλαβαίνει ότι εμάς μας αρέσει σαν άντρας αλλά δεν ενδίδουμε λόγω ανωτέρας βίας. Άρα θα σταματήσει πιο δυσκολα να επιμένει

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

“Το δε σε θέλω είναι αρκετό!!!”. Ακολουθούμενο από τη φράση “πόσο μάλλον που οποιαδήποτε βρισκόταν στη θέση μου, ακόμα και να ήθελε, δεν θα προχωρούσε λόγω επαγγελματικής δεοντολογίας”

lee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ακριβως! Ακουγεται σαν “θα ήθελα αλλά…”. Δεν ειναι αρκετα κοφτό.

Μικρή Φρουφρού
Μέλος
Συμμετέχων

Η μητέρα μου σπούδασε και εργάστηκε σε μεγάλη αλυσίδα στην Αγγλία τη δεκαετία του 70. Τότε, ένας προϊστάμενός της της ζήτησε να βγουν, και είπε όχι. Η απόρριψη συνοδεύτηκε από τιμωρητική συμπεριφορά στο περιβάλλον εργασίας. Κατήγγειλε το περιστατικό στην προϊσταμένη αυτού και ο τύπος πήγε σπίτι του. Τη δεκαετία του 70.
Ζεις σε μια χώρα με θεσμούς που παίρνουν τέτοια περιστατικά πολύ σοβαρά. Δεν είναι η δική σου θέση να φύγεις τρέχοντας, αυτός θα τρέχει να κρυφτεί. Κάνε άμεσα συζήτηση στη διεύθυνση. Αντιμετώπισέ τον όπως θα ήθελες κάθε γυναίκα να αντιμετωπίσει έναν τέτοιον θρασύδειλο τύπο.

ακρίδα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Δεν φαντάζεσαι αγαπητή φίλη πόσο τυχερή (μέσα στην ατυχία σου) είσαι που όλα αυτά σου συμβαίνουν στην Αγγλία!!! Θα του κόψουν τον κώλο και θέλω να είσαι ψυχολογικά έτοιμη για να το καταευχαριστηθείς και όχι να τον λυπηθείς ( γιατί πιστεύω ότι εκτός από τον φόβο σου τον προστατεύεις κιόλας ενώ δεν θα έπρεπε να σε νοιάζει είσαι ξεκάθαρα το θύμα και είναι ο θύτης)!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Μου είπε να μην κάνω την δύσκολη.. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να ΜΗΝ ΘΕΣ, δεν έχεις αυτό το δικαίωμα, απλά του κάνεις ναζάκια έτσι για να περάσει η ώρα. Εξοργιστικό πραγματικά.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Ξεκίνησες από το είναι φιλικός για πότε κάναμε escalate στο είναι συνέχεια στη γειτονιά μου, ούτε το κατάλαβα.

Μέσα στην ατυχία του να πέσεις στο πιο αηδιαστικό θηλαστικό που υπάρχει εκεί έξω είσαι και τυχερή, γιατί σίγουρα δεν είναι το πιο έξυπνο και σου στέλνει γραπτά μηνύματα. Scripta manent. Αποδείξεις.
Μάλλον τα αναπάντητα μηνύματα αρκούν, αλλά εγώ που είμαι λίγο χαιρέκακη σ’ αυτά θα του έστελνα μήνυμα να σταματήσει να με ενοχλεί γιατί με φέρνει σε δύσκολη θέση και “your advances are not welcome”, ξέρεις εσύ, ευγενικό αλλά ξεκάθαρο, με την ελπίδα να έχω και το “μην κάνεις τη δύσκολη” σε γραπτό.

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ειναι η περιπτωση που εχεις την νηφαλιοτητα να τα κανεις ολα σωστα και παλι δεν εχεις αποτελεσμα. Ενιωσα την απελπισια σου. Ο τυπος ειναι εκτος απο απαραδεκτος και επικινδυνος. Ακριβως οτι λεει η απαντηση. Να συμπεριφερθεις σαν καποιος να απειλουσε την ζωη σου. Αυτο κανει ουσιαστικα.

Woooo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μην φύγεις σε υπερπαρακαλώ. Στην Αγγλία είσαι, δεν αστειεύονται σε αυτά και θα σε προστατέψουν οι συνεργάτες/ προϊστάμενοι. Και Ελλάδα να ήσουν θα σε προστάτευαν.
Άκου εκεί που θα σε διώξει ο γκρικ λοβερ. Ο ντολμάς αυτός πάω στοίχημα πως το έχει ξανακάνει αυτό.

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Κοίτα ο αρχιπαπα@@@ς θράσος…Δεν έχεις λόγο όμως να φοβάσαι και εάν αλλάξεις πόλη δε θα λύσεις κάποιο προβλημα. Θα απομακρυνθεί από αυτό, αλλά τους λόγους για τους οποίους ο γελοίος σε έκανε να φοβάσαι δε θα τους αντιμετωπίσεις.
Ο,τι προτεινει η Λένα είναι σωστό. Στη θέση σου θα ενημέρωνα ήδη το σχολειο η κάποια υπηρεσία προστασίας γυναικών (δεν ξέρω τι υπάρχει). Επίσης θα ζητούσα από το σχολείο σε επίσημες ενημερώσεις γονέων να είναι και κάποιος άλλος παρών όταν θα είναι το δικό του ραντεβού.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ενημέρωσε άμεσα τη διεύθυνση του σχολείου σου. Άμεσα ομως. Και μην ξανασκεφτείς ποτέ αν έδωσε ή δεν έδωσες δικαιώματα. Αυτός ο τρόπος σκέψης σε κάνει να νιώθεις υπόλογη και ενοχη. Δεν παρενοχλούν ποτε επειδή τους έδωσες δικαίωμα, παρενοχλούν επειδή μπορούν.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Ναι. Να θυμώσεις. Μόνο αυτο χρειάζεται. Μη φοβάσαι τον κάθε θρασύδειλο παρεμβατικό καραγκιόζη.