Αγαπητή «Α, μπα»: Μου τη δίνει που όλοι θεωρούν ότι το να είσαι δασκάλα δεν είναι δουλειά

Βαρέθηκα να εξηγώ

Καταρχάς, καλή επιτυχία στο σάιτ! Σε διαβάζω τόσο καιρό και εύχομαι τα καλύτερα! Θα ήθελα να σου πω τον πόνο μου… Είμαι δασκάλα, εδώ και 11 χρόνια, και παρόλα τα χρόνια εργασίας και την αγάπη που έχω στο επάγγελμά μου, ένα πράγμα δεν μπορώ να ακούω και να αντιμετωπίζω από τότε που είμαι φοιτήτρια έως και σήμερα: «Δασκάλα, ε; Πωω, αυτές είναι δουλειές… Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι… Δηλαδή πότε κλείνετε; Και μετά κάθεστε, ε; Και πληρώνεστε κιόλας…» ή το «Αύριο Δευτέρα, βέβαια για εσάς περνάει γρήγορα η εβδομάδα, εμείς τι κάνουμε που χτυπάμε 8ωρα…». Έχω προσπαθήσει να εξηγήσω το πώς είναι να είσαι δάσκαλος (μάταια, βέβαια, τις περισσότερες φορές κάνουν λες και γκρινιάζω κι από πάνω), έχω απαντήσει δείχνοντας ενοχλημένη, έχω πει το «ας γινόσουν κι εσύ, λοιπόν», άλλες φορές δεν απαντάω, όμως όποτε τίθεται αυτό το θέμα χαλιέμαι. Και τίθεται πολύ συχνά, ιδιαίτερα στο small talk… Τι να κάνω; Να τους ξεκόψω όλους; Να τσακώνομαι συνεχώς; Να εξηγώ πόσο σημαντική δουλειά έχω και τις ευθύνες της; Να βγαίνω μόνο με δασκάλους και με τους κοντινούς μου;!

 

Πολλά επαγγέλματα συνοδεύονται από προκαταλήψεις, οι δάσκαλοι ακούνε αυτά που ακούς εσύ εδώ και πολλές δεκαετίες. Ρώτα και τους παλιούς και θα δεις. Οι νηπιαγωγοί ακούνε ότι μόνο παίζουν – δεν δουλεύουν καν. Δεν σε βοηθάει το «υπάρχουν και χειρότερα» αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να προστατευτείς από την άγνοια, την αδιακρισία και την βλακεία. Μπορείς μόνο να ενισχύσεις την προσωπική σου σφαίρα ώστε αυτά τα φαινόμενα τουλάχιστον να γίνονται λιγότερα. Το «ας γινόσουν κι εσύ» μου φαίνεται πασπαρτού απάντηση και απολύτως κατάλληλη.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

52 points
Upvote Downvote

Total votes: 62

Upvotes: 57

Upvotes percentage: 91.935484%

Downvotes: 5

Downvotes percentage: 8.064516%

Σχολιάστε
 1. Και δεν θα σταματήσεις να το ακούς! Απλά θα σταματήσεις να «εξηγείς» και να αναλύεις. Δυστυχώς ο Μ.Ο. των ανθρώπων που μας περιτριγυρίζουν έχουν παγιωμένες αντιλήψεις για πολλά πράγματα και δεν είναι πάντα αντίστοιχος των δικών μας προσδοκιών. Όταν άρχισα να το αντιλαμβάνομαι αυτό και να το αποδέχομαι, σταμάτησα να ενοχλούμαι από όλα αυτά που άκουγα.
  Είναι δύσκολο για την πλειοψηφία να μπει στη θέση του άλλου και επιλεκτικά κρίνει συγκρίνοντας με ότι την βολεύει!
  52  8
 2. Καλως όρισες στον κόσμο των στερεότυπων! Συνεχίζω, οι γιατροί είναι κομπογιαννίτες και φακελώνονται, οι δικηγόροι και οι αρχιτέκτονες-μηχανικοί κλέβουν τον πελάτη και φοροδιαφεύγουν, οι σκουπιδιάρηδες το τελευταίο σκαλοπάτι της κοινωνίας, οι υπάλληλοι στις δημόσιες υπήρεσίες τεμπέληδες και οι ηλεκτρολόγοι/υδραυλικοί ανίκανοι και καταστρέφουν ό,τι φτιάχνουν. Α, ναι, και οι δημοσιογράφοι ψεύτες και παραπλανούν τον κοσμάκη!

  Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις τα αυτιά σου στον κάθε ηλίθιο και να συνεχίσεις. Αν πάλι θες να αποστομώσεις πες α. ότι εσύ δεν θα είχες θέμα να δουλεύεις και καλοκαίρι και Χριστούγεννα και Πάσχα. Το παιδί/εγγόνι τους όμως θα θέλει; Μήπως θέλουν να διδάσκεις σε άδεια τάξη; β. Αν και διαφέρει από τάξη σε τάξη, μπορείς να τους πεις πόσο εύκολο είναι να μπαίνεις 4-6 ώρες τη μέρα σε μία τάξη με 10-30 παιδιά να διδάξεις.
  44  10
  • Πριν ξέχασα να αναφέρω ένα θέμα που πολύ μου αρέσει να θίγω και που υπάρχει σε πολλές χωρές, εκτός Ελλάδας φυσικά. Καταρχήν, με αφετηρία ότι είχα δασκάλους και καθηγητές που ενδιαφέρονταν και ασχολούνταν και άλλους/άλλες που επιεικώς «τα έξυναν», το τσουβάλιασμα είναι κακός σύμβουλος.

   Αλλά αγαπητοί δάσκαλοι/καθηγητές, γιατί φοβάστε την αξιολόγηση τόσο πολύ, σε σημείο του να φοβάστε και να βρίζετε τους πάντες που την προτείνουν; Στον ιδιωτικό τομέα οι ελ. επαγγελματίες και ειδικά οι μισθωτοί αξιολογούμαστε κάθε μέρα από τους πελάτες και τα αφεντικά μας! Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται! Κι αν δεν φοβάστε τίποτα, en garde!
   68   13
   • Εγώ προσωπικά δε φοβάμαι καθόλου την αξιολόγηση,ίσα ίσα θέλω να γίνει γιατί υπάρχουν και μερικοί που δε θα έπρεπε να βρίσκονται στα σχολεία. Αυτό που φοβάμαι είναι ο τρόπος που θα γίνει, και ποια πολιτικά συμφέροντα θα εξυπηρετεί. Να με αξιολογήσουν,βεβαίως. Αλλά ποιοι; Αυτοί του υπουργείου που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο; Ή μερικοί σύμβουλοι που έχουν να μπουν σε τάξη είκοσι χρόνια και είναι μόνο θεωρία χωρίς να μπορουν να σε βοηθήσουν ουσιαστικά πουθενά;
    75    11
   • Προέρχομαι από τρίτη γενιά δασκάλων. Όλη μου η οικογένεια, μάνα θείες αδελφή και βέβαια ο παππούς και οι άντρες θείοι ήταν όλοι δάσκαλοι. Εγώ έγινα δικηγόρος…..αν και το έχω ξαναπεί, τι είμαι , το ξαναλέω γιατί δεν είναι δεδομένο ότι με διαβάζουν όλοι οι σχολιαστές . Έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις λοιπόν σχετικά με την ερώτηση. Δεν ξέρω σε ποια ηλικία είναι η κοπέλα που ρωτάει, γι αυτό θα ξεκινήσω με το αυτονόητο, που ειπώθηκε, ότι ο ρατσισμός και η διάθεση υπεροχής υφίσταται για όλα τα επαγγέλματα.
    Τι να πούμε οι δικηγόροι; Δε λέω τίποτα γιατί οι περισσότεροι καταλαβαίνετε τι εννοώ.
    Οι δάσκαλοι, τελειώνουν μία εύκολη σχολή (μην αντιδράτε , να είστε ευγνώμονες), αν δεν μπορούν να το καταλάβουν και να το συγκρίνουν με ιατρικές νομικές κτλ είναι δικό τους πρόβλημα….και κάνουν μία εργασία ολιγώορη, αν έχουν βέβαια την ευκαιρία να δουλέψουν πια κάπου.
    Πλην όμως, δουλεύουν με μικρά παιδιά, που σου κάνουν το νευρικό σύστημα κρόσσι. Παθαίνουν κώφωση….(όλοι οι συγγενείς μου έχουν κουφαθεί από τις αναγκαστικές φωνές , που βάζουν για να συνεννοηθούν με τα 100δες παιδάκια, που ουρλιάζουν όλα μαζί, σε τάξη ή εκδρομές….ή διαλείμματα )
    Δεν είναι νοητή η 8ρη εργασία σε δημοτικό ή γυμνάσιο λύκειο αποδεδειγμένα, από την ιατρική. Οι 5 ώρες σε ένα δημοτικό είναι σαν 16 ώρες σε μία εταιρία ή στο δικαστήριο ή οπουδήποτε. Παλιά δε, στις γενιές της μάνας μου, είχαν μονοθέσιο σε χωριά που δεν πήγαινε ποτέ λεωφορείο, στις δεκαετίες του 50 και του 60 και είχαν 100 παιδιά, που γρύλιζαν και έτρωγαν κάθε μέρα ξύλο από τους γονείς και από τους πάντες. Η θεία μου είχε ρωτήσει παιδί πως λένε τη μαμά σου και το παιδί είπε…..γουρόυνα!
    Εν κατακλείδι, είναι μία πολύ δύσκολη δουλειά, ίσως είναι η μόνη δουλειά λειτούργημα και εν τέλει μεγαλώσετε πια και οι δάσκαλοι…..η παρέα με τα μωρά σας επηρεάζει …….Όλους μας βρίζουν και όχι μόνο εσάς
    46    3
   • Βασικά αυτό με την κώφωση ξαναπές το. Δεν ακούω πλέον καθόλου καλά και δεν αντέχω καν να βγω σε μαγαζί με δυνατή μουσική. Είναι τέτοια η ηχορύπανση στο σχολείο που το μόνο που θέλω στον ελεύθερο μου χρόνο είναι ησυχία. Παλιά άκουγα μουσική στο σπίτι. Τώρα ούτε καν. Το μόνο που με ξεκουράζει είναι η απόλυτη ησυχία.
    15    1
   • Μια φορά έμεινα σε σπίτι με μπαλκόνι ακριβώς πάνω από αυλή δημοτικού σχολείου. Δεν είχα πρόβλημα μέχρι που έμεινα σπίτι για ένα μήνα λόγω εγκυμοσύνης. Πήγα να τρελαθώ από τις φωνές!!!! Και ήταν χειμώνας με όλα κλειστά και σύγχρονα κουφώματα με διπλά τζάμια. Φαντάσου να είσαι κάτω μαζί τους.
    5    1
 3. Να το σκεφτείς περισσότερο και από την άλλη οπτική και να μην το παίρνεις τόσο προσωπικά. Το λένε σε εσένα αλλά δεν εννοούν ότι εσύ δε δουλεύεις αρκετά. Το πρόβλημα προκύπτει από τη μεγάλη ανισότητα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα η οποία είναι υπαρκτή και μεγάλη πληγή για πολλούς. Τέλος σκέψου τι θα γινόταν από αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς αν ας πούμε τα σχολεία δεν έκλειναν για 3 μήνες το καλοκαίρι, αλλά για τρεις εβδομάδες.. Τα προνόμια που απολαμβάνεις ως δασκάλα δεν κάνουν τη δουλειά σου λιγότερο απαιτητική και δύσκολη, αλλά σκέψου λίγο και πώς το βλέπουν οι άλλοι..
  115  54
  • Και πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή μας αν οι δάσκαλοι δούλευαν το καλοκαίρι και υπήρχαν summer camps δημοσίου συμφέροντος. Με πιάνει ήδη άγχος για το τι θα κάνω το παιδί μου σε ένα χρόνο που 3 μήνες δε θα έχει σχολείο. Αναγκαστικά επιβαρύνεται η τσέπη του γονιού με το να βρει μια κοπέλα για το καλοκαίρι ή λύση με κατασκηνώσεις κλπ. Όχι ότι τις διακοπές Χριστούγεννα και Πάσχα είναι εύκολο να τις διαχειριστείς…

   Η αντίδρασή μου είναι ως προς το κράτος, όχι ως προς τους εργαζόμενους. Εκείνοι κάνουν τη δουλειά που τους ανατέθηκε.
   108   51
   • Ακριβώς, αλλά για πες το αυτό σε διορισμένο εκπαιδευτικό, ή ότι θα πρέπει να απασχολούνται τα παιδιά στο σχολείο 8ωρο, όσο δηλαδή δουλεύουν και οι περισσότεροι γονείς. Νομίζω ότι στους περισσότερους ακούγεται σαν ανέκδοτο. Και κάπως έτσι δημιουργούνται τα στερεότυπα που τόσο πολύ ενοχλούν… Η μόνη λύση είναι να μην το παίρνεις προσωπικά εκτός κι αν κάποιος γονιός π.χ. σου επιτεθεί προσωπικά ότι δεν κάνεις καλά τη δουλειά σου. Εννοείται ότι είναι δουλειά και πολύ σοβαρή μάλιστα.
    49    61
   • καλοκαιρινά camps; Ούτε για πλάκα! Η δουλειά έχει γίνει απελπιστική σε επίπεδα τεχνικά, μεθοδολογικά, διοικητικά, και συνεχόμενου ελέγχου και κρίσης.

    https://www.theguardian.com/education/2018/apr/01/vast-majority-of-teachers-considered-quitting-in-past-year-poll

    https://www.theguardian.com/education/2018/apr/10/lesson-battle-why-teachers-lining-up-leave

    Και επειδή τα άρθρα είναι από τον Βρετανικό τύπο, επειδή έχω δουλέψει και εκεί, οι συνθήκες αρχίζουν κ ευθυγραμμίζονται, παγκοσμιοποίηση γαρ.

    Επίσης, εκεί και αν θεωρούνται ‘παρκινγκ παιδιών’ Το σχολείο δεν είναι το πάρκινγκ κανενός και οι δάσκαλοι-καθηγητές δεν είναι απλώς υπάλληλοι, η προετοιμασία, το πριν κ το μετά την καθιστούν μια δουλειά που την παίρνεις ΠΆΝΤΑ σπίτι, και στις διακοπες των χριστουγέννων αλλά κ Πάσχα, σίγουρα την παίρνεις σπίτι. Η τελευταία χρονιά που είχα σ/κ σ αυτήν τη δουλειά ήταν 6 χρόνια πριν, φέτος, ούτε ένα. Διόρθωση κ lesson planning και διοικητικό κ πάλι από την αρχή.Και δεν θα αναφερθώ καν στα μισθολογικά.

    http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=13084&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

    Η πρόταση σου, αλλά και η ανησυχία σου ακούγονται λογικές, και θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα- η πρόταση- για να μπουν στο επάγγελμα οι απόφοιτοι κ να αποκτήσουν hands-on experience, αλλά σε κοινωνίες που δεν έχουν υποβαθμίσει το επάγγελμα, και τελευταία φορά που κοίταξα , οι μόνες κοινωνίες είναι οι Σκανδιναβικές.
    21    5
  • Συγνωμη, αλλά ο λόγος που τα σχολεια κλεινουν 3 μηνες δεν ειναι για να μην κουραζονται οι δασκαλοι αλλα για να ξεκουραζονται τα παιδια. Οποτε τι νοημα θα ειχε να πανε παλι στο σχολειο με τα ιδια προσωπα εστω και με αλλες δραστηριοτητες?
   81   37
   • Τα παιδιά πανε σε δραστηριότητες αλλες αναγκαστικά αν δεν υπάρχουν γιαγιάδες σε χωριό ….και μάλιστα αν δεν εχεις εκατό ευρω για το καθένα ανα βδομάδα θα παει και σε αμφιβόλου ξεκούρασης και ενδιαφερόντων summer camp. Εγω που είχα πολυ βολικά παιδιά διότι είχαν συνηθιςει απο τον παιδικό σταθμό μια χρονια πήγαν σε ένα το οποίο δεν ειχε ούτε ανεμιστήρα σε τάξεις Ιούλιο μήνα και διοργανωνόταν απο δημο σε σχολείο του δήμου. Μια φορα γύρισε με θερμοπληξία διαγνωσμένη απο γιατρο …..
    Θα μπορούσαν ίσοι εκπαιδευτικοί να δουλεύουν στους δήμους σε αντίστοιχα προγράμματα και Μαην παίρνουν οι δήμοι έκτακτο μη επαρκές προσωπικό …αυτο εθναι άλλη ιστορία βεβαια
    49    12
   • Γιατί η εναλλακτική δεν είναι μπανάκια, παγωτά στην πλατεία και ζουμερό καρπούζι για την πλειοψηφία των παιδιών το καλοκαίρι. Τουλάχιστον μέχρι να πάρουν την άδειά τους οι γονείς τους.
    48    7
   • Ατελειωτοςκαφές Να απασχοληθούν τότε κάπου αλλού το τρίμηνο του καλοκαιριου! Ξέρετε κανέναν άλλο εργαζόμενο που κάνει 4 μήνες διακοπές το χρόνο και πληρώνεται;;
    Εντάξει τα χρήματα είναι πολύ λίγα, γενικά θεωρώ ότι είναι από τα επαγγέλματα που θα έπρεπε να αμείβεται καλύτερα αλλά δε μπορούμε να τα έχουμε και όλα!
    39    71
 4. Δεν αντέχω θα σχολιάσω. Καμία δουλειά δεν είναι εύκολη, ας πάρουμε αυτό ως δεδομένο, κανείς δεν πάει όλες τις ημέρες στη δουλειά του μέσα στην καλή χαρά, υπάρχουν δυσκολίες, άγχη και βαρετή καθημερινότητα ΑΛΛΑ (ναι λέω αλλά) ο δάσκαλος το μεσημεράκι γυρνάει σπίτι του άνετος και ωραίος , ενώ οι υπόλοιποι γυρνάμε στην καλύτερη λίγο πριν το σούρουπο. Επίσης ναι ο δάσκαλος έχει Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι, οι υπόλοιποι λίγες μερούλες εδώ, λίγες εκεί που μπορεί και λόγω δουλειάς να ακυρωθουν.
  Τέλος , δεν θα ήθελα ποτέ να γίνω δάσκαλος δεν αντέχω τα παιδιά, κατανοώ τον εκνευρισμό σου αλλά κατανόησε και εσύ εμάς που ταλαιπωρούμαστε λιγουλάκι παραπάνω.
  Τα έχεις κάποια πράγματα λίγο πιο εύκολα, δεν είναι κακό, τυχερή είσαι. Ούτε θα έπρεπε να αισθάνεσαι ενοχές για αυτό, να χαίρεσαι τις ελεύθερες ώρες που έχεις, απλά κατανόησε την δικιά μας αγανάκτηση όταν παλεύουμε να γυρίσουμε σπίτι πριν νυχτώσει και ευχόμαστε τον Αύγουστο να πάρουμε λίγες μερούλες άδεια.
  Κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποβαθμίσει την δουλειά σου, κάνεις λειτούργημα, απλά νομίζω βγαίνει ένας μικρός εκνευρισμός για κάτι που εμείς οι υπόλοιποι δεν έχουμε.
  164  86
  • Όχι δε γυρνάμε το μεσημερακι άνετοι και ωραίοι. Γυρνάμε ψυχολογικά ράκος και έχοντας πολύ δουλειά να κάνουμε στο σπίτι. Υπάρχουν μέρες που δεν έχω χρόνο να πιω έναν καφέ με όλα αυτά που έχω να ετοιμάσω για να κάνω σωστά το μάθημα μου. Μια ώρα διδασκαλίας λένε ότι ισουται με τρεις ώρες δουλειά γραφείου και είναι πάρα πολύ άδικο να βγάζετε τον εκνευρισμό σας σε αυτόν που δε φταίει. Ναι είναι λίγες οι ωρες,αλλά είναι πολύ πιο απαιτητικές και η ψυχολογική κούραση αλλά δεν περιγράφεται. Και η δουλειά μου ας δεν τελειώνει όταν χτυπάει το κουδούνι. Την κουβαλάμε και σπίτι μας.
   Να με δείτε πως γυρνάω σπίτι μου το μεσημέρι να μου πείτε αν ειμαι άνετη και ωραία. Και όχι δεν γκρινιάζω,το επέλεξα και το αγαπώ αλλά φτάνει πια με την τεράστια παρανόηση για τη δουλειά μας.
   171   96
   • 1 ώρα διδασκαλίας + 3 γραφείου =4
    Και πάλι δεν βγαίνουν οι ώρες 🙂
    28    111
   • Μια ώρα διδασκαλίας ισούται με τρεις ώρες δουλειας γραφείου είπα. Ναι δεν το λέω εγώ αυτό αλλά οι μελέτες πάνω στις επιπτώσεις της διδασκαλίας στην ψυχολογία των εκπαιδευτικών . Από άποψη κούρασης και συναισθηματικού φόρτου καθώς ο εκπαιδευτικός είναι αναγκασμένος να παίρνει μονίμως αποφάσεις και να αλλάζει το πλάνο διδασκαλίας ανάλογα με τα αποτελέσματα ανά λεπτό. Και αυτό λένε οι ειδικοί είναι που κάνει αυτή τη δουλειά τόσο κουραστική ψυχολογικά απαιτητική.
    109    40
   • Συμφωνώ απόλυτα με mitsi. Αυτό που δεν σκεφτονται πολλοι και σας προειδοποιώ δεν θα σας αρέσει αυτό που θα πω, είναι ότι ο δάσκαλος καλείται να διορθώσει την κακή δουλειά που κάνουν αρκετοί γονείς σπίτι. Σκεφτείτε ότι ο δάσκαλος πρέπει να διαπαιδαγωγησει και να διδάξει και άτακτα, υπερκινητικα, κακομαθημένα, κακοποιητικα (bullies), φλυαρα κλπ παιδιά και μάλιστα όχι με την προσφιλή μέθοδο πολλών γονιών ‘τιμωρία στο δωμάτιο σου’ αλλά δημιουργικά και με απώτερο στόχο να μάθει. Έχετε ιδέα πόσο ψυχοφθορο είναι αυτό; Πράγματι γυρίζεις ράκος σπίτι σου και βέβαια η δουλειά συνεχίζεται με διορθώσεις, τεστ κλπ.

    Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία όλο το χρόνο με αναπληρωτές καθηγητές για να απασχολούνται στις διακοπές και τις αργίες των μονιμων. Έτσι και οι γονείς θα έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους – θεωρώ ότι το σημερινό σύστημα βασίζεται πολύ στο παλιό μοντέλο που δούλευε μόνο ο μπαμπάς και πλέον δεν εξυπηρετει, και θα απορροφούνταν μεγάλο μέρος ανέργων εκπαιδευτικών.
    132    14
   • δουλεια γραφειου ειναι και το να καθεσαι στο γραφειο σου της δημοσιας υπηρεσιας και να πινεις καφε τρεις ωρες, δουλεια γραφειου ειναι και να ετοπιμαζεις μια μελετη ενος εργου. ε οχι, δεν ισουται μια ωρα διδασκαλιας σε παιδια δημοτικου (η γυμνασιου) με 3 ωρες δουλειας «γραφειου», αν δεν συγκεινεσαι με καποιον που τα ξυνει..
    59    41
   • Mitsi, μην κουράζεσαι, από τις αρνητικές που πήρες θα δεις ότι δεν πείθεις. Πρέπει να έχει ασκήσει κάποιος το επάγγελμα για να σε καταλάβει. Όσα επιχειρήματα και να φέρεις είναι άσκοπα, όχι μόνο γιατί η εμπειρία δεν μεταδίδεται προφορικά, αλλά και γιατί ζούμε στην χώρα του «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».
    102    38
   • Μάνα κουράγιο έχεις απόλυτο δίκιο. Κανείς δε νοιάζεται να καταλάβει την ουσία,το μόνο που μετράει είναι τα κλειστά σχολεία το καλοκαίρι. Το ξέρω και ήμουν σίγουρη για τις αρνητικές.την απαξίωση του επαγγέλματος την έχω βιώσει στο πετσί μου.
    52    19
   • πες τα Mitsi, έτσι ακριβώς! 11 το βράδυ, 6 μέρες τη βδομάδα, και Κυριακή διαβασμα και προετοιμασία. Οχι δεν είμαι του δημοσίου, και οι ατέλειωτες ώρες που δουλεύω ίσα φτάνουν για να μπορώ να υποστηρίζω τον εαυτό μου αξιοπρεπώς, όχι για πολυτέλειες, δηλαδή ένα ταξίδι ή ένα ζευγαρί παπούτσια γιατί τα είδα και μου γυάλισαν. Και ναι έχω συνάδελφους που είναι του δημοσίου και είναι στα πρόθυρα διάλυσης και αυτοί. Και ναι αγαπάμε την δουλειά μας, γιατί την επιλέξαμε και γιατί είναι επιβράβευση τεράστια να βλέπεις ότι κάτι από τα τόσα έπιασε τόπο κ μπορεί να βοηθήσει κάποιον να γίνει καλύτερος άνθρωπος, σε οποιοδήποτε τομέα.
    22    6
  • Κάθε δουλειά έχει τα δικά της, υπάρχουν ωρομίσθιοι που τους απολύουν τον Ιούνιο και τους επαναπροσλαμβάνουν τον Σεπτέμβρη, οι δάσκαλοι κάνουν τις πιο πολλές φορές και δουλειά στο σπίτι (προετοιμασία μαθήματος, διορθώσεις κλπ). Κάποιος που δουλεύει 8ωρο βάρδια μόλις φύγει αφήνει τη δουλειά πίσω του, δεν τη φέρνει μαζί του. Τι νόημα έχει να καθόμαστε να τις μετράμε ποιος την έχει καλύτερη ή ποιος κουράζεται περισσότερο;
   91   15
  • Ο δάσκαλος γυρνάει σπίτι με ένα κεφάλι καζάνι από 35 παιδιά που θέλουν να εφαρμόσεις 35 διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης ταυτόχρονα, αν θέλεις να κάνεις σωστά το μάθημά σου. Έπειτα, ο δάσκαλος έχει να διαβάσει και να οργανώσει το μάθημα της επόμενης μέρας. Ακόμα και αν διδάσκει πολλά χρόνια, πρέπει να βρίσκει ή και να εφευρίσκει καινούριες ασκήσεις για να κάνει το μάθημα πιο ενδιαφέρον και να μην είναι μονότονο. Έχει να διορθώσει διαγωνίσματα, να διαβάσει πίσω από τις λέξεις για να δει τι γράφουν ή τι δε γράφουν τα παιδιά, τι εννοούν, αν μεγαλώνουν σε ένα υποστηρικτικό ή σε ένα προβληματικό περιβάλλον, έχει να φτιάξει διαγωνίσματα, να δει την ύλη, να βάλει ασκήσεις που η κάθε μία εστιάζει σε κάτι διαφορετικό και όντως δίνουν στους μαθητές την ευκαιρία να εξασκήσουν το μυαλό τους. Παράλληλα, αν θέλει και μπορεί να κάνει παραπάνω, πρέπει να δει τι προγράμματα τρέχουν, αν μπορεί να πάρει επιδότηση, αν τα παιδιά θέλουν να συμμετάσχουν και πώς μπορεί να κάνει τα πιο εσωστρεφή παιδιά να ανοιχτούν και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Αυτά, φυσικά, κάποιος δάσκαλος που ενδιαφέρεται. Υπάρχει και ο μέσος δάσκαλος που ονειρεύτηκε να τελειώσει το δημοτικής εκπαίδευσης για να κάθεται καλοκαίρι-Χριστούγεννα-Πάσχα. Διαλέγεις τι δάσκαλος θέλεις να είσαι. Δυστυχώς δεν μπορείς να διαλέξεις ποιον δάσκαλο θα έχουν τα παιδιά σου.
   68   17
 5. Να ξαναθυμηθούμε λίγο τον τύπο που προσπάθησε να γαμησει λέγοντας στο ραντεβού: Δασκάλα ε; Καλή δουλειά για γυναίκα. Εντάξει είναι περισσότερο part time ,για τον άντρα δε θα ήταν καλά,τα λεφτά είναι πολύ λίγα.
  Και απορούσε που δεν του έκατσα….
  151  13
 6. Όταν κάποιος σου τη λέει για τη δουλειά σου, το ζήτημα δεν είναι ότι σου θίγει τη δουλειά, αλλά ότι σου τη λέει. Δεν υποτιμά τη δουλειά σου, εσένα υποτιμά, σε σένα κάνει επίθεση. Η δουλειά είναι ένα μέσο, θα μπορούσε να είναι η εμφάνισή σου, ο τρόπος που μιλάς, ό,τι βρει εύκαιρο. Όσο μπορείς αραίωνε από αυτούς που σου κάνουν επιθέσεις.
  98  5
 7. Εγώ 20 χρόνια το ακούω και λέω πια την απάντηση «ας γινόσουν κι εσύ», ενώ στο θέμα των αδειών συμπάσχω μαζί τους , γιατί για μένα όλοι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έχουν περισσότερες μέρες άδεια .Οφείλω επίσηςνα ομολογήσω πως πολλοί άνθρωποι που έχω συναντήσει εκτιμούν ιδιαίτερα το επάγγελμά μας…
  65  3
  • νομιζω οτι το θεμα των αδειων ειναι «το θεμα», οχι αν ειναι ενδιαφερουσα δουλεια η ευκολη.
   επισης, το οτι θεωρουν πολλοι (κι εγω) ευνοικες τις συνθηκες εργασιας με τοσες αδειες, δεν σημαινει οτι δεν εκτιμαει το επαγγελμα και την προσφορα σας, αλλα ουτε κι οτι θα σας το ελεγε καταμουτρα αν δεν γινοταν σχετικη συζητηση.
   54   5
 8. Εγώ πάντως που είμαι καθηγήτρια Αγγλικών στον ιδιωτικό τομέα – που δεν πληρωνόμαστε κιόλας αν δεν δουλέψουμε – και τα ακούω κι εγώ για τις διακοπές ‘πωωωωω αυτή είναι δουλειά, κάθεσαι Χριστούγεννα κλπ κλπ’, απαντάω με ειλικρινή χαρά και λαμπερό χαμόγελο ‘Ναι, ειναι τέλειο!’ και αποσβολωνονται. Παίρνουν ένα χαμένο βλέμμα και δεν συνεχίζουν.

  Αν εσύ δεν μπεις σε θέση αμυνας, ο άλλος δεν έχει από που να πιαστεί για να συνεχίσει την επίθεση. Και είναι πάντα μια μικρή νίκη να φαίνεται ότι δεν σε αγγιζει η μικροπρεπεια του κόσμου.
  156  3
   • Όχι βέβαια, είμαστε ωρομίσθιοι. Αυτό σημαίνει ότι αν κάτσει αργία καθημερινή χάνουμε το μεροκάματο, άστα.
    46    0
   • ουτε οσοι εχουν μονιμη προσληψη σε καποιο σχολειο? ολοι ωρομισθιοι δουλευουν?
    οπως και να χει, η συζητηση αυτη γινεται παντα για τους δημοσιους υπαλληλους, οπως και για λλων ειδικοτητων δημισιους υπαλληλους που αναλογα την θεση, την υπηρεσια και την πολη, μπορει απο το να δουλευουν, και ψιλοδουλευουν, μεχρι να πινουν καφεδες ολη μερα, και μιλαω εκ πειρας.
    22    22
  • Ναι αλλά εξωγήινη είσαι στον ιδιωτικό τομέα, καμία σχέση! Το λές και μόνη σου, αν δεν δουλέψεις, δεν σε πληρώνουν. Και η πληρωμή σου είναι κατά βάση από δίδακτρα και άλλες εισφορές, όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το να την λένε σε εσένα είναι απλή εμπάθεια και πολύ καλά κάνεις και απαντάς έτσι!
   33   5
   • Ωρομισθια σημαίνει σε σχολείο. Έχουν να γίνουν διορισμοί δέκα χρόνια. Δάσκαλοι και καθηγητές ζουν σε καθεστώς ομηριας, μη γνωρίζοντας αν θα δουλέψουν την επόμενη χρονιά και που , με ελάχιστα χρήματα ειδικά οι ωρομισθιοι και να τρέχουν απο σχολείο σε σχολείο να συμπληρώσουν ωράριο
    39    8
   • Εγώ βασικά εννοούσα σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια κτλ. Δεν φανταζόμουν ότι το μπέρδεμα να αφορούσε σύμβαση ιδ. δικαίου ως αναπληρώτρια/ωρομίσθια σε σχολείο, είναι γνωστό ότι αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν εκπαιδευτικοί β’ διαλογής. Και μετά μου λένε «οι Έλληνες γυρνούν την πλάτη στο Δημόσιο».
    4    0
 9. Και να προσθέσω το άλλο τεράστιο κεφάλαιο όπου ένας επαγγελματίας έρχεται αντιμέτωπος με τα κλισέ που του θα του αραδιάσει ένας πελάτης/καταναλωτής της υπηρεσίας που παρέχει.
  Π.χ. ένας μεταφραστής που ακούει συνέχεια από πελάτες «Εγώ μιλάω καλά τη «χ» γλώσσα, θα την έκανα τη μετάφραση μόνος μου, αλλά δεν προλαβαίνω». Και τα αντίστοιχα με κάθε ομάδα επαγγελματιών. Αχ βαχ.
  61  1
 10. Όπως τα λέει η Mitsi. Για μια ευσυνείδητη δασκάλα (παρεμπιπτόντως γνωρίζω και πολλούς δασκάλους οπότε για εμένα δεν είναι έμφυλο επάγγελμα, αλλά τι σημασία έχει, είναι για πολλούς άλλους…) κάθε μία ώρα διδασκαλίας αντιπροσωπεύει πολλές ώρες σκληρής δουλειάς για την προετοιμασία του μαθήματος, διόρθωση γραπτών, εργασιών, ασκήσεων και ούτω καθεξής.
  Αν αυτές λαμβάνουν χώρα στο σπίτι, αντί για το σχολείο που κλείνει νωρίς και όπου δεν έχεις γραφείο, κάνουν το σπίτι επαγγελματική εστία και χρειάζεται επιπλέον νοητός διαχωρισμός από την προσωπική ζωή.
  Το ίδιο και στις διακοπές, είναι των μαθητών, όχι των δασκάλων.

  Όποιος δεν καταλαβαίνει και υποτιμά την εργασία σου, αποστομωτική ατάκα – η δική σου μου άρεσε πολύ – και μέθοδος Αικίντο στις π@π@ριές που σου λέει. Άι πια.
  49  13
  • Σε ευχαριστώ πολύ idril. Όσο και αν δε με αγγίζουν τα κακεντρεχη σχόλια έχω πολύ ανάγκη να νιώθω ότι αυτό που κάνω, που στεναχωριέμαι για τα παιδιά πολλές φορές περισσότερο και από τους γονείς αναγνωρίζεται μερικές φορές. Όλη η μικροπρεπεια και η κακια πέφτει πάνω στους δασκάλους πολύ συχνά και αυτό κάνει τη δουλειά μας ακόμα πιο δυσκολη. Και κάτι ακόμα. Δεν είμαστε μπέιμπι σιτερ να ξέρετε. Οπότε όλα αυτά τα παράπονα του τι θα τα κάνω τα παιδιά το καλοκαίρι καλό θα ήταν να τα ξανασκεφτείτε. Σίγουρα θα έπρεπε να υπάρχουν δομές να βοηθούν τους γονείς αλλά η δουλειά μου είναι να μάθω πράγματα στο παιδί και να του δώσω εφόδια,όχι να το προσέχω επειδή η μαμά και ο μπαμπάς δουλεύουν. Όταν το λέτε αυτό να ξέρετε ακυρώνετε όλη μας την δουλειά επειδή δε βολεύει το ωράριο σας.
   89   20
   • Ναι, βρε Mitsi, αλλά μεταξύ του έχω να παρκάρω κάπου το παιδί και του κάνει ολοχρονίς ο δάσκαλος μάθημα μπορεί να υπάρξει μια χρυσή τομή. Εγώ προσωπικά δε θέλω να θίξω καθόλου τη δουλειά των δασκάλων και των καθηγητών. Το να μην αξιοποιείς όμως τους υπαλλήλους σου για 2-3 μήνες ως κράτος και να αμοίβονται χωρίς να παράγουν κάποιο έργο είναι σπατάλη πόρων. Ξαναλέω, οι δάσκαλοι κάνουν αυτό που τους έχει ανατεθεί, ο ηλίθιος σχεδιασμός είναι ευθύνη άλλων.
    57    43
   • Γιατί αυτό υπάρχουν τα κδαπ φούστα, ανάλογα με τους δήμους πάντα.
    Όσο για το αν αμοιβομαστε χωρίς να παράγουμε έργο έχω να πω ότι αν αφαιρέσουμε τις μέρες που χρειαζόμαστε για να συνέλθουμε όπως όλοι οι εργαζόμενοι προφανώς τις υπόλοιπες τις αφιερώνουμε σε διάβασμα, σε δουλειά και προετοιμασία για την επόμενη χρονια. Κάποια πράγματα αν δεν κάτσεις να τα κάνεις το καλοκαίρι που κλείνουν τα σχολεία δε θα προλάβεις να τα κάνεις ποτέ. Καταλαβαίνω γιατί δεν το καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος αυτος. Όλοι νομίζουν ότι χτυπάει το κουδούνι τελείωσε η δουλειά. Όμως παιδιά ειλικρινά δεν είναι έτσι ,πέρα από γραπτά να διορθώσεις και ασκήσεις να ετοιμάσεις συνεχώς ψάχνουμε μόνοι μας για καινούριους τρόπους διδασκαλίας,καινούρια πλάνα ,καινούριες πρακτικές. Πότε θα τα κάνω όλα αυτά που τα θεωρώ απαραίτητα για να είμαι καλή δασκάλα αν όχι το καλοκαίρι;
    41    55
   • Αγαπητή Mitsi (είσαι από τις αγαπημένες μου σχολιάστριες παρεμπιπτόντως) ) και συγνώμη που παρεμβαίνω αλλά κ μεις οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουμε καινούρια πλάνα εργασίας, να διαβάζουμε συνεχώς και να ενημερωνόμαστε – ο καθένας στον τομέα του-. Αυτό το κάνουμε ξενυχτώντας, θυσιάζοντας κυριακές και αργίες και με μόλις λίγες μερούλες απουσίας τον Αυγουστο όχι 3 μήνες!
    Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης κάθε δουλειά είναι διαφορετική αλλά πραγματικά όσον αφορά την ξεκούραση δε μπορώ να δεχτώ τη γκρίνια των δασκάλων. Για τα χρήματα, τις συνθήκες , την αντιμετώπιση πολλές φορές απο γονείς ναι, αλλά για την ξεκούραση οχι.
    94    20
   • Κάνε καλή δουλειά στα παιδιά, αυτά θα σε θυμούνται και αυτά είναι το μέλλον και αγνόησε πλήρως τους «έχω ανάγκη να συγκριθω για να ανέβω λιγάκι στην καμπούρα σου». Δούλεψα χρόνια ιδιωτικό (και πσκ, και ξημερώματα, και σούρουπο, και πίεση «το θέλω χθες») και τώρα δημόσιο. Την ψυχολογική πίεση που βιωνω τώρα, που σχολαω 15.30, δεν την έχω ζήσει ποτέ, ακόμα προσπαθώ να την διαχειριστώ (συναλλαγή με κοινό και στερεότυπα και γραφειοκρατία και τον κακό ή ημιμαθή συνάδελφο που τελικά ο ευσυνειδητος επιβαρύνεται και τα απαρχαιωμένα συστήματα και την απουσία διαδικασιών και σωστής αξιοποίησης ανθρώπων και το ξεφόρτωμα του καθένα για ο, τι στραβο πήγε με την ψήφο του και δεν εφτιαξε ακόμα το ρημάδι το δημόσιο). Αλήθεια, δεν έχει νόημα η συγκριση. Κάπου χάνεις, κάπου κερδίζεις. Κάποιοι σε αναγνωρίζουν και σου φτιάχνουν την μέρα, κάποιοι σε κάνουν να τρέμεις από την πίεση, τα νεύρα, το άδικο. Να χαίρεσαι τις διακοπές σου και να το βάζεις στην ζυγαριά με τα συν του επαγγέλματος σου.
    49    3
   • Μα ρε παιδιά δε γκρινιάρα για την ξεκούραση. Ίσα ίσα είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της δουλειάς. Αυτό που λέω είναι απάντηση σε όσους θεωρούν ότι οι δάσκαλοι σε δουλεύουν επειδή σχολανε νωρίς. Λέω το αυτονόητο,ότι έχουμε πολλή δουλειά η οποία γίνεται εκτός σχολείου και κανείς δεν το ξέρει. Εγώ προσωπικά ούτε έκανα κάποια σύγκριση με άλλη δουλειά ούτε υποβάθμισαν ποτέ αλλαγή δουλειά. Ίσα ίσα όλες οι δουλειές τα προβλήματα τους έχουν,τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Την σύγκριση την κάνετε εσείς,αν ρωτάτε εμένα μακάρι τα πράγματα να ήταν καλύτερα σε όλους τους κλάδους. Αυτό που δεν μπορώ είναι να κατακρίνετε έναν ολόκληρο κλάδο χωρίς στην ουσία να γνωρίζετε την πραγματικότητα του.
    39    15
  • Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν τη νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου και δεν κάνουν καθόλου προετοιμασία στο σπίτι, άλλοι διδάσκουν χρόνια οπότε θεωρουν ότι τα ξέρουν από τα προηγούμενα χρόνια, άλλοι (καθηγητές) τα βρίσκουν με το διευθυντή/ντρια ώστε να έχουν κενό την τελευταία ώρα και να φεύγουν νωρίτερα ή να πηγαινουν στη λαϊκή (θυμάμαι τη μητέρα μου να μου λέει ότι τους συνάντησε στη λαϊκή σε ώρες σχολείου), κ.ο.κ.. Από τη δική μου εμπειρία, οι μισοί εκπαιδευτικοί είχαν ακριβώς αυτή τη νοοτροπία.
   45   9
   • Άμα ρε παιδιά έχω μία ώρα κενό και προτιμήσω να πεταχτεί στη λαϊκή και να πάρω τα γραπτά να τα διορθώσω σπίτι που είναι το κακό; Έχω μήπως χρήματα να ψωνίζω από αλλού; Δε σου λέω ότι θα αφήσω την τάξη, αλλά τα παιδιά κάνουν και αγγλικά και μουσική και γυμναστική. Εγώ εκείνη την ώρα διορθώνω,βγάζω φωτοτυπίες,τρώω επιτέλους αν προλάβω. αν δηλαδή με δεις να παίρνω ντομάτες από τη λαϊκή σημαίνει ότι δεν είμαι καλή δασκάλα επειδή στο κενό που είχα προτίμησα να κάνω αυτό και να κουβαλάω μετά στοίβες τετράδια σπίτι για να το αντισταθμισω; Ειλικρινά επειδή το έχω ακούσει πολλές φορές δεν μπορώ να το καταλάβω.
    38    44
   • Mitsi, εδώ θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Δεν έχεις μια ώρα κενό. Έχεις μια ώρα δικακτικό κενό, που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκεσαι στο χώρο του σχολείου, είτε για διοικητική δουλειά, είτε για να καλύψεις το κενό που προκείπτει από την απουσία κάποιου συναδέλφου-αν έχεις περισσευούμενες διδακτικές ώρες – είτε για να είσαι στη διάθεση των γονέων για ενημέρωση.
    32    6
   • Γρανίτες λεμόνι οι συναντήσεις με τους γονείς είναι προκαθορισμένες. Είναι μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα που το ορίζεις εσύ. Εγώ όταν λέω κενό εννοώ ότι δεν έχω να μπω σε τάξη, δε χρειάζεται να αναπληρώσω κανέναν, δεν είναι η ώρα που περιμένω γονείς, και δε μου έχει ανάθεση δουλειά ο διευθυντής. Αν πάω στη διεύθυνση εκείνη την ώρα να δώσω κάποια έγγραφα όλαι δε θα λείπω; Αν πάω στο βιβλιοπωλείο να πάρω γραφική ύλη; Και αυτό κατακριτέο; Με δεδομένο ότι δεν έχω κάποια δουλειά,ούτε περιμένω κάποιον γονιό και ο διευθυντής μου ξέρει ότι θα βγω για είκοσι λεπτά από το χώρο του σχολείου γιατί είναι τόσο κακό; Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω . Όχι ότι το κανω, αν έχω κάποιο κενό και δεν τρέχω σαν τον Βέγγο το μόνο που θέλω να κάνω είναι να κάτσω στο γραφείο για μισή ώρα ησυχίας και ηρεμίας, και λαϊκή θα πάω αφού σχολασω με την ησυχία μου. Είναι όμως κάτι που ακούω πολύ να σχολιάζεται και δεν έχω καταλάβει το γιατί.
    8    9
 11. Ο αδερφός μου που δουλεύει 14 ώρες τη μέρα, κάθε μέρα της εβδομάδας, μου εξηγούσε γιατί όταν ακούει τη θεία μας, που είναι δασκάλα, να λέει ότι έχει εξαντληθεί όταν εργάζεται πάνω κατω 5 ώρες τη μέρα, 5 μέρες τη βδομάδα και δε χρειάζεται καν να ξυπνήσει νωρίς για τη δουλειά κάποιες φορές, δεν μπορεί να την πάρει στα σοβαρά. Η κάθε δουλειά έχει το δυσκολίες της, αλλά έχει να κάνει ποιος είναι αυτός με τον οποίο μιλάς, όταν ο αλλος δουλεύει σχεδόν τριπλασιες ώρες από σένα κ το πρώτο του ρεπό θα το πάρει σε 6 μήνες από τωρα, η δικιά σου δουλειά φαντάζει όαση. Από την άλλη πάντως μιλώντας για στερεότυπα, εγώ έχω αντιληφθεί και το στερεότυπο ότι ο δάσκαλος λόγω της δουλειάς του είναι πρόσωπο τρομερά αξιοσέβαστο. Να βλεπες τι άκουγα εγώ όταν πέρασα δημοσιογραφια..σε πόσους θα κάτσω για να βρω δουλειά, πόσο διεφθαρμένη θα είμαι και άλλα τέτοια. Ενώ αν είχα περάσει δασκάλα θα ήμουν η καλύτερη του «χωριού».
  77  20
 12. Η αδερφή μου είναι καθηγήτρια. Εξαιρετική καθηγήτρια που αρνείται να κάνει ιδιαίτερα για να μην υποβαθμίσει το ρόλο της της δημοσίου λειτουργού, παρότι της έχει ζητηθεί. Αγαπάει τη δουλειά της και τα παιδιά και βοηθάει τα παιδιά όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό. Το ακούει κι αυτή το ποιηματάκι διαρκώς. Διάλογος:
  -και δηλαδή εσύ τώρα θα κάθεσαι δύο μήνες και θα πληρώνεσαι;
  -ναι
  -σώπα ρε κι εμείς δηλαδή κορόιδα είμαστε και δεν καθόμαστε;
  -(προπονημένη στην απάντηση) ε τι να σου κάνω ας γινόσουν κι εσύ καθηγητής
  -μπααα δεν πέρασα στις πανελλήνιες
  -γιατί δεν πέρασες στις πανελλήνιες;
  – ε δε μ’άρεσε το διάβασμα.
  Τι στο καλό να πεις σ’ αυτόν τον άνθρωπο;
  Άποψή μου είναι πως οι καλοί δάσκαλοι και καθηγητές θα έπρεπε να πληρώνονται πολύ παραπάνω και να είμαστε βέβαιοι για την οικονομική τουλάχιστον ηρεμία τους.
  Εγώ αυτή τη δουλειά δε θα την έκανα για όλα τα λεφτά του κόσμου. Είτε του νηπιαγωγού, είτε του δασκάλου, είτε του καθηγητή. Κι όταν αποφάσισα πως δε θα πήγαινα σε παιδαγωγικά τμήματα αποφάσισα πως οι διακοπές μου θα ήταν 25 μέρες το χρόνο κι όχι δύο μήνες. Και δε θα γκρινιάξω για τις διακοπές του άλλου. Θα γκρινιάξω για τον τεμπέλη κι άχρηστο.
  88  13
 13. το «ας γινοσουν κι εσυ», ειναι καλη απαντηση, αν θελεις να συμφωνησεις μαζι τους οτι εισαι προνομιουχα.
  πολλες δουλειες ειναι ειτε δυσκολοτερες ειτε ευκολοτερες και απο αποψη ευθυνης και δυσκολιας, αλλα οι 3 μηνες καθισιο + γιορτες, δεν παλεονται με τπτ.
  τι να λεμε τωρα…
  58  40
   • επισης, ακουγεται συνεχως κι απο δασκαλους κι απο μη για το ποσο κακοπληρωμενοι ειναι οι δασκαλοι.
    και οντως ειναι κακοπληρωμενοι.
    μονο που ακολουθουν μισθολογιο δημοσιου. ολοι οι δημοσιοι υπαλληλοι ειναι εξισου πληρωμενοι, και κακοπληρεωμενοι.
    μονο που δουλευουν 12 μηνες οι υπολοιποι (οσοι δουλευουν δλδ, μην υπερβαλλουμε κιολας).
    ποσο επρεπε να πληρωνεται ο ευσυνειδητος δασκαλος που δουλευει τοσες ωρες και τοσους μηνες τον χρονο οταν τοσο πληρωνεται στο δημοσιο κι ενας επιστημονας ειτε πολυτεχνειου, ειτε νομικος κλπ, που δουλευει πληρες ωραριο, 12 μηνες τον χρονο?

    το πιο τραγικο απ ολα ειναι, οτι ολοι αυτοι οι κακοπληρωμενοι, στις σημερινες συνθηκες ειναι οι πιο καλα αμοιβομενοι εργαζομενοι…
    και στις συνθηκες εργασιακου μεσαιωνα που βρισκεται πια ο ιδιωτικος τομεας, συγκρινουμε 8ρη και μονιμη εργασια , με 12 ωρη και 15ρη μισοπληρωμενη, τις αδειες του μηνα εως 2- 3 μηνες με αδεια μιας βδομαδας τον χρονο και αν,
    39    23
 14. Έχω τελειώσει Παιδαγωγικό, δεν έχω εργαστεί ποτέ σε σχολείο (πέραν της πρακτικής μου) από επιλογή μου, αλλά δουλεύω χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ως ειδική παιδαγωγός. Ναι, είναι εξαντλητική δουλειά το να είσαι δάσκαλος, ναι είναι μεγάλη η ψυχική κούραση, αν και εφόσον, βέβαια, είσαι ευσυνείδητος στο επάγγελμά σου. Αλλά εδώ έρχεται ένα μεγάλο, ΑΛΛΑ. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί «χαλάνε τη φήμη τους». Στο facebook σε ομάδες εκπαιδευτικών θα δείτε συζητήσεις επί των συζητήσεων για το πώς θα ξεφύγουν από τις βάσει νόμου υποχρεώσεις τους. Έχω συνεργαστεί με πολλούς δασκάλους που ακόμη και μετά την (επανα)θεσμοθέτηση του 30ωρου, έφευγαν από το σχολείο 11.30 ή 12.00. Ξέρω από μαθητές, ότι περίμεναν τον δάσκαλο να έρθει να ανοίξει το σχολείο. Οι περισσότεροι μόνιμοι και αναπληρωτές δεν ενδιαφέρονται για περαιτέρω εκπαιδεύσεις, επιμορφώσεις, ούτε καν να αγοράσουν υλικό (βιβλία κ.τ.λ.). Οι δε αναπληρωτές, έχουν όλοι στραφεί στην ειδική αγωγή (κατά προτίμηση στο φθηνότερο πρόγραμμα ή σε αυτό που θα τους δεχτεί αν δεν έχουν προσόντα για να γίνουν αλλού δεκτοί).
  Εννοείται και πολλοί εκπαιδευτικοί είναι λειτουργοί. Σκοτώνονται στη δουλειά, βάζουν και από την τσέπη τους για τους μαθητές τους σε υλικά, βιβλία, συνεχίζουν τις επιμορφώσεις τους.
  Πόλλοι όμως δυστυχώς απλά κυνηγάνε μια θέση στο Δημόσιο και μάλιστα με βολικό ωράριο. Λυπηρό, αλλά το έχω ακούσει από άπειρους συμφοιτητές μου (μιλάμε για ανθρώπους κάτω των 30).
  Αν, λοιπόν, θέλουμε την εκτίμηση του κόσμου ως κλάδος, πρέπει εμείς οι ίδιοι να προσπαθήσουμε γι’ αυτό.
  Τώρα προς την ερωτώσα, αν εσύ νιώθεις εντάξει με τον εαυτό σου και με τη δουλειά σου, δεν χρειάζεται να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. + Άσε το έργο σου να μιλήσει για σένα.
  88  11
  • Mitsi, μην κουράζεσαι, από τις αρνητικές που πήρες θα δεις ότι δεν πείθεις. Πρέπει να έχει ασκήσει κάποιος το επάγγελμα για να σε καταλάβει. Όσα επιχειρήματα και να φέρεις είναι άσκοπα, όχι μόνο γιατί η εμπειρία δεν μεταδίδεται προφορικά, αλλά και γιατί ζούμε στην χώρα του «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».
   17   18
  • Επιτέλους κάποιος μίλησε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο ρε παιδιά.Ναι,είναι λειτουργημα ,ναι δυσκολο ναι ολα αλλά μεταξύ μας είμαστε ,ποσοι απο τους δασκάλους κάνουν αυτά που πρέπει και όπως πρέπει ?
   Σε άλλη χώρα ζω εγω φαίνεται που έχω να θυμάμαι μονο βαριεστημένους δημοσιουπαλληλάκους να εχουν τρυπήσει το στομάχι τους απο τους καφέδες,τη χρονιά που εδωσα πανελλήνιες που εγινε σφαγή για τα παιδαγωγικά οταν ρωτουσα τους συμμαθητες μου που στόχευαν εκει ακουγα απαντησεις οπως »εχω τρεις λόγους :χριστουγεννα πάσχα καλοκαιρι χιχχιχ» ,»με αυτη τη δουλεια θα εχω χρονο να κανω πράγματα που μου αρέσουν γιατι οι ωρες ειναι λιγες (κορη εκπαιδευτικών αυτη ,μαλλον της εμφυσησαν τα ιδανικά οι γονεις της)» ,οτι να ναι δηλαδή .Οι εξαιρεσεις ειναι λίγες και φωσφωρίζουν στο χιλιόμετρο .Ομως η πλειονότητα συνεχίζει βγάζει το κακό το όνομα που σοβαρά τωρα αναρωτιομαστε απο που βγήκε?
   Ειναι πάγια τακτική ο καθένας να γκρινιάζει για τη δουλεια του και νομιζει οτι ειναι πανδυσκολη και θυσιάζεται ,όπως και ο καθενας ξερει ε των εσω τα ξενερώματα και τα προβληματα σε κάθε κλάδο.
   Ας γινει αξιολόγηση να δουμε τι γίνεται και ποσες εκπαιδευσεις κανανε μετά την αποφοιτησ και ποσα βιβλια διάβασαν .
   Το σχόλιο μου ειναι γενικο και βασίζεται σε βαθμίδες απο νηπιαγωγείο εως και πανεπιστήμιο με βάση αυτά που εχω δεί.
   Τωρα οσον αφορά το ωράριο ,ε ειναι ευνοικό ρε παιδια τι να κάνουμε τώρα .
   65   12
   • Έτσι, να τα λέμε κι αυτά. Απλά, όταν κοιτάς να κάνεις τη δουλειά σου σωστά, με κόπο και ιδρώτα, είναι αμαρτία να πρέπει να βγαίνεις απολογούμενος για τους τεμπέληδες συναδέλφους σου (που κι αυτοί σε κοιτούν με μισό μάτι) ή για τις διακοπές, τις οποίες στην τελική δεν καθορίζουν οι εκπαιδευτικοί.
    34    6
 15. Είναι τόσο επάγγελμα όσο και λειτούργημα γιατί έχει να κάνει με ανθρώπους, και όχι απλώς δεδομένα/αντικείμενα. Είναι calling, χρειάζεται να έχεις κλήση για να γίνεις καλός εκπαιδευτικός, ακριβώς όπως το να γίνει κανείς καλός γιατρός ή δικηγόρος. Υπάρχουν δε πολλά στυλ διδασκαλίας, άλλοι πιο performer,, άλλοι πιο low profiler, σχεδόν, όμως, πάντα χρειάζεται να είναι κανείς παρών/ούσα στην τάξη, να δίνει από τον εαυτό του στο μεγαλύτερο %, ακόμα και αν δεν παίρνει τίποτα, αν θέλει να είναι καλός σε αυτό που κάνει, φυσικά, και όχι απλώς διεκπεραιωτικός. Αυτή η δοτικότητα απαιτεί εξωστρέφεια και φαίνεται να είναι τόσο εξουθενωτική όσο και εντελώς παρεξηγημένη και κακοπληρωμένη.
  45  3
 16. Ρε παιδιά. Υπάρχει χώρα που βάζει τους εκπαιδευτικούς της να δουλεύουν σε περίοδο σχολικών διακοπών;! Για τέσσερις ευρωπαικες που ξέρω σίγουρα, όχι. Τόσο μάγκες πια εμείς που βρήκαμε από που χάνονται τα κονδύλια; Και οι βορειοευρωπαιοι τους πληρώνουν για να κάθονται, κορόιδα; Για ξανασκεφτείτε το. Νομίζω σας μπερδεύει που στην Ελλάδα λόγω καιρού και εθίμων έχουμε τρεις μήνες συνεχόμενους off. Σε χώρες που οι ίδιες- και περισσοτερες, η Ελλάδα έχει συνολικά σχετικά λίγες σχολικές διακοπές- μέρες είναι πιο ίσα κατανεμημένες μέσα στη χρονιά, δεν άκουσα ποτέ γονιό να προτείνει ως λύση να δουλεύουν οι εκπαιδευτικοί στις διακοπές. Να παρέχει δομές το κράτος ναι, να ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΝ τις μέρες περισσότερο (όπως στο ελληνικό μοντέλο) ώστε να είναι πιο συνεχόμενο και να είναι ευκολότερο να κανονίσουν τι θα γίνει με το childcare ναι, αλλά να κάνουν επιπλέον babysitting δουλειά οι εκπαιδευτικοί…αντί να ευχόμαστε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, ας διεκδικήσουμε πρόνοια. Να είμαστε προχωρημένοι και ριζοσπαστικοί, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση…
  65  14
 17. Δεν καταλαβαίνω όμως ποια είναι η διαφωνία; Δεν κάθονται οι δάσκαλοι πιο πολύ από τους υπόλοιπους; Ας πούμε ότι συγκρίνεσαι με ένας άνθρωπο που η δουλειά του είναι το ίδιο ψυχοφθορα και αγχωτικη. Δεν είσαι πιο προνομιούχος σε σύγκριση με αυτόν που κάθεται 1 μήνα όταν εσύ κάθεσαι 3;
  Εχω καθηγήτριες φίλες και έχουμε διαφωνήσει άπειρες φορές γιατί έχουν την εντύπωση και το λένε συνέχεια, ότι κανείς δεν δουλεύει όπως αυτές, κανείς δεν έχει το ίδιο άγχος και κανείς δεν τις καταλαβαίνει. Βαριέμαι να ακούω την ίδια γκρίνια και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολύ σκληρότερες, αγχωτικες και δύσκολες δουλειές από αυτή της καθηγήτριας. Αλλά ακόμα κι αν δεν υπάρχουν, κάθεστε 2 μήνες παραπάνω από τους υπόλοιπους. Δεν σας ζηλεύει κάποιος όταν σας το λέει, ούτε εύχεται να ψοφήσει η κατσίκα σας. Απλώς δεν είστε οι πιο σκληρα εργαζόμενοι στον κόσμο. Χαλαρώστε.
  74  14
  • Συγνώμη γιατί κάπου το έχασα. Πότε είπαμε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στον κόσμο; Η αρχική ερώτηση λέει ότι όταν ο περίγυρος ακούει τη λέξη δασκάλα, αντιδρά με προσβλητική ειρωνεία σχετικά με το θέμα των διακοπών. Το επάγγελμα αυτό έχει 3 μήνες διακοπές. Τι να κάνουμε τώρα; Θα κοροϊδεύουμε όποιον δάσκαλο γνωρίζουμε; Θα του κοπανάμε συνέχεια «εσύ κάνεις διακοπές»; Δηλαδή αν γνωρίσω έναν ψυχίατρο δικαιούμαι να του πω:» πω ρε φίλε, για σένα είναι η ζωή, όλη μέρα αραχτός σε μια καρέκλα και κονομάς κατοστάρικα»; Αν γνωρίσεις τον άλλο και δεις ότι είναι ένας ευσυνείδητος επαγγελματίας, το θεωρώ παιδιάστικο να επανέρχεσαι στο θέμα των διακοπών λες και τις κάνει με το έτσι θέλω.
   Φιλικά πάντα και να χαλαρώσουμε λίγο ομαδικώς, γιατί πολύ προσωπικά το πήραμε όλοι σήμερα.
   42   19
   • Για τη δική μου εμπειρία μπορώ να μιλήσω μάνα. Και η δική μου εμπειρία είναι αυτή. Συγνώμη ε;
    12    1
   • Επίσης, μου φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο ο περισσότερος κόσμος να αντιδρά απαξιωτικά στη δουλειά του δασκάλου. Δεν το έχω συναντήσει στη ζωή μου πάρα μόνο από κάτι τελειωμένους που το όνειρο της ζωής τους είναι να βρουν μια δουλειά που να ξύνονται και να πληρώνονται 8 μισθούς το μήνα.
    Από τη δική μου εμπειρία, ο κόσμος αντιδρά όταν οι καθηγητές / δάσκαλοι παραπονιουνται. Έχω τρεις φίλες καθηγήτριες και έχω ακούσει 1000 φορές να γκρινιάζουν. Και να μιλούν πολύ απαξιωτικά για τις δουλειές γραφείου, λες και η δουλειά γραφείου είναι να κάθεσαι σε ένα γραφείο και να κοιτάς τη λάμπα απέναντι μέχρι να σχόλασεις. Και οι τρεις θεωρούν ότι κάνουν το πιο δύσκολο επάγγελμα και ότι όλοι οι υπόλοιποι «ε εντάξει μωρέ, δεν είναι σαν κι εμένα».
    Τώρα αν μόνο οι δικές μου φίλες είναι η εξαίρεση… Τι να πω…
    22    1
  • Δε θα μιλήσω για τις φίλες σου. Σε καμία περίπτωση δε θεώρησα ούτε θεωρώ ότι η δουλειά μου είναι η πιο δυσκολη ή η πιο απαιτητική. Ούτε γκρινιάζω για το ωράριο,ίσα ίσα αναγνωρίζω πόσο ευνοημένοι είμαστε. Αν κάθομαι τόσες ώρες και λέω για τις δυσκολίες δεν είναι για να πω ότι εγώ κουράζομαι και αλλος κανείς,είναι για εξηγήσω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο αγγελικά πλασμένος,και ότι και μέρος κουραζόμαστε,δεν καθόμαστε απλά.
   26   13
  • Σαν εκπαιδευτικός θα συμφωνήσω.
   Είναι δύσκολα, είναι περίεργα, έχει προκλήσεις. Η νέα γενιά είμαστε νομίζω πολύ διαφορετικής νοοτροπίας από τις προηγούμενες και ευτυχώς.
   Είναι σημαντική δουλειά και νομίζω αν οι γονείς των παιδιών μας μας εκτιμούσαν λίγο παραπάνω, πολλά θα άλλαζαν.
   Παράλληλα, οι άδειες και τα προνόμιά μας είναι ζηλευτά και μακάρι να τα είχαν ακόμα περισσότεροι.
   32   2
  • Πέρασε ποτέ από το μυαλό κανενός, ότι πολλοί από τους εκπαιδευτικούς πριν διοριστούν για χρόνια δούλευαν σε άλλες εργασίες, όχι του δημοσίου;
   Οπότε έχουν δει και τις δύο πλευρές και όταν παρ’όλα αυτά διαμαρτύρονται για κάποια πράγματα, αυτά ίσως, λέω ΙΣΩΣ, να έχουν κάποια βάση;

   Μη μιλήσουμε για τη νομαδική ζωή και το τεράστιο κόστος -όχι μόνο οικονομικό- που βλέπω κανένας εδώ δεν έχει θίξει.
   Μεγάλο κεφάλαιο.
   11   3
 18. Συγγνώμη, αλλά κάνουμε σαν όλες οι δουλειές να έχουν δίκαια καταμοιρασμένα προνόμια και υποχρεώσεις και μόνο οι εκπαιδευτικοί χαλάνε αυτό το μοτίβο! Για μένα, αντί να υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν δεκατέσσερις ώρες την ημέρα και άλλοι που δε δουλεύουν καθόλου, μακάρι όλοι να μπορούσαν να έχουν τέτοιο ωράριο που σου αφήνει να πάρεις μια ανάσα ή και δύο, όπως μακάρι και όλοι να αμοίβονταν με αρκετά χρήματα για να ζουν αξιοπρεπώς ανάλογα με τη δουλειά τους, πράγμα που όπως ξέρουμε όλοι δε συμβαίνει. Εγώ πάντως όταν το ξανακούσω αυτό το τροπάρι (είμαι καθηγήτρια), θα ρωτήσω εξίσου αγενώς: Και πόσα λεφτά παίρνεις; Πόοοσα; Α ρε τυχερέ, για σένα είναι η ζωή! (σίγουρα θα είναι περισσότερα από τα δικά μου!) Στο οποίο θα μου απαντήσει λογικά, ας έκανες τη δουλειά μου να τα πάρεις κι εσύ. Έτσι δεν είναι;
  27  30
 19. Σχωράτε με ρε παιδιά αλλά θα ήθελα να καταθέσω και εγώ την ταπεινή μου αποψάρα. Σίγουρα κάθε δουλειά είναι δύσκολη και πάντα από ένα σημειο, κουραστική. Αλλά μην λέμε και ότι θεμε!. Το γεγονός ότι η δουλειά του δασκάλου είναι απαιτητική από μόνη της μπορούμε όλοι να το καταλάβουμε. Αυτό μέχρι να την βάλεις πλαι- πλαι με άλλες δουλειές (κυρίως του ιδιωτικού τομέα). Όσο χρόνο και να σου τρώει όσο και να πρέπει να προετοιμαστείς και να ξενυχτίσεις πάνω από το βιβλίο των μαθηματικών και της ιστορίας σίγουρα αν το συνγκρίνεις με άλλα επαγγέλματα αντιλαμβάνεσαι τα προνόμια. Και μόνο η φράση «γυρνάω το μεσημέρι σπίτι μου κατάκοπη» τα λέει όλα. Άλλοι γυρνάνε σπίτι ύστερα απο 15 ώρες δουλειάς και το ρολόι δείχει 00.00! εκεί να δεις κατα-κόπωση. Μεγάλωσα σε οικογένεια εκπαιδευτικών και ξέρω. Διακοπές μαζί, εκδρομές μαζί, αργίες μαζί, μεσημεριανό μαζί. Μια χαρά ήταν. Κουρασμένοι δε αλλά όχι τόσο όσο άλλοι γονείς φίλων μου -ιδιωτικοί υπάλληλοι- που δουλευαν όλο το χρόνο με ελάχιστες άδειες και με μόνιμο άγχος μην απολυθούν την επόμενη αν δεν κάνουν σωστά την δουλειά. Η ακόμα καλύτερα έχω φίλες δασκάλες που κουράζονται (χωρίς καμία ειρωνεία) επειδή ξυπνάνε στις 06.πμ και γυρνάνε στις 14.μμ αλλά από τέλη του μήνα θα είναι πιο χαλαρές και όπως λένε έχουν ήδη κανονίσει σε ποια νησιά τσι Ελλάδος θα περιοδεύσουν όλο το κατακαλόκαιρο. Το ίδιο κατακαλόκαιρο που άλλες εργαζόμενες θα είναι είτε κλεισμένες σε ένα γραφείο, είτε πίσω από κάποιο πάγκο να δίνουν ρέστα και να φτιάχνουν freddo, είτε θα τρέχουν πέρα δώθε επί 20 ώρες( χωρίς καμία ειρωνεία) να σερβίρουν μοχίτο και caipiriνιες κάτω από το αιμοβόρο βλέμμα του αφεντικού τσαλαβουτώντας στην καυτή άμμο. Το επάγγελμα του δασκάλου είναι αναμφισβήτητα αξιόλογο και κουραστικό αλλά και Κάπου Όπα ρε παιδιά!!
  91  14
  • ετσι ειναι.
   απλα ο καθενας βλεπει τα καλυτερα για να γκρινιαξει.
   μπορει ο ιδιωτης να γυρναει σπιτι το βραδυ και να κανει διακοπες καθε δευτερο χρονο,, αλλα και καποιος που δεν εργαζεται καθεται οσο θελει σπιτι.
   σε σχεση με αυτον, καποιος που γυρναει κατακοπος στις 2μμ, μπορει να νοιωθει ριγμενος…
   16   2
 20. Γενικότερα σχόλιο,γιατι.. μάντεψτε, άλλη μια μέρα στην δουλεια με τελικό απολογισμό πικρίας και απογοήτευσης: γιατί ρε α, μπαholics και δω; γιατί φαγωμάρα; τι έχουμε να χωρίσουμε; στο τέλος της ημέρας και της ανάλυσης, όλα τα επαγγέλματα έχουν τους σκάρτους τους, τα σκάρτα τους και ΌΛΑ τα επαγγέλματα την χρησιμότητά τους, αλλιώς δεν θα λέγονταν επαγγέλματα αλλά χόμπι.
  12  6
 21. Mitsi συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και επικροτώ την ψυχραιμία σου.

  Η δουλειά του εκπαιδευτικού είναι από τις πιο κακοπληρωμένες, απαιτητικές, υπεύθυνες, κουραστικές ψυχικά και σωματικά, και απαξιωμένες δουλειές που υπάρχουν. Κι εδώ σ αυτή την κουβέντα φάνηκε πόσο εύκολο το έχουν όλοι το «δεν απαξιώνω μεν, αλλά».

  Αντί να διεκδικούμε όλοι μαζί, ασχέτως τομέα, καλύτερες συνθήκες εργασίας (καλύτερα ωράρια, καλύτερους μισθούς, περισσότερες διακοπές για όλους), και καλύτερη κοινωνική πρόνοια (καλοκαιρινές δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά από τους δήμους, δημοτικές κατασκηνώσεις κλπ), πέφτουμε σε στυλ «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» όπως είπε κι η Μάνα Κουράγιο πιο πάνω, να πούμε «σιγά τι κάνετε κάθεστε τρεις μήνες».

  Να σκεφτούμε λίγο ποιος βλάπτεται και ποιος ωφελείται από αυτό (πάντως εμείς βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας ως εργαζόμενοι).
  19  20
 22. Έχοντας δουλέψει 13 χρόνια σε πολυεθνικές στον ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά, και 10 στην εκπαίδευση, νομίζω ότι είμαι αρκετά αντικειμενική. Μπορώ να πω ότι για μένα η συνολική κούραση (εννοείται προσπαθώντας να κάνω τη δουλειά μου καλά και στις δύο περιπτώσεις) ήταν περίπου ίδια. Όμως η εκπαίδευση πράγματι σου δίνει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής, γιατί το χρόνο σου τον μοιράζεις πολύ πιο ελεύθερα και πρακτικά μέσα στη μέρα και μέσα στη χρονιά. Δε νομίζω όμως ότι αυτός είναι αρκετός λόγος να την επιλέξει κανείς από μόνος του. Πρέπει να σου αρέσει, γιατί διαφορετικά όπως όλα τα προνόμια και αυτό γρήγορα συνηθίζεται και γίνεσαι δυστυχής προσπαθώντας να συγκρίνεις τη δουλειά σου με άλλες…
  47  4
  • Εμένα πάντως που η μητέρα μου είχε αντίστοιχη εμπειρία τόσο σε ιδιωτικό τομέα όσο σε δημοτικό σχολείο αργότερα μου έλεγε ότι τις πρώτες χρονιές που διορίστηκε στο σχολείο ντρεπόταν για τα χρήματα που έπαιρνε θεωρώντας ότι δεν δούλευαν καθολου σε σχέση με την προηγούμενη δουλειά της. Και της έκανε φοβερή εντύπωση η κούραση που (νόμιζαν) ότι είχαν οι συνάδελφοι του δημοσίου.
   32   4
 23. Είναι μια δουλειά απαιτητική.Πρέπει να κάνεις πολλά ταυτόχρονα.Διδάσκεις μαθηματικά πχ,αλλά μεγαλώνεις και παιδιά,που αυτό είναι 1000 δουλειές μαζί.Ο κόσμος δεν αντέχει τα δικά του και οι δάσκαλοι έχουν να τα βγάλουν πέρα με δεκάδες.Χρειάζονται ψυχικές αντοχές και μεγάλο απόθεμα αγάπης.Συν διάφορες άλλες δεξιότητες,γιατί κάνουν κι όλη τη δουλειά γραφείου,δεν υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη,παλεύουν με γονείς κι υπηρεσίες,κάνουν τους ταξιδιωτικούς πράκτορες,όταν κανονίζουν εκδρομές κι ένα σωρό άλλα.Τους δίνεται όμως ο χρόνος να επανακάμψουν από τη μια μέρα στην άλλη.Έχουν και τις διακοπές να αποφορτιστούν ακόμα παραπάνω και να έρθουν στα ίσα τους.Δεν ξέρω,αν θα μπορούσαν και διαφορετικά να ανταπεξέλθουν,χωρίς να ξυπνήσει μέσα τους ο Ηρώδης.Ωστόσο αυτή τη δυνατότητα δεν την έχει όλος ο κόσμος.Αναμενόμενο λοιπόν να γίνονται συγκρίσεις και να θεωρούνται προνομιούχοι.Από αυτό όμως μέχρι να θεωρήσουμε,ότι την αράζουν στου Ξαπλόπουλου,έχει τεράστια διαφορά.Και βέβαια αυτά ισχύουν για τους μόνιμους διορισμένους στο δημόσιο.Οι υπόλοιπες κατηγορίες έχουν πολλά ζόρια.,που τα όποια πιθανά προνόμια δύσκολα τα υπερκαλύπτουν.
  25  11
  • χρειαζονται αντοχες και, μαλιςτα, σε βαθος χρονου, ακριβως αυτο, ακανθολιμον, κι, επιπλεον, κλιση προς τον ανθρωπο κ τα θεματα του. Αλλο να εχεις να κανεις με νουμερα κι εγγραφα και αλλο ναχεις να κανεις με ανθρωπους, εξισου αλλα οχι το ιδιο κουραςτικο, καθοτι υπαρχει αλλου ειδους ευθυνη. Αλλοι την παλευουν, χαρη στην ιδιοσυγκρασια τους, τις διακοπες, ωραρια κι αλλοι, παρ’ ολ’ αυτά, οχι.
   16   0
  • χρειαζονται αντοχες και, μαλιςτα, σε βαθος χρονου, ακριβως αυτο, ακανθολιμον, κι, επιπλεον, κλιση προς τον ανθρωπο κ τα θεματα του. Αλλο να εχεις να κανεις με νουμερα κι εγγραφα και αλλο ναχεις να κανεις με ανθρωπους, εξισου αλλα οχι με τον ιδιο τροπο κουραςτικο, καθοτι υπαρχει αλλου ειδους ευθυνη. Αλλοι την παλευουν, χαρη στην ιδιοσυγκρασια τους, τις διακοπες, ωραρια κι αλλοι, παρ’ ολ’ αυτά, οχι.
   0   0
 24. Θα συμφωνήσω με «Τον χρήστη» παραπάνω, αυτή θεωρώ ότι είναι η πιο περιεκτική προσέγγιση.
  Ως δασκάλα, νιώθω ευλογία που έχω τόσες μέρες διακοπές και που μπορώ να είμαι το μεσημέρι πίσω στο σπίτι μου στο παιδί μου. Είναι όλη η μέρα δική μου και, ας μην γελιόμαστε, αν περάσουν 10-15 χρόνια και περάσεις απ’ όλες τις τάξεις δεν θέλει και τόοοση προετοιμασία καθημερινά…

  Είναι δύσκολο να διαχειρίζεσαι κάτι τόσο πολύπλοκο όπως είναι μια τάξη, αλλά σίγουρα θα μου ήταν πιο δύσκολο να γυρνάω σπίτι μου στις 7-8 το βράδυ και να μην ξέρω τι να πρωτοκάνω από δουλειές, χρόνο με το παιδί μου, φίλους κτλ.. Από την άλλη δεν έχουμε την εξέλιξη και τα μπόνους που θα είχαμε στον ιδιωτικό τομέα και ο μισθός, δεν θα αυξηθεί ιδιαίτερα μέχρι να πάρουμε σύνταξη!

  Θεωρώ απίθανο, όσοι γίναμε δάσκαλοι, να μην σκεφτήκαμε τον παράγοντα διακοπές και πολύ καλό ωράριο για να επιλέξουμε αυτή τη δουλειά. Προσωπικά, δεν θα άντεχα καθόλου αυτή τη δουλειά αν την έκανα 12 μήνες το χρόνο με 10 μέρες διακοπές και θα επέλεγα ένα άλλο επάγγελμα που δεν περιλαμβάνει παιδικές «φωνούλες» τόσων ντεσιμπέλ καθημερινά! Μόνο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει ηχορύπανση στο σχολείο…

  Επειδή δεν γίναμε με μέσον δάσκαλοι όμως, ούτε απαγορέψαμε στους υπόλοιπους να γίνουν, πλέον κι εγώ αυτό που σκέφτομαι είναι ότι ήμουν διορατική που επέλεξα μια δουλειά που μου επιτρέπει και άλλα πράγματα όπως σπουδές, γυμναστική, οικογενειακό χρόνο κτλ και δεν μπαίνω σε καμία διαδικασία να απολογηθώ που άυριο κλείνουν τα σχολεία και δεν θα ξαναπατήσω μέχρι τον Σεπτέμβριο!
  72  2
  • Επιτελους μια ευστοχη απάντηση! Δυσκολη δουλειά, απαιτητική, ψυχοφθόρα, αλλά οταν επιστρεφεις σπίτι στις 2 είναι παράδεισος. Και, μεταξύ μας παιδιά, μετριουνται στα δάχτυλα του ενός χεριου οι εκπαιδευτικοί που περνάνε το καλοκαίρι τους να κάνουν σεμινάρια και lesson plans. Η συντριπτική πλειοψηφία ξεκουράζεται και διακοπάρει. Και μαντέψτε: ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ! Σε όποιον και να δινανε 3 μηνες άδεια είμαι σίγουρη ότι θα τους περνούσε ξύνοντας την πέτσα του. Δεν είπαμε να ειναι ο άλλος τεμπέλης και κόπρος και να λουφαρει στο μάθημα, προς Θεού. Αλλά, ρε παιδιά, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, μετά τα πρώτα πέντε χρόνια έχεις αποκτήσει έναν τυφλοσούρτη που προσαρμόζεις ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε τάξης.Δεν είναι κακό. Και πολυ καλά κάνει κάποιος που ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής επαγγέλματος βάζει ΚΑΙ την ποιοτητα ζωής που αυτό του προσφέρει! Εχω βαρεθεί να βλέπω διαγωνισμούς δουλοπαροικίας «εγω δουλευω 14 ωρες την ημέρα- σε τρώω εγώ κοιμάμαι στο γραφείο» λες και είναι τιμή και καμάρι να δουλευεις σε ωράρια ανθρακωρυχου στην βιομηχανική επανάσταση.
   48   0
 25. Στην περίπτωση που δεν κάνεις τη δουλειά στον αυτόματο πιλότο, υπάρχει μεγάλη ψυχική φθορά, όπως, φυσικά και στα υπόλοιπα ανθρωπιστικά επαγγέλματα, πχ, ιατρική, χωρίς, όμως το αντίστοιχο οικονομικό αντίκρυσμα που χρυσώνει κάπως το χάπι και, επιπλέον ούτε καν την κοινωνική αναγνώριση που κάποτε έχαιρε ο κλάδος. Στις Η.Π.Α., λόγου χάρη, είναι από τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη εγκατάλειψη στα πέντε πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας, το burn out δίνει και παίρνει.
  theatlantic.com/education/archive/2013/10/why-do-teachers-quit/280699/
  (υ.γ. δεν είμαι εκπαιδευτικός)
  25  3
 26. Ολα τα επαγγέλματα είναι κουραστικά και δύσκολα. Απλά τα προνόμια των εκπαιδευτικών είναι τα πιο εμφανή και προκλητικά. Ενδεχομένως κι άλλα «προνόμια» να είναι προκλητικά αλλά συνοδεύονται από αυστηρές ρυθμίσεις: το εταιρικό αυτοκίνητο π.χ. θεωρείται εισόδημα ενώ οι τρεις μήνες δωρεάν διακοπές είναι εντελώς χωρίς περιορισμούς.
  Ναι, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να συμμετέσχουν σε camp – θερινή απασχόληση των παιδιών που έχουν ανάγκη από βοήθεια, ή απλά οι γονείς δε θέλουν / δε μπορούν να πληρώσουν θερινές ασχολίες. Κάποιος είπε αν τα παιδιά θα ήθελαν αυτές τις δραστηριότητες: κάποια δε θέλουν ούτε σχολείο να πάνε αλλά τα στέλνουμε.
  Η ετοιμασία: γίνεται μια φορά και ισχύει όσο μένει ίδια η ύλη. Και από ότι καταλαβαίνω υπάρχουν κενά μέσα στη μέρα που οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διορθώσουν διαγωνίσματα. Σε κάθε περίπτωση ο επιπλέον φόρτος εργασίας των εκπαιδευτικών είναι πολύ μικρότερος από τους εργαζόμενους που γυρίζουν στο σπίτι τους μετά τις 7 ή 8 το βράδυ.
  Τέλος μια ατάκα εκπαιδευτικού στο BHMA FM: οι εκπαιδευτικοί πέρνουν λίγα για αυτά που θα έπρεπε να κάνουν και πολλά για αυτά που κάνουν.
  Οσο για την αξιολόγηση: κι εγώ θα ήθελα να αξιολογούμε από τον κολλητό μου αλλά δυστυχώς υπάρχει μια ιεραρχία. Αν μας φαίνεται ύποπτη η αξιολόγηση ας φροντίσουν να υπάρχει η δυνατότητα για αντίλογο από τον αξιολογούμενο.
  20  13
  • Η προετοιμασία γίνεται μια φορά; Ουαου,όλες οι παρανοήσεις μαζεμένες σε ένα σχόλιο,και όλη η απαξίωση του κλάδου επίσης. ελπίζω να καταλάβατε τώρα γιατί λέμε ότι μας έχουν υποβαθμίσει τελείως.
   11   7
 27. Πραγματικά θα ήθελα να είχα την δυνατότητα να προσκαλέσω κάποιους/ες από τους/τις σχολιαστές/στριες εδώ να δουλέψουν για 3 μήνες συνεχόμενα σε σχολείο. Ο μέσος όρος μέχρι το burn out των εκπαιδευτικών είναι τα 10 χρόνια (3 για εκείνους που εργάζονται στην ειδική εκπαίδευση). Επίσης, φαντάζομαι ότι λίγοι πλέον δεν έχουν ακούσει ότι σύμφωνα με την UNESCO, μία διδακτική ώρα ισοδυναμεί με 4 ώρες εργασίας γραφείου με γνώμονα των αριθμό των αποφάσεων που παίρνει κάποιος ανά λεπτό. Έχω δουλέψει αρκετά χρόνια σε δουλειές γραφείου στον ιδιωτικό τομέα, πριν αρχίσω να δουλεύω σαν αναπληρώτρια εκπαιδευτικός. Η εξάντληση που ένιωσα μετά από 5 ή 6 διδακτικές ώρες ήταν πρωτόγνωρη. Το μόνο που θα καταφέρουμε αν βάλουμε τους εκπαιδευτικούς να δουλεύουν τον καλοκαίρι σε άλλες δουλειές είναι, εκτός από την περισσότερη ανεργία (θα καταλάβουν θέσεις εργασίας), ακόμα χειρότερο επίπεδο εκπαίδευσης για τα ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ.
  22  18
  • Καλά τα λέμε και τα ξαναλέμε αλλά δεν υπάρχει διάθεση να τα ακούσει κανείς . Αφού εμείς τους φταίμε για όλα και έχουμε γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα πάντα. Δες μόνο τις αρνητικές που έπεσαν στα σχόλια των εκπαιδευτικών. Η αλήθεια είναι ότι αυτήν την αντιμετώπιση την ήξερα ,αλλά πίστευα ότι εδώ δε θα ήταν ετσι. Στεναχωρήθηκα πολύ να πω την αλήθεια.
   15   9
   • εν τω μεταξυ, κάπου στη σκανδιναβία…
    εκπαιδευτικός απαντά ότι ο λόγος που διδάσκει είναι για να μάθει στους μαθητές του να είναι ευτυχισμένοι μέσω της επιστήμης του (τα μαθηματικά), true story. αχ αυτες οι σκανδιναβικες χώρες, μας έχουν στοιχειώσει …
    21    1
   • και βάζετε να βλέπουν το παρακάτω βίντεο:

    facebook.com/dailyathens.gr/videos/955716514588770/UzpfSTEzMTE5Mzc5Nzk6MTAyMTYwODI0NzY1MTczMTk/?id=1631761738

    (νέβερ μάιντ κανάκις)
    7    0
 28. Εγώ αφήνω αυτό εδώ:
  pinimg.com/originals/4a/e0/38/4ae038f4418002e22f4f3e61660e73d8.jpg

  Δύο πράγματα: το να λες ότι γυρίζω σπίτι «άνετη και ωραία» και ξεχνάω τη δουλειά μου (που πολλές φορές συνεχίζει μέχρι τη νύχτα), ενώ εγώ έχω χάσει πάρα πολλές φορές τον ύπνο μου για το δικό ΣΟΥ παιδί, είναι τουλάχιστον προσβλητικό για μένα. Και δεν είναι μόνο το δικό σου, είναι άλλα 150, με διάφορα προβλήματα το καθένα, περισσότερα όσο ποτέ. Όποιος το θεωρεί εύκολο, ας το κάνει έστω για μια εβδομάδα.

  Και το άλλο, υπάρχει μια τεράστια παρανόηση για την αμοιβή των εκπαιδευτικών (πολλές φορές ακόμα και από τους ίδιους): τα χρήματα που παίρνουν συνολικά, αντιστοιχούν σε 9 και όχι 12 μήνες εργασίας, απλά μοιράζονται και στους υπόλοιπους των «διακοπών» για να μπορεί να γίνει σωστά η διαχείριση. Πείτε σε κάποιον στην Ευρώπη ότι ο εκπαιδευτικός παίρνει 3ψήφιο αριθμό μισθού και θα γελάσουν και οι πέτρες!

  (Ξέρω πως θα έχουν ένσταση οι του ιδιωτικού, όπου έχω δουλέψει κι εγώ χρόνια. Αλλά εδώ δε μιλάμε για «προνόμια» του δημοσίου, αλλά πάρα πολύ κακή διαχείριση του κράτους για τον ιδιωτικό τομέα – το ζω και στο ίδιο μου στο σπίτι. Το θέμα είναι να γίνει εξίσωση δικαιωμάτων προς το ανθρώπινο, όχι το απάνθρωπο)

  Υπάρχουν πάρα πολλοί παράμετροι στη συγκεκριμένη εργασία που δε γνωρίζει ο απέξω κόσμος, οπότε δεν είναι κατάλληλος κριτής, όπως βέβαια και αντίστροφα.
  17  13
  • συγνωμη, αλλα συγκεκριμενα επ αυτου που λες για τον μισθο, πως γινεται ο μισθος πτυχιουχου πρωτοδιοριζομενου στο δημοσιο να ειναι επισης τριψηφιος, ενω πληρωνεται για 12 μηνες? τα μισθολογια αυτα, ειναι αντιστοιχα.
   υποθετω, οτι αν και θεωρειται οτι πληρωνονται 9μηνο, στην πραξη παιρνουν το ποσον για δωδεκαμηνο που παιρνει και ο δημοσιος υπαλληλος που δεν ειναι εκπαιδευτικος…
   8   5
   • … ο οποίος «παράγει» και εντελώς διαφορετικό έργο. Ας μη μπούμε σε συγκρίσεις. Και οι βουλευτές δημόσιοι υπάλληλοι είναι.
    0    4
   • για εργαζομενους πτυχιουχους ΑΕΙ μιλαμε, οχι για βουλευτες..οι βουλευτες δεν χρειαζονται σπουδες ουτε να δουλευουν..
    ρωτα λιγο ποσο πληρωνεται ο μηχανικος του δημοσιου και θα δεις που ειναι οι μισθοι των υπολοιπων πτυχιουχων.
    7    3
 29. Δεν οφείλει -κάθε φορά- η όποια μονάδα έχουμε μπροστά μας (ειδικά εφόσον αυτή δεν είναι προκλητική ή αναίσθητη, ως προς τις εργασιακές συνθήκες των άλλων και ακόμη περισσότερο αν η μονάδα είναι ευσυνείδητη), είτε μιλάμε για δασκάλα, είτε για γιατρίνα, είτε για ταξιτζού κ.λπ, να δίνει λογαριασμό, να απολογείται για τα κακώς κείμενα (ή τα benefits) του εκάστοτε κλάδου. Είναι κουραστικό, είναι ενοχλητικό και δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα, εφόσον γίνεται και σε ένα κλίμα μάλλον μνησικακίας.

  Στο προφανές κομμάτι: αυτό το επάγγελμα, ασκούμενο εν Ελλάδι, έχει αρνητικές και θετικές πλευρές, όπως και πολλά άλλα επαγγέλματα. Μη μιλώντας για τα άτομα που δεν είχαν τα ανάλογα φόντα και προϋποθέσεις, γνωρίζω ότι μερίδα κόσμου δεν έχει επιλέξει το εν λόγω επάγγελμα, διότι:1.δεν αισθάνονται ότι θα μπορούσαν να έχουν το ψυχοφθόρο κομμάτι της επαφής, διαχείρησης, ευθύνης τόσων παιδιών 2. Το δασκαλιλίκι το θεωρούν ελαφρώς μπας κλας [αναμονές, μεταθέσεις-μετακομίσεις, όχι φοβερός μισθός, όχι εξέλιξη, όχι challenge(!)] κ.λπ.. Οπότε -όχι- δεν θα μπορούσαν να είναι όλ@ δάσκαλ@ και -όχι- δεν θα ήθελαν όλ@ να είναι ακόμη κι αν μπορούσαν, πράγμα το οποίο μας επαναφέρει στο προαναφερθέν: τα θετικά και τα αρνητικά του εκάστοτε επαγγέλματος πάνε ΜΑΖΙ.
  19  1
 30. Τι να κάνω; Να τους ξεκόψω όλους; Να τσακώνομαι συνεχώς; Να εξηγώ πόσο σημαντική δουλειά έχω και τις ευθύνες της; Να βγαίνω μόνο με δασκάλους και με τους κοντινούς μου;!

  1ον, καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται.
  2ον, να αιφνιδιάζεις με την αλήθεια: Είναι πολλές οι ψήφοι Άρη. Κανείς δε ρισκάρει να δυσαρεστήσει μια τόσο μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων, αλλάζοντας τα δεδομένα τους προς το χειρότερο, aka βάζοντάς τους να εργαστούν σε περίοδο που ως τώρα δεν εργάζονταν. Δε φταίμε εμείς που είμαστε πολλοί και μας υπολογίζουν.

  Το να προσπαθείς να πείσεις κάποιον ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι αυτό που νομίζει, είναι χαμένη ενέργεια και για τους δυο. Εσύ δεν χρειάζεται να απολογείσαι/δικαιολογείσαι για την επιλογή σου. Νόμιμη ήταν.
  Προσωπικά δε θα επέλεγα ποτέ να γίνω εκπαιδευτικός και δη δασκάλα, είχα και την πολυτέλεια να μην το κάνω βέβαια, γιατί δε θα άντεχα να έχω τόσα αφεντικά όσα και τα παιδιά της τάξης μου. Δηλαδή τους γονείς τους, και τους δυο ενίοτε. Εφιάλτης. Ποιος προστατεύει τους εκπαιδευτικούς από τους κακούς γονείς και ποιος τα παιδιά από τους κακούς εκπαιδευτικούς;
  Ποιος προστατεύει τον δημόσιο υπάλληλο από τον εξοργισμένο πολίτη και ποιος τον πολίτη από τον ανεύθυνο υπάλληλο;

  Αν τύχει να δείτε τι διαβάζει κάποιος για να δώσει εξετάσεις για θέση προϊσταμένου στο δημόσιο και έχετε εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, θα νομίζετε ότι μιλάει για το αφεντικό σας: Πάμε, να πολεμήσετε, να δοξαστούμε. (και να μη μειωθούν τα κέρδη). Ως εμπνευστής παρουσιάζεται, όχι ως εργαζόμενος με ευθύνη. Το αντίθετο θα έλεγα, όσο πιο ψηλά, τόσο η ευθύνη φεύγει από σένα και μοιράζεται στους από κάτω. Και το μοιράζεται είναι και γενναιόδωρο. Συνήθως είναι μια μπάλα που ο ένας την πετάει στον άλλο, κανείς όμως στα σωστά χέρια.
  Και θυμήθηκα που παλιότερα λέγαμε, όταν κάποιος έλεγε ότι όλο δουλειά δουλειά ψάχνει αλλά δουλειά δε βρίσκει, ότι δεν ξέρουμε και καμιά θέση διευθυντή/προϊσταμένου/υπουργού να τον βάλουμε.
  Εντάξει, εγώ αισιόδοξη είμαι, αργάαααα αργάααα αλλάζει κι αυτό. Πάντως αλλάζει.
  Ας μην τρωγόμαστε μεταξύ μας.
  youtube.com/watch?v=2skR-SqNXjk
  6  1
  • Α!
   Ο γαμπρός μου είναι δάσκαλος, από εκείνους που ερωτευόμαστε, θέλουμε να παίξουμε μπάλα, τον θέλουμε στην εκδρομή και δεν ξεχνάμε ποτέ όσα μας έμαθε. Στα διαλείμματα τα παιδιά δεν τον αφήνουν ήσυχο. Και παρακολουθούν ευλαβικά το μάθημα του. Αυτά από μαρτυρία της ανεψιάς μου, που είναι αυστηρός κριτής.
   Η νύφη και ο αδερφός μου, είναι οι γονείς που κάνουν μαρτύριο τη ζωή του δασκάλου ειδικής αγωγής του ανεψιού μου.
   Ο άντρας μου έχει επαφή με τον κλάδο των εκπαιδευτικών μέσω της δουλειάς του, εργάζεται στο ευρύτερο δημόσιο.
   Και εγώ, αν οι μισοί εκπαιδευτικοί που είχα ήταν σαν τη δασκάλα που είχα μέχρι την Δ’ δημοτικού, τη φιλόλογο της Α’ & Β Γυμνασίου, του Φυσικού της Γ’, θα είχα περάσει στο πανεπιστήμιο, κι ας ήταν αγράμματοι οι γονείς μου, κι ας μην είχαμε θέατρο στην πόλη μου για να με πάνε και ας μη με πήγαν ταξίδια για να γνωρίσω τον κόσμο.
   Η μεγαλύτερη ευθύνη κατά τη γνώμη μου για έναν εκπαιδευτικό οποιασδήποτε βαθμίδας, είναι να διδάξει στο παιδί τη σημασία της γνώσης. Και αυτό δεν πληρώνεται με όλο το χρυσάφι του κόσμου. Το να του διδάξει το μάθημα είναι μέσα στα εργασιακά του καθήκοντα. Το να ενδιαφερθεί (για να μην πω βεβαιωθεί και πέσετε να με φάτε) ότι το παιδί το έμαθε, είναι;
   18   1

Σχολιάστε