in

Αγαπητή «Α, μπα»: Μου φαίνεται γελοίο που πρέπει να κάνω ψυχανάλυση για ένα τέτοιο θέμα

Γιατί να μην μπορεί ο γυναικολόγος να διαγνώσει τη σεξουαλική δυσλειτουργία;

Ανέβηκε πρόσφατα ένα άρθρο για την ασυμφωνία διέγερσης, και έκανε αναφορά στην “έλλειψη σεξουαλικής σωματικής διέγερσης, ενώ υπάρχει υποκειμενική σεξουαλική επιθυμία” (Για παράδειγμα, ένας άντρας που θέλει να κάνει σεξ να μην έχει στύση, ή μια γυναίκα που νιώθει εντελώς έτοιμη να κάνει σεξ να μην είναι καθόλου υγρή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

42befd7dc37a996b4308288363df3f36

Ανέβηκε πρόσφατα ένα άρθρο για την ασυμφωνία διέγερσης, και έκανε αναφορά στην “έλλειψη σεξουαλικής σωματικής διέγερσης, ενώ υπάρχει υποκειμενική σεξουαλική επιθυμία” (Για παράδειγμα, ένας άντρας που θέλει να κάνει σεξ να μην έχει στύση, ή μια γυναίκα που νιώθει εντελώς έτοιμη να κάνει σεξ να μην είναι καθόλου υγρή). Χμ, και ρώτω. Γιατί όταν ένας άντρας έχει αυτό το πρόβλημα μπορεί άνετα να πάει σε έναν ανδρολόγο και να εξεταστεί σωματικά για πιθανή δυσλειτουργεία στην αιμάτωση του πέους, ενώ η γυναίκα πρέπει να πάει σε ψυχολόγο; Απ όσο ξέρω, στην ιατρική πρώτα ψάχνουμε τον οργανικό παράγοντα και μετά κοιτάμε τον ψυχολογικό. Γιατί η γυναικολόγος να μη μπορεί να διαγνώσει τη σεξουαλική δυσλειτουργία (πάλι για αιμάτωση του κόλπου/κλειτοριδας μιλάμε, έτσι;), και πρέπει οπωσδήποτε να ευθύνεται κάποιο ψυχολογικό κώλημα της γυναίκας; Και επίσης γιατί οι περισσότεροι σεξολόγοι είναι ανδρολόγοι και ποτέ γυναικολόγοι; (λες και τα γεννητικά όργανα της γυναίκας είναι μόνο για αναπαραγωγή). Εγώ προσωπικά είχα πάντα θέμα (διαστέλλεται πολύ δύσκολα ο κόλπος μου, και γενικά έχω σχεδόν ανύπαρκτη σωματική διέγερση – απλά κάποια στιγμή πάνω στην πράξη φθάνω σε οργασμό), και δεν το έψαξα ποτέ γιατί δεν είχα σταθερό σεξ και δεν έδινα σημασία στο σωματικό κομμάτι της πράξης. Αλλά τώρα που έκανα σχέση, δυσκολευόμαι να ανταποκριθώ σωματικά στο τόσο συχνό σεξ, παρόλο που έχω επιθυμία, και επίσης θέλω επιτέλους να το απολαύσω. Οι αιματολογικές μου εξετάσεις είναι άριστες, ούτε θυροειδή έχω. Έκανα κάποιες συναντήσεις με ψυχολόγο και ειλικρινά μου φαίνεται γελοίο που το 2018 πρέπει να κάνω ψυχανάλυση για ένα θέμα που ξέρω ότι είναι ξεκάθαρα οργανικό.

Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση έδωσε ο Νίκος Αθανασόπουλος, από σήμερα γυναικολόγος του “α μπα”.

Αγαπητή φίλη,

Θέτεις ταυτόχρονα πάρα πολλά ερωτήματα και είναι λογικό να είσαι μπερδεμένη. Πάμε λοιπόν να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι με 3 απλές ερωτήσεις.

  1. Σε ποιους ιατρούς απευθυνόμαστε για τα προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας;

Οι μηχανισμοί που συμμετέχουν στη σεξουαλική διέγερση μπορούν να χωριστούν στους σωματικούς και τους ψυχικούς. Όσον αφορά στους σωματικούς, κατάλληλος ιατρός για τις γυναίκες είναι ο γυναικολόγος και για τους άνδρες ο ουρολόγος/ανδρολόγος. Οι σεξολόγοι είναι κατάλληλα εξειδικευμένοι ψυχίατροι, οι οποίοι είναι ειδικοί στην προσέγγιση των ψυχικών προβλημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε σεξουαλική δυσλειτουργία. Τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες η σωστή αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι πολύπλοκη και απαιτεί την συνεργασία και των δύο ιατρών.

  1. Οι άνδρες αντιμετωπίζουν προβλήματα αιμάτωσης και μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους με ένα χάπι από τον ανδρολόγο. Γιατί όχι και οι γυναίκες;

Η στύση του άνδρα, μεταξύ άλλων, απαιτεί την σωστή λειτουργία των τοπικών αγγείων. Άνδρες μεγάλης ηλικίας, ή με σοβαρού βαθμού αγγειακά προβλήματα, μπορεί να έχουν στυτική δυσλειτουργία, και μόνο για αυτούς προορίζονται τα φάρμακα που αναφέρεις . Για πολλούς άνδρες η λύση μπορεί να είναι πολύ πιο περίπλοκη. Στην γυναίκα οι αλλαγές στην αιμάτωση της κλειτορίδας δεν παίζουν κάποιο γνωστό ρόλο και τα προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας απαιτούν διαφορετική προσέγγιση.

  1. Και δηλαδή πως προσεγγίζεται το πρόβλημα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες;

Η γυναίκα συνήθως απευθύνεται αρχικά στον γυναικολόγο της προκειμένου να περιγράψει το πρόβλημά της. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία μεταξύ τους, και αυτό απαιτεί από τον ιατρό να διαθέσει άπλετο χρόνο – πολύ περισσότερο συνήθως από μία τυπική επίσκεψη- προκειμένου η γυναίκα να αισθανθεί άνετα και να εκφράσει όλες τις ανησυχίες και τα συμπτώματά της. Αυτό το στάδιο είναι απαραίτητο για τον προσδιορισμό της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, η οποία μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να ενταχθεί σε μια από τις 3 ακόλουθες κατηγορίες:

Α) Διαταραχή του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, η αλλιώς “μείωση της libido

Σε αυτή τη κατηγορία διαταραχών οι αιτίες μπορεί να είναι τόσο ψυχολογικές – π.χ. μια προηγούμενη άσχημη ερωτική εμπειρία- , όσο και οργανικές – όπως κάποια ορμονική ανεπάρκεια. Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις όταν υπάρχει ψυχολογικός παράγοντας, η ίδια η γυναίκα το γνωρίζει και συνήθως το δηλώνει με την πρώτη ευκαιρία (γιατρέ, από τότε που έγινε …κάποιο γεγονός… με …κάποιο σεξουαλικό σύντροφο… έχω πρόβλημα στις επαφές μου).

Β) Διαταραχές που σχετίζονται με πόνο κατά τη διείσδυση – Δυσπαρεύνεια

Σε αυτές τις διαταραχές ο γυναικολόγος προσπαθεί να προσδιορίσει το είδος και τα χαρακτηριστικά του πόνου που συσχετίζεται με τη διείσδυση – βύθιος/εσωτερικός πόνος που εντοπίζεται μέσα στην κοιλιά, πόνος εξωτερικός που εστιάζεται στον κόλπο και τα έξω γεννητικά όργανα. Ανάλογα με το είδος του πόνου, τις περισσότερες φορές μπορεί να προσδιοριστεί κάποια αιτία (ενδομητρίωση, φλεγμονές του κόλπου, ανεπαρκής λίπανση της περιοχής), οπότε προσδιορίζεται αντίστοιχα και ο τρόπος αντιμετώπισής της.

Υπάρχουν βέβαια και γυναίκες οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στην περιοχή και αντιδρούν στην σεξουαλική επαφή με ακούσια σύσπαση των μυών της περιοχής – κατάσταση που αποκαλείται «κολεόσπασμος»- η οποία με τη σειρά της μπορεί να επιτείνει τον πόνο και την ανησυχία, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι δυσκολότερη, και πολλές φορές μακροχρόνια. Είναι απαραίτητη η πολύ καλή συνεργασία με τον γυναικολόγο, και μπορεί να χρειαστεί υποστήριξη από σεξολόγο ή ψυχολόγο.

Γ) Διαταραχές του οργασμού

Αυτή η κατηγορία διαταραχών οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ψυχικά αίτια και αφορά σε γυναίκες που παρουσιάζουν αδυναμία κορύφωσης κατά την σεξουαλική πράξη και μπορεί να συμβαίνει είτε στην επαφή με κάποιο σύντροφο, είτε κατά τον αυνανισμό, είτε και στις δύο περιπτώσεις. Η αντιμετώπιση εδώ δυστυχώς είναι ακόμα πιο πολύπλοκη και χρειάζεται συνήθως συνεργασία του γυναικολόγου με σεξολόγο ή ψυχολόγο.

Σε κάθε περίπτωση, για να επιστρέψουμε στο ερώτημα σου, δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον κάποια διαταραχή στην αιμάτωση της περιοχής που να προκαλεί πόνο κατά την επαφή, ούτε υπάρχει αντίστοιχο μαγικό χάπι που να τον θεραπεύει – άλλωστε ούτε στους άνδρες υπάρχει κάτι τέτοιο. Η αντιμετώπιση του πόνου που περιγράφεις απαιτεί τεράστια υπομονή τόσο από εσένα, όσο και από τον γυναικολόγο και δυστυχώς δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μια-δυο επισκέψεις στο ιατρείο και με τη διενέργεια μερικών αιματολογικών εξετάσεων. Όσο για τις επισκέψεις σε ψυχολόγο, βασικός στόχος δεν πρέπει να είναι «η ψυχανάλυση» αλλά το να διερευνηθεί αν υπάρχει κάποιος λόγος που μπορεί να επιτείνει ένα γυναικολογικό σύμπτωμα και να δημιουργεί τον φαύλο κύκλο που προαναφέρθηκε, αλλά και να σου προσφέρει την υποστήριξη που είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στο πρόβλημα αυτό.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

13 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
δε σου λέω!
δε σου λέω!
5 χρόνια πριν

Κατατοπιστική και πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση. Χαίρομαι τρομερά που πλέον έχουμε γυναικολόγο στην παρέα μας! Ευχαριστούμε και καλώς ήρθατε!

idril
idril
5 χρόνια πριν

Εξαιρετικά κατατοπιστική απάντηση!

Και τώρα, το μόνο που μένει είναι να βρούμε τ@ γυναικολόγο που θεωρεί τη σεξουαλική δυσλειτουργία σημαντικό θέμα στη ζωή μιας γυναίκας και να το διαχωρίζει από την αναπαραγωγή. Όποια έχει βρει τέτοιο διαμάντι, να μας το πει κι εμάς.

mongrel
mongrel
5 χρόνια πριν

μήπως θα μπορούσε ο γυναικολόγος του α,μπα να παρεμβαίνει/ εξηγεί/ σχολιάζει σε μαρτυρίες όπως της χθεσινής κοπέλας με την ενδομητρίωση;

silverstuddedblue_butterfly
silverstuddedblue_butterfly
5 χρόνια πριν

Θα μπορούσε να σχολιαστεί περαιτέρω το θέμα των διαταραχών του οργασμού; Τόσο από τον γυναικολόγο όσο και από την κυρία ξανθοπουλίδου, εφόσον φυσικά έχουν αντιμετωπίσει τέτοιο περιστατικό στη μέχρι τώρα πορεία τους.

ImplodingVoice
ImplodingVoice
5 χρόνια πριν

Συγγνώμη ,αλλά η κοπέλα δεν αναφέρει τη λέξη πόνος ,μόνο οτι έχει ανύπαρκτη σωματική διέγερση και δεν απολαμβάνει πλήρως το σεξ.Παρ’όλα αυτά ,λέει ,ότι καταφέρνει να φτάσει σε οργασμό.Πώς δηλαδή;;

Lasitskene
Lasitskene
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ImplodingVoice

Απο την τριβη κατα τη διεισδυση. Ο οργασμος δεν ειναι μονο ψυχολογικος.

Lasitskene
Lasitskene
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ImplodingVoice

Βασικα αναφερεται στη διαστολη του κολπου, αρα λογικα θα υπαρχει πονος.

μιμόζα
μιμόζα
5 χρόνια πριν

Γιατί πιστεύεις πως το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα οργανικό;;; Θα βοηθηθείς πολύ από την ψυχολογική αντιμετώπιση του θέματος, αλλά πρέπει να είσαι ανοιχτή για να τη δεχτείς.

Lasitskene
Lasitskene
5 χρόνια πριν

“Στην γυναίκα οι αλλαγές στην αιμάτωση της κλειτορίδας δεν παίζουν κάποιο γνωστό ρόλο και τα προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας απαιτούν διαφορετική προσέγγιση”
^ Τι εννοειτε; Η κλειτοριδα επεκτεινεται μεχρι τα χειλη του κολπου, η αιματωση της δε γινεται να μη παιζει καποιο ρολο στη σεξουαλικη πραξη.. Αν δεν ειναι ερεθισμενη η κλειτοριδα, ειναι πολυ ευαισθητη στην αφη και μονο ενοχληση προκαλει.

Επισης μου κανει μεγαλη εντυπωση το ποσοστο των ατομων γενικα που δε γνωριζει την ανατομια της κλειτοριδας.
https://www.youtube.com/watch?v=J_3OA_VZVkY

Lasitskene
Lasitskene
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lasitskene

Επισης η κοπελα δεν αναφερθηκε στα χαπια. Ρωτησε γιατι ο αντρας μπορει να παει να κανει ενα τριπλεξ πεους και να απορριψει ευκολα τον οργανικο παραγοντα, ενω η γυναικα δε μπορει να κανει καποια αντιστοιχη εξεταση.

Nikos Athanasopoulos
Nikos Athanasopoulos
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lasitskene

Νομίζω χρειάζεται να επαναδιατύπωσω τη φράση. “Οι παθήσεις των αγγείων στη γυναίκα δεν έχει αποδειχθεί μέσα από κλινικές μελετες ότι μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της κλειτορίδας, την επίτευξη οργασμού η τη λίπανση του κόλπου”. Λυπάμαι αν δεν διατυπώθηκε σωστά, αλλά γίνεται προσπαθεια να είναι το κείμενο σε λιγότερο αυστηρή επιστημονική γλωσσα

Lasitskene
Lasitskene
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nikos Athanasopoulos

Καταλαβα. Ευχαριστω για την διευκρινιση.

Μπριζίτ Μπορντό
Μπριζίτ Μπορντό
4 χρόνια πριν

Ζητώ συγνώμη, πάτησα ένα χαχα καταλάθος. Θα έπρεπε να μπορούμε να τα ξε-πατησουμε.