in

Αγαπητή «Α, μπα»: Μήπως τελικά η αθεΐα έχει γίνει μόδα;

Γιατί είναι τόσο επιθετικοί;

Αγαπημένη μου Α,μπά καλησπέρα! Θα ήθελα τα φώτα σου στο εξής ζήτημα γιατί έχω αρχίσει να νευριάζω πολύ. Το θέμα να παραπονιόμαστε όταν μας ενοχλούν για τη θρησκεία είναι γνωστό και αρκετά αναλυμένο. Το ζήτημα τώρα είναι το ανάποδο, όταν μας ενοχλούν για την αθεΐα, και εξηγώ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

82faa3505cf544e6bdb8b831dbe67b92

Αγαπημένη μου Αμπά καλησπέρα! Θα ήθελα τα φώτα σου στο εξής ζήτημα γιατί έχω αρχίσει να νευριάζω πολύ. Το θέμα να παραπονιόμαστε όταν μας ενοχλούν για τη θρησκεία είναι γνωστό και αρκετά αναλυμένο. Το ζήτημα τώρα είναι το ανάποδο, όταν μας ενοχλούν για την αθεΐα, και εξηγώ. Είμαι 19 χρόνων, και κατάφερα με 10% να μπω στην αγαπημένη μου σχολή. Πρώτες μέρες στο πανεπιστήμιο, νέες παρέες, λίγο η μανία λίγο η χαρά της απελευθέρωσης από τους γονείς, λίγο το επαναστατικό, αρχίζω και μιλάω με συμφοιτητές. Ποια είναι τα διαχρονικά χοτ θέματα για πρωτοετείς σε μια θεωρητική σχολή; Μα φυσικά, βαθμοί στις πανελλήνιες (μπλιαχ), τάσεις, κοινωνικά θέματα, ιδίως των γυναικών αν και βλέπω πολλές αναμασούν απόψεις μεταξύ vogue και wikipedia. Το χειρότερο όμως και το θέμα της ερώτησης τα θρησκευτικά πιστεύω του καθενός, για την ακρίβεια τα μη. Διάλειμμα σε μάθημα, πάμε κυλικείο για καφέ, στηνόμαστε στην ουρά και αρχίζει η κουβέντα. Ερώτηση ενός, “καλά Αφροδίτη μου, πώς μπορείς εσύ με τέτοιες απόψεις να πιστεύεις στην απάτη της θρησκείας και να ανέχεσαι την ύπαρξη της;” Πρώτο καμπανάκι, περιορίζομαι στο σιγά μωρέ, πάω μια στο τόσο, στις γιορτές, στην γιορτή της ενορίας, και τη Μεγάλη Βδομάδα. Δεν συνεχίζει. Μετά από δύο μέρες πάλι τα ίδια, αυτή τη φορά χειρότερα. Μιλάμε για πολιτικά, λέω εγώ γενικά είμαι από οικογένεια με έναν παππού που πολέμησε τους αντάρτες, και έναν άλλον παππού που εξορίστηκε από την χούντα. Γενικά είμαι αριστερή. Και πετάγεται σαν να μην πω τι αυτή και λέει: “ρε Αφροδίτη μου, έχεις δει πολλούς αριστερούς να πηγαίνουν εκκλησία;” Τσατίτηκα αφάνταστα, της είπα ξερά, αν θέλει να πάρει απάντηση να πάει μια Κυριακή στην εκκλησία να ρωτήσει τον κόσμο που θα βγαίνει από μέσα για τα πολιτικά του φρονήματα. Και αν το θεωρεί αγενές, τότε να μην βγάζει δικά της συμπεράσματα. Άθεη είσαι, πίστευε ή μη, έρευνα. Συγγνώμη για το τεράστιο σεντόνι, αλλά είμαι κάπως μπερδεμένη. Γνωρίζω και φοβάμαι τα άκρα και τις ταμπέλες του θρησκόληπτου αλλά πλέον και του άθρησκου. Αλλά Αμπά μου μεγάλωσα σε μια οικογένεια που γενικά μου έμαθε να κάνω το σταυρό μου, να λέω δόξα το Θεό, αλλά όχι να βάζω ταμπέλες, να βγαίνω έξω με την μουσουλμάνα γειτόνισσα (είμαι από χωριό της Αλεξανδρούπολης). Οι γονείς μου δε, θρήσκοι μεν, αλλά κανένα απολύτως πρόβλημα με πολιτικούς γάμους, γκέι και ισότητα, και ποτέ δεν με πίεσαν σε τίποτε σχετικό. Μήπως τελικά υπάρχει κόσμος που βλέπει την αθεΐα σαν τάση, σαν μόδα; Και γιατί τόσο επιθετικοί σε όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους; Ναι, μεμονωμένο περιστατικό θα μου πεις, αλλά έχω δει άπειρες φορές στο ίντερνετ να σφάζονται χριστιανοταλιμπάν με αθρησκοναζί, όπως τους λέει η μάνα μου.

– I believe, you believe, he believes…

Στο ίντερνετ θα δεις άπειρες φορές ό,τι σε ενδιαφέρει να δεις. Αυτό είναι το ίντερνετ, ο καθρέφτης των δικών σου σκέψεων. Εγώ δεν έχω δει άπειρες φορές κάτι τέτοιο, γιατί; Όχι επειδή δεν υπάρχει, αλλά επειδή το αποφεύγω. Έχω δει άλλα άπειρα, αλλά δεν θέλω να σου αποκαλύψω τις δικές μου σκέψεις 😊

Τελικά μπορεί να υπάρχει κόσμος που βλέπει την αθεΐα ως τάση και μόδα, όπως υπάρχει κόσμος που πιστεύει μηχανικά επειδή έτσι έχει μάθει από την οικογένεια του χωρίς να το έχει αναλύσει περισσότερο γκουχ γκουχ. Αυτό που νομίζω είναι ότι πρώτη φορά βρέθηκες σε περιβάλλον μεγάλης αμφισβήτησης, ή μάλλον απόρριψης της θρησκείας και έχεις ταραχτεί κάπως από την αντίδραση που συναντάς, που μεταφράζεις ως προσωπική απόρριψη. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, βεβαίως. Αλλά ο καθένας μας κρίνεται για ό,τι πιστεύει. Αυτό δεν το είχες καταλάβει γιατί νόμιζες ότι όποιος είναι μετριοπαθής πιστός και όχι χριστιανοταλιμπάν χαίρει αυτόματης αποδοχής. Γενικώς, ισχύει. Αλλά τώρα βρέθηκες σε περιβάλλον που δεν ισχύει.

Επειδή είναι μεμονωμένο το περιστατικό και σε τάραξε αρκετά ώστε να γράψεις αυτή την ερώτηση, αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι ανησυχείς επειδή δεν έχεις τις απαντήσεις. Δεν είχες σκεφτεί ως τώρα «πώς κουμπώνει η αριστερή πολιτική τοποθέτηση με την θρησκεία». Το είχες δεχτεί ως κάτι αυτονόητο. Είναι η ώρα να σκεφτείς τις απαντήσεις σου, αντί να θυμώνεις. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν, λέω ότι ακόμα δεν ξέρεις ποιες είναι. Όταν κατακτήσεις μόνη σου τις απαντήσεις σε όλα αυτά, θα σταματήσεις να θυμώνεις. Δεν είναι κάτι που θα γίνει εύκολα ή γρήγορα, η μάθηση είναι πολύ επίπονη όταν χρειάζεται να υποστηρίξουμε κάτι που δεν έχουμε αναλύσει και έχουμε δεχτεί ως κανόνα. Έχει συμβεί σε όλους μας. Θα ευχηθείς να υπάρχει μια εύκολη απάντηση που εξηγεί όλα όσα πιστεύεις, να είσαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει. Είσαι σε ηλικία όμως που ακόμα μπορείς να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου, γιατί ο εαυτός σου είναι ακόμα βαθιά συνδεδεμένος με την οικογένεια σου και έχεις μεγάλο περιθώριο να αυτοπροσδιοριστείς. Καλή αναζήτηση σου εύχομαι.

Ή, μπορείς να μην κάνεις τίποτα, και να συνεχίζεις να θυμώνεις όταν σε ρωτάνε «γιατί πιστεύεις στον Θεό», νομίζοντας ότι είναι αγενής ερώτηση. (Δεν είναι.)

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

117 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν

Το ακριβώς αντίθετο της ερώτησης θα μπορούσα να το στείλω εγώ. Ποτέ δεν είχα ιδιαίτερη σχεση με το θεό, μεγάλωσα σε πολύ μετριοπαθές σπίτι, δεν πηγαίναμε στην εκκλησία, δεν νηστεύαμε δεν κοινωνούσαμε κλπ. Είμαι άθεη. Έχω χάσει φίλους έχω λοιδωρηθεί έχω δεχθει φραστικές ΚΑΙ φυσικές επιθέσεις, έχω ακούσει διάφορα “χαριτωμένα” σχόλια ανάλογα με αυτά που είπες (Μα είσαι είσαι τόσο καλός άνθρωπος πως γίνεται να μην πιστεύεις στο θεό). Μου έχουν πει πως το αυτοανοσο εκδηλώθηκε γιατί δεν πιστευω, δεν προσεύχομαι, με τιμωρεί ο θεός, δοκιμάζει την πίστη μου κλπ. Πιστεύω πως όλοι οι θρησκευόμενοι γνωστοί μου χάρηκαν που αρρωστησα… Διαβάστε περισσότερα »

Ms.Lego
Ms.Lego
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

“δεν ξέρω τι εννοείς «επιθετικοί», δεν είδα κανέναν να ανατινάζεται μέσα σε πλατεία γεμάτη κόσμο φωνάζοντας ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΝΤΩΚΙΝΣ”
Έγραψες!

Velay
Velay
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Πω, πω ρε κορίτσι μου, πως ταυτίζομαι να ήξερες.

trapezokathismata
trapezokathismata
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

<3 <3 <3

Μουσίτσα
Μουσίτσα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

^Μου έχουν πει πως το αυτοανοσο εκδηλώθηκε γιατί δεν πιστευω, δεν προσεύχομαι, με τιμωρεί ο θεός, δοκιμάζει την πίστη μου κλπ.^ Απαράδεκτο. Ντροπή τους! Με άγγιξε ιδιαίτερα αυτό που έγραψες διότι πάσχω κι εγώ από παρόμοιο πρόβλημα με το δικό σου και ένας απο τους λόγους που αποφεύγω να ανακοινώνω στον κάθε τυχάρπαστο το πρόβλημά μου είναι επειδη φοβάμαι μήπως με κατηγορήσει κάποιος ότι κάνω κάτι εγώ λάθος! Ότι δεν προσέχω τί τρωω για παράδειγμα και άρα καλά να πάθω. Ή ότι μάλλον θα ειμαι κακός άνθρωπος για να τιμωρούμαι έτσι…!! Την επόμενη φορά που θα σου πουν κάτι για… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
I_am_the_law
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Υπήρξαν απολυταρχικά καθεστώτα τα οποία απαγόρευσαν τις θρησκείες πάντως.

Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Σωστά, τις αντικατέστησαν με άλλου είδους “λατρεία” την απόλυτη προς τον “ηγέτη” Παρόλο που έχει το καλύτερο marketing ever η θρησκεία δεν έχει κατοχυρώσει το copyright.

leas
leas
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Ποια εννοείς; Από όσο ξέρω, στην εποχή του Μεσαίωνα και της φεουδαρχίας, οι υπήκοοι ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τη θρησκεία του φεουδάρχη και μάλιστα σε έτρεχαν στο δικαστήριο της Ιεράς εξέτασης αν έλεγες κάτι άλλο. Μετά τη λήξη του τριακονταετή πολέμου με την υπογραφή της συνθήκης της Βεστφαλίας, περνάμε στο απολυταρχικό κράτος που στηρίζεται στη χαρισματική προσωπικότητα του ηγεμόνα, όπου οι προτεστάντες διεκδίκησαν ανεξιθρησκεία, και από τότε μπορούσες να έχεις όποια θρησκεία ήθελες. Δεν υπήρξε απαγόρευση θρησκείας, ίσα ίσα, στην απολυταρχία είχες επιλογή.

Ίσως λες κάτι άλλο. Θα με ενδιέφερε να ακούσω.

Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Ο Στάλιν ο Τσαουσέσκου ο Κάστρο οι διάφοροι Κιμ στην Κορέα, ο Μάο στην Κίνα κλπ Αυτά εννοεί

leas
leas
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Οκ, ευχαριστώ για την απάντηση Origami Lover. Δεν είναι όμως απολυταρχίες αυτά, στη Βόρεια Κορέα έχουμε ακραία αυταρχικό καθεστώς ή αλλιώς ολοκληρωτικό καθεστώς με πολίτευμα δικτατορία, στρατοκρατία (ο στρατός ελέγχει το σύνολο κάθε έκφανσης της ζωής, δημόσιας και ιδιωτικής), στο Σταλινισμό το ίδιο. Δεν είναι ακριβώς απολυταρχίες. Ο απολυτάρχης δεν ήταν δικτάτορας. Πάντως, ναι, κατάλαβα τι εννοείτε.

I_am_the_law
I_am_the_law
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

https://eclass.unipi.gr/modules/document/file.php/EBI105/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%B7%20%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1.pdf

Εντάξει, ας μην κολλάμε τόσο στις λέξεις, τα ανελεύθερα, ολοκληρωτικά καθεστώτα ονομάζονται και απολυταρχικά. Δεν τα κατονομάζω επίτηδες, διότι κάθε καθεστώς έχει διαφορετικά στοιχεία και δεν έχει νόημα να τσουβαλιάζονται όλα μαζί. Το ζήτημα είναι ότι δεν είναι απαραίτητη η θρησκεία για να έχουμε καταπίεση.

Evelina Leivada
Evelina Leivada
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Μετά την ΑΤΑΚΑΡΑ για τον Dawkins, θα ήθελα να δηλώσω δημόσια, επώνυμα, και ευθαρσώς ότι ΣΕ ΑΓΑΠΩ Origami Lover. 🙂

I need my medicine
I need my medicine
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Evelina Leivada

Και εμένα μου λένε ότι το αυτοανοσο εκδηλωθηκε επειδή δεν πρόσεχα τι έτρωγα.Και αλλά τέτοια ωραία. Εντωμεταξυ το λένε άτομα που τρέφονται πολύ χειρότερα από εμένα.

Μουσίτσα
Μουσίτσα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I need my medicine

@ i need my medicine : Μην ακούς το κοντό και το μακρύ του κάθε βλάκα.
Καλή υγεία σου ευχομαι!

I need my medicine
I need my medicine
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Evelina Leivada

Πολύ χειρότερα από ότι τρεφομουν*

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Upvote × 100

Ικμάδα
Ικμάδα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Πες μου σε παρακαλώ, πως το χειρίστηκες αυτό το θέμα σε σχέση με τα παιδιά. Εγώ για παράδειγμα τους λέω, πως κατά τη γνώμη μου, είναι μια ανθρώπινη επινόηση και χρησιμεύει ως όχημα για να γίνονται οι πόλεμοι. Ότι όποιος αγαπά, σέβεται τον εαυτό του, αντλεί την ενέργειά του από τον εαυτό του και από την αγάπη της οικογένειας και των φίλων του. Και δεν χρειάζεται καμία επικίνδυνη επινόηση. Και πως μεγαλώνοντας θα σχηματίσουν τη δική τους άποψη επί του θέματος. Κάπου εκεί τους διαβάζω και την ιστορία με τον καλό και τον κακό λύκο. «Ένα βράδυ ένας γέρος ινδιάνος… Διαβάστε περισσότερα »

Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ικμάδα

Ειμασταν πάντα ειλικρινείς . Όταν ρωτούσαν για την προσευχή στο σχολείο τις γιορτές κλπ τους λέγαμε την αλήθεια , πω οι χριστιανοί τα θεωρούν σημαντικά αλλά εμείς όχι και πως αν δεν θέλουν δεν χρειάζεται να συμμετέχουν. Συνήθως λέγαμε “οι χριστιανοί λένε ” οι χριστιανοί πιστεύουν” κλπ όπως αντίστοιχα λέμε “οι αρχαίοι Έλληνες….” Οι βουδιστές….. Κλπ.” Λόγω διαφωνίας του συζύγου δεν πήραν απαλλαγή από τα θρησκευτικά και το χρησιμοποιήσαμε σαν τρόπο να τους δείξουμε πόσο παράλογα πράγματα λένε οι θρησκείες και πόσο αντιφατικά . Η μεγάλη μου κόρη είχε και ομοφοβική θεολόγο πέρυσι που έκανε κήρυγμα κατά του συμφώνου συμβίωσης… Διαβάστε περισσότερα »

Μουσίτσα
Μουσίτσα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Ori, πώς σε πείσανε και έγινες νονά ( θυμάμαι σε σχόλιό σου ότι έχεις βαπτίσει ένα παιδάκι αν κάνω λάθος διόρθωσέ με ) ;

Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μουσίτσα

Τρία βαφτιστηρια έχω αλλά το πρώτο δεν πιάνεται ήμουν δέκα ετών όταν το βάφτισα . Στο δεύτερο ήταν πολύ φίλοι και δευτερα ξαδέλφια του συζύγου και θέλαμε να ενισχύσουμε το δεσμό ήμουν και μικρότερη και ακόμα σε φάση ψαξιματος. Είπα δεν θα βαφτίσω άλλο αλλά πριν οκτώ χρόνια ένα ζευγάρι μακρινών συγγενών μου απόκτησαν σε μεγάλη ηλικία παιδί και δεν έβρισκαν κανένα να το βαφτίσει (δεν είναι και πολύ κοινωνικοί γενικά) τους προτείναμε να το κάνουμε εμείς γιατί θέλαμε να είμαστε και μέρος της ζωής του παιδιού . Αρχικά σκέφτηκα να το βαφτίσει ο σύζυγος αλλά μετά είπα αφού το… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Origami και εγώ κάπως έτσι σκέφτηκα, γιατί ήθελα πολύ να βαφτίσω τα παιδάκια (δύο). Το ότι είπα το ‘πιστεύω’ δε σημαίνει πως το πιστεύω κιόλας, αλίμονο μου αν δε μπορώ να διαβάσω οτιδήποτε (οτιδήποτε όμως) ως ένα απλό κείμενο. Το ότι έκανα το σημείο του σταυρού μηχανιστικά και διεκπεραιωτικά, και χωρίς να δώσω σε αυτό το νόημα που δίνει ο χριστιανισμός, είναι ελευθερία για μένα. Δεν κινδυνεύω, εσωτερικά ή εξωτερικά. Η μη σχέση μου με τις θρησκείες θα παίρνει το νόημα που δίνω εγώ και μόνο εγώ, χωρίς να φοβάμαι πως θα μου μπει ή θα μου βάλω κάποια ταμπέλα.… Διαβάστε περισσότερα »

andi @
andi @
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ικμάδα

Ωραίο!

andi @
andi @
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Υπέροχη τοποθέτηση…. Συμφωνώ σε όλα…

Μαριάννα Θ.
Μαριάννα Θ.
5 χρόνια πριν

«Μόδα» και «επίθεση» επειδή μια, δυο, τρεις φορές σου έγινε συζήτηση;… Επίθεση κι επιθετικό μάρκετινγκ είναι να κάνεις για 9-10 χρόνια στο σχολείο «Θρησκευτικά» δυο φορές την εβδομάδα, ήτοι κανονικό προσηλυτισμό στη Χριστιανική Ορθόδοξη θρησκεία (δε θυμάμαι από ποια τάξη ξεκινάγαμε, μπορεί να είναι και παραπάνω χρόνια) με τις «ευλογίες» του Κράτους, που μέχρι κι οι αποκαλούμενες αιρέσεις θα ζήλευαν την τακτική, να κάνεις προσευχή κάθε πρωί ακόμη κι αν δεν πιστεύεις γιατί σε στοχοποιούν δάσκαλοι και συμμαθητές, να σε πηγαίνουν στους ναούς της συγκεκριμένης θρησκείας ανά τακτικά διαστήματα σε ώρες που θα έπρεπε να σου κάνουν μάθημα, να σε… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν

“Οι γονείς μου δε, θρήσκοι μεν, αλλά κανένα απολύτως πρόβλημα με πολιτικούς γάμους, γκέι και ισότητα”. Οι γονείς σου δεν έχουν πρόβλημα, η θρησκεία σου όμως έχει. Οπότε εσείς οι επιλεκτικά χριστιανοί αποφασίστε επιτέλους σε τι πιστεύετε για να μη σας κοροιδεύουν.

aiyo
aiyo
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

Η θρησκεία τους δεν έχει, η εκκλησία τους όμως έχει. Μην τα μπερδεύουμε.

Velay
Velay
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  aiyo

Καλέ πως δεν έχει η θρησκεία; Εκτός και αν δεν θεωρείς τις Διαθήκες και τα Ευαγγέλια των Αποστόλων θρησκεία.

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  aiyo

εεε ό,τι πεις 🙂

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

Στην Ελλάδα (για λόγους πολύ βολικούς για ορισμένους) δεν έχουμε μια απλή διάκριση που κάνουν αυτόματα οι Γάλλοι όταν μιλάνε για παρόμοια πράγματα: Μεταξύ “non pratiquants” και “pratiquants” : Οι πρώτοι είναι οι χαλαροί πιστοί, με ελάχιστη και πολύ συχνά συμμετοχή στο τυπικό και στα μεγάλα κολλήματα της θρησκείας (εκκλησιασμοί, νηστείες, αγνότητα και παρθενία…). Απλά έχουν κρατήσει μερικές γενικές αρχές (συχνά α-λα-καρτ) και κατά τα άλλα η θρησκεία αποτελεί γι’ αυτούς κυρίως υπόθεση πολιτισμική, εθίμων και κουλτούρας. Οι δεύτεροι είναι οι πραγματικά θρησκευόμενοι που παίρνουν “όλο το θρησκευτικό πακέτο”, συχνά και τον φανατισμό και την μισαλλοδοξία που αυτό συνεπάγεται. Οταν… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Αυτή η διάκριση είναι ανούσια γιατί τυπικά οι non pratiquants δεν είναι χριστιανοί απλά τους αρέσει να έχουν διακοπές στα χριστούγεννα. Είναι ένας πιο αποδεκτός όρος για να πεις ότι είμαι άθεος ή ότι πιστεύω σε κάτι αλλά δεν ξέρω και τι ακριβώς. Άμα είναι να παίζουμε με τις λέξεις οκ περί ορέξεως. Πάντως χριστιανοί δεν είναι.

Τζιν Γκρέη
Τζιν Γκρέη
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

Δεν πιστεύω οτι είναι ανούσια. Είναι εντελώς to the point. Καλώς ή κακώς μέχρι πρόσφατα για όλη την Ευρώπη το κράτος/σύστημα διοίκησης/νομοθεσία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την κατα τόπους εκκλησία – (καλά σε μερικά κράτη της νότιας Ευρώπης που έχουν πολλά νησία ακόμα είναι). Αυτό δημιουργεί ένα heritage, παρόλο που πλεον το κράτος είναι κοσμικό. Αυτό το heritage είναι εν μέρει διοικητικό – βλέπε αργίες – και εν μέρει πνευματικό. To non pratiquant σου λεει στην ουσία αυτό, πάω με την εθιμοτυπία που αφορά την κοσμική ζωή. Το pratiquant σου λεει παω με όλο το πακετάκι. Αυτά βέβαια έχουν νόημα… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

Ακριβώς! Το “δεν έχω πρόβλημα” υπονοεί ότι τους πέφτει και λόγος και χάρη κάνουν που δεν έχουν.

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν

Ρώτα παραπάνω λεπτομέρειες για τα δικά της πιστεύω και το πιθανότερο είναι να μην έχει ιδέα. Όταν ακους ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΣΑΣ, “είμαι άθεος, βιγκαν” κτλ τρεχα μακρυά. Το συνειδητοποιημένο άτομο δεν κάνει προγραμματικές δηλώσεις ούτε προσπαθεί να εντυπωσιάσει πετώντας κάτι που άκουσε στην τηλεόραση.

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Να προσθεσω κι αυτούς που λένε “ειμαι τρελός/ή εγώ, μη με βλέπεις έτσι..”

Cocolime
Cocolime
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Γουατ; Τι εννοείς “Το συνειδητοποιημένο άτομο δεν κάνει προγραμματικες δηλώσεις”; Τότε δε θα μπορούσαμε να αυτοπροσδιοριστούμε καθόλου.

Ederra
Ederra
5 χρόνια πριν

Λένα μου πιστεύω πως κάνεις στραβά μάτια στο υποβόσκον αγενές περιεχόμενο της ερώτησης «καλά Αφροδίτη μου, πώς μπορείς εσύ με τέτοιες απόψεις να πιστεύεις στην απάτη της θρησκείας και να ανέχεσαι την ύπαρξη της;» (μεθερμηνευόμενο: “Αφροδίτη μου είσαι ντιπ ηλίθια”). Είμαι σίγουρη πως αν το θέμα αφορούσε κάτι φεμινιστικό/ακτιβιστικό θαχες σηκώσει παντιέρα αλλά εδώ γκουχ.

EvilDead
EvilDead
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ederra

Φυσικά. Φαντάσου κάθε φορά που τίθονται τέτοια ερωτήματα με τέτοιο ύφος, ένα από αυτά να ήταν απευθυνόμενο σε μια φεμινίστρια φιλεύθερη, αντισυγκρουσιακή που δεν έχει σχέση ούτε με τον εργατικό φεμινισμό, ούτε με οποιοδήποτε επαναστατικό πρόταγμα. Μια φεμινίστρια “απλά θέλω τα ίδια δικαιώματα με τον άνδρα, στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο ρε φίλε”. Υπάρχουν αρκετές φεμινίστριες με αυτή τη στάση (εργαλειακός δικαιωματισμός) διότι το σύγχρονο ρεύμα του φεμινισμού έκανε εισοδισμό ώστε να απευθυνθεί στη “καθημερινή” γυναίκα. Όπως έκανε ε η αριστερά, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό παιχνίδι αυτούς τους κανόνες έχει αν θες να κάνεις μεταρρυθμίσεις στο “υπαρκτό”. Δεν τα… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Καλά εκτός από αυτό είναι και τελείος άκυρος ο παραλληλισμός. Δηλαδή τη ρωτούν “καλά Αφροδίτη πώς μπορείς εσύ τέτοιες απόψεις (δημοκρατικές; ισότητας των φύλων και των ανθρώπων; υπέρ του πολιτκού γάμου; υπέρ της έκτρωσης;) να πιστεύεις στην απάτη της θρησκείας (που πρεσβεύει τα ακριβώς αντίθετα) και να ανέχεσαι την ύπαρξη της;” Για το φεμινισμό ποια θα ήταν η αντίστοιχη ερώτηση (η αλήθεια είναι ότι ψάχνω ώρα να την βρω); “καλά Αφροδίτη πώς μπορείς εσύ τέτοιες απόψεις (δημοκρατικές; ισότητας των φύλων και των ανθρώπων; υπέρ του πολιτκού γάμου; υπέρ της έκτρωσης;) να μη συμφωνείς με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών και το… Διαβάστε περισσότερα »

Ederra
Ederra
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Πολλά παραδείγματα. Μπείτε στη στήλη casual sexism και βγάλτε συμπεράσματα. Για να το κάνω πιο λιανα να καταλάβετε: –Αφροδιτη μου, άσε να οδηγήσω εγω καλύτερα (σε sobet καταστάσεις)
-Αφροδιτακι, φέρε ν ανοίξω εγώ το κρασί
– Αφροδίτη μου είσαι σινγκλ; Μα είσαι πολύ όμορφη για σινγκλ
Η λίστα δεν τελειώνει και πραγματικά απορώ γιατί δυσκολεύτηκε τόσο.

EvilDead
EvilDead
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Κινηματικού τύπου κριτική εννοείς; Ου καλά. Όσες θες τέτοιες ερωτήσεις.

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Μια χαρά θα υπήρχε εύλογη ερώτηση, τις προάλλες που μια νέα μητέρα δήλωσε φεμινίστρια αλλά παράλληλα θέλει να κάθεται σπίτι να τη συντηρεί ο άντρας της μόνο εγκώμιο δε της πλεξατε. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά γενικά δε βοηθάνε καθόλου παιδιά.

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Εντελβάις θα ρωτούσε δηλαδή «καλά Αφροδίτη μου, πώς μπορείς εσύ με τέτοιες απόψεις (φεμινιστικές) να δέχεσαι να σε συντηρεί ο άντρας σου;» και η απάντηση θα ήταν “αυτό έχω επιλέξει, ο φεμινισμός πρεσβεύει το δικαίωμά μου στην επιλογή”.
Δεν είναι το ίδιο προφανώς με το να πιστεύεις σε κάτι που, επί της ουσίας, σου λέει πως οι απόψεις σου είναι παντελώς λάθος.

Μουσίτσα
Μουσίτσα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Γιατί είναι κακό να κάτσει σπίτι ;

Ederra
Ederra
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Άρα βρε Λένα δικαιολογουμε την αγένεια και την συγκαλυμμένη επιθετικότητα όταν ταυτιζόμαστε με τις απόψεις του συμπεριφερομενου έτσι;

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ederra

Το κοινό σημείο σ αυτές τις ερωτήσεις είναι η προσβολή στην οποία αποσκοπούν και οι 2 ερωτήσεις. Εκεί υπάρχει η διαφορετική αντιμετώπιση, δεν υποστήριξα τα επιχειρήματα της μιας ή της άλλης πλευράς.
Και εν πάση περιπτώσει σχόλια τύπου “δε σέβομαι τους υπόλοιπους” “δεν καταλαβαίνουν” είναι προσβλητικά σε όποια πλευρά και αν ανήκεις.Ηρεμηστε παιδιά, δεν ανακαλύψατε την πυρίτιδα. Ειρήνη υμίν(!).

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Mafalda δεν πήγαινε σε σένα, είσαι πάντα πολύ ευγενική στις τοποθετήσεις σου και σ ευχαριστώ για την απάντηση. 🙂

Ederra
Ederra
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ederra

Μαφάλντα το να μη δικαιολογούμε την αγένεια όταν είναι σεξισμός αλλά να λέμε οκ όταν είναι σκέτη αγένεια, εν προκειμένω μέσω της υποτίμησης, δεν μου ακουγεται πολυ υγιές

Sia
Sia
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

https://ampa.lifo.gr/zoi/diadiloseis-xespoyn-stin-india-meta-tin-eisodo-dyo-gynaikon-ston-iero-nao/
Λένα, αφού δε σέβεσαι τη θρησκεία και τους πιστούς της γιατί βρίσκεται αυτό το άρθρο στο site σου;
Λογικά δε σε ενδιαφέρει η τύχη αυτών των δύο Ινδών γυναικών και ο αγώνας τους για εξάσκηση της πίστης τους σε ναό.

Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Sia

Ο αγώνας τους δεν αφορά την εξάσκηση της πίστης τους αλλά το διαχωρισμό βάσει του φύλου τους. Δεν απαγορεύεται στις Ινδες να εξασκούν την πίστη τους, απαγορεύεται όμως στις γυναίκες (Όπως ακριβώς απαγορεύεται ΚΑΙ στις ορθόδοξες χριστιανές γυναίκες ) να εισέρχονται στον τόπο λατρείας, γιατί βάση της θρησκείας τους (όλων των θρησκειών) είναι μιαρές ακάθαρτες, φορείς λαγνείας κλπ κλπ κλπ. Όχι δεν με ενδιαφέρει η τύχη της πίστης τους, η τύχη τους όμως βάση του ΦΥΛΟΥ τους με ενδιαφέρει και μάλιστα πολύ. Ειδικά σε μία χώρα που οι γυναικολόγοι διαφημίζουν το υπερηχογράφημα ως “Επενδύστε τώρα 1000 ρουπίες, γλιτώστε αργότερα 50000… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Vasilis
5 χρόνια πριν

Υπάρχουν άθεοι και άθεοι. Ο κανονικός άθεος είναι άτομο καλλιεργημένο και διαβασμένο που θα σεβαστεί τα θρησκευτικά πιστεύω του άλλου, αλλά θα ψέξει τα κακώς κείμενα όλων των θρησκειών. Ο ημιτασιόν άθεος είναι συνήθως ένα ημιμαθές άτομο που εχθρεύεται τους θρησκευόμενους ανθρώπους, προσπαθεί να επιβάλλει τη γνώμη του και ειδικά οι ημιτασιόν εχθρεύονται τους Χριστιανούς και αρχίζουν να υπερασπίζονται κάτι μπούρκες και μαντήλες μουσουλμάνων, κάτι που για έναν άθεο είναι υπερβολικά οξύμωρο. Αναφορικά με τους πιστούς, υπάρχουν οι απλοί θρησκευόμενοι, που πιστεύουν ίσως λόγω κάποιας εσωτερικής γαλήνης που τους προσδίδει σεβόμενοι την πίστη και τη μη πίστη των άλλων, και… Διαβάστε περισσότερα »

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Σκιάς όναρ άνθρωπος
5 χρόνια πριν

Μπορεί να μην είναι αγενής ερώτηση αλλά σίγουρα είναι αδιάκριτη. Οι λόγοι που κάποιος πιστεύει ή δεν πιστεύει είναι προσωπικοί και αν θέλει να τους μοιραστεί έχει καλώς, αν δε θέλει όχι. Η αγένεια έγκειται στην πεποίθηση κάποιων ότι η δική τους αλήθεια, είναι για όλους αλήθεια, εμπλουτίζοντας τις δηλώσεις τους με υποβόσκουσες ή ευθείες προσβολές. Αυτό φυσικά ισχύει για όλους και δεν έχει να κάνει με το αν πιστεύει ή όχι κάποιος.

Velay
Velay
5 χρόνια πριν

Από πότε μια φιλοσοφική ερώτηση είναι αδιάκριτη;
Επίσης, κάποια αλήθεια, πχ, το ότι η γη είναι στρογγυλή ή η θεωρεία της εξέλιξης, έιναι αλήθεια για όλους, πως να το κάνουμε. Να μην ρωτήσω δηλάδη γιατί αμφισβητείς την εξελικτική θεωρεία επειδή είναι αδιάκριτο;

trapezokathismata
trapezokathismata
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Velay

Ας πούμε για χάρη της συζήτησης ότι ήταν όντως “αδιάκριτη” ερώτηση – το αδιάκριτη το έβαλα σε εισαγωγικά, ίσως πιο σωστή λέξη θα ήταν “άβολη”. Awkward οπως λέμε στο χωριό μου. Και ο μόνος λόγος που δέχομαι για χάρη της συζήτησης να συμφωνήσω ότι ήταν κάπως άβολη, είναι το ότι υποθέτω από το μήνυμα ότι αυτές είναι όλες πολύ φρέσκιες γνωριμίες. Όλα βέβαια τα παραπάνω δεν κάνουν τη συζήτηση και τις ερωτήσεις λιγότερο λογικές, ενδιαφέρουσες, και legit.

Tropique
Tropique
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Velay

Δεν τη ρώτησε “γιατί πιστεύεις;” -αυτό δεν είναι αγενές. Θεωρεί δεδομένη την παραδοχή πως έξυπνα ή/και αριστερά άτομα δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν, οπότε είναι passive aggressive ερώτηση, που λένε και στο χωριό εδώ.

Velay
Velay
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

Σίγουρα, ο τρόπος κάνει τη διαφορά.

al gf
al gf
5 χρόνια πριν

Έχεις δίκιο ότι έχει γίνει μόδα.Κι εγώ διαβάζω απίστευτα προκλητικά πράγματα και η πλάκα είναι ότι δεν είμαι θρησκευομενη.Μερικες φορές είναι λες και οργανώνουν καμιά σταυροφορία εναντίον όποιου πιστεύει.Δεν χρειάζεται να θυμώνεις.Οι ανασφαλείς άνθρωποι ,άθεοι και μη ,θεωρούν ότι με προκλητικότητα εδραιώνουν τις θέσεις τους .Οι θέσεις όμως εδραιώνονται με γνώση ,επιχειρήματα και δημοκρατία.Μην ασχολείσαι.

Μάρα Φέτη
Μάρα Φέτη
5 χρόνια πριν

Η ερώτηση «γιατί πιστεύεις στον Θεό» δεν είναι αγενής, είναι όμως βαθειά προσωπική και μπορεί να είναι και επιθετική, όπως αποδείχθηκε ότι είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού η «φίλη» το φυλούσε δυο μέρες μετά. Ελπίζω η ερωτώσα να βρει τις απαντήσεις της και να το κάνει για τον εαυτό της, όχι για το κάθε πρωτοετές εξυπνοπούλι που του αρέσει να πατρονάρει στην ουρά του κυλικείου.

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν

σόρρυ κιόλα, εμείς στην ουρά του κυλικείου σχολιάζαμε γκομενάκια και το big brother
τσ τσ τσ πόσο έχουν εξελιχθεί οι σημερινοί νέοι