Αγαπητή «Α, μπα»: Μήπως να αλλάζαμε την λέξη μισογύνης με κάποια άλλη;

Η λέξη μισογύνης, περιλαμβάνει το συνθετικό μίσος, που είναι εξαιρετικά δυνατή λέξη

Αγαπητή Λένα, έχω κάνει την εξής σκέψη. Η λέξη μισογύνης, περιλαμβάνει το συνθετικό μίσος, που είναι εξαιρετικά δυνατή λέξη. Έτσι, πολλές γυναίκες αδυνατούν να αποδώσουν μια μισογυνιστικη συμπεριφορά σε κάποιον δικό τους επειδή έχουν οικειότητα κ νιώθουν αγάπη, συμπάθεια, στοργή κτλ (πχ σύντροφο, πατέρα, αδερφό, φίλο, δάσκαλο) Δεν μπορούν να ταυτιστούν με τη λέξη μίσος. Πως είναι δυνατόν να με μισεί ο σύντροφος μου; άρα; δεν είναι μισογυνης. Κ κάπως έτσι αρχίζουν οι δικαιολογίες κ η ωραιοποίηση της συμπεριφοράς τους. Σκεφτόμουν ότι ενδεχομένως μια άλλη λέξη που να αποδίδει την ανισότητα, αντί για το μίσος, να ήταν πιο κατάλληλη. Τι λέτε αμπα κ σχολιαστές;

– Ανδροκρατης;

Όσο ζούμε σε έναν κόσμο που οι γυναίκες δολοφονούνται επειδή είναι γυναίκες, μια χαρά είναι η λέξη. Οι γυναίκες που αδυνατούν να το δουν όπως είναι, ως μίσος, χρειάζεται να το κάνουν, πριν βρεθούν στη θέση του θύματος. Η λέξη ανισότητα λέει αυτό που λέει, και η λέξη μίσος λέει κάτι άλλο. Όποιος κάνει αστεία για τον βιασμό, είναι μισογύνης. Ελπίζω να το βλέπεις και να καταλαβαίνεις ότι είναι απαραίτητο να λέγονται τα πράγματα όπως είναι. Είναι απολύτως δυνατόν να σε μισεί ο σύντροφός σου και να σε κακοποιήσει, περιθωριοποιήσει, ξυλοφορτώσει, σκοτώσει. Χρειάζεται να το λέμε συνέχεια, ακριβώς επειδή οι γυναίκες έχουν μάθει να ταυτίζουν την κακοποίηση και τον έλεγχο με το πάθος.

Δεν είναι απλώς «ανισότητα». Είναι καταπίεση από άντρες και γυναίκες, προς τις γυναίκες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

70 points
Upvote Downvote

12
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
12 Συντάκτες σχολίων
PerilioMuseΑλεξιάννα ΤσότσουΔιαλεχτή ΚιούσηΣουβλίτσα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Ναι καλέ η λέξη είναι το πρόβλημα. Να την αλλάξουμε (και το φεμινισμός και το πατριαρχία και όλες τις άλλες λέξεις που αν ακουστούν σε παρέα γίνονται πολλαπλές εκρήξεις διαμαρτυρίας) και ξαφνικά όλα θα αλλάξουν, ένα ουράνιο τόξο θα μας φωτίσει με χρώματα και αιώνες καταπίεσης θα θα σβηστούν μπροστά στη φωτεινότητά του!

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Όχι, να μην την αλλάξουμε τη λέξη, αποδίδει ακριβώς αυτό που συμβαίνει, πρέπει να είναι γροθιά στο στομάχι, μπας και καταλάβεις την επόμενη φορά που θα πει ο οικείος σου ότι η Ελένη Τοπαλούδη ήθελε και τα έπαθε, ότι μπροστά σου έχεις έναν μισογύνη. Τι θα κάνεις με αυτή τη γνώση είναι δικό σου θέμα. Σαν γυναίκα που ήταν με μισογύνη πάνω από δεκαετία, ένα έχω να πω: όσο και να το ωραιοποιήσεις στο μυαλό σου, όσο και να προσποιηθείς ότι δεν σε αφορά, όσο και να νιώθεις ξεχωριστή γιατί αυτός που βρίζει όλες τις γυναίκες ως πουτ@νες, ξεχώρισε εσένα… Διαβάστε περισσότερα »

Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Ακριβώς! Αρκετό καιρό πριν καταφέρω να χωρίσω τον πρώην σύζυγο είχα αυτή τη βαθιά και ανατριχιαστική αίσθηση ότι με μισεί. Πίστευα πως ήταν ιδέα μου μερικές φορές , μέχρι που το μοιράστηκα με φίλη που είχε παρόμοια προβλήματα και μου εξομολογήθηκε πως κι εκείνη ένιωθε συχνά έτσι. Ακριβώς λοιπόν επειδή δεν τολμούμε να το πιστέψουμε , ενώ το βιώνουμε , θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη λέξη.

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Ούτως ή άλλως πάντως υπάρχουν και οι λέξεις φαλλοκράτης (η πρώτη σχετική λέξη που έμαθα ποτέ) και σεξιστής.

Αλεξιάννα Τσότσου
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κι εγώ τις δύο αυτές λέξεις σκέφτηκα. Προσωπικά τις προτιμώ, επειδή νομίζω αποτυπώνουν καλύτερα την κατάσταση για την πλειονότητα όσων καταπιέζουν τις γυναίκες. Η λέξη μισογύνης σίγουρα ταιριάζει σε πολλούς, αλλά νομίζω ότι τονίζει ιδιαίτερα το μίσος που υπάρχει απέναντι στη γυναίκα ως αυτοσκοπός. Ενώ η λέξη φαλλοκράτης τονίζει ότι ο άντρας εκμεταλλεύεται τα προνόμια που του δίνει το φύλο του και η λέξη σεξιστής ότι εκμεταλλεύεται τη διαμορφωμένη κατάσταση που υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλα. Ο μισογύνης δηλαδή είναι μια πιο ενεργητική κατάσταση, ενώ οι άλλες δύο λέξεις αποτυπώνουν αυτό που συμβαίνει συνηθέστερα και είναι και το πιο επικίνδυνο,… Διαβάστε περισσότερα »

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Δεν είναι μίσος προς ένα, δύο, δέκα άτομα, είναι μίσος προς το γυναικείο φύλο εν γένει. Όταν έχουμε ένα μείγμα από περιφρόνηση, απαξίωση, κακοποιητική συμπεριφορά, αδιαφορία, χαιρεκακία και υποτίμηση, όλα αυτά μαζί αν τα προσθέσεις, το άθροισμα μίσος λέγεται.

Frida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όταν όλες αυτές οι πράξεις που αναφέρει η Λένα πολλές φορές μεταφράζονται ως πράξεις αγάπης το μισογύνης είναι η πλέον κατάλληλη λέξη. Αυτό συμβαίνει. Ζούμε σε κοινωνίες που μας ποτίζουν το μυαλό με συμπεριφορές που δικαιολογούν την (εμφυλη) βία, γιατί «η αγάπη πονά». Όχι δεν πονά η αγάπη, αυτος είναι μισογύνης. Για την ανισότητα υπάρχει κ η λέξη σεξιστής, αλλά είναι άλλο πράγμα.

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Ας το πούμε καραμελοφραουλα!
Είστε καραμελοφραουλας κύριε Ανδροκράτη ,και σας απασχολεί η προσφώνηση?

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Δηλαδή, για τον μισογύνη πρέπει να χρησιμοποιηθει μια πιο λάιτ λέξη, σιγα βρε, δεν έκανε και κάτι κακό ο άνθρωπος, απλώς υποβιβάζει τις γυναίκες.
Όχι φίλε μου, ο μισογύνης είναι μισογύνης, τίποτε λιγότερο.

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

μισογυνης, σεξιστης, φαλλοκρατης, macho, σωβινιστης, διάλεξε.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“πολλές γυναίκες αδυνατούν να αποδώσουν μια μισογυνιστικη συμπεριφορά σε κάποιον δικό τους επειδή έχουν οικειότητα κ νιώθουν αγάπη, συμπάθεια, στοργή κτλ (πχ σύντροφο, πατέρα, αδερφό, φίλο, δάσκαλο)”
Αυτός ο άντρας όμως μια χαρά μπορεί να ασκεί αυτή την άσχημη συμπεριφορά είτε άμεσα προς την συγκεκριμένη οικεία του γυναίκα (σύζυγο, μητέρα, αδερφή, κόρη, συνάδερφο) είτε γενικότερα προς το φύλο στο οποίο ανήκει αυτή η οικεία του γυναίκα άρα κατ επέκταση και σε αυτήν.

Perilio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πιστεύω απόλυτα στη δύναμη των λέξεων και ό,τι απορρέει από αυτές,είτε μας αρέσει είτε όχι.Στη συγκεκριμένη περίπτωση,ο προβληματικός άντρας που φέρεται απαξιωτικά,σεξιστικά,ρατσιστικά και πολλά άλλα που καταλήγουν σε -ικά,γιατί να μην λέγεται μισογύνης;Τέρας,κτήνος,τραμπούκος ή σκατόψυχος σου κάνει καλύτερα;Μαλακώνει και αμβλύνει τις γωνίες που έχει δημιουργήσει από καταβολής κόσμου η πατριαρχία;Εσύ ονόμασέ τον όπως επιθυμείς ή μάλλον όπως επιθυμεί η ανασφάλειά σου αλλά η κατάσταση παραμένει.Αντί λοιπόν να παίζουμε με τη σημασία των λέξεων και σπάσουμε κανα αυγό,καλύτερα να έρθεις αντιμέτωπη με την ίδια τη φάση που ζεις με τον “οικείο” σου και να δεις πραγματικά με ποιον έχεις να κάνεις…