Αγαπητή «Α, μπα»: Μήπως με έχει πιάσει “κότσο” η ανάγκη του baby sitting;

Μήπως το συνεχόμενο turn over κοριτσιών που μας παρατάνε σύξυλες γιατί βρήκαν δουλειά σε “παιδότοπο” και ήταν δυσαρεστημένες από τα λεφτά (sic) με έκανε να τρομάξω μην ξαναμείνω στα κρύα του λουτρού;

Διάβασα μόλις τώρα αυτό και μπορώ να πω ότι κατανοώ απόλυτα τη θέση της γραφούσας. Βέβαια, ως μάνα σε μονογονεϊκή οικογένεια, που δίνει σχεδόν το 1/4 του μοναδικού μισθού που συντηρεί την οικογένεια, μαύρα, σε μία αξιολάτρευτη κοπέλα που κρατάει τα παιδιά μου, που ποτέ δεν έχω καθυστερήσει, που όταν η κοπέλα ήταν άρρωστη για μία εβδομάδα πήρε τον εβδομαδιαίο μισθό της, που σε συνέλευση δασκάλων έχω αναγκαστεί να πάρω τη μικρή μου κόρη στη δουλειά για να γλυτώσω το εξτρά που έχουμε συμφωνήσει πλέον του ημερήσιου 3ωρου, που ο πρώτος μου μισθός ήταν μικτός ο μαύρος μισθός που εκείνη πάιρνει για 3 ώρες ημερήσίως, αναρρωτιέμαι…. Μήπως με έχει πιάσει “κώτσο” η ανάγκη του Baby sitting? Μήπως το συνεχόμενο turn over κοριτσιών που μας παρατάνε σύξυλες γιατί βρήκαν δουλειά σε “παιδότοπο” και ήταν δυσαρεστημένες από τα λεφτά (sic) με έκανε να τρομάξω μην ξαναμείνω στα κρύα του λουτρού, μέσα στη χρονιά, μόνη μου, με δυο παιδιά σε μία πόλη δύσκολη, και αναγκάστηκα να κάνω τα πολλα στραβά μάτια; Ξέρω, σε πολλές από εσάς ακούγομαι στρίγγλα. Αλλά έχετε σκεφτεί πόσες δουλειές μπορεί να κανουμε εμείς οι γονείς που δεν έχουμε γιαγια ή παππού για να μας τα κρατάνε σε ένα σπίτι ζεστό, μετά από ένα εξαντλητικό ολοήμερο σχολείο του Ελληνικού δημοσίου, για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε και αυτό το έξοδο της “κράτησης”? Έχετε σκεφτεί ότι όντως, είχε κίνηση, όντως είχε ουρά το σούπερ μάρκετ, όντως το αφεντικό μας κράτησε παραπάνω στη δουλειά (και δεν πήραμε και υπερωρία)? Έχετε σκεφτεί ποσους μήνες συνεχόμενους μπορεί να έχουμε περάσει κλεισμένες τα βράδια μέσα στο σπίτι, γιατί δεν πάιζει να βρεθεί εξτρα χρήμα να πάρουμε baby sitter? Μήπως να το σκεφτούμε λοιπόν?
– Μια ακόμη Γκρινιάρα

Να το σκεφτούμε. Οπότε; Σε τι συμπέρασμα θέλεις να καταλήξεις;

Τι θα πει «με έχει πιάσει κώτσο η ανάγκη του baby sitting»; Ποιος σε εκμεταλλεύεται, και με ποιον τρόπο; Οι μπέιμπι σίτερ λες;

Ταυτίστηκες, ως είθισται, με κάτι που δεν χωράει ταύτιση. Δεν σε βρίσκω στρίγγλα, κουρασμένη σε βρίσκω, και πας να βρεις τον φταίχτη σε λάθος μέρος. Η φύλαξη παιδιών είναι μια υπηρεσία που πληρώνεται – όπως όλες οι υπηρεσίες, καθορίζονται από την ζήτηση και την προσφορά – το να πληρώνεις μαύρα κάποιον είναι πρόβλημα για αυτόν τον κάποιον, γιατί είναι ανασφάλιστος. Το λες σα να είναι κατόρθωμα, σα να φταίει κι όλας που παίρνει μαύρα. Εσύ έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να πάνε στον παιδότοπο για να έχουν ένσημα, ασφάλεια, για να είναι μέρος της κοινωνίας όπως εσύ, που έχεις και τα δυο; Έχεις σκεφτεί ότι ένας ακόμα λόγος που φεύγουν είναι γιατί μπορείς να τις στείλεις ανά πάσα στιγμή και να μείνουν επίσης ξεκρέμαστες; Στον παιδότοπο είναι υπάλληλοι. Σε σένα τι είναι;

Αυτό που είπε η γυναίκα που έστειλε την ερώτηση στην οποία αναφέρεσαι δεν είναι ότι οι γονείς (δυο γονείς) των παιδιών καθυστερούν που και που, αλλά ότι α) καθυστερούν συστηματικά και β) δεν πληρώνουν τις παραπάνω ώρες. Εσύ, τι θέλεις να μας πεις; Ότι θέλεις να καθυστερείς συστηματικά και να μην πληρώνεις τις παραπάνω ώρες;

in

Αξιολογήστε το άρθρο

-64 points
Upvote Downvote

59
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
37 Θέματα σχολίων
22 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
46 Συντάκτες σχολίων
(Passion) fruitBarwomanpapiaΜπουρμπουλήθρα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Moodus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Να σου πώ και κάτι σημαντικό, η ασφάλιση του εργαζόμενου είναι υποχρεωτική, δεν βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του εργαζόμενου ή του εργοδότη.Αν λοιπόν κόπτεσαι για την παραοικονομία στην Ελλάδα, να τηρείς τους νόμους απαρεγκλίτως.Όλο το επιχείρημά σου,απλά προσπαθεί να μας πει ότι εσύ που είσαι μητέρα και δη μονογονεικής οικογένειας έχεις κάθε δικαίωμα να μη τηρείς τους νόμους, μάλλον προέρχεται και από την ισχυρή πεποίθηση της ιερότητας της μητρότητας και της οικογένειας που δεν σημαίνει τίποτα άλλο από την προώθηση των ιδιοτελών μου συμφερόντων.Ντράπηκα ειλικρινά!

lizard
Μέλος
Συμμετέχων

Ψιλοάσχετο, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις η baby-sitter δεν οφείλει να κόβει απόδειξη παροχής υπηρεσιών? Θεωρείται ελεύθερη επαγγελματίας ή μισθωτή?

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Μπορεί να πληρωθεί με εργόσημο.

Nissa Nissa
Μέλος
Συμμετέχων

Μπορεί να πληρωθεί με εργόσημα, αλλά φαντάζομαι σε αυτή την περίπτωση κι εφόσον θα φορολογείται, θα αυξηθεί και το κόστος των υπηρεσιών της.
Μπλοκάκι δεν αξίζει με τίποτα, οι φόροι που θα πληρώνει, θα είναι τρομακτικοί.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Εννοείται και θα αυξηθεί το κόστος των υπηρεσιών της. Αλλά αυτό πρέπει να το σκέφτονται όσοι νομίζουν ότι κάνουν χάρη να πληρώνουν τον άλλον μαύρα (ειδικά αν ο άλλος δεν έχει ένσημα από άλλη εργασία).

Kelly
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Εξαιρετική απάντηση και η δική σου και της Α,μπα. Η ιεράρχιση της ιερότητα μητρότητας ως υψηλότερη σε σχέση με όλους τους άλλους νομίζω πρέπει κάπου να σταματήσει.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάντως από την εμπειρία μου τόσο με κοπέλες στο σπίτι για babysitting, όσο και με εργάτες στην τεχνική εταιρεία όπου εργαζόμουν, οι υπάλληλοι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αυτοί που αρνούνται να πληρωθούν με εργόσημο ή με ΙΚΑ. Θέλουν μόνο τα ελάχιστα ένσημα που χρειάζονται για την άδεια παραμονής. Εάν τους προτείνεις το νόμιμο ημερομίσθιο και να πληρώνεις τις εισφορές, αρνούνται. Με το επιχείρημα ότι είναι αλλοδαποί και δεν τους ενδιαφέρει η σύνταξη στην Ελλάδα, ή ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι χάλια, και ότι πάθω θα πάω σε ιδιώτη ούτες η άλλως, προτιμούν να πάρουν όλο το ποσό στο χέρι, μαύρα.… Διαβάστε περισσότερα »

Villanelle
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν είσαι θυμωμένη με την baby sitter, είσαι θυμωμένη με τον καπιταλισμό. Επειδή εσένα σε εκμεταλλεύεται ο εργοδότης σου που δεν σου πληρώνει τις υπερωρίες, επειδή δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας να μεριμνά για δομές φύλαξης, επειδή οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κοντεύουν να γίνουν ο κανόνας, η λύση είναι να εκμεταλλεύεσαι κι εσύ τον άνθρωπο που σου κρατάει τα παιδιά, ή να σε λυπηθεί από μόνη της η baby sitter και να παίρνει λιγότερα (άγνωστο πώς θα ζήσει αυτή μετά); Αν συμφωνείς με το υπάρχον κοινωνικο-οικονομικό σύστημα με γεια σου με χαρά σου, αν δεν συμφωνείς κάνε ότι μπορείς για να… Διαβάστε περισσότερα »

Πεπίτα Ντι Κορφού
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτό

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Μόνο μια σημείωση για τις δομές φύλαξης, εκπαίδευσης κτλ. Και ως ιδιώτης και στο Δημόσιο σχολείο προτείνω πάντα ολοήμερο και ενισχυτική ή/και κοινωνικό φροντιστήριο (στην πόλη μου λειτουργεί) τα οποία είναι δωρεάν. Ξέρετε πόσοι γονείς τα σνομπάρουν γιατί ναι μεν θέλουν κάτι τζάμπα αλλά το θέλουν και τις ώρες που τους βολεύει και όπως τους βολεύει; Ξέρετε πόσοι προτιμούν να πληρώνουν αναγνωστήρια (που στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν εργάζονται καν δάσκαλοι, αλλά άλλες ειδικότητες, πολλές φορές ούτε καν εκπαιδευτικοί-το ξέρω από προσωπική εμπειρία) απλά και μόνο για να λειτουργεί 2σε1 αναγνωστήριο και babysitting; Ή βρίσκουν κοπέλες που προσέχουν το παιδί,… Διαβάστε περισσότερα »

審查制度是不可接受的
Μέλος
Συμμετέχων

+1

Τσιτσίγκειος Πένα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ακριβώς, εξαιρετικό σχόλιο. Και αυτή η βαρβαρότητα που λέγεται καπιταλισμός καλλιεργεί συστηματικά και μεθοδικά τον κοινωνικό αυτοματισμό και την επίρρηψη του θυμού στον διπλανό και τον πιο ευάλωτο. Η συντριπτική πλειοψηφία σε αυτή τη ζούγκλα παλεύουμε, χρειάζεται αλληλεγγύη και κατανόηση προς τους γύρω μας.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Έχω βαρεθεί να νομίζουν οι γονείς ότι όσοι δουλεύουμε με παιδιά το κάνουμε από χόμπι και όχι επειδή έχουμε ανάγκη τα χρήματα (όπως κάθε εργαζόμενος) και έχουμε επενδύσει χρόνο και χρήμα στη δουλειά μας (ακόμη και για το babysitting, κοπέλες που έχουν σπουδάσει βρεφονηπιοκόμοι ή/και έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια παιδαγωγικών, δημιουργικής απασχόλησης κτλ). ΔΕΝ τα κάναμε μαζί τα παιδιά, ΔΕΝ είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Ακριβώς επειδή η φύση της δουλειάς μας είναι τέτοια (είτε είσαι babysitter, είτε εκπαιδευτικός, είτε παιδοψυχολόγος κτλ κτλ), πολλοί από εμάς, συχνά προσφέρουμε παραπάνω από αυτά που πληρωνόμαστε. Αλλά, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μας εκμεταλλεύεστε. Γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Συμμετέχων

πες τα!

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Είσαι σίγουρη πως κατανοείς απόλυτα τη θέση της γραφούσας; Γιατί έτσι όπως τα λες κανονικά η γράφουσα θα έπρεπε να σε πληρώνει κιόλας που, ενώ περνάς όλα αυτά που περνάς, της επιτρέπεις να δουλεύει σε εσένα και να σου κρατά τα παιδιά. Προσπαθείς να κάνεις το πρόβλημά σου πρόβλημα της εκάστοτε σίτερ, αλλά καθόλου δεν είναι. Όπως και κάθε αφεντικό θα ήθελες να έχεις συνέταιρο στο σπίτι σου με το μισθό υπαλλήλου και πολύ σου κακοφαίνεται που η κοπέλα βλέπει εσένα και τα παιδιά σου ως δουλειά και όχι σαν δική της οικογένεια που θα έπρεπε να εξυπηρετεί κιόλας. Κρίμα… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Για να καταλάβουμε, θέλεις να εκμεταλλεύεσαι την εργαζόμενη επειδή σε εκμεταλλεύτηκαν στο παρελθόν ως εργαζόμενη; Αφού το ξέρεις κι εσύ η ίδια ότι απλά γκρινιάζεις. Δε λες καλά που είσαι και στο Δημόσιο, ότι και να γίνει ο μισθός θα μπαίνει. Αλλιώς να δεις για τι άλλο θα είχες να γκρινιάζεις. Αλλά ξέρεις ήδη, τα έχεις περάσει. Οπότε γιατί η γκρίνια; Επειδή ζορίζεσαι, θα πεις, γενικά. Ε θα μεγαλώσουν τα παιδιά, θα είναι πιο εύκολα. Αλλά μετά θα γκρινιάζεις για τους καθηγητές στα ιδιαίτερ… Oh wait.

Υ.Γ.Εξαιρετική απάντηση.

Α.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θέλει να εκμεταλλευται την εργαζόμενη επειδή είναι Μανούλα. Μόνο ότι φταίει το ανασφάλιστο κορίτσι για την ζωή της δεν είπε.

Eleanor Oliphant
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Και να πεθάνει και η κατσίκα του γείτονα είπαμε; Δεν είπαμε.

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Καταλαβαίνω ότι είσαι κουρασμένη και δεν έχεις δίκτυο στήριξης. Η κοπέλα που προσέχει το παιδί σου είναι η μόνη που εχεις και αυτό δεν είναι κακό. Ισως εάν την έβλεπες ως σύμμαχο να σε βοηθούσε να μη νιώθεις εγκλοβισμενη.

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Και εγώ αυτό ακριβώς διαβάζω. Έναν κουρασμένο άνθρωπο που θέλει κάπου να ρίξει την ευθύνη για τις δυσκολίες που έχει η ζωή του. Και είναι όντως κουραστικό και άχαρο να μην έχεις κάποιον να μοιραστείς τις δυσκολίες, τις ευκολίες όλα τελοσπάντων που έχει να σου προσφέρει η ζωή. Σου εύχομαι να τον βρεις αυτόν τον κάποιον αγαπητή γκρινιάρα και χωρίς να υποτιμώ καθόλου τον ρόλο του baby sitter (τον έχω άλλωστε και εγώ απόλυτη ανάγκη), σου εύχομαι να τον βρεις στον ρόλο του συντρόφου.

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Κι εμένα κουρασμένη μου φαίνεσαι, όχι γκρινιάρα αλλά μην τα βάζεις με την κοπέλα που σου κρατάει τα παιδιά. Τις μονογονεικές οικογένειες πρέπει να τις βοηθά το κράτος όχι οι νταντάδες με το να σου ζητάνε λιγότερα ή να κρατάνε τα παιδιά παραπάνω ώρες χωρίς να σε χρεώνουν. Χωρίς να θέλω να φανώ σκληρή και χωρίς να γνωρίζω την ιστορία σου τα παιδιά είναι προαιρετικά, επειδή έχεις δύο παιδιά και δεν έχεις βοήθεια δεν σου δίνει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεσαι μια κοπέλα που εργάζεται. Δεν έφταιξε σε τίποτα. Και ναι, αν βρει δουλειά σε παιδότοπο ή παιδικό σταθμό καλά θα… Διαβάστε περισσότερα »

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Αχ. τι να την κάνουμε την “αγαλματωδη παρουσια του περασμενου επους” που λεει ο Εμπειρίκος, οι ηρωες βρισκονται εδω, ειμαστε ολοι εμεις που παλευουμε στην καθημερινότητα μας. Κουρασμένη εισαι, μην παρεξηγείσαι, κι εγω (με τον συζυγο μου) καθε βραδυ σκαμε 50 ευρω στην κοπέλα που μας κραταει τα παιδια, και το σαββατο 60, και παλευουμε με τις γριπες και διαφορα προβληματα υγειας που προκυπτουν, και με ειρωνευονται κιολας που γυρναω 11 η ωρα το βραδυ και μου λενε “τι τα θες τοσα λεφτα, στον ταφο σου θα τα παρεις;” και με απορουν που λεω πως σωθηκα με το διαδικτυακο σουπερ… Διαβάστε περισσότερα »

Cryodragon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αναφέρεσαι στην κοπέλα που σου κρατάει τα παιδιά λες και είναι καμία κλέφτρα. Θεωρείς ότι θα γίνει πλούσια με τα λεφτά που της δίνεις; Θεωρείς ότι δεν αξίζει τα λεφτά που παιρνει; Μη της τα δώσεις. Διώξε τη και παίρνε το παιδί στη δουλειά ή παραιτήσου και δουλευε κάτι άλλο part time από το σπιτι τώρα που δεν θα έχεις τα έξοδα να πληρώνεις αυτή. Η κοπέλα πληρώνεται με την ώρα και χωρίς ασφάλιση. Μπορεί εσυ αύριο να τη διώξεις χωρίς κανέναν λόγο. Δεν ξέρει αν αύριο θα έχει δουλειά ή όχι ούτε μπορεί να ζητήσει από κανέναν τα δίκια… Διαβάστε περισσότερα »

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κουρασμένη και μόνη είσαι, αλλά η baby-sitter δεν είναι αφιλοκερδές ίδρυμα. Αν αντιμετωπίζεις τον εργαζόμενο έτσι προφανώς και θα σε αφήνει στα κρύα του λουτρού. Ειδικά για το συγκεκριμένο επάγγελμα όμως, που εμπιστεύεσαι τα παιδιά σου σε κάποιον εργαζόμενο, νομίζω ότι αξίζει να τον έχεις ήρεμο και καλοπληρωμένο. Δεν είναι ο τομέας της ζωής σου αξίζει να κάνεις οικονομία.