Αγαπητή «Α, μπα»: Μήπως είμαι παρανοϊκή;

Τον άκουσα να αποκαλεί μια άλλη γυναίκα μ**ναρα

Γεια σε όλη την πανέμορφη κοινότητα και πολλά ευχαριστώ σε σένα Αμπα, είμαι η Ε. και έχω μία σχέση πέντε χρόνων. Δεν έχω κανένα παράπονο από τη σχέση μου αυτή, αλλά σου γράφω για ένα τραυματικό γεγονός το οποίο με έφερε σε μεγάλη αμηχανία και ανεξήγητο ίσως πόνο. Ο σύντρόφός μου μιλούσε με φίλο του στο σαλόνι και εγώ ετοιμαζόμουν στο δωμάτιο. Ερχόμενη προς το σαλόνι τον άκουσα να λέει ‘α ναι, πολύ μ**νάρα αυτή, όντως’. Εγώ έκανα πίσω με αθόρυβα βήματα για να ακούσω τη συνέχεια της συνομιλίας και τελικά μιλούσαν για μία παλιά τους συμφοιτήτρια την οποία ο φίλος του πέτυχε τυχαία στο δρόμο και έκαναν small talk και κάνει μία άσχετη δουλειά από αυτή που σπούδασαν και μετά συνέχισαν την κουβέντα (ο σύντροφός μου και ο φίλος του) λέγοντας για την κρίση στον κλάδο τους. Όταν έκλεισε το τηλέφωνο, μπήκα στο σαλόνι, του είπα ότι κατά λάθος τον άκουσα και τον ρώτησα πώς θα αισθανόταν αν με άκουγε να μιλάω έτσι για έναν άλλο άντρα, να λέω πχ ‘α αυτός είναι κ**λαρος”. Μου απαντάει ‘προφανώς δε θα ήθελα να το ακούσω, αλλά σκεπτόμενος λογικά ξέρω ότι θα έχει τυχει να σκεφτείς ανάλογα πράγματα για άλλους, και για μένα είναι υποκρισία να μου λες ότι το πρόβλημα είναι που εξωτερίκευσα τη σκέψη μου σε ένα φίλο μου.’ Εγώ από την άλλη ένιωσα ότι δεν τιμάει την κοπέλα του όταν σχολιάζει με αυτό τον τόσο ενθουσιώδη χαρακτηρισμό μια άλλη γυναίκα. Ότι οκ, άνθρωποι είμαστε, μπορεί να μας περάσει ερωτική σκέψη για άλλα άτομα, αλλά … Ούτε εγώ ξέρω τί επιχείρημα έχω. Δεν ξέρω, μήπως έχετε εσείς κάποιο επιχείρημα για μένα? Ή είμαι παρανοική?

– Ελενάκι

Δεν είσαι παρανοϊκή, καταπιεσμένη σεξουαλικά είσαι, ενώ ο σύντροφός σου λιγότερο. Επειδή είσαι γυναίκα και αυτός είναι άντρας. Αυτός νιώθει ότι είναι σωστό να εκφράζει ανοιχτά ποια γυναίκα βρίσκει επιθυμητή και ποια όχι (το πόσο ανοιχτά εξαρτάται από τον άνθρωπο, αλλά πάντως ανοιχτά), και φυσικά, όντως είναι. Εσύ δεν τολμάς καν να σκεφτείς έτσι, γιατί αστυνομεύεις τον εαυτό σου για να μην είσαι «λυσσάρα», κι επίσης πιστεύεις ότι αυτές οι σκέψεις μοιάζουν με απιστία. Έτσι, πολύ δύσκολα θα μιλούσες έτσι.

Το άλλο στοιχείο που σας διαφοροποιεί είναι η ίδια η γλώσσα. Δεν υπάρχει αντίστοιχη λέξη για τους άντρες. Ο κ***λαρος είναι ο πολύ σέξι άντρας, χωρίς να τον υποβιβάζει. Η μ***άρα περιορίζει όλο τον (θηλυκό) άνθρωπο στο συγκεκριμένο εξάρτημα, και δεν είναι κολακευτική λέξη για τη γυναίκα που τη φέρει, ίσα ίσα δείχνει ότι είναι καλή για αυτό και τίποτα άλλο. Ο σύντροφος σου τη χρησιμοποιεί όπως χρησιμοποιεί άλλες λέξεις, χωρίς πρόσημο, γιατί δεν τον έχουν αποκαλέσει ποτέ έτσι για να ξέρει πώς είναι. (Μην μου πείτε για το «π***τσαράς», είναι τίτλος τιμής και σημαίνει εκτός από προσόντα, και φυσική ρώμη). Οπότε σας χωρίζει και η διαφορά ελευθερίας, και ο ίδιος ο κώδικας επικοινωνίας.

Δεν χρησιμοποιούν όμως όλοι οι άντρες αυτή τη λέξη, ούτε αισθάνονται όλοι οι άντρες ότι πρέπει να πουν στους φίλους τους ποια βρίσκουν επιθυμητή για σεξ και ποια όχι. Ελπίζω να το ξέρεις και αυτό. Δεν είναι απόπειρα για #notallmen. Το λέω για να μη νομίζεις ότι όλοι ίδιοι είναι και άρα πρέπει να υπομένεις (γενικά). Δεν είναι, και δεν είσαι υποχρεωμένη.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

42 points
Upvote Downvote

33
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
19 Θέματα σχολίων
14 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
23 Συντάκτες σχολίων
HulaΑεράκιPiripiriblacktulipIsabella Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Έχει τύχει να μου πει ο άντρας μου πως αυτή είναι πολύ ωραία γυναίκα κι εγώ να του πω πως κάποιος είναι πολύ ωραίος γκόμενος ή πολύ ωραίος άντρας. Κανείς από τους δύο μας δεν ενοχλήθηκε, μάλιστα συμφωνήσαμε πως όντως έτσι είναι.

Όμως το “μουνάρα” ή το “κ***λαρος” (που δεν ξέρω τί είναι) είναι διαφορετικό και χρήζει απάντησης “σιγά ρε γαμήκουλα”, συνοδευόμενης με ύφος άντε-από-δω-καλό-μου.

Kleopatra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Καύλαρος, μάλλον. (το γράφω για να δω αν θα περάσει το σχόλιο)

Femme Farfalle
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Ακούω συνέχεια εντωμεταξυ γυναίκες να αποκαλούν έναν ωραίο άντρα “μούναρο”. Αυτό πάλι, που το πάτε;; (Μάλλον θα περάσει κι αυτό το σχόλιο! 😉)

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Τι να σου πω, δεν καταλαβαίνω την έκρηξη σου, αλλά ειλικρινά δεν την καταλαβαίνω. Μιλούσε με ένα φίλο και είπε για μια άλλη γυναίκα ότι είναι πολύ ωραία. Οκ, μουναρα,ναι, ατυχής λέξη, όχι και η καλύτερη, αλλά δεν είναι το πρόβλημα αυτό. Δεν το είπε σε σένα, δεν το είπε σε αυτήν, μιλούσε με έναν φίλο του. Πού να ακούσεις τι λέω εγώ με τις φίλες μου για άντρες. Εσένα τώρα σε τρώει γιατί το βλέπεις εγωιστικά. Πώς γίνεται να λέει μια άλλη μουναρα ενώ είμαστε μαζί. Ε το ότι τη λέει δε σημαίνει ότι τη θέλει, ή ότι δε… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ε μα επιτέλους κάποιος το είπε! Και να την έλεγε πολύ όμορφη και θηλυκή το ίδιο θα ένιωθε η κοπέλα του γκαραντι! Εμένα μαρέσει αυτή η λέξη,ειναι όντως πολύ ενθουσιώδης δεν θα θιγομουν αν με έλεγε κάποιος έτσι, γιατί να μην είναι τιμητικό το να είσαι πανέμορφη και σούπερ σεξι πέραν πάσης αμφιβολίας?Το πουτσαρας είναι πολύ πιο αντικειμενοποιητικο που εννοεί ακριβώς αυτό το σημείο και τίποτα άλλο, δηλαδή μπορεί αυτός να την έχει μεγάλη αλλά να είναι άσχημος,το μουναρα αναφέρεται πάντα σε μια πολύ όμορφη και χοτ γυναίκα γενικά. Συμφωνω ότι δεν θα ήταν το ίδιο αν το έλεγε στην… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

“Δεν τιμάει την κοπέλα του όταν σχολιάζει με αυτό τον τόσο ενθουσιώδη χαρακτηρισμό μια άλλη γυναίκα”;
Καταλαβαίνω πώς το λες, αλλά πρώτον οι πράξεις του έχουν αντίκρισμα στον ίδιο, όχι σε ΄σένα.

Και δεύτερον, δεν είναι ενθουσιώδης χαρακτηρισμός. Εσύ αν μάθαινες ότι κάποιος παλιός συμφοιτητής σε αποκαλεί μουνάρα με τους φίλους του θα ένιωθες κολακευμένη; Φυσικά και μπορεί να βρίσκουμε ελκυστικούς άλλους ανθρώπους ενώ είμαστε σε σχέση, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα είναι να αποκαλούμε άγνωστες γυναίκες μ***άρες. Γενικά να τις υποτιμάμε.
Και όχι μόνο τις άγνωστες, όλες.

Δηλαδή τώρα κάπως μου φαίνεται ότι εσύ ζήλεψες, εγώ ξενέρωσα.

Δε φωνάζω, έτσι είναι η φωνή μου
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σκέφτομαι πως “μουνάρα” θα μπορούσαν να αποκαλέσουν και μια γυναίκα που θαυμάζουν γενικά, θέλοντας να τονίσουν πως τους αρέσει πολύ σε εμφάνιση. Δεν το βρίσκω απαραίτητα σεξιστικό ή προσβλητικό. Αυτό που παρατηρώ, ωστόσο, είναι ο κώδικας επικοινωνίας των φίλων, που μπορεί να φωτίζει και άλλες πτυχές των χαρακτήρων τους. Μπορεί και όχι, υπάρχει και ο στιγμιαίος χαβαλές. Όπως τη βρίσκει κανείς!

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

ΔΦ,ΕΕΦΜ, συμφωνώ πολύ και με τα 2 σχόλια που έγραψες. Αυτό, ειδικά, για τον τρόπο που επικοινωνεί ο άλλος με την παρέα του είναι πολύ σωστό. Εγώ δεν θα ήθελα παρτίδες με κάποιον που μιλάει έτσι με τους φίλους του, με ενοχλεί. Επίσης, να επισημάνω ότι δεν είναι το ίδιο να σχολιάζεις με τη σύντροφό σου άλλες και το να σχολιάζεις με την παρέα σου και να σε ακούει η σύντροφος. Καλά κάνουν οι φίλες σχολιάστριες και είναι κουλ με αυτές τις συζητήσεις με τους συντρόφους τους, αλλά η γράφουσα αναφέρεται σε κάτι διαφορετικό.

lizard
Μέλος
Συμμετέχων

“Δηλαδή τώρα κάπως μου φαίνεται ότι εσύ ζήλεψες, εγώ ξενέρωσα.”
Αυτό ακριβώς!

Δε φωνάζω, έτσι είναι η φωνή μου
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όταν ακούω ανθρώπους να εκφράζονται έτσι για άλλους ανθρώπους ξενερώνω. Είμαι συντηρητική, τι να πω, θενκ γιου βέρι ματς. Χάου μπου γιου μπου. Προτιμώ να τους αφήνω να κάνουν παρέα με τους υπόλοιπους “Πω, τι κωλάρα”, “Τι καύλα είσαι εσύ”, “Τον έκανε το πουτανάκι της”, “Έλα ρε μαλάκα, μην είσαι μαλάκας”, και λοιπούς.

Επίσης, είμαστε σίγουροι πως δεν ήθελε να το ακούσεις; Δεν θα πήγαινε το μυαλό μου εκεί, αλλά μ’αυτά που ζούμε…

Moodus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι γιατί ο άνδρας έχει κοινωνικοποιηθεί ότι το σεξ είναι εργαλείο κυριαρχίας και επιβολής…αντίθετα με τις γυναίκες όπου το σέξ στην κοινωνικοποίσή τους σημαίνει εργαλείο ταπείνωσης και εκφοβισμού.Το πρόβλημα δεν είναι η λέξη “μο*νί” ή πο*τσα” αλλά το τι συμβολίζουν αυτά στο πλαίσιο της σεξουαλικής κοινωνικοποίησης.

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Αυτό που περισσότερο με στεναχωρεί είναι ο υπότιτλος,”μήπως είμαι παρανοϊκή?”
Με στεναχωρεί γιατί το εχω σκεφτεί πολλές φορες, γιατί το έχω ακούσει άλλες τόσες από φίλες, γιατί το βλέπω τώρα εδώ. Σε όλα τα συστήματα οι μη ευνοούμενοι, οι καταπιεσμένοι νιώθουν ότι παραλογίζονται όταν βλέπουν το μέτρο της επικράτησης του άλλου σε βάρος τους? Κοίτα τις επαναστάσεις, το φυλετικό. Ένιωσε ο εργάτης ή ο σκλάβος παράλογος ? Μπορεί να ενιωσε αδύναμος ή μόνος αλλά παράλογος όχι, τον έπνιξε το δίκιο του. Οι γυναίκες οδηγουμαστε στο να νιώθουμε έτσι υπονομευοντας την υγιή αντίδρασή μας απέναντυ στην αδικία που ζούμε.

Depth of Scan
Μέλος
Συμμετέχων

Η ερώτηση είναι ενδιαφέρουσα γιατί δείχνει την πατριαρχία σε όλο της το μεγαλείο και το πόσο μας έχει επηρεάσει στο μεγάλωμά μας (άντρες και γυναίκες). Και εξηγώ τι εννοώ. Είμαι straight άντρας 45 χρονών και θα μου ήταν αδιανόητο να αναφερθώ σε μία γυναίκα σαν μουν@ρ@, παρουσία οποιασδήποτε άλλης γυναίκας (όχι μόνο της συντρόφου μου) σε μια κουβέντα. Ακόμα και με φίλες ετών, που νιώθω και μιλάω άνετα, μπορεί να πω γκομενάρα το πολύ. Από την άλλη μου φαίνεται φυσικότατο (και το έχω κάνει πολλάκις) όταν είμαι σε παρέα με άντρες φίλους να αναφερθώ σε κάποια κοπέλα ως μουν@ρ@. Μάλιστα… Διαβάστε περισσότερα »

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Προφανώς και ο τύπος χρησιμοποιεί τη λέξη γιατί δεν τον έχουν αποκαλέσει ποτέ έτσι, αλλά το χωρίς πρόσημο(για αυτόν) σημαίνει και χωρίς αρνητικό πρόσημο. Στο μυαλό του (και της πλειοψηφίας κόσμου) μουναρα=πολύ όμορφη γυναικα και/ή σεξουαλική για τα γούστα μας. Αντί να πει όμορφη και σέξυ είπε μουναρα. Εγώ δεν κατάλαβα αν το πρόβλημα είναι (και) η επιλογή της λέξης, δηλαδή αν εκφραζόταν με ενθουσιασμό αλλά πιο κόσμια πάλι θα ζήλευες;(νομίζω ναι) Πάντως αυτά είναι προσωπικά και δεν ξέρω γιατί ζητάτε γνώμη για τέτοια πράγματα. Εμένα η ιστορία δε θα με πείραζε καθόλου. Όλα είναι θέμα προσωπικών ορίων. Αντίστοιχα (χωρίς… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

“για μένα είναι υποκρισία να μου λες ότι το πρόβλημα είναι που εξωτερίκευσα τη σκέψη μου σε ένα φίλο μου.”
Άρα, αφού του συντρόφου σου δεν τού αρέσει η {υποκρισία} , φαντάζομαι ότι θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να εξωτερικεύουν τις σκέψεις τους και να τού λένε κατάμουτρα τι σκέφτονται για αυτόν, ακριβώς με τα λόγια που το σκέφτονται, σωστά;

blacktulip
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με μια μακροχρόνια σχέση δε συνεπάγεται ότι ο εκάστοτε συμβαλλόμενος θα γίνει τυφλός. Είναι ελεύθεροι, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, να σχολιάζουν με τους φίλους τους και στο πλαίσιο της κουβεντούλας να εκφέρουν μια γνώμη. Αυτό δε σημαίνει ότι δε σέβονται τη σχέση τους. Δεν φλέρταρε – έκανε ένα σχόλιο στον φίλο του το οποίο κρυφάκουσες. Αναρωτήσου, εάν δεν έλεγε “μουνάρα” και έλεγε “πολύ όμορφη γυναίκα”, θα ένιωθες την ίδια ενόχληση; Εάν όχι, γιατί; Είμαι κι εγώ σε μακροχρόνια σχέση εδώ και πέντε χρόνια. Χαίρομαι πολύ που όταν βλέπουμε μαζί εκπομπές σχολιάζουμε τους παρουσιαστές/παρουσιάστριες και όταν βλέπει ποδόσφαιρο… Διαβάστε περισσότερα »

lizard
Μέλος
Συμμετέχων

Αναρωτιέμαι αν θα γελούσε το ίδιο αν τον ρωτούσες “αχ ποιος είναι αυτός” για έναν πρώην συμφοιτητή του, συνάδελφο ή γείτονα.

blacktulip
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Προφανώς και έφερα αυτό το παράδειγμα για να δείξω πόσο άνετοι είμαστε μεταξύ μας. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με το περιστατικό της γραφούσας. Προφανώς και δεν θα ρωτούσα ποιος είναι αυτός με τέτοια διάθεση για κάποιον γνωστό μας. Άτοπη η σύγκριση σας.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Το “μουνάρα” σημαίνει θέλω-να-τη-βάλω-κάτω-να-της-βγάλω-τα-μάτια, το “πολύ όμορφη γυναίκα” είναι εντελώς διαφορετικό. Όπως και το “αχ ποιος είναι αυτός;” είναι πολύ διαφορετικό από το “θέμου τί καύλαρος”.

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Όχι απαραίτητα. Σημαίνει και απλά κουκλαρα

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Από την απάντηση της Λένας: “Η μ***άρα περιορίζει όλο τον (θηλυκό) άνθρωπο στο συγκεκριμένο εξάρτημα, και δεν είναι κολακευτική λέξη για τη γυναίκα που τη φέρει, ίσα ίσα δείχνει ότι είναι καλή για αυτό και τίποτα άλλο.”

blacktulip
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ ότι δεν είναι κολακευτική λέξη. Απλά έχει επικρατήσει μεταξύ ανδρών. Είναι σαν τη λέξη “Μ*λ*κας” που χρησιμοποιείται και χωρίς να είναι βρισιά πλέον.

blacktulip
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το “μουνάρα” στην ανδρική αργκό είναι απόλυτα συνώνυμο με το “πολύ όμορφη γυναίκα”. Δε σημαίνει “θέλω να τη βάλω κάτω” Απλά έτσι μιλούν με τους φίλους τους γιατί θέλουν να δείχνουν μάγκες (πατριαρχία γαρ).