Αγαπητή «Α, μπα»: Μήπως είμαι κακή φεμινίστρια;

Αγαπητή Α,μπα. Σε διαβάζω από αμνημονεύτων. Κυριολεκτικά γιατί ούτε που θυμάμαι από πότε ακριβώς. 2013; 2014; Η ερώτηση είναι: Είμαι κακή φεμινίστρια; Φεμινίστρια που υποκρίνεται; Και εξηγώ. Πριν πέντε χρόνια έπιασα δουλειά σε μία εταιρεία στον ιδιωτικό τομέα. Στην συγκεκριμένη εταιρεία έμεινα 2.5 χρόνια. Στην αρχή ως μέλος ομάδας. Έξι μήνες αργότερα παραιτήθηκε η υπεύθυνή μου και αρχηγός της ομάδας. Πριν φύγει με πρότεινε για προαγωγή. Το από πάνω αφεντικό, απάντησε πως είμαι μικρή – ήμουν τότε 28 – και αφήνει την ομάδα χωρίς αρχηγό το οποίο δημιούργησε πολλά προβλήματα πρακτικά αλλά και προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των μελών της ομάδας. Μας είχαν σπάσει ολονών τα νεύρα. Ήταν πολύ δύσκολη περίοδος. Και εκεί εγώ πείσμωσα. Γιατί αν και ‘μικρή’, πάντα πίστευα πως μπορώ να τα καταφέρω και πως είμαι έτοιμη. Και ανέλαβα δράση. Έκανα βήματα υπολογισμένα. Εντόπιζα και ιεραρχούσα τα προβλήματα και για το καθένα έβρισκα μία υλοποιήσιμη λύση την οποία παρουσίαζα στο από πάνω αφεντικό προκειμένου να μου πει να προχωρήσω ή να το αφήσω. Με τις συχνές μας συζητήσεις του δόθηκε και η ευκαιρία να με γνωρίσει καλύτερα και να δει τον τρόπο που σκέφτομαι γιατί μέχρι τότε μιλούσε με την πρώην υπεύθυνή μου κυρίως για τα θέματα της ομάδας. Και μετά από δύο μήνες έγινα όντως ο αρχηγός της ομάδας για τα επόμενα 2 χρόνια ώσπου έφυγα γιατί άλλαξα τομέα. Κι εδώ πλησιάζουμε και στην ερώτηση. Ένα από τα μέτρα που πήρα παράλληλα με όλα τα παραπάνω είχε να κάνει και με την εμφάνισή μου. Ήξερα πως σε αυτή την εταιρεία (ανδροκρατούμενη μέχρι τελικής πτώσεως) οι άνθρωποι/μάνατζερς έκριναν από αυτό που έβλεπαν – ασχέτως εάν εγώ συμφωνώ με αυτό ή όχι, έτσι είχε η κατάσταση. Και γρήγορα κατάλαβα πως για να τους κάνω να με δουν με άλλο μάτι (δηλαδή όχι σαν την ‘μικρή’) θα έπρεπε να δουλέψω λίγο το ντύσιμο και την εμφάνισή μου. Και αυτό έκανα. Άρχισα, λοιπόν, να βάφομαι πιο συστηματικά αλλά βασικά πιο συνειδητοποιημένα. Όχι εξτραβαγκαντ βάψιμο, φυσικό λουκ, αλλά έκανα πολύ μελέτη στο ίντερνετ για να δω τι μου ταιριάζει στο πρόσωπο και στον χαρακτήρα, ποια προϊόντα βολεύουν την τσέπη μου, κτλ, καθώς μέχρι τότε δεν βαφόμουν κατά βάση (λίγη μάσκαρα κι έξω απ το σπίτι). Άρχισα να φοράω πιο συχνά τακούνια. Πήγαινα πιο συχνά στο κομμωτήριο. Άρχισα να φοράω πιο συχνά φορέματα. Φρόντιζα γενικά τα ρούχα μου να είναι σικ και να με κολακεύουν. Οι εκπτώσεις είχαν γίνει ο καλύτερός μου φίλος. Όχι ότι πριν πήγαινα ατημέλητη στη δουλειά, αλλά δεν έκανα συνειδητή προσπάθεια. Θα ήθελα να τονίσω προς αποφυγή παρεξηγήσεων πως δεν φλέρταρα με κανέναν. Δεν χρησιμοποίησα ‘τα κάλλη μου’ για να ‘ανέβω’. Δεν πάτησα επί πτωμάτων. Δεν αδίκησα κανέναν συνάδελφο. Αλλά, χρησιμοποίησα συνειδητά την εικόνα μου ως μέρος του σχεδίου μου για προαγωγή. Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε και, ενώ δεν έχω αμφιβολία πως πήρα τη θέση γιατί είχα πράγματα να προσφέρω, καμιά φορά αναρωτιέμαι εάν αυτή μου η αντίδραση με κάνει κακή φεμινίστρια. Φεμινίστρια του άλλα-λέω-κι-άλλα-κάνω. Τι λές κι εσύ;

Ότι πω πω, τι μπέρδεμα είναι αυτό με τη λέξη φεμινισμός. Ούτε πυρηνική φυσική να ήταν. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε όλοι κάτι τόσο απλό; Ας πάμε όλοι μαζί, για άλλη μια φορά.

Ο φεμινισμός διεκδικεί ισότητα μεταξύ των φύλων και η λέξη έχει μέσα τη γυναίκα επειδή οι γυναίκες είναι κοινωνικά πιο κάτω. Ο φεμινισμός ΔΕΝ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ στις γυναίκες πώς πρέπει να χειρίζονται την εμφάνιση τους ώστε να μην χαρακτηριστούν, αυτό ακριβώς είναι που πολεμάει. Δεν μπορώ να φανταστώ άντρα να αναρωτιέται μήπως είναι τσούλος επειδή άρχισε να φοράει καλύτερα κοστούμια όταν άρχισε να διεκδικεί προαγωγή. Εσύ μπορείς;

Η εικόνα είναι πάρα πολύ σημαντική όταν διεκδικείς στην επαγγελματική ζωή, είτε είσαι άντρας, είτε είσαι γυναίκα. Η επαγγελματική και προσεγμένη εμφάνιση δείχνει ότι σέβεσαι το περιβάλλον σου και τους κανόνες του, και είσαι έτοιμη ή έτοιμος να παίξεις με αυτούς.

Επίσης, δεν υπάρχει καλή και καλή φεμινίστρια. Ας μην αρχίσουμε τον επίπλαστο ανταγωνισμό ΚΑΙ σε αυτό, είναι γκραν γκινιόλ. Ή είσαι ή δεν είσαι. Αν δεν είσαι, μπορεί να είναι επειδή δεν έχεις καταλάβει τι είναι φεμινισμός.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

66 points
Upvote Downvote

15
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
14 Συντάκτες σχολίων
zero-gravityXiao MeiAsterakiFlying GrandmaNya92 Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
aiyo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Καλά άσε, και εγώ προχθές πήγα να βγάλω τα φρύδια μου και ήρθε η Σιμόν ντε Μποβουάρ να με πλακώσει στις φάπες.

Nya92
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

χαχαχαχαχα

Μανδάμ Φρου Φρου
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Βρώμισε ο τόπος από πουτανίσκους με γραβάτα και hugo boss κουστούμ. Αρσενικά και θηλυκά πορνίδια, άκουσον άκουσον, προσπαθούν να συνυφάνουν το επαγγελματικό προφίλ τους με την εμφάνισή τους. Dress for the position you want, not the position you have, ποιος σας τα λέει αυτά τα μοντέρνα;

Μόνο ο Αλέξης μας παραμένει αγνό, σεμνό και τίμιο λαϊκό παιδί. Αμ την Παλόμα την είδες; Ξέπεσε κι αυτή στους στιλίστες επειδή την είπαμε ότι ντύνεται σαν χήρα, μου την είδε τώρα κι αυτή Καιτούλα του Κέμπριτζ. Τα ύστερα του κόσμου!

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Υπέροχη η λέξη που χρησιμοποίησες, γελάω ασταμάτητα

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Γιατί μπερδεύεις άσχετα πράγματα μεταξύ τους; Ο φεμινισμός διεκδικεί ισότητα. Δεν σου λέει να μην προσέχεις την εμφάνισή σου. Όποιες χρησιμοποιούν το πρόσχημα του φεμινισμού, για να είναι παντελώς ατημέλητες, τότε πολύ απλά δεν ξέρουν τι πρεσβεύει ο φεμινισμός.

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Ανέλαβες μία θέση ευθύνης. Ήσουν μικρότερη από τους περισσότερους συναδέλφους σου, αν κατάλαβα καλά. Η εμφάνιση βοηθάει πολλές φορές στο να επιβληθούμε. Βλέπουμε εμείς διαφορετικά τον εαυτό μας και έτσι μας βλέπουν διαφορετικά και οι άλλοι. Έκανες αυτό που έπρεπε να κάνεις, υιοθέτησες μία εμφάνιση που ταίριαζε στη νέα σου θέση, που έδειχνε ότι είσαι προσεκτική και μελετάς τα βήματά σου, ότι δίνεις σημασία στο σύνολο και στις λεπτομέρειες. Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ. Αν ήταν ένας άντρας στη θέση σου, ενδεχομένως να αγόραζε άλλα παπούτσια, καλύτερης ποιότητας ή να έκανε τη γραβάτα μόνιμο αξεσουάρ του ντυσίματός του ή θα… Διαβάστε περισσότερα »

Lady E
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

ΤΣΟΥΛΟΣ χαχα.
Αυτή η λέξη μου θύμισε την πρώτη μου προσωπική επαφή με τον φεμινισμό, (έκανα ένα μάθημα στη σχολή στην τρυφερή ηλικία των 19 και ένιωθα ότι I was blind and now I can see ) και πόσο καιρό με την κολλητή μου χρησιμοποιούσαμε τη λέξη τσούλος για να αντισταθμίσουμε την αδικία της λέξης τσούλας που υπάρχει μόνο για τις γυναίκες.

Εντάξει, ίσως όχι και πολύ καλή επιλογή, αλλά ήταν η πρώτη μας επαφή με όλα αυτά :/

Μιμομι
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

εγώ πουτάνος έλεγα 😀

Flying Grandma
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

στον αντίποδα του “ζήτω ο αθάνατος ελληνικός καραπούτανος” της Φλώρας

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Φεμινισμός είναι ακριβώς αυτό αγαπητή, να αλλάζεις το ντύσιμό σου για να πετύχεις τον στόχο σου και κανείς να μην σχολιάζει οτι αυτή πήρε προαγωγή λόγω εμφάνισης. Γιατί για έναν άντρα δεν θα το έκαναν. Εννοείται πως η εμφάνιση είναι σημαντική σε μια δουλειά και αντικατροπτίζει κατά κάποιον τρόπο το πόσο σοβαρά την παίρνεις. Φυσικά και το να πας με σκισμένο τζην δεν σε κάνει να δουλεύεις χειρότερα όμως ίσως στα μάτια του προισταμένου σου να δείχνει ασέβεια στον χώρο, ειδικά σε παραδοσιακές εταρείες. Με το να προσέξεις την εμφάνισή σου για να μην σε περνάνε για “μικρή” εδειξε επίσης… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

“χρησιμοποίησα συνειδητά την εικόνα μου ως μέρος του σχεδίου μου για προαγωγή” Δηλαδή αυτό που συμβουλεύουν πάμπολλα εγχειρίδια για επαγγελματική επιτυχία, σε γυναίκες και άνδρες. Πώς στην ευχή έφτασες να νομίζεις ότι είναι αντιφεμινιστικό, και πώς το συνέδεσες με το “using my looks to succeed”, που σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό, είμαι πολύ περίεργη να μάθω! Μη σκας βρε κορίτσι μου. Η προαγωγή στη θέση που ήθελες ήρθε επειδή απέδειξες την αξία σου και ότι βλέπεις την καριέρα σου σοβαρά. Η προσεγμένη εμφάνιση για έναν φιλόδοξο άνθρωπο είναι εξίσου σημαντική με τη γραφιστική επιμέλεια ενός site, ή το ξεψάχνισμα του βιογραφικού… Διαβάστε περισσότερα »

zero-gravity
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Εικόνων
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Μπορεί να μην έχει να κάνει αμιγώς με τον φεμινισμό. ‘Ομως παρ’όλα αυτά δεν είναι περιοριστικό και ίσως ανούσιο να πρέπει να ακολουθούμε και να διαιωνίζουμε τους παραδοσιακούς κωδικες ντυσίματος; Το να έχει κάποιος τατουάζ ή σκουλαρίκι στη μύτη ή να μην σου αρέσει το βάψιμο αν είναι γυναίκα δεν θα έπρεπε καποια στιγμή να αποσυνδεθεί απο την έλλειψη σεβασμού; Φίλη μου που έιχε χρειαστεί να επισκεφθεί γιατρό στη Γαλλία είχε μείνει άφωνη οταν ο φημισμένος γιατρός που τη παρέπεμψαν ήταν ένας τυπάκος με κοτσίδα σκουλαρίκια γενικά ένα hippie το έβγαζε. Και πολύ σοβαρός επαγγελματίας ήταν και ικανοποιημένη έμεινε. Δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Asteraki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Respect για την απάντηση σου Λένα !
Το γεγονός ότι είμαστε ακόμα ενοχικές για θέματα αυτονόητα στον επαγγελματικό στίβο δείχνει ότι τουλάχιστον εδώ έχουμε πολλά ακόμη βήματα να κάνουμε στην #metoo εποχή .

Xiao Mei
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Δε μπορώ με τίποτα να καταλάβω γιατί μερικοί άνθρωποι τρώνε όλη τους την ενέργεια να καλύψουν μια ανασφάλεια που έχουν μη τυχόν και τους καταλαβουμε, αντί να χρησιμοποιούν αυτήν την ενέργεια για να λύσουν την ανασφάλεια τους. Ειναι τοσο τραγικό να τσαλακωνομαςτε τέλος πάντων; Σου κλοτσαει κι εσένα αυτο με το σταιλινγκ που δε σου ταιριάζει πραγματικά. Πέταξέ το όλο αυτο το κουβάρι και ψάξε την ουσία του προβλήματος που καμία σχέση δεν εχει με το φεμινισμό.