Αγαπητή «Α, μπα»: Μιλάω τόσο πολύ αγγλικά που έχω ξεχάσει τα ελληνικά

Μιλάω με τους δικούς μου, διαβάζω βιβλία στα ελληνικά αν και αποφεύγω τις μεταφράσεις ξένων βιβλίων όταν μπορώ. Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Αγαπητή Αμπα! Λίγο πριν σκάσει κορωνοιος στην Ελλάδα έπιασα δουλειά σε αμερικανική εταιρία στην εξυπηρέτηση πελατών. Μιλάω σχεδόν 40 ώρες στα αγγλικά με τους πελάτες με αποτέλεσμα να έχουν βελτιωθεί τα αγγλικά μου. Έχω αρχίσει να δυσκολεύομαι στα ελληνικά όμως. Θέλω να πω μια λέξη αλλά δε μου έρχεται ποτέ στα ελληνικά. Συμβαίνει και μετά τη δουλειά να θέλω να γράψω μήνυμα και να ξεκινάω να το γράφω στα αγγλικά. Σε προηγούμενη περίσταση που έμεινα σε ξένη χώρα (άλλη γλώσσα που μάθαινα τότε) είχα επίσης πρόβλημα στο να βρω τις λέξεις. Θεωρώ ότι είναι θέμα του εγκεφάλου μου, κάποια επικοινωνία δε γίνεται καλά. Μιλάω με τους δικούς μου, διαβάζω βιβλία στα ελληνικά αν και αποφεύγω τις μεταφράσεις ξένων βιβλίων όταν μπορώ. Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Girl with the accent

Τίποτα, και δεν χρειάζεται κι όλας. Δεν είναι ζήτημα του δικού σου εγκεφάλου, συγκεκριμένα, είναι φυσιολογικό. Δεν πρόκειται να ξεχάσεις τα ελληνικά, αν φοβάσαι αυτό.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

31 points
Upvote Downvote

34
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
17 Θέματα σχολίων
17 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
26 Συντάκτες σχολίων
BookwormLobeliaΑεράκιAstanapan Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Αστεία ιστορία, με την αδερφή του κουμπάρου μου που πήγε για σπουδές στην Αγγλία και έμεινε εκεί. Εγώ λοιπόν δεν την ήξερα, αλλά είχα ακούσει ιστορίες, και καμιά δεν ήταν καλή. Στο γάμο του αδελφού της δεν ήρθε, ήθελε να βάλει μαύρο φόρεμα, της είπε η μάνα της όχι, νευρίασε και δεν ήρθε καθόλου. Ήρθε όμως στη βάφτιση του ανηψιού της. Τη βλέπω κι εγώ μέσα στην εκκλησία με ένα μαύρο καπέλο σαν του Μάικλ Τζάκσον και με πιάνουν τα γέλια. Και πάει ο ερμος ο πατέρας της κουμπαράς μου να της μιλήσει στα ελληνικά προφανώς, και ρε παιδιά του… Διαβάστε περισσότερα »

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Mitsi μου να σαι καλά!!😂😂Πόσο θα θελα να την γνωρίσω την αδερφή του κουμπάρου.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Μέντορας

ΟΛΟΙ ΜΑΣ, μισό να ξεσκονισω το αγγλικός μου, πώς λέμε ρε παιδιά “προσκυνήστε το είδωλο” στα εγγλεζικα;;;

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Μιλάμε είναι άλλου επιπέδου φάση η τύπισσα. Ας πούμε δε δίνει το κινητό της σε κανέναν γιατί είναι η φάση ότι είστε όλοι παρακατιανοι. Στην κουμοαραου αρνήθηκε να το δώσει με προφάσεις, και έμαθα ότι κάποτε όταν έκανε κάτι μαθήματα ήταν σε μια ομάδα με κάποιους άλλους φοιτητές και οι καθηγητές είχαν δώσει σε όλους τα τηλέφωνα των άλλων και την πήρε ένας για να κανονίσουν συνάντηση για την εργασία και τον έβρισε που τόλμησε να ψάξει και να βρει το τηλέφωνό της και να την ενοχλησει. Επίσης φήμες λένε ότι δεν κάνει σεξ, δεν ξέρουμε αν έχει κάνει γενικά,… Διαβάστε περισσότερα »

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Χαχαχαχ όσο πάει γίνεται και καλύτερο! Σχεδόν τη φαντάζομαι με Βικτωριανό φόρεμα, υπερτεράστιο καπέλο και γάντια για να μη λερώνονται τα βελούδινα χεράκια της 😂🤣

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Και ρε παιδιά είναι μια κοπέλα πανέμορφη, ειλικρινά είναι από τις πιο όμορφες γυναίκες που έχω δει, αλλά έχει φοβερά κόμπλεξ και ανασφάλειες, και εννοείται ότι οι γονείς της έχουν τεράστια ευθυνη για αυτό (αυτοί είναι άλλο ολόκληρο κεφάλαιο απαλεψιας, ενδεικτικά θα πω ότι στο γάμο των παιδιών σε κάποια φάση η μητέρα μου πρόσεξε ότι στεκοντουσαν πίσω της και ένιωσε άσχημα οπότε τους είπε αν θέλουν να περάσουν μπροστά και γυρνάει ο πατέρας και λέει στη μάνα εντελώς νευριασμένη και δυνατά ακούς εκεί, δε θα μας πει η κυρία που θα κάτσουμε! Χαμπάρι φυσικά ότι η κυρία που έλεγε… Διαβάστε περισσότερα »

Τσιτσίγκειος Πένα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Χαχαχα!😂Oh my God, I hate countryside, I miss London!

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έπαθε Άνθιμο Ανανιάδη 😂😂😂😂

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

η αλήθεια είναι ότι κι εμένα μου την έσπαγαν οι αγγλοσπουδαγμένοι που χρησιμοποιούσαν αγγλικές εκφράσεις στο λόγο τους, αλλά πιστεύω τώρα ότι είναι σε κάποιους μια ανεπάρκεια να χειριστούν διαφορετικές γλώσσες. Δεν έχω ζήσει ή σπουδάσει εξωτερικό, τα αγγλικά μου είναι χειρότερα από του Τσίπρα προφορικά, αλλά ένα γαμο-άρθρο έγραψα στα αγγλικά και έγινε μύλος το κεφάλι μου! Αν δε, βρεθώ για καμια ώρα να μιλάω με αλλοδαπό, τρελή ξεφτίλα, χάνω και τι πιο απλές λέξεις. Ίσως αυτό να εννοεί η γράφουσα. Αλλά έχω γνωρίζει και άτομα που περνάνε από τη μία γλώσσα στην άλλη για πλάκα και με τέλεια… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάντως και εμένα μου έχει συμβεί να λέω λέξεις στα αγγλικά όταν ειμαι Ελλάδα γιατί δεν μου έρχετε εύκολα η ελληνική λέξη. Ο αδερφός μ νευριάζε και νόμιζε ότι την έχω ψωνίσει. Επίσης γνώρισα κοπέλα που ζει χρονιά Αγγλία και μου είπε μου έχουν πει ότι έχω προφορά στα ελληνικά Αλλά δεν το νομίζω. Όντως είχε προφορά αλλά δεν φαινόταν να το αντιλαμβάνεται. Πιστεύω ότι αν για χρόνια μιλάς ελάχιστα ελληνικά μπορεί να μη τα ξεχάσεις σίγουρα όμως το λεξιλόγιο σου θα πτωχεύσει και ίσως αποκτήσεις προφορά

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επίσης όταν ήμουν Ελλάδα και έβλεπα Έλληνες του εξωτερικού να μιλάνε μεταξύ τους αγγλικα μου φαινόταν περίεργο και νόμιζα ότι είναι ψώνια. Πλέον κατάλαβα ότι όντως είναι πιο εύκολο αν έχουν πάει σε αγγλικά σχολεία και μιλάνε ελληνικά κυρίως στο σπίτι.

silverin
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σιγά πουλάκι μου
Slow down my little bird

S. Hamilton
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το καταλαβαίνω, έχω το ίδιο θέμα συνεχούς εναλλαγής τριών γλωσσών εδώ και χρόνια και νομίζω ότι στο τέλος δε θα μιλάω καλά καμία γλώσσα. Τα ελληνικά δεν τα ξεχνάς σε καμία περίπτωση (τύπου πως-το-λέτε-εσείς-αυτό-στο-Ελλαντα) αλλά κάποιες φορές έρχεται στο μυαλό πρώτα η ξένη λέξη, ειδικά σε συγκεκριμένα θέματα. Η ξεκινάς ελληνικά, λες μια λέξη στα αγγλικά και μετά ασυναίσθητα συνεχίζεις αγγλικά. Μια ομορφιά δηλαδή. Νομίζω κι εγώ δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Ίσως να μην το διατυμπανίζεις δεξιά κι αριστερά σαν την θεία απ το Σικάγο (δε λέω ότι το κάνεις, αλλά ξέρω ότι συμβαίνει και είναι αστείο για καποιον… Διαβάστε περισσότερα »

mm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Αστεία ιστορία: έχουμε συγγενείς Κρητικούς που έχουν όμως αρκετά παρεδώσε με Αθήνα. Ειδικά ο ένας ζει τον μισό χρόνο Αθήνα και τον μισό Κρήτη. Μου έχει τύχει πολλές φορές να καθόμαστε να μιλάμε στο τραπέζι και να μιλάει με Αθηναϊκή προφορά. Θα του ξεφύγουν 1-2 ιδιωματισμοί, αλλά η προφορά και ο ρυθμός της κουβέντας είναι καθαρά Αθηναϊκή. Έτσι όμως και χτυπήσει το τηλέφωνο και είναι από την Κρήτη, στο δευτερόλεπτο αλλάζουν όλα και αποκτάει 100% καθαρή Κρητική προφορά σαν να μην έφυγε ούτε στιγμή από το χωριό του. Δεν το κάνει επίτηδες ο άνθρωπος και μάλλον δεν το συνειδητοποιεί, απλά… Διαβάστε περισσότερα »

saligari
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το έχω παρατηρήσει κι εγω με πολλούς φίλους και τις τοπολαλιές τους. Χτυπάει το τηλεφωνο και ξαφνικά αλλάζουν εντελώς προφορά! Είναι πολύ γλυκό! Νομίζω ειναι μια έμφυτη ανάγκη να προσαρμόσεις τον τροπο που μιλας με τον τροπο του άλλου για να νιωσεις πιο κοντα του..

Bookworm
Μέλος
Συμμετέχων

Σε διαβάζω καιρό Α, μπα και συνήθως συμφωνώ σε αυτά που λες λ, όπως και τωρα. Κατοικώ σε μυστηριώδη χώρα στην Ευρώπη και μιλάω τη γλώσσα κάθε μερα όλη μερα εδώ και χρόνια. Με τα ελληνικά δεν είχα σχεδόν ποτέ θέμα. Μου φαίνεται λίγο ‘bourgeois” αυτό το ο εγκέφαλος μου ξεχνάει τα ελληνικά. Μου θυμίζει κάτι φίλους που είχα που όταν πήγαν Ερασμους και γύριζαν πάντα έλεγαν «αχ πως το λένε αυτό, δε θυμάμαι πια!». Τελείως τραγικό. Να διαβάζεις lifo, βιβλία και ελληνικές ταινίες. Και ζεις και στην Ελλάδα. Τρατζικ.

το έξυπνο πουλί
Μέλος
Συμμετέχων

Εγώ από την άλλη διαφωνώ φουλ με αυτό το σχόλιο. Συνειδητοποίησα ότι όταν μιλάω όλη μέρα μια ξένη γλώσσα, πολύ γρήγορα ξεχνάω λέξεις σε πρώτο χρόνο. Δε λέω ότι ξεχνάω τα ελληνικά μου, μια χαρά μιλάω. Αλλά ναι, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αρχίζει να εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο κατά το οποίο διάφορες λέξεις μου έρχονται πρώτα στην ξένη γλώσσα και με τίποτα στα ελληνικά. Και δεν είμαι και η μόνη, τουλάχιστον στον κύκλο μου. Από το σχόλιο νιώθω ότι σε ενοχλεί πολύ αυτό το φαινόμενο γιατί έτυχε οι φίλοι σου οι ερασμίτες να το χρησιμοποιήσουν ίσως λίγο παραπάνω όλο… Διαβάστε περισσότερα »

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Και ”γώ διαφωνώ. Μιλάω σχεδόν καθημερινά τρεις γλώσσες εδώ που είμαι, οι δυο μάλιστα μητρικές. Παθαίνω συχνά πυκνά μεγάλο λαλά, να μη μου έρχεται η λέξη σε καμία γλώσσα ή εκεί που μιλάω Ολλανδικά ξαφνικά να πετάω Ελληνικά. Αφού έχω σκεφτεί να πάω σε γιατρό, μην έχω πάθει πρόωρο Αλτσχάιμερ ή μίνι εγκεφαλικό. Ειδικά τις μέρες που είμαι κουρασμένη το πράγμα χειροτερεύει. Το ότι δε σου συνέβη εσένα δε σημαίνει πως δε συμβαίνει γενικά. Απλά είναι και λίγο το πως το παρουσιάζει κανείς. Συμφωνώ πολύ με το έξυπνο πουλί για το λόγο που μπορεί να σε ενοχλεί αυτό που έκαναν… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ και εγώ. Ακόμα και μετά από το Έρασμος που κρατησε μόνο 5 μήνες γύρισα Ελλάδα και ενώ μιλούσα ελληνικά με τη μητέρα μου χρησιμοπουσα ιταλική λέξη στη συζήτηση χωρίς να το καταλάβω και μετά με ρώτησε τι σημαίνει αυτό . Εγώ ήμουν σε φάση ποτέ το είπα; επισης μου ειχε κανει εντυπωση οταν ημουν ιταλια οτι ειχα δει ονειρο και ξυπνησα μιλωντας ιταλικα. Καλο ειναι να μην κρινουμε με βαση τις δικες μας εμπειριες που ισως ειναι διαφορετικες και είμαστε πιο ανοιχτοί. Στην Αγγλία και επειδή μιλάω 4 γλώσσες αν όχι καθημερινά συχνά είχα αρχίσει να ανησυχώ γιατί ένιωθα… Διαβάστε περισσότερα »

Αεράκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ ζω στην Ελλάδα αλλά κάθε μέρα στη δουλειά μου μιλάω στα αγγλικά αρκετές ώρες, διαβάζω στα αγγλικά, γράφω στα αγγλικά. Επίσης έχω και κάποιους συγγενείς που βλέπω κατά καιρούς και μιλάμε στα αγγλικά (επειδή είτε τα ελληνικά τα έμαθαν στο εξωτερικό είτε δεν ξέρουν καθόλου). Σε φιλικό σπίτι έχει τύχει κάποιες φορές στην κουβέντα να μου έρχεται αγγλική λέξη και να δυσκολεύομαι να βρω την αντίστοιχη ελληνική λέξη. Αν ο άλλος καταλαβαίνει αγγλικά μπορεί να χρησιμοποιήσω αυτήν αν όχι θα προσπαθήσω να το πω με άλλα λόγια. Στους φίλους μου είχε φανεί περίεργο και με ρώτησαν οπότε προσπάθησα να… Διαβάστε περισσότερα »

Bookworm
Μέλος
Συμμετέχων

Εύστοχα τα σχόλια των περισσότερων, αρνούμαι να δεχθώ όμως ότι δεν είμαι ανοιχτόμυαλη. Δεν είναι ότι θεωρώ ότι όλοι είναι ψωνισμένοι, αλλά οι περισσότεροι είναι σορρυ κιόλας. Και πραγματικά μου φαίνεται απίστευτο αν έχεις ένα πολύ καλό επίπεδο Ελληνικών και όχι δημοτικού να ξεχνάς την ίδια σου τη γλώσσα. Αν το παρατηρείτε να γίνεται συχνά, μάλλον πρέπει να ξεσκονίσετε παραπάνω τα Ελληνικά.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ίσως είσαι μικρή σε ηλικία. Εγώ που ήρθα στην αγγλία μεγάλη, αυτό που περιγράφεις δεν το έχω πάθει αλλά βλέπω πως μερικές λέξεις μου έρχονται στα αγγλικά πιο γρήγορα απ’ότι στα ελληνικά. Αυτό που με στεναχωρεί είναι που κάνω λάθη γραμματικά που παλιά δεν έκανα. Φαντάζομαι όμως είναι φυσιολογικό.

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μην αρχίσεις μόνο να λές στους δικούς σου “αχ πώς το λέτε εσείς εδώ;” γιατί θα γελάσει πολύς κόσμος..

dex_
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Νο γουέι φιλεναδα! ανμπιλίβαμπολ!

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Βρε μπατ ποσιμπολ

stephiestep
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Γεια σου! 🙂 Σε παρακαλώ, μην βάζεις τον εαυτό σου στη γωνία. Είναι απολύτως λογικό η σκέψη να κάνει tune in με την κυρίαρχη γλώσσα της εργασίας σου. Να σε αφουγκράζεσαι, να έχεις αυτοπεποίθηση, να λες αυτό που σκέφτεσαι. Είναι μια διαρκής εξέλιξη η γλώσσα, τώρα προέκυψε αυτό, θα προσαρμοστείς σε αυτό, δες το σαν ένα είδος περιπέτειας. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα επικοινωνίας, αυτό που περιγράφεις είναι κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά συχνά όταν ένα άτομο εκτίθεται διαρκώς σε μία γλώσσα που ναι μεν τη γνωρίζει σε άριστο βαθμό αλλά δεν είναι η μητρική του.

Kira K.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και πού ‘σαι ακόμα!!! Φαντάσου να μεγαλώνεις σε οικογένεια που μιλάει δύο γλώσσες, στο σχολείο/ δουλειά να έχεις μια τρίτη επίσημη και στην καθημερινότητα σου να πρέπει να συνεννοείσαι σε τέταρτη ανεπίσημη (ναι, υπάρχει αυτή η περίπτωση!). Όντως κάποια γλώσσα περιορίζεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις και η απόλυτη πολυγλωσσία για εμένα είναι λίγο δύσκολη, αν όχι χίμαιρα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Μου φαίνεται ότι το μυαλό σου έχει βρει ενδιαφέρον στα αγγλικά και σου λέει ότι αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά σου. Παρόλα αυτά, επειδή μεγάλωσες με ελληνικά δεν πρόκειται να τα ξεχάσεις. Η δυσκολία μάλλον έχει να κάνει με… Διαβάστε περισσότερα »