Αγαπητή «Α, μπα»: Μια σχέση δεν αρκεί να είναι μόνο στο κεφάλι μας

Μπορείς να τα αναλύσεις λίγο παραπάνω

Αγαπητή Α, μπα, Μπαίνοντας στον λογαριασμό μου ώστε να κάνω σχόλιο σε σημερινή καταχώριση είδα ότι είχα κάνει μια ερώτηση σε σχόλιο παλιότερα σε σχέση με την ερ.7 από 16/2/2017. Διάβασα το σχόλιο και αναζωπυρώθηκε η περιέργεια που είχα τότε. Στο σχόλιο λοιπόν, ρωτάω τι εννοείς όταν λες “Η σχέση είναι εντελώς άλλο πράγμα, γιατί σε αντίθεση με τον έρωτα, δεν αρκεί να είναι μόνο στο κεφάλι μας. Χρειάζεται και συνεργασία, και αναγνώριση από τους γύρω. ” Ποιοι είναι αυτοί οι γύρω; Τον κοινωνικό περίγυρο; Θεωρείς οτι ειναι τοσο σημαντικός για μια σχέση; με εντυπωσιάζει η βαρύτητα που δίνεις σε αυτό. Αν μπορούσες να το αναλύσεις λίγο παραπάνω θα το διάβαζα με πολύ ενδιαφέρον! Σε ευχαριστώ!

Ναι, οι γύρω είναι ο κοινωνικός περίγυρος. Ναι, είναι πολύ σημαντικός σε μια σχέση. Δεν δίνω εγώ βαρύτητα, η βαρύτητα των γύρω είναι δεδομένη. Δεν γίνεται να μην δίνεις σημασία στους γύρω γιατί δεν ζεις μόνη σου, ούτε ζεις μόνο με τον σύντροφο σου. Έχεις συγγενείς και φίλους. Τους χρειάζεσαι. Τους χρειάζεσαι για πολλούς λόγους, είναι ζήτημα επιβίωσης να κρατάς ένα κοινωνικό δίχτυ γύρω σου. Αν για κάποιο λόγο οι συγγενείς και οι φίλοι δεν εγκρίνουν τη σχέση σου μπορούν να σου κάνουν τη ζωή πάρα πολύ δύσκολη χωρίς να προσπαθήσουν καθόλου.

Το πιο εύκολο είναι η κοινωνική απομόνωση, και είναι κάτι πολύ βαρύ, πολύ δύσκολο, και δεν επιβιώνει ζευγάρι έτσι. Δεν είναι απλά δύσκολο να ζεις χωρίς συμμάχους, χωρίς άλλους ανθρώπους γύρω σου. Είναι επικίνδυνο για την ψυχική σου υγεία. Πολλά ζευγάρια δεν δημιουργήθηκαν καν γιατί κανείς από τους δύο δεν άντεχε τον πόλεμο και την αποδοκιμασία, και πολλά ζευγάρια συνεχίζουν να υπάρχουν παρά την αμοιβαία δυστυχία, επειδή στα χαρτιά και τους εξωτερικούς παρατηρητές φαίνεται να υπάρχει συμβατότητα. Ηλικία, κοινωνική θέση, επάγγελμα, μόρφωση, εμφάνιση, όλα αυτά είναι κουτάκια που πρέπει να τσεκάρουν οι παρατηρητές για να δώσουν έγκριση. Και όσο πιο καθολική η έγκριση, τόσο πιο περιζήτητο και ισχυρό το ζευγάρι. Τόσο περισσότεροι οι σύμμαχοι.

Είναι αφέλεια το «ας πουν ό,τι θέλουν οι άλλοι» όταν οι άλλοι είναι όλοι, μα όλοι οι άλλοι. Αυτή η φράση είναι καλή όταν οι άλλοι είναι κάποιοι άλλοι που είναι μακριά μας και δεν επηρεάζουν τη ζωή μας με άμεσο τρόπο. Όταν οι άλλοι είναι οι γονείς, οι κολλητοί, τα αδέρφια, οι συνάδελφοι, δεν γίνεται να αγνοούμε τι λένε.

ΥΓ. Εξαιρέσεις είναι οι άνθρωποι που θέλουν να είναι μόνοι τους σε σημείο ερημίτη, και οι πάρα πολύ πλούσιοι. Εξαιρέσεις είναι επίσης οι άνθρωποι που έχουν το σθένος να επιβάλουν την διαφορετικότητα τους στους άλλους, τόσο σθένος που οι άλλοι δεν έχουν επιλογή παρά να υποκύψουν. Παίρνει πάρα πολύ χρόνο και ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του ζευγαριού.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

58 points
Upvote Downvote

25
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
14 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
14 Συντάκτες σχολίων
βλαχάκι(το)tsikampoumno_rootsVelayEva Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Με αφορμή την παρατήρηση της Λένας ότι οι πλούσιοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν την προσωπική τους ζωή όπως θέλουν, να πω ότι αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι γυναίκες πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε οικονομικά αυτόνομες. Γιατί αν η επιβίωση σου εξαρτάται από κάποιον άντρα (πατέρα, αδερφό, σύντροφο, γιό) αυτός θα καθορίζει και το πώς θα ζεις την ζωή σου.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Εξαρτάται από τον περίγυρο και εξαρτάται και από τη σχέση. Εντάξει επηρεάζει ο περίγυρος, αλλά τόσο ώστε να χαλάσει μια καλή σχέση; Κι αν χαλάσει η σχέση από τον περίγυρο δεν εμπίπτει σε αυτό που λέμε τόσο καιρό “δεν έχεις πρόβλημα με αυτούς, με τη σχέση σου έχεις;”. Άλλες τόσες φορές δεν έχουμε πει “αν οι παρέες δεν σου ταιριάζουν, άλλαξε παρέες;” Η μόνη περίπτωση που μπορώ να σκεφτώ και βρίσκει εφαρμογή η απάντηση είναι η σχέση με παντρεμένο. Διαφορετικά κάποιος που κάνει ή κρατάει σχέσεις ανάλογα με το τί λένε οι γύρω, είναι κάποιος με θέματα τα οποία χρειάζονται… Διαβάστε περισσότερα »

polychroma
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν @ σύντροφός σου είναι του ιδίου φύλου και είσαι σε χώρα που είναι παράνομο σίγουρα σε επηρεάζει ο περίγυρος. Αν είσαι σε πολυγαμική σχέση και είναι κάτι που δεν εγκρίνει ο περίγυρός σου θα έχεις πάλι δυσκολίες. Επίσης το να είσαι σε θέση να αδιαφορείς για τους άλλους σημαίνει ότι δεν έχεις οικονομικά προβλήματα, προβλήματα υγείας ή άλλους λόγους που κάνουν π.χ. την στήριξη από την οικογένεια απαραίτητη.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Έχεις δυσκολίες οκ, αλλά σε κάνουν να αφήσεις τη σχέση ή να μην κάνεις σχέση καθόλου;

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ε ναι no_roots. Δηλαδή το να κάνεις σχέση με άτομο του ίδιου φύλου σε χώρα που αυτίο θεωρείται παράνομο το λες απλα “έχεις δυσκολίες;”

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Δηλαδή αν ο περίγυρος (συγγενείς, κολλητοί, συνάδελφοι) είναι αντίθετοι στην ομόφυλη σχέση σου, δεν θα την κάνεις; Αυτό λέω. Δυσκολίες υπάρχουν ναι, όπως δυσκολίες υπάρχουν και σε αλλόθρησκα ζευγάρια και σε ζευγάρια διαφορετικής κοινωνικής τάξης κλπ. Δεν θα γίνει ή δεν θα προχωρήσει η σχέση οπότε;

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Κάποιοι άνθρωποι δεν επιλέγουν να παίξουν αυτήν την μάχη. Δεν νομίζω οτι σημαίνει οτι δεν ήθελαν τον έρωτα τους, αλλά ίσως γι αυτούς, αυτά που θα έχαναν θα ήταν περισσότερα ή σημαντικότερα. Υπάρχουν και δηλοί άνθρωποι επίσης.

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Και τι θα κάνει ένα ομοφυλόφιλο άτομο σε περίπτωση, που η σχέση του θεωρείται παράνομη ή για να μην πιάσουμε αυτό το ακραίο σενάριο σε περίπτωση που γονείς, συγγενείς και φίλοι (βλέπε Ελλάδα) απορρίπτουν αυτό το μοντέλο; Δεν θα κάνει ποτέ σχέση;

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Τώρα σοβαρά δεν γνωρίζετε περιπτώσεις ανθρώων που κάνουν σχέσεις αντίθετες με την σεξουαλικότητα τους μόνο και μόνο γιατί δεν θέλουν να συγκρουστούν; (να συγκρουστούν με τα συμφεροντά τους, με την οικογένεια τους, το περιβάλλον τους κλπ.)

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Πρέπει να τα ¨σπάσει” με γονείς και φίλους, θεούς και δαίμονες. Και δεν μπορούνε/θέλουνε όλοι να το κάνου αυτό. Και φυσικά όλοι ξέρουμε περιπτώσεις στην όμορφη ελληνική επαρχεία παντρεμένων ομοφυλόφιλων, με παιδιά και στάτους, που ο κόσμος το έχει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι.
Μα πολυ΄εντύπωση μου κάνουν οι απορίες σας ρε παιδια…

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Οκ πιάσατε τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά η απάντηση δεν ήταν μόνο για αυτά. Όπως και να ‘χει, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, αλλάζεις περίγυρο αν θες, πόλη, χώρα, κάνεις κάτι, δεν λες α δε θα με δεχτεί ο μπαμπάς ή το αφεντικό ή ο φίλος από το σχολείο και ζεις στην τρύπα σου. Ή αν το κάνεις τέλος πάντων, τότε έχεις άλυτα θέματα που χρειάζεται να λύσεις.

tsikampoum
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

“Όταν οι άλλοι είναι οι γονείς, οι κολλητοί, τα αδέρφια, οι συνάδελφοι, δεν γίνεται να αγνοούμε τι λένε.”
Δε θα συμφωνήσω, ειδικά για συναδέλφους σιγά μη περιμένουμε την έγκρισή τους. Δεν είναι δυνατόν να περιμένεις την έγκριση τόσων ανθρώπων για να ζήσεις!! Ακόμα και της οικογένειας ή φίλων, σίγουρα είναι πολύ καλύτερα να συμπαθούν τον άνθρωπό σου, αλλά μια χαρά γίνεται κι αν δεν. Ειδικά οι φίλοι, οι καλοί φίλοι είναι εκεί για σένα σε κάθε περίπτωση. Όσο για γονείς, αν δεν υπάρχει οικονομική εξάρτηση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μου έκανε εντύπωση η απάντηση της Λένας εδώ.

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δηλαδή μόνο η οικονομική εξάρτηση κάνει έναν άνθρωπο να υπολογίζει σοβαρά τη γνώμη των γονιών του;

tsikampoum
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Όχι daria. Κάθε άνθρωπος που έχει μία καλά δομημένη σχέση με τους γονείς του υπολογίζει την άποψή τους χωρίς απαραίτητα να την ακολουθεί φυσικά. Άλλο υπολογίζω την άποψη των γονιών μου, άλλο κάνω ότι μου λένε και είμαι με όποιον διαλέγουν εκείνοι!! Η δεύτερη κατηγορία είναι για ψυχολόγο φυσικά. Όταν όμως υπάρχει οικονομική εξάρτηση είναι δύσκολο να εναντιωθεί κανείς πριν πετύχει την πολυπόθητη ανεξαρτησία για ευνόητους πιστεύω λόγους.

Lifoworm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι προσθέσω ότι αν ΚΑΝΕΙΣ από τους κοντινούς σου ανθρώπους δεν εγκρίνει τη σχέση σου, ίσως είσαι σε μια πολύ κακή σχέση και θύμα χειραγώγησης από το/τη σύντροφο σου και πρέπει να προσεχείς την απομόνωση από τους «γύρω» .

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δεν νομίζω οτι οι πολύ πλούσιοι αποτελούν εξαίρεση σε αυτό που περιγράφεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να παντρευτούν αυτόν που τους επιβάλει η οικογένεια τους με μόνο σκόπο την συνέχεια μιας δυναστίας. Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί που μια ζωή κρύβουν την σεξουαλικότητα τους στην ντουλάπα και κάνουν λευκούς γάμους για να μην αποκλειστούν απο τον κοινωνικό τυος περίγυρο. Όσο πλούσιοι και αν είναι.

user
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Βρίσκω την απάντηση τρομερά απόλυτη και για αυτό το λόγο μη κατανοητη, ειδικά σε συνάρτηση με όλο το πνεύμα του αμπα. Εκτός αν πραγματικά δεν φτάνει η φαντασία και η εμπειρία μου να διανοηθώ το βαθμό και το είδος της ασυμβατότητας αυτης που θα είναι πια τόσο τρανταχτή ώστε να συνεπάγεται το να πρέπει να ζήσεις ως ερημίτης. Ετσι κι αλλιώς οι περισσότερες επιλογές στη ζωή μας, μας τοποθετούν σε ένα ευρύ φάσμα της δημοφιλίας μεταξύ βουλευτή επικρατείας και ερημητισμού. Και οι περισσότερες μας οδηγούν να εντασσόμαστε εν τέλει σε έναν συγκεκριμένο κύκλο ατόμων που τις υποστηρίζει.Αν δεν μιλάμε για… Διαβάστε περισσότερα »

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αν το ζευγάρι είναι γροθιά οι μόνοι σύμμαχοι που χρειάζονται είναι οι κοντινοί τους φίλοι.και δεν εννοώ την οικογένεια που δεν την επιλέγεις, ούτε τις απλές παρέες.απο κει και έπειτα θα ακολουθήσουν και οι άλλοι.οσοι δεν ακολουθήσουν ξυδακι.
Άτομα που δίνουν τόση βαρύτητα στον περίγυρο είναι δειλοί σύντροφοι.πολλες φορές παίζει το ενδεχόμενο ο ενας να ντρέπεται για τον/την σύντροφο,η να φοβάται την αντιπαράθεση και να τα ρίχνει στην αποδοκιμασία του περίγυρου.να τα λέμε κι αυτά
Έχω δει τέτοιες περιπτώσεις

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εγώ πάλι νομίζω πως κάνετε πως δε καταλαβαίνετε τι λέει η Λένα… Ας πάρουμε παραδείγματα για ζευγάρια που γενικά θα δέχονταν κοινωνική πίεση: πολύ άσχημ@ με πολύ όμορφ@ πολύ χοντρ@ με πολύ αδύνατ@ πολύ μορφωμέν@ με όχι μορφωμέν@ πολύ ευκατάστατ@ με φτωχ@ ομόφυλα ζευγάρια ζευγάρια με διαφορετικές θρησκείες ζευγάρια από διαφορετικές φυλές ζευγάρια που δε θέλουν να παντρευτούν ζευγάρια που δε θέλουν να κάνουν παιδιά Η πίεση αλλάζει ανάλογα με τον κοινωνικό κύκλο, τη χώρα, το πλαίσιο. Εντάξει, να είμαστε ρομαντικοί και η αγάπη όλα τα νικά ξερω γω, αλλά πείτε μου τώρα ότι στη μέση Ελληνική οικογένεια, παρέα, κοινωνία,… Διαβάστε περισσότερα »

AHatFullOfSky
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπητή Λένα, αν ακούς, και εγώ δεν καταλαβαίνω το συλλογισμό σου εδώ. Δε διαφωνώ στο ότι είναι αφέλεια να πιστεύεις πως δεν σε επηρεάζει η σχέση σου με τον κοινωνικό περίγυρο. Όμως, όπως το βλέπω εγώ, δεν έχεις και πολλές επιλογές παρά να τους αγνοήσεις, αν θέλεις να έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο που πραγματικά να σε καλύπτει. Ο περίγυρος είναι απλά εξωτερικοί παρατηρητές, δεν μπορούν να ξέρουν τις βαθύτερες σου επιθυμίες και ανάγκες. Αν δεν εγκρίνουν τη σχέση σου μπορούν να σου κάνουν τη ζωή δύσκολη, όμως δεν είναι αντίστοιχα δύσκολη αν δεν έχεις την απόλυτη ελευθερία επιλογής ερωτικού… Διαβάστε περισσότερα »

Eva
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eva

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ήμουν σε μια τέτοια σχέση που ο περίγυρος (Φίλοι, συγγενείς) δεν την ενέκριναν για λόγους Που ποτέ δεν κατάλαβα, Ναι όντως ο σύντροφός μου είχε θέματα κατωτερότητας και ελέγχου από την οικογένεια οπότε Ναι έληξε η σχέση γιατί δεν πληρούσα τα κουτάκια του δικού του περίγυρου. Εγώ ανήκα σε αυτούς που είχα επιβληθεί στο δικό μου περιγυρου, με μεγάλες όμως δυσκολίες. Ο οποίος πανηγύρισε όταν χώρισα 🙂 Ναι είναι σημαντικό να πληρείς τα κουτάκια, δυστυχώς, δεν επιβιώνει διαφορετικά η σχέση.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Με όλο το θάρρος, έναν τέτοιο άνθρωπο δεν τον θες στη ζωή σου έτσι κι αλλιώς.