Αγαπητή «Α, μπα»: Μέχρι πού μπορείς να το παίζεις θεός στις ζωές των άλλων;

Δεν ξέρω αν πρέπει να της πω ότι εκείνος παντρεύεται

Α, μπα μου αγαπημένη και απίθανη, Το θέμα έχει ως εξής: Μια από τις δύο πιο αγαπημένες φίλες μου τα είχε για περίπου τρία χρόνια με τον παιδικό μου κολλητό. Χώρισαν πριν από δυο χρόνια, άσχημα, εκείνος της φέρθηκε απαίσια, εκείνη πέρασε κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, μήνες που δεν έβγαινε από το σπίτι και δεν ήθελε να δει άνθρωπο (απολύτως κανέναν άνθρωπο, δεν είναι σχήμα λόγου), σκέψεις οριακά αυτοκτονικές, όλο το πακέτο. Πέρασε ο καιρός, συνήλθε. Πέρα από μια κακοκεφιά όποτε τον σκέφτεται (τύπου «γιατί ήσουν μουτρωμένη χτες;» -«γιατί ήταν τα γενέθλιά του») όλα καλά κι ωραία. Εγώ μ’ αυτόν έχουμε χαθεί, για λόγους άσχετους με τον χωρισμό –πέρασε πολλά εκείνος, προ δεκαετίας, έγινε άλλος άνθρωπος, σταδιακά σταματήσαμε να κάνουμε παρέα. Παντρεύεται τον άλλο μήνα φαντάσου, και δεν είμαι καλεσμένη στο γάμο (παιδικός κολλητός, άρα άπειροι κοινοί φίλοι, έτσι το ξέρω). Κι εδώ φτάνουμε στην ερώτηση: Πιστεύεις ότι θα έπρεπε να της το πω, ότι παντρεύεται και περιμένει και παιδί; Θα μου πεις «δεν ξέρεις τη φίλη σου;». Την ξέρω, και ξέρω πάρα πολύ καλά ότι θα την σκοτώσει το να το ξέρει. Καλά, υπερβάλλω, δεν θα τη σκοτώσει, αλλά εδώ την στεναχωρεί ακόμα η μέρα των γενεθλίων του, υπάρχει περίπτωση να θέλει να μάθει για τον γάμο; Όχι, δεν υπάρχει. Αλλά (κι είναι μεγάλο το αλλά): Μέχρι πού μπορείς να το παίζεις θεός στις ζωές των άλλων; Να πάρω την απόφαση για λογαριασμό της, «δεν θα σου κάνει καλό να το μάθεις, άρα κρίνω σκόπιμο να μην σου το πω»; Πατερούλης, φάση; Από την άλλη τι, «ααα, εγώ είμαι ειλικρινής, και δε με νοιάζει άμα στεναχωρώ τους ανθρώπους που αγαπάω, η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πάνω απ’ όλα»; Και θα είμαι ένας από αυτούς που στον βωμό της ειλικρίνειας γίνονται αναίσθητοι και μοιράζουν στεναχώριες, απλά για να έχουν την συνείδησή τους ήσυχη; Πείτε μια γνώμη κι εσείς ρε παιδιά, είναι από τις ελάχιστες φορές που μου φαίνονται ίσης σημασίας και τα δύο (αντ)επιχειρήματα.

Zanafia

 

Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να πεις στη φίλη σου είναι να πάει κάποτε – σύντομα – σε έναν ψυχολόγο γιατί οι αυτοκτονικές σκέψεις, οριακά ή όχι, η απομόνωση, οι κρίσεις πανικού, όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά και είναι εγγενή προβλήματα, δεν έχει σημασία ποια ήταν η αφορμή. Δεν είναι ο χωρισμός που την έκανε τόσο χάλια. Ο χωρισμός ήταν η σκανδάλη που έστειλε τη σφαίρα. Θα μπορούσε να το πάθει με άλλο στραπάτσο της ζωής, και υπάρχουν πολύ χειρότερα στραπάτσα από χωρισμούς μετά από τρία χρόνια χωρίς να υπάρχει καν μεγάλη δέσμευση (παιδιά, σόγια, δάνεια). Όσο απαίσια και αν της φέρθηκε (δεν μιλάμε για κακοποίηση, έτσι; θα το έλεγες αν ήταν κάτι τέτοιο). Είναι πολύ ευάλωτη στα χτυπήματα της ζωής που σίγουρα θα έρθουν, και να είναι όλο και πιο σοβαρά, και είναι απολύτως απαραίτητο να αναλύσει, να καταλάβει τον εαυτό της, να θωρακιστεί.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

50 points
Upvote Downvote

13
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
13 Συντάκτες σχολίων
ΚοντράριοςμιμόζαΜακαρονοτέρας, το αληθινό Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Πρώτα απ’όλα και να με συγχωρείς, δεν μπορώ να προσπεράσω έτσι απλά ότι αυτό που σας απομάκρυνε με τον παιδικό κολλητό δεν είναι το πώς φέρθηκε στη φίλη σου. Άρα άνετα θα ήσασταν ακόμα φίλοι και θα πήγαινες και στον γάμο αν σε καλούσε. Αυτό για να θέσουμε σε σωστή βάση το πόσο αγαπημένη φίλη σου είναι όντως. Και τώρα ξέροντας αυτά που πέρασε με το χωρισμό, αναρωτιέσαι αν πρέπει να της πεις ότι ο άλλος όχι μόνο παντρεύεται αλλά περιμένει και παιδί. Τι περιμένεις ακριβώς να γίνει; Τι θα πετύχεις αν το μάθει από σένα; Δεν υπάρχει κανένας απολύτως… Διαβάστε περισσότερα »

@bombalarina
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Συμφωνώ σε όλα Εξωγήινη. Ειδικά όσον αφορά την πρώτη παράγραφο: αρχικά σκέφτηκα ότι έχει απομακρυνθεί από τον κολλητό λόγω συμπεριφοράς στην αγαπημένη φίλη της και αναφώνησα με ελπίδα “α βρέθηκε κι ένας άνθρωπος να πάρει θέση”.
Επίσης έχει δίκιο η Λένα μας που όπως πάντα βρίσκει την ουσία πίσω από κάθε ερώτηση! <3

Μακαρονοτέρας, το αληθινό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Λένε (οι γραφές, ο Βούδας, αυτοί που τα λένε τέλος πάντων) ότι πριν πεις κατι πρέπει να αναρωτηθείς τρία πράγματα: α) Είναι αλήθεια αυτό που θα πω; β) Είναι κάτι που είναι απαραίτητο να ειπωθεί; γ) Είναι κάτι που πρέπει να υπωθεί υποχρεωτικά από εμένα; και αν είναι και τα τρία “Ναι” τότε το λές. Στην δικιά σου περίπτωση είναι αλήθεια αυτό που θα πεις. Το αν είναι απαραίτητο να ειπωθεί, σηκώνει συζήτηση, γιατί η φίλη σου θα συνεχίσει να ζει κανονικά και χωρίς αυτή την πληροφορία, οπότε κλίνω προς το “Οχι”. Το αν πρέπει να ειπωθεί από εσένα και… Διαβάστε περισσότερα »

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Αυτή τη μέθοδο θα την υιοθετήσω.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ενώ διάβαζα κατάλαβα ότι η ερώτησή σου ωχριά μπροστά στο πραγματικό πρόβλημα που παρουσίασες, δηλαδή την ακραία αυτή αντίδραση της φίλης σου σε έναν χωρισμό. Η φίλη σου θέλει βοήθεια, το αν θα της πεις για το γάμο είναι το τελευταίο.
Στη θέση σου δεν θα το έλεγα κι αν το μάθαινε αργότερα και με ρωτούσε θα απαντούσα ότι το ήξερα αλλά δεν ήθελα να τη στεναχωρήσω.

lonely old dog
Επισκέπτης
Συμμετέχων
lonely old dog

Πέρα από αυτό που λέει η Λένα και συμφωνώ, ως προς το δια ταύτα η γνώμη μου είναι να μην της πεις τίποτα. Να είσαι δίπλα της και όταν/αν το μάθει, να της συμπαρασταθείς και να την στηρίξεις. Μπορεί να το μάθει σε ένα χρόνο και τότε να είναι ακόμα πιο δυνατή για να το διαχειριστεί. Γιατί να το μάθει τώρα που είναι ακόμα ευάλωτη και να κάθεται να σκέφτεται τη στιγμή του γάμου και τη στιγμή της γέννησης;

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Το δίλημμα θα είχε νόημα αν ήσουν καλεσμένη στον γάμο κ θα ήταν όντως θέμα το να της το κρύψεις – τώρα όμως? Θα είναι πολύ σκληρό να το μάθει από σένα, που ξέρεις τι έχει περάσει.
ΥΓ. Υπέροχη εικονογράφηση.

Κοντράριος
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Κοντράριος

Αγαπητή «Α, μπα»: Μέχρι πού μπορείς να το παίζεις θεός στις ζωές των άλλων;

Μέχρι εκεί που σε παίρνει! Μουαχαχαχαχαχαχα!

youtube.com/watch?v=m3_Pa7pC5lA

JOAN DE BARK
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ δεν θα το έλεγα σε καμία περίπτωση. Δε νομίζω ότι είναι υποχρέωση σου να ενημέρωνεις τους φίλους σου για το τι συμβαίνει στην ζωή των πρώην τους, ειδικά αν ξέρεις ότι θα την επηρρεάσει τόσο. Εξάλλου είναι μια πληροφορία που δεν θα κρίνει την ζωή της. Θέλω να πω, καταλαβαίνω το δίλημμα όταν η πληροφορία αλλάζει την δυναμική μιας σχέσης εν εξελίξει, όταν η σχέση είναι παρελθόν γιατί να την ταράξεις με περιττές πληροφορίες.

Phoebe Buffay-Hannigan
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

ελπίζω πως δεν θα σε μπερδέψουμε περισσότερο, Zanafia, στο δίλημμά σου. είμαι της άποψης πως πρέπει να αναφέρεις στη φίλη σου για τον γάμο και το παιδί. γράφεις είναι παιδικός κολλητός κι έχετε άπειρους κοινούς φίλους – είναι δυνατόν να μείνει για πολύ καιρό μυστικό; καλύτερα να της το πεις εσύ με όλη σου την αγάπη και το νοιάξιμο, να σε νιώθει κοντά της κ.λπ παρά μετά από Χ καιρό να πέσει η ερώτηση “εσύ τι ήξερες;”. νομίζω πως είναι προτιμότερο να σε νίωθει κοντά της χωρίς τη σκέψη πως της έχεις κρύψει κάτι, παρά το ενδεχόμενο να ταρακουνηθεί η… Διαβάστε περισσότερα »

Φριζαρισμένο μαλλί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Θεωρώ οτι σε απασχολούν υπερβολικά, λάθος πραγματα. Αν ήταν να το είχε μάθει, θα το είχε μάθει ήδη και αν γίνει μπορεί να πει “καλύτερα να μην το ήξερα”. Εφόσον ειναι σε τοσο ευαλωτη θεση και χρειάζεται οπωσδηποτε βοηθεια, θα επελεγα να μην την δω να καταρρέει Εδω και 2 χρονια η κοπελα ζει με φαντασματα, η ζωη της εχει παραμεινει στασιμη και ακομα στενοχωριεται. Έχει σοβαρο θεμα. Πρεπει οπωσδηποτε να μιλησει με ειδικο. Δεν ειναι προτεραιοτητα το αν θα… κλονιστει η φιλία σας ξερωγω. Δεν μπορει να διαχειριστεί τίποτα σχετικά με αυτό το άτομο. Κανενας απο εμας δεν θα… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

“υπάρχει περίπτωση να θέλει να μάθει για τον γάμο; Όχι, δεν υπάρχει. Αλλά (κι είναι μεγάλο το αλλά): Μέχρι πού μπορείς να το παίζεις θεός στις ζωές των άλλων; Να πάρω την απόφαση για λογαριασμό της, «δεν θα σου κάνει καλό να το μάθεις, άρα κρίνω σκόπιμο να μην σου το πω»;” τα ‘χεις μπερδεψει. εντελως. δεν κανεις τον θεο και αποφασιζεις οτι δεν της κανει καλο να το μαθει. κανεις την φιλη και αποφασιζεις οτι δεν θα θα της κανει καλο αν της το πεις ΕΣΥ. ο τυπος οχι μονο κολλητος σου δεν ειναι πλεον, αλλα ουτε καν φιλος… Διαβάστε περισσότερα »