Αγαπητή «Α, μπα»: Με τις φίλες μου δεν ταιριάζουμε ιδεολογικά

Δέχεσαι τους άλλους όπως είναι, όπως θες να σε δέχονται κι εκείνοι;

Έχω δύο στενές φίλες, την Άννα χρόνια, τη Μαρία πιο πρόσφατα. Με αφορμή την τελευταία on/off σχέση της Μαρίας, η οποία κάνει check όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της πατριαρχίας (εκ μέρους του) και του εσωτερικευμένου μισογυνισμού (εκ μέρους της) συζητάμε συχνά τα δύο παραπάνω θέματα. Την τελευταία χρονιά διάβασα πολύ για τον φεμινισμό και την πατριαρχία και έχω καταλάβει αλλιώς συμπεριφορές που είχα, το σύνδρομο του cool girl, το “εμένα μ’ αρέσει να κάνω παρέα με άντρες” και πολλά άλλα και κάνω βήματα για να τα λύσω. Όλο αυτό μ’ έχει κάνει να εκφράζω πιο έντονα γνώμη σε τέτοια θέματα, κι όταν βλέπω τι περνάει (με τη συγκατάθεσή της κιόλας) η Μαρία, φτάνω πολλές φορές σε σημείο να βράζω. Της λέω τη γνώμη μου, προσπαθώ να της δείξω την άλλη οπτική, ωστόσο είναι πολύ μέσα σε αυτό και δεν το βλέπει ή δεν θέλει να το δει και δικαιολογεί τα πάντα. Καταλαβαίνω ότι πολλές φορές της γίνομαι ενοχλητική και της το έχω πει κιόλας, αλλά απ’ την άλλη με κάνει trigger και δεν αντέχω να μη μιλήσω. Χτες κάναμε πάλι μια αντίστοιχη συζήτηση και πέταξε την ατάκα “στο σεξ μπορεί να κάνεις και πράγματα που δεν θέλεις, για να ευχαριστήσεις τον άλλο”. Μου φάνηκε εξωφρενικό, της το είπα, της είπα ότι το σώμα είναι δικό σου και θα κάνεις πράγματα επειδή τα θες, όχι για τον άλλο, λες και ο άλλος έχει παραπάνω δικαιώματα στο δικό σου σώμα. Εκείνη νευρίασε και μου είπε “κι εσύ τι μιλάς, πώς ξέρεις; τι εμπειρία έχεις απ’ το σεξ;” επειδή δεν έχω τον ίδιο βαθμό σεξουαλικής εμπειρίας όσο αυτή, λόγω ενός ψυχολογικού θέματος που επίσης δουλεύω. Μου φάνηκε κακία, ξέρει τι είναι αυτό για μένα και με χτύπησε εκεί που πονάω, ενώ ταυτόχρονα δεν νομίζω ότι χρειάζεται να έχω γράψει το Κάμα Σούτρα για να ξέρω ότι κάνουμε ό,τι θέλουμε με συναίνεση και όχι ως χάρη ή ως υποχώρηση. Το συζήτησα και με την άλλη φίλη και μέσες-άκρες με είπε υπερβολική. Νιώθω να πνίγομαι σε αυτές τις σχέσεις, αλλά νιώθω πως δεν έχω και εναλλακτική γιατί δεν έχω κανέναν τεράστιο κύκλο, οπότε ή θα μείνω μόνη μου για άγνωστο χρονικό διάστημα ή θα το βουλώνω και θα ανέχομαι τέτοιες συμπεριφορές ή θα τσακώνομαι συνέχεια. Επίσης μας ενώνουν και πέντε πράγματα που το κάνουν ακόμη πιο δύσκολο, συναισθηματικά εννοώ. Έχει νόημα να φύγεις από μια φιλική σχέση όταν ξέρεις ότι ποτέ δεν θα τα βρείτε ιδεολογικά σε έναν τέτοιο τομέα; Ή δέχεσαι τους άλλους όπως είναι, όπως θες να σε δέχονται κι εκείνοι; Νιώθω εξωγήινη, σαν να είμαι η τρελή του χωριού, ενώ μέσα μου πιστεύω πως δεν λέω κάτι παράλογο και πως σε 40 χρόνια από σήμερα η πατριαρχία θα γίνεται αντιληπτή όπως αντιλαμβανόμαστε ως απαράδεκτες και παράλογες σήμερα διακρίσεις βάσει χρώματος, τύπου χωριστές τουαλέτες.

Im an alien

Όταν λες ότι έχεις ένα ψυχολογικό θέμα που δουλεύεις, ελπίζω να εννοείς ότι κάνεις θεραπεία, γιατί η ίδια θεραπεία που κάνεις για αυτό το θέμα, θα σε οδηγήσει και σε καταλληλότερες παρέες.

Τώρα, για το πρακτικό του θέματος: δεν χρειάζεται να ακυρώσεις εντελώς μια φιλία για να βρεις άλλη. Ενώ ορίζεις τα όρια με την κάθε φιλία – κάτι που πρέπει να κάνεις έτσι κι αλλιώς, πάντα, ανεξάρτητα αν σε ικανοποιεί ή όχι – είσαι ελεύθερη να αναζητάς άλλες παρέες. Δεν είναι ή το ένα ή το άλλο.

Η εναλλακτική που έχεις, γιατί πάντα υπάρχει εναλλακτική, είναι να περιορίσεις αυτές τις σχέσεις στις συζητήσεις που μπορείς να κάνεις. Έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχουν φιλίες – πασπαρτού. Δεν υπάρχει ο τέλειος φίλος με τον οποίον θα συζητάς τα πάντα και θα συμφωνείς στα πάντα. Αυτά υπάρχουν στις κακές ταινίες, και δημιουργούν υπερβολικές προσδοκίες στους ανθρώπους. Αν αντέχεις την διαφωνία στον συγκεκριμένο τομέα ή όχι είναι δική σου απόφαση, πρόσεχε μόνο μην αντιδράς με τον ζήλο της νεοφώτιστης, γιατί αυτό νομίζω ότι είναι το πρόβλημα. Επειδή κατάλαβες κάτι, και μπράβο σου, δεν σημαίνει ότι όποιος δεν το έχει καταλάβει είναι χαζός. Αν αντιστέκεται, τον εαυτό του υπερασπίζεται, συνήθως, και τις επιλογές του. Είναι πολύ δύσκολο σε όλους μας να παραδεχτούμε ένα λάθος.

Καταλαβαίνω ότι πόνεσες επειδή σε πάτησε εκεί που πονάς, αλλά κι εσύ τι νομίζεις ότι κάνεις όταν προσπαθείς να της ανοίξεις τα μάτια, όπως πιστεύεις; Της ακυρώνεις όλες τις επιλογές της. Χρειάζεται περισσότερη κατανόηση και τρυφερότητα, δεν γίνεται να μιλάς στον κόσμο όπως μιλάμε εδώ, μεταξύ αγνώστων. Εδώ δεν υπάρχουν προσωπικές σχέσεις, όλοι είμαστε άγνωστοι, είναι πολύ διαφορετικό το πλαίσιο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

67 points
Upvote Downvote

23
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
20 Συντάκτες σχολίων
xrusaMoodusΚοσμική ΝεράιδαDotti Kali LinneaHaifischnet Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Η εβδομάδα ξεκινάει άκρως ενθαρρυντικά με μια πολύ δυνατή απάντηση. Είναι σημαντικό στις σχέσεις μας να έχουμε μια τρυφερότητα, διαπιστώνω και εγώ ότι η νέα τάση είναι μια ιδιότυπη σκληρή ειλικρίνεια η οποία ξεπερνάει πολλές φορές τα όρια της σκληρότητας. Έχουν κάνει παντιέρα το μότο “η ζωή είναι σκληρή, πρέπει να σκληρύνεις και εσύ”. Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε και τρυφερότητα, κατανόηση, σεβασμό όχι μόνο κριτική και συμβουλές για το πως θα αλλάξουμε τα πάντα πάνω μας για να είμαστε άψογοι.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Γενικώς, όταν φοβόμαστε για κάτι, ανεχόμαστε πολλά προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν οι φόβοι μας. “Νιώθω να πνίγομαι σε αυτές τις σχέσεις, αλλά νιώθω πως δεν έχω και εναλλακτική γιατί δεν έχω κανέναν τεράστιο κύκλο, οπότε ή θα μείνω μόνη μου για άγνωστο χρονικό διάστημα ή θα το βουλώνω και θα ανέχομαι τέτοιες συμπεριφορές ή θα τσακώνομαι συνέχεια.” Ακριβώς αυτό το συναίσθημα κάνει και τη φίλη σου να λέει “στο σεξ μπορεί να κάνεις και πράγματα που δεν θέλεις, για να ευχαριστήσεις τον άλλο”. Δεν είναι το ίδιο πράγμα, είναι όμως η ίδια αφετηρία: Έχετε μια ανάγκη να καλύψετε, εσύ για… Διαβάστε περισσότερα »

tsikampoum
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

“Προσωπικά, αν σας είχα φίλες, και με τις δυο θα έκοβα.”

Πόντια σ’αγαπώ!!!!

xrusa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Οι Πόντιοι συνήθως είμαστε θεότρελοι και παρορμητικοί πως ο λόγος ο δικός σου είναι τόσο λογικός και οριοθετημένος; Εσύ έπεσες στη χύτρα του Δρουϊδη; Σε βρήκα επιτέλους!

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Alien, καταλαβαίνω ακριβώς τί λες. Με την καλύτερή μου φίλη και πλέον κουμπάρα μου έχουμε παρόμοια θέματα απο όταν γνωριστήκαμε, πριν 10 χρόνια. Είμαστε τελείως διαφορετικές σχεδόν σε όλα. Παρόλα αυτά, δεν έχουμε τσακωθεί ποτέ. Ανταλλάσσουμε απόψεις, δίνουμε επιχειρήματα η καθεμία απο την πλευρά της και στο τέλος συμφωνούμε οτι διαφωνούμε και τελειώνει εκεί το θέμα. Πάρα πολλές φορές μας έχει βγει σε καλό να δείχνουμε η μία στην άλλη τη διαφορετική οπτική του ίδιου θέματος. Έχουμε εξελιχθεί και έχουμε μάθει περισσότερα πράγματα για τους εαυτούς μας έτσι, παρά αν συμφωνούσαμε σε όλα και δεν είχαμε δημιουργικό αντίλογο. Είναι λίγο… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Όταν λες σε μια φίλη σου ότι είναι θύμα και ο γκόμενος μισογύνης ουσιαστικά της κάνεις επίθεση, λογικό είναι να περασει σε άμυνα και επίθεση με τη σειρά της. Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ διαφορετικός χειρισμός, πολύ πιο λεπτός και διπλωματικός. Πρέπει να μπορείς να ζυγίζεις τις καταστάσεις και το ακροατήριο και να προσαρμόσεις αντίστοιχα το τι λες και πώς το λες.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Όπως εγώ έχω έναν συνάδελφο (ούτε καν φίλο, δηλαδή) που συνυπάρχουμε περίπου 4-5 ώρες ημερησίως και ανταλλάσσουμε και καμία κουβέντα. Έχω αντιληφθεί ότι πιστεύει κάποιες θεωρίες συνωμοσίας και κάτι σαχλαμάρες που διαβάζει στο διαδίκτυο (για το ψωμί από ζέα που “απαγορεύθηκε εν μία νυκτί για να χαζέψει ο εγκέφαλος των Ελλήνων”!), αλλά επειδή θέλω να εξακολουθήσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά και να μου κάνει τις δουλειές που θέλω, τον παίρνω με το μαλακό ή τον αγνοώ όταν αρχίζει τις παπαρολογίες!

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Μου εβγαλες μια έπαρση. Οτι εσύ κρατάς το Άγιο δισκοπότηρο της αλήθειας και οι άλλοι όλοι πόσο ανόητοι μπορεί να είναι που δεν ακολουθούν αυτά που μόλις τώρα έμαθες και ανακάλυψες. Ο ζηλος του νεοφωτιστου θολώνει την κριση.

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εξαρτάται παντα από τα σχόλια που κάνει κ το πόσο σε ενοχλούν. Για μένα το παράδειγμα που έφερες πχ δε θα ήταν deal breaker για μια φιλια αν κ θα διαφωνούσα φυσικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μου έκανε περισσότερο άσχημη εντύπωση το ότι σε χτύπησε εκεί που πονάς γνωρίζοντας κάτι προσωπικό σου. Δε λες ποια είναι τα άλλα σεξιστικά σχόλια που κάνει κατά καιρούς η φίλη σου, εσυ θα κρίνεις κατά ποσό μπορείς να τα ανεχτείς επειδή έχετε μια καλη σχέση. Εγώ πλέον για παράδειγμα δε μπορώ καθόλου να ανεχτώ σχόλια του στυλ ‘στη δουλειά είναι ανταγωνιστικό το κλίμα γιατί είμαστε… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Προσπάθησε για ένα λεπτό να φανταστείς πώς θα ένιωθες πριν ένα χρόνο αν κάποιος σου έλεγε ότι έχει καταλάβει κάτι που ακυρώνει όλα όσα έμαθες από παιδί και μαζί μ’ αυτά τις επιλογές και τη συμπεριφορά σου. Μάλλον θα γινόσουν αμυντική, ε;

Δε λέω ότι φταις φυσικά, φρόντισε τον εαυτό σου και συνέχισε να εξελίσσεσαι, αλλά το να διευρύνεις τον κύκλο σου και να ωριμάσεις σε σχέση με το πώς βλέπεις τις φιλίες σου, είναι κομμάτι αυτής της εξέλιξης, δεν μπορείς να δουλεύεις ένα πράγμα τη φορά.

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Δεν ειναι οτι ειναι φασιστες, για να μη μπορειτε να τα βρειτε. Απλα δεν εχουν δει καποια πραγματα με τον τροπο που καταφερες να τα δεις εσυ. Αγαπη χρειάζεται. Και υπομονη. Πες της να διαβασει και το σαιτ. Οχι πιεστικα, πανω στη συζητηση. Μην τα παιρνεις, γιατι δεν κερδιζει κανεις ετσι.
Οσο γι αυτο που σου ειπε, εγω θα της το ελεγα. Οτι με πληγωσε που χρησιμοποιησε κατι που ξερει οτι με ποναει.

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Τις φιλίες τις βλέπω σαν πυραμίδα πλέον.στην κορυφή είναι 1-2 που εμπιστεύεσαι και ταιριάζεις περισσότερο.Πιο κάτω είναι διαφόρων ειδών.Οπως σωστά ειπώθηκε,δεν γίνεται ένας φίλος να σου “κάνει” σε όλα.με άλλους θα κάνεις απλή παρέα και με άλλους θα συζητάς αλλού είδους θέματα.

Dotti Kali Linnea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κοσμική Νεράιδα, πολύ μου άρεσε η μεταφορά της πυραμίδας. Στη βάση και στα χαμηλότερα στρώματα της πυραμίδας μπορούμε να δούμε τα άτομα που απλώς γνωρίζουμε, που δε μας χαλάει να πιάσουμε ψιλή κουβέντα δοθείσης ευκαιρίας, λίγο πιο πάνω τα άτομα που θα καλούσαμε αυτοβούλως για καφέ γιατί θεωρούμε ότι “έχουν κάτι να μας πούνε”, πιο πάνω τα άτομα που μας ενώνουν φιλικές σχέσεις μαζί τους με αμοιβαίο ενδιαφέρον και νοιάξιμο, ακόμη πιο πάνω τα άτομα που αισθανόμαστε περισσότερο συναισθηματικό δέσιμο, ίσως αγάπη, και στην κορυφή τα άτομα όπου η ταύτιση ιδεών και οι ψυχικοί δεσμοί είναι πια σε μια ισορροπία… Διαβάστε περισσότερα »

Mr Mazis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Τι κανείς με φίλους όταν ο ενας ειναι βαμμένος ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος ΝΔ; Απλά αποφεύγεις την πολιτική κουβέντα. Κάπως έτσι