in

Αγαπητή «Α, μπα»: Με εξοργίζει που με τις μισές σπουδές και το μισό κόπο απολαμβάνουν τα διπλάσια

Είναι όλοι τους δημόσιοι υπάλληλοι

Αγαπητή Α, μπα Θέλω να σου πω τον πόνο μου. Είμαι 45 χρονών μουλάρα. και ήμουν η μόνη από την παρέα μου που είχε πάντα φιλοδοξίες και έφεση στις σπουδές. Έχω ένα μάστερ και ένα διδακτορικό και αμφότερα τα κέρδισα με τον κόπο μου και πολύ σκληρή προσπάθεια, μια και δεν έβαλα ποτέ μέσον για τίποτα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

93c6740a d1f6 482e 9aac c45ac1847b86

Αγαπητη Α, μπα Θέλω να σου πω τον πονο μου. Είμαι 45 χρονών μουλάρα. και ήμουν η μονη απο την παρέα μου που ειχε παντα φιλοδοξιες και έφεση στις σπουδες. Εχω ένα μαστερ και ένα διδακτορικό και αμφοτερα τα κέρδισα με τον κοπο μου και πολυ σκληρη προσπάθεια, μια και νταν νταν νταν ντααααν…δεν έβαλα ποτέ μεσον για τιποτα. Ειμαι πια ελευθερη επαγγελματίας, που σημαινει διαθέσιμη για τους πελάτες ολες τις ωρες (ειναι η φυση της δουλειας τετοια) της ημερας, πολυ κουραση και δυο εβδομάδες διακοπες το χρονο. Αυτο που με εξοργιζει ειναι ότι οι φιλες μου που ειναι δασκάλες και ο άντρας μου που ειναι δημοσιος υπάλληλος με τις μισες σπουδες και τον μισο κοπο από εμενα, απολάμβάνουν τα διπλάσια. Και το κερασακι? η ατάκα..εμ ηθελες μεγαλεια και πανεπιστημια, δε σου έφτανε μια δουλεια στο δημοσιο…. Θα παθω κρισ, θα πάθω κρισ

η συρμω η κακουργα

Τα διπλάσια τι;

Χρήματα;

Παράτα τα και μπες στο δημόσιο τότε.

Για τα λεφτά έκανες διδακτορικό;

ΛΟΛ.

Για την χρονική άνεση που δίνουν οι σπουδές; Ξανά λολ.

Είχες κάποιο λόγο που αφιέρωσες χρόνο και κόπο στις σπουδές σου, πέρα από την έφεση που είχες; Υπήρχε κάποιο σχέδιο; Είχες τουλάχιστον ψυχική ικανοποίηση μέσω της μάθησης; Αν περίμενες επιβράβευση μόνο και μόνο επειδή αφιέρωσες χρόνο και κόπο, ίσως καλά σου λένε οι φίλες σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

36 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μισελ Μαμπελ
Μισελ Μαμπελ
5 χρόνια πριν

Νομίζω η κοπέλα θέλει να πει τον πονο της χωρίς αυτολογοκρισία. Θέλει να γκρινιάξει. Εγώ θα σου πω μπράβο που κουράστηκες, μπράβο που κρατάς δουλειά μόνη σου, είναι πανδύσκολο!, μπραβο που πήρες άντρα δημόσιο υπαλληλο (δεν ήσουν ψώνιο να θες μεταδιδακτορα και άνω, και έχεις και την ασφάλεια του μισθού στο σπίτι βρέξει-χιονίσει αν έχετε και παιδιά), γενικώς βάστα γερά και σκέψου ότι όλα τα πράγματα έχουν και τα θετικά και τα αρνητικά τους. Και (χιούμορ ε μη με πάρετε σοβαρά) ελπίζω να έχεις φορτώσει δεόντως όλες τις δουλειές στο σύζυγο γιατί εσυ δουλεύεις απέραντες ώρες και δεν προλαβαίνεις (βλέπε… Διαβάστε περισσότερα »

Alice
Alice
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μισελ Μαμπελ

@μισελ

Μπράβο! Επιτέλους μια απάντηση που δεν εμπεριέχει ειρωνία και να πέσουμε να φάμε τον άλλον.

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν

Θυμάμαι ήταν μια εποχή 2000-2010 όπου υπήρχε σαν κονσεπτ “όσο πιο πολλές σπουδές κάνεις, τόσο πιο πολλά λεφτά θα βγάλεις”. Τα μάστερ ντιγκρις και τα διδακτορικά φυτρώναν εδώ κι εκεί, δεν τα προλάβαινες. Ενώ μέχρι το 2000 το να κάνεις διδακτορικό ήταν σπανιότατο και αυτός που το έκανε είχε ήδη μπει σε μια ακαδημαική κατάσταση όπου δούλευε και εξέλισσε το ήδη υπάρχον αντικείμενό του, ξαφνικά έβλεπες παιδιά να κάνουν masters, PhD, ακόμη και post doc χωρίς να έχουν βγει ούτε μια μέρα στην αγορά. Ήταν μια παρατεταμένη εφηβεία για κάποιους και για ακόμη λιγότερους η ανάγκη εξέλιξης και μάθησης. Όσοι… Διαβάστε περισσότερα »

WD40
WD40
5 χρόνια πριν

Και μιλάει για ανθρώπους που έχουν σπουδάσει. Ποιος θα της πει (με τρόπο) για ΥΕ και ΔΕ;

Σουβλίτσα
Σουβλίτσα
5 χρόνια πριν

Καταρχήν αγαπητή μου και στο Δημόσιο υπάρχουν άνθρωποι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. (Surprise!!), απλά έκαναν από εσένα μια διαφορετική επιλογή εργασίας,μέτριο αλλά σταθερό εισόδημα, σταθερό ωράριο, παροχές για γονείς κλπ. Εσύ διάλεξες το ελεύθερο επάγγελμα και τώρα σου φταίνε εκείνοι που δε σου βγήκε. Το ήξερες όμως το ρίσκο δεν το ήξερες; Αν είχες καταφέρει να βγάζεις πολλά πιθανόν τώρα να κοίταζες απαξιωτικά τους δημόσιους υπαλλήλους που τώρα ζηλεύεις. Θυμάμαι στο παρελθόν που ο κλάδος μας στον ιδιωτικό τομέα ανθούσε (μηχανικοί) πόσες φορές είχα ακούσει απαξιωτικά σχόλια από συναδέρφους ελ. επαγγελματίες για το μισθό “πείνας” που έπαιρνα. Τώρα ακούω πάλι… Διαβάστε περισσότερα »

Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
5 χρόνια πριν

Δεν εξοργίζεσαι. Ζηλεύεις. Απλή, ταπεινή ζήλεια είναι. Ξεκίνα από κει. (Αν υποψιαστώ ότι θα ζήσουμε το Δασκάλες 2, The sequel, πρέπει να προμηθευτώ ασπιρίνες.)

MagosTouOzz
MagosTouOzz
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μάνα Κουράγιο

Συμφωνώ για την ζήλεια, όντως ζηλεύει η κοπέλα της ερώτησης. Αλλά διαφωνώ ότι είναι κατώτερο συναίσθημα, μας βοηθά να προχωράμε και να γινόμαστε καλύτεροι, ότι δεν επιτυγχάνει η αυτοπραγμάτωση τα κάνει η ζήλεια (σίγουρο εργαλείο από την αρχή του κόσμου 😛 ).
Όσο για την κοπέλα της ερώτησης, απορώ γιατί ζηλεύει τους δημόσιους υπαλλήλους μιλάμε για συγκλονιστικά βαρετή εργασιακή ρουτίνα. Τουλάχιστον αυτή μπορεί να δημιουργήσει ότι θέλει χωρίς να περάσει 1000 πρωτόκολλα για να εγκρίνουν μια απόφαση.

Shea
Shea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μάνα Κουράγιο

Ωχ! Τι χάσαμε; Βιώνω FOMO! Στείλτε ένα link κάτι ή εστο τηλεφονα..

Lady Chatterley
Lady Chatterley
5 χρόνια πριν

Και όλα αυτά άρχισαν να σε ενοχλούν στα 45;

Γιατί δεν επικεντρώνεσαι στα θετικά που μπορεί να εχει δυνητικα ένας ελευθερος επαγγελματιας; Εκτός αν τη βρίσκεις να παραπονιέσαι για το πόσο άδικη είναι η ζωή. Τότε πάσο.

bubbles
bubbles
5 χρόνια πριν

Αυτό που κάνετε διδακτορικά γιατί νομίζετε ότι θα βγείτε στην αγορά εργασίας και θα σας προσκυνάνε έχει πολύ πλάκα. 🙂
Αν μέχρι τα 45 σου δεν κατάλαβες τους σωστούς και τους λάθος λόγους να κάνεις διδακτορικό, έχεις θέμα. Και μάλλον το έκανες για τους λάθος λόγους…

Βλαξ Μάμπα
Βλαξ Μάμπα
5 χρόνια πριν

Επειδή έχω κάνει την ίδια σκέψη αρκετές φορές, θα σου πω μία φράση που έχω ακούσει άπειρες φορές: όσα προσόντα κι αν μαζέψεις δεν πρόκειται ποτέ να τα ρευστοποιήσεις με μία δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Κάποιες φορές λόγω ακατάλληλου αντικειμένου (π.χ. Ναυτιλιακά στην Τρίπολη), πάντα όμως γιατί απλά ο πελάτης σε πληρώνει και θα σε πληρώνει για τη δουλειά σου και όχι για τα πτυχία σου. Η Αμπά απάντησε καυστικά, αλλά εδώ έχει απόλυτο δίκιο, αν θες να δεις την πλήρη ανταπόκριση, κάνε αιτήσεις για ΑΣΕΠ, όπου εκεί φυσικά τα πτυχία σου θα μεταφραστούν σε μόρια, τα οποία θα συγκρουστούν… Διαβάστε περισσότερα »

KonstantinaS
KonstantinaS
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Βλαξ Μάμπα

Μια μικρή διόρθωση : Τα μόρια σου στον ΑΣΕΠ δε θα συγκρουστούν με τα τέκνα ενός πολύτεκνου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ΑΣΕΠ προκηρύσσει συγκεκριμένες θέσεις . 100 πχ γενική σειρά και άλλες 6 για κάποια ειδική κατηγορία όπως είναι οι πολύτεκνοι ή τα τέκνα τους, οι τρίτεκνοι, οι έχοντες κάποια αναπηρία, οι σεισμοπαθείς κτλ. Εσύ που δεν ανήκεις σε κάποια ειδική κατηγορία θα ανταγωνιστείς όλους όσοι κάνουν αίτηση στη γενική σειρά. Στην ειδική κατηγορία θα συγκρουστούν μεταξύ τους οι πολύτεκνοι. Όποιοι 6 από αυτούς έχουν τα περισσότερα μόρια, θα πάρουν τις 6 θέσεις. Απλό. Η ύπαρξη ειδικών κατηγοριών είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Joan of Arc
Joan of Arc
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  KonstantinaS

Κι όμως σε πολλές περιπτώσεις τα μόρια των κοινωνικών κριτηρίων συγκρούονται με τα υπόλοιπα μόρια (πτυχία κλπ). Κι αυτό γιατί σε διαφορες προκυρήξεις (οχι απαραίτητα μεσω ΑΣΕΠ) δεν γίνεται διακριση μεταξύ πχ πολυτεκνικών θέσεων ή αλλου είδους. Οποτε, ναι, κάποιος με λιγότερα τυπικά προσόντα μπορεί να διοριστεί επειδή οι γονείς του φερ’ειπείν έχουν περισσότερα παιδιά. Αλλά ας το δούμε και αλλιώς. Αν λέμε ότι ο ΑΣΕΠ προκυρήσει 100 θέσεις κανονικές + 6 κοινωνικών κριτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε εξαρχής ανάγκη 106 θέσεων (γιατί φαντάζομαι δεν δημιουργούν θέσεις επιτούτου) Αρα από το σύνολο των 106 θέσεων αυτός/η χωρίς τα κοινωνικά κριτήρια… Διαβάστε περισσότερα »

KonstantinaS
KonstantinaS
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  KonstantinaS

Joan of Arc, λες πως δε διαφωνείς με τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους, αλλά στην ουσία διαφωνείς. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια έκφανση του χαρακτήρα αυτού και θα έπρεπε να είναι εύκολα αντιληπτό. Πρώτον, οι θέσεις είναι 100 για εμάς και 6 για αυτήν την κατηγορία. Δεν είναι 106. Είναι 100 και 6. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να είχες αντίρρηση και στις θέσεις που θέλουν εντοπιότητα. Γιατί να αποκλειόμαστε και από αυτήν την κατηγορία; Και αυτό το θεωρείς άδικο; Δεύτερον και σημαντικότερο, οι 6 που θα κάνουν τα χαρτιά τους για τις 6 ειδικές αυτές θέσεις δεν έχουν… Διαβάστε περισσότερα »

Αμαρέττο πορτοκάλι
Αμαρέττο πορτοκάλι
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  KonstantinaS

Να δώσω απλώς μια απάντηση για τις θέσεις, όπου πριμοδοτείται η εντοπιότητα. Νομίζω ότι γίνεται για ενίσχυση της επαρχίας και για μια εξασφάλιση ότι η θέση θα παραμείνει καλυμμένη για κάποιο χρονικό διάστημα. Για αυτό και σε κάποιες θέσεις είναι προϋπόθεση η δεκαετής πχ παραμονή σε αυτές. Γιατί είναι (ή τουλάχιστον ήταν) σύνηθες να προκηρύσσονται θέσεις στην επαρχία, να καλύπτονται και μετά οι διορισθέντες να ζητούν μετάθεση και να μένει πάλι το κενό. Και μέχρι να καλυφθεί με έναν επόμενο διαγωνισμό, να παίρνει χρόνια. Παράδειγμα συγγενικού μου προσώπου: διορίσθηκαν συνολικά 23 άτομα και μετά από 3-4 χρόνια στην υπηρεσία είχαν… Διαβάστε περισσότερα »

Βλαξ Μάμπα
Βλαξ Μάμπα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  KonstantinaS

Παρόλα αυτά τα τέκνα προσμετρώνται, ανεξαρτήτως πολυτεκνίας. Στις περισσότερες εξετάσεις, και ένα τέκνο να έχεις, είναι μόρια. Αυτό κάνει τους πολυτέκνους εξόχως προνομιούχους, μιας και έχουν πολλά τέκνα, και ανήκουν σε ειδική κατηγορία. Με άλλα λόγια ο Έλλην φορολογούμενος πληρώνει τα παιδιά των άλλων…

Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν

Ο λόγος που τα σκέφτεται αυτά η γράφουσα νομιζω πως αφορά καθαρά την δική μας νοοτροπία, (ΑΚΑ μεταπολιτευτική Ελληνική) Πως όσο περισσότερες σπουδές έχεις τόσο πιο καλό εισόδημα εξασφαλίζεις με λιγότερο κόπο, γιατί θεωρούμε πως εξαργυρώνουμε τον κόπο των σπουδών σε δουλειές που έχουν πολλά (σίγουρα) λεφτά και λίγη δουλειά. Χμ όχι. Κάθε φορά που παίρνεις ενα πτυχίο δεν ακούγεται το “γκλιν” της μηχανης και δεν αυξάνεται το εισόδημά σου ή/και ο ελεύθερος χρόνος σου. Επίσης σήμερα ο όρος εργασία (Κυρίως στο εξωτερικό αλλα σιγα σιγά κι εδώ) δεν έχει πλέον τη μορφή “9-5 δύο εβδομάδες τα χριστούγεννα δύο το… Διαβάστε περισσότερα »

Μακαρονοτέρας, το αληθινό
Μακαρονοτέρας, το αληθινό
5 χρόνια πριν

Θα σου πω από την ανάποδη αυτό που λέω στους δημόσιους υπαλλήλους, όταν εκείνοι παραπονιούνται ότι παίρνουν λίγα χρήματα. Αν δεν σου αρέσει η δουλειά σου, ή ο τρόπος που την εξασκείς, άλλαξέ τον. Αν είσαι δημόσιος υπάλληλος, βγες στο ελεύθερο επάγγελμα να δεις τη γλύκα. Αν ζηλεύεις τους δημοσίους υπαλλήλους, κάνε τα χαρτιά σου για όπου υπάρχει θέση, η οποία το πιθανότερο είναι να βρίσκεται κάπου στη παραμεθόριο. Και μετά από 10 χρόνια που θα κάνεις τον γύρο της Ελλάδας, μπορεί να βρεθείς κι εκεί που θέλεις. Γιατί πάντα κοιτάζουμε μόνο τα θετικά μιας περίπτωσης και ποτέ τα αρνητικά… Διαβάστε περισσότερα »