Oουφ!! Είμαι φουρκισμένη….Εγώ και ο άντρας μου είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες. Όταν φίλοι και συγγενείς μας ζητάνε για δουλειά ,είναι η χειρότερή μου. Τι είναι αυτή η νοοτροπία, που τους κάνεις την δουλειά, τους κάνεις καλύτερη τιμή λόγω φιλίας, τους κάνεις και ένα κάρο εξυπηρετήσεις, απλήρωτες φυσικά, και στο τέλος πιστεύουν ότι πρέπει να τους έχεις και υποχρέωση επειδή πήρανε εσένα και όχι κάποιον άγνωστο! Μεγάλη γαιδουριά!!! Ειδικά σε τομείς που “πουλάς’ γνώση και εμπειρία και όχι προιόν, εκεί έρχεται και το σιγά τι έκανε!! Ε καντο μόνος σου καλέ μου….Και ερωτώ, είναι εφικτό να πούμε ότι δεν ξανααναλαμβάνουμε φίλους κ συγγενείς ποτέ? Η δεν θα μας μείνει κανείς στο τέλος και πρέπει να κάνουμε υπομονή ?
-Ε όχι να σου έχω και υποχρέωση,,,,,
Το «ποτέ» είναι κάπως τραβηγμένο. Θα έλεγα ότι μπορείτε να βρείτε ένα όριο και ένα μπαλαντζάρισμα, και ένα από αυτά που πρέπει να κάνετε είναι να λέτε ότι κάνατε καλύτερη τιμή και να επισημαίνετε της δωρεάν εξυπηρετήσεις, γιατί δεν είναι βέβαιο ότι τις αντιλαμβάνονται. Αν κάποιος είναι ιδιαίτερα αχάριστος, την επόμενη φορά μπορείτε να βρείτε μια δικαιολογία ότι έχετε πάρα πολλή δουλειά ή κάτι τέτοιο, για να πάει σε άλλον.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Άμα θέλεις φίλε πίνε, κι άμα έχεις φίλε δίνε,
άμα έχεις και δε δίνεις, να μην έρχεσαι να πίνεις.
Μου έχει συμβεί αρκετές φορές, από μεταφράσεις μέχρι συμβουλές, μέχρι ένα σωρό εξυπηρετήσεις και από πληρωμή επί της ουσίας τίποτα, διότι ”σιγά, άνεργη είσαι βασικά, χρόνο έχεις, τι σε πειράζει, ίσα ίσα νιώθεις ότι κάνεις και κάτι”. Πρόσφατα μου ξανασυνέβη, έμεινα απλήρωτη και ένιωσα μαλάκας, είπα ποτέ ξανά, και θα το τηρήσω. Είναι πολύ εύκολο να σε εκμεταλλευτούν. Ας πάνε αλλού τις δουλειές τους όλοι αυτοί οι γαλαντόμοι, δεν χρειάζεστε τέτοια πελατεία που σας αναλώνει τον χρόνο, την ενέργεια και δεν σας πληρώνει.
Νομίζω θέλω update από τις αντιδράσεις τους όταν αρνηθείς την επόμενη φορά.
Εννοείται 😉
Την έκοψα. Ναι το κάνουν, και υποτιμούν και την δουλειά/συμβουλές γιατί”οκ τι ξέρεις εσύ; Άνεργη είσαι, απλά έτσι να πάρω μια ιδέα”. Η μιζέρια και η κακία κάποιων δεν έχει όρθια.
Γνωστη μου ζήτησε να “τσεκαρω” μια μετάφραση που είχε κάνει, τύπου proofread για μικρολαθακια. Η κοπέλα είχε κάνει απλά ένα πέρασμα από google translate, με τρομερά λάθη. Μηδέν λεφτά, άπειρος χρόνος, και το χειρότερο ήταν αλήθεια το “εντάξει μια βοήθεια ήθελα, το είχα κάνει μόνη μου ούτως η άλλως”. Τουλάχιστον μου έχει μείνει ο κόλπος (θάλασσας) μεταφρασμένος ως vagina, να με κάνει να γελάω σε ανύποπτο χρόνο όποτε το θυμάμαι.
Αν κανονικά χρεώνετε 100€/ υπηρεσία, πείτε “κανονικά τη χρεώνω 120€, αλλά για σένα είναι 100€”.
Οι εξυπηρετήσεις θα γίνουν, αλλά τουλάχιστον θα έχεις πληρωθεί κανονικά τη βασική υπηρεσία για την οποία ήρθαν.
Αγαπημένος θεούλης-εργοδότης είπε πρόσφατα σε εργαζόμενο “κανονικά όπως πληρώνουμε αποζημίωση εμείς όταν απολύουμε τον εργαζόμενο, έτσι θα έπρεπε να πληρώνει και αποζημίωση ο εργαζόμενος όταν αποχωρεί οικειοθελώς”.
Γραφουσα σε καταλαβαίνω απόλυτα. Είχα παρόμοια προβλήματα και αποφάσισα να λεω οτι έχω πολύ δουλειά και δυστυχώς δεν μπορώ. Αυτό με εσωσε.
Εξάλλου, οι περισσότεροι το θεωρούν και δεδομένο οτι δεν θα δώσουν αυτα που πρέπει και έρχονται κυρίως απο τσιγκουνιά και οχι επειδή εκτιμούν την καλη δουλεια που κανεις. Η τουλάχιστον έτσι έχω υποπτευθεί.
“Ειδικά σε τομείς που “πουλάς’ γνώση και εμπειρία και όχι προιόν, εκεί έρχεται και το σιγά τι έκανε!”. Σημαντική παρατήρηση αυτή. Ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται ότι για να φτάσει κανείς να παρέχει τη γνώση αυτή, έχει καταναλώσει πολλούς πόρους (κούραση, χρόνος κ.α.) για να την αποκτήσει. Ωστόσο, αρκετοί θέλουν μασημένη τροφή. Δε λέω ότι πρέπει οπωσδήποτε να την αναζητήσουν οι ίδιοι αφού μπορεί να απαιτεί εξειδίκευση και αρκετό θεωρητικό υπόβαθρο. Αλλά τουλάχιστον να μην υποτιμούν εκείνους που την έχουν, λέγοντας “Σιγά, τι έκανε”. Κλασικό παράδειγμα βέβαια με τις ιστοσελίδες. Τις δίνουν στα ξαδερφάκια και μπατζανάκια τους, διότι αν το κάνεις εσύ… Διαβάστε περισσότερα »
Αν κάποιος φίλος ή συγγενής θέλει να μας κάνει καλύτερη τιμή, θα το κάνει από μόνος του, αν μπορεί.
Εμάς, σαν οικογένεια, πάντως,οι συγγενείς που έχει τύχει να συνεργαστούμε, μας έχουν πάρει και περισσότερα χρήματα και έχουν κάνει και χειρότερης ποιότητας δουλειά – υπάρχει κι αυτή η εκδοχη, παιδιά.
Αχ! Αγαπητή γράφουσα, μου πάτησες κάλο! Να ‘ταν μόνοι οι φίλοι και οι συγγενείς που θεωρούν ότι η γνώση/εμπειρία δεν κοστίζει… Έχω σελίδα στα social media που διαφημίζω τη δουλειά μου και ανεβάζω και δωρεάν υλικό (ειδική παιδαγωγός). Ε, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσοι γονείς μου στέλνουν για να δώσω δωρεάν συμβουλές και το κυριότερο πόσοι συνάδελφοι, οι οποίοι μάλιστα μου κάνουν και παραγγελίες! Τύπου “Φτιάξτε κι ανεβάστε υλικό για παιδιά Β Δημοτικού με Δυσλεξία”. Ή ζητάνε να τους σχεδιάσω -δωρεάν, εννοείται-ολόκληρο πρόγραμμα (που και να ‘θελα δεν γίνεται) για παρέμβαση, για διδασκαλία κ.τ.λ., κ.τ.λ. Όταν τους παραπέμπω στην ιστοσελίδα… Διαβάστε περισσότερα »
Μόνο στους Μηχανικούς κάνουν τέτοια. Ποτέ σε γιατρούς ή δικηγόρους. Εν τω μεταξύ στο μάστορα που θα έρθει σπίτι να τους κάνει κανά ψιλό μερεμέτι σκάνε 70-100 μαύρα. Στο μηχανικό που για μελέτη ζητάει 150 με απόδειξη στραβώνουν τη μουσούδα.
και σε δικηγόρους μου έχουν πει φίλοι ότι συμβαίνει, και σε μεταφραστές, και σε καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα. Θα πρέπει να είναι πολύ εκτεταμένο το φαινόμενο
Ναι σίγουρα θα είναι. Αλλά συνήθως τους έχουν σε μεγαλύτερη εκτίμηση. Στον καθηγητή που κάνει ιδιαίτερο ζητάνε χαμηλές τιμές αλλά δε λένε ότι δεν κάνει τίποτα. Για τους μηχανικούς νομίζουν ότι κάνουν 3 προσθέσεις και βγαίνει μελέτη. Σε ρωτάνε κάτι (για να μην έρθουν στο γραφείο και πληρώσουν) και νομίζουν ότι με το νου, έχεις έτοιμη η/μ εγκατάσταση
σε όλους συμβαίνει παιδιά, βασικά σε όποιον βρίσκουν εύκαιρο το κάνουν…
σε εμένα συμβαίνει και το καλύτερο “της είπαν ότι κοστίζει ΧΧ ευρώ (πανάκριβα!δεν έχει η φτωχή, θράσος τι χρεώνουν!?), δες να μας πεις τι να κάνουμε (τζάμπα)”
Ποτέ δουλειές με συγγενείς και φίλους, ποτέ όμως. Χρόνια το προσπάθησα και ποτέ δεν βγήκε σε καλό. Προσωπικά είμαι τόσο απόλυτος σε αυτό που δεν κάνω δουλειά ούτε στην κόρη μου. Ακόμα και χωρίς να χρεώσεις αν κάνεις τη δουλειά, θα σε κοιτάνε με μισό μάτι που σου έχουνε υποχρέωση. Ποτέ σημαίνει ποτέ, ξεκάθαρα από την αρχή.