Αγαπητή «Α, μπα»: Μας κάνουν συνέχεια παρατήρηση ότι φωνάζουμε και ακουγόμαστε σε όλη την πολυκατοικία

Η πολυκατοικία

Ναι θέλω να ρωτήσω γιατί θα τρελαθώ! Συχνά διαβάζουμε ερωτήσεις για ζευγάρια που μαλώνουν, γονείς που τσακώνονται με παιδιά κλπ. Γενικά στην Ελλάδα δεν είναι ασυνήθιστο πράγμα να ακούσεις κάποιον να τα “ψιλοχώνει” σε κάποιον άλλον. Να φωνάζει τελοσπάντων. Αν δούμε πχ κάποιον-α να περπατάει στην Πανεπιστημίου μιλώντας στο κινητό κάπως έντονα βρε παιδί μου, αρκετά έντονα ας πούμε, με λίγο φωνή και λίγο χειρονομία. Θα σοκαριστούμε? Δεν νομίζω! Λοιπόν μπαίνοντας στο θέμα θέλω να ρωτήσω, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, και εσείς οι σχολιαστές, και οι γύρω σας, πως είσαστε μέσα στα σπίτια σας? Φωνάζετε που και που? Και αν ναι, οι γειτόνοι σας ακούνε? Και τι λένε γι αυτό? Έχετε άγχος ας πούμε μέσα στο σπίτι να μιλάτε πάντα σιγά για να μην σας ακούνε οι δίπλα, οι πάνω οι κάτω κλπ? Κι όσοι έχετε παιδιά πως εξασφαλίζετε ότι δεν θα φωνάζουν/κλαίνμε/υστεριάζουν ώστε να μην ενοχλούν τους γείτονες? Του κατ α λονγκ στόρυ σορτ, μας κάνουν συνέχεια παρατήρηση αλλά μας είναι αδύνατον να αλλάξουμε, συχνά μιλάμε έντονα μεταξύ μας και προφανώς αυτό ακούγεται. Η μόνωση είναι χάλια στην οικοδομή αλλά ρε παιδί μου, εμείς ποτέ δεν ακούμε φωνές από τους άλλους κι αναρωτιέμαι τι στο καλό κάνουν? Ψιθυρίζουν??? Ντρέπομαι πια να κυκλοφορήσω, εντάξει έχουν ακούσει αρκετές φορές βρισιές και φωνές αλλά αναρωτιέμαι…είμαστε οι μόνοι? Οι άλλοι δηλαδή τι κάνουν? Ζούμε στο εξωτερικό, όπου οι άνθρωποι είναι γενικά πολύ κομ-ιλ-φω και μη μου απτου αλλά αφενός είναι αρκετά ιντερνάσιοναλ η πολυκατοικία και αφετέρου άνθρωποι είναι κι αυτοί, θυμώνουν που και που και παιδιά έχουν!

-Βοήθεια, ντρέπομαι

Δεν μπορούμε να κάνουμε κοινωνιολογική μελέτη για τους Έλληνες από μια πολυκατοικία, ωστόσο, δεν χρειάζεται. Έχεις ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα, που δεν χρειάζεται στατιστικές για να το αντιμετωπίσεις. Ούτε θα σε βοηθήσει η απάντηση «ναι, όλοι οι Έλληνες φωνάζουν». Αυτό θα πεις στους γείτονες;

Αν σε μια πολυκατοικία με χάλια μόνωση δεχόσαστε παρατηρήσεις για την φασαρία που κάνετε, ενώ εσείς δεν ακούτε τους υπόλοιπους, αυτό σημαίνει ότι εσείς φωνάζετε πιο δυνατά από όλους στην συγκεκριμένη πολυκατοικία. Δεν μπορούμε να κάνουμε προέκταση αυτού του δεδομένου σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις πολυκατοικίες, και σε όλους τους γειτόνους όλων των πολυκατοικιών.

Ή θα μιλάτε λιγότερο δυνατά, ή θα μετακομίσετε, ελπίζοντας ότι η αναλογία στην ανοχή θορύβου θα είναι διαφορετική. Δοκιμάστε να βάλετε παχιά χαλιά, πολλά έπιπλα στους τοίχους, αλλά κυρίως δοκιμάστε μήπως μπορείτε να συνεννοηθείτε χωρίς να φωνάζετε και να βρίζετε. Τα παιδιά σε γενικές γραμμές είναι φασαριόζικα, αλλά κυρίως παραδειγματίζονται από τον τρόπο με τον οποίον γίνεται η επικοινωνία από τους γονείς τους (όπως έμαθαν αυτοί από τους δικούς τους γονείς).

Χμ, μόλις διάβασα ξανά και είδα ότι δηλώνεις «εμείς είναι αδύνατον να αλλάξουμε». Άρα μόνο η μετακόμιση είναι λύση.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

46 points
Upvote Downvote

50
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
34 Θέματα σχολίων
16 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
33 Συντάκτες σχολίων
lilalogiorgosg.ΣουβλίτσαευανχελίαKritikothessalonikia Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ζητάς να μάθεις τί κάνουν οι άλλοι μήπως και βρεις κανένα τρόπο να συνεχίσεις να ενοχλεις τους γείτονές σου με ήσυχη τη συνείδησή σου. Κάνεις κάτι που ενοχλεί επανελλειμένως τους συνανθρώπους σου κι εσύ απλά δεν θέλεις να το αλλάξεις γιατί είσαι αυτή που είσαι και αυτά έχει η ζωή. Μήπως να ψάχνατε μονοκατοικία;

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Η ελευθερία μας σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Αν εσένα σου αρέσει να φωνάζεις δικαίωμά σου όμως αν ενοχλείς έχεις την υποχρέωση να σταματήσεις. Είμαι αρκετά κάθετη στο θέμα θόρυβος σε πολυκατοικία γιατί έχω συνυπάρξει με φασαριόζους γείτονες σε πολυκατοικία με χάλια ηχομόνωση και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα. Γυρνάς απο τη δουλειά κουρασμένος και θες να χαλαρώσεις, γιατί να πρέπει να ακούς τον γείνονα να τσακώνεται ή να μιλά δυνατά; Θες να κοιμηθεις και έχεις τον γείτονα να φωνάζει πάλι. Αντε το καταλαβαίνω μια δυο φορές όμως αν γίνεται συνέχεια, όπως στη δική σου περίπτωση, υπάρχει πρόβλημα.… Διαβάστε περισσότερα »

Nya92
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Οπότε σας κάνουν όλοι στην πολυκατοικία παρατήρηση αλλά δεν φταίτε εσείς, αλλά το μεσογειακό εκρηκτικό ταμπεραμέντο σας, το οποίο σας οδηγεί στο να τσακώνεστε συχνά δυνατά και να βρίζεστε, αλλά αφού είναι κάτι το οποίο όλοι μας κάνουμε εδώ στην Ελλάδα γιατί είναι στο dna μας δεν πρόκειται να το αλλάξετε, (ούτε καν να μπείτε στην διαδικασία να σκεφτείτε μήπως υπάρχει κάτι λάθος στο συλλόγισμό σας) και το συμπέρασμα είναι 1) οτι οι άλλοι δεν έχουν την ίδια “ζωντάνια” στην ζωή τους και 2) μια ζωή μιλάνε μέσα από τα δόντια τους…….. Δεν καταλαβαίνω αρχικά καν τον λόγο που έστειλες… Διαβάστε περισσότερα »

Joannita
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

****Χειροκρότημα****

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μα καλά σου φαίνεται περίεργο που ενοχλείται; Ειναι υποχρεωμένοι οι γύρω να ακούνε τους καυγάδες σας; Και λες ότι ειναι αδύνατον να αλλάξετε. Σοβαρά τώρα;
Γιατί πιστεύεις ότι αυτός ειναι ο μόνος και σωστός (!) τρόπος να επικοινωνείτε; Εγώ νομίζω ότι ταιριάζει το μάντρα.

Sunshine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Φαίνεται ότι δεν έχεις βρεθεί στην αντίθετη θέση, δηλαδή να έχεις φασαριόζικους γείτονες. Δεν φαντάζεσαι πόσο ενοχλητικό είναι! Δεν εννοώ κάτι που θα συμβαίνει αραιά και που, άνθρωποι ήμαστε. Αλλά όταν οι φωνές και οι καβγάδες είναι συστηματικοί καταντάει ανυπόφορο. Δεν νομίζω ότι φταίει ότι οι γείτονες σου είναι «πολύ κομ-ιλ-φω και μη μου απτου». Μένω στην Ελλάδα, σε πολυκατοικία με χάλια ηχομόνωση. Οι από πάνω μου κάνουν ομηρικούς καυγάδες, οποιαδήποτε ώρα (ακόμα και στις 3 το βράδυ) σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού. Έχω μάθει όλα τα οικογενειακά τους και πραγματικά ΔΕΝ ΘΕΛΩ να ξέρω τι συμβαίνει στη ζωή τους.… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Sunshine σε νοιώθω. Εμενα σε πολυκατοικία που ο από κάτω νόμιζε οτι βρισκόταν σε μονοκατοικία και είχε αγοράσει προβολέα με ηχοσύστημα με αποτέλεσμα να ακούμε μαζί τις μεταμεσονύχτιες ταινίες του. Κι επειδή μάλλον ο ίδιο δεν δούλευε πρωί τις έβαζε πάντα μέρες εβδομάδας. Κάθε φορά που το έκανε γινόμουν η σπαστικιά που κατέβαινε και του έκανε παρατήρηση κι αν άρχιζε τα μα μου απλά του έλεγα οτι αν δεν χαμηλώσει τον ήχο θα καλέσω την αστυνομία. Και έπιανε πάντα! Μετά τις δύο πρώτες παρατηρήσεις ακουγόταν σπάνια. Βέβαια η δική σου περίπτωση είναι χειρότερη γιατί οι καβγάδες είναι αυθόρμητοι όμως αν… Διαβάστε περισσότερα »

Sunshine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ο από πάνω βάζει και την τηλεόραση δυνατά (που είναι πάνω από το υπνοδωμάτιο μου) και όταν έχει ποδόσφαιρο του δίνει και καταλαβαίνει στις βρισιές. Δυστυχώς δεν κάνουμε συνελεύσεις αλλά τον τελευταίο χρόνο όποτε γίνεται επαναλαμβανόμενα θόρυβος, κολλάω στο ασανσέρ την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας για τις ώρες κοινής ησυχίας. Βέβαια πιάνει μόνο για λίγες μέρες και μετά ξανά προς τη δόξα τραβάνε!

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Εχεις δοκιμάσει να καλέσεις την αστυνομία; Ισως αν έρθει η αστυνομία τρομάξουν λίγο και το σταματήσουν για περισσότερο καιρό. Βέβαια μια παρατήρηση θα τους κάνει αλλά κάτι είναι κι αυτο, να καταλάβουν τουλάχιστον οτι ενοχλούν πραγματικά. Δεν ξέρω αν τους έχεις κάνει και η ίδια παρατήρηση, αν θεωρείς οτι δεν είναι επικίνδυνο (δεν ξέρεις τι λοξα έχει ο καθένας και τι μπορεί να κάνει) κάντο και ίσως ντραπούν και το σταματήσουν.

ευανχελία
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ έχω ταλαιπωρηθεί από άτομα που έβαζαν όποτε τους κάπνιζε δυνατά τη μουσική (και μάλιστα όσο ήμουν σε χρονιά πανελληνίων) σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του ’60! Φανταστείτε δηλαδή πόσο ακουγότανε … Και αν δεν το κάνουν σε ώρες κοινής ησυχίας, δεν μπορείς να καλέσεις και την αστυνομία. Μόνο να τους μιλήσεις με το καλό και με το άσχημο. Βέβαια στη δικιά μου περίπτωση ούτε αυτό έφτανε. Σταματούσαν για λίγο και μετά προς τη δόξα τραβούσαν ξανά!

Lady Chatterley
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Συχνός λόγος για τον οποίο κάποιος μπορεί να φωνάζει μέσα στο σπίτι είναι ότι προσπαθεί να επικοινωνήσει με άτομο που βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο. Αν δεν το κάνετε ήδη, γιατί δεν εφαρμόζετε έναν κανόνα που να λέει οτι για να μιλήσεις με κάποιον θα πρέπει να είστε στο ίδιο δωματίο; Θα ειναι εύκολο να τον ακολουθήσουν και τα παιδια γιατί ειναι πολύ συγκεκριμένος. Είσαι στην κουζίνα και το παιδί είναι στο σαλόνι, πας στο σαλόνι για να επιτευχθεί συνεννόηση. Είναι το παιδί στο δωμάτιό του και εσύ στο μπαλκόνι, έρχεται στο μπαλκόνι για να σε ρωτήσει τι φαί έχει σήμερα.… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Μου θύμισες τώρα τότε που εμένα στους γονείς μου σε εσωτερική μεζονέτα σε πολυκατοικία. Η μητέρα μου βαριοταν να ανεβαίνει σκάλες για να μου μιλήσει όταν ήμουν στο δωμάτιο μου και προφανώς δε φώναζε γιατί τι θα πουν οι γείτονες; Οπότε ειλικρινά σας το λέω με έπαιρνε τηλέφωνο στο κινητό να μου πει κατέβα να φάμε. Μου φαινόταν τόσο αστείο!

Lady Chatterley
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Μια χαρά τη βρίσκω τη μαμά σου 🙂 Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και εν προκειμένω να μην μας φάει η σκάλα της μεζονέτας τα γόνατα!

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Εγώ πάλι όταν διάβαζα για τις πανελλήνιες και ήθελα κατι να φάω αλλά βαριόμουν να σηκωθώ έπαιρνα τηλέφωνο στο σταθερό που ήταν έξω ακριβώς από το δωμάτιο μου για να ερθει η μαμα μου να κάνω την παραγγελία :P.

ti eipes twra
Επισκέπτης
Συμμετέχων
ti eipes twra

Εγώ τσακωνομουν σχεδόν καθημερινά με την μητέρα μου διοτι με την μητέρα μου μόνο να τσακωθει μπορει κανείς αφού φωνάζει δυνατά για να μην ακουει τι της λες και της αρεσει να μπλεκεται συνεχεια για καβγά αφου ξεκινάει πάντοτε πρώτη τον καβγά, Καθε φορά λοιπον που μου τα έχωνε έκλεινα πρώτα τις τζαμαρίες και μετα της απαντουσα με ηρεμια. Εκεινη φωναζε και ετσι καποιες φορες ( ευτυχώς λιγες) έχανα την ψυχραιμία μου και φώναζα κι εγώ. Τωρα απλώς φευγω και την αφήνω να φωναζει μονη της.Εκεινη γινεται ρεζιλι στη γειτονια όχι εγω, Η δικη μου φωνή δεν ακουγεται πουθενά. Ειναι… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Οι γείτονες δεν είναι υποχρεωμένοι να σας ακούνε να φωνάζετε. Μετακομίστε σε μονοκατοικία ή σε σπίτι με ηχομόνωση, αλλά μη ζητάτε να σας ανεχτούν.

Wonwo18
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλά κάνεις και ντρέπεσαι. Προσπαθείς να νομιμοποίησεις τη συμπεριφορά σας χρησιμοποιώντας ενα κλασσικό παράδειγμα ελληνικής καφρίλας, νομίζοντας οτι σου δινει ελαφρυντικά το οτι λίγο ή πολύ μερικοί Έλληνες φωνάζουν στο τηλέφωνο λες και είναι μόνοι τους σ αυτή τη γη. Γιατί δε χρησιμοποιείς για παράδειγμα αυτούς που σέβονται τους γύρω τους? Υπάρχουν και τέτοιοι Έλληνες. Γιατί μάλλον δε σε συμφέρει. Το ότι δεν ακούτε κανέναν άλλο στην πολυκατοικία είναι μια πολύ καλή ένδειξη για το ποια είναι η κανονική συμπεριφορά. Δεν είναι μη μου απτου οι άλλοι, μη γελιέστε, εσείς είστε αναίσθητοι. Φυσικά, δε θέλετε να αλλάξετε, γιατί άλλωστε, είναι… Διαβάστε περισσότερα »

η Domus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αχ να’ξερες ΠΟΣΟ ενοχλητικό είναι..από κάτω μας μένει μια μαμά με τον έφηβο γιο της που είναι βροντοφωνη. Δεν φαντάζεστε πόσο. Φωνάζει κάθε τόσο λες και μένει σε μεζονέτα και θέλει να ακουστεί στον πάνω όροφο. “Γιαννηηηηη, θες κιμά στα μακαρονιααααααααα!’ και το παιδί όπως σωστά λέει η Λένα, μεγάλωσε φωνάζοντας και φωνάζει και αυτή. Ακούμε τι λέει στο σκαιπ,στο τηλέφωνο..όσες φορές της το έχουμε πει ,λέει “έτσι είναι η φωνή μου.” Ωραία, ή κατέβασέ την ή φύγε”. Εγώ είπα την επόμενη φορά θα καλέσω αστυνομία. Είναι ενοχλητικό. Όλοι ακουγομαστε λίγο ή πολύ αλλά κάθε μέρα, κάθε φορά ,είναι τραγικό.… Διαβάστε περισσότερα »