Αγαπητή «Α, μπα»: Μας έχει βρει κορόιδα και κάνει διακοπάρες τσάμπα

Σκεφτόμαστε να του μιλήσουμε

Γειά σου Α,μπα; (Και παρέα) Έφτασε και η δική μου σειρά να ρωτήσω, για ένα θέμα που θα ήθελα όσες περισσότερες γνώμες, αν και δεν είναι ακριβώς δικό μου. Λοιπόν, έχω ένα θείο που μένει χρόνια (35-40) στο εξωτερικό (Ολλανδία), παλιότερα δεν ερχόταν συχνά (μια φορά στα 5 και αν). Τα τελευταία τρια χρόνια όμως έρχεται κάθε καλοκαίρι ή καλύτερα έρχονται πλέον (αυτός, κάποια από τα 5 παιδία του, σύντροφοί, φίλοι, εγγόνια) και μένουν άλλοι σε σπίτια συγγενών και άλλοι σε ένα τροχόσπιτο που έχει σε ένα χωράφι, ενώ το χειμώνα, που έρχεται μόνος ή με κάποιον φίλο, τους φιλοξενούν οι γονείς μου. Οι γονείς μου έχουν μια μικρή ταβέρνα, καλοκαιρινή και όλοι αυτοί τρώνε στην ταβέρνα κάθε μέρα, μεσημέρι-βράδυ, χωρίς να πληρώνουν. Συνήθως αφήνουν κάτι του τύπου 500 ευρώ για όλα στο τέλος των διακοπών. Τα λεφτά δεν είναι τόσο σημαντικό (αν και τους βάζουν μέσα , χώρια τα παγωτά και τα αναψυκτικά) αλλά ότι η μάνα μου, τρέχει με την ταβέρνα αυγουστιάτικα και έχει να φροντίζει και για 14 άτομα (τόσοι ήρθαν πέρσι) 2 φορές τη μέρα, για 2 βδομάδες το τι θα φάνε. Κάτι που την εξάντλησε (κυριολεκτικά, έπαθε υπερκόπωση). Αλλά και το χειμώνα που ήρθε με τον γαμπρό του και έναν φίλο του, σκέψου ότι δεν αγόρασαν καν ένα κουτάκι καφέ να φτιάχνουν αυτή τη μιάμιση βδομάδα , παρότι είχαν ξεχωριστό κουζινάκι και περιμέναν από τη μάνα μου. Τον Αύγουστο θα ξανάρθουν για δυο βδομάδες, περίπου 15 άτομα πάλι. Και η μάνα μου έχει φρικάρει στην ιδέα. Εγώ με την αδερφή μου έχουμε σκοπό να μιλήσουμε στον θείο, «δεν γίνεται να σας ταΐζουν έτσι, εκτός αν έρχεστε σαν κανονικοί πελάτες», και ας παρεξηγηθεί. Να δούμε που θα βρει αλλού κορόιδα να κάνει διακοπάρες Ο πατέρας μας πιστεύει πως έχει υποχρέωση να φιλοξενεί τον αδερφό του και να κάνουμε μόκο, γιατί και η μάνα σας γίνεται θυσία για τα αδέρφια της (που όντως γίνεται, όπως και για τα άλλα αδέρφια του πατέρα μου, αλλά γίνονται και αυτοί), ενώ η μάνα μας περιμένει να καταλάβει από μόνος του (ο θείος). Στην πραγματικότητα, πιστεύω, φοβούνται να γίνονται δυσάρεστοι. Ο ένας του αδερφός σκοπεύει να μην του δώσει το εξοχικό του φέτος να μείνουν κάποιοι από αυτούς, γιατί πέρσι δεν κατάφερε να πάει διακοπές, αφού μέναν αυτοί, ενώ ο άλλος, τον έχει κάνει πέρα εδώ και καιρό, λόγω της γαϊδουρινής συμπεριφοράς του (ούτε ένα κουτί σοκολατάκια, που λέει ο λόγος, δεν έχει φέρει σε κανέναν) και μας υποστηρίζουν. Τι ερώτηση έχω; Υπάρχει κάτι που θα ήταν σωστό να πω; Κάτι που θα ήταν καλό να μην πω; Να μην του μιλήσουμε; Εσύ τι θα έκανες/έλεγες; Εσείς παιδιά; Ξέρω ότι το σωστό θα ήταν να του μιλήσει ο πατέρας μου, αλλά δεν μας νοιάζει αν θα γίνουμε τα ζαβά ανήψια.

– Καλοκαιρινές διακοπές … του θείου μου

Η δυσλειτουργία που πυροδοτεί την εκμετάλλευση βρίσκεται στη σχέση των γονιών σας. Δεν ξέρω την δυναμική της οικογένειας σας, αλλά όπως φαίνεται, ο πατέρας σας θέλει να τιμωρήσει τη μάνα σας γιατί νιώθει ότι βάζει τα αδέρφια της πάνω από τον ίδιο (δηλαδή αυτή θεωρεί ότι η πατρική της οικογένεια είναι η «κανονική» της οικογένεια, κάτι που νιώθει ο ίδιος ως απόρριψη) και βρήκε καλή ευκαιρία για να το κάνει χωρίς να εμπλέκεται καν, η μάνα σας δε είναι η γυναίκα/θύμα που έχει αναλάβει το ρόλο της μαγείρισσας, της νοσοκόμας και της τροφού για όλο το σύμπαν που την περιβάλλει περιμένοντας αναγνώριση, δηλαδή αυτό που συνήθως αυτές οι γυναίκες περιγράφουν ως «ένα ευχαριστώ» (και έχει κάποιο λόγο για να δείχνει στον άντρα της ότι έχει ιεραρχήσει τις οικογένειες μέσα της; Ποιος ξέρει.)

Οι ρόλοι αυτοί είναι πανάρχαιοι, παραδοσιακοί, επαναλαμβανόμενοι και αναμενόμενοι, και μέσα στο κλασικό αυτό θέατρο βρήκε γόνιμο έδαφος ένας παρασιτικός οργανισμός, σαν μανιτάρι μετά τη βροχή. Είναι απορίας άξιο που είναι μόνο ένας και όχι περισσότεροι, αλλά φέρνει και άλλους δεκαπέντε μαζί του.

Νομίζω ότι εφόσον πρώτον, η οικογενειακή επιχείρηση περιλαμβάνει κι εσάς ως τέκνα, και δεύτερον, δεν θέλετε να πάθει υπερκόπωση η μάνα σας, είναι απολύτως μέσα στα δικαιώματα σας να πείτε στον θείο σας ότι αν θέλει να έρχεται στην ταβέρνα, να έρχεται ως πελάτης, και θα του κάνετε καλύτερη τιμή λόγω συγγένειας, η μάνα κουράζεται και δεν αντέχει άλλο. Δεν μπορώ να προβλέψω τι είδους αναταραχές θα προκαλέσει αυτό, θα ήταν ίσως καλύτερα να προειδοποιήσετε τους γονείς σας ότι πρόκειται να μιλήσετε, για να μην βρεθούν στα ξαφνικά να απαντάνε σε οργισμένα τηλεφωνήματα θείου (είναι τόσο συνηθισμένος στις ανέσεις που το πιθανότερο είναι να διαμαρτυρηθεί και όχι να ντραπεί).

Και μετά, σας προτείνω να μην περιμένετε θαύματα, γιατί όσο και να υποφέρουν μερικοί και να απολαμβάνουν άλλοι, πρέπει να θυμόσαστε ότι όλοι αυτοί είναι ενήλικες και κάνουν τις επιλογές τους, ακόμα και αυτοί που φαίνεται να υποφέρουν. Κάτι νιώθουν ότι κερδίζουν. Μπορεί να έχουν άδικο, αλλά είναι δική τους απόφαση.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

65 points
Upvote Downvote

54
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
26 Θέματα σχολίων
28 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
29 Συντάκτες σχολίων
ω βάι βάιBlah blahno-noHaifischnet Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
dex_
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κορυφαίο θα ήταν, αν όλοι αυτοί δεν είναι παιδιά και φίλοι, αλλά άσχετοι ολλανδοί τουρίστες και ο θείος τους κλείνει πακέτα διακοπών και βγάζει και λεφτά.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Μερικές φορές νομίζω ότι είσαι ο άντρας μου που σχολιάζει κρυφά από μένα. <3

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Βασικά, τι έγινε πριν τρία χρόνια και ξεκίνησε αυτή η φάση; Βάλ’τε κάτω τους γονείς ωραία ωραία και ήρεμα και πείτε τους ότι δεν ξέρετε και δεν σας αφορά τι παίζει μεταξύ τους και ο ένας (θείος) κάνει σα να του χρωστάνε και ο άλλος (μπαμπάς) σα να χρωστάει, αλλά αυτό που γίνεται είναι ότι την πληρώνετε εσείς. Ή θα σας πουν γιατί γίνεται αυτό, για να ξέρετε έστω ότι υπάρχει λόγος γι’αυτή την παράνοια που ζείτε όλοι, ή θα σιχτιρίσετε εσείς οι ίδιοι τον θείο με την αιτιολογία της γαϊδουριάς, αδιαφορώντας κι εσείς για το αν εκείνοι αναστατωθούν, το… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Επίσης προτείνω να αλλάξετε φέτος το όνομα της ταβέρνας σε “Στη Γκάγκα” και πού ξέρετε , μπορεί να γίνει το θαύμα και να το καταλάβει μόνος του που λέει και η ρομαντική μανούλα.
Φήμες λένε ότι κάποιος άνθρωπος μια φορά, το είχε καταλάβει μόνος του.

Chaotic Jester
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Chaotic Jester

Πραγματικά, θεωρώ πως δεν συνέβη τίποτα πιο περίπλοκο από το ότι ο θείος βγήκε στη σύνταξη πριν τρία χρόνια και πλέον έχει χρόνο να κάνει διακοπάρες. Παρόλα αυτά, όπως είπα και ο ίδιος, αυτή η συζήτηση πρέπει όντως να γίνει με τους γονείς, πριν πάνε τα ανίψια στο θείο, γιατί ποτέ δεν ξέρεις…

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Θυμήθηκε ο θείος ότι πριν από 35-40 χρόνια, τον έριξαν στην οικογενειακή μοιρασιά. Ο πατέρας πήρε την οικογενειακή ταβέρνα στο παραδοσιακό νησάκι kalokairi, ο θείος μετανάστης στα ορυχεία της Ολλανδίας. Παράλληλα, η μητέρα κι ο θείος αγαπιόσαντο, αλλά από ένα γύρισμα της τύχης και την καθοριστική παρέμβαση μιας θείας από την Αμερική, ο θείος με την μητέρα χωρίστηκαν λίγο πριν φύγει μετανάστης. Γι’ αυτό λιγοθυμούσε η μητέρα: δεν έπαθε υπερκόπωση. Δεν άντεχε να σερβίρει τον μεγάλο της ανεκπλήρωτο έρωτα.

– How I met your mother 2: secrets of Eden

Υ.Γ. όποιος θέλει το συνεχίζει

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

ΤΕΛΕΙΟ!
βάζω στοίχημα ότι φέρνει μαζί του τα 15 άτομα για ξεκάρφωμα

Chaotic Jester
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Chaotic Jester

Καλό, γέλασα :D.

Πάντως πέρα από την πλάκα, ίσως πριν αναλάβουν πρωτοβουλία τα ανίψια, να είναι καλό να κάνουν μια ειλικρινή κουβέντα με τον πατέρα τους, για το αν έχει κάποιου είδους υποχρέωση – ειδικά οικονομική – στον φορτικό αδερφό του, την οποία δεν γνωρίζουν.

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δεν αποκλειεται καθολου παντως, να πιστευει ο θειος οτι τον εριξαν στη μοιρασα ή οτι η ταβερνα του ανηκει και εκεινου ισως με καποιο τροπο.

Παντως για 15 ατομα, επι δυο εβδομαδες φαγητο βγαινει καπου 4.200 ευρω, με μονο ενα τραπεζωμα την ημερα, των 20 ας πουμε ευρω. Δηλαδη το 500 που τους αφηνει μεγαλοψυχα ε, ειναι γραφικο.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΡΩΤΟΥΣΑΣ.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

ερωτώσας 🙁

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

αφού έχουν αγανακτήσει με τη γαϊδουρία του μπάρμπα, πάνε τα ανήψια στην Ολλανδία αποφασισμένα να κάνουν διακοπάρες ένα μήνα. Φτάνουν στη διεύθυνση που τους έδωσε, χτυπάνε την πόρτα και ανοίγει μια γριουλα (τρίξιμο πόρτας). Καλημέρα γιαγιούλα, της λένε, είμαστε τα ανήψια του Θείου Τάδε.
Και η γριούλα απαντά “Μα ο Θείος έχει πεθάνει εδώ και δέκα χρόνια!”

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Ουόυουυυυ!! Ανατρίχιασα!!

Marie
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εκνευρίστηκα με το θείο! Σε καμία περίπτωση δε νοείται να σκας με 15 άτομα και να υπολογίζεις σε δωρεάν διαμονή-φαγητό-ποτό-επιδόρπιο και για τόσες μέρες ακόμα και αν ο αδερφός σου είναι εκατομμυριούχος και εφόσον δε σου έχει γίνει πρόταση που να σου λέει ότι θα σου τα παρέχουμε δωρεάν. Τα χρήματα αυτά δεν καλύπτουν ρεύμα, νερό κλπ που θα καταναλώνουν τόσα άτομα τόσες μέρες αλλά ούτε καν τις πρώτες ύλες από το φαγητό τους. Δηλαδή αυτοί πως το σκέφτονται θα δουλεύει μια οικογένεια δωρεάν για να τρώω-πίνω εγώ και η παρέα μου; Αλλά εκνευρίστηκα και με τον πατέρα. Με το… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγω αν ο θειος ηταν ανενδοτος και ερχοταν με τους ocean fourteen τσαμπουκαλεμενοι και ετοιμοι για μασα
θα ζηταγα τα 500 up front
και θα πεταγα στο τραπεζι 2 συσκευασιες ψωμια του τοστ , ζαμπον και τυρια

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Με το που έρθει το ασκέρι, θα κλείσετε διακοπές με τη μητέρα σας. Θα πείτε του πατέρα σας “Δικός σου αδερφός είναι, βγάλ’ τα πέρα μόνος σου. Εμείς φεύγουμε.”

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αυτό θα ήταν ιδανική λύση αν δεν είχαν ταβέρνα. Δε νομίζω οτί είναι πρακτικό να αφήσουν την ταβέρνα αυγουστιάτικα (φαντάζομαι θα έχουν κι άλλους πελάτες εκτός από τους τσαμπατζήδες)

Μήπως απλά να τους πάτε το λογαριασμό? Όπως σε κάθε τραπέζι? Και πείτε και κάτι του στυλ “τα ποτά κερασμένα από μας για τον αγαπημένο μας θείο”.

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Μα για αυτό το λέω. Η ταβέρνα έχει πάρα πολύ κόσμο μέσα στον Αύγουστο και μέσα σε όλα έχουν και τους τζαμπατζήδες και ο pater familias δε λέει να το επικοινωνήσει. Ας του φτιάξουν ένα τέτοιο χουνέρι, για να έρθει στα συγκαλά του κι αυτός.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

μερικοι το θεωρουν αυτονοητο και πηγαινουν διακοπες χωρις να τους προσκαλεσουν.επειδη τους ειχαν καλεσει μια χρονια πριν απο καμια δεκαετια και απο τοτε καθε χρονο πηγαινουν,αφου εχουν βρει τα κοροιδα. και αν η ταβερνα ειναι ξερω γω σε μερος που ειναι για σεζον το καλοκαιρι αντι να τρεχεις για τους τουριστες και γενικα για τους πελατες που τοτε το καλοκαιρι περιμενεις να δουλεψεις θα τρεχεις για τους συγγενεις τους τζαμπατζηδες. μεσα στο χαμο στο τρεξιμο της δουλειας (οποιος εχει δουλεψει καλοκαιρι σε παραθαλασσια ταβερνα ξερει) να εχεις τους συγγενεις να ζητανε οτι τους κατεβει στο κεφαλι. και παιρνουν και θαρρος… Διαβάστε περισσότερα »

Cloud on Toast
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Την πρώτη μέρα που θα εμφανιστούν στην ταβέρνα για φαί θα πείτε, οι γονεις μας σας καλούν όλους την Κυριακή για φαγητό στην ταβέρνα, οπότε να ξέρετε, σήμερα οτι παρετε ειναι στον δικό σας λογαριασμό.

ντε
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

το ερώτημα είναι γιατί δεν το λύνεται με 2 εβδομάδες free διακοπές στην Ολλανδία τον χειμώνα;

Chaotic Jester
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Chaotic Jester

Αυτό μπορεί να είναι λύση αν όντως θέλουν να κάνουν δυο βδομάδες διακοπές στην Ολλανδία, και μάλιστα κάθε χρόνο. Αν δεν θέλουν, τότε παίρνουν κάτι που δεν θέλουν για να δώσουν κάτι που θέλει ο άλλος. Αυτό προφανώς δεν είναι λύση. Και αυτό δεν περιλαμβάνει καν τα logistics του πράγματος, ότι αν είναι να μιλάμε για “δίκαιη” συμφωνία, πρέπει και εκείνοι να πάνε ένα τσούρμο 15-20 άτομα στην Ολλανδία (κάθε χρόνο, έτσι;) Είναι τόσοι; Εγώ 15 άτομα να θέλουν και να μπορούν να πάνε όλοι μαζί δυο βδομάδες διακοπές εξωτερικό σε ίδια ημερομηνία μέσα στο χειμώνα, δεν θα μπορούσα να… Διαβάστε περισσότερα »

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Υπάρχει μια έκφραση στην Ολλανδία: νoor niets gaat de zon op. Ουσιατικά σημαίνει πως τίποτα δεν είναι δωρεάν, εκτός από το φως που έρχεται από τον ήλιο. Αυτό, γιατί σχεδόν τίποτα σε αυτή τη χώρα δεν έρχεται χωρίς αντίτιμο. Είμαι σίγουρη πως ξέρει αυτή τη φιλοσοφία, και μάλλον εκεί που ζει την ασπάζεται κιόλας. Απλά όταν πάει διακοπές θέλει να θυμάται πόσο χουβαρντάδες είμαστε στην Ελλάδα, και να κάνει και επίδειξη αυτής υπεράνω Ελληνικής γεναιοδωρίας στους φιλοξενούμενούς του. Και όλα αυτά πάνω στις δικές σας πλάτες!!! Είμαι της άποψης πως πρέπει να του μιλήσετε για να προστατέψετε τη μητέρα σας.… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Είμαι υπέρ του αληθινού και ήρεμου αλλά νομίζω θα γίνουν κ@λος, γιατί είμαι σχεδόν σίγουρη ότι ο θείος θα κατηγορήσει τον μπαμπά ότι “έβαλες τα παιδιά να με διώξουν”.
Μόνο οι διακριτικοί καταλαβαίνουν τη διακριτικότητα νομίζω.

Αλλά τώρα που το σκέφτομαι, θα ήταν σατανικό να έμεναν στην ερώτηση
Μήπως μπορούμε να σκεφτούμε κάποια λύση μαζί;

Εκεί θα τον κομπλάρουν, που θα αναγκαστεί να σκεφτεί γρήγορα μια απάντηση για τις συνέπειες της συμπεριφοράς του.