Αγαπητή «Α, μπα»: Μ’ενοχλεί να με αποκαλούν κοπελιά

Νιώθω ότι με υποτιμούν ακόμη και στην εργασία μου

Photo by Volkan Olmez on Unsplash

Το τελευταίο διάστημα έπιασα τον εαυτό μου να εκνευρίζεται με μια κατάσταση που βιώνω καθημερινά. Με ενοχλεί όταν με αποκαλούν ”κοπελιά” ! Και με αποκαλούν πολύ συχνά άτομα που συναναστρέφομαι στη δουλειά και στην καθημερινότητα μου (π.χ. συνεργείο, καταστήματα κ.α.). Ενώ εγώ μπορεί να απευθύνομαι στον συνομιλητή μου στον πληθυντικό ή έστω με τυπική ευγένεια (μου βγαίνει και το κάνω) εκείνοι (ή εκείνες πολλές φορές) μου απευθύνονται ως ”κοπελιά”. Τυχαίνει να είμαι και επαγγελματίας υγείας και εργάζομαι σε δικό μου χώρο και ακόμα και εκεί αντιμετωπίζω το ίδιο φαινόμενο. Για παράδειγμα θα τους ρωτήσω ”Καλημέρα πως είστε σήμερα?” και η απάντηση θα είναι σχεδόν πάντα ”Καλά κοπελιά. Εσύ?”. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί κάποιος κύριος ή κυρία να συνοδεύει κάποιο άτομο και χωρίς να υπάρχει προηγούμενο γνωριμίας θα αρχίσουν οι φράσεις ” Να μου προσέξεις τη μανούλα εεε??” ή ‘Κοπελιά εσύ ελεύθερη είσαι?” ή ” Κοπελιά εσύ δεν έχει ανάγκη είσαι νέα και αδύνατη” (wtf?). Ακόμα και όταν πρόκειται να συζητήσουμε πράγματα που αφορούν την υγεία τους ή τυπικά πράγματα όπως να κλείσουμε ραντεβού κ.α. μου απευθύνονται με προκλητική οικειότητα. Πλέον λοιπόν φράσεις που συνοδεύονται από το ύφος του υπερόπτη παντογνώστη, όπως το ”Άκουσε να σου πω….” ή ” Εγώ που ξέρω….” με έχουν κουράσει αφάνταστα ειδικότερα όταν αφορά το δικό μου γνωστικό αντικείμενο. (Δηλαδή προσπαθούν να μου πουν και πως να κάνω τη δουλειά μου) Στην αρχή δεν έδινα σημασία αλλά όσο περνάει ο καιρός με ενοχλεί γιατί αυτό πλέον ξέρω ότι δεν ενθαρρύνω (τουλάχιστον εκούσια) σε καμία περίπτωση τέτοια ”οικειότητα” γιατί αυτό συμβαίνει από την πρώτη φορά που θα συναντήσω κάποιον. Έχω καταλήξει ότι φταίει(?) το παρουσιαστικό μου. Είμαι γυναίκα, 27 ετών αλλά μοιάζω με 20, ελεύθερη και συνηθώς χαμογελαστή. Τι συνέβη όμως ξαφνικά και ενοχλούμαι? Αυτοί ήταν πάντα αυτοί που είναι. ‘Αρα άλλαξα εγώ? Παλαιότερα δεν με απασχολούσε ιδιαίτερα. Μεγάλωσα σε πατριαρχική κοινωνία αλλά από ένα σημείο και μετά σταμάτησα να δίνω σημασία στις κουβέντες του ενός και του άλλου γιατί δεν θα έκανα άλλη δουλειά. Είμαι πλέον υπερβολική? Είναι η δική μου αυτοπεποίθηση που έχει πέσει? Λένε ” it is what it is.”….. But ”it’s not”…..

-Μπερδεμένη και στην Κρήτη

 

Εσύ άλλαξες, και δεν είσαι «υπερβολική», ούτε έχει σχέση με την αυτοπεποίθηση σου. Κατάλαβες κάτι που ως τώρα θεωρούσες δεδομένο. Δεν φταίει ακριβώς που είσαι νέα γυναίκα (27 είσαι νέα, δεν χρειάζεται να μοιάζεις 20) και το ελεύθερη δεν έχει σημασία. Αυτό που φταίει ξεκινάει από Π και τελειώνει σε ατριαρχία.

Τώρα γιατί το κατάλαβες ειδικά τώρα, δεν ξέρω. Αν σκεφτείς τι σου συνέβη τα τελευταία χρόνια, θα το βρεις. Ρωτάς τι να κάνεις που κατάλαβες ότι σε υποτιμούν και γιατί κατάλαβες ότι σε υποτιμούν, θα προτιμούσες να μην το είχες καταλάβει; (δεν ρωτάω ειρωνικά). Να το ξε-καταλάβεις δεν γίνεται, τώρα που το είδες, θα το βλέπεις όσο ζεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

54 points
Upvote Downvote

68
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
44 Θέματα σχολίων
24 Απαντήσεις θεμάτων
8 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
56 Συντάκτες σχολίων
Vrahon@10nanooklocaMattaMurphy Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Tartine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είχα φίλη ορθοδοντικο που ήταν 35 και έμοιαζε πιτσιρίκα, λόγω μινιον μεγέθους και γλυκού προσώπου. Τα “κοπελιά” και τα “κοριτσακι μου” έδιναν κι έπαιρναν, της ζητούσαν τον γιατρό κλπ. Τι αλλαγές έκανε, ντυνοταν αυστηρά, βαφοταν βαριά, έκανε κυριλέ μαλλιά, τίποτα δεν άλλαξε.

Τα πράγματα άλλαξαν όταν μια μέρα απηυδησε. Ένας πελάτης συνομήλικος της είπε “είσαι μικρή ακόμα κοριτσάκι μου, θα μάθεις όταν μεγαλώσεις”. Τα πήρε και του είπε “πόσο μικρη; 10 χρόνια σας φτιάχνω τα δόντια, από την έκτη δημοτικού ξεκινησα; Ε αεί σιχτίρ “. Και τον έδιωξε. Έχασε έναν πελάτη, αλλά δεν επέτρεψε να της ξανακουνηθει κάνεις.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Ας κάνουμε όλες μαζί κάθε πρωί πρόβα στον καθρέπτη “προτιμώ να μη μου απευθύνεστε έτσι και να συνεχίσουμε στον πληθυντικό όπως σας μιλώ κι εγώ”.

TNR
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ευγένειας και κοινωνικης-επαγγελματικής συμπεριφοράς. Κοινώς ο κόσμος δεν ξέρει να φέρεται και μπορεί να το επιβεβαιώσει όποιος έρχεται σε επαφή με πελάτες σε οποιοδήποτε ποστο.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Δέκα χρόνια σε εξυπηρέτηση πελατών σε διάφορες βαθμίδες, όχι μόνο συμφωνώ και επαυξάνω αλλά έχω να πω ότι πολύς κόσμος είναι και ντιπ βλάκας, δεν τους πάει να σκεφτούνε ότι αν μιλήσουν σωστά και επαγγελματικά θα γίνει και η δουλειά πιο γρήγορα. Πρώτα απ όλα γιατί να προσφωνήσω με επίθετο/υποκοριστικό/ιδιότητα τον άνθρωπο που με εξυπηρετεί? Ένα απλό “με συγχωρείτε” δεν αρκεί?

Vrahon@10
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Φούστα, τέλειο! Και ακόμα καλύτερα για να μην υπάρχει κανένα -γλωσσικό- περιθώριο : ‘Μην μου απευθύνεστε έτσι κτλ..”
Αν και τώρα που το σκέφτομαι , το χέρι πίσω απ το αυτί και η ερώτηση ε; να φτάνει και να περισσεύει, αγένεια στην αγένεια. Ε, μα πια έχει γεμίσει ο τόπος αγενείς ανθρώπους, που είναι και επαγγελματίες ρε γαμώτο.

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Θρύλος

Αχ, τεράστιο, υπερτεραστιο pet peeve, το κοπελιά, και γενικότερα το να μη μου απευθύνονται με ευγενικό τρόπο όπως κάνω εγώ. Πρέπει να έχω ξαναγράψει ανάλογο rant σε παλαιοτερη ερώτηση, αλλά σε καταλαβαίνω απόλυτα. Στη δουλειά μου, που το άκουω κατά κόρον τόσα χρόνια, τους λέω με αυστηρό τρόπο όνομα επίθετο και ιδιότητα. Άλλες φορές δε γυρνάω στο κοπελια, και μετα τους λέω ότι δε με λένε κοπελια. Βλέπουν νέα γυναίκα γιατρό, και τα όρια καταργούνται αμέσως μέσα στο κεφάλι τους. Αρκετοί μαζευονται, άλλοι μου απαντανε ειρωνικά “ενταξει γιατρέ” και άλλοι μου κάνουν mansplaining ότι δε θα επρεπε να με πειραζει,… Διαβάστε περισσότερα »

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Θρύλος

Α, τώρα βλέπω την υπογραφή σου! Κρήτη κι εγώ. Αναστεναγμός και αγκαλιά αλληλεγγύης 💜

Melia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Σκεφτόμουν ότι η γράφουσα ίσως ασκεί παραϊατρικό επάγγελμα και άρα το κοπελιά υποδηλώνει και υποτίμηση του επαγγέλματός της, αλλά από την απάντησή σου βλέπω ότι όχι. Κρίμα.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Συνήθως κάνω το ίδιο (διορθώνω και αν χρησιμοποιήσουν μόνο το ένα από τα επίθετα μου με σκοπιμότητα, όχι χάριν συντομίας, αλλά to make a point).
Αλλά αν είναι τίποτα κύριοι, ή μεγαλοπαράγοντες αρχίζω κι εγώ τον χαριτωμένο ενικό με οικειότητα και περιμένω την παρατήρηση για να τους πω ότι αν θέλουν να τους μιλάω στον πληθυντικό θα πρέπει να κάνουν κι αυτοί το ίδιο.
Αν πρόκειται να εκνευριστώ εγώ πρωί πρωί στην εφορία, θα φροντίσω να εκνευριστούν κι αυτοί μαζι μου. 😉

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Μα γιατί δεν μπορείτε να απαντάτε κι εσείς: “φούλαρέ το ρε μορτάκι και τα ρέστα δικά σου να πιεις μια σουμάδα με τη φιλενάδα σου”, με φωνή Σωτηρίας Μπέλλου.

Στη δικαιολογημένη απορία του, απαντάτε: “ωπ, το αλάνι έριξε τα μουστάκια του και είναι έτοιμο για καβγά, να το κρατήσομεν, το λοιπόν, στον πληθυντικό”

Ασπρόγατα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που έχω απευθυνθεί σε άντρα στον πληθυντικό και μου έχει απαντήσει στον ενικό…

Μοναχική ψυχή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

@Ασπρόγατα Τώρα θα ήσουν ζάμπλουτη και θα έμενες σε βίλλα

Sally Spectra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Θα είχε πλάκα ομως την επόμενη φορά που θα μας πει ένας άνδρας “κοπελιά ” να του απαντήσουμε “μπάρμπα μου” ή “παλικάρι μου” ή “αγοράκι μου” ή “μαναρακι μου” ή “αγορίνα μου”. Για τις γυναίκες έχω το “μανίτσα μου”.
Κι εννοείται η συνέχεια σε χαλαρό ενικό.
Error 505

Wolfcry
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ποτέ δε μου άρεσε το “κοπελιά” και ποτέ δεν έχω αποκαλέσει κάποια κοπέλα έτσι. Ομοίως, δε μου αρέσει όταν απευθύνονται σε μένα με διάφορα του στυλ “μάστορα, αρχηγέ, προϊστάμενε” κλπ. Έχω όνομα κι αν δε το γνωρίζεις, μπορείς να μιλήσεις με άλλο τρόπο.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ωωω μου χτύπησες φλέβα! Πόσο σε νιώθω! Been there για όλη μου τη ζωή. Ακόμα με λένε κοπελιά, συνέχεια, παντού, αν και είμαι μεγαλύτερή σου. Είμαι μικροκαμωμένη (κοντούλα κι αδυνατούλα) με φρέσκο δέρμα ακόμα- καθαρά γονιδιακό, τι να κάμω, να ζωγραφίσω ρυτίδες; Δε νομίζω ωστόσο ότι φταίει η εμφάνισή μου. Πρόκειται *ξεκάθαρα* για διάθεση υποτίμησης. Θα προτιμούσαν να είναι ένας άντρας στη θέση μου. Δε γίνεται δηλαδή ακόμα και τώρα να ξέρουν ποια είναι η βαθμίδα μου (όσον αφορά τουλάχιστον στη δουλειά οφείλω να συστήνομαι, και με απλή αριθμητική δημοτικού δε βγαίνει να είμαι ξέρω γω μόλις 20 ετών!). Αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Θρύλος

Ήμουν σίγουρη ότι θα ταυτιστεις χαχαχα. Δεν ένιωσες σαν να σε χτυπησε διάνα η ερώτηση?
Επιλεκτική κώφωση, ένας από τους τρόπους που εχω επιλέξει κι εγώ, αν και αρκετοί τσατιζονται.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Με χτύπησε σαν κεραυνός, να πω; Ώρες ώρες με φαντάζομαι 60φεύγα (δεν αργεί, μια ανάσα η ζωή μας μα προλαβαίνουμε😁) και ακόμα να με λένε κοπελιά 🤣

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πολύ σύνηθες σε όλους τους κλάδους. Είναι φυσικά φουλ υποτιμητικό και πατερναλιστικό. Σε βάζουν στην κατηφορία “μικρή, άπειρη και χαμηλής σημασίας”. Μπορείς να τους το επισημαίνεις όταν το κάνουν. Μια δήλωση “είμαι η κα Τάδε, μπορείτε να μου απευθύνεστε με το όνομά μου” τους βάζει ευγενικά στη θέση τους.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εγώ κατάλαβα το μέγεθος της ανισότητας σχετικά με το ότι είμαι γυναίκα, μετά το πανεπιστήμιο. Όσο ήμουν φοιτήτρια ανάμεσα σε νέους ανθρώπους δεν ερχόμουν σε επαφή με όλα αυτά. Όταν ξεκίνησα άσκηση, κατάλαβα με τρόμο τι γίνεται. Σε λένε κοπελιά γιατί δε σε βλέπουν ως επαγγελματία. Ούτε φυσικά φταις εσύ. Και βέβαια οι περισσότεροι άνθρωποι στα 27 φαίνονται απροσδιόριστα παρα πολύ νέοι. Πίσω από το κοπελιά , καλύπτονται τα εξής: μπορώ να σε πρήζω χωρίς να αγχώνομαι για τα λεφτά, γιατί πόσο να πληρώσεις μια κοπελιά, δεν είσαι έμπειρη, μπορώ να κάνω και λίγο δωρεάν ψυχοθεραπεία, μπορώ να σε παίρνω… Διαβάστε περισσότερα »

Νινακι127
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ήρθε η στιγμή μου να λάμψω. Όσοι ξέρουν ισπανικά πιθανότατα θα γνωρίζουν ότι η λέξη niña σημαίνει το μικρό κορίτσι (κοριτσάκι). Τυχαίνει επίσης να είναι και το όνομά μου. Μέσα σε αυτά τα δεκαοκτώ (περίπου) χρόνια της ζωής μου το έχω παράπονο να ακούσω κάποιον να με προσφωνεί ως Νίνα και όχι ως κοριτσάκι, κοπελιά, μικρό και άλλα παραπλήσια. Τόσα χρόνια θεωρούσα πως είναι κάτι φυσιολογικό, κάτι που συνέβαινε σε όλους μέχρι που βγήκα μαζί με έναν άρρενα φίλο μου κι εκείνος ήταν ο κύριος ενώ εγώ η μικρή. Η πατριαρχία έχει δημιουργήσει πολλαααα προβλήματα και σε πολλααα επίπεδα, όχι… Διαβάστε περισσότερα »

Μοναχική ψυχή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

“Αν είναι να με αποκαλέσεις κάπως χαϊδευτικά, τουλάχιστον ας είναι κάτι που θα μου αρέσει όχι που θα με μειώσει”👏👏👏
Θεωρούν οτι είναι χαριτωμενιά να σε αποκαλούν “μικρό”, “κοριτσάκι” κτλ, όπως και τι να σε αποκαλούν “κοπελιά”, δεν μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν πόσο εκνευριστικό είναι