Αγαπητή «Α, μπα»: Κουράστηκα να παίρνω το ρόλο της μητέρας του στη σχέση μας

Νιώθω σαν να έχω συνεχώς ένα παιδί που του εξηγώ τον κόσμο

Αγαπητή Λένα, είμαι με τον σύντροφό μου 6 χρόνια, από τα 17 μας, και τώρα βρισκόμαστε στη φάση της ζωής μας που όλα αλλάζουν και πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Έχουμε περάσει τα πάντα μαζί, από τις πανελλήνιες μέχρι το να είμαστε πάνω από 9 ώρες στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστήμιου μπας και ζεσταθώ, μιας και στο σπίτι δεν υπήρχε θέρμανση. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος με ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στη ζωή του: την παρεμβατικότητα των γονιών του και κυρίως της μητέρας του. Από το να κρυβόμαστε κι ας έμενε σε δικό του σπίτι, μέχρι τα ρούχα του, τα φαρμακά του, ΟΛΑ. Ευτυχώς, έχουμε πλήρη μεταστροφή. Μετά από άπειρες συζητήσεις μεταξύ μας αποφάσισε και έθεσε όρια, τα οποία και έγιναν σεβαστά. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά τελικά δεν του επιτρέπει να είναι όσο αποφασιστικός θα ήθελε. Και νομίζω ότι έχω μπει εγώ στη θέση της μάνας του, όχι γιατί θέλω, αλλά γιατί αυτός μάλλον με ωθεί προς τα εκεί. Το θέμα είναι ότι κουράζομαι. Νιώθω σαν να έχω συνεχώς ένα παιδί που του εξηγώ τον κόσμο. Έχω παλέψει πολύ για να κατακτήσω πολλά στη ζωή μου και ειλικρινά κουράζομαι να κάνω την ίδια συζήτηση πάνω από έξι μήνες (π.χ. ποιο μεταπτυχιακό να διαλέξει). Θεωρείς ότι είμαι άδικη ή απαιτική; Μου έχει σταθεί στα ΠΑΝΤΑ χωρίς αντάλλαγμα/δεύτερη σκέψη. Πώς να τον διαχειριστώ; Ξέρω ότι εν μέρει είμαι άδικη, δεν είμαστε όλοι το ίδιο αποφασιστικοί. Αλλά όντως το βλέπω τόσο στραβά; Ευχαριστώ

Όταν ζητάς αναλογικότητα σε μια σχέση, δεν είσαι «απαιτητική», ούτε «άδικη», ούτε «υπερβολική».

Δεν είναι ελεημοσύνη οι σχέσεις. Το ότι σου έχει σταθεί στα πάντα δεν είναι απόδειξη ότι είσαι στην καλύτερη σχέση του κόσμου, αλλά ότι είσαι σε μια σχέση. Αυτό είναι η βάση μιας σχέσης. Δεν ξέρω και τι ακριβώς εννοείς. Το «δεν φέρνω αντίρρηση» δεν ισούται με το «σου στέκομαι στα πάντα χωρίς αντάλλαγμα». Δεν είναι για να πέφτεις στα γόνατα και να λες στον εαυτό σου πόσο τυχερή είσαι που έχεις κάποιον που σου φέρεται ανθρώπινα, ούτε σημαίνει ότι αν κάποιος σου φέρεται ανθρώπινα όλα τα άλλα που νιώθεις είναι υπερβολή. Σου έχουν μάθει να έχεις χαμηλά στάνταρ για να μην φεύγεις από άντρες που δεν σε καλύπτουν. Για να μη νιώθεις ότι είναι δικαίωμα σου να θέλεις έναν σύντροφο που θα σε πάει μπροστά.

Δεν είναι και μεγάλο μυστήριο το πώς πήγε από την εξάρτηση από τη μάνα του στην εξάρτηση από σένα. Άλλωστε δεν είχες ποτέ πρόβλημα με την μάνα του, πάντα με αυτόν είχες το πρόβλημα. Προσπάθησες να του μάθεις να είναι αυτόνομος, αλλά φυσικά δεν τα κατάφερε, γιατί δεν ήταν κάτι που ήθελε να κάνει, οπότε μετέφερε τον ίδιο τρόπο συμπεριφοράς σε σένα. Δεν έχετε «πλήρη μεταστροφή».

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο αποφασιστικοί, αλλά αυτό που είναι άδικο, είναι να μην ψάχνεις αυτόν που σου ταιριάζει. Είναι άδικο και γι’αυτόν, παρεμπιπτόντως, γιατί δεν του κάνει και ιδιαίτερα καλό να είναι με κάποια που κατά βάθος τον περιφρονεί. Η περιφρόνηση που τώρα εκδηλώνεται ως αγανάκτηση θα εμφανιστεί αργά ή γρήγορα στην επιφάνεια και μετά δεν θα υπάρχει γυρισμός.

Οι πανελλήνιες και οι σπουδές δεν είναι «τα πάντα», αγαπητή φίλη. Βασικά, είναι τα πιο προστατευμένα χρόνια που θα έχεις ποτέ στη ζωή σου. Οι διαφορές σας είναι τώρα πιο εμφανείς ακριβώς επειδή βγαίνετε και οι δυο από το θερμοκήπιο.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

67 points
Upvote Downvote

18
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
17 Συντάκτες σχολίων
LuthienOcelotoςLouΙζόλδηΚοσμική Νεράιδα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Maxima
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ το θερμοκήπιο… όπως τα είπε η Λένα! Τα πιο προστατευμένα χρόνια της ζωής μας κ λέγαμε ότι έχουμε κ προβλήματα… Πάντως αγαπητή ερωτώσα η αντίστοιχη δική μου σχέση (με άλλα κουσούρια – ο καθένας έχει τα δικά του) εξαϋλώθηκε in to thin air που λένε κ στο χωριό μας μόλις ολοκληρώθηκαν οι σπουδές και βγήκαμε στον αληθινό κόσμο! Καλή τύχη και καλή αρχή της πραγματικής σου ζωής 🙂 !

Μιμομι
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Και η δική μου..

Luthien
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Κάπως έτσι συνέβη και στη δική μου περίπτωση αλλά ποτέ δεν είχα καταφέρει να το περιγράψω με τόση ακρίβεια, “εξαϋλώθηκε in to thin air”.

Μια φίλη μου είχε πει ότι είχαμε χωρίσει πριν μήνες αλλά δεν το είχαμε καταλάβει 😀

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει όταν αρχίσεις να λες τα πράγματα με το όνομά τους: ο φίλος σου έκανε στροφή 360 μοιρών

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Θυμήθηκα είχα κάνει πιο παλιά παρόμοιο σχόλιο με 360 μοίρες (αντί 180 όπως είναι το σωστό)και μου έγραψαν σχόλιο: Τσίπρα βγες απ’ την κοσμική Νεράιδα 😂😂

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Εδώ αυτός δεν άλλαξε *καθόλου*. Η μεταστροφή του είναι μια πλήρης περιστροφή γύρω από τον άξονά του 😋

Elenalda
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ό,τι ακριβώς λέει η Λένα στην τελευταία παράγραφο. Ζήσατε καλά κάποια χρόνια, γιατί αυτός ο άνθρωπος που δεν έχει μάθει να είναι ανεξάρτητος, είχε την υποστήριξη των γονιών του σε σημείο που να μην αγχώνεται για τίποτα. Ο έλεγχος, εξάλλου, έχει και αυτή την πτυχή, μπορεί να είναι πνιγηρός, αλλά μπορεί για κάποιους να είναι προστατευτικός. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα όσο μεγαλώνετε και η ζωή γίνεται αβέβαιη και δυσκολότερη. Σκέψου και κάτι άλλο, αν θες. Περνούσατε 9 ώρες στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, γιατί είχε θέρμανση, ενώ στο σπίτι σου όχι. Γιατί δεν πηγαίνατε σπίτι του; Γιατί δεν έλεγε απλά… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

ΣΧΟΛΙΑΡΑ. Πες τα!!! Υπέροχη παρατήρηση.

Hurricane33
Μέλος
Συμμετέχων

Το έπιασες ακριβώς το θέμα! Απλά, στα 23 δεν είναι λογικό να σκέφτεται όπως εσύ κι εγώ που έχουμε μια κάποια εμπειρία. Τώρα μαθαίνει και από ό,τι κατάλαβα, έμαθε αρκετά!

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Το ξέρεις ότι μπορεί να βρεθείς παντρεμένη χωρίς να πάρεις χαμπάρι πώς έγινε, ε; Αρχικά, σκέφτεσαι όλα αυτά τα όντως συγκινητικά που έζησες μαζί του. Μετά κλαίγοντας του λες να χωρίσετε. Σε συγκινεί το σοκ του, η αναδρομή στα όσα κάνατε μαζί, τα όνειρα που ματαιώνονται και σχεδόν ζητάς συγνώμη, πάντα κλαίγοντας, που πήγες να πετάξεις τη σχέση στα βράχια. Μετά αρραβωνιάζεστε ή τέλος πάντων κάνετε κάτι που θα διώξει μακριά την τρομάρα. Μετά το σύμπαν συνωμοτεί και όλα οδεύουν προς το γάμο πανεύκολα. ΄Κάνετε και παιδάκι και μετά ένα ακόμα και κάποια στιγμή που έχει ησυχία στο σπίτι, κάποια… Διαβάστε περισσότερα »

Wolfcry
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

“Δεν είμαστε όλοι το ίδιο αποφασιστικοί, αλλά αυτό που είναι άδικο, είναι να μην ψάχνεις αυτόν που σου ταιριάζει. Είναι άδικο και γι’αυτόν, παρεμπιπτόντως, γιατί δεν του κάνει και ιδιαίτερα καλό να είναι με κάποια που κατά βάθος τον περιφρονεί. Η περιφρόνηση που τώρα εκδηλώνεται ως αγανάκτηση θα εμφανιστεί αργά ή γρήγορα στην επιφάνεια και μετά δεν θα υπάρχει γυρισμός.”.

Πολύ ωραία απάντηση.

Hytra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Οντως από τα πολύ καλά της Λένας!

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

“Σου εχουν μαθει να εχεις χαμηλα στανταρ, για να μη φευγεις απο ανδρες που δεν σε καλυπτουν”. Ποσο μα ποσο αληθινο..

ακρίδα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν ξέρετε απολύτως τίποτα για τον εαυτό σας ως μονάδες και αυτό σε δυσκολεύει από το να δεις πιο καθαρά την κατάσταση. Δεν κρίνω αν η σχέση σας είναι καλή ή κακή όμως το μυαλο μου κάνει άμεσα μια προβολή με εσένα στο μέλλον να μας στέλνεις μια ερώτηση: “Αγαπητή Α.Μπα είμαι από τς 17 με τον άντρα της ζωής μου, τον αγαπώ, έχουμε οικογένεια, μου γυάλισε γκομενάκι, είμαι φουλ ερωτευμένη, δεν ξέρω πως μου συνέβη…..” Και η απάντηση θα είναι πως δεν είστε τόσο τέλεια όσο νομίζεις και αυτή η “περιφρόνηση” που γράφει η Λένα ήταν εκεί αλλά εσύ… Διαβάστε περισσότερα »

City
Μέλος
Συμμετέχων

Του έχεις πει πως αισθάνεσαι; Του έχεις βάλει όρια; Άν όχι, κι εσύ έχεις δρόμο μπροστά σου για να ενηλικιωθείς πραγματικά, όχι μόνο αυτός.

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Οι ανεπαναληπτες φοιτητικες σχεσεις!!!Μεγαλο σχολειο! κοιτα να παρεις τα μαθηματα σου, θα σε βοηθησουν παρα πολυ στη μετεπειτα ζωη σου.

Χαρουλίδιο
Μέλος
Συμμετέχων

αχ λένα είσαι θεά!