in

Αγαπητή «Α, μπα»: Κάναμε reunion και μου είπε ότι με λυπάται

Έμεινα στήλη άλατος

Έμεινα στήλη άλατος ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

martin robles HYRMvVuTJFs unsplash

Αγαπητή Λένα και σχολιαστές. Θέλω τις απόψεις σας για το παρακάτω. Είμαι ας πούμε η Μαρία, 40 ετών και πρόκειται για κάτι που συνέβη πριν δύο χρόνια. Τότε λοιπόν, έγινε ένα reunion παλιών συμφοιτητών και μαζευτήκαμε καμιά δεκαπενταριά άτομα, το παλιό παρεάκι του Μεταπτυχιακού με το οποίο είχαμε χαθεί, να πιούμε μια μπύρα και να πούμε τα νέα μας. Εγώ σε γενικές γραμμές έχω μία προβλεπόμενη πορεία χωρίς καμία τρελή έκπληξη στη ζωή μου. Παντρεύτηκα τον άντρα που τα είχα από τότε, έκανα ένα παιδί, δουλεύω πάνω σε αυτό που σπούδασα και είμαι πολύ χαρούμενη και ήρεμη με τις επιλογές μου. Στο μπαράκι λοιπόν έκατσα με μία κοπέλα που τότε κάναμε αρκετή παρέα και ήταν ένα άτομο ευχάριστο και αστείο, αλλά και αρκετά φιλόδοξο και δηκτικό. Out of the blue λοιπόν που λέμε και στο χωριό μου, στο εντελώς άσχετο και εμβόλιμα εντελώς στη γενικότερη κουβέντα, με πιάνει ιδιαιτέρως να μου πει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι στενοχωριέται που βλέπει πως με τα χρόνια δεν εξελίχθηκα επαγγελματικά παρά τα τόσα προσόντα μου, ότι δεν περίμενε ότι τελικά θα παντρευόμουν τον συγκεκριμένο άντρα γιατί μπορούσα και καλύτερα (με δικά μου λόγια το λέω αυτό, δε θυμάμαι πώς μου το πε ακριβώς) και πως στενοχωριέται που όλο αυτό το ποτένσιαλ πήγε χαμένο. Και παιδιά ΕΜΕΙΝΑ ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ!!!!! Μου φάνηκε τόσο προσβλητικό, τόσο παρεμβατικό τόσο αγενές που δεν πίστευα στ αυτιά μου. Πραγματικά άκουγα και δεν μπορούσα να συντονιστώ. Και τώρα πάμε στο χειρότερο…. ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ!!! Ψέλλισα κάτι τύπου «Κρίμα που το βλέπεις έτσι, εγώ δεν βλέπω καθόλου έτσι τον εαυτό μου», για το υπόλοιπο της βραδιάς δεν της μίλησα και μετά την έσβησα από παντού. Κάποια στιγμή στο άσχετο έμαθα από έναν συνάδελφο ότι αυτή, λίγο καιρό μετά το συμβάν, είπε πως με θεωρεί ένα από τα εξυπνότερα και πιο καλόκαρδα άτομα που έχει γνωρίσει, δεν απάντησα τίποτα και τέλος. Κι έχει περάσει τόσος καιρός, και ακόμα δεν έχω ξεπεράσει την αντίδρασή μου. Είμαι θυμωμένη με τον εαυτό μου το άφησα να περάσει έτσι, που δεν απάντησα αναλόγως, που δεν είπα έστω ένα «Δεν σου επιτρέπω». Έκτοτε η ίδια στέλνει πολύ (και καλά) τρυφερές ευχές στο mail μου σε γιορτές και γενέθλια και ή δεν απαντάω καθόλου ή ένα σκέτο Ευχαριστώ.(συνήθως όμως δεν απαντώ) Η ερώτηση. Δεδομένου ότι δε θέλω ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ επαφή μαζί της, πιστεύετε ότι έχει νόημα να της γράψω τόσο ετεροχρονισμένα πόσο με πρόσβαλε και με τσάντισε, ή έτσι ανοίγω τον δρόμο προς την κόλαση και όχι απλά δε θα νιώσω καλύτερα, αλλά θα βγουν κι άλλα. Επίσης, εσάς σας έχει συμβεί κάτι τόσο άκυρο και πώς αντιδράσατε? Ακόμη και τώρα δεν ξέρω ποια είναι η σωστή αντίδραση σε μία τόσο αναίτια επίθεση… Σας φιλώ.
-Θυμωμένη

Η φαντασίωση εκδίκησης είναι «δεν σου επιτρέπω;» Της έκανες τη μούρη κρέας.

Αγαπητή φίλη, λυπάμαι για την ψυχρολουσία που έφαγες στα καλά καθούμενα, αλλά δεν είναι να απορείς που δεν είχες έτοιμη απάντηση σε μια περίσταση που ήταν υποτίθεται για χαλάρωση, για μια επίθεση που ήρθε από το πουθενά από μια άσχετη, που δεν βγήκες εκείνο το βράδυ έχοντας το νου σου για ένα τσουνάμι αγένειας. Συνυπάρχουμε σε κοινωνίες επειδή έχουμε κάνει τη συμφωνία να μην βαράμε ο ένας τον άλλον όταν έχουμε νεύρα. Η γυναίκα αυτή δεν τα έχει καταφέρει ακόμα, ποιος ξέρει τι βάρος έχει στην ψυχούλα της, δεν το λέω για να την δικαιολογήσω, να τα πει στην ψυχολόγο της. Λες να υπήρχε απάντηση που θα της άλλαζε την δομή του εγκεφάλου της;

Ίσα ίσα, η μετρημένη σου απάντηση, που ήταν «δεν θέλω να σε ξαναδώ μπροστά μου» μου φαίνεται ό,τι πρέπει (με την παραδοχή ότι ζούμε σε οργανωμένες κοινωνίες) και αν και δεν το είπες έτσι, δεν χρειαζόταν. Το άκουσε μια χαρά, και γι’αυτό προσπαθεί να κερδίσει την εύνοιά σου. Κάνει πάρα πολύ άγαρμπες (και εκνευριστικές και δειλές) απόπειρες να σου ζητήσει συγνώμη, και δεν την δίνεις. Αυτός είναι ο διάλογος που συνεχίζεται μετά από εκείνο το βράδυ στο μπαρ.

Η εξωτερίκευση όλων αυτών σε γραπτό λόγο πιστεύω ότι απλώς θα της δώσει την ευκαιρία να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά της. Επίσης νιώθω ότι δεν αξίζει να της δείξεις την ευάλωτή σου πλευρά. Δεν το αξίζει η συγκεκριμένη, εννοώ. Δε θα διαβάσει αυτά που θα γράψεις, θα διαβάσει αυτά που θέλει να διαβάσει. Ποιος άκουσε ποτέ κριτική για τη συμπεριφορά του και είπε Ω ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΦΕΡΘΗΚΑ ΑΠΑΙΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ. Μπορείς να το ξεπεράσεις και χωρίς να τη συμπεριλάβεις.

Αν πιστεύεις ότι αν τα γράψεις θα ξαλαφρώσεις, φυσικά και να το κάνεις. Σκέψου το όμως καλά, γιατί η ζωή δεν μοιάζει με τις ταινίες. Να θυμάσαι ότι δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσεις το γεγονός. Θα το ξεπεράσεις όταν συγχωρήσεις τον εαυτό σου ότι δεν αντέδρασες σωστά. Τέλεια αντέδρασες, δύσκολα μπορούσες να αντιδράσεις καλύτερα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

43 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Aloutero
Aloutero
4 χρόνια πριν

Αχ δεν άκουσες καλά! Αυτό που πραγματικά σου είπε ήταν “πόσο λυπάμαι τον εαυτό μου που η ζωή μου είναι ανισόρροπη και δεν ξέρω ακόμα και τώρα τι μου γίνεται. Και πόσα νεύρα έχω που εσύ έκανες ότι είχες βάλει σκοπό να κάνεις και τελικά σου βγήκε κιόλας” Αυτό ακριβώς σου είπε. Αλλά επειδή οι κακοηθεις άνθρωποι είναι χρόνια εκπαιδευμένοι, Ξερουν ότι καταφέρνουν με τα ξαφνικά χτυπήματα το σκοπό τους. Το χτύπημα της κόμπρας που λέμε με την αδελφή μου. Δεν προσπαθεί να σου ζητήσει συγγνώμη. Προσπαθεί να αποκαταστήσει την επαφή ώστε να έχει την ευκαιρία να το ξανακάνει, γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

Μοναχική ψυχή
Μοναχική ψυχή
4 χρόνια πριν

Πάντα και παντού θα υπάρχουν άτομα όπως η κοπέλα από το reunion που θα προσπαθούν με τα λόγια τους να σε υποτιμήσουν και να σε υποβαθμίσουν. Κόμπλεξ κατωτερότητας ξεκάθαρα! Εσύ καλά έκανες και τη διέγραψες από παντού, της δείχνεις έτσι ότι δεν θέλεις να έχεις επαφές μαζί της. Είναι λογικό να μην της απαντήσεις εκείνη την ώρα γιατί όταν κάποιος μας λέει χοντράδα τείνουμε να παγώνουμε όπως έγινε και με σένα. Κρατιόμαστε να μην απαντήσουμε τη δεδομένη στιγμή προκειμένου να μην γίνει καυγάς με αποτέλεσμα να σκεφτόμαστε αργότερα τι θα μπορούσαμε να είχαμε απαντήσει στον αγενή φίλο/συγγενή/γνωστό/συνάδελφο. Και κάτι τελευταίο,… Διαβάστε περισσότερα »

Σουσουράδα
Σουσουράδα
4 χρόνια πριν

Εμένα σε ένα reunion ενας συμμαθητης μου είπε “μα καλα εσυ με τόσο μυαλό που είχες πήγες και εγινες δασκάλα; Εσένα περιμέναμε να σε δουμε προθυπουργό καο εσυ πήγες και εγινες δασκαλίτσα;”
Κι εγω στηλη αλατος εμεινα αν σε βοηθάει, δεν ηξερα πως να παρω ουτε το υπερβολικό κοπλιμέντο ουτε την απογοήτευσή του. Και επειδη ειναι απλός άνθρωπος, ξέρω οτι τα εννοούσε, δεν τα ειπε εκ του πονηρού. Αυτά…

Selini
Selini
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σουσουράδα

Αυτές οι κομπλιμεντοπροσβολές…

τσιγκλιπουφ
τσιγκλιπουφ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σουσουράδα

Προσβλημεντο που λέει και η Α,μπα

bookworm
bookworm
4 χρόνια πριν

Σοκ με τις κοινωνικές δεξιότητες κάποιων ανθρώπων!
Δεν έχει νόημα να ασχοληθείς παραπάνω ούτε να της πεις οτιδήποτε. Η τύπισσα είναι ικανή να λέει: “Πήγα να την ξυπνήσω από το λήθαργο που κοιμάται και η κακούργα δε το εκτίμησε. Ε, βέβαια ο κόσμος δε θέλει να ακούει αλήθειες”

Barboutsala
Barboutsala
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bookworm

Δεν φαινεται ετσι bookworm. Φαινεται οτι εχει καταλαβει οτι εκανε μλκ για αυτο λεει τα καλυτερα σε γνωστους και στελνει email. Εχει τυψεις.
Παντως εχει γεμισει ο τοπος απο αυτους που θεωρουν οτι “λενε αληθειες”. Αλλα αυτοι σε θαβουν παντου, και δεν ασχολουνται μαζι σου μετα. Ασε που αν πεις κατι θα σε βγαλουν απο κομπλεξικη μεχρι και ηλιθι@.

Leftmind
Leftmind
4 χρόνια πριν

Φίλη μια χαρά της απάντησες, και ξέρεις γιατί; Γιατί το κατάλαβε. αλλιώς δεν θα έλεγε δεξιά κι αριστερά καλά λόγια για σενα για να τα μάθεις δήθεν τυχαία, ούτε θα σου έστελνε τις γλυκές ευχές. κατάλαβε τη βλακεία και την χοντράδα της. και με το σβήσιμο από τα σοσιαλ και την απάντηση σου και τη μετέπειτα σου στάση εκείνο το βράδυ, όλα καλά τα έκανες ώστε να πάρει το μήνυμα. σκέψου το και αλλιώς, αν είχες γίνει κι εσύ αγενής ή είχες θυμώσει έκδηλα, μπορεί μετά να σε έβγαζε και υπερβολική, αντιδραστική, αγενή κλπ κλπ και θα τρωγοσουν ακόμα περισσότερο.… Διαβάστε περισσότερα »

Wolfcry
Wolfcry
4 χρόνια πριν

Αντέδρασες τέλεια.

Sister of mercy
Sister of mercy
4 χρόνια πριν

Μα τι πάει να πει το άφησες να περάσει έτσι; Τι πάει να πει δεν αντέδρασες; Το “εγώ δεν το βλέπω έτσι για τον εαυτό μου” τι ήταν; Έχουμε φάει το παραμύθι ότι “δυναμική” αντίδραση, και κατά συνέπεια αντίδραση που ταπώνει τον άλλον, είναι η επιθετική αντίδραση, η ότι κάνει θόρυβο τέλος πάντων, και οτιδήποτε άλλο δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης, αδυναμία. Και κατηγορούμε τον εαυτό μα1 παίζοντας ξανά και ξανά στο κεφάλι μας σκεπτόμενοι ποιά θα ήταν η κατάλληλη αντίδραση. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλος τρόπος από αυτόν για να δώσουμε στον άλλον πλήρη εξουσία πάνω μας. Και ούτε μπορούμε να είμαστε… Διαβάστε περισσότερα »

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Sister of mercy

Ασε που ΔΕΝ έχεις κοντά πόδια.
Ασχετο…

Sister of mercy
Sister of mercy
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ντέζι Μακρή

🖤

Evey
Evey
4 χρόνια πριν

Εγώ προσωπικά κάνω μια συνεχόμενη προσπάθεια και όχι πάντα επιτυχημένη να κρατάω χαμηλά τη μπαλίτσα ειδικά σε συζητήσεις τέτοιου είδους. Αν πρόκειται για εργοδότη προσέχω δίπλα. Ο λόγος είναι γιατί είμαι πολύ ικανή να σφυρίζω στα οφ Σαιντ και όχι διακριτικά.(με το λεγόμενο γάντι). Εσύ όχι μόνο απαλή και μαλακή ήσουν αλλά έδωσες και κοινωνικό μήνυμα στην….άλλη. Μπράβο σου. Θα έκανα άνετα παρέα μαζί σου! Χρειαζόμαστε πολλές σαν εσένα!

Melian
Melian
4 χρόνια πριν

Εγώ πάντως δεν γουστάρω καθόλου τα reunion όπου όλοι την μετράνε να δουν ποιος την έχει μεγαλύτερη (την εξέλιξη καλέ, μην σκέφτεστε πρόστυχα!) Θεωρώ πως δεν έχει νόημα να μπεις στη διαδικασία να πεις οτιδήποτε. Το έκανα κι εγώ με πρώην φίλη η οποία είχε κάνει πολλαπλά φάουλ αλλά εγώ δεν μιλούσα όταν έπρεπε. Όταν τα μάζεψα όλα και της τα έψαλλα 1,5 χρόνο αργότερα (μεσολάβησε και ο κορονοιος) εκνευρίστηκα ακόμη περισσότερο γιατί το πράγμα είχε ξεθυμανει, υπήρχε μόνο πικρία και άκρη δεν βγήκε. Δεν θα σώσεις καμιά σχέση. Για ποιο λόγο να επανέλθεις από τη στιγμή που ξέρεις ότι… Διαβάστε περισσότερα »

kyria Marion
kyria Marion
4 χρόνια πριν

Αγαπητή Θυμωμένη, να σου πω ως πολύ νευρικό άτομο που στάνταρ θα την είχα διαολοστείλει, ότι θαυμάζω τρομερά την νηφάλια και ευγενική σου απάντηση