in

Αγαπητή «Α, μπα»: Ήταν ρατσιστικό αυτό που της είπα;

Έκανα αυθαίρετη σκέψη;

Έκανα αυθαίρετη σκέψη; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

will paterson zb13N8EDjGE unsplash
Photo by Will Paterson on Unsplash

Αγαπητή αμπα, τα (εκτυφλωτικα) φώτα σου παρακαλώ.. Βρισκόμουν σε πάρκο με άλλη μια μητέρα και τα παιδιά μας (μένουμε εξωτερικό) και η μητέρα που τύχαινε μαύρη, μου έλεγε μια ιστορία όπου κάποιος τη μπέρδεψε για νταντά του παιδιού της (το οποίο είναι λευκό, δε γνωρίζω την ιστορία απόκτησης του παιδιού, ούτε αν είναι βιολογικό τέκνο ή όχι). Το έλεγε με ύφος what the f****, δλδ ενοχλημένη. Εγώ σίγουρη ότι το διηγείται ασκώντας κριτική στο ρατσισμό, της λέω ‘ναι ναι τόσο ρατσιστικό..’. Εκείνη γούρλωσε τα μάτια και συνειδητοποίησα ότι δεν το θεώρησε ρατσιστικό και ίσως ενοχλήθηκε με το σχολιο μου. Μάλλον απλώς το θεώρησε αγένεια που έβγαλαν συμπέρασμα ότι το παιδί δεν είναι δικό της; Δεν ξέρω τι σκεφτόταν, γιατί έφυγε από το πάρκο πολύ γρήγορα και δε συνεχίσαμε την κουβέντα. Ένιωσα πως αυτό που είπα ήταν ρατσιστικό, γιατί εγώ έκανα αυθαίρετα ίσως τη σκέψη ότι ο άλλος με ρατσιστικά στερεότυπα θεώρησε δεδομένο ότι η γυναίκα αυτή εργάζεται για μια λευκή οικογένεια, αντί να σκεφτεί ότι ίσως είναι το παιδί της. Ίσως θα έπρεπε να σκεφτώ πρώτα το προφανές, ότι θεώρησε απλά ότι δεν συνδέονται, κι ότι θα έκανε την ίδια ερώτηση ακόμα και αν έβλεπε μια λευκή γυναίκα με ένα μαύρο παιδί. Μήπως εγώ είμαι το πιο ρατσιστικό στοιχείο σε όλη αυτή την αφήγηση;

Κι εγώ αυτό που κατάλαβες θα καταλάβαινα, αφού είπε συγκεκριμένα ότι την πέρασαν για νταντά, αν σε παρηγορεί κάπως αυτή η απάντηση, διότι δεν έχω εκτυφλωτικά φώτα, δυστυχώς. Όσο πιο πολυπολιτισμική η κοινωνία, τόσο πιο αυξημένες οι πιθανότητες για γκάφα. Αυτό που σκέφτηκες είναι όντως πιο ρατσιστικό από αυτό που σκέφτηκε η ίδια, αν και είναι πιθανό να έγινε και κάτι εντελώς διαφορετικό (όπως απλώς να βιαζόταν).
Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν δεν είμαι σίγουρη για τι πράγμα μιλάει ο άλλος, αντί για σχόλια, κάνω κι άλλες ερωτήσεις, ειδικά αν είναι περιστασιακή γνωριμία. Όπως «και πώς αισθάνθηκες» και «σου έχει ξανασυμβεί» και «τι είπες όταν το άκουσες» κι έτσι σιγά σιγά σχηματίζεις μια ιδέα για το ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Λες «ήσουν σίγουρη» ότι εννοούσε αυτό, και εκεί είναι το πρόβλημα, η σιγουριά θα μας φάει, γιατί έχουμε πολλά blind spots, είναι καλό να ξέρουμε από πριν σε ποια περιοχή εντοπίζονται. Με μαύρες γυναίκες πχ ξέρω ότι δεν σκαμπάζω γρι οπότε κυρίως ακούω, με λευκές στρέιτ μορφωμένες, ε, κάτι παραπάνω ξέρω για το ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημά τους 😊

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

34 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
φρουφρού και αρώματα
φρουφρού και αρώματα
5 χρόνια πριν

Εχει μερικα χρονια τωρα που συναντουσα διαρκως μια κοπελα απο Βορεια Αφρικη στο λεοφωρειο με διδυμα καστανοξανθα τα οποια προφανως πηραν αποτο μπαμπα τους ο οποιος ειναι γερμανος. Μου ειπε ακριβως το ιιδο πραγμα. Πως διαρκως την περνανε για την νταντα του παιδιου ακριβως λογω της αντιθεσης. Οχι απο ρατσισμο αλλα λογω χρωματος.
Μην αγχωνεσαι τοσο πολυ. Ολοι μας εχουμε πεσει σε παρομοιες παγιδες. Τωρα πλεον ξερεις.

Sot
Sot
5 χρόνια πριν

απορω γιατι απο οσο γνωριζω, υπερισχυει το μαυρο απο βιολογικής αποψεως

petounia
petounia
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Sot

Λογικά θα έχει κάποιον άσπρο πρόγονο κι έτσι το ένα της γονίδιο είναι λευκό. Αυτό το γονίδιο πέρασε και στα παιδιά της μαζί με το γερμανικό του πατέρα.

Sot
Sot
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  petounia

δε το ειχα σκεφτει, σωστα!

diane
diane
5 χρόνια πριν

Εμπεριέχεται ρατσισμός, όχι γιατί υποθέτουν ότι δεν υπάρχει βιολογική σχέση, αλλά επειδή ενώ μία μαύρη γυναίκα την περνάνε συχνά για νταντά λευκών παιδιών, μία λευκή γυναίκα δεν την περνάνε για νταντά μαύρων παιδιών.

Είναι δηλαδή πιο πιθανό να νομίσουν ότι η λευκή τα έχει τεκνοθετήσει, ενώ για την μαύρη ότι προσφέρει κάποια υπηρεσία.

aiyo
aiyo
5 χρόνια πριν

Δηλαδή αυτή με τί πρόθεση νομίζει ότι της το είπαν αν όχι ρατσιστική?

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  aiyo

Τείνω να συμφωνήσω, αλλά μετά σκέφτηκα το εξής πολύ πιθανό σκηνικό: Μαύρη μαμά με λευκό παιδάκι που ζει όμως σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, όπου ο πληθυσμός είναι κυρίως μαύροι άνθρωποι
(Σόρι δε λέω “έγχρωμοι” μου θυμίζει την Kodak).
Εκεί άραγε, θα την περνούσαν πάλι για νταντά του παιδιού της;
Και, αν ναι, αυτό θα ήταν πάλι ρατσισμός;
Δεν έχω απάντηση, αναρωτιέμαι.

Ladida
Ladida
5 χρόνια πριν

Δεν ισχύει αυτό, κατ αρχήν οι άνθρωποι δεν είναι μόνο λευκοί οι μαύροι αλλά συνηθως μείξη διαφόρων εθνικοτήτων.Τη Meghan Markle τι τη θεωρείς, λευκή ή μαύρη; Το παιδί της παντως εμφανισιακά φαίνεται λευκό ενώ η μητέρα της είναι μαύρη.
Η Mariah Carey και ο wentworth miller (prison break) είναι επίσης μερικά παραδείγματα διάσημων που μοιάζουν λευκοί αλλά έχουν ένα μαύρο γονιό.

Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ladida

salt and pepper
Ladida
Ρε παιδιά, εγώ νομίζω ότι όταν ενας μαύρος και μια λευκή ή ενας λευκός και μια μαύρη, τεκνοποιουν το παιδί είναι μιγάς. Τι λέτε εσεις;

Ladida
Ladida
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κιμ Απίθανη

Ε ναι αυτο λέω ότι από μιγά σε μιγά (δεν ξέρω καν αν είναι δόκιμη αυτή η λέξη) μπορεί να έχει τεράστια διαφορά το χρωμα δέρματος, mixed race είναι ο wentworth miller, mixed race είναι κι ο Obama. Ειδικα σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα, ο κάθε ανθρωπος μπορεί να είναι μείξη διαφόρων εθνικοτήτων.Καλό είναι να μην κάνουμε υποθέσεις για τη σχέση που έχουν μια γυναίκα κι ένα παιδί που βλέπουμε μαζί με βάση το χρωμα του δέρματος.

Margarita
Margarita
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κιμ Απίθανη

Εδώ υπάρχουν δίδυμα που γεννιούνται το ένα λευκό και το άλλο μαύρο. Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος κανόνας.

bookworm
bookworm
5 χρόνια πριν

Νομίζω σε οποιονδήποτε στη θέση της ερωτώσας θα πέρναγε ο ρατσισμός από το μυαλό τους.
Θυμάστε το viral βίντεο με έναν καθηγητή Αμερικάνο στην Κορέα που μπήκαν στην κάμερα τα παιδιά του και μια γυναίκα πήγε να τα μαζέψει; Οι περισσότεροι λέγαν ότι είναι νταντά αλλά ήταν η συζυγός του και μάνα των παιδιών (ήταν Ασιάτισσα).
Και πράγματι θίχτηκε το θέμα του ρατσισμού και των στερεοτύπων (δικαίως)
https://www.youtube.com/watch?v=4qCPqPwnItg

Wednesday
Wednesday
5 χρόνια πριν

Το να πεις, όντας λευκή, την ατάκα “τι ρατσιστικό” σε μία μαύρη είναι σαν να επιβεβαιώνεις ότι όλα της τα προβλήματα μπορούν να αναχθούν στο ότι είναι μαύρη. Είναι μια εύκολη λύση για να μην ασχοληθείς με το πρόβλημα της. Είναι ένας τρόπος να της δείξεις ότι δεν τη καταλαβαίνεις,μιας και δε θα σου συμβεί ποτέ. Δείχνεις ότι η σκέψη σου είναι άσπρο-μαυρο με την ευρύτερη έννοια. Διαχωρίζεται ο κόσμος σας. Είναι σαν ο ρατσισμός σε εσένα να έχει περάσει σαν αναμενόμενος. Είναι πολλά. Νομίζω αυτά την πλήγωσαν και όχι πως σε βρήκε εσένα ρατσιστρια. (Είναι όπως όταν παλεύεις με… Διαβάστε περισσότερα »

Rubia
Rubia
5 χρόνια πριν

Αχ και εγώ μπουρδουκλώνομαι πολύ. Τις προάλλες συνάντησα με τα παιδιά μου ένα μαυράκι με τη μαμά του σε εμπορικό κέντρο και ο μικρός με ρώτησε δείχνοντας το παιδί, μαμά γιατί είναι έτσι αυτό το παιδάκι; Εκτός του ότι καταντράπηκα, του κατέβασα το χέρι και του είπα δεν δείχνουμε τον κόσμο γιατί δεν είναι ευγενικό. Και μετά του εξήγησα ότι έχει το ίδιο χρώμα δέρματος με τους γονείς του. Μου απάντησε ο μικρός άρα αυτή είναι η μαμά του γιατί μοιάζουν και συμφώνησα. Μετά δεν ήξερα αν έπρεπε να αναφερθώ στο παιδί σαν μαύρος ή μαυράκι γιατί δεν θα καταλάβαινε… Διαβάστε περισσότερα »

Margarita
Margarita
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Rubia

Rubia τώρα μου θύμισες την ανιψιά μου που όταν ήταν μικρή έπαζε με ένα παιδάκι που ο μπαμπάς του ήταν Νιγηριανός και η μικρή τον αποκαλούσε ‘το καφέ παιδάκι’. Προσπαθούσαμε να της εξηγήσουμε ότι δεν είναι σωστό, αλλά δεν βρίσκαμε τα κατάλληλα λόγια, μιας και η ανιψιά μου, ως πολύ μικρή, δεν μπορούσε να αντιληφθεί την έννοια του ρατσισμού και έλεγε απλά αυτό που έβλεπε, περιγραφικά και μόνο δηλαδή.

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Margarita

Βρε Μαργαρίτα, αχτύπητο “το καφέ παιδάκι”!!
Εγώ θυμήθηκα σχετικό-άσχετο, που ο σχολιαστήςτης κρατικής τηλεόρασης σε παλιούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τόσο παλιούς που είχαμε ασπρόμαυρη τηλεόραση, περιγράφοντας αγώνα μποξ, επέμενε να ξεχωρίζει τον έναν από τον άλλον μποξέρ με την ατάκα “ο αθλητής με τη σκούρα ρίγα στο σοτσάκι και ο ο αθλητής με το σκούρο σορτσάκι”, ενώ ήταν ο ένας λευκός και ο άλλος μαύρος!

Margarita
Margarita
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ντέζι Μακρή

Τουλάχιστον ο συγκεκριμένος προσπαθούσε να είναι πολιτικά ορθός, αν και είναι κάπως αστεία η λύση που βρήκε. Γιατί όταν βλέπεις τηλεόραση δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει το σεξιστικό/ρατσιστικό σχόλιο.

Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
5 χρόνια πριν

Βασικά παίζει (ίσως, μάλλον δλδ) εσύ να κατάλαβες ότι όντως ο τύπος που την μπέρδεψε για νταντά να το είπε λόγω ρατσιστικού στερεοτυπου, και απλώς αυτή να μην το κατάλαβε εκείνη τη στιγμή (για τους δικούς της λόγους)

Ladida
Ladida
5 χρόνια πριν

Αν ήταν λευκή κι είχε μαύρα παιδιά θα υπέθεταν ότι τα έχει υιοθετήσει. Τώρα που είναι μαύρη (βασικά μη λευκή) και έχει λευκά παιδιά υποθέτουν ότι είναι η νταντά.
Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με αυτόν τον ομιλητή που εμφανίστηκαν τα παιδιά του ξαφνικά στην τηλεόραση και, επειδή η γυναίκα του ήταν Ασιάτισσα, συμπέραναν όλοι ότι είναι η νταντά:
https://www.bbc.com/news/world-asia-39244325.amp

bagle
bagle
5 χρόνια πριν

Ευτυχώς έχω μάθει από νωρίς, μετά από απίστευτες χοντράδες που έχω πει, φαινομενικά εντελώς αδικαιολόγητα, να ρωτάω ευθέως. Ο κίνδυνος να φανώ βλάκας ή αναίσθητος με τις ερωτησούλες μου, είναι πολύ πολύ μικρότερος από το να συμπεραίνω αυθαίρετα και να πετάω την κοτσάνα μου και το έχω μάθει αυτό με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Δε λέω ότι συνέβη κάτι τέτοιο στην περίπτωσή σου, αλλά πάντα είναι χρήσιμο να ρωτάς ώστε να είσαι ακριβής. Είναι σούπερ καλή συμβουλή. Πρέπει να το πω όμως τώρα γιατί θα σκάσω, μου φαίνεται από τα πιο πετυχημένα τρολαρίσματα…ακατανόητο, σε φορτώνει ενοχές, το σκέφτεσαι για μέρες… Διαβάστε περισσότερα »