Αγαπητή «Α, μπα»: Η συνάδελφος μου στη δουλειά προσπαθεί να με χειραγωγήσει

Δεν την αντέχω άλλο

Λένα μου μπαίνω απ’ευθείας στο ψητό χωρίς πολλά πολλά αφού πραγματικά δεν αντέχω άλλο μια συνάδελφο στην δουλειά μου. Πριν σου γράψω να σου πω ότι “έφαγα” όλο σχεδόν το διαδίκτυο για να καταλήξω με σιγουριά πλέον ότι έχω να κάνω με μια χειραγωγο και μάλιστα πολύ επικίνδυνη. Κουτσομπολευει τους πάντες και τα πάντα και νοιώθω πως η τύπισσα προσπαθεί να με χειραγωγησει και δυστυχώς αντιλαμβανομαι ότι τα καταφέρνει με πρόσφατο παράδειγμα ένα σημερινό συμβάν όπου ενώ μιλούσαμε αυτή, δύο ακόμα συνάδελφοι η εργοδοτρια μας κι εγώ για το πρόγραμμα ξαφνικά κατάλαβα ότι εγώ ξέφυγα και είπα πράγματα τα οποία αυτή μου είχε πει ως προβλήματα της για το προγραμμα κι όμως φέρνοντας τα στην συζήτηση χωρίς να πω ονόματα φάνηκε λες και ήταν δικά μου προβλήματα κι ενώ εκείνη πετούσε ειρωνικες ατάκες τύπου ωραίες εμπνεύσεις έχεις κοπελιά και πως σου’ρθαν αυτά εγώ κατέληξα να βγω η κακια της υπόθεσης και η προβληματική μπροστά σε όλους αφού αντί να βγει μπροστά και να πει ότι συμφωνεί μαζί μου αφού δικά της προβλήματα ήτανε αυτή συνέχιζε να με ειρωνεύεται μέχρι τελικής πτώσης. Και κάθομαι και σκέφτομαι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν προσπάθησε πολλές φορές να με πείσει να μιλήσω εγώ στην εργοδοτρια μας για τα θέματα του μισθού, για τα θέματα των αδειών, για τα θέματα των διαλειμματων τα οποία εδώ να πω ότι ποτέ δεν θα ζητήσει διάλειμμα αν δεν ζητήσω εγώ πρώτα κι αν πάλι δεν πω τίποτα για διάλειμμα στην εργοδοτρια μας και δεν βγω τελικά, στο τέλος της βάρδιας θα με κάνει να αισθανθώ τεράστιες τύψεις αφού εξαιτίας μου(!!!!) δεν βγήκε ούτε εκείνη για διάλειμμα. Είμαστε κοντά στον ένα χρόνο συνάδελφοι και επί έναν ολόκληρο χρόνο ανεχτηκα πάρα πολλά. Πέραν των παραπάνω, το κουτσομπολιό της είναι απεριόριστο αν και δεν ξέρω κατά πόσο κολλάει εδώ αυτή η λέξη. Θάβει τους πάντες και τα πάντα. Με το θαψιμο της προς τους άλλους νοιώθω πως θέλει να με πείσει ότι κι εγώ πιστεύω τα ίδια με αυτήν για εκείνους. Χώρια της εργοδοτριας μας οι δύο συνάδελφοι που σου αναφέρω πιο πάνω είναι μια νέα κοπέλα κι ένας νέος άντρας. 29 και 32 αντίστοιχα και το τι λέει γι’αυτους πιθανότατα να μπορείς και να το φανταστείς. Το τι συμβαίνει μεταξύ τους, μέχρι και το ότι μπορεί να κάνουνε και τρίο με την εργοδοτρια έχει προσπαθήσει να με πείσει….Εν τω μεταξύ αν τύχει να παει κανείς να της την βγει αλλιώς πάντα μα πάντα θα το ρηξει στο δακρι και θα χρησιμοποιήσει την οικογενειακή της κατάσταση που είναι χωρισμένη γυναίκα με δύο παιδιά και θα τα γυρίσει όλα ώστε να σε κάνει να την λυπηθείς. Αυτά ρε Λένα και άλλα πολλά πολλά που σίγουρα ξέχασα να σου γράψω και αν μπορείς βοήθησε με με κάποιον τρόπο. Πως να γλυτώσω από αυτήν; Υπάρχει τρόπος ή η μόνη διέξοδος είναι να ψάξω να βρω άλλη δουλειά; Όμως ρε Λένα μου αρέσει η δουλειά μου η οποία δεν είναι και κάτι τρομερό, απλή πωλήτρια είμαι των 610€ καθαρών μηνιαίως αλλά μου αρέσει το αντικείμενο το οποίο πουλάω….

-Χειραγωγημενη

Όταν έρχονται ερωτήσεις για συνάδελφους, νιώθω πολύ περίεργα.

Χειραγωγημένη, αυτό είναι πρόβλημα μόνο επειδή επιτρέπεις να είναι. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεις μια συνάδελφο, αν δεν θέλεις. Δεν χρειάζεται ούτε φίλες να είσαστε, ούτε γνωστές, ούτε χρειάζεται να κρατάς καλό κλίμα μεταξύ σας, ούτε χρειάζεται να της μιλάς, παρά μόνο αν υπάρχει κάτι για τη δουλειά που οπωσδήποτε πρέπει να της πεις, αλλά αν μπορείς να το αποφύγεις, γράψε το σε σημείωμα, στείλε το με μέιλ, με sms, με ταχυδρομικό περιστέρι.

Κακώς κάνετε κους κους. Μην της μιλάς. Μην απαντάς. Δεν χρειάζεται, ας τα λέει αλλού, στον τοίχο αν δεν κρατιέται. Είναι τόσο απλό. Ναι, είναι.

Αν μου πεις ότι θα βάλει λόγια για σένα στην εργοδότρια, η απάντηση είναι ότι ήδη το κάνει, όπως λέει για άλλους σε σένα. Δεν μπορείς να την εξευμενίσεις με την καλοσύνη σου, το αντίθετο αποτέλεσμα έχει αυτό που κάνεις. Ειδικότερα, όταν αρχίζει τα κουτσομπολιά, κόφτα αμέσως. Πες της ότι δεν θέλεις να ακούς κουτσομπολιά, ό,τι έχει να πει να το πει μπροστά σε όλους. Αυτό μόνο να κάνεις, γιατί θα σε μπλέξει χωρίς να το καταλάβεις, βλέπω ότι δυσκολεύεσαι πολύ να γίνεις δυσάρεστη, και είναι το ένα και το μόνο που μπορείς να κάνεις με τέτοιους ανθρώπους.

Όσο για το διάλειμμα, να κάνεις όποτε θέλεις ή όποτε θεωρείς σωστό και μην σε απασχολεί καθόλου μα καθόλου τι κάνει η ίδια για το θέμα. Ας κάνει ό,τι νομίζει, και αν έχει πρόβλημα με οτιδήποτε, να πάει να το πει στο αφεντικό.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

57 points
Upvote Downvote

19
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
12 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
18 Συντάκτες σχολίων
Μπριζίτ ΜπορντόPerilioArletaChainReaction Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Όταν κάποιος κουτσομπολεύει άλλους σε εσένα, κουτσομπολεύει επίσης και εσένα στους άλλους. Νόμος.

xrusa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μάνα κουράγιο αυτό ακριβώς ήθελα να γράψω. Το έχω πάθει κιόλας με συνάδελφο. Χειραγωγημένη προστάτευσε τον εαυτό σου, μη λες τίποτα και μη δίνεις λαβές. Προσπάθησε οποιαδήποτε επικοινωνία να είναι γραπτή. Πολύ πιθανό και οι άλλοι συνάδελφοι να έχουν την ίδια γνώμη με σένα οπότε με τον καιρό θα απομονωθεί μόνη της. Μη τη φοβάσαι. Ένα δυστυχισμένο και ανασφαλές πλάσμα είναι να τη λυπάσαι πρέπει.

Arleta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Επίσης το κουτσομπολιό θέλει τουλάχιστον 2 άτομα. Όταν γίνεσαι έστω και παθητικός αποδέκτης, τότε συμμετέχεις κι εσυ σε αυτό.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Αχ βρε κοπέλα μου, την αφήνεις να τα κάνει αυτά. Στο χέρι σου είναι να φεύγεις όταν μιλάει, να μην της απαντάς και να μην της δίνεις σημασία. Όταν σου είπε ότι εξαιτίας σου δε βγήκε διάλειμμα γιατί δεν της είπες ας έβγαινες; Αυτή έχει καταλάβει ότι μπορεί να σε χειριστεί και να σε κάνει να νιωσεις τύψεις και το χρησιμοποιεί. Αν αλλάξεις εσύ θα αλλάξει και αυτη

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πάντως τους ανθρώπους που λένε ότι τους ενοχλεί το κουτσομπολιό, αλλά κάθονται και το ακούνε, ποτέ δεν θα τους καταλάβω.
Το κουτσομπολιό πεθαίνει όταν πέσει στα αυτιά ενός σοφού ανθρώπου, λέει μια παροιμία.

Υ.γ. Οι άνθρωποι μας φέρονται όπως τους επιτρέπουμε να μας φερθούν.

Dotti Kali Linnea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έχεις δίκιο Aloutero..Άντε την πρώτη φορά ήσουν απροετοίμαστη και δεν αντέδρασες, άντε τη δεύτερη ήσουν πάνω στη δουλειά και δε μπορούσες να την κόψεις/να απομακρυνθείς, άντε την τρίτη κάτι άλλο έτυχε..Αλλά να γίνεσαι αποδέκτρια κουτσομπολιού επί έναν χρόνο χωρίς δική σου ευθύνη μου φαίνεται απίθανο..Τραβάτε με κι ας κλαίω..Αγαπητή γράφουσα, δεν έχουν και τόσο μεγάλο ηθικό πλεονέκτημα όσο νομίζεις αυτοί που ΑΠΛΩΣ ακούνε το κουτσομπολιό.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Το καημένο το παιδάκι που το χειραγωγούν και το βάζουν να λέει λόγια που δεν θέλει να πει και που το κάνουν να αισθάνεται τύψεις και που εξαιτίας του οι άλλοι δεν βγαίνουν διάλειμμα και που προσπαθούν να το πείσουν για διάφορα ενώ δεν θέλει, δεν θέλει δεν θέλει. Τι να κάνει το καημένο; Αν μεγάλωνε λιγάκι; Αν σταματούσε το με κάνουν, με ράνουν, με ξάνουν;

Κάτι τέτοιες λεπτές ειρωνείες άκουγα κι εγώ όταν ήμουν 35 χρονών πεντάχρονο και σιγά σιγά μεγάλωσα το καημένο και σταμάτησα τα με + ρήμα.

Μπριζίτ Μπορντό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Leas, απαράδεκτος ο τρόπος σου.

Kudra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νομίζω ότι το κλειδί είναι αυτό “έχει προσπαθήσει να με πείσει….” Είναι στο χέρι σου να μην σε πείθει για τίποτα. Όσον αφορά τα δάκρυα , αυτά και αν είναι μέσω χειρισμού , μην τα αγοράζεις.

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ξεκίνα από το να χρησιμοποιείς σημεία στίξης, ώστε να έχουν οι άλλοι υπομονή να διαβάσουν τι γράφεις. Από εμενα είναι όχι.

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Βασικά η συναδελφισσα είναι μια τεράστια κωλωστρα-κλασικη περίπτωση ανθρώπου που θα αναθέσει σε κάποιον άλλο να της λύσει το πρόβλημα,πχ πότε θα κάνει διάλειμμα- αν είναι δυνατόν- ή πόσο μισθό θα πάρει. Και φυσικά θα τα έχει πάντα καλά με τον αφεντικό και φυσικά πάντα θα θάβει τους γύρω του γιατί θεωρεί πως αυτή εχει μόνο ανάγκες να καλύψει και οι άλλοι ας ψοφήσουν. Δεν είναι χειριστικη. Παρτακιας του ελέους είναι. Εσύ αποφάσισε πόσο θέλεις να είσαι καλή ή να νιώθεις άσχημα για κάποια που κοιτάει μόνο την πάρτη της.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

αν μπορώ να την παρομοιάσω με κπον αυτή την κακιά συνάδελφο ,θα την παρομοίαζα με τον Αρτούρο απο το Λα κασα ντε Παπελ

TellMeSomethingIDontKnow
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σε καταλαβαίνω πώς μπορείς να νιώθεις, λες “δουλειά είναι, αφού δουλεύω μαζί με άλλους ανθρώπους, γιατί να μη λέμε και καμιάκουβέντα για να υπάρχει καλή σχέση μεταξύ μας;” . Όταν, όμως, αυτή είναι η οπτική γωνία ενός μόνο από τα ΄δυο μέλη μιας σχέσης, δεν μπορείς να περάσεις κανένα μήνυμα, και δυστυχώς καταλήγεις να αισθάνεσαι “χειραγωγημένη” -αν και βαρύς όρος, αν με ρωτάς-, γιατί αφού δεν το έκοψες από την αρχή, τώρα νομίζεις ότι δεν μπορείς να το πάρεις πίσω με καλό τουλάχιστον τρόπο. Δε μιλάμε για άτομο που με μια παρατήρηση ίσως να αλλάξει τη στάση του και να… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

το βίωμα που μας αφηγήθηκες με ξάφνιασε πραγματικά πάρα πολύ και η κακιασμένη σου συνάδελφος που σου έσουρε ένα σωρό ,ακομα περισσότερο. Αυτή η ατάκα της για τα κιλά σου και το σχόλιο για την αυτοκτονία , ΜΕ ΕΞΟΡΓΙΣΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ! Την σιχαίνομαι ήδη! Είναι ευτυχές ωστόσο το γεγονός ότι κατάφερες να δεις ότι δεν έχεις κανέναν τους ανάγκη!

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Αχ, δεν κατάλαβα, τελικά εσύ θεωρούσες ή όχι ότι υπήρχαν προβλήματα; Αν όχι, δεν κατάλαβα γιατί τα έθεσες ως θέματα και αν ναι, μήπως έπρεπε να τεθούν;

Όσο για το κουτσομπολιό, δεν έχω τίποτα να προσθέσω, συμφωνώ απόλυτα με την απάντηση.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Θα μπω κι εγώ στο κλαμπ αυτών που πραγματικά δεν καταλαβαίνουν γιατί κάποιοι θέλουν να συμπεθεριαζουν με τους συναδέλφους, και δη τέτοιους συναδέλφους. Όπως οι συμμαθητές είστε άνθρωποι που απλά βρεθήκατε σε ένα μέρος την ίδια χρονική στιγμή, εφόσον δεν έχετε ίδιες αντιλήψεις δεν χρειάζεται καν να την “ανέχεσαι”. Στη δουλειά το σημαντικό είναι να σέβονται εσένα και για τις ικανότητες σου , και όχι να σε συμπαθούν. Όχι δα που θα αλλάξεις και μια δουλειά που σου αρέσει επειδή η συνάδελφος είναι τετχοια. Κράτα αποστάσεις και φρόντισε να είσαι εσύ καλυμμένη και ειλικρινής σε θέματα δουλειάς και άσε τις… Διαβάστε περισσότερα »

Perilio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ σωστό το Μαύρο Γατί!Εξαιρετική τοποθέτηση…δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε παρέα με κανέναν που τυχαίνει να συναναστρεφόμαστε κάποια εποχή της ζωή μας.Κάνουμε απλά τη δουλειά μας,κλείνουμε τα αυτάκια μας στις διάφορες σειρήνες και γυρίζουμε στο σπίτι μας ήρεμοι και ωραίοι…