Αγαπητή «Α, μπα»: Η συγκατοίκηση δεν είναι για όλους

Ένας καλός φίλος του συντρόφου μου θέλει να νοικιάσει ένα από τα δωμάτια του σπιτιού

Γεια σου Αγαπημένη, Συγκατοικώ με το σύντροφό μου στο εξωτερικό σε ένα αρκετά άνετο σπίτι το οποίο νοικιάζει αυτός και από τότε που ήρθα συμμετέχω στα έξοδά του. Το ένα δωμάτιο του σπιτιού νοικιάζεται σε έναν κύριο, ο οποίος ομολογώ είναι πολύ διακριτικός, σχεδόν δεν καταλαβαίνεις την ύπαρξή του. Ένας καλός φίλος του δικού μου (και πρώην συγκάτοικός του) ψάχνει να αγοράσει ένα σπίτι το οποίο σκοπεύει να ανακαινίσει. Ζήτησε από τον φίλο μου να νοικιάσει το 3ο δωμάτιο του σπιτιού μας για όσο καιρό θα χρειαστεί η ανακαίνιση του ψιλοερειπίου που σκοπεύει να αγοράσει. Αυτός υπολογίζει 2 μήνες, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι τελικά για περισσότερο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μου αρέσει καθόλου η συγκατοίκηση σαν άνθρωπο και ειδικά με κάποιον που είναι και φίλος και μάλιστα για μεγάλο και ψιλοαόριστο διάστημα. Ξέρω πως αν πω όχι θα φέρω τον φίλο μου σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι στον άλλο. Ο ίδιος είναι πολύ πιο άνετος στο θέμα συγκατοίκηση. Θα ήθελα να τον διευκολύνω απέναντι στον φίλο του, αλλά ξέρω ότι αυτό το διάστημα δεν θα περάσω καθόλου καλά και δεν θέλω αυτό να φθείρει το σχέση μας. Καμία ιδέα πώς να το χειριστώ;

Den einai gia olous h sugkatoikhsh

Αν όταν λες «συμμετέχω στα έξοδα του» εννοείς ότι πληρώνεις το μισό ενοίκιο, θα το πεις ξεκάθαρα, όπως το αισθάνεσαι. Έχεις δικαιώματα. Αν δεν πληρώνεις μισό ενοίκιο, θα το πεις επίσης ξεκάθαρα, όπως το αισθάνεσαι, γιατί αν σε θεωρεί φιλοξενούμενη και όχι ισότιμη κάτοικο, καλύτερα να το ξέρεις από τώρα, διότι αυτό λέει πολλά για το πώς βλέπει εσένα και τη σχέση σας. Γενικώς, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσεις με το φίλο σου, και όχι με αγνώστους, διότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος, υπάρχει μόνο το πόσο συμφωνείτε και κατά πόσο μπορείτε να βρείτε μια συμβιβαστική λύση, αν δεν συμφωνείτε. Αυτό θα πει «είμαστε ζευγάρι».

in

Αξιολογήστε το άρθρο

50 points
Upvote Downvote

16
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
13 Συντάκτες σχολίων
TokyoKleopatraCycling in the rainNaLola Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Εγώ πάντως όταν λέει “το νοικιάζει αυτός και από τότε που ήρθα συμμετέχω στα έξοδά του” καταλαβαίνω ότι το ενοίκιο το πληρώνει ο φίλος της και μοιράζονται τα υπόλοιπα έξοδα από μισά. Αν ισχύει αυτό δεν είστε ισότιμοι συγκάτοικοι και δεν σου πέφτει λόγος σε ποιόν θα το νοικιάσει. Ούτε και μένα θα μου άρεσε να μένουμε 40 νοματαίοι στο ίδιο σπίτι αλλά είναι ακριβό (κυριολεκτικά και μεταφορικά) το τίμημα για να ανεξαρτητοποιηθείς. Βρες δικό σου και σταμάτα να βολεύεσαι.

Κοντή Λεμονιά
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Εγώ έχω να πω ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε κακομαθημένοι με το θέμα της συγκατοίκησης. Δεν υπάρχει σαν κουλτούρα στο βαθμό που συμβαίνει στο εξωτερικό. Κανένας, αν είχε την δυνατότητα, δεν θα μοιραζόταν την τουαλέτα του. Όμως τα πράγματα σε άλλες χώρες είναι διαφορετικά. Τα ενοίκια στα ύψη και ένας μισθός δεν φτάνει για ολόκληρο διαμέρισμα. Είναι απλά γεγονός. Και μετά αλλάζεις σπίτια ευχόμενος να πετύχεις νορμάλ συγκατοίκους που να σέβονται το χώρο σου, να είναι καθαροί και να πληρώνουν το μερίδιο τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η φίλη μου φαίνεται εκτός τόπου. Οκ δεν είναι της συγκατοίκησης αλλά ήδη ο… Διαβάστε περισσότερα »

Gaea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτό με την κοινή τουαλέτα μου το είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου πριν φύγω για εξωτερικό για σπουδές. Είχαν τρελλαθεί οι γυναίκες της οικογένειας όταν έμαθαν ότι στην εστία θα μοιραζόμουν την τουαλέτα με άλλες 5 κοπέλλες στο διαμέρισμα. “Να βάλεις σε ένα μπουκάλι σπρέϋ νερό με χλωρίνη κ να ψεκάζει το κάθισμα πριν το χρησιμοποιήσεις.” “Μην κάθεσαι στο κάθισμα, θα κολλήσεις τίποτα, όρθια σαν τα αγόρια.” Στην αρχή έκανα αυτά που μου είχαν πει αλλά με τον καιρό άνοιξαν τα ματάκια μου κ λειτούργησαν τα μικρά γκρίζα κύτταρα μου. Δηλαδή ο αδερφός μου που είχε σχέσεις δεν θα μπορούσε να… Διαβάστε περισσότερα »

NaLola
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Χαχαχαχα πόσο γέλασα. Έχω ακούσει και εγώ τα ίδια πάνω κάτω από την μητέρα μου.Μέχρι που μια μέρα την ρώτησα γιατί νομίζει ότι οι κώλοι (να περάσει, δεν βρίζω) μας είναι πιο καθαροί από των συγκατοίκων μου; Δεν ήξερε τι να μου απαντησει.

Kleopatra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Μισό ενοίκιο δεν παίζει να πληρώνει, αφού ήδη το ένα δωμάτιο νοικιάζεται από άλλον, άγνωστο. Τώρα, αν δεν ήταν ο άλλος, θα τον καταλάβαινα τον εκνευρισμό με το να έρθει ο φίλος. Αλλά εσείς ήδη νοικιάζετε το ένα δωμάτιο, οπότε ένας ακόμα σας πειράζει; Σε κάθε περίπτωση βέβαια πρέπει να το λύσεις με τον φίλο σου, όχι με μας. (Εγώ, ας πούμε, δεν θα ανεχόμουν ούτε τον άλλον, διακριτικό κύριο).

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν είναι το ίδιο να συγκατοικείς με έναν άγνωστο, από τη στιγμή που είναι σωστός στις συμφωνίες και διακριτικός, και να συγκατοικείς με ένα φίλο, με τον οποίον θα κάνεις και παρέα, όπου τα πράγματα μπορεί και να ξεφυγουν και να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις (και μπορεί βέβαια να περάσετε και τέλεια όλοι μαζί). Εγώ πάντως, αν δεν είχα κάποια αντίρρηση για το συγκεκριμένο άτομο, θα το δεχόμουν, έστω κι αν οι δύο μήνες είναι τελικά τρεις.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

εγώ όμως δεν κατάλαβα, έχετε ήδη έναν συγκάτοικο, αυτό δεν είναι πρόβλημα; Η νομίζεις ότι με τον φίλο θα υπάρξει προβλημα επειδή λόγω της φιλικής σχέσης δε θα είναι διακριτικός; Ο,τι και να είναι πρέπει να το συζητήσεις με τον φίλο σου.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Να αρνηθείτε.Το “θέλω να αγοράσω ένα σπίτι” με το “αγόρασα το σπίτι,το ανακαινισα και μένω ήδη” απέχουν μεταξύ τους μήνες,καμιά φορά και χρόνια.Ουδεν μονιμοτερον του προσωρινού.

NaLola
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα διαφωνήσω με την Α μπα σήμερα. Η γράφουσα αν δεν πληρώνει δεν της πέφτει λόγος στην τελική απόφαση. Αν νιώθει άβολα ας πει την γνώμη της αλλά δεν μπορεί να επιβληθεί. Δεν μας λέει εδώ ποσό πληρώνει ο φίλος της, γιατί αν είναι ενοίκιο Λονδίνου και μιλάμε για μεγάλο σπίτι μπορεί να δίνει £900 για το δωμάτιο τους μόνο, σίγουρα παραπάνω αν το νοικιάζει όλο (3 ύπνοδωματια αναφέρθηκαν). Οι λογαριασμοί και τα σουπερμάρκετ στα οποία συμετεχει η γράφουσα σίγουρα δεν ξεπερνούν το ποσό του ενοικίου. Αν θέλει λοιπόν να είναι άνετα με όλο το σπίτι δικο τους θα πρέπει… Διαβάστε περισσότερα »

Wolfcry
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Wolfcry

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι η συγκατοίκηση δεν είναι για όλους. Δεν είναι εύκολο πάντα να συγκατοικούν οι άνθρωποι αφού ο καθένας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Προσωπικά, θα αισθανόμουν πολύ άβολα ακόμα και στην περίπτωση που αναφέρεις ότι ένας κύριος νοικιάζει το ένα δωμάτιο. Όταν ήμουν φοιτητής, είχα φιλοξενήσει δύο-τρεις φορές συμφοιτητές και φίλους. Μη φανταστείς, ήταν για ένα-δύο βράδια μόνο. Μου είχε κάνει εντύπωση που ήταν τόσο άνετοι που οι ίδιοι πρότειναν να μείνουν. Μόνος μου δεν υπήρχε περίπτωση να προτείνω κάτι ανάλογο. Ο ένας σπούδαζε στην Αγγλία. Ο άλλος ήταν από Θεσσαλονίκη, σπούδαζε αρχικά στη Σάμο, και… Διαβάστε περισσότερα »

Tokyo
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Καθήστε βρε παιδιά που δεν της πέφτει λόγος για το θέμα. Ζούνε μαζί και προφανώς θα παίρνουν αποφάσεις σαν ζευγάρι από κοινού. Ακομα και αν δεν πλήρωνε τίποτα το ιδιο ακριβώς θα ίσχυε, οπως πολύ σωστά λέει η Λένα. Δηλαδή αυτός που πληρώνει εχει την εξουσία, οπότε ο άλλος κάνει τουμπεκι για να το υποστεί; Διαφωνώ τελείως με αυτόν τον τρόπο σκέψης. Για έναν αντίστοιχο λόγο χώρισα και εγώ πριν συγκατοικήσω με τον πρώην μου, διότι εγώ δεν ήθελα να συγκατοικήσω με κάποιον άσχετο, ενω είχε την οικονομική δυνατότητα να βρούμε κάτι που θα μένουμε οι 2 μας, μέχρι να… Διαβάστε περισσότερα »

Kleopatra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Δηλαδή πως γίνεται η συγκατοίκηση για σένα; Ο ένας βάζει τα λεφτά και ο άλλος τις απόψεις;

Tokyo
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εσύ αυτό κατάλαβες απο αυτό που έγραψα; Μήπως να το ξαναδιαβάσεις τότε γιατί η ειρωνία είναι περιττη. Αυτό που είπα είναι ότι σε μία σχέση δεν κάνει ο, τι θέλει αυτός που έχει τα λεφτά και ο αλλος υπακούει. Σαν ζευγάρι παιρνετε από κοινού αποφάσεις οι οποίες βολεύουν σε μέσες άκρες και τους 2. Οι συνθήκες της ζωής αλλάζουν και μπορει η κοπέλα να βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση. Τι να κάνει τότε; Να τον καταπιεσει και αυτή αναλόγως; Το ίδιο και στην δικη μου περίπτωση. Συζητάγαμε για μια ζωή μαζί, για την οποία στην προκειμένη φάση και για μικρό… Διαβάστε περισσότερα »

latro
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εφόσον δεν έχεις θέμα με τον υπάρχων συγκάτοικο που είναι διακριτικός, νομίζω ότι γενικά δεν έχεις τρελό θέμα με την συγκατοίκηση αυτή καθεαυτή (φαντάζομαι πως το παρελθόν θα έχεις συγκατοικήσει στο εξωτερικό), αλλά κάτι παίζει από τα τρία: 1) Φοβάσαι πως ο φίλος θα εισβάλλει στην σχέση 2) Φοβάσαι πως θα είναι τόσο άνετος και θα είναι δύσκολο να θέσεις όρια στην συγκατοίκηση, ιδίως επειδή είναι ο φίλος ο ‘μεσάζων’. Ενώ στο νυν συγκάτοικο – επειδή δεν είναι φίλος – είναι πιο εύκολο να θέσετε όρια – έχετε την ίδια σχέση κ οι 2 με αυτόν που είναι τυπική. Σε… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Πιστεύω ότι είναι απείρως πιο δύσκολο να συγκατοικήσεις με άτομα του αντίθετου φύλου. Δηλαδή, ο φίλος σου μπορεί να μην έχει πρόβλημα να συγκατοικήσει με δύο άντρες επειδή είναι επίσης άντρας. Εσύ όμως που είσαι γυναίκα μπορεί να αισθάνεσαι άβολα.