in

Αγαπητή «Α, μπα»: Η ψυχολόγος μου είπε ότι το παιδί έχει περισσότερη ανάγκη την μητέρα από ότι τον πατέρα

Ήταν σεξιστικό αυτό που μου είπε;

Ήταν σεξιστικό αυτό που μου είπε; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 15

Καλησπέρα αμπα! Ήθελα σε κάποιον να πω και είσαι η μόνη κατάλληλη! Εδώ και λίγο καιρό επισκέπτομαι ψυχολόγο (συνέβαλες σε αυτό κ σε ευχαριστώ). Την βρήκα μόνη μου. Την προηγούμενη εβδομάδα της μίλησα για κάποιες σκέψεις μου σχετικά με την εγκυμοσύνη, τις ευθύνες, τους φόβους μου και την πίεση που δέχομαι. Η ψυχολόγος μου μου είπε διαφορά τα οποία δεν θυμάμαι ξεκάθαρα καθώς στο τέλος μου είπε πως έχω το προνόμιο να επιλέξω αν θέλω να κάνω ένα παιδί ή όχι ενώ ένας άνδρας όχι καθώς μόνο οι γυναίκες μπορούν να τεκνοποιήσουν. Επιπλέον ότι το μωρό έχει ανάγκη περισσότερο την μητέρα παρά τον πατέρα. Την μητέρας την μυρωδιά αναγνωρίζει. Έφυγα από την συνέδρια απλά σαν χαμένη. Δεν συμφωνώ αλλά μήπως δεν βλέπω κάτι; Μήπως ήθελε να μου πει κάτι άλλο; Δεν έχω όρεξη να πάω στην επόμενη συνεδρια αλλά μήπως δεν κατάλαβα καλά; Νοιώθω περίεργα και δεν ξέρω γιατί. Ήταν σεξιστικό αυτό που μου είπε; Ή όντως το παιδί θα με έχει περισσότερο ανάγκη από ότι τον μπαμπά του;

– 2 μήνες πριν το άγνωστο

 

Φυσικά και όχι. Και ναι, είναι πατριαρχική θεώρηση για να κρατάει τις γυναίκες στο σπίτι λέγοντας τους ότι κάνουν κάτι τρομερά σπουδαίο που δε μπορεί κανένας άλλος να κάνει. Το νεογέννητο δεν ξέρει καν τι σημαίνει μαμά και μπαμπάς, γυναίκα ή άντρας. Δεν ξέρει καν ότι είναι κάτι διαφορετικό από την αγκαλιά που το κρατάει. Την αγάπη και την ασφάλεια αναγνωρίζει.

Θα μπορούσες να της δώσεις μια ευκαιρία μήπως και κατάλαβες λάθος, αλλά αν είσαι σίγουρη ότι αυτό σου είπε, μην ξαναπάς. Κρίμα, αλλά υπάρχουν σίγουρα καλύτερες, πολύ, πολύ καλύτερες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

44 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
no_roots
no_roots
3 χρόνια πριν

Αληθινή συνομιλία με την αδερφή μου εχθές: – Τί το θες το θήλαστρο; – Να βγάζω γάλα (αν θηλάσω), να της το δίνει ο πατέρας της. – Δεν θα το δεχτεί το μωρό, για να το δεχτεί θα πρέπει ο άλλος να είναι τροφός. – Θα είναι, αυτό σου λέω. – Για να είναι θα πρέπει να σηκώνεται το βράδυ. – Ε θα σηκώνεται. – Μα πώς; Αφού δεν θα ξέρει. – Ούτε εγώ θα ξέρω, θα μάθουμε. – Άλλο εσύ, εσένα είναι η φύση σου. Αν ήταν θεραπεύτριά μου θα την άλλαζα πάραυτα. Τώρα απλά τη συναναστρέφομαι όσο λιγότερο… Διαβάστε περισσότερα »

Barolo
Barolo
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Ταυτίζεις την ενοχλητική αδερφή σου με μία φαντασιακή θεραπεύτρια. Πιθανόν όμως μια πραγματική, όχι φαντασιακή, θεραπεύτρια να είναι διαφορετική από την αδερφή σου, όπως και απο εσένα. Ίσως με μία θεραπεύτρια να μπορείς να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης, διαφορετική από τη σχέση σου με την αδερφή σου.

no_roots
no_roots
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barolo

Και γιατί θα έπρεπε ντε και καλά να χτίσω μια σχέση εμπιστοσύνης με οποιανδήποτε έχει διαφορετικές πεποιθήσεις από εμένα, είτε αυτή είναι θεραπεύτρια, είτε αδερφή;

Mirka Janic
Mirka Janic
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Βασικά, άμα αποφασίσεις να θηλάσεις και για κάποιο λόγο χρειαστεί στην αρχή να δώσεις γάλα με μπιμπερό, στην αρχή, πριν ακόμα μάθεις εσύ να ταΐζεις το μωρό και αυτό να τρώει,είναι καλύτερο να το δίνει ο μπαμπάς το μπιμπερό για να μην μπερδέψει το μπεμπέ την πιπίλα με το βυζάκι και μετά δεν το θέλει (του είναι πιο εύκολο να φάει από το μπιμπερό). Επομένως δεν ισχύει αυτό που λέει η αδερφή σου. Μια χαρά θα το φάει το γάλα το μωρό, ψιλοχέστηκε ποιος το δίνει.

Th3 do
Th3 do
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Δηλαδή αν το δώσει ο μπαμπάς το μπιμπερό είναι πιο δύσκολο να πάθει σύγχυση θηλης?

no_roots
no_roots
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Έχει λογική αυτό που λες Mirca, ευχαριστώ 🙂

Neverlander
Neverlander
3 χρόνια πριν

Εμένα η (δωρεάν, του Δήμου) ψυχολόγος με αποκάλεσε Τέρας όταν της εκμυστηρεύτηκα μετά από ενάμιση χρόνο ότι δεν θέλω παιδιά. Η μεγάλη επιτυχία της θεραπείας ήταν ότι αναγνώρισα τους περιορισμούς της και έθεσα τα όρια μου (έφυγα και δεν ξαναγύρισα) χωρίς τύψεις. Κράτησα τα καλά (έλυσα πολλά άλλα μαζί της). Δεν κάνουν όλοι οι ψυχολόγοι για όλα, είναι κι αυτοί άνθρωποι. Εύχομαι να βρεις μια πιο ταιριαστή.

Neverlander
Neverlander
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Neverlander

Σοκοφρέτα, δεν ξέρω, δεν μπορώ να πω σε κάποιον να μην πάει στη δωρεάν υπηρεσία του Δήμου. Για την ιστορία, είμαι παντρεμένη κ ο άντρας μου με πίεζε για παιδί κ είπα στην ψυχολόγο ότι σκέφτομαι ότι δεν θέλω. Η συζήτηση πήγε κάπως έτσι: -Σκέφτομαι ότι ίσως, μάλλον, μήπως, δεν θέλω να κάνω παιδιά. -Δεν αγαπάτε τα παιδιά; – Τι σχέση έχει αυτό; Δεν θέλω να κάνω. – Είστε δηλαδή Τέρας. -… – (υψώνει τη φωνή) Είστε Τέρας; Απαντήστε μου! Αγαπάτε τα παιδιά ή είστε Τέρας; (σχεδόν έχει σηκωθεί απ’την καρέκλα) – (έντρομη πλέον) Τ’αγαπάω, τ’αγαπάω. -Αρα λύθηκε, θα κάνετε,… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
no_roots
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Neverlander

Neverlander έχω πάθει σοκ…

mononoke
mononoke
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Neverlander

Αν είναι δυνατόν…Κάτι τέτοιοι θέλουν καταγγελία στον ΣΕΨ, πρέπει να γίνεται αφαίρεση άδειας άσκησης επαγγέλματος σε ανθρώπους με τέτοιες απόψεις. Αν δεν έχεις τα κατάλληλα εφόδια να αναγνωρίσεις οτι λένε μπούρδες, καταλήγεις να μισείς τον εαυτό σου στο τέλος. Δεν ξέρω έχω απογοητευτεί πολύ με τους ψυχολόγους στην Ελλάδα απο αυτά που ακούω τελευταία.

Bambina
Bambina
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Neverlander

Πραγματικά θα μ ενδιέφερε, σε τι είδους αλλα θέματα σου φάνηκε χρήσιμη.

Neverlander
Neverlander
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Bambina

Καταρχάς, σας ευχαριστώ που σοκαριστήκατε κι εσείς, δεν είναι αυτονόητο ❤❤ Τώρα γελάω, τότε είχα απογοητευτεί και προβληματιστεί, ευτυχώς με τη δουλειά που είχαμε κάνει ήδη, είχα τα εφόδια να απορρίψω την αποψάρα της. Bambina, πήγα σε πολύ κακή κατάσταση και χωρίς λεφτά στον Δήμο να λύσω τα θέματα μου με την κακοποιητική μητέρα μου. Ανακουφίστηκα τόσο πολύ και ξεμπλόκαρα σε τέτοιο βαθμό που είμαι και θα είμαι υπέρ της θεραπείας. Απ’τον οποιονδήποτε μπορείς να πάρεις μόνο όσα μπορεί να σου δώσει. Η συγκεκριμένη ψυχολόγος ήταν καταπληκτική για το τρομαγμένο και θυμωμένο παιδί μέσα μου και ακατάλληλη για τη γυναίκα… Διαβάστε περισσότερα »

Bambina
Bambina
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Neverlander

Δεν είναι όλοι για όλα, σ ευχαριστώ για την απάντησή σου.

lioness
lioness
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Neverlander

Ιιιιιιιιιιιιιι
Τι λες τώρα βρε Neverlander?!?!

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Neverlander

Με μεγάλη επιείκεια τη χαρακτηρίζεις, μπράβο φαίνεσαι πολύ ψύχραιμος άνθρωπος!

Mia idea
Mia idea
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Neverlander

Ναι κι εγώ πιστεύω ότι αυτός ο τρόπος είναι κάτι σαν μέθοδος για να σε αναγκάσουν να έρθεις αντιμέτωπος με κάποιες αρνητικές ενοχλητικές σκέψεις και μέσα από αυτό να καταλάβεις καλύτερα τι νιώθεις και τι θέλεις.

Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
3 χρόνια πριν

Πόσους ψυχολόγους πρέπει να αλλάξει κανείς, πόσα λεφτά να χάσει και πόσες μπαρούφες να ακούσει, μέχρι να πετύχει τον σωστό;

Anna
Anna
3 χρόνια πριν

Επίσης είναι ευρέως γνωστό ότι οι άντρες δεν επιλέγουν σε κανένα επίπεδο αν θα τεκνοποιήσουν, απλά κάποιες φορές γλιστράνε και, ωπ! γονιμοποιήται ένα ωάριο!

Σιντι
Σιντι
3 χρόνια πριν

Ως φοιτήτρια στο αντίστοιχο τμήμα, αυτές οι απόψεις υπάρχουν και διδάσκονται και από καθηγητές, κυρίως άτομα που ασχολούνται με ψυχοδυναμικες προσεγγίσεις. Εχουν αρχίσει κάποιοι να αναφέρονται στο “πρωταρχικό πρόσωπο φροντίδας”, όμως συνήθως λένε η μητέρα. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που δεν υιοθετούν αυτή την αποψη, όμως στη σχολή (μου) τουλάχιστον η υπόθεση ότι η σχέση μητερας-παιδιου είναι κάτι το ιδιαίτερο και αναντικατάστατο είναι σχετικά συνηθισμένη.

Γβρμ
Γβρμ
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σιντι

Αν το πρωταρχικό πρόσωπο φροντίδας είναι το primary carer, πουθενά δεν λέει ότι αυτό ΠΡΕΠΕΙ να είναι η μάνα. Ότι στατιστικά είναι συνήθως γυναίκα, και μάλιστα η μητέρα, ισχύει προφανώς, αλλά χωρίς σχέση αιτίασης, είσαι σίγουρη ότι έχει σχέση με τη θεωρία αυτό που λένε και όχι με την προσωπική τους παρερμηνεία αυτών που διαβάζουν;

Σιντι
Σιντι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γβρμ

Όχι, αναφέρουν την ιδιαίτερη σχέση με τη μητέρα που πλέον κάποιοι ίσως το πουνε πρωταρχικό πρόσωπο. Το πρωταρχικό πρόσωπο φροντίδας ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται σε θεωρητικα πλαίσια που πριν αφορούσαν τη μητέρα γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν είναι political correct να λένε “και η μητέρα πρέπει να είναι εκεί και να κάνει mirroring τα συναισθήματα του παιδιού σε άλλη περίπτωση και αν η μητέρα είναι στεναχωρημένη το παιδί το εσωτερικευει και μπλα μπλα”. Αλλά κάποιοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να το αντικαταστήσουν και όσοι το κάνουν το λένε σε μια φάση, πρωταρχικό πρόσωπο όπως μας βάζουν να το λέμε… Διαβάστε περισσότερα »

Σιντι
Σιντι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σιντι

Επίσης, το πρωταρχικό πρόσωπο φροντίδας έχει και μια ερμηνεία ότι αυτός που θα το πρώτοφροντίσει το παιδί, αυτόν και μόνο αυτόν πλέον αναγνωρίζει ως φροντιστή και δεν αντικαθίσταται, για αυτό είπα ότι μετράνε οι λέξεις. Ξαναλέω ότι δεν τα λέω με επιστημονική εγκυρότητα αυτά, αλλά με βάση αυτά που έχω διαβάσει και καταλάβει.

angus
angus
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σιντι

Υπάρχει επιστημονική θεωρία δηλαδή ότι το ΠΠΦ δεν αντικαθίσταται; Ρωτάω γιατί έχω δει πρωτεύοντα (ουρακοτάγκους, χιμπατζήδες κλπ) που το ΠΠΦ αντικαταστάθηκε (από άνθρωπο).

Xthesini
Xthesini
3 χρόνια πριν

Θεωρώ ότι το «το μωρό έχει ανάγκη περισσότερο την μητέρα παρά τον πατέρα, της μητέρας την μυρωδιά αναγνωρίζει» είναι πολύ ξεκάθαρο, δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Βέβαια αν την ρωτήσεις το πιο πιθανό είναι να σου πει αυτό ακριβώς. Ότι δεν κατάλαβες, άλλο εννοούσε, εσύ το πήρες λάθος… Συνήθως όταν δουν ότι πάει να τους φύγει ο πελάτης μαζεύονται. Σίγουρα υπάρχουν πολύ καλύτερες, απλά για κάποιο μυστήριο λόγο κρύβονται πάρα πολύ καλά, έχει αρχίσει να γίνεται κάτι σαν αστικός μύθος η ύπαρξη τους.

ava lanche
ava lanche
3 χρόνια πριν

Μα βέβαια, έτσι είναι. Δεν το λέει μόνο η ψυχολόγος σου, το λέει και η μάνα μου, ο πατέρας μου, η γιαγιά μου, ο παππούς μου και… τα δικαστήρια!

Γβρμ
Γβρμ
3 χρόνια πριν

Καλέ εδώ δεν τους κάνει διαφορά αν είναι άνθρωπος ή λύκος, γιατί να το μαράνει το μπεμπέ αν έχεις πέος ή όχι;
Σταθερό πρόσωπο αναφοράς χρειάζεται ιδανικά, αλλά κι αυτό μπορεί να μην είναι μόνο ένα. Ουφ πια με τις εμμονές.

xristin@
xristin@
3 χρόνια πριν

Για το σκέλος που αφορά την τεκνοποίηση δεν εχω να σου πω κάτι.. Για το 2ο σκέλος… Αχχ καποιες φορες νιώθω πως πιανόστε απο μια λέξη/φράση και την ξεχυλωνουμε.. γιατι αγαπη μου ενιωσες μπερδεμένη που σου ειπε η ψυχολογος οτι το μωρό αναγνωρίζει τη μυρωδιά της μητέρας; υπάρχουν πολλες μελέτες που το αποδεικνύουν οπως πχ και το οτι μέσα σε μια εβδομάδα το μωρό αναγνωρίζει τη μητέρα του και θα αναπτύξει συναισθήματα προσκόλλησης που σχετίζονται με το πρόσωπό της… Θελω να καταλήξω πως δεν βρήκα κάτι κακό σε αυτό που σου είπε.. Δωσε της μια δεύτερη ευκαιρια αν θές και… Διαβάστε περισσότερα »

xristin@
xristin@
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Και οτι αναγνωρίζει τη μυρωδιά της μητέρας μας λέει οτι της είπε κι οτι το μωρό εχει πιο πολυ ανάγκη τη μητέρα απ οτι τον πατέρα.. Το μωρο όσο είναι μωρό…

xristin@
xristin@
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Μια χαρα καταλαβα και για να καταληξω καπου, το βρισκω ακραιο να αναρωτιεται αν ειναι σεξιστικο αυτο που της ειπε η ψυχολογος. Οπως κ να χει ευχαριστω για τις απαντησεις σου.
Φαιδρα, σ’ευχαριστω για την απαντηση σου.

Φαίδρα
Φαίδρα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  xristin@

Φίλη, το ότι αναγνωρίζει τη μυρωδιά της μητέρας συγκεκριμένα, και όχι του βασικού φροντιστή δεν μπορεί να αποδειχτεί. Γιατί για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να απομακρυνθούν τα βρέφη από τις βιολογικές τους μητέρες για κάποιον καιρό, να τα φροντίζει κάποιος συγκεκριμένος άλλος, και μετά να συγκριθεί η αναγνώριση από το βρέφος της μυρωδιάς της βιολογικής μητέρας σε σχέση με την αναγνώριση της μυρωδιάς του βασικού φροντιστή. Τέτοιο πείραμα φυσικά δεν μπορεί να γίνει, γιατί θα ήταν ανήθικο. Οπότε, αυτό που αποδεικνύεται από τις υπάρχουσες έρευνες είναι ότι το βρέφος αναγνωρίζει τη μυρωδιά του βασικού φροντιστή, που συνήθως είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Lou
3 χρόνια πριν

Με τον/την ψυχοθεραπευτη/τρια πρεπει να ταιριαζεις. Μπορεις να δοκιμασεις καποιο αλλο ατομο αν νιωθεις αβολα. Ακομη κι αν δεν κανει σεξιστικο σχολιο.

Xthesini
Xthesini
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Όχι, Lou, δεν ισχύει αυτό που λες. Τουλάχιστον, όχι έτσι, απόλυτα. Είναι μια δικαιολογία που χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να ξεπλύνει τους κακούς επαγγελματίες. Δεν είναι φίλος μας ο ψυχολόγος για να χρειάζεται να ταιριάζουμε. Ο καλός ψυχολόγος πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε θεραπευομενου και να αφήνει εκτός θεραπείας τις προσωπικές του πεποιθήσεις και αγκυλώσεις. Κι αν είναι έτσι όπως το λες, σε μια μικρή πόλη πχ που είναι λίγοι οι ψυχολόγοι τι γίνεται? Αν δε βρούμε κάποιον που να μας ταιριάζει, πάει τέλειωσε? Μένουμε χωρίς βοήθεια? Δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε σβάρνα τα γραφεία των ψυχολόγων μέχρι… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Xthesini

Συμφωνώ με τη Xthesini και έχω καταλήξει ότι όταν λέμε να σου ταιριάζει, (θα πρέπει να) εννοούμε τη θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθεί, όχι τις πεποιθήσεις του. Βέβαια και η δική μου, που με αυτά που διαβάζω θα τη χαρακτήριζα διαμάντι, δεν κατάφερνε πάντα να συγκρατείται, χωρίς να σημαίνει ότι γινόταν ακραία, ίσα ίσα. Αλλά ο επαγγελματισμός της ήταν ορατός παντού, : Από τη διακόσμηση του χώρου μέχρι τη δική της εμφάνιση. Δεν υπήρχε τίποτα για να ταυτιστώ ή να διαφοροποιηθώ, ήταν όλα ουδέτερα και σχεδόν αόρατα. Μόνο τα χαρτομάντηλα ήταν πάντα με άρωμα χαμομήλι, κάτι που μ’έκανε να νιώθω έτσι… Διαβάστε περισσότερα »

Xthesini
Xthesini
3 χρόνια πριν

Ακριβώς, όχι μόνο δεν χρειάζεται να ταιριάζεις με τις πεποιθήσεις του θεραπευτή, ιδανικά δεν θα έπρεπε να είναι καν φανερές. Ο ψυχολόγος δεν είναι εκεί ούτε για να κρίνει, ούτε για να καθοδηγήσει, ούτε για να πάρει θέση. Εμένα πάλι αυτά που διαβάζω δυστυχώς δεν μου κάνουν καμία εντύπωση, έχω ακούσει και πολύ χειρότερα. Μόνο επαγγελματισμό δεν έχω συναντήσει.

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Xthesini

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι ψυχοθεραπευτές, όπως όλοι οι άνθρωποι έχουν μια συγκεκριμένη βιοθεωρία πέρα από τη θεραπευτική προσέγγιση. Μου φαίνεται δύσκολο σε μια ψυχοθεραπευτική σχέση που κρατάει χρόνια να μη φανούν σε κάποια στιγμή και οι πεποιθήσεις του ψυχοθεραπευτή. Εννοείται ότι πρέπει να είναι ουδέτερος/η και να μην αναφέρει στοιχεία από τη δική του/της ζωή, αλλά θα προκύψει πάνω στη συζήτηση. Και όταν λέμε να ταιριάζεις δεν εννοώ για να κάνετε παρέα. Αλλά αν εγώ αντιλαμβάνομαι τον κόσμο με έναν τρόπο α και ο/η ψυχοθεραπευτής/τρια με έναν τρόπο β, μπορεί να μην είναι εφικτή η δημιουργία… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Xthesini

Δυστυχώς είναι δύσκολο να πετύχεις καλό ψυχοθεραπευτή με την πρώτη προσπάθεια, εμένα μου πήρε αρκετό καιρό. Όταν λέω να ταιριάζει κανείς με το ψυχοθεραπευτή του, δεν εννοώ για να κάνουν παρέα. Θεωρώ ότι για να δημιουργηθεί ψυχοθεραπευτική σχέση θα πρέπει να συγκλίνουν σε ένα βαθμό και οι πεποιθήσεις, τουλάχιστον στα πολύ βασικά θέματα. Όσο ουδέτερος και να είναι ο ψυχοθεραπευτής, όσο και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του θεραπευόμενου, οι αντιλήψεις θα φανούν πάνω στη συζήτηση, έστω πίσω από τις γραμμές αλλά θα φανούν. Η ψυχοθεραπεία κρατάει χρόνια, δεν πας μια φορά να σε εξετάσει ο άλλος, να σου γράψει ένα… Διαβάστε περισσότερα »

Xthesini
Xthesini
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Οι λόγοι για τους οποίους η ψυχοθεραπεία κρατάει χρόνια είναι επίσης μια μεγάλη συζήτηση. Ναι, όντως είναι δύσκολο να μην φανούν οι αντιλήψεις του θεραπευτή αλλά θεωρητικά εκπαιδεύονται πάνω και σ’ αυτό, αυτή είναι η δουλειά τους. Δεν τους (χρυσο)πληρώνουμε για να ακούμε τις προσωπικές τους απόψεις και εμπειρίες, επειδή “άνθρωποι είναι κι αυτοί” όπως έχω ακούσει πολλές φορές να λέγεται. Αν δεν μπορούν να κρατήσουν αυτή την ισορροπία απλά δεν κάνουν γι’ αυτή τη δουλειά. Αν δουλεύεις με ψυχολόγο που δεν κρίνει ποτέ και δεν βάζει την προσωπική της γνώμη στη συζήτηση, μάλλον όντως έχεις βρει μια πολύ σωστή… Διαβάστε περισσότερα »