Αγαπητή «Α, μπα»: Η οικογένεια μου δεν αποδέχεται τις απόψεις μου

Μου κάνουν πλύση εγκεφάλου

Αγαπητή Α, μπα, Έχω μία πολύ καταπιεστική οικογένεια, αλλά όχι με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, δηλαδή ότι με καταπιέζουν συνέχεια για τις αποφάσεις μου, μου λένε τι να κάνω, είναι απόλυτοι. Έχουν χωμένα στο μυαλό τους μερικά κουτάκια, τα οποία πάντα εμπιστεύονται και ακολουθούν, όπως για παράδειγμα: “Αν είσαι γκέι είσαι βλαμμένος” και “Οι γυναίκες κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, όχι οι άντρες” ή “Μην κάνεις το τάδε γιατί τι θα πει ο κόσμος…” και πολλές άλλες παλιομοδίτικες βλακείες, τις οποίες απεχθάνομαι. Αν λοιπόν φέρω αντίρρηση και πω για παράδειγμα “Όχι δεν συμφωνώ, αν είσαι γκέι δεν είσαι βλαμμένος, έχεις απλά διαφορετική σεξουαλικότητα” δεν θα αρχίσουν να φωνάζουν, ούτε θα με κλειδώσουν στο σπίτι. Μόνο θα κάνουν ότι δέχονται την άποψη μου και θα προσπαθούν ΣΥΝΕΧΕΙΑ να μου περάσουν υποσυνείδητα το αντίθετο μήνυμα. Κάθε μέρα θα μου λένε ότι αυτά που λέω δεν είναι φυσιολογικά, κάθε μέρα θα μου φέρνουν παραδείγματα και θα προσπαθούν ύπουλα να με κάνουν να αλλάξω γνώμη. Κι αν δεν αλλάξω απλά… Θα εστιάσουν πάνω σ’ αυτό για την υπόλοιπη ζωή τους! Εγώ δεν προσπαθώ σε αυτούς να αλλάξω γνώμη, ζητάω μόνο να αποδεχθούν την δική μου γνώμη. Και δεν την αποδέχονται, μόνο με κάθε ευκαιρία, μουλωχτά και δήθεν τυχαία, προσπαθούν να με κάνουν να συμφωνήσω μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο, ούτε μπορώ να τους κατηγορήσω ότι με καταπιέζουν, ούτε να αραιώσω τις επαφές μαζί τους. Νιώθω ότι μου ρουφάνε κάθε σταγόνα λογικής απ’ το μυαλό μου κι εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να το αποφύγω. Μου κάνουν μία πλύση εγκεφάλου, αλλά όχι φανερή, κρυφή. Πώς θα τους αντιμετωπίσω; Οικογένεια είναι αυτή, ή μαφία;

– Απελπισμένη

Η οικογένεια σου είναι καταπιεστική με την παραδοσιακή έννοια της λέξης. Θα τους αντιμετωπίσεις όταν σταματήσεις να περιμένεις ή να ελπίζεις να αποδεχτούν την δική σου γνώμη.

Θα ξεκινούσα από τα πιο βασικά, ωστόσο. Το «αν είσαι γκέι είσαι βλαμμένος» δεν είναι γνώμη. Ούτε υπάρχει κάτι υποσυνείδητο στο «αυτά που λες δεν είναι φυσιολογικό». Δεν σου κάνουν πλύση εγκεφάλου, ούτε συμβαίνει κάτι ύπουλο. Σου επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία και με ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτά που λες δεν στέκουν και αυτοί ξέρουν το σωστό. Η παραδοσιακή καταπίεση, δηλαδή.

Θα τους αντιμετωπίσεις όπως αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά τους γονείς τους και την ευρύτερη οικογένεια. Θα αποδεχτείς ότι μέχρι εκεί μπορούν, δεν θα νιώθεις υπεύθυνη για τις δικές τους ελλείψεις, και θα κάνεις κτήμα σου τη γνώση ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τους άλλους, παρά μόνο τις δικές σου αντιδράσεις σε αυτά που λένε και κάνουν.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

44 points
Upvote Downvote

13
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
12 Συντάκτες σχολίων
xrusaΥπνερωτομαχίαlionessMarialadelbarrioMitsi Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
PersuitofHappiness
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Αυτό που περιγράφεις είναι η μέση ελληνική οικογένεια.
Δεν θα αλλάξουν . Αποδέξου το και ξεπέρασε το . Όπως κάνουμε όλοι μας.

xrusa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και προσπάθησε να αυτονομηθείς και να μείνεις μόνη σου όσο γίνεται γρηγορότερα

Ένα Μπλούμπερι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Και οι δικοί μου έτσι ήταν και έτσι παραμένουν. Δοκίμασα τα πάντα και για αρκετά χρόνια εμενα στο εξωτερικό οπότε πήρα γεωγραφική απόσταση. Πλέον είμαι τόσο σίγουρη για τις δικές μου απόψεις (εκεί που διαφοροποιουνται από τα στερεότυπα τους) που ούτε φοβάμαι ότι θα με κάνουν σαν τα μούτρα τους ούτε προσπαθώ να τους αλλάξω. Η δική μου τεχνική διαχείρισης στηρίζεται σε μοντέλο εκπαίδευσης με συνέπειες. Τι θέλουν οι γονείς? Να μας βλέπουν. Από πού παίρνουν το θάρρος να προσπαθούν να μας ελενξουν και να μας καταπιέσουν? Από τη σιγουριά ότι δε θα μας χάσουν και θα μας βλέπουν ο,… Διαβάστε περισσότερα »

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ψυχοθεραπεία φίλη μου. Θες επειγόντως απογαλακτισμό, μιλάω από προσωπική εμπειρία. Πόσες φορές ακούω συζητήσεις τους (προσπαθώ να μη συμμετέχω, γιατί είναι χάσιμο φαιάς, ειλικρινά) και θυμάμαι τη θεραπεύτριά μου, σοκαρισμένη, να με ρωτάει πώς βγήκα εγώ από εκεί μέσα. Ψυχοθεραπεία, γιατί δημιουργούνται άπειρα εσωτερικά conflicts, τα οποία παίρνουν καιρό να λυθούν.

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Μία μεγάλη αγκαλιά σε αυτό το υπέροχο μικρό badass θαύμα που λέγεται Υπνερωτομαχία : )
(εγώ έτσι ένιωσα για τον εαυτό μου όταν σκέφτηκα μαζί με την ψυχολόγο πώς επέζησα από “εκεί μέσα” κατ’ αρχάς και στο επόμενο “εκεί μέσα” αργότερα- γύρισα και της είπα “είμαι ένα θαύμα” χαχα!)

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μια αντιστοίχως μεγάλη και πολύ σφιχτή, με όλη μου την καρδιά – ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ <3 <3 <3 Κι όχι μόνο εσύ. Νομίζω έχουμε πολλά badass θαύματα εδώ μέσα…

Moodus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Στις περισσότερες παραδοσιακές κοινωνίες η έννοια του διαφορετικού στοχοποιείται…Η παραδοσιακή κοινωνία/οικογένεια έχει μία τάση εσωστρέφειας, κλείνει τα μάτια σε οτιδήποτε καινούργιο προκειμένου να μην επαναδιαπραγματευτεί τις “αξίες” της.Η παράδοση καλύπτει σε αυτούς τους ανθρώπους την ανάγκη της ασφάλειας, πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου.Ωστόσο, όπου υπάρχει ελευθερία σε μία κοινωνία/οικογένεια τότε τα μέλη της προοδεύουν δηλαδή εξελίσσονται.Η ανθρώπινη πρόοδος ενέχει μέσα την έννοια της ελευθερίας αλλά και τον φόβο για το άγνωστο.Οι γονείς σου απλά φοβούνται να επαναδιαπραγματεύτουν αξίες γιατί το άγνωστο συνήθως έχει κάτι σκοτεινό και αβέβαιο.Ο φόβος μας κάνει απόλυτους γιατί δεν νοιώθουμε ασφαλείς.Η παράδοση δίνει την ψευδαίσθηση του ελέγχου… Διαβάστε περισσότερα »

MarinaK
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Το γεγονός ότι καταπιεστικοί γονείς με απόψεις που μυρίζουν ναφθαλίνη μεγαλώνουν παιδιά αλλεργικά στην ναφθαλίνη δεν είναι εντυπωσιακό και σπουδαίο;Ρητορικά ρωτάω. Είναι.Φτιάξε μικροκοινωνία γύρω σου που να ταιριάζεις, μιλησε για όλα όσα σε τρελαίνουν σε ειδικό ειδικά αν αρχίζεις να αναρωτιέσαι για τον εαυτό σου και προχώρα οταν είσαι έτοιμη στο δικό σου χώρο. Μια χαρά θα τα πας!

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Όταν ήμουν οκτώ θυμάμαι ακόμη τον πατέρα μου έξαλλο να μου λέει ότι είμαι πολύ ξεροκέφαλη και πεισματάρα και δεν θα βρω ποτέ κάποιον να μ’ ανέχεται. Σήμερα , 41 χρόνια μετά, θεωρώ κι εγώ ότι είμαι πολύ πεισματάρα και ίσως αυτό να είναι και το θετικοτερο χαρακτηριστικό μου . Ότι απολαμβάνω σήμερα , τα παιδιά μου και το σπίτι μου, οι σπουδές μου, οι ζωγραφιές μου, τα γραπτάκια μου, τα χόμπι και οι συνήθειές μου (όπως αυτή του να γράφω εδώ) , τα οφείλω κυρίως στο πείσμα που έχω επιδείξει μετά την αρχική ιδέα και την αυθόρμητη προδιάθεσή μου.… Διαβάστε περισσότερα »

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Θα έπρεπε να είναι γιγαντοαφίσα στην εθνική ένα meme “οι πεισματάρηδες προοδεύουν” ή κάτι τέτοιο.

Femme Farfalle
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Πού το είδες το ύπουλο βρε κορίτσι μου; Πιο “μέσα στη μούρη” δε γίνεται! Για να είναι καταπιεστική μια οικογένεια δεν είναι απαραίτητο να σε εχει υπό την απειλή όπλου ή να σε αλυσοδένει στο υπόγειο. Μην περιμένεις να αλλάξουν γνώμη. Μην περιμένεις να αποδεχτούν τη γνώμη σου. Δεν είναι απαραίτητο. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να μαλώνετε για να επιβληθεί ο ένας στον άλλο. Όταν σου λένε μ@λ@κιες βάλε ακουστικά κι άκου την αγαπημένη σου μουσική. Το έχω κάνει κι έχει εκπληκτικά αποτελέσματα. Τους σπας και λίγο παραπάνω τα νεύρα εφόσον τους γράφεις και νιώθεις μια μίνι ικανοποίηση πρόσκαιρα! Δεν… Διαβάστε περισσότερα »

αστροπελέκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

είναι μια κλασσική μορφή καταπίεσης και επέμβασης στη σκέψη σου και ευρύτερα στη ζωή σου. Αφού το βλέπεις και το αναλύεις και η ίδια μια χαρά. Τι θα έπρεπε να κάνουν για να γίνουν πιο επεμβατικοί, να σε αλυσοδέσουν και να σου βάζουν σε κασέτα τα πιστεύω τους κάθε μέρα; Αυτό δεν κάνουν με προφανή και παρεμβατικό τρόπο; Οι δικοί μου χρησιμοποιούσαν και άλλα μέσα: την ειρωνεία, την υποτίμηση των απόψεων και της προσωπικότητάς μου. Ο καθένας χρησιμοποιεί τα μέσα που πιστεύει ότι θα φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αποστασιοποιείσαι. Εγώ αυτό έκανα. Κάθε… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Βασικά δε χρειάζεσαι κάποιο επιχείρημα που να μπορεί να σταθεί σε δικαστήριο για να τους κάνεις πέρα. Δεν τους χρωστάς κάποια εξήγηση, πόσο μάλλον μια εξήγηση που να δεχτούν. Άλλωστε καμιά δε θα δεχόντουσαν. Πάρε το χώρο και την απόσταση σου. Αν δε μένεις μόνη σου βάλε όλη σου την ενέργεια στο να τα καταφέρεις να φύγεις από το σπίτι. Δε χρειάζεται να το ξέρουν. Δε ζητάς ούτε την άδεια ούτε τη βοήθεια τους. Πάρε απόσταση και θα ηρεμήσεις.