Αγαπητή «Α, μπα»: Η κόρη μου από τότε που έκανε σχέση δεν δίνει προτεραιότητα στο διάβασμα

Είναι πολύ καλή μαθήτρια και έχει στόχο να περάσει ιατρική

Αγαπητή Α,μπα και σχολιαστές θα ήθελα τα φώτα σας σ’ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Έχω μια κορη 16 ετών (β Λυκείου) .Η κόρη μου είναι ένα εσωστρεφές κορίτσι με λίγες φίλες, μετρημένο ,που δεν έβγαινε πολυ, αφοσιωμένο στα μαθήματα της ,πολύ καλή μαθήτρια και με στόχο να περάσει στην ιατρική.Καταλαβαίνετε την προσπάθεια και την αφοσίωση που απαιτεί ενας τέτοιος στόχος. Το καλοκαίρι που μας περασε (μετα το τελος της α λυκείου) στο μέρος που κάναμε διακοπές γνώρισε ένα αγόρι ,3 χρόνια μεγαλύτερο,που είναι φοιτητής στην πολή που μένουμε και ξεκίνησαν να έχουν σχέση.Απο τότε έχει αλλάξει πολύ η συμπεριφορά της Όλη την ώρα (μπορει 2-3 ώρες την ημερα)μιλάει στο τηλεφώνο (δε βγαινει τις καθημερινές ,γιατί πάει φροντιστήριο) και Παρασκευές και Σάββατα λείπει απο το σπιτι 5-6 ώρες.Οι καθηγητές μας έχουν επισημάνει ότι η απόδοσή της στα μαθήματα έχει πέσει .Καταλαβαίνω είναι πολύ ερωτευμένη ,οτι θελει να διερευνήσει τη σεξουαλικότητα της ,αλλά πώς να την κάνω να καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει το σχολείο και το διάβασμα;;

other in distress

Προβληματίζομαι πάρα πολύ όταν διαβάζω ερωτήσεις για λογαριασμό άλλου. Είναι ακόμα χειρότερο όταν είναι από γονιό για το παιδί του, και σχεδόν βασανιστικό όταν πρόκειται για ανήλικο παιδί.

Θα ξεκινήσω όπως ξεκίνησες εσύ.

Δεν είναι δικό σου αυτό το πρόβλημα.

Δεν είναι καν σίγουρο ότι πρόκειται για πρόβλημα.

Και μου χτύπησε άσχημα το “θέλει να διερευνήσει τη σεξουαλικότητα της”.

Αυτό που γράφεις, είναι ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα για έναν άλλον άνθρωπο, για τον οποίο είσαι μεν υπεύθυνη, αλλά πάρα πολύ σύντομα θα πρέπει να έχει αυτονομία στις αποφάσεις του. Και τονίζω το “θα πρέπει”, γιατί υπάρχουν γονείς που κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε το παιδί να μην είναι σε θέση να το κάνει.

Κοίτα πώς μας παρουσιάζεις την υπόθεση: ένα παιδί που ήταν πάντα τύπος και υπογραμμός, διαβάζει για να περάσει την ιατρική, και κάνει πάρα πολλές θυσίες, για τις οποίες εσύ είσαι οκ, διότι “ιατρική, τι να κάνουμε”. Το παιδί αυτό, που τυχαίνει να είναι κορίτσι, ανακαλύπτει τι σημαίνει “άντρας” και χάνει κάθε στόχο, ξεμυαλίζεται, και πετάει την τύχη της στα σκουπίδια. Τώρα πρέπει να μονάσει, θα έχει χρόνο αργότερα για αυτά, όταν περάσει στην ιατρική.

Και θα μπορούσε να είναι έτσι για έναν άνθρωπο, δε λέω.

Κοίτα πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι η υπόθεση: ένα κορίτσι που έκανε πάντα ό,τι της έλεγαν, θα δώσει ιατρική γιατί δεν έχει ιδέα ποια είναι, οπότε αφού είναι καλή στο σχολείο, θα κάνει ό,τι πιο δύσκολο υπάρχει για να διακριθεί, γιατί δεν ξέρει πώς αλλιώς να προσδιοριστεί. Στα 16 γνωρίζει κάποιον που της δείχνει ότι η ζωή μπορεί να είναι πολύ γλυκιά και πολύ ωραία, και έχει τόσα πράγματα να μάθει εκτός από αυτά που υπάρχουν στα σχολικά βιβλία. Και αρχίζει να αναρωτιέται: είμαι σίγουρη ότι το μόνο που θέλω είναι να διαβάζω και να αποδίδω στο σχολείο;

Υπάρχουν αυτοί οι δυο τρόποι, και πολλοί άλλοι ακόμα για να περιγραφεί η ιστορία. Εσύ έδωσες την δική σου εκδοχή, αλλά δεν σε εμπιστεύομαι. Κάτι στον τρόπο που το γράφεις με κάνει να πιστεύω ότι εσύ είσαι αυτή που την έκανε να πιστέψει ότι η ιατρική είναι η φυσική της επιλογή. Κάτι στο “ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω”. Το πρώτο πρόσωπο. Κυρίως όμως είναι το γεγονός ότι σπάνια οι γονείς ξέρουν τα παιδιά τους. Είμαστε πολύ απασχολημένοι με το να δούμε αυτό που θέλουμε να δούμε, να τα κάνουμε να κάνουν αυτό που εμείς θεωρούμε σωστό, επιτυχία, εξέλιξη. Για σένα η επιτυχία είναι η ιατρική. Για την ίδια η επιτυχία είναι ότι έχει ψυχική επαφή με κάποιον άνθρωπο. Και τα δυο χρειάζονται, και κανένα δεν μπορεί να είναι εις βάρος του άλλου. Δεν ξέρω αν η κόρη σου είναι “μετρημένη, εσωστρεφής” και τα λοιπά, ή αν είναι φοβισμένη και καταπιεσμένη. Ό,τι και να είναι, ο καλός γιατρός είναι αυτός που ξέρει από την ζωή, και όχι μόνο από άτλαντες ανατομίας – ειδικά στην εποχή της ΑΙ.

Προσπάθησε να γνωρίσεις την κόρη σου χωρίς να υποθέτεις ποια είναι. Πολλές ταμπέλες διάβασα για ένα δεκαεξάχρονο πλάσμα. Δεν μπορεί να είναι μόνο αυτά που βλέπεις. Να εύχεσαι να μην είναι μόνο αυτά που βλέπεις. Μίλα της, αλλά κυρίως άκουσε, χωρίς να προσπαθείς να περάσεις το δικό σου.

Δεν πειράζει αν δεν περάσει στην ιατρική. Μάθε στον εαυτό σου να μην σε πειράζει.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

86 points
Upvote Downvote

81
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
41 Θέματα σχολίων
40 Απαντήσεις θεμάτων
5 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
53 Συντάκτες σχολίων
Koukou RoukouBetween WorldsTropiqueBourbouritaLadida Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Άλλη μια ιστορία αόρατου παιδιού. Ένα παιδί- κοριτσι που φυσικά είναι φρονιμο, ήσυχο, κοιμάται με ένα βιβλίο αγκαλιά, δεν αντιμιλαει, δεν βγαίνει, δεν έχει παρέες, ΜΕΤΡΗΜΕΝΟ, δε δίνει δικαιώματα βρε αδερφέ. Πολύ μου χτύπησε αυτή η ερώτηση, γιατί έτσι ήμουνα κι εγώ, ένα αντικείμενο, και έτσι με αντιμετωπιζε και η μάνα μου, σαν να μην έχω υπόλοιπη υπόσταση. Όλα ήταν καλά όσο διάβαζα. Στην 1η λυκείου που χωρισα από το αγόρι μου (το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για την πλήρη απομόνωση μου τα επόμενα 2 χρόνια, μαζί με δραματική αύξηση των κιλών μου), το μόνο που την ένοιαζε ήταν το… Διαβάστε περισσότερα »

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Πολύ στενοχωρήθηκα με την ιστορία σου lioness. Γιατί ναι μεν πέτυχες να κάνεις αυτό που αγαπάς, αλλά όλη αυτή η πίεση μετέτρεψε την προσπάθειά σου σε καταναγκαστικό έργο, ενώ θα έπρεπε να γίνεται με χαρά και προσδοκία και προσωπική -δεν ξέρω πώς να το πω, ανάταση; – να νιώθεις τέλος πάντων την ευχαρίστηση οτι με κάθετι λίγο που μαθαίνεις είσαι πιο κοντά στο να κάνεις το όνειρό σου, το δικό ΣΟΥ όνειρο, πραγματικότητα. Ξεχνάμε οτι το καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα παιδί σε αυτήν τη φάση είναι υποστήριξη και χώρο να αναπνεύσει. Κι ας αποτύχει, δεν πειράζει, θα… Διαβάστε περισσότερα »

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Σ’ ευχαριστώ βρε Po! Καλοκαίρι 2005, μακράν το χειρότερο της ζωής μου. Δεν απορρίπτω τους όποιους προβληματισμούς ενός γονιού, ωστόσο ξέρεις τι με χτύπησε σε ευαίσθητο σημείο? Πρώτον ότι μία πιθανά (τονίζω το πιθανά, μην παρεξηγηθώ) προβληματική κατάσταση (κλειστό παιδί, εσωστρεφές, που δε βγαίνει, χωρίς πολλές παρέες, που δεν “ενοχλεί”), παρουσιάζεται σαν κάτι φυσιολογικό και αντικείμενο περηφάνιας (βλ εμένα η κόρη μου ήσυχο και μετρημένο παιδί, μόνο διαβάζει, σπίτι σχολείο σχολείο σπίτι το καμάρι μου). Δεύτερον, πουθενά δε διαφαίνεται η προσωπική επιλογή του παιδιού, ένιωσα ότι η ιατρική είναι “φυσική” συνέχεια μίας καλής μαθήτριας. Και τέλος, η φράση “πώς να… Διαβάστε περισσότερα »

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Αν κάνεις προβολάρες, είναι πολύ εύστοχες πάντως 🙂

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

H κόρη μου είναι ο λόγος να καυχιέμαι στις φιλενάδες μου ότι εμένα το παιδί μου δεν είναι σαν τα δικά τους τα τσουλάκια που έχουν το νου τους στους γκόμενους και τα ξενύχτια. Εμενα είναι πειθαρχημένη και φέρνει εικοσάρια αρα θα γίνει γιατρός γιατί εικοσάρια = γιατρός όλοι το ξέρουν αυτό. Αλλά τώρα έχει γκόμενο και δεν μπορώ πλέον να την ελέγχω και να της επιβάλλω τα θέλω μου και να την βάζω να διαβάζει με τις ώρες, μόνο τριγυρνάει με αυτό το μαντράχαλο τα σκ και του μιλάει και στο τηλέφωνο κιόλας, τι να πω τώρα στις φίλες… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Αυτά μας μάραναν στην Ελλάδα.
Τα καυχήματα γονιών και θειάδων για τις ιατρικές και τα πολυτεχνεία.

Fuchsia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Fuchsia

Να την κλειδωνει μεσα σαν το παραμυθι με την Ραπουντζελ που την κλειδωνε η κακια μαγισσα και την ειχε απομονωμενη σε ενα πυργο για να μην την δει κανενας αντρας και της την παρει μακρυα.
Της τραβαγε και το μαλλι το οποιο εκανε σαν σκαλα για να ανεβαινει στο μπουντρουμι που την ειχε κλειδωμενη και την εβλεπε μονο αυτη.

Μακαρονοτέρας, το αληθινό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δώσε πόνο! 🙂
Άσε που μπορεί να σταματήσει να είναι και απουσιολόγος, αυτό πού το πας?

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Μα τι μετάφραση!!

Clementine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ενταξει, η διόρθωση είναι πραγματικά δική σας φαντασίωση κ τραβηγμένη από τα μαλλιά. Από πουθενά δεν προκύπτουν όλα αυτά.

Sarmaspower
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Έχω μαθήτρια που όταν γράφει 19 η μαμά της της κάνει ολόκληρο ψυχολογικό πόλεμο (υποτίμηση, φωνές κοκ) μπροστά μου προφανώς και όταν της λέω ότι το παιδί δεν έχει αυτοπεποίθηση και ότι φοβάται να γράψει κάτι πέρα από αυτό που ξέρει ήδη, απορεί!!!

ρεγγα καπνιστη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τι αχρείαστο ειρωνικο-επιθετικο σχόλιο είναι αυτό; Η γυναίκα εξέφρασε μια ανησυχία της παραθέτοντας δεδομένα (όπως ότι οι καθηγητές επισημαίνουν πτώση επίδοσης) και κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως λογική ανησυχία, ας μην το παίζουμε όλοι τόσο κουλ. Δε νομίζω να έμενε κάποιος γονιός τελείως ατάραχος αν το παιδί του στο λύκειο είχε εμφανή πτώση επίδοσης. Όλα τα σχόλια για το ότι δε θέλει η κόρη της να είναι τσουλάκι σαν τις άλλες, ότι θέλει να μπει στο μάτι των γειτόνων, ότι την καταπιέζει κ.λπ. δεν καταλαβαίνω πως προέκυψαν. Την παρουσιάζεις ως άτομο που το μόνο που κάνει είναι να αυτοπροσδιορίζεται… Διαβάστε περισσότερα »

Xthesini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εντάξει, είπαμε να διαβάζουμε πίσω απ’ τις γραμμές αλλά εσύ το πήγες σε άλλο επίπεδο…

Xrist
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Xrist

Θυμώνω με το πνεύμα της απάντησης και των σχολίων. Πώς γνωρίζουμε ότι ο στόχος της ιατρικής είναι αυθαίρετο συμπέρασμα της μάνας; Αυτό και αν είναι αυθαίρετο εκ μέρους των απαντήσεων. Έπρεπε δηλαδή να αποδείξει την επιθυμία της κόρης με περιστατικά, λες και είμαστε στο δικαστήριο; Και από πότε το να πετύχεις να σπουδάσεις το μοναδικό επάγγελμα που πλέον μπορεί με σιγουριά έστω να σε βιοπορισει στην εργασιακή κόλαση της Ελλάδας είναι ευκαταφρονητος στόχος; Έλα μωρέ, όταν πρόκειται για άλλους ας κάνουν ο, τι τους κατεβάσει η κούτρα τους, yolo. Ειδικά αν αυτή η κούτρα ανήκει σε ενα 16χρονο παιδί υπό… Διαβάστε περισσότερα »

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Συμφωνώ για την ατάκα περί σεξουαλικοτητας. Κατά τ’αλλα, ακόμα κι αν ο στόχος για την ιατρική είναι της κόρης, όλοι ξέρουμε ότι σ’ αυτή την ηλικία οι στόχοι μπορούν να αλλάξουν σχετικά ευκολα. Επίσης πολλά μα πάρα πολλά παιδιά επιλέγουν ιατρική η νομική μόνο και μόνο επειδή αυτό αναμένεται απ’τον καλό το μαθητή. Αλλά ας υποθέσουμε ότι δεν συμβαίνει αυτό με το συγκεκριμένο κορίτσι. Είναι απόλυτα λογικό ένα άτομο που λιώνει στο διάβασμα να θέλει να ερωτευτεί, να βγει τα σ/κ, να ζήσει λίγο την ανεμελιά της ηλικίας της. Από κει πρέπει να ξεκινήσει η μητέρα αυτή, όχι από το… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Θα συμφωνήσω Xrist, έχω πάθει ένα κοκομπλόκο με τα σχόλια. Από πότε το να κάνει σεξ είναι πιο σημαντικό από ένα στόχο ζωής; Σήμερα αφήνει τα όνειρά της για ένα γκόμενο, αύριο για ένα σύζυγο και πάει λέγοντας. Γκόμενους θα βρει με το τσουβάλι, στα 16 της εφόσον έχει στόχους και δυνατότητες προέχουν αυτά κατά τη γνώμη μου. Επίσης δε μιλάμε για συμμαθητή της, μιλάμε για έναν 20χρονο φοιτητή που πιθανώς το ξύνει όλη μέρα και μπορεί να είναι πολύ κακή επιρροή για ένα ανήλικο κορίτσι. Θα γίνω συντηρητικιά μάνα λέτε;; 😁😁

Λουλουδι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ μαζί σου. Προσωπικά ξέρω περιπτώσεις παιδιών που είχαν ένα στόχο για σπουδές απόλυτα δικό τους, όμως κάπου εκεί στα τελευταία χρόνια του λυκείου έχασαν το focus που καλώς ή κακώς απαιτεί το τωρινό εκπαιδευτικό σύστημα για να περάσεις σε τόσο υψηλόβαθμες σχολές. Ξέρω βέβαια και άλλους που μια χαρά συνδύασαν σχέσεις και διάβασμα θα πω στην γραφουσα. Το ότι μπορεί να χει παραμελήσει τώρα το διάβασμα δεν λέει κάτι ούτε θα πρέπει να την αγχώνει τόσο, η κοπέλα δεν είναι καν γ λυκείου ακόμη από ότι καταλαβαίνω. Απλά λογικά ανησυχεί παραπάνω επειδή το αγόρι δεν είναι συνομιληκος και όντας… Διαβάστε περισσότερα »

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

“από πότε το να πετύχεις να σπουδάσεις το μοναδικό επάγγελμα που πλέον μπορεί με σιγουριά έστω να σε βιοπορισει στην εργασιακή κόλαση της Ελλάδας είναι ευκαταφρονητος στόχος”
Στο σημείο αυτό, 33χρονη ειδικευόμενη γιατρός που διαβάζει καθημερινά σχεδόν σε όλη της τη ζωή, πάει να κλάψει στη γωνιά της, όσο σκέφτεται ότι σε 8 μήνες τελειώνει ειδικότητα και δεν έχει ιδέα για το πώς θα βιοποριστεί στο μέλλον…

Bourbourita
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Xrist, πράγματι δεν γνωρίζουμε. Όμως η ερώτηση περιείχε κάποια καμπανάκια, όπως και το δικό σου σχόλιο. Ναι, για επαγγέλματα όπως η ιατρική πρέπει να έχεις κάποια πετριά. Είχα έναν συμμαθητή. Από την 1η Λυκείου έλεγε πως θέλει να γίνει γιατρός. Πρόσεξε. Δεν είχε στόχο την ιατρική σχολή, ούτε να βρει μια σίγουρη δουλειά. Ήθελε να γίνει γιατρός. Έλιωσε στο διάβασμα και τα κατάφερε, όπου συνέχισε να λιώνει στο διάβασμα. Κοντά 30 χρόνια μετά, είναι ένας από τους πιο αξιόλογους γιατρούς που γνωρίζω. Ξέρει τη δουλειά του, διαρκώς εκπαιδεύεται, ξέρει πως να μιλήσει στον αγχωμένο ασθενή, ξέρει και να μην διαλύεται… Διαβάστε περισσότερα »

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Αχ φίλη η ερώτησή σου μου ρθε κουτί. Χτες η 14χρονή μου μου πε ότι δεν θέλει να πάει μπαλέτο (που το λατρεύει) γιατί νιώθει πονοκέφαλο. Ανησύχησα ,λόγω γρίπης, και τη ρώτησα γιατί, και μου αποκάλυψε ότι της αρέσει ένα αγόρι στην τάξη της που όμως νομίζει πως θέλει άλλη, και αυτό τη βάζει συνεχώς σε σκέψεις και της πονάει το κεφάλι, και δεν έχει διάθεση. Μετά το πρώτο σοκ, καθώς όλο αυτό βγήκε στο όρθιο στην κουζίνα αβίαστα και με βρήκε εξαπίνης, της είπα ότι είναι πολύ συνηθισμένο το να μην σε θέλει αυτός που θέλεις εσύ δυστυχώς ,… Διαβάστε περισσότερα »

existentialism, but make it psych
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

πολύ όμορφο σκηνικό 🙂

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Διάβασα, “είναι ένα εσωστρεφές κορίτσι με λίγες φίλες, μετρημένο ,που δεν έβγαινε πολυ, αφοσιωμένο στα μαθήματα της ,πολύ καλή μαθήτρια και με στόχο να περάσει στην ιατρική”. Και σκέφτηκα και ΄γω, θα μας ζητήσει συμβουλή γι αυτό. Αλλά εσύ ήσουν πολύ οκ με αυτή την περιγραφή. Όχι ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι εσωστρεφής και να έχει λίγους και να είναι πολύ οκ όλο αυτό. Αλλά δε λες έχω ένα εσωστρεφες παιδί που του αρέσει το διάβασμα, η μουσική και το όνειρό του είναι η ιατρική. Έχει μια στεναχώρια η περιγραφή, βρε Μother. Και την έχω ακούσει πολλές φορές αυτή… Διαβάστε περισσότερα »

Amat Eur
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νόμιζα ότι τα σχόλια ήταν λίγο επιθετικά, αλλά όπως το έθεσες στην εισαγωγή σου είναι ξεκάθαρο το πρόβλημα.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Κάποια μπορεί να είναι, ίσως και το δικό μου, αν και ελπίζω να μην αναγνωστεί έτσι, δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου.
Όλοι οι γονείς κάνουν λάθη, αλλά όπως είπα μου θυμίζει πολλούς γονείς το κείμενο, λίγο μου κάνει έχω κόρη απουσιολόγο 101, τύπου.

Ζαβαρακατρανέμια
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εκπληκτική η απάντηση, τόσο αληθινά συγκινητική. Μακάρι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτήν την τρυφερή και δίκαιη στάση απέναντι στα παιδιά μας βάζοντας στην άκρη τις δικές μας ορέξεις και τα όνειρα που καθρεφτίζουμε για δικά τους.

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Δεν έχω ιδέα πώς μπορείς να το χειριστείς.Έχεις τα δίκια σου,έχει και η νιότη τα δικά της.Για κάποια πράγματα μπορεί να αγχωνόμαστε και άδικα.Μπορεί και τώρα που μιλάμε το κορίτσι να έχει βαρεθεί το νεαρό πχ.Ένα πράγμα μπορείς να κάνεις σίγουρα.Να της δίνεις κανένα ψιλό παραπάνω για προφυλακτικά.Να της δώσεις και την άνεση,αν δεν την έχετε μεταξύ σας,να μιλάτε για εκείνα που κάνουν τζιζ.Η ιατρική δε θα πάει πουθενά.Το πολύ πολύ να φάει τα μούτρα της.Κάποια άλλα πράγματα είναι πιο σημαντικά.Και σ’αυτά πρέπει να είσαστε δίπλα της.

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Πολύ όμορφο σχόλιο!

pure cult
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Και μένα τέτοιους προβληματισμούς είχε η μάνα μου στη β λυκείου και είχε φροντίσει μάλιστα να τις εκφράσει και σε όλους τους καθηγητές του φροντιστήριου που πήγαινα.! Εν τέλει, θα σου πω ότι είχα τσατιστεί τόσο πολύ με το δίλημμα που μου έθεταν ή αγόρι ή πανεπιστήμιο (λες και ήταν ή το ένα ή το άλλο ντε και καλά) που έβαλα στόχο ότι θα περάσω για να τους το τρίψω στη μούρη. Ήθελα κ γω βέβαια τη συγκεκριμένη σχολή, αλλά η κινητήριος δύναμη ήταν να αποδείξω περίτρανα ότι τα καταφέρνω με τον τρόπο μου. Ώπερ και εγένετο, και νομική πέρασα… Διαβάστε περισσότερα »

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ρε παιδιά σαν πολύ αυστηροί δεν είστε όλοι με τη γυναίκα; Από πού προκύπτει ότι το όνειρο της ιατρικής δεν είναι της κόρης της αλλά δικό της; Και μάλιστα για να εντυπωσιάσει τις φιλες της; Η γυναίκα εντωμεταξύ προβληματίστηκε μετά το feedback των καθηγητών, δεν προκύπτει πουθενά ότι είναι ενάντια στη σχέση αυτή καθαυτή. Εμένα δε μου φαίνεται απίθανο ένα κορίτσι 16 χρόνων στην πρώτη της σχέση να ενθουσιάσει τόσο πολύ που να παραμελήσει το διάβασμα της. Και δυστυχώς στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα για έναν άνθρωπο που δεν έχει οικονομική άνεση οι πανελλήνιες είναι καπως μονόδρομος. Οκ κ να μην… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Αυτό το “μετρημένο”, για μένα κρύβει πολλά στερεότυπα, πολλά κουτάκια, πολύ ψυχαναγκασμό και το λέω έχοντας απόλυτη επίγνωση της αξίας των ορίων σε ένα παιδί, μιας και υπέφερα από την έλλειψη τους. Η μητέρα της αναρωτιέται στο τέλος Πώς θα την κάνει να καταλάβει, δηλ. πώς θα την κάνει να συνειδητοποιήσει. Και νομίζω πως αυτό που συνέβη είναι ότι σχολιάσαμε μιλώντας για το τι πρέπει να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει η μητέρα πρώτα, ώστε όταν μιλάει στην κόρη της, να μπορεί να κάνει συζήτηση με την κόρη της και να της πει τι διακυβεύεται και όχι τι είναι αυτονόητο ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γεια σου Ποντια, να σου πω καταρχήν ότι πάντα διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τα σχόλια σου. 🙂 Απλά νομίζω ότι αρκετά σχόλια είναι αναίτια επιθετικά προς τη γυναίκα που στην τελική δεν είπε και τίποτα τρομερό, ανησυχεί που η κόρη της παραμελεί το διάβασμα (που είναι η βασική ενασχόληση ενός 16χρονου) για τη σχέση της. Το μετρημένο μπορεί να ακούγεται άσχημα αλλά είναι και ενας παραπάνω λογος ανησυχίας για τη μητέρα, ένα κορίτσι που ως τώρα εζησε μια προστατευμένη ζωή και ήταν αφοσιωμένο στο διάβασμα του είναι πιθανότερο να τα παρατήσει ολα και να πέσει με τα μούτρα σε μια… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Τι ευχάριστη έκπληξη, κι εγώ διαβάζω πάντα τα δικά σου! Ούτε σήμερα διαφωνώ μαζί σου πουθενά παρεμπιπτόντως, είναι πώς θα το προσεγγίσει κανείς μάλλον. Από την πλευρά της μητέρας, τη συμμερίζομαι απόλυτα και μάλιστα πάντα αναρωτιέμαι, αν εγώ ως θεία αγωνιώ τόσο πολύ, οι γονείς άραγε τι λούκι τραβάνε; Και η εφηβεία είναι ηλικία που δε φημίζεται για την επιτυχή επικοινωνία μεταξύ γονιών & παιδιών. Και το να έχεις ευθύνη, κάνει τα πράγματα δύσκολα, εγώ τουλάχιστον ως θεία, δε θα λογοδοτήσω, αν λογοδοτήσω, το ίδιο με τους γονείς των ανεψιών μου. Από την πλευρά του παιδιού, δεν ξεχνάω πόσο ακατανόητα… Διαβάστε περισσότερα »

Μακαρονοτέρας, το αληθινό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Το θέμα είναι ότι η μητέρα δεν ρωτάει αν μπορεί να βοηθήσει την κόρη της να επανέλθει σε μια ισορροπία (αν θεωρήσουμε ότι την έχει χάσει) αλλά επί λέξει ρωτάει “πώς να την κάνω να καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει το σχολείο και το διάβασμα”. Προτεραιότητα θα έπρεπε να έχει η ψυχική ευημερία του παιδιού αλλά αυτό δεν φαίνεται να την απασχολεί κατά κύριο λόγο, δεν ρωτάει γι’ αυτό. Οπότε είναι λογικό να συμπεραίνει κάποιος ότι την ενδιαφέρει κυρίως η επιτυχία στις πανελλήνιες και η εισαγωγή στην πιο υψηλόβαθμη σχολή. Επίσης λέει ότι έχει πέσει η απόδοση της… Διαβάστε περισσότερα »

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όμως και πάλι δεν προκύπτει από πουθενά ότι κινδυνεύει η ψυχική ευημερία της κοπέλας. Η κοπέλα είχε ένα στόχο, να περάσει στην ιατρική και φαίνεται ότι εξαιτίας της σχέσης αυτής τον έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα. Ε για μένα λογικό είναι η μητέρα της να προβληματίζεται. Συμφωνώ ότι δε μπορεί να κάνει και πολλά η μητέρα, δε συμφωνώ με το πνεύμα των σχολίων που υπονοούν ότι καταπιέζει την κόρη της, της επιβάλει τα απωθημένα της και δεν την αφήνει να χαρεί τον έρωτα της.

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ούτε προκύπτει ότι ο στόχος της ιατρικής είναι της κόρης. Οπότε το κάθε άτομο απαντάει ανάλογα.

Ντίνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ μεγάλωσα με μαμα με τα δικά σου μυαλά αλλά στην πιο δράκος έκδοση. Σχέσεις και έξοδοι ήταν απαγορευμένα για να μπω Ιατρική γιατί ήμουν καλή μαθήτρια. Ακόμα θυμάμαι την ψυχρή απογοήτευση που είχε όταν έφερα έλεγχο τριμήνου με 20 σε όλα αλλά γεωγραφία 19. Ή το ότι της έλεγαν όλοι μπράβο για μένα και έλεγε σε αυτούς ευχαριστώ και μετά σε μένα μόνο: μόνο εγώ ξέρω πόσο λίγο αξίζεις στη πραγματικότητα αυτά τα μπράβο αφού όλα αυτά είναι μόνο γιατί εκείνη με πίεζε να διαβάσω γιατί εγώ ήμουν τεμπέλα, τι θα έδινε εκείνη για να είχε τις ευκαιρίες που… Διαβάστε περισσότερα »

Pandora
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σαν να το έγραψα εγώ. Παρόμοια μαμά.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Αδελφές θα ειμαστε …

Ντίνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σας στέλνω μια αγκαλιά:)

Open S
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ενώ στην παραδοσιακή πατριαρχική οικογένεια απαγορευόντουσαν μεν οι σχέσεις αλλά δεν χρειαζόταν και το διάβασμα: το προγραμματάκι ήταν ότι μετά τα 18 μου κάποια στιγμή θα παντρευτώ και θα κάνω παιδιά οπότε δεν χρειαζόταν να σπάσω και το κεφάλι μου με τα μαθήματα. Τόσο όσο για να μην με βρει στουρνάρι ο άλλος και για να να έχουν κάτι καλό να λένε στους φίλους τους. Το βασικό ήταν να παραμείνω όμορφη και με “καθαρό” όνομα. Ό,τι να ‘ναι… Δεν γλιτώνεις από τα κολλημένα μυαλά, με τον έναν ή τον άλλον θα το “στήσουν” το παιχνίδι στα μέτρα τους όσο τους… Διαβάστε περισσότερα »