Αγαπητή «Α, μπα»: Η κοπέλα έχει βιώσει μίσος στα ελληνικά σχολεία και φοβάται να φορέσει την μαντίλα της

Η καθηγήτρια όχι μόνο δεν την άφησε να μιλήσει αλλά της επέβαλε ότι ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της αλήθειας

Αγαπητή Α,μπα, Είμαι μια σχετικά νέα αναγνώστρια της σελίδας, πάω στο Λύκειο, νιώθω όμως πως μέσω αυτής της σελίδας κοινωνικοποιούμαι και προετιμάζομαι για την ένταξη μου στην κοινωνία. Γράφω λοιπόν για ένα περιστατικό της καθημερινότητάς μου, που με έχει προβληματίσει και θα ήθελα να ακούσω την τοποθέτησή σου στο θέμα. Ακριβώς μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ήρθε στη τάξη μας μια καινούρια κοπέλα πολύ συμπαθητική, από την Αίγυπτο. Έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στην Ελλάδα (αν δεν κάνω λάθος μετά την Πέμπτη δημοτικού αναγκαστικά επέστρεψε στην Αίγυπτο), μιλούσε ελληνικά άπταιστα αλλά στην προσπάθεια μου να την πλησιάσω , φαινόταν κλειστή και δεν είχε διάθεση για πολλή κουβέντα. Το γεγονός ότι είχε σπάσει το πόδι της την ανάγκαζε να μένει μέσα στην τάξη και οι υστερικοί καθηγητές μας δεν άφηναν κανένα να κάτσει να της κάνει παρέα πράγμα που την έβαζε στο περιθώριο. Μια μέρα την ώρα των θρησκευτικών μιλούσαμε για την αθεΐα και η κοπέλα σήκωσε το χέρι να πει την γνώμη της και την στάση της θρησκείας της (μουσουλμανισμός) πάνω στο θέμα. Η καθηγήτρια όχι μόνο δεν την άφησε να μιλήσει αλλά της επέβαλε ότι ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της αλήθειας, συγκεκριμένα είπε ότι η άποψή της δεν ενδιαφέρει την τάξη!!!!! Εξοργίστηκα! Βέβαια αφού τελείωσε η ώρα της είπα να μην λάβει υπόψιν της αυτά που είπε η καθηγήτρια, ότι είναι εντάξει να πιστεύει σε άλλη θρησκεία και κανείς δεν μπορεί να την κρίνει για αυτό. Η κοπέλα κλαίγοντας μου μίλησε για το μίσος που έχει λάβει στα ελληνικά σχολεία , τα περίεργα βλέμματα που κοιτούν την μητέρα της στο δρόμο γιατί φοράει μαντήλα και τον φόβο της να φορέσει αυτή, καθώς θα “με βλέπουν διαφορετικά”. Αποσβολωμένη, της είπα ότι το να έχει διαφορετική γνώμη πάνω σε κάτι δε την κάνει διαφορετική ή δεν δίνει δικαίωμα σε κανένα να την αντιμετωπίζει διαφορετικά. Γιατί να υπάρχουν ακόμα τέτοια περιστατικά; Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω; Σε ποιόν να απευθυνθώ, προφανώς οι καθηγητές δεν είναι η λύση… Νόμιζα ότι τουλάχιστον η νέα γενιά συνομηλίκων μου είναι απαλλαγμένη από στερεότυπα και ρατσιστικές αντιλήψεις.

Οι ελπίδες μου πέταξαν μακριά σαν πουλιά

Η νέα γενιά συνομήλικων σου δεν είναι απαλλαγμένη από στερεότυπα και ρατσιστικές αντιλήψεις. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσεις από τώρα, για να μην χάνεις χρόνο πέφτοντας από τα σύννεφα για τα επόμενα ογδόντα χρόνια. Κάθε γενιά εκπλήσσεται που δεν ανήκει στη γενιά που νίκησε όλες τις οπισθοδρομικές ιδέες των γέρων. Τώρα είναι η σειρά σου να το ανακαλύψεις.

Η διαφορετική γνώμη πάνω σε κάτι σε κάνει διαφορετικό, και η διαφορετική γνώμη δίνει δικαίωμα στους άλλους να σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Αν κάποιος έχει τη γνώμη ότι οι γυναίκες ανήκουν στην κουζίνα τους, προφανώς και θα τον αντιμετωπίσω διαφορετικά. Δεν είναι όλες οι γνώμες αξιοσέβαστες, ούτε είναι όλες αρκετά καλές για να ακουστούν. Οποιοδήποτε έχει το δικαίωμα να κρίνει οποιονδήποτε, ακόμα και για τη θρησκεία του. Ο σεβασμός κερδίζεται, δεν έρχεται αυτονόητα, ούτε λόγω θέσης, ούτε λόγω ηλικίας, ούτε λόγω πίστης, για κανέναν λόγο.

Εσύ μιλάς για ρατσισμό τώρα, που είναι άλλο εντελώς θέμα, συστημικό, πολιτικό, που έχει ιστορικές βάσεις και στόχο την καταπίεση συγκεκριμένων ομάδων. Οι καθηγητές σου φέρονται ρατσιστικά. Η κοπέλα αυτή έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές τον ρατσισμό, όπως φαίνεται. Αυτά, δεν πρέπει να σου προκαλούν έκπληξη, πρέπει να τα περιμένεις. Δεν αρκεί το «τσκ τσκ», δεν έχει νόημα η απογοήτευση, δεν βοηθάει σε κάτι να νιώθεις ανώτερη που δεν σκέφτεσαι έτσι. Σκέψου αν μπορείς να κάνεις κάτι ώστε να βάλεις το λιθαράκι σου να βελτιώσεις τον κόσμο.

Υστερόγραφο: απορώ πώς μιλούσατε για την αθεΐα αν η καθηγήτρια πιστεύει ότι μόνο ο χριστιανισμός κατέχει την αλήθεια.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

44 points
Upvote Downvote

94
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
30 Θέματα σχολίων
64 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
43 Συντάκτες σχολίων
ΑπαστράπτουσαPetraGhostvaggelisChainReaction Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Evelina Leivada
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Evelina Leivada

Καλές οι συμβουλές και συμφωνώ με όλα όσα ειπώθηκαν ως τώρα, αλλά ας πούμε εδώ και ένα μπράβο σε αυτό το νεαρό παιδί που όχι μόνο φαίνεται να έχει συγκροτημένο λόγο και σκέψη, αλλά και να ενδιαφέρεται να βοηθήσει κάποιον που είναι σε πιο αδύναμη θέση. Εγώ στην ηλικία της ήμουν γίδι, μου πήρε χρόνια να ξυπνήσω. Το παιδί αυτό ξύπνησε νωρίς, νοιάστηκε νωρίς, μιλά και σκέφτεται σωστά. Αρκετά για να της πούμε μπράβο.

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Καλέ φυσικά και γίνεται στο ελληνικό σχολείο να μιλάς για την αθεΐα. Απλά την κράζεις, σημειώνεις τους άθεους μαθητές σου, στο τέλος τους βάζεις κακό βαθμό και κατά τη διάρκεια της “συζήτησης” κάνεις τη χριστιανοπροπαγάνδα σου βάζοντας τα παιδιά να σου λένε επιχειρήματα τα οποία τα αντικρούεις όλα ένα προς ένα με δικά σου υπέρ του μοναδικού Θεού σου, τα οποία μπορεί να μη βγάζουν κανένα νόημα, αλλά αφού είσαι καθηγητής φυσικά και έχεις δίκιο. Αποφοίτησα από προοδευτικό λύκειο το 2014

pyroklani
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Για αυτό παίρνεις απαλλαγή και γλιτώνεις από τους Χριστιανοταλιμπάν. Σε αρκετά συντηρητική περιοχή που μεγάλωσα μόνο εγώ και άλλο ένα παιδί πήραμε απαλλαγή από την τάξη μου στο λύκειο (και οι δυο Χριστιανοί στα χαρτιά) για να διαβάζουμε κάτι χρήσιμο ή να κωλοβαραμε έξω. Επίσης από τα 10 μου δήλωνα άθεη (μόνο αν με ρωτούσαν, δεν έπρηζα κόσμο) και διασκέδαζα με το οποίο σοκ των συντηρητικούληδων.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Σημειωτέον ότι για τους μουσουλμάνους οι άθεοι είναι χειρότεροι και από τους αλλόθρησκους (“άπιστους”).

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Haifischnet από πού προκύπτει αυτό;

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Νομίζω ότι γενικώς οι θρήσκοι καταλαβαίνουν τους άλλους θρήσκους και το θεωρούν λογικό άνθρωποι που γεννήθηκαν/μεγάλωσαν σε διαφορετικά μέρη της γης να έχουν διαφορετικές θρησκείες. Τους άθεους τους θεωρούν σατανάδες.

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Όχι απαραίτητα. Οι φανατικοί θρήσκοι τρώγονται συχνά μεταξύ τους, ενώ για τους άθεους επικρατεί η άποψη ότι κάποια στιγμή θα γνωρίσουν το Θεό.

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Συμφωνώ. Και για τους Ορθοδοξοταλιμπάν, και για τους Καθολικούς και για τους Προτεστάντες, επίσης.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Η κοπέλα δικαιούται να πάρει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, ως αλλόθρησκη. Μπορεί να μην το γνωρίζει, μπορεί να θέλει να δει τι διδάσκεται στα ΧΟ θρησκευτικά, ή ακόμα και να φοβάται ότι θα περιθωριοποιηθεί αν ζητήσει απαλλαγή. Πάντως δεδομένης της αδιαλλαξίας (για να μην πω σκατοψυχιάς) της συγκεκριμένης καθηγήτριας, εγώ θα την καθοδηγούσα προς τα κει για την επόμενη σχολική χρονιά (οι αιτήσεις γίνονται μόνο Σεπτέμβριο). Σχετικά με το υστερόγραφο, στα θρησκευτικά του Λυκείου υπάρχουν κεφάλαια για διάφορες γνωστές θρησκείες και για την αθεΐα, στα οποία φυσικά παρουσιάζονται υπό το πνεύμα του χριστιανισμού (long story short, όλοι είναι… Διαβάστε περισσότερα »

latro
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ρε παιδιά, νόμιζα ότι τώρα πια η απαλλαγή απ τα Θρησκευτικά γίνεται απλά με βεβαίωση των γονιών, δηλ. δεν χρειάζεται να είσαι αλλόθρησκος. Όχι?
Ακόμα τόσο πίσω είμαστε?

Κάποιος να με διαφωτίσει

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Με απλή βεβαίωση γονιών. Το έκαναν φίλοι και είναι χριστιανοί (στα χαρτιά)

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover
Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Θα το ρωτήσω γιατί και η κόρη μου δεν αντέχει το μάθημα των θρησκευτικών.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Στο συγκεκριμένο θέμα είχαμε χοντρό πισωγύρισμα από το 2015. Μέχρι τότε, γινόταν απλά με μια υπεύθυνη δήλωση των γονιών. Από το 2015. η εγκύκλιος Λοβέρδου που ισχύει μέχρι και σήμερα (!!!), απαιτεί να δηλωθεί ρητώς ότι ο μαθητής δεν είναι ΧΟ και επιπλέον εφιστά την προσοχή των διευθυντών των σχολείων να ελέγχουν την τεκμηρίωση της δήλωσης αυτής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο διευθυντής μπορεί να αρνηθεί την απαλλαγή αν το παιδί είναι ήδη καταγεγραμμένο στο σχολείο ως ΧΟ (πχ επειδή οι γονείς είχαν πάει πιστοποιητικό γεννήσεως που έγραφε ΧΟ), και να απαιτήσει αντίστοιχο πιστοποιητικό από το ληξιαρχείο που να αποδεικνύει… Διαβάστε περισσότερα »

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Το τραγικό είναι ότι τα θρησκευτικά ενώ λέγονται θρησκευτικά είναι μάθημα Ορθόδοξης κατήχησης, φαντάσου να το έλεγαν με το κανονικό του όνομα. Ούτε μάθημα επιλογής είναι, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να ήταν, να δούμε πόσοι θα επέλεγαν να το έχουν, σε αντίθεση με τώρα που μπορούν μόνο να επιλέξουν να μην το έχουν. Το χιντ θάνατος πώς προέκυψε (χιντ, δεν ισχύει).

latro
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Παίζει να το παιρναν πολλοί δυστυχώς για να ανεβεί ο μέσος όρος!!

Δεν το πιστεύω ότι κάποιοι το δώσανε και πανελλαδικές !!!

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Το ακόμα πιο τραγικό είναι που το υπουργείο λέγεται “παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων”. Πιο σουρεάλ κι από Μπουνιουέλ

Gaea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

η θανατική ποινή για τους άθεους στις Ισλαμικές χώρες δεν επιβάλλεται από το Κοράνι – το έχω διαβάσει και δεν θυμάμαι να αναφέρει κάτι τέτοιο. Όντως, οι άθεοι ονομάζονται kafir (δλδ αιρετικοί, υποκριτές κτλ,) αλλά δεν υπάρχουν οδηγίες τιμωρίας τους κ μάλιστα με θάνατο.
Η θανάτωση των άθεων είναι πολιτική/κοινωνική αντίδραση/ερμηνεία του ιερού τους βιβλίου. Είναι δυστυχώς ένα φαινόμενο που υπάρχει σε όλες τις θρησκείες και εκφράζει/αντιπροσωπεύει τις σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής.

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

“Υστερόγραφο: απορώ πώς μιλούσατε για την αθεΐα αν η καθηγήτρια πιστεύει ότι μόνο ο χριστιανισμός κατέχει την αλήθεια.” Μιλούσαν αρνητικά για την αθεΐα. Στη Δευτέρα λυκείου (όταν ήμουν εγώ στο σχόλειο πριν από καμία δεκαπενταετια) υποτίθεται μαθαίνες για άλλες θρησκείες. Όλως τυχαίως όλες βγαίνουν σκαρτες. Οσο για τους άθεους έχουν προσωπικά προβλήματα ή έχουν κάνει το χρήμα θεό. Είχα την ελπίδα ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα αλλά μάλλον όχι και τόσο. Στην κοπέλα που έστειλε την ερώτηση θα της πω να σταθεί στην καινούργια συμμαθήτρια. Δεν χρειάζεται να κάνουν παρέα αν δεν ταιριάζουν, ούτε να πάει κόντρα στους καθηγητές αν… Διαβάστε περισσότερα »

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Bozonio, άσχετο, αλλά σήμερα που έχω χρόνο θα τα πω όλα! Είσαι η αγαπημένη μου σχολιάστρια και όταν μεγαλώσω (στο μυαλό δηλαδή, γιατί στα χρόνια είμαστε μάλλον συνομήλικες), θέλω να γίνω σαν και σένα!!!

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ευχαριστώ Velay και εγώ αγαπώ τα σχόλια σου <3 Συνειδητοποιώ ότι συνήθως δε φαίνεται γιατί σχόλιαζω πάνω σε αυτά που διαφωνώ, στα αλλά κανω απλώς λαικ. (Και 5-6 λαικ που ακυρώνονται άλλα δεν πειράζει)

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Τι ειρωνεία! “Οι άθεοι έχουν κάνει το χρήμα θεό”!

Οι παπάδες έχουν κάνει το χρήμα θεό.

Gaea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

ή μάλλον οι παπάδες έχουν κάνει το θεό χρήμα.

Cryodragon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ο ρατσισμός που υπάρχει στα ελληνικά σχολεία είναι τεράστιος. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι υπάρχει απ τα παιδιά. Το πρόβλημα είναι οι ανείπωτες συμπεριφορές καθηγητών και δασκάλων. Άνθρωποι υποτίθεται παιδαγωγοί και μορφωμένοι, που τελικά είναι μικρομυαλοι και ρατσιστές. Και βρίσκονται απέναντι σε άτομα που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Όχι μόνο βρίσκονται από θέση εξουσίας, αλλά και απέναντι σε άτομα που δεν έχουν αναπτύξει ακόμη άμυνες για τα θέματα αυτά. Δυστυχώς έχω βιώσει κι απ την καλή κι απ την ανάποδη το φαινόμενο αυτό, εγώ ως διαφορετικό άτομο να πρέπει να κρύβω τη διαφορετικότητα μου στο… Διαβάστε περισσότερα »

Eva
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δυστυχώς κι εγώ κάπως έτσι θυμάμαι τα χρόνια μου στο σχολείο. Θυμάμαι όμως και κάποια θετικά παραδείγματα καθηγητών στο λύκειο που ήταν μορφωμένοι και ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι.

Påskeegg
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Κι εγώ αυτά θυμάμαι από πολλούς καθηγητές. Από αυτόν που ερχόταν στην τάξη μόνο και μόνο για να σηκώσει την απουσιόλογο στον πίνακα να λύνει ασκήσεις για να κοιτάει τον κώλο της μέχρι τον άλλον που μας αποκαλούσε μονίμως πρόβατα γιατί οι άνθρωποι είναι ζώα, τα πρόβατα είναι ζώα, άρα εμείς είμαστε πρόβατα (κατά το παράδειγμα του αστυνομικού που είναι μπουζούκι). Για τους καθηγητές θρησκευτικών ακόμα χειρότερα, να πρέπει να αποστηθίζουμε σελίδες με προσευχές και να έχουμε πάντα την ίδια γνώμη μ’αυτούς, το μοναδικό παιδί στο σχολείο που είχε πάρει απαλλαγή να μην μπορεί να βγει έξω γιατί κανένας δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Εικάζω ότι η ερωτώσα πάει Β Λυκείου που το βιβλίο των χριστιανικών αφιερώνει μερικά κεφάλαια στο τεεεεεεεεελος σχετικά με τις άλλες θρησκείες που ααααανννν προλάβουν τα περνάνε τελείως επιδερμικά. Ειδικά το κέφάλαιο για την αθεΐα αναφέρει τα κάτωθι http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B126/498/3244,13187/ Και για το Ισλάμ αυτά http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B126/498/3245,13194/ Τα μαθήματα τα διδάσκουν θεολόγοι και είναι οριακά λιγότερο ομολογιακά από το κατηχητικό (και όχι πάντα). Αρα η θεολόγος φέρθηκε όπως ακριβώς φέρονται οι “Hollier than thou” ανα τον κόσμο στο κοριτσάκι. Και όπως ακριβώς αναγράφεται στο βιβλίο των χριστιανικών μόνο οι ΧΟ tm κατέχουν την απόλυτη αλήθεια. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι φοβάται να… Διαβάστε περισσότερα »

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

«Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι φοβάται να φορέσει μαντίλα, που σημαίνει ότι θέλει να υποκύψει στις άθλιες προσταγές των φανταστικών φίλων των γονιών και του περιγύρου της και να κρύβει την γυναικεία της υπόσταση κάτω από στρώματα υφάσματος για να αποδείξει στον φανταστικό τους φίλο ότι είναι “σεμνή” και “ταπεινή”.» Origami κανεις παρα πολλές υποθέσεις εδώ για πράγματα που δε γνωριζεις. Μπορεί οι γονεις να μην είναι καν ιδιαίτερα θρησκευόμενοι (γνωρίζω τέτοιες περιπτωσεις). Μπορεί να θέλει να τη φορέσει γιατί έτσι αισθάνεται πιο κοντά στην οικογένεια της και τη χώρα καταγωγής της. Μπορεί γιατί είναι κάτι που είχε συνηθίσει και… Διαβάστε περισσότερα »

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Να, γι’ αυτό σ’αγαπώ. Το disclaimer μου το έκανα πριν δω αυτό το σχόλιο <3!

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Εχμ η μαντίλα εχει ένα συγκεκριμμένο σκοπό. Τον έχει στο Ισλαμ και τον έχει και στην ΧΟ θρησκεία παρόλο που επιλέγουμε να μην την ακολουθούμε. Τον έχει και στην εβραϊκή θρησκεία και σε πολλές άλλες. Το κάλυμμα του κεφαλιού αντιπροσωπεύει κάτι συγκεκριμμένο και αφορά μόνο τις γυναίκες. Αν αισθάνεται εκτεθειμένη χωρίς μαντίλα δεν ειναι λόγος για να φορά μαντίλα, αν θέλει να είναι “σεμνη” δεν θα την κάνει η μαντίλα σεμνή. Ας φορέσει καπέλο, θα την κοιτούν περίεργα τότε; Γιατί δεν φορά καπέλο αλλά μαντίλα; Γιατί η μαντίλα είναι σύμβολο και μάλιστα καταπίεσης. Συγγνώμη παιδιά δεν πιστεύω πως οποιοσδήποτε μουσουλμάνος/ορθοδοξος… Διαβάστε περισσότερα »

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Βρε origami δε συμφώνησα ότι όντως σε κάνει «σεμνή» η μαντίλα. Για την ακρίβεια δεν πιστεύω στη σεμνότητα, είναι μια πατριαρχικη βλακεία. Αλλά δε θα πάμε στην καθέμια που έχει εσωτερικευμενο μισογυνισμό να της πούμε «οοοχι είσαι καταπιεσμένη, θα κάνεις αυτό που σου λέω». Εγώ ας πούμε ντρέπομαι να γδυθώ στα αποδυτήρια, πάω στην τουαλέτα. Είναι «ελεύθερη απόφαση»; Ναι γιατί είναι δίκη μου, όχι γιατί από κάποια στερεότυπα εχω επηρεαστεί. Όπως όλοι άλλωστε. Αν μια κοπέλα μου συζητήσει τους λόγους που φοράει μαντίλα και πει ότι πιστεύει ότι πρέπει να τη φοράνε όλες οι γυναίκες για να είναι σεμνές θα… Διαβάστε περισσότερα »

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Ναι, αρκετές φοράνε καπέλο το χειμώνα! Είναι μεγάλη συζήτηση η ελεύθερη (100% ελεύθερη επιλογή). Πάντως οι φίλες μου δεν το κάνουν γιατί νομίζουν ότι θα τιμωρηθούν, για αυτό είμαι σίγουρη. Συγκεκριμένα η μία το κάνει από αντίδραση, του στυλ, δεν θα μου πεις εσύ λευκή, δυτική προνομιούχα Ευρωπαία πως θα ντυθώ, είμαι περήφανη που είμαι Ιρανή και ότι θέλω θα βάλω.

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Αλήθεια νομίζεις ότι οι όλοι Χριστιανοί φοράνε σταυρουδάκι και οι Ινδοουιστές κάνουν Μπίντι και xένα στα χέρια για να μην τιμωρηθούν; Ελα βρε Origami, έχε λίγη παραπάνω πίστη στην ανθρωπότητα!

cyora
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Πολύ γέλασα με το “είναι ανάγκη να το μελετησουμε (την αθεΐα) αντικειμενικά με στόχο να ενισχύσουμε την πίστη μας.” Και μετά έκλαψα, δυστυχώς τα πράγματα είναι όπως τα θυμόμουν.

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Τι μου θύμησες Origami. Δευτέρα λυκείου, προ αμνημονεύτων (βλέπω ότι η ύλη των θρησκευτικών δεν έχει αλλάξει καθόλου ακόμα, για όνομα του θείου βρέφους) και έχουμε την πιο cool χίπισα θεολόγο που έχει υπαρξει ποτέ στον πλανήτη. Μας λέει παιδιά, screw the ύλη, και κάναμε όλοι τη χρονιά παγκόσμιες θρησκείες. Δυο βδομάδες ζεν βουδισμό! Μέχρι που αναλύσαμε “Το Ταο και η Φυσική” στην τάξη εν έτη 1999!

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Εμείς είχαμε παπά, μας εβαζε να γράφουμε εργασίες για το μάθημα της επόμενης φοράς και εγώ είχα γράψει για την αθεΐα. Έκανα μία πολύ ήπια και θετική παρουσίαση και δεν πολυχάρηκε. Γενικά δεν “το είχε” με τις θρησκείες ο θεολόγος, πετούσε και κάτι μαργαριτάρια αμορφωσιάς, αυτό που θυμάμαι πιο έντονα ήταν πως, το “ιερο βιβλίο” του Ζωροαστρισμού είναι το “Τάδε έφη Ζαρατούστρα” . Του είχα πει πως αυτό το βιβλίο το έγραψε ο Νίτσε και πως τα ιερά κείμενα του Ζωροαστρισμού λέγονται AVESTA και μου είχε απαντήσει “Ε και ο Νίτσε άθεος είναι”.

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Χαχαχαχα, δάκρυσα απ’ τα γέλια!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Εγώ θυμάμαι στην 3η Λυκείου το μάθημα των θρησκευτικών είχε προς το τέλος κάτι κεφάλαια που αναφέρονταν στη θέση του Χριστιανισμού απέναντι σε διάφορα κοινωνικά θέματα . Ένα από αυτά ήταν το ζήτημα των αμβλώσεων (ναι ναι το θυμάμαι χαρακτηριστικά να το συζητάμε στην τάξη με το θεολόγο – παπά που είχαμε). Ε και αρχίζει να λέει κάτι του στυλ αυτό είναι θάνατος , είναι δολοφονία και άλλα τέτοια ωραία. Θυμάμαι , με το που το ακούω, πετάγομαι απότομα και λέω αφήστε μας με αυτες τις ιστορίες τώρα. Το να βγάλουμε κύτταρα από μέσα μας δεν είναι δολοφονία, αυτά είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Gaea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

πες μου ότι έμενες Αθήνα και τη θεολόγο την λέγανε Γεωργοπούλου!!!

μας έκανε ανάλυση της Γένεσης με παραλληλισμό των περιόδων (Ιουρασική κτλ) και αρχαίες και σύγχρονες παγκόσμιες θρησκείες (αρχαία Αίγυπτος, Μανιτού, Ίνκα κ Μάγια, Ταό, Βούδας), Νίτσε, Γιούνγκ, διαβάσαμε Μίκα Βαλτάρι, κομμάτια από το Κοράνι, τις Βέδες.

Η καθηγήτρια αυτή ήταν ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌΣ με όλα τα γράμματα κεφαλαία και διαβασμένα φωναχτά ένα ένα!

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Αυτό με τη μαντίλα τώρα, ήθελα να το σχόλιασω στο facebook, δεν είχα χρόνο, και το σχολιάζω εδώ. Μένω εξωτερικό, εχω αρκετές φίλες μουσουλμάνες, μορφωμένες και ανεξάρτητες, από πολύ “δυτικές οικογένειες” και κάποιες από αυτές φορούν μαντήλα, άλλες την κάνουνε μοντέρνο τυρμπάν. Οι πλειοψηφία από αυτές το βλέπει σαν σύμβολο ενάντια στην Ισλαμοφοβία και υπερ της ανεξηθρησκείας, και σαν σύμβολο περηφάνειας της καταγωγής τους, που έχει φάει τόσο bullying από τα media της μοντέρνας Δυτικής Ευρώπης. Μου φαίνετε λογική αντίδραση, να σου πω την αλήθεια. Νομίζω ότι πρέπει να ηρεμήσουμε λίγο, να προωθήσουμε την εκπαίδευση και την ενημέρωση, και εφ’όσον… Διαβάστε περισσότερα »

pyroklani
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μαντίλα ας φοράνε κλειτεριδεκτομή να μην κάνουν! Αν είναι δυνατόν εν έχει 2019! Κανονικά θα έπρεπε να διώκεται μανιωδώς και να τους μπουζουριάζουν αυτούς που μακελευουν τα κορίτσια!

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Αφρικάνικες φεμινιστικές ομάδες υπερασπίζονται την κλειτοριδεκτομή; Και τι ακριβώς τις καθιστά φεμινιστικές;

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Θα το ψάξω καλύτερα και θα σας το βάλω στο τι διάβασα αυτή την εβδομάδα, για να μην σας λέω παπαρολογίες.

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Ο φόβος να φορέσει μαντήλα αντιλαμβάνομαι ότι σημαίνει πως παρά τη θέλησή της να φορέσει φοβάται ότι θα κινδυνεύει από τους ρατσιστές, που δείχνει ότι είναι δική της θέληση. Πώς είναι αυτό πιο ανησυχητικό από τη μισαλλόδοξη και ρατσιστική στάση της καθηγήτριας; Δεν φαίνεται να εννοεί ότι την πιέζουν να το κάνει, αντιθέτως πιέζεται να μην το κάνει.

Captain Mauser
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από τα πιο ασυνάρτητα, ανυπόστατα και εξοργιστικά κείμενα που έχω διαβάσει. Τί να πρωτοεπισημάνω ; “Οι αρνητικές και πολλές φορές καταστροφικές συνέπειες της πρακτικής αθεΐας επηρεάζουν έντονα τη νεαρή ηλικία, αλλά και πολλές πτυχές της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής”. Αν αντικατασταθεί η λέξη “αθεΐας” με τη λέξη “θρησκείας” το βιβλίο έπεσε διάνα. Βλέπε εσκεμμένη στέρηση τροφής σε ανήλικα (νηστεία), , παρότρυνση συμπεριφορών στα όρια της παιδικής κακοποίησης (ορθόδοξο μπουσούλημα προς το ναό στην Τήνο), άρνηση μετάγγισης λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων (ΜτΙ). “Είναι γνωστό ότι (o νιτσεϊκός μηδενισμός) αποτέλεσε το θεωρητικό υπόβαθρο του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού, τον οποίο εφάρμοσε ο Χίτλερ κατά τη… Διαβάστε περισσότερα »

ChainReaction
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Διαφωνώ με το να φορανε μαντηλα, αλλά θα υπερασπιστώ το δικαίωμά τους να την φορουν… σαν τον Βολταιρο και εγω (λεμε τωρα)

Groundhog day
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δε μπορεί το να φορέσει μια γυναίκα μαντήλα να είναι “δικαίωμα”, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καν η επιλογή του να μη φορεσει.

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Τι εννοείς δεν υπάρχει επιλογή να μη φορέσει; Όπως είναι δικαίωμα η πίστη, το ίδιο και η μαντήλα. Στην Αίγυπτο από όπου κατάγεται η αναφερόμενη μαθήτρια είναι επιλογή και δικαίωμα.

Groundhog day
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στις μουσουλμανικές χώρες δεν είναι επιλογή και δικαιωμα, είναι υποχρέωση και καταπίεση. Στο Αφγανιστάν για παράδειγμα έχουν εκτελεστεί γυναίκες που δε φόρεσαν μαντήλα. Άρα δε μπορούμε να μιλάμε για δικαίωμα, είναι οξύμωρο. Στην Αίγυπτο, οι μουσουλμάνες φυσικά και είναι υποχρεωμένες να φορουν μαντήλα και είτε φορούν απλώς τη μαντήλα στο κεφάλι είτε μπούρκα σε όλο το σώμα. Οι γυναίκες που πιθανόν έχεις δει στην Αίγυπτο χωρίς μαντήλα είναι χριστιανές (το 10% του πληθυσμού περίπου είναι χριστιανοί κόπτες).

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Τι λες; Καταρχάς πολλές μουσουλμάνες δε ζουν σε μουσουλμανικές χώρες, αλλά φορούν – από επιλογή (ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία). Επιπλέον, μουσουλμανικές χώρες δεν είναι μόνο απολυταρχικά καθεστώτα, όπου πριν την εγκαθίδρυσή τους ντύνονταν όπως ήθελαν, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν προ Ταλιμπάν και στο Ιράν επί σάχη Παχλαβί. Σε πολλές χώρες η μαντήλα για κάποιες περιόδους απαγορεύτηκε ή έγιναν διαβουλεύσεις για απαγόρευση και επανήλθε, για παράδειγμα στην Τουρκία, στην Τυνησία, στην Αίγυπτο. Μάλιστα, με εξαίρεση ακραία καθεστώτα, στις μουσουλμανικές χώρες συνυπάρχουν πολλές θρησκείες και έτσι δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα ελέγχου φρονημάτων στις γυναίκες που δεν φορούν, για παράδειγμα στη Συρία (μέχρι… Διαβάστε περισσότερα »

ChainReaction
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Σε απολυταρχικά κράτη ίσως να μην έχουν αυτό το δικαίωμα, όπως δεν έχουν και πολλά άλλα, αλλά στην Ευρώπη είναι επιλογή τους και δικαίωμα τους. Εγω προσωπικά έχω γνωρίσει αρκετές μουσουλμάνες που δεν φορούν μαντηλα και είναι θρησκευομενες. Στην Ινδία επίσης μεγάλο ποσοστό μουσουλμάνων δεν φοράει. Η επιλογή του να φορας είναι συνυφασμένη και με τον τόπο διαμονής. Τώρα αν μου πεις για ψυχολογικό εκβιασμό από τον περίγυρο, αυτή είναι μια άλλη συζήτηση, αλλά το δικαίωμα παραμένει.

Groundhog day
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σίγουρα παίζει ρόλο η χώρα διαμονής. Δε μιλούσα για τις μουσουλμάνες που μένουν σε ευρωπαικες η μη μουσουλμανικές χώρες, αλλά για αυτές που μένουν στις χώρες τους. Σίγουρα διαφερει η κατάσταση και ανάμεσα στις μουσουλμανικές χώρες και το γνωρίζω ότι δεν ήταν πάντα επιβεβλημένη η μαντηλα. Όντως, πολλοί, ακόμα και ιμάμηδες, υποστηρίζουν ότι το ισλάμ δεν είναι αυτό που επιβάλλει τη μαντήλα, αλλά εχει επιβληθεί λόγω παρερμηνείας και γίνονται κινήσεις ώστε να σταματήσει αυτή η παράδοση. Όμως, στη βάση της η δημιουργία και επιβολή της μαντηλας/χιτζαμπ/νικαμπ κλπ ειναι προϊόν καταπίεσης είτε άμεσης, είτε έμμεσης. Για αυτό μου φαίνεται παράλογο να… Διαβάστε περισσότερα »

ChainReaction
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Όπως πρέπει να ειπώθηκε και παραπάνω η θρησκεία είναι ένα μέσο επιβολής στο λαο, δεν είναι τυχαίο που την αποκαλούν “το οπιο των λαων”. Αν μπορούν να ελέγξουν έναν πληθυσμό με το να επιβάλουν τη μαντήλα υποχρεωτικά (Ιράν, Σαουδική Αραβία κτλπ), μπορούν να τον ελέγξουν και με άλλα μέσα. Σωστά τα είπε η Marialadelbarrio, και οταν στο Ιράν επαναστάτησαν κατά της μαντηλας, τις σταμάτησαν με επιτυχία, γιατί το θέμα δεν ήταν η μαντήλα, αλλά η υποταγη τους στο καθεστώς. Όποτε δεν έχει νόημα να μιλάμε για δικαιώματα σε αυτές τις χώρες Αυτό που πρέπει να υπερασπιζόμαστε είναι η ελευθερία του… Διαβάστε περισσότερα »

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ με τις παραπάνω απαντήσεις, εκτός από το “Όμως, στη βάση της η δημιουργία και επιβολή της μαντηλας/χιτζαμπ/νικαμπ κλπ ειναι προϊόν καταπίεσης είτε άμεσης, είτε έμμεσης. Για αυτό μου φαίνεται παράλογο να το βλέπουμε ως δικαίωμα.” και με μια ένσταση ότι το “όπιο των λαών” αφορά την πολύ συγκεκριμένη κοσμοθεωρία του Μαρξ. Έχω την εντύπωση ότι η μαντήλα/χιτζάμπ/νικάμπ δημιουργήθηκε για πρακτικούς λόγους όπως όλα τα υπόλοιπα ρούχα (δεν είναι τυχαίο που γυναίκες σε όλους τους λαούς φορούν όταν είναι στην ύπαιθρο, σε πολύ κρύο ή σε πολλή ζέστη) και δεν είναι κάτι που προξενεί πόνο ή βλάβη για να δημιουργείται… Διαβάστε περισσότερα »

ChainReaction
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Η αληθεια ειναι οτι δεν γνωριζω αρκετα για το πως δημιουργηθηκε η μαντήλα/χιτζάμπ/νικάμπ, υπαρχει και η θεωρια του οτι τα φορουν για να μην τραβουν τα βλεμματα των ανδρων, περα απο τους πρακτικούς λόγους. Η θρησκεια των Σιχ πχ υποστηριξει οτι και οι ανδρες και οι γυναικες πρεπει να φορουν τουρμπανι για να καλυπτουν το κεφαλι τους — αλλα το 90% των γυναικων δεν το κανει. Ισως το ‘προβλημα’ με τη μαντηλα να έγκειται στο γεγονος οτι την φορουν μονο γυναικες, και οι ανδρες φορουν αλλου ειδους headpieces, οποτε αυτοι επιθυμουν (taqiyah, thobe κα). Χαιρομαι που συμφωνουμε για τον ελεγχο… Διαβάστε περισσότερα »

Απαστράπτουσα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Αν οι γυναίκες καλύπτονται για πρακτικούς λόγους, τότε για αντίστοιχους πρακτικούς λόγους θα καλύπτονταν και οι άντρες. Η μαντήλα, που δεν είναι ποτέ μόνο μια μαντήλα αλλά ισοδυναμεί με το να είναι καλυμμένο ολόκληρο το σώμα μονίμως, δημιουργήθηκε επειδή η γυναίκα θεωρείται πειρασμός και αμαρτία που προκαλεί τον άνθρωπο, δηλαδή τον άντρα. Όλες οι κυρίες που φορούν μαντήλα στη δύση και άρα υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία, ότι το γυναικείο σώμα πρέπει να είναι ολόκληρο καλυμμένο και μακριά από τα αντρικά βλέμματα κατά τη γνώμη μου αποτελούν δημόσιο κίνδυνο και ανήκουν στις ισλαμικές χώρες και όχι στη δύση. Η μαντήλα δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Καλέ, η γενιά σου (νέοι 17-24) ψήφισε ΧΑ σε ένα απαράδεκτα μεγάλο ποσοστό και μουδιάσαμε όλοι (θέλω να πιστεύω). Ο κόσμος πάει προς τα πίσω, δυστυχώς. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να συνεχίσεις να φέρεσαι ανθρώπινα κ αξιοπρεπώς και να διαβάζεις πολύ, για να αποκτήσεις κριτική σκέψη κ να μη γίνεις πρόβατο. Α, και μη γελάς με ηλίθια αστεία (Στέρεο Νόβα 4ever😁)

Χορτοφάγος Καρχαρίας
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Αυτό ακριβώς. 13,3 % στη Χ.Α. από την πιο μορφωμένη νεολαία ως τώρα, πώς να το χωνέψεις;

Gaea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

17-24 είναι μορφωμένοι αλλά όχι παιδευμένοι. Ως εκπαιδευτικός μου ραγίζει η καρδιά όταν βλέπω παλικάρια και κοπελάρες σαν τα κρύα τα νερά να ανοίγουν το στόμα τους και να βγαίνει Hitler Jugend crap. Καταλαβαίνω από που προέρχεται αυτό – ο φόβος του αγνώστου, ο φόβος ότι η γλώσσα τους, η κοινότητά τους, τα έθιμα/ήθη, ό,τι γνωρίζουν θα εξαφανιστεί και δεν θα έχουν κοινωνική ομάδα να ανήκουν. Η ηλικία τους έχει πολλές ανασφάλειες και η ύπαρξη του ξένου μεγενθύνει αυτό το κενό μέσα τους και το κάνει άβυσσο. Παλεύουν να κρατήσουν αυτά που ξέρουν όπως τα ξέρουν γιατί δεν έχουν όλοι… Διαβάστε περισσότερα »

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Gaea Διαφωνώ με τους λόγους που η νεολαία ψηφίζει τα χρυσά ζώα.Οι λόγοι πάνω κάτω είναι οι εξεις
-το θεωρούν cool και δυναμικό και πολύ γιο
-η πλειοψηφία δεν έχει διαβάσει ένα βιβλίο της προκοπής και ο,τι μπούρδα ακούνε,το τρώνε αμασητο
-επηρεαζονται από οικογενειακό περιβάλλον
Δυστυχώς πολλοί της νέας γενιάς είναι επιοικως ηλίθιοι αυτά που τους ακούω να λένε και τη “μόρφωση” που έχουν
Κατά εμέ, ηλικία ψήφου θα έπρεπε να είναι τα 21.ουτε καν τα 18.ποσο μάλλον 17!!
Στα 18 έχεις τελειώσει το σχολείο,τι ερεθίσματα σοβαρά να έχεις?μετά το σχολείο, πιστεύω χρειάζονται 3 χρόνια να ψαχτει κάποιος,να διαβάσει κλπ και να ψηφίζει απ’ τα 21

Gaea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στην ηλικία ψήφου θα συμφωνήσω μαζί σου. Δεν είναι αρκετά ώριμα ή μορφωμένα ή παιδευμένα τα νεαρά άτομα για να πάρουν σοβαρές αποφάσεις. Και άντε σε τοπικές, εθνικές εκλογές, λες, σε κάποια χρόνια διορθώνεται το “λάθος” μας. Τι γίνεται σε δημοψηφίσματα όταν οι ηλικιωμένοι αποφασίζουν για κάτι που θα επηρεάσει για δεκαετίες τους νέους (βλ. Brexit);; για τους λόγους που παραθέτεις, τα ίδια λέμε. το cool, δυναμικό, γιο είναι η προσπάθειά τους να δείξουν δύναμη για να μην φανούν οι ανασφάλειές τους. Πως συμπεριφέρονται τα μικρά σκυλάκια όταν βλέπουν κάτι που φοβούνται; γίνονται επιθετικά κ γαβγίζουν. δεν διαβάζουν βιβλίο (είτε… Διαβάστε περισσότερα »

Πιπέρι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπητή μου, με συγκίνησες πολύ με τη στάση σου. Είναι σημαντικό να στεκόμαστε δίπλα στις μειονότητες. Αυτό που μπορείς να κάνεις ( κατά τη γνώμη μου) είναι να γίνεις φίλη της,αλλά μην ξεχάσεις να την κρίνεις σαν άνθρωπο και αποκλειστικά σαν άνθρωπο όταν την γνωρίσεις, όπως πρέπει να κάνεις και με όλους τους φίλους σου. Μεγάλη αγκαλιά από μένα ,και χαμόγελο για την αθωότητα της νιότης. Είσαι σε καλό δρόμο πάντως, συνέχισε την καλή προσπάθεια.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Καλά τραγική η καθηγήτρια. Βλέπω υπάρχουν ακόμα τέτοιοι καθηγητές, νόμιζα είχαν σβήσει μαζί με το ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ. Επιτέλους, πότε θα αρχίσει να γίνεται σοβαρή αξιολόγηση καθηγητών στα σχολεία;

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Το πασοκ έσβησε, η ορθοδοξία όχι

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ποτέ, όπως και στα πανεπιστήμια.
Και το κακό είναι πως στα σχολεία, ο κακός δάσκαλος είναι επικίνδυνος.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Πράγματι, στο πανεπιστήμιο, λίγο πολύ λες θα περάσω το μάθημα και τέλος, στο δημοτικό μιλάμε για απροστάτευτα πλάσματα που εκτίθενται για ένα και ίσως περισσότερα χρόνια στην κακία των λάθος δασκάλων. Δυστυχώς, σε μας άγιζε το 60% το ποσοστό τραγικών δασκαλων και οπισθοδρομικών καθηγητών στα 12 χρόνια βασικής εκπαίδευσης. Οι υπόλοιποι απλά το έξυναν.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Κάτι που έμαθα πρόσφατα, δεν το ήξερα. Το ξέρετε πως για να γίνει κάποιος Πρόεδρος Δημοκρατίας, κατά το Σύνταγμα πρέπει να είναι χριστιανός ορθόδοξος, όπως είναι και η επίσημη θρησκεία του κράτους; Υποχρεωτικά. Και δίνει πολύ συγκεκριμένο θρησκευτικό όρκο που αναγράφεται λέξη προς λέξη στο Σύνταγμα. Απαγορεύεται να δώσει πολιτικό όρκο, όπως οι βουλευτές.

Μετά ελπίζουμε σε διαχωρισμό κράτους εκκλησίας στη χώρα. Ας κάνουμε όρεξη. Με κάτι τέτοια χάνω κάθε ελπίδα.

ChainReaction
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ειναι τοσο στεναχωρο να βλεπεις χωρες σαν τον Καναδα να προσφερουν δωρεαν μαθηματα εκμαθησης της μητρικης γλωσσας των παιδιων που πηγαινουν σχολειο, και αλλες χωρες σαν την Γαλλια να προσπαθουν να κανουν ολα τα παιδια να γινουν ‘Γαλλοι’ στην εμφανιση τους. Ο Καναδας προσπαθει να δειξει οτι η πολυπολιτισμικοτητα δεν προσβαλλει κανεναν, και ισα ισα μπορουν να δημιουργηθουν ουσιαστικες σχεσεις μεταξυ ατομων διαφορετικης φυλης, ενω η Γαλλια προσπαθει να τους κανει ολους να μοιαζουν το ιδιο (οχι μαντηλες σε σχολεια, οχι τουρμπανια σε σχολεια κτλπ) με στοχο να ‘Γαλλοποιηθουν’ (το οποιο τελικα δεν καταφερνουν ποτε). Δεν ξερω τι μπορει να… Διαβάστε περισσότερα »