Αγαπητή «Α, μπα»: Η φίλη μου τα έχει με παντρεμένο

Προσπαθούμε να την βοηθήσουμε αλλά δεν μας ακούει

Πόσο μπορείς να επέμβεις όταν βλέπεις κάποιον-α που αγαπάς να κάνει τη μία λάθος επιλογή μετά την άλλη; Σε διαβάζω καιρό και θεωρώ εξαιρετικό τον τρόπο που τοποθετείσαι και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου ένα θέμα που με απασχολεί. Αφορά μία πολύ καλή μου φίλη για την οποία ανησυχούμε αρκετά(εγώ και η παρέα μας) τον τελευταίο καιρό. Έχοντας χωρίσει από μια μακροχρόνια σχέση και έχοντας κλειστεί στον εαυτό της , χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια συζήτησης σύναψε σχέση με έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν δεσμευμένος και πλέον παντρεμένος. Η κατάσταση αυτή πλέον διαρκεί καιρό. Σαν φίλες έχουμε προσπαθήσει η καθεμία με το δικό της τρόπο να την προσεγγίσει ,κάποια από τη παρέα μας θίγοντας θέματα ηθικής την κλείδωσε ακόμα περισσότερο. Με εμένα έχει πιο εύκολη επικοινωνία αλλά μόνο ως στοιχειώδη θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω ως προς αυτό το θέμα γιατί αρνείται να μιλήσει όταν η κουβέντα εμβαθύνει. Βλέπουμε ότι αναγκάζεται να λέει ψέματα , ότι κρύβεται και σε ερωτήσεις όπως “τι περιμένεις να συμβεί στο μέλλον;” “τι θεωρείς ότι σου προσφέρει αυτή η κατάσταση” κτλ οι απαντήσεις που παίρνουμε είναι ότι απλά περνάει καλά. Γνωρίζοντας τη φίλη μας θεωρούμε ότι έχει συναισθήματα για αυτόν τον άνθρωπο και εθελοτυφλεί.Βλέποντας επίσης ότι δεν έχει διαχειριστεί τίποτα από την προηγούμενη σχέση της και πως όλες οι πράξεις της πηγάζουν από την απογοήτευση που βίωσε δε ξέρουμε πως να την προφυλάξουμε. Μιλώντας για εμένα διαχωρίζοντας τη θέση μου από την υπόλοιπη παρέα, προσπαθώ χωρίς να την κρίνω ,να συναισθανθώ την κατάσταση και να καταλάβω το γιατί έχει αλλάξει τόσο. Αναφέρει συχνά ότι δε πρόκειται να προχωρήσει στη ζωή της και δε τη νοιάζει τίποτα,να αναφέρω ότι είμαστε όλες κοντά στα 30 και φίλες πολλά χρόνια ώστε να καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα την αλλαγή της. Το να επισκεφτεί κάποιον ψυχολόγο το έχει απορρίψει εντελώς. Τι μπορώ να κάνω λοιπόν,ή τι δε πρέπει να κάνω;

προβληματισμένη

 

Δεν είμαι σίγουρη για το τι να πω γιατί δεν έχω καταλάβει πολύ καλά τι λες. Τι θα πει ότι έχετε καταλάβει την αλλαγή της; Δεν είναι αυτόματα κακό να αλλάζει κάποιος. Εννοείς ότι δεν θέλει να συζητήσει μαζί σας πράγματα που συζητούσε, ή ότι φοβάσαι ότι έχει κατάθλιψη; Δεν ξέρω τι εννοεί όταν λέει ότι δεν θα προχωρήσει στη ζωή της – εννοείς ότι τα έχει παρατήσει όλα, ή ότι δεν πρόκειται να παντρευτεί; Είναι δύο οι τρόποι με τον οποίο μπορεί να ερμηνεύσει κανείς αυτά που γράφεις. Ένα, μια συναισθηματική απογοήτευση έφερε στην επιφάνεια συναισθήματα αποτυχίας και την έφερε σε αυτοκαταστροφική κατάσταση και δεν έχει σκοπό να βγει από αυτή = χρειάζεται βοήθεια και παραίνεση για ψυχολόγο ξανά και ξανά με λεπτότητα και διακριτικότητα. Δύο, η κοπέλα αποφάσισε ότι δεν την ενδιαφέρουν οι γάμοι και οι σχέσεις που οδηγούν σε γάμο και κάνει ό,τι της κατέβει χωρίς να δεσμεύεται και δεν έχει καμία όρεξη να το συζητήσει μαζί σας = γούστο της και καπέλο της, και δικαίωμα της να κάνει τα λάθη της και σταματήστε να φέρεστε σαν ηθικολόγες θείες που τα κάνουν όλα σωστά και κουνάνε το δάχτυλο με πρόσχημα τη «βοήθεια».

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

46 points
Upvote Downvote

25
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
20 Συντάκτες σχολίων
GardeniaGoxhiIl fungoDioni Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Magica De Spell
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Δε ξέρω πώς πρέπει κανείς να συμπεριφερθεί σε μια τέτοια περίπτωση. Και σίγουρα δε ξέρω γιατί θεωρείσαι “ηθικολόγος θεία” αν δε συμφωνείς με την εξαπάτηση. Έχει ειπωθεί πολλές φορές εδώ και είναι και δική μου άποψη, ότι όποιος θέλει να μην είναι μονογαμικός έχει το δικαίωμα, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να εξαπατά τους γύρω του για να μη χάσει τη βολή του. Οι σχέσεις μας, φιλικές και ερωτικές, είναι επιλογές μας, και σε κάποιο βαθμό αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μας. Αν έχει αποφασίσει να περνάει καλά χωρίς δεσμεύσεις η κοπέλα καλά θα κάνει, αλλά υπάρχουν και ελεύθεροι άντρες, και παντρεμένοι… Διαβάστε περισσότερα »

Goxhi
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τα είπες ολα και πολύ όμορφα γραμμένα.

Il fungo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επιτέλους ένα σχόλιο της προκοπής.

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αυτές που τα έχουν με παντρεμένους -και φυσικά αυτοί που τα έχουν με παντρεμένες- βολεύονται στο μάντρα: “δεν έχω εγώ το πρόβλημα, αυτός/ή το έχει”. Κι είναι αυτό πάρα πολύ ωραίο, αφού σου άνοιξε διάπλατα την πόρτα, γιατί να προβληματιστείς; Τα προβλήματα αρχίζουν όταν ο/η παντρεμένος/η αρχίζει να βαριέται ή να εστιάζει αλλού. Το’χουμε δει άπειρες φορές, αφήστε τη φίλη ήσυχη, να φάει τα μούτρα της μόνη της όσες φορές θέλει. Δε χρειάζεται να την πρήζετε μια-μια. Αυτά είναι μαθήματα ιδιαίτερα και όχι με γκρουπ.

Goxhi
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μπορεί οι φίλες να ανησυχούν με ποιά έχουν να κάνουν πλέον ,γιατί εφ’όσον δεν διστάζει εν γνώσει της να έχει σχέση με κάποιον παντρεμένο,στο μέλλον μπορεί να μην διστάσει να έχει σχέση και με τον φίλο της φίλης.

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πόσο μισογυνιστικό είναι αυτό που λες… Το έχεις καταλάβει; Την θεωρείς ένα τσουλί που φοβάσαι ότι θα σου κλέψει τον άνδρα, σωστά; 1. Εάν κάποια συνάψει μυστική σχέση με τον φίλο μιας φίλης προδίδει την φίλη της! Είναι άλλη περίπτωση αυτή. 2. Οι άνδρες δεν είναι τρόπαια, για να τους «κλέβει» η μια από την άλλη. 3. Έστω ότι την απομακρύνεις από το περιβάλλον σου, για να μην σου πάρει τον άνδρα. Θα κοιμάσαι ήσυχη μετά; Πως εξασφαλίζεις ότι δεν θα βρεθεί κάποια άλλη στο περιβάλλον του που να έχει και αυτή την «μανία να κλέβει άνδρες»; Θα αναλάβεις να… Διαβάστε περισσότερα »

Goxhi
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Βασικά δεν εννοώ κσθόλου αυτό που λες.Είναι απόδειξη ότι ο γραπτός λόγος παρεξηγείται όταν δεν αναλύεις αρκετά την σκέψη σου. Απλά είναι κάτι κατακριταίο από την κοινωνία και δεν θα πάει η κοπέλα να το πεί με καμάρι και παραέξω, οπότε μπαίνει και η ηθική στη μέση. Πάντως τον χαρακτηρισμό που είπες τον έχω ακούσει πολλές φορές για φίλη μου,που είναι η ίδια περιπτωση και εκανε και παιδί με τον παντρεμένο. Την ακούω εδώ και 7 χρόνια που έχει το παιδί,να κλαίει κάθε φορά που συναντιόμαστε (σπίτι μου κυρίως,και δεν φοβάμαι μη μου φάει τον άντρα) και να λέει πόσο… Διαβάστε περισσότερα »

Μακαρονοτέρας, το αληθινό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κι αν κανω άτακτη ζωή, δικός μου είναι λογαριασμός…

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ κατάλαβα ότι η φίλη απογοητεύτηκε από την προηγούμενη σχέση και πάνω στην απογοήτευση, ξαφνικά, ερωτεύτηκε πάλι. Και είπε, δε βαριέσαι, για γάμο δεν πάω, έφαγα τη φόλα από τον τέως, ας ευχαριστηθώ τουλάχιστον στη ζωή μου και όπου πάει. Έλα όμως που πρέπει να δίνει και λόγο στις φίλες της για τις πράξεις της. Που την κρίνουν και την κατακρίνουν, της το συζητούν ακατάπαυστα, της κάνουν κρίσιμες ερωτήσεις και της κουνάν και το δάκτυλο γιατί δεν είναι ηθική. Άστη τη κοπέλα να το ζήσει, να κάνει τα λάθη της, να μάθει από τα λάθη της, εντάξει δεν είναι και… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Τελικά δεν καταλαβαίνουμε αν η κοπέλα περνάει σούπερ και ξέρει τι θέλει ή αν όντως αυτοκαταστρέφεται. Όπως και να χει, η δική σας θέση δεν είναι να της κουνάτε το δάχτυλο και να της μιλάτε για ηθική, ποιές είστε εσείς για να το κάνετε αυτό; Η θέση σας είναι να της πείτε πως ο,τι και να γίνει, θα είστε εκεί όποτε σας χρειαστεί.

charlise
Επισκέπτης
Συμμετέχων
charlise

Λέει η γράφουσα οτι οταν την ρωτάνε στην παρέα πώς
περνά εκείνη ( δηλαδη η φίλη τους) απαντά οτι περνάει καλα.

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Συγγνώμη, αλλά όταν κάνεις εν γνώσει σου σχέση με παντρεμένο, δεν είναι γούστο σου και καπέλο σου. Εκεί μπαίνουν και άλλα ζητήματα στη μέση. Αν της βγαίνει αυτοκαταστροφικότητα λόγω της απογοήτευσης που είχε, χρειάζεται επιπλέον παρότρυνση για επίσκεψη σε ψυχολόγο.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Ααααχ οταν ακουω αυτά τα “η παρέα” με πιάνει φαγούρα.Ολοι σας και μονη της λοιπον.Απο οτιψεχω καταλάβει την κρινετε συνεχως τις κανετε ολη την ωρα ερωτήσεις ,δεν αρκείστε στο “ειμαι καλά” και γενικώς την πρίζετε και την αντιμετωπίζετε σαν τρομερα προβληματική.
Και τυχεροι ειστε που σας ανέχεται.
Τις μισες μερες την αντιμετωπίζετε με οικτο ,τις αλλες μισές με περιφρόνηση.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

κανεναν δεν μπορεις να σωσεις απο τον εαυτο του, αν δεν θελει να σωθει, αφενος.
μπορει να ειναι εντελως συνειδητη η επιλογη της αφετερου, οποτε δεν σας πεφτει λογος.

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Επειδη στην ερωτηση σου αναφερεις οτι αλλη φιλη εθιξε το ηθικο ζητημα, το να λες τη φιλη σου τσουλι δε βοηθαει πολυ. Λογικο να απομακρυνθει περισσοτερο. Καλυτερα να μην της ξανακανετε κουβεντα, μην το αναφερετε εσεις πρωτες, απλα προτεινετε βολτες, καμια εκδρομουλα, καμια παραλια τα απογευματα, να της θυμησετε οτι ειστε φιλες και περνατε ομορφα, χωρις να την κρινετε για τις επιλογες της. Ηδη αυτομαστιγωνεται.

Nairobi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πως το ξέρεις ότι ήδη αυτομαστιγώνεται;

επίσης πως ξέρεις ότι την είπαν τσουλί; μπορεί απλά να της είπαν να σκεφτεί ως γυναίκα κι αυτή την απατημένη σύζυγο, ή μπορεί να της είπαν ότι ηθικά αυτός ο άνθρωπος δεν αξίζει γιατί εξαπατά μια γυναίκα που τον εμπιστεύτηκε και τον παντρεύτηκε.

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Nairobi, θεωρω οτι κανενας ανθρωπος με λογικη δεν μπλεκει με παντρεμενο, ακομα και αν θελει απλα να περασει την ωρα του. Κατα τη γνωμη μου, που σε καμια περιπτωση δεν υποστηριζω οτι ειναι η σωστη, θεωρω οτι η φιλη της ερωτωσας μπηκε σε μια αμφιλεγομενη κατασταση με σκοπο να νιωσει ακομα χειροτερα για τον εαυτο της – σε συνδυασμο με το οτι εχει απομακρυνθει απο τις φιλες της.

Buffy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ απόλυτα.

Felis
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Σεντονάκι alert. Παιδιά, μου έχει τύχει παρόμοιο περιστατικό πρόσφατα με πολύ καλό μου φίλο και κολλητό του συντρόφου μου, που μας ανακοίνωσε πολύ χαρούμενα ότι είναι ενθουσιασμένος, τα έφτιαξε με μία κοπέλα μεγαλύτερή του, η οποία… είναι παντρεμένη με παιδιά. Δεν τα πάει καλά στο γάμο της και θα χωρίσει αλλά ακόμα δεν έχει γίνει μπλα μπλα… Αν και στην αρχή χάρηκα γιατί προχώρησε επιτέλους – είχε παλιότερα κόλλημα το οποίο ξεπέρασε αλλά τζίφος από τότε – αυτό με μάγκωσε κάπως. Το ζήτημα είναι λεπτό, αφού γνωρίζω ότι ήδη μία τέτοια σχέση αρχίζει με πρόβλημα μεγάλο, και ο φίλος αυτός… Διαβάστε περισσότερα »