Αγαπητή «Α, μπα»: Η φίλη μου είναι απίστευτα σπάταλη

Πάει σούπερ μάρκετ να πάρει πατάτες και χαλάει 70€ κάθε μα κάθε φορά

Έγινα φίλη με μια πολύ καλή κοπέλα. Υποστηρικτική και καλόκαρδη και όλα τα καλά τα έχει. Όμως όσο πιο πολύ καναμε παρέα κατάλαβα ότι είναι απίστευτα σπατάλη. Με το που πληρώνεται πάει και αγοράζει ένα σωρό πράγματα τα οποία τα μετανιώνει την επόμενη μέρα, δε τα χρησιμοποιεί ποτέ και τα πετάει ή τα χαρίζει. Στο τέλος πάντα μενει χωρίς λεφτά και γκρινιάζει. Δεν έχει ιδέα από οικονομία. Μαγειρεύει τεράστιες ποσότητες φαγητού το οποίο μετά το πετάει σκουπίδια. Έχω προσπαθήσει να της δείξω ότι μπορεί να το φυλάει σε τάπερ για άλλη μέρα αλλά είναι σα να ακούει μια ξένη γλώσσα. Αγοράζει ένα σωρό ρούχα, τα χαρίζει μετά σε άλλους και αργότερα γκρινιάζει ότι όλοι έρχονται σπίτι της για να της πάρουν τα ρούχα μια μετά φευγουν. Πάει σούπερ μάρκετ να πάρει πατάτες και χαλάει 70€ κάθε μα κάθε φορά. Πάντα κλαίγεται ότι της φεύγουν πολλά λεφτά και ότι δεν της μένει τίποτα και δουλεύει ολη μέρα σα το σκλάβο για το τίποτα. Όταν ζητάει τη γνώμη μου της λέω με διακριτικότητα ότι δεν χρειάζεται να αγοράζει όλη την ώρα καινούρια πράγματα και να πετάει ας πουμε τις κάλτσες επειδή έχουν μια μικρή τρυπουλα. Υπάρχουν τρόποι να μεταποιεισει ρούχα κλπ κλπ. Αλλά κάθε φορά με κοιτάει λες και δε καταλαβαίνει τι της λεω. Όλα αυτά μου έχουν σπάσει τα νεύρα. Θέλω να ξεκόψω μαζί της. Είναι όμως σωστό εκ μέρους μου; Δε μπορώ όμως κάθε μα κάθε φορά να βλέπω να πετάει φαγητό που έφτιαξε 3 ώρες πριν, νοιωθω προσβεβλημένη. Πιστεύεις ότι μπορώ να κάνω κάτι άλλο;
– Ετών 40

Κάτι άλλο από το να ξεκόψεις; Όχι. Ή θα την δεχτείς, ή θα ξεκόψεις. Είναι δική σου απόφαση με ποιον θα κάνεις παρέα και γιατί, όπως και το για ποιον λόγο θα απορρίψεις κάποιον. Δεν είσαι το κράτος για να δίνεις ευκαιρίες σε όλους.

Όταν ζητάει τη γνώμη σου, δεν χρειάζεται διακριτικότητα. Αν την θεωρείς φίλη σου όμως, θα σου πρότεινα να εξετάσεις γιατί νιώθεις προσωπικά προσβεβλημένη. Η ζωή της δεν σε επηρεάζει άμεσα, παρά μόνο με τη γκρίνια που ακολουθεί μετά. Φαντάζομαι ότι έχεις κι άλλους φίλους που γκρινιάζουν, όμως. Γιατί αυτή η συμπεριφορά σου φαίνεται τόσο ανυπόφορη;

Αυτό που περιγράφεις δε νομίζω ότι λέγεται σπατάλη. Το γεγονός ότι σε κοιτάει χωρίς να καταλαβαίνει, μου φαίνεται ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Η σχέση με το χρήμα είναι πολύ βασική, θεμελιώδης, και δείχνει πολλά για το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας. Δεν ξέρω τι ακριβώς της συμβαίνει, αλλά δεν την βοηθάει να της λες να μεταποιεί ρούχα. Δεν ξέρω και αν όντως θέλει βοήθεια, για να πω την αλήθεια. Αν δεν χρωστάει, είναι αυτή που είναι.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

36 points
Upvote Downvote

28
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
17 Θέματα σχολίων
11 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
19 Συντάκτες σχολίων
GhostFerenikeiHaifischnetAsithassapapia Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Να ξεκόψεις με αυτό το χρυσωρυχείο;;;

Κάθε βδομάδα θα έχεις διαφορετικά φαγητά σε ταπερακια, καλτσουλες που με λίγο μπανταρσιμα φοριούνται και καινούρια ρουχαλάκια.
comment image

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Σε ψυχική διαταραχή οφείλεται αυτή η συμπεριφορά. Είναι δηλαδή ένα σύμπτωμα. Το είχε η μαμά μου σε μικρότερο βαθμό από τη φίλη σου κι εγώ σε μικρότερο βαθμό κι απ’τη μαμά μου. Στο πώς θα το αντιμετωπίσει κανείς, παίζει μεγάλο ρόλο ο χαρακτήρας, το ποιον του καθενός μας. Επειδή λες ότι είναι υποστηρικτική, καλόκαρδη και ζητάει τη γνώμη σου, νομίζω ότι είναι άνθρωπος που μπορεί να βοηθηθεί από κάποιον που θα νοιαστεί να το κάνει. Δε νομίζω ότι είσαι εσύ αυτή και δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε, το ξεκαθαρίζω. Γιατί η ερώτηση σου είναι “είναι κακό να ξεκόψω” και όχι… Διαβάστε περισσότερα »

Asithassa
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Asithassa

Ποια είναι αυτή η ψυχική διαταραχή; Έχω θορυβηθεί 🙁

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Βρε μην τρομάζεις. Ένα σωρό διαταραχές και σύνδρομα υπάρχουν και άμα κάτσεις να τα σκαλίσεις, όλοι κάτι έχουμε. “Και ποιος είναι καλά;” που λέει και αγαπημένη φίλη.
Η αλόγιστη σπατάλη όπως και η υπερβολική οικονομία, αυτό που λέει και η Λένα, το πώς διαχειρίζεται κανείς το χρήμα, λέει πολλά. Απλά λέω ότι μια τέτοια περίπτωση όπως της ερώτησης, δείχνει μια ευρύτερη ανισορροπία, μια διαταραχή. Ότι κάτι δηλαδή, δεν πάει καλά. Τι σημασία έχει πώς λέγεται; Σημασία έχει να λυθεί. Μόνο με ειδικό λύνονται αυτά.

Asithassa
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Asithassa

Όταν αναφέρεται κατηγορηματικά ότι αυτή η συμπεριφορά οφείλεται σε ψυχική διαταραχή, είναι λογικό να περιμένουμε να ακούσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Άλλο μια συμπεριφορά να είναι ελαφρώς προβληματική, άλλο να υποκρύπτεται μια πάθηση πιο σοβαρή. Αν μια συμπεριφορά δεν δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα του ατόμου, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει. Και στην τελική, το ίδιο το άτομο θα αναζητήσει βοήθεια, ή ο περίγυρός του. Άλλο να λέμε «διαταραχή» που είναι όρος της ψυχιατρικής, και άλλο να λέμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ευχαριστώ πάντως για την άμεση απάντηση…

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα της και στη ζωή της η συγκεκριμένη κοπέλα πάντως. Το αν το αναγνωρίζει, είναι άλλο θέμα.
Όχι, καθόλου λογικό δεν είναι να περιμένεις από εδώ περισσότερες λεπτομέρειες κατά τη γνώμη μου. Αν εμένα είχε θορυβήσει κάτι παρόμοιο, δε θα ζητούσα λεπτομέρειες από μια άγνωστη στο ίντερνετ.
Συγνώμη ωστόσο αν δε σε κάλυψα, δεν είμαι ψυχίατρος. Αν ήμουν βέβαια, δε θα έγραφα απολύτως τίποτα εξαρχής. Αλλά ούτε και νευρολόγος είμαι, όμως μπορώ να διακρίνω την ημικρανία από τον πονοκέφαλο και να συστήσω επίσκεψη σε γιατρό.

Asithassa
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Asithassa

Επειδή έγραψες στην αρχή του σχολίου σου με σιγουριά ότι αυτό οφείλεται σε ψυχική διαταραχή, νομίζω ότι είναι λογικό να περιμένουμε να ακούσουμε ποια είναι, διότι φάνηκε να γνωρίζεις ποια είναι αυτή η διαταραχή από την εμπειρία με τη μητέρα σου. Νομίζω πως δεν είναι κακό να ζητάς πληροφορίες από «μια άγνωστη στο Ίντερνετ», αν σκοπεύεις απλώς να ακούσεις μια γνώμη ή μια εμπειρία και, αν κρίνεις σκόπιμο, να το ερευνήσεις με τη βοήθεια ενός ειδικού. Φυσικά και δεν περιμένω να με καλύψεις, αλλά μιας και αναφερόσουν σε προσωπική εμπειρία, νομίζω θα ενδιέφερε όλη την κοινότητα της Α, μπα η… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Η σιγουριά που έγραψα, η διάγνωση που έκανα, οι ιατρικοί όροι, ο απόλυτος τρόπος. Πραγματικά αναρωτιέμαι, αν είχα γράψει για συμπτώματα ημικρανίας, θα είχε αντιμετωπιστεί έτσι η διατύπωση μου; Για μένα οι διαταραχές είναι ζητήματα υγείας, δεν σκέφτηκα ποτέ να προσέξω τα λόγια μου, περισσότερο απ’όσο τα προσέχουμε όταν γράφουμε οτιδήποτε άλλο, ειδικά εδώ, που γράφουμε για τα πάντα και κατά καιρούς έχω φάει τα μαλλιά μου με άλλα σχόλια, πολύ πιο σίγουρα, απόλυτα κι επικίνδυνα. Δεν βρίσκω κάτι επικίνδυνο στο να παραπέμπω σε πρόβλημα υγείας και συμφωνώ, δεν είναι κακό να το να γίνει ένα σχόλιο στο ίντερνετ, αφορμή… Διαβάστε περισσότερα »

Xthesini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ πάντως διαφωνώ με τις ιντερνετικές ιατρικές διαγνώσεις σε αγνώστους και διαφωνώ διπλά όταν έρχονται από μη ειδικούς, βασισμένες μόνο σε μια προσωπική εμπειρία και διατυπωμένες με τόσο απόλυτο τρόπο όσο στην αρχή του σχολίου σου.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Εγώ δε διαφωνώ καν με τις ιντερνετικές διαγνώσεις αγνώστων κι ας είναι και ειδικοί, τις αγνοώ. Για όσους τις λαμβάνουν υπόψη ως διαγνώσεις, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Θα συνεχίσω να λέω ό,τι νομίζω ότι είναι χρήσιμο να ειπωθεί.
Βέβαια αν κάποιος βασιστεί σε μια εκτίμηση μιας άγνωστης στο ίντερνετ, τότε σίγουρα χρειάζεται βοήθεια, οπότε ας πάει στον γιατρό για να τσεκάρει αυτό που ιντερνετικά διαγνώστηκε, μήπως και βρει άκρη μ’αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Πωπω, φαίνεται να έχει μεγάλο πρόβλημα. Δεν ξέρω τι να σου πω. Εμένα πιο πολύ θα με επηρέαζε η τσιγκουνιά στη σχέση μου με έναν φίλο, αλλά αυτό που γράφεις δε μου’χει τύχει σε τέτοιο βαθμό. Το να πετάει συνέχεια μεγάλες ποσότητες φαγητού κι εμένα θα με σόκαρε. Εχω την εντύπωση ότι χρειάζεται πιο ειδική βοήθεια κι όχι συμβουλές περί αποταμίευσης. Αν δοκίμαζες να είσαι λίγο πιο ειλικρινής μαζί της, αφού σου ζητάει ευθέως τη γνώμη σου;

*Πάντως, κι εγώ θα πετάξω την κάλτσα με την τρυπουλα.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Δεν ξέρω, νομίζω θα εκνευριζομουν με άνθρωπο που πετάει φαγητό αντί να το φάει την επόμενη μέρα. Ή με άνθρωπο που δεν μπορεί να μαγειρέψει αυτό που χρειάζεται καθεα κάθε φορά. Όχι ότι θα με επηρέαζε στη ζωή μου, αλλά ναι, θα εκνευριζομουν. Αρχικά αν μου ζητούσε τη γνώμη μου θα την έλεγα χωρίς καμία διακριτικότητα. Και όχι το θέμα δεν είναι να μανταρει τις κάλτσες η να μεταποιήσει ρούχα, αλλά είτε να βάλει το φαγητό στο ψυγείο για την επόμενη είτε να μάθει να μαγειρεύει μια μερίδα. Επίσης να μάθει να μην αγοράζει πράγματα που δεν έχει ανάγκη. Εγώ… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Συμμετέχων

Το ότι εκνευρίζεσαι με την συγκεκριμένη δείχνει πιο πολλά για εσένα απο οτι για την φίλη σου. Ευκαιρία να ανακαλύψεις πράγματα για τον εαυτό σου με το να ερωτηθείς γιατί σε ενοχλεί ότι κάποιος είναι σπάταλος. Μήπως εσύ όλη σου την ζωή ζούσες νιώθοντας στερημενη, με αποτέλεσμα να νιώθεις triggered απο την φίλη που είναι σπατάλη; Μήπως και εσύ θα ήθελες να παίρνεις καινούργια πράγματα και το έχεις δαιμονοποιησει μεσα σου; Μας ενοχλούν πράγματα στον αλλον που βγάζουν πράγματα του εαυτού μας με τα οποία δεν είμαστε συμφιλιωμενοι. Αλλιώς δεν θα σε ενοχλούσε τοοοοσο πια το ότι είναι σπάταλη.

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Με πολλή επιφύλαξη, θα σου πω ότι τέτοια συμπεριφορά συνήθως ριζώνει στην ψυχολογία. Διαταραχή; Ψυχικό νόσημα; Μου φαίνονται πολύ οικεία αυτά που περιγράφεις, κι όντως, δε νομίζω να τη βοηθήσει το να της δίνεις πρακτικές συμβουλές, πιθανώς θέλει ψυχοθεραπεία. Εσύ όμως, εφόσον φθείρεσαι, απλά απομακρύνσου. Γιατί ναι μεν λες ότι είναι υποστηρικτική και καλόκαρδη και με όλα τα καλά, αλλά από την άλλη δεν μπορείς να διαχειριστείς τον τρόπο που ζει. Προσωπικά, θα σου πω να κοιτάξεις περισσότερο εσένα, γιατί δεν μπορείς να είσαι φίλος μ’έναν άνθρωπο που έχει “όλα τα καλά”, αλλά ζει με τρόπο που δεν εγκρίνεις, παρά,… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πηγαίνετε μαζί σε ένα συσσίτιο. Σε ένα ορφανοτροφείο, σε ένα γηροκομείο, σε ένα hotspot,σε κάτι. Χωρίς να της πεις για ποιο λόγο πάτε. Ασ’την να καταλάβει μόνη της τι σημαίνει να πετάς φαγητό, να ξοδεύεις αλόγιστα σε πράγματα που δεν χρειάζεσαι.
Εκτός κι αν δεν έχεις όρεξη να κάνεις τίποτα από όλα αυτά και απλώς σοκαρεσαι.
Πάντως, δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν όλοι οικολογική και κοινωνική συνείδηση. Είναι επιλογή σου αν θα κάνεις παρέα με κάποιον που δεν έχει. Εγώ πάντως δεν θα μπορούσα.
Αλλά προσοχή! Δεν αρκεί απλώς να σοκαριζομαστε. Πρέπει να είμαστε πρώτα εμείς το παράδειγμα.

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Έχω και εγώ τέτοιους ανθρώπους στο περιβάλλον μου. Είναι κυρίως άνθρωποι με αρκετά υψηλούς μισθούς οι ίδιοι αλλά (αν υπάρχουν) και οι σύντροφοι τους και γενικά η ευρύτερη οικογένεια τους. Πάντα τους εύρισκα χαριτωμένους με την έννοια οτι ούτε κανέναν ενοχλούν (δεν ζητάνε δανεικά για παράδειγμα) αλλά και η συναναστροφή μαζί τους είναι ιδιαιτέρως ευχάριστη. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ωστόσο. Δεν αρκεί κάτι να μην σε ενοχλεί προσωπικά για να μην χρειάζεται να το αλλάξεις. Τώρα τελευταία συνειδητοποιώ οτι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να «ανακυκλώνονται» παιδικά ρούχα, έτσι ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των καινούριων παιδικών ρούχων που είναι τεράστιος.… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Νιώθει προσβεβλημένη η γράφουσα γιατί ενώ η φίλη γκρινιάζει που μένει χωρίς λεφτά, αυτή προσπαθεί να τη βοηθήσει προτείνοντας τρόπους να αποφεύγει τις σπατάλες και αυτή δεν προσπαθεί καν να καταλάβει. Νομίζω η γκρίνια την κούρασε.
Η φίλη σου έχει μείνει στην παιδική ηλικία όσον αφορά στην οικιακή οικονομία, έχω πολλά παραδείγματα από παιδάκια που δεν τρώνε ξαναζεσταμένο φαγητό. Μάλλον σε κούρασε που ασχολείσαι με ένα παιδάκι λοιπόν.

Φριζαρισμένο μαλλί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Κάποιοι άνθρωποι είναι εθισμένοι στις αγορές και αν δεν ξοδέψουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ, δεν ηρεμούν εσωτερικά. Ή χρησιμοποιούν τα ψώνια σαν υποκατάστατο για άλλα πράγματα που λείπουν από την ζωή τους. Κατά την γνώμη μου, χρειάζεται ψυχοθεραπεία, γιατί τα παραδείγματα που αναφέρεις, είναι ακραία. Υγ: Δεν είναι ανάγκη να κρατάει καλτσούλες με τρυπούλες, για να αποδείξει ότι διαθέτει πνεύμα οικονομίας. Μην της φέρνεις τέτοια παραδείγματα “οικονομίας” , που είναι τόσο έξω απο το χαρακτήρα της. Ας ξεκινήσει με το να μην χαλάει το μισό μισθό σε φαγητό που θα πετάξει, και τον άλλο μισό σε ρούχα που θα… Διαβάστε περισσότερα »

Asithassa
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Asithassa

Κάποια άτομα δεν διαθέτουν αυτές τις δεξιότητες, να είναι δηλαδή οικονόμα και να οργανώνουν τα γεύματά τους, τις αγορές τους κλπ. Επίσης, επηρεάζονται πολύ από τη διαφήμιση. Ή το κάνουν για να ξορκίσουν κατά κάποιον τρόπο το παρελθόν τους που ενδέχεται να ήταν φτωχικό και στερημένο, και οποιαδήποτε προσπάθεια οικονομίας τους κάνει trigger θυμίζοντάς τους παλιές, κακές εποχές. Το σίγουρο είναι πως η προπερασμένη γενιά (γιαγιάδες μας) επηρεάστηκαν πολύ από τον καταναλωτισμό και αμέσως μετά το τραύμα της Κατοχής κιόλας, δεν κατάφεραν να μάθουν να βάζουν όρια. Τώρα, τα νέα άτομα με την κρίση και τις δυσκολίες, τα υπέρογκα νοίκια… Διαβάστε περισσότερα »

Asithassa
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Asithassa

Αυτό που περιγράφεις δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που ζω εγώ.