in

Αγαπητή «Α, μπα»: Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για έναν τέτοιο νόμο;

Αγαπητή Α μπα, πιστεύεις ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για έναν νόμο που να δίνεται στα παιδιά υποχρεωτικά το επώνυμο και των δύο γονιών; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

6a090bd25a563aeb03140f58f536afdc

Αγαπητή Α μπα, πιστεύεις ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για έναν νόμο που να δίνεται στα παιδιά υποχρεωτικά το επώνυμο και των δύο γονιών;;; Θα ήθελα πολύ να ψηφιστεί ένα τέτοιο νομοθέτημα.

– όσο ζω ελπίζω

Αν ψηφιζόταν, τι επώνυμο θα έπαιρναν τα παιδιά αυτών των παιδιών; Ένα από κάθε σόι; Και ποιο; Του παππού ή της γιαγιάς; Μάντεψε ποιος θα ερχόταν πρώτος.

Απλώς θα μεταφερόταν το πρόβλημα για αργότερα.

Αυτά τα θέματα δεν λύνονται με υποχρεωτικές ρυθμίσεις, αλλά με το περιθώριο επιλογής. Ουσιαστικής επιλογής. Οι νόμοι ακολουθούν την κοινωνία, την αφουγκράζονται στην καλύτερη περίπτωση, αλλιώς δεν γίνονται αποδεκτοί. Δες τι γίνεται με το νόμο για το κάπνισμα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

49 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Guardian
Guardian
5 χρόνια πριν

Έχεις την επιλογή να δώσεις όποιο επίθετο θέλεις στο παιδί σου. Γιατί να είναι υποχρεωτικό?

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Guardian

Ακριβώς.

Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν

Σκεφτόμουν να δώσω στη μικρή μου και το δικό μου επίθετο, για λόγους αρχής μόνο, γιατί στην πραγματικότητα το επίθετο του άντρα μου είναι πιο ωραίο (αν μπορώ να το θέσω έτσι). Αλλά ήδη θέλαμε να της δώσουμε δύο ονόματα και τα επίθετά μας είναι μικροί σιδηροδρομοι, οπότε από το να κάνει μισή ώρα να πει ολόκληρο το όνομά της λες και έχει βγει απο μεξικάνικη σαπουνόπερα, προτιμήσαμε να δώσουμε μόνο το ένα.

Cocolime
Cocolime
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Έχω και τα δύο επίθετα (καταλαθος, μεγάλη ιστορία) και είναι μόνο βάσανο. Του μπαμπά είναι πρώτο και της μαμάς δεύτερο. Στο σχολείο ήταν απλά περίεργο και μερικές φορές με φώναζαν με το δεύτερο επίθετο και γενικά μπερδευόντουσαν. Η ανούσια ταλαιπωρία άρχισε όταν ήρθα Αγγλία για σπουδές. Γενικά νομίζουν ότι το πρώτο επίθετο είναι middle name και το δεύτερο επίθετο μου έχει γίνει το βασικό μου επίθετο. Γραφειοκρατικα προβλήματα τύπου αν τα επίθετα χωρίζονται με παύλα στο ένα έγγραφο, στο άλλο με κενό παύλα κενό και στο άλλο με απλό κενό, πολλά συστήματα δεν τα αναγνωρίζουν ως το ίδιο επίθετο και… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Vasilis
5 χρόνια πριν

Όσοι γονείς θέλουν δίνουν και τα δύο επώνυμα στα παιδιά. Αν γίνει υποχρεωτικό, τότε οι επόμενες γενιές θα έχουν από 4-6 επώνυμα λες και βρισκόμαστε στο Μεξικό.

Evelina Leivada
Evelina Leivada
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Vasilis

Εμ όχι. Ο Ισπανός φίλος μου έχει δύο επίθετα, πρώτα του μπαμπά (το πρώτο επίθετο του μπαμπά) και μετά της μαμάς (το πρώτο επίθετο της μαμάς). Η ξαδέρφη του έχει επίσης δύο, πρώτα της μαμάς, μετά του μπαμπά. Τα παιδιά τους θα έχουν δύο επίθετα και πάει λέγοντας.

Nya92
Nya92
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Vasilis

απο τα εγγόνια. Έχουν αυτοί 2 τελευταία ονόματα ο καθένας, οπότε το παιδί θα πάρει 4 και το δικό του παιδί θα κληρονομήσει και τα δυο της γυναικάς του οπότε 6.

Evelina Leivada
Evelina Leivada
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nya92

Αυτό δεν συμβαίνει. Εξηγώ παραπάνω πως γίνεται.

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Evelina Leivada

Και πώς ορίζεται το “πρώτο”;;

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Του πατέρα πάντα μπαίνει πρώτο, του πατέρα της μητέρας κοκ

Dioni
Dioni
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

θα είναι το ανδρικό, σχεδον πάντα, οπότε είναι αυτό που λέει και η Λένα, το θέμα μεταφέρεται στην επόμενη γενιά.

Το όνομα σου θα το ακους στο όνομα τοθ παιδιού σου, αλλά θα εξαφανισστεί από το όνομα του εγγονου/ης σου.

Evelina Leivada
Evelina Leivada
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Ανάλογα με την προτίμηση των γονιών, αν ρωτάς εμένα σχετικά με το ισπανικό σύστημα. Καμία γυναίκα που ξέρω εδώ δεν πήρε το όνομα του άντρα της μετά το γάμο, οπότε δεν υπάρχουν επαναλήψεις και έχουμε πχ όνομα μητέρας Anna Perez Roca και όνομα πατέρα Jose Alvarez Garcia, οπότε το παιδί είναι Julia Perez Alvarez ή Julia Alvarez Perez.

Karlee
Karlee
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Evelina Leivada

Οντως δεν γραφονται ολα στην ταυτοτητα. Αλλα αν ρωτησεις ισπανο το πληρες ονομα του, θα ακουσεις τον σιδηροδρομο.

Evelina Leivada
Evelina Leivada
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Karlee

Έχοντας μείνει 7 χρόνια στην Ισπανία, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν μερικοί σιδηρόδρομοι, αλλά η πλειοψηφία δεν είναι έτσι.

mononoke
mononoke
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Vasilis

Όσοι έχουν 4-6, έχουν πολλά μικρά ονόματα ή τίποτα τίτλους ευγενείας, δεν συνηθίζονται πάνω από δύο επίθετα. Ας πούμε το πλήρες όνομα του Μπόρχες ήταν Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo. Τα τέσσερα πρώτα είναι μικρά ονόματα, τα δύο τελευταία επίθετα. Το Borges είναι ένα απ’ τα δύο επίθετα του πατέρα του, το Acevedo ένα από τα δύο της μητέρας του. Ακούγεται πιο δίκαιο από το δικό μας σύστημα αλλα το θέμα που προκύπτει κι εδώ είναι οτι συνήθως το μητρικό επίθετο περνάει μόνο στο παιδί και μετά χάνεται, ενώ το πατρικό επίθετο είναι που διαιωνίζεται. Δηλαδή τα επίθετα των… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν

Εγώ πάντως είμαι άνθρωπος πρακτικός και θέλω ένα όνομα. Αυτό που θα ήθελα θα ήταν να έχει το παιδί όποιο όνομα ήθελε το ζευγάρι αλλά μαντεύω πως μ’ αυτό θα παρέμενε να ισχύει το παρόν σύστημα. Διαφωνώ με τη Λένα ότι δεν μπορείς με τον νόμο να αλλάξεις πράγματα. Η αλλαγή με το επώνυμο της συζύγου έγινε δια νόμου κι ευτυχώς γιατί έτσι μας δόθηκε ουσιαστικά το δικαίωμα να κρατάμε το επίθετο με το οποίο μεγαλώσαμε και να μην γινόμαστε κυρίες ταδεσυζύγου. Πολλές φορές επικριτικά από πεθερικά και άλλους ρωτήθηκα γιατί δεν κράτησα το όνομα του συζύγου και απάντησα επειδή… Διαβάστε περισσότερα »

Σουβλίτσα
Σουβλίτσα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Και στις ταινίες και στην πραγματικότητα! Διότι πέρα από την ωμή πίεση προωθείται και η αλλαγή του επιθέτου ως απόδειξη αγάπης προς τον σύζυγο. Γιατί να μη θεσμοθετηθεί και το αντίστροφο; Και μόνο που μόνο η γυναίκα έχει αυτή την επιλογή λέει πολλά.

Κοντράριος
Κοντράριος
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Ναι, αλλά το επίθετο με το οποίο μεγαλώσατε είναι του πατέρα σας, γι’ αυτό και είναι στη γενική. Παπαδόπουλος – Παπαδοπούλου. Όχι κυρία ταδεσυζύγου, κυρία ταδεπατέρα. Ποια η διαφορά;

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κοντράριος

Σωστό. Αλλά αυτό είναι που συζητάμε τώρα. Να υπάρξει επιλογή να μην είναι του πατέρα. Πέρα δε αυτού είναι η ταυτότητά μου. Γιατί θα πρέπει να αλλάξω ταυτότητα επειδή παντρεύομαι. Άσε τα πρακτικά της υπόθεσης. Άλλαξε όντως ταυτότητα διαβατήρια αδεια οδήγησης στη δουελια σου… τα σκέφτομαι και με πιάνει πονοκέφαλος

Κοντράριος
Κοντράριος
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Υπάρχει ήδη επιλογή να μην είναι του πατέρα, ο νόμος είναι αυτός που λέει η reina

andi @
andi @
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Μα και του πατέρα να μην πάρεις θα έχεις το όνομα του παππού. Και αν πάρεις της γιαγιάς θα έχεις του προπαππου…. Πάντα σε άντρα θα φαίνεται να ανήκεις. Γιατί λένε πάππου προς πάππου? Δεν υπάρχει γιαγιά προς γιαγιά… Άστα να πάνε….

reina
reina
5 χρόνια πριν

Ο ισχύον νόμος προβλέπει ότι το τέκνο φέρει το επώνυμο που επέλεξαν οι γονείς του με κοινή και αμετάκλητη δήλωσή τους (κατά το γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης). Το επώνυμο που επιλέγεται είναι κοινό για όλα τα τέκνα και είναι υποχρεωτικά το επώνυμο του ενός από τους γονείς ή συνδυασμός των επωνύμων τους. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα. Πρώτο τίθεται το επώνυμο με αρχικό που προηγείται στο αλφάβητο. Αν το επώνυμο του ενός ή και των δύο γονέων είναι σύνθετο, το επώνυμο του τέκνου θα σχηματιστεί με το πρώτο από τα δύο επώνυμα. Υ.Γ.… Διαβάστε περισσότερα »

Πιπέρι
Πιπέρι
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  reina

Ευχαριστώ!

Evelina Leivada
Evelina Leivada
5 χρόνια πριν

Προσωπικά το σύστημα της Ισπανίας (ένα επίθετο από τον κάθε γονιό, δεν είναι υποχρεωτικό να πάει πρώτος ο πατέρας, ούτε πρώτη η μητέρα) μου φαίνεται μια χαρά. Όλοι έχουν δύο επίθετα (δεν είναι και τόσο μακρύ το Ruiz Alvarez εδώ που τα λέμε), το όνομα στο διαβατήριο του παιδιού συνδέει το παιδί με τα ονόματα και των δυο γονιών, και δεν έχεις να αποδείξεις στα εξωτικά αεροδρόμια αυτού του κόσμου ότι το παιδί που φέρει άλλο επίθετο από σένα είναι δικό σου.

Πιπέρι
Πιπέρι
5 χρόνια πριν

Καλησπέρα! Πολλές φορές ήθελα να σχολιάσω, αλλά η συγκεκριμένη ερώτηση με προκάλεσε. Εγώ έχω δύο επίθετα, και ενώ είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό, ταυτόχρονα με συγχίζει που και που, ας πούμε όταν θέλω να κλείσω εισητήρια αεροπλάνου, να γραφτώ κάπου ηλεκτρονικά, καθώς στο πεδίο επίθετο δεν υπάρχει πρόβλεψη για κενό χαρακτήρα. Επίσης στο σχολείο με φώναζαν πάντα με ένα επίθετο συνήθως το πρώτο και πατρικό (μία μόνο με έλεγε με της μητέρας μου). Και ακόμα υπάρχει ο προβληματισμός: αν με το καλό κάνω δικά μου παιδιά θα τους δώσω 3 επίθετα; 2; Κρατώντας ποίο; Έχω καταλήξει να πιστεύω ότι το… Διαβάστε περισσότερα »

Madeline Ashton
Madeline Ashton
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Πιπέρι

Όταν δεν παίρνει κενό εγώ βάζω παύλα, το πρόβλημα είναι όταν υπάρχει δεν χωράνε. Σχεδόν παντού κάτι μου κόβουν. Και είχα δάσκαλο στο δημοτικό που τόσο δεν μπορούσε να το δεχτεί που με έγραψε στα επίσημα έγγραφα του σχολείο μόνο με το ένα επίθετο. Νομίζω πως αν κάνεις παιδιά θα είναι πλέον λίγο πιο συνηθισμένο και μπορείς να διαλέξεις ένα από τα δικά σου συν του μπαμπά. (Βέβαια είμαι τυχερή γιατί είναι και τα 2 αρκετά εύηχα)

Piripiri
Piripiri
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Πιπέρι

Ωραια ιδεα! Να ξεκιναει το ενα επιθετο απο παπα- και το αλλο να τελειωνει σε -ριωτης και να βγαινει επιθετο παπαριωτης. Εγω αν ενωσω τα επιθετω των γονιων μου και παρω την πρωτη συλλαβη του μπαμπα μου και την τελευταια της μαμας μου θα λεγομουν κουφου!

Κοντράριος
Κοντράριος
5 χρόνια πριν

Πάντως θα έχει και λίγο πλάκα αν ταιριάζουν τα επίθετα.
Γιώργος Παπαδόπουλος Παπαδόπουλος.
Δημήτρης Γαλανός Ουρανός.
Μαρία Παπανδρέου Μητσοτάκη.

Dioni
Dioni
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κοντράριος

Παπαδόπουλος εις το τετράγωνο. Ωραίο!

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κοντράριος

Μακρής Κοντός.

Μπήξας Δείξας, αλλά πουυυυυ λίγο χιούμορ σ’αυτή τη χώρα.

Λευκός Σίφουνας
Λευκός Σίφουνας
5 χρόνια πριν

Μέχρι το 2ο έτος στο πανεπιστήμιο κυκλοφορούσα με το επώνυμο του βιολογικού μου πατέρα. Μετά έγινε πράξη υιοθεσίας από τον πατριό μου και κυκλοφορώ με τα ονόματα των πατεράδων μου. Θεΐλα.
Το πιο αστείο ήταν το κουδούνι μας στο σπίτι όσο είχα ένα επώνυμο ακόμα, είχε 3 διαφορετικά επώνυμα και άντε να εξηγείς…
Και εννοείται έχοντας διπλό επώνυμο συμπάσχω με το Πιπέρι ότι σε πολλές περιπτώσεις εάν θες να κάνεις κάτι ηλεκτρονικά, το πεδίο δε δέχεται την πάυλα ή το κενό.
Τεράστιες στιγμές!

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν

Όταν υπογράψαμε το σύμφωνο το μυαλό μου ήταν θολό, τι τρομερό τι τρομερό, αλλά -ως είθισται- γι’αυτό που μ’ενδιέφερε μια χαρά καθαρό μυαλό είχα. Ήθελα οπωσδήποτε να πάρουν τα τέκνα και τα δυο επίθετα. Αλλά είναι δυο δισύλλαβα επίθετα, που σημαίνει ότι δε θα βασάνιζα το παιδί μου για να αποδείξω ότι διεκδίκησα την ισότητα. Αυτό σκόπευα να το δείξω με τις μικρές καθημερινές πράξεις και κουβέντες μου. Έχω τους δικούς μου προσωπικούς λόγους που το έκανα (και που ευχαρίστως θα τους έγραφα αλλά δε νομίζω ότι χρησιμεύει σε κάτι) αλλά αν ήταν συνολικά πάνω από ξέρω ‘γω 4-5 συλλαβές,… Διαβάστε περισσότερα »