Αγαπητή «Α, μπα»: Η ανατροφή ενός σκύλου μοιάζει με την ανατροφή ενός μωρού;

Πιστεύω θα γινόμουν καλή μαμά

Sleeping newborn baby alongside a dachshund puppy.

Μπορεί να γελάσετε μαζί μου αλλά ας είναι. Είμαι στα 30 μου σχεδόν. Δεν έχω υπομονή σαν άνθρωπος γενικά και πάντα πίστευα ότι δε θα γίνω ποτέ καλή μάνα, άρα δε θέλω παιδιά. Ο σύντροφος μου αποφάσισε στα προηγούμενα γενέθλια μου να μου φέρει ένα κουτάβι (εκ των υστέρων μου είπε ότι το ‘κανε για να μου αποδείξει ότι θα γίνω πολύ καλή μάνα-εγώ συνεχίζω εν μέρει να το αμφισβητώ). Αυτό το χνουδωτό πράμα στην αρχή το αντιμετώπισα με δυσπιστία αλλά είπα θα το δοκιμάσω. 3 μήνες λέρωνε το σπίτι μέχρι να το μάθω να κάνει έξω. Ξόδεψα λεφτά σε πάνες, καθάρισα ακαθαρσίες τα ξημερώματα, το είδα να του πέφτουν τα δόντια για να βγουν καινούρια, τρέχαμε στο κτηνίατρο με δυσκοιλιότητα γιατί αλλάξαμε τροφή, ξυπνάω νωρίς το πρωί για βόλτα, γυρνάω νωρίς απ’ τη δουλειά για βόλτα. Ένα χρόνο μετά τον πάω για καφέ μαζί, το καλοκαίρι διακοπές στο νησί θα τον πάω μαζί και παρότι είναι μια μεγάλη ευθύνη και η ζωή μου έχει προσαρμοστεί, τον λάτρεψα. Σε όλους λέω χαριτολογώντας είναι ο Tom ο γιος μου. Και διερωτώμαι.. πόσο κοντά είναι αυτή η εμπειρία, με τα παιδιά? Με όλες αυτές τις ιστορίες που μοιράστηκαν γυναίκες για τη μητρότητα αγχώνομαι πιο πολύ. Θα ήμουνα πιο χαλαρή νομίζω αν πίστευα θα γινόμουν καλή μαμά.

-σκυλομαμα

Δεν είχα ποτέ σκύλο και δεν θέλω να μπω σε αυτή τη σύγκριση, γιατί προκαλεί πολέμους αντίστοιχους με τον θηλασμό, που ο στόχος βασικά είναι να εξηγήσει κάθε πλευρά γιατί είναι ανώτερη από την άλλη, ενώ δεν υπάρχουν καν οι δυο πλευρές. Είναι άλλο να έχεις σκύλο, και άλλο να έχεις παιδί. Άλλο πράγμα. Όπως πιστεύω ότι είναι πολύ κακή ιδέα να αποφασίσεις αν θα κάνεις παιδί επειδή αγαπάς τον σκύλο σου, έτσι πιστεύω ότι είναι πολύ κακή ιδέα να αποφασίσεις αν θα κάνεις παιδί βασισμένη μόνο στο πόση υπομονή έχεις. Είναι αρκετά πιο περίπλοκο το θέμα. Τα παιδιά δεν είναι μωρά για πάντα, για να σε απασχολούν οι πάνες και τα δόντια. Μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, και το πόσο καλός γονιός θα γίνεις είναι αρκετά πιο σύνθετο από το να έχεις απλώς υπομονή. Η δουλειά με τα παιδιά ξεκινάει όταν δημιουργείται η ανθρώπινη σχέση και περνάει από σαράντα κύματα, όσο εξελίσσονται και οι δυο πλευρές. Μπορεί να περάσεις την πιο δύσκολη φάση όταν τα παιδιά δεν είναι καν μαζί σου στο σπίτι.

Αυτό που έμαθες είναι ότι είσαι σε θέση να φροντίσεις ένα πλάσμα που σε έχει ανάγκη, αλλά δεν θέλω να σε στενοχωρήσω: είναι αρκετά βασική ανθρώπινη ικανότητα. Οι άνθρωποι που αδιαφορούν για τα κατοικίδια τους και τα αφήνουν ατάιστα και βρώμικα είναι οι άνθρωποι που δεν θα ήθελες να έχεις στο περιβάλλον σου. Το άλλο που έμαθες είναι ότι όταν αγαπήσεις κάποιον, οι παραχωρήσεις που κάνεις για χάρη του γίνονται αυτόματα, αλλά κι αυτό είναι αρκετά βασική ανθρώπινη ικανότητα. Αν ξέρεις ανθρώπους που δεν είναι έτσι, καλύτερα να τους απομακρύνεις από το άμεσο σου περιβάλλον.

Τι θα πει «καλή μαμά;» Τι θα πει «καλός άνθρωπος;» Υπάρχει μαμά που είναι μόνο καλή, που δεν έχει κάνει κανένα λάθος; Υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει κάνει μια βλαβερή σκέψη ή πράξη; Ως μαμά θα είσαι αυτή που είσαι και τώρα. Οι σχέσεις που έχεις με τους γονείς σου και με τους άλλους σου δίνουν μια καλή γεύση για το τι σχέση θα δημιουργήσεις με το παιδί σου, αν διαθέτεις αυτογνωσία. Καλή μαμά γίνεται η γυναίκα που είναι ολοκληρωμένη ως άνθρωπος, όσο πιο ολοκληρωμένη, τόσο λιγότερος θα είναι ο πειρασμός να επιβληθεί και να ολοκληρωθεί μέσα από κάποιον πάνω στον οποίο έχει εξουσία. Για να αποφασίσεις αν θα είσαι καλή μαμά πρέπει να αποφασίσεις αν στέκεσαι γερά στα πόδια σου, όχι αν είσαι σε θέση αν ξυπνάς το βράδυ να αλλάζεις πάνες. Πολλές γυναίκες, άριστες στο νοικοκυριό και σε ό,τι χαρακτηρίζεται ως «θυσία» (στον περιορισμό της προσωπικής τους ελευθερίας, ας πούμε), έχουν γίνει καταπιεστικές μάνες, σωστοί δυνάστες. Δεν είναι αυτό το κριτήριο για να αποφασίσεις πόσο καλή θα είσαι ως γονιός.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

108 points
Upvote Downvote

24
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
10 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
20 Συντάκτες σχολίων
βλαχάκι(το)verve de vieCymricpapiaΤο_κοτσύφι Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Γιώργος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ο σύντροφος έφερε σκύλο στο σπίτι χωρίς να την ρωτήσει; Υποτίθεται ότι σοβαρές αποφάσεις τις παίρνουμε μαζί, δεν τις παίρνει ο άλλος μόνος του

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

i.Ο σύντροφος έφερε σκύλο στο σπίτι χωρίς να την ρωτήσει
ii. για να της αποδείξει ότι θα γίνει μία καλή μάνα.

…πιασ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το.

Σύντροφε της συντρόφισσας είσαι λίγο ασχετάτζας, υπάρχουν και τα ρομποτικά μωρά ρε συ:
buzzfeed.com/conzpreti/my-baby-robot?utm_term=.vcnZ0YdPo#.pt1onybV1
(sarcasm)

peanuts8965
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

κρατάς το κατοικίδιο, αλλάζεις το σύντροφο! (τρου στορι)

tom'smum
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

εντελώς αυθαίρετα συμπεράσματα. δεν έχω αναφέρει πουθενά ότι μένουμε στο ίδιο σπίτι (σύντροφος μου είπα, ο καθένας έχει το διαμέρισμα του). Και δεν είναι ανεύθυνος ούτε στο ελάχιστο. Αν δεν τα πήγαινα καλά εγώ με το σκυλί θα το κρατούσε στο δικό του-αυτό ήταν το αρχικό του πλάνο

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Όχι ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, αλλά τα αυθαίρετα συμπεράσματα μάλλον προκύπτουν από ελλιπείς πληροφορίες, πάω στοίχημα -βάσει διατυπώσεως- ότι η πλειοψηφία αυτών που διάβασαν την ερώτηση σκέφτηκαν ότι συζείτε και ότι ο σύντροφος *τουλάχιστον* θα έπαιρνε το σκυλί για να το έχετε από κοινού και να το φροντίζετε, να έχετε τα έξοδά του κ.λπ, και όχι ότι: “μένετε σε διαφορετικά διαμερίσματα κι ότι αν δεν τα πήγαινες καλά με το σκυλί θα το έπαιρνε ο ίδιος να το κρατήσει”, που μου φαίνεται ακόμη πιο προβληματικό σενάριο εν τω συνόλω…whatever rocks your boat, though.

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αν πάντως εμένα μου έφερναν έτσι εκβιαστικά σκυλί στο σπίτι για να το αναλάβω, χωρίς την πρότερη συναίνεσή μου (και έγγραφη μην σου πω), θά’χα βαρέσει μπιέλα. Είναι μια τε-ρά-στι-α υποχρεώση (μιλάμε για ζωντανό πλάσμα με ένα σωρό ανάγκες που θα΄χει κάποιος την αποκλειστική του ευθύνη για τα επόμενα 15 χρόνια τουλάχιστον, έτσι;) και το ότι θα το χρησιμοποιούσε για μοχλό πίεσης για παιδί θα το θεωρούσα τουλάχιστον αιτία χωρισμού.

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

@tom’smum τι καλά που μας απάντησες!Είναι ενδιαφέρον όταν συμμετέχουν αυτοί που έστειλαν την ερώτηση. Στο θέμα μας,επειδή σου απάντησα κι εγώ πιο κάτω ,αρκετά αυστηρά,να ολοκληρώσω τη σκέψη μου. Το θέμα με το σκυλί καταρχάς,για μένα είναι απαράδεκτο αλλά ευτυχώς είχε καλή κατάληξη.Εκτος αν ήθελε ο σύντροφός σου σκυλί όπως και να χει οπότε γι’αυτό κάνατε τη δοκιμή.Τελικα σκυλί πηρε; Διότι αλλιώς ,χωρίς να σημαίνει ότι δε θα πάνε καλά τα πράγματα, κάπως μειώνονται οι πιθανότητες λόγω της ελαφρότητας της απόφασης. Αν θέλει ο σύντροφός σου σκυλί,καλώς να πάρει .Αν θες εσύ σκυλί,καλώς να πάρεις επίσης. Το “σου δίνω ένα… Διαβάστε περισσότερα »

Mileena
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Έχω τρεις τετράποδες αγάπες,τις έχω στα ώπα-ώπα,είμαι υπέρ-εντάξει στις υποχρεώσεις μου απέναντί τους,τις οποίες δε θεωρώ υποχρεώσεις, ό,τι κάνω το νιώθω!Γνωστές μου&συνάδελφοί μου κρίνουν ότι θα γίνω καλή μάνα-“τόσο που φροντίζεις τα σκυλιά,φαντάσου στο παιδί σου πώς θα κάνεις!”-αλλά δεν είναι έτσι.Το σκυλί θα έχει μέσες-άκρες στάνταρ ανάγκες εφ’όρου ζωής ,το παιδί θα μεγαλώσει,θα θέλει διάβασμα,κυνήγι,απαιτήσεις (ενίοτε παράλογες),θα σου βγάζει μια γλωσσάρα σαν παντόφλα,θα σε πληγώσει άθελά του.Δεν υπάρχει καμία σχέση.Ο σκύλος είναι φιλαράκι με 4 πόδια,απόλυτα εξαρτημένο από την δική σου καλή ή κακή διάθεση,το παιδί σου είναι ένα κομμάτι του εαυτού σου που αργά ή γρήγορα θα αυτονομηθεί&στην… Διαβάστε περισσότερα »

cienfuegos
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πιστεύω πως μέσα από τη σχέση που έχεις με τον σκύλο σου μπορείς να καταλάβεις άπειρα πράγματα για το πώς θα είσαι σαν μαμά. Το αν βάζεις όρια, πόσο παραχαϊδεμένο τον έχεις, αν είσαι αυστηρή, αν σε ακούει ή αν σε γράφει, τι σχέση έχετε δημιουργήσει, με τι τρόπο τον μαλώνεις και πόσο ανεκτική είσαι , πόσο ασχολείσαι με την εκτόνωση του ακόμα και όταν βαριέσαι αφόρητα, πόσο έγκαιρα κάνεις τα εμβόλια του. Χίλια δυο πράγματα! Και αν σκεφτώ τους σκυλογονείς που γνωρίζω και απέκτησαν παιδιά η συμπεριφορά τους είναι πανομοιότυπη! Εννοείται πως υπάρχουν ένα σωρό διαφορές και πως με… Διαβάστε περισσότερα »

Cymric
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτήν την απάντηση περίμενα να δω! Οι κτηνίατροι, τα εμβόλια, οι βόλτες και το φαϊ είναι τα βασικά ζητήματα. Από κει και πέρα, χωρίς αυτό να δείχνει αν πρέπει ή όχι να κάνεις παιδιά, δείχνει τουλάχιστον πως μεγαλώνεις και διαμορφώνεις χαρακτήρα σε ένα πλάσμα που φροντίζεις.

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αν η κοπέλα δεν είχε εκφράσει επιθυμία ή έκανε ενεργειες να υιοθετήσει σκυλί (που και πάλι η τελική απόφαση θα έπρεπε να ναι δικη της ) ο τύπος μου φαίνεται τραγικός. Και είναι από αυτές τις τραγικότητες που δεν τους δίνουμε πάντα όλη τη σημασία που χρειάζονται,σε κάποιους φαίνεται χαριτωμένο όπως βλέπουμε και τριγύρω να κάνουν δώρο σε ενήλικο ανθρωπο ένα ζωακι.Εμενα από ολο το κείμενο,που μου φαίνεται τρικυμία εν κρανιω btw,αυτό που με έκανε να σχολιάσω είναι το σημείο με το κουτάβι. Επίσης το ότι το φρόντισε και το αγάπησε είναι μεν πολύ ευχάριστο αλλά είναι και τυχαίο γεγονός… Διαβάστε περισσότερα »

Βλαξ Μάμπα
Επισκέπτης
Συμμετέχων

Ως κάτοχος τριών σκυλιών πραγματικά χαίρομαι Ίρις με την απάντησή σου γιατί είσαι μέχρι στιγμής η μόνη που το βλέπει από την ανάποδη! Όλοι μας κάνουμε τη σύγκριση σκυλιά-παιδιά, η οποία θεωρώ ότι είναι στην καλύτερη περίπτωση τελείως διαφορετικού επιπέδου, αλλά όλοι με γνώμονα αν η ανατροφή ενός ζώου σε κάνει καλό γονιό. Εγώ εδώ που ζω υπάρχουν άπειρες μάνες και πατέρες που μεγάλωσαν παιδιά με άριστες προοπτικές και πολλή αγάπη και στήριξη, οι οποίοι δεν θέλουν ούτε καναρίνι για ζώο. Μερικοί από αυτούς πήραν κάποτε και τους ψόφησε μάλιστα. Αν δεν είχαν ήδη παιδί, θα είχαν κολησει τη στόφα… Διαβάστε περισσότερα »

papia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εδώ ένα κουνέλι να πάρεις θέλει διάβασμα και προετοιμασία, ο σύντορφός σου σου έφερε δώρο σκύλο (αν δεν τον ήθελες τι θα γινόταν το ζώο?) για να σε εκπαιδεύσει (=σου αλλάξει γνώμη μουλωχτά) να γίνεις μαμά.

mudkipz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η ομοιότητα του σκύλου με το παιδί σταματάει στο ότι για λίγους μήνες μόνο δοκιμάζονται οι αντοχές σου στο τρέξιμο, στο καθάρισμα, στο ξενύχτι, και αυτό σταματάει μόλις μεγαλώσει λίγο το σκυλάκι οπότε και θα μπει σε πρόγραμμα να πηγαίνει τουαλέτα στις σωστές ώρες (αν ευτυχώς δε συντρέχει κάποιο πρόβλημα υγείας που να περιπλέκει λίγο την κατάσταση), το εκπαιδεύεις να έχει τρόπους και αυτό είναι. Και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ψυχολογικά ότι ανάλογα τη ράτσα, ο σκύλος έχει συγκεκριμένο προσδόκιμο ζωής. Από κει και πέρα θέλει ρουτίνα, τα σκυλιά είναι ευτυχισμένα όταν ζουν με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μπόλικη μπόλικη αγάπη… Διαβάστε περισσότερα »

mudkipz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επίσης, έχω πολλά άλλα ζώα (γάτα, κάποια εξωτικά ζωάκια με διάφορες περίεργες ανάγκες). Η γάτα μένει μόνη της 1-2 μέρες αν έχει φαί και νερό (χωρίς να σημαίνει ότι δε σε αγαπά και δεν της λείπεις), το σκυλί δε μπορεί και δεν πρέπει να μένει μόνο του πάνω από 8 ώρες, όχι μόνο γιατι πρέπει να κατουρήσει, αλλά γιατί συγχίζεται υπερβολικά πολύ. Είναι πολύ κοινωνικά ζώα και είσαι το κέντρο του κόσμου γι’αυτά. Σίγουρα δεν συγκρίνονται με άλλα κατοικίδια στο πόσο υπεύθυνος πρέπει να είσαι, θέλουν πολύ χρόνο για να είσαι εντάξει απέναντι τους 🙂 (πράγμα που σήμαινει ότι μετά… Διαβάστε περισσότερα »

all things must pass
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καμμία σχέση το παιδί με το κατοικίδιο,κατά την γνώμη μου. Η σχέση με τον σκύλο είναι σχέση απόλυτης εξάρτησης εφ΄όρου σκυλίσιας ζωής,γύρω στα 15 χρόνια δηλαδή. Δεν ανησυχείς,αν θα πάει καλά στα μαθήματα,τι θα σπουδάσει,πως θα μπορέσεις να του δώσεις τα εφόδια που μπορείς για να ζήσει ει δυνατόν ευτυχές και χαρούμενο,δεν σε ρωτάει ποτέ τίποτε,είναι ευτυχής να είναι συνέχεια μαζί σου και θα είναι ευτυχής δια βίου σκυλίσιου,αρκεί να έχει τις βόλτες του,το φαϊ του,το νερό του,την παρουσία σου και την προσοχή σου. Με το παιδί ,το καταλαβαίνεις και μόνη σου θαρρώ, είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ περισσότερο πολύπλοκα τα πράγματα. Κλείνω… Διαβάστε περισσότερα »

verve de vie
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Εγω βρισκω γλυκουλη τον φιλο (που προφανως ηξερε τι εκανε, δηλαδη τι δωριζε και σε ποιον) και θεωρω τον σκυλο σπουδαιο σχολειο για επερχομενη παιδοκατασταση. Τηρουμενων των αναλογιων παντα & βασικη προυποθεση να θελεις πολυ να αποκτησεις. Ειτε παιδι ειτε σκυλο.

Nya92
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

προσωπικά νομίζω πως είναι μια καλή προετοιμασία ο σκύλος για το ζευγάρι..τα μωρά είναι πολύ πιο δύσκολα φυσικά, αλλά και μέσα από το μεγάλωμα ενός σκύλου μπορείς να καταλάβεις 5 πράγματα. Πως είναι μοιρασμένες οι ευθύνες, πόση προσοχή έχει δοθεί στην εκπαίδευση του και σε ποια πράγματα και πολλά αλλα.. οπότε είναι μια καλή πρακτική νομίζω

magenta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τι εξαιρετική απάντηση!