in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γίνομαι μητέρα αλλά δεν ξέρω τίποτα από μωρά

Πώς θα καταλάβω τις ανάγκες του;

Αγαπητή Α, μπα και λοιποί αναγνωστες, Σύντομα γίνομαι μητέρα αλλά δεν ξέρω τίποτα μα τίποτα για τα μωρά. Μόνο ότι πεινάνε, νυστάζουν κλαίνε κλπ, αλλά δεν ξέρω πώς να τα φροντίζω και να ικανοποιώ τις ανάγκες τους ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 49

Αγαπητή Α, μπα και λοιποί αναγνωστες, Σύντομα γίνομαι μητέρα αλλά δεν ξέρω τίποτα μα τίποτα για τα μωρά. Μόνο ότι πεινάνε, νυστάζουν κλαίνε κλπ, αλλά δεν ξέρω πώς να τα φροντίζω και να ικανοποιώ τις ανάγκες τους. Θα ήθελα να μου προτείνετε κάποιο βιβλίο (κατά προτίμηση) που να λύνει τέτοιες απορίες για νέους γονείς. Δεν θα ήθελα βιβλίο για μεθόδους ανατροφής, όπως baby led winning, adjusted parenting, “ας το να κλάψει μέχρι να σταματήσει” ή “κράτα το πάνω σου όλη την ώρα”, γιατί δυστυχώς αυτά δεν είναι για αρχάριους, αλλά για κάποιον που ξέρει ήδη τα βασικά. Αυτό που θα ήθελα δηλαδή είναι πολύ βασικές απαντήσεις σε ουσιώδη θέματα όπως τι πρέπει να προσέξει όταν αλλάζει πάνες, ή πότε να το πλένει, ή τι σαπούνι να χρησιμοποιεί, σε τι θερμοκρασία να πλένει τα ρούχα, πότε ένα παιδί κρυώνει ή ζεσταίνεται, πώς να κόβεις τα νύχια, πού το κοιμίζεις, πότε πρέπει να το βάλεις σε καρεκλάκι, πότε περπατάνε κλπ. Ευχαριστώ!!!! ΥΓ1. Δεν ζω στην ίδια χώρα με την οικογενειά μου, οπότε το να τους συμβουλευτώ δεν είναι επιλογή. ΥΓ2. Προσέγγισα “ειδικούς”, αποκαλούνται “doulas“, και παρά την καλή τους θέληση να βοηθήσουν, άρχισαν να μιλάνε για καθαρισμό και ροή ενέργειας, για τα οφέλη του να έχεις το παιδί πάνω σου όλη την ώρα με μαρσιπο κλπ. Δεν έχει καμία σημασία αν διαφωνώ ή συμφωνώ, δεν είναι όμως αυτό που ψάχνω: απλές απαντήσεις σε πολύ πρακτικά θέματα. Προφανώς ζήτησα να μην με “διαφωτίσουν” περεταίρω σε θέματα ενεργειακά και μεθόδων ανατροφής γιατί με μπερδεύουν, αλλά είναι η μεθοδολογία τους να προτείνουν διάφορα τέτοια θεωρώντας ότι βοηθούν.

χρειάζομαι ιδιαίτερα μαθήματα φροντίδας μωρών

Τα πολύ βασικά για τα νεογέννητα θα σου τα μάθουν τις πρώτες μέρες στο νοσοκομείο οι νοσοκόμες. Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από αυτές όσο είσαι εκεί, να κάνεις ερωτήσεις, να εξασκηθείς ξανά και ξανά. Μη νομίζεις ότι είναι πυρηνική φυσική. Αν ήταν τόσο δύσκολο, θα είχαμε εξαφανιστεί ως είδος.

Αν έχεις συγκεκριμένες ερωτήσεις, υπάρχουν πάρα πολλά σάιτ για να σου τις λύσουν. Τώρα, πριν γεννήσεις, είναι ευκαιρία να βρεις τα σάιτ που σου ταιριάζουν συγκρασιακά, γιατί όπως καταλαβαίνεις, υπάρχουν άπειρες γνώμες για το θέμα, από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο (οπότε μη νομίζεις ότι η οικογένεια σου θα σε βοηθούσε απαραίτητα). «Πώς να κόβεις νύχια» και «πότε περπατάνε» θα σου πει με την μεγαλύτερη ακρίβεια το google, παρά η μάνα σου.

Τα βιβλία είναι κυρίως ανατροφής και όχι για 101 μωρών. Για τα πολύ πρακτικά, το ίντερνετ είναι μια χαρά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

39 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
NANA KOMSI
NANA KOMSI
4 χρόνια πριν

Εγώ γέννησα και μέχρι εκείνη την ώρα ΔΕΝ είχα δει μωρό από κοντά ! (τότε δεν υπήρχε ούτε internet). Ότι μου είπαν οι νοσοκόμες. Χε χε, όταν μου είπαν ότι τρώνε κάθε 3 ώρες, φρίκαρα !! Ε, αφού τα κατάφερα εγώ, θα τα καταφέρεις κι εσύ.

Evil
Evil
4 χρόνια πριν

Τα βασικά θα σου τα δείξουν στο μαιευτήριο και απο εκει και πέρα θα σε καθοδηγεί ο παιδίατρος (για το πότε θα κάτσει σε καρεκλάκι κτλ). Μην αγχώνεσαι για τα πρακτικά θέματα. Αυτα ειναι τελικά τα πιο εύκολα. Οι πιο πολλές άσχετες ξεκινήσαμε. Βασικά εγώ τα ξεχνάω μετα. Αν ξαναέκανα παιδί πάλι τις ίδιες απορίες θα είχα. Δεν θυμάμαι πότε έβγαλε δόντι το παιδί μου, πότε έκατσε στον κώλο και πότε γυρισε πλευρό. Και ειναι μόνο 4! Νομίζω ειναι μηχανισμός άμυνας της μάνας η αμνησία.

chrissie spanikou
chrissie spanikou
4 χρόνια πριν

Η βίβλος για μένα υπήρξε το what to expect when u’re expecting, και είχε και sequel, the first year, the first five years of your baby. Αξία ανεκτίμητη.

alpha2zeta
alpha2zeta
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  chrissie spanikou

Δεν είναι τυχαίο το ότι είναι το bestseller του είδους. Κι εγώ αυτό συστήνω, και για τα περαιτέρω έναν καλό παιδίατρο.

chrissie spanikou
chrissie spanikou
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  alpha2zeta

+ ότι το διάβαζε η τζουλιάν μουρ όταν ήταν έγκυος και χωρισμένη με τον χιου γκραντ στο 9 months (κλαψ λυγμ)
+ ότι στα αγγλικά είναι γραμμένο με πολύ χιούμορ

Κολλητήρι
Κολλητήρι
4 χρόνια πριν

Εγώ είχα πάρει ένα βιβλίο που λέγεται “η βίβλος της φροντίδας του μωρού”. Στα πρώτα κεφάλαια σου λύνει όλες αυτές τις απορίες και όταν υπάρχουν διαφορετικές γνώμες στις παραθέτει για να διαλέξεις. Το ιντερνετ είναι καλό όταν έχεις μια συγκεκριμένη απορία τύπου “πόση ώρα περιμένω να ρευτεί”. Αλλά αν θέλεις να πάρεις μια γενική ιδέα για το τι πρέπει να κάνεις νομίζω ότι το βιβλίο στα βάζει σε μια σειρά.

eraki
eraki
4 χρόνια πριν

Αγαπητή φίλη, κατανοώ τον πανικό της πρώτης φοράς. Το ίντερνετ είναι ένας κάποιος μπούσουλας αλλά για σένα μπορεί να αποδειχτεί μεγάλο μπέρδεμα με τις αντικρουόμενες απόψεις για όλα τα θέματα. “ Άστο να κλάψει για να μάθει, Κράτα το στο μάρσιπο μέχρι 18 χρονών, Μην καταπιεστείς να θηλάσεις αν δεν θες, Θήλασε μέχρι το δημοτικό, κλπ η αποψάρα του κάθε ενός μπορεί να σε τρελάνει. Έχω μεγαλώσει 3 παιδιά κατά κοινή ομολογία με μεγάλη επιτυχία και χωρίς καμία βοήθεια, αν θέλεις μπορώ να σε βοηθήσω με ότι χρειαστείς. Δεν ξέρω αν επιτρέπεται να δημοσιευτεί το μειλ μου, εγώ το στέλνω… Διαβάστε περισσότερα »

Evil
Evil
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  eraki

Όταν λες με μεγάλη επιτυχία τι εννοείς?

eraki
eraki
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Evil

Ζουν ακόμα 😂😂😂

bella ciao
bella ciao
4 χρόνια πριν

Τα ΠΑΡΑ πολύ βασικά θα στα πουν στο μαιευτήριο. Για τα υπόλοιπα, θα σου έλεγα να παίξεις το σύστημα “βλέποντας και κάνοντας”, γιατί υπάρχουν άπειρες θεωρίες για το πώς μεγαλώνουν τα παιδιά και καμία δεν θεωρείται ΑΠΟΛΥΤΑ σωστή. Με κάποιες θεωρίες θα φρίξεις, άλλες θα σου κινήσουν το ενδιαφέρουν, με άλλες θα συμφωνήσεις θεωρητικά αλλά στην πράξη θα δεις ότι δεν, με άλλες θα είσαι κάθετα αντίθετη, αλλά σε στιγμές παραφροσύνης με το παιδί θα τις εφαρμόσεις και τελικά θα καταλήξεις σε μία όταν γεράσεις και το παιδί σου κάνει δικό του παιδί και θα γίνεις η-γιαγιά-που-τα-ξέρει-όλα, αλλά τί κρίμα..… Διαβάστε περισσότερα »

Μανδάμ Φρου Φρου
Μανδάμ Φρου Φρου
4 χρόνια πριν

Επισης για κοψιμο νυχιών, καθαρισμα αυτουλακίων κτλ, ενα βιντεο δε θα ηταν πιο χρησιμο απο βιβλίο;

SailorMouna
SailorMouna
4 χρόνια πριν

Επειδή λες για doulas, αν είσαι Ολλανδία βρες μια καλή kraamzorg που θα είναι μαζί σου 20 μέρες και θα σε βοηθήσει σε όλα τα πρακτικά θέματα.. Αν ειναι πολύ καλή θα σου δώσει και το τηλέφωνο της για6να την καλείς για συμβουλές και μετά το πέρας των 10 ημερών..

SailorMouna
SailorMouna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  SailorMouna

10 μερες ήθελα να γράψω..

ollandeza
ollandeza
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  SailorMouna

αχχχ ανυπομονώ να δω τη δική μου την kraamzorg! Αλλά πολύ χαίρομαι που υπάρχει αυτός ο θεσμός εδώ, ειδικά στο πρώτο παιδί που δεν ξέρεις τι σου γίνεται (ταυτίζομαι απόλυτα με την γραφούσα). Βέβαια δεν έχουν παιδιάτρους εδώ οπότε δεν ξέρω τι είναι καλύτερο τελικά. Να μαζευτούμε όλες εμείς στην Ολλανδία στο forum να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες 🙂

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ollandeza

Όταν λέμε “δεν έχουν παιδιάτρους”; 😕

AllesGoed
AllesGoed
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Πονεμένη ιστορία! Αν το παιδί αρρωστήσει το πας στον γενικής ιατρικής που πας και εσύ και ο Θεός βοηθός. Για τα αναπτυξιακά θέματα κάθε περιοχή έχει ένα consultatie bureau που το πας σε καθορισμένες ημερομηνίες σε κάτι νοσοκόμες (για τα νεογέννητα υπάρχει και ένας γιατρός να βρίσκεται,συνήθως γενικής ιατρικης). Ή διαδικασία ειναι εντελως απροσωπη γιατι μπορεί η νοσοκόμα μα σας έχει ξαναδεί μπορεί και όχι. Μετά ανοίγει ένα αρχείο στον υπολογιστή και κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις και ζητάει από το παιδί να κάνει τεστακια (βάλε τα κυβάκια το ένα πάνω στο άλλο και άλλες μαλακιτσες). Και σημειώνει με τικ τι έκανε… Διαβάστε περισσότερα »

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Ουάου! Σ’ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση. Δεν περίμενα σε μια τόσο πιο προηγμένη χώρα το σύστημα να είναι τόσο… να το πω κουλό – αν μη τι άλλο για τα δεδομένα που έχω στο μυαλό μου – σε σχέση με την Ελλάδα. Εγώ είχα την ***φαρδία να μεγαλώσω με παππού παιδίατρο, ήταν η πρώτη ειδικότητα που έμαθα ότι υπάρχει. Μου φαίνεται σα να λέμε ότι κάπου δεν έχουν ποτήρια και πίνουν από τα πιάτα… Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε πώς κατέληξαν σε αυτή την επιλογή!

ollandeza
ollandeza
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Η AllesGoed τα είπε αναλυτικότατα παραπάνω. Γενικά το σύστημα υγείας είναι πονεμένη ιστορία εδώ στην Ολλανδία. Άλλες φορές λειτουργεί, άλλες όχι αλλά γενικά μακριά και αγαπημένοι (κοινώς εύχεσαι να μην τους χρειαστείς). Αλλά όπως μου είπε πολύ σωστά και μια φίλη, εμείς τουλάχιστον έχουμε και το back up της Ελλάδας. Άμα δεν βγάζεις άκρη εδώ τουλάχιστον παίρνεις τηλέφωνο ή το πρώτο αεροπλάνο και κατεβαίνεις Ελλάδα. Οι Ολλανδοί δεν το έχουν αυτό. Εγώ είδα διαφορά και στους προγεννητικούς ελέγχους εδώ. Πολλά πράγματα που στην Ελλάδα τα θεωρούν δεδομένα στους προγεννητικούς ελέγχους, εδώ δεν υφίστανται καν.

SailorMouna
SailorMouna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  SailorMouna

10 μερες ήθελα να γράψω…

Muse
Muse
4 χρόνια πριν

Επίσης, να προτείνω το βιβλίο “ο 1ος χρονος του παιδιού σας” που είναι από τον αμερικανικό ιατρικό σύλλογο και εκτός από την αναλυτική ανάπτυξη του παιδιού περιγράφει θέματα ασφάλειας και πολλά άλλα σημαντικά. Κυκλοφορεί μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες.

Guardian
Guardian
4 χρόνια πριν

Ένα πολύ καλό, κλασσικό και πρακτικό είναι το “ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΟΥ”. Έχει περίπου τα πάντα. Ειδικά για τους πρώτους μήνες θα σε βοηθήσει πολύ.