Αγαπητή «Α, μπα»: Γίνεται να αλλάξει ένα δομικό στοιχείο του χαρακτήρα της;

Τη βλέπω να τα βροντάει όλα

Καλημέρα Α,μπα μου. Χρειάστηκε χτες να μιλήσω με μία φίλη μου για ένα πρόβλημα που είχε στη δουλειά της και την στεναχώρησε. Ζούμε και οι δύο στην Αγγλία. Αυτό που τη στεναχώρησε ήταν το γεγονός πως την έχουν αφήσει οι συνάδελφοί της απ’ έξω. Και χτες συγκεκριμένα σηκώθηκαν για λαντς όλοι της ομάδας της κι ενώ είχε κανονιστεί από πριν κανένας δε θέλησε να την ενημερώσει. Εγώ της είπα πως ή θα πρέπει ν’αποφασίσει ή δε θα τη νοιάζει και θα πηγαίνει και θα φεύγει -το οποίο προφανώς δεν μπορεί να κάνει- ή θα πρέπει να γίνει πιο φιλική. Κι αυτό το τελευταίο δεν το λέω τυχαία. Η φίλη μου είναι χρυσό παιδί αλλά λίγο δύσκολη. Φορτώνει εύκολα και αμέσως στραβώνει η φάτσα της. Πως να το πω. Ακόμη κι όταν είναι σκεπτική φαίνεται στραβωμένη. Δείχνει την ενόχλησή της έντονα χωρίς να εξηγεί και ακόμα κι έξω όταν βγαίνουμε παρέα είναι θέμα να βρούμε μέρος που να μην απορρίπτει. Εν ολίγοις είναι δυσκολούτσικη. Είναι όμως γλυκός και καλοπροαίρετος άνθρωπος απλά χωρίς ιδιαίτερες κοινωνικές δεξιότητες και αρνείται να δείξει στα πλαίσιο του γραφείου πως συμπαθεί κάποιον αν δεν τον συμπαθεί. Κι επειδή μετά από κάποια περιστατικά θεώρησε πως αδικήθηκε νευρίασε και πήγαινε στη δουλειά με νεύρα. Και το έδειχνε. Οι Άγγλοι τώρα δεν είναι και ο πιο ανοιχτός λαός στον κόσμο. Κι ερωτώ. Τι μπορώ να κάνω για να τη βοηθήσω; απ’ έξω απ’ έξω της είπα πως έχει πολύ εκφραστικό πρόσωπο και φαίνεται έντονα η δυσαρέσκειά της αλλά μέχρι που μπορώ να φτάσω χωρίς να την στεναχωρήσω; γιατί τη βλέπω να τα βροντάει όλα. Και βασικά δε γίνεται να αλλάξει ένα δομικό στοιχείο του χαρακτήρα της έτσι δεν είναι; οπότε τι μπορώ να κάνω;

Φένια

Τώρα πώς είναι γλυκός και καλοπροαίρετος άνθρωπος όταν κατεβάζει μούτρα που κρατάνε μέρες, και βρίσκει πάντα ένα λόγο για να απορρίψει ένα μέρος που πάτε για δυο ώρες, δεν ξέρω πώς γίνεται. Είναι φίλη σου, έτσι γίνεται, αλλά όταν είσαι σε επαγγελματικό περιβάλλον πώς να το κάνουμε, χρειάζονται βασικές δεξιότητες κοινωνικής συναναστροφής.

Μεγάλη αγένεια αυτό που έκαναν βέβαια, και δικαιολογημένα νευρίασε ως ένα σημείο, αλλά ναι, χρειάζεται αυτοκριτική, γιατί δεν θα σε καλούν πάντα από ευγένεια επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Δεν είσαι εσύ ο κατάλληλος άνθρωπος για να τη βάλεις σε αυτό το μονοπάτι, θα λειτουργήσει διπλά αμυντικά επειδή είσαι φίλη της. Από σένα περιμένει μόνο υποστήριξη, όσο είναι νωπά τα πράγματα την κριτική θα την πάρει πολύ κατάκαρδα. Και βέβαια γίνεται να αλλάξει ένα δομικό στοιχείο του χαρακτήρα της, αν αυτό της δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα της και με τους άλλους, τότε μάλιστα επιβάλλεται. Σε κάποια κουβέντα που δεν θα υπάρχει ένταση, αν από μόνη της ρωτήσει σχετικά, πες της ότι αν υπάρχει κάτι που προσπαθεί να κουμαντάρει στον τρόπο που φέρεται και δεν μπορεί, αν πάει σε ψυχολόγο, θα το μπορέσει. Δεν μπορείς να κάνεις πολλά, να είσαι προετοιμασμένη ότι τα λάθη της μόνη της θα τα λουστεί, όσο και αν σου φαίνεται από εκεί που είσαι ότι θα μπορούσε να τα αποφύγει.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

31 points
Upvote Downvote

23
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
15 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
22 Συντάκτες σχολίων
andi @Starchildhanomai giati remvazoiwmPenthesilea Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Eleni Pe
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ερώτηση σε ένα φανταστικό αγγλικό Α, Μπα: Αγαπητή Λένα και σχολιάστριες, έχουμε μια συνάδελφο στη δουλειά, η οποία είναι τρομερά δύσκολος άνθρωπος. Αν αισθανθεί ότι δεν της φερθήκαμε σωστά, χωρίς να το συζητήσει, με εντελώς παιδιάστικο τρόπο κρατάει μούτρα για μέρες. Αν βγεις μαζί της, δεν θα της αρέσει κανένα από τα μαγαζιά που της προτείνεις. Δεν θέλουμε να είμαστε αγενείς απέναντί της, αλλά μας χαλάει τη διάθεση στην εταιρία και εκτός αυτής. Μήπως είμαστε υπερβολικοί, αν δεν την καλέσουμε; Απάντηση παράλληλης Λένας: Δεν είστε υποχρεωμένοι να καλείτε κανέναν που σας είναι δυσάρεστος και θα σας χαλάσει τις ελάχιστες ώρες… Διαβάστε περισσότερα »

iwm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Υποκλίνομαι!

hanomai giati remvazo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ καλόοοοο!

andi @
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Κλαπ κλαπ Κλαπ!!! 😂😂😂

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Γιατί είναι μεγάλη αγένεια που δεν την κάλεσαν; Θα τους είχε σπάσει τα νεύρα κατά πάσα πιθανότητα.
Απλώς “έγιναν δυσάρεστοι”.

Η γνώμη μου είναι να της πεις αυτά που θες με γλυκο τροπο αλλα ξεκάθαρα, με τα γύρω γύρω δεν καταλαβαίνει τίποτα, τουλάχιστον θα έχεις κάνει το χρέος σου ως φίλη.

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Oh yes! Τα γύρω γύρω δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν ουσιαστικά, ειδικά στις φιλίες θέλει ειλικρίνεια όσο γίνεται. Αλήθεια, τι σόι φίλος είσαι αν κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα πεις στον άλλο ξεκάθαρα; Στην τελική ξέρεις το χαρακτήρα του άρα προβλέπεις τη συμπεριφορά του. “βρε καλό μου κορίτσι, είσαι καλή και άγια, αλλά άμα κάθε φορά σε βλέπουν με τα μούτρα μέχρι το πάτωμα πως να ξέρουν ότι είσαι ανοιχτή στην παρέα τους;” Για μένα σημαντικό είναι να καταλάβει τι είναι αυτό που κάνει και απωθεί και ας πληγωθεί, μήπως και μπει στη διαδικασία να το λύσει. Υ. Γ. Πιστεύω… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Μπορεί να την είχαν καλέσει στο παρελθόν και να κατέβασε τα μουτρα αν δεν της άρεσε το μαγαζί.
Νομίζω την καλομάθανε οι φίλες στην Ελλάδα, είναι λίγο παιδικό να κατεβάζεις μούτρα για τέτοια πράγματα.

Κοντράριος
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Κοντράριος

Συγνώμη, αλλά πώς να μην στραβώσει τη μούρη της, είναι κουλί αυτό; Ξέρουν τι είναι το κουλί; Είναι πουρές φρούτων με σιρόπι. Έκαναν σιρόπι; Δεν είναι κουλί αυτό.

pyroklani
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Κουλιιιιιιιιι

trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

ΕΝΓΚΟΥΛΙ;

trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Το ότι η φίλη σου κατάφερε να εκνευρίσει τους Άγγλους, που καλύτερα το ‘χουν να φανε πέτρες παρά να κάνουν οποιουδήποτε είδους αγένεια, με ξεπερνάει. Πέντε χρόνια στην Αγγλία έχω καταλήξει 200% ότι οι Άγγλοι έχουν τόση μα τόση γαϊδουρινή υπομονή, αποφεύγουν τόσο μετά βδελυγμιας οποιαδήποτε ένταση και αναστάτωση, δεν μπορούν με τίποτα να γίνουν σκληροί. Για επαγγελματικο χωρο μιλάμε κυρίως, αν και συχνά ισχύει και σε ανθρώπινες σχέσεις. Τεσπα η φίλη σου θα ήταν στη δουλειά σίγουρα παραπάω από “δυσκολουτσικη” και υποψιάζομαι ότι κάτι θα συνέβη – ίσως μίλησε άσχημα σε καποιο συνάδελφο ή ίσως έκανε κάποιο ατυχές σχόλιο.… Διαβάστε περισσότερα »

Penthesilea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Γι’ αυτό με το intolerance, παίζει να έχεις δίκιο. Δεν μένω Αγγλία αλλά από αυτά που μαθαίνω από τα πλήθη φίλων μου που ζουν εκεί, οι Άγγλοι έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε σχόλια που εμείς τα αντιμετωπίζουμε ως νορμάλ σε καθημερινή βάση, και μπράβο τους. Εμείς γιατί να πρέπει να κάνουμε γαργάρα τις χοντράδες, δηλαδή;
Τώρα για το ότι νευρίασε και πήγαινε στη δουλειά με νεύρα, τι να πει κανείς. Είναι να απορείς μετά γιατί δεν θέλουν να την κάνουν παρέα εκτός δουλειάς;

the_freak
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

No offence, αλλά δεν έχουν οι Άγγλοι το προβλημα γενικότερα, που δεν είναι ανοιχτός λαός κλπ κλπ, η φίλη σου είναι απαράδεκτη.
Μπορεί για σένα να μην είναι επειδή είναι φίλη σου, αλλά για οποιονδήποτε με στοιχειώδες τακτ είναι απαράδεκτη

Lady Chatterley
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Οι Άγγλοι μια χαρά ανοιχτοί είναι. Ας σταμάτησουμε να αναπαράγουμε ξεπερασμένα στερεότυπα για τους Αγγλοσάξονες. Απλώς οι Άγγλοι έχουν μεγαλύτερη πίστη στην ‘τυπική ευγένεια’ από ότι οι Έλληνες, δηλαδή να είμαστε ευγενικοί ακόμα κι αν δεν το νιώθουμε για να ρολάρει καλά η δουλειά. Αυτό δουλεύει εξαιρετικά στον χώρο εργασίας. Αυτό δεν έχει καταλάβει η φίλη σου μάλλον. Μου θυμίζει τη μαρία χοακίνα, aka κακομαθημένο κορίτσι που έχει μάθει να περνάει το δικό της και όταν δεν περνάει γίνεται δυσάρεστη μέχρι να περάσει. Ναι αλλά οι συνάδελφοί της είναι άνθρωποι με αντιστάσεις, δεν είναι το cast του καρουζέλ.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Τι μου θύμισες τώρα…πριν 4-5 χρόνια εργαζόμουν σε μία μεγάλη εταιρεία και συνήθως με είχαν στην απ’ έξω αλλά όχι λόγω του χαρακτήρα μου, ήμουν “το παιδί” της ιδιοκτήτριας της εταιρείας και ήταν κάτι που αν ήταν στο χέρι μου δε θα το είχε μάθει κανείς. Σε φάση που δεν είχα δουλειά, επέμενε να με προσλάβει και φυσικά δε με χάλασε καθόλου. Είχα την πιο “χαμηλή” θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους και τον πιο χαμηλό μισθό, δεν ήταν δηλαδή ότι είχαν κάτι να ζηλέψουν. Γρήγορα κατάλαβα ότι μάλλον με κρατούσαν σε απόσταση για να μην τους ρουφιανέψω, καθώς την… Διαβάστε περισσότερα »

Φριζαρισμένο μαλλί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Εσύ, σαν φίλη της, γνωρίζεις πιο βαθιές και ουσιαστικές πλευρές του χαρακτηρα της, αλλά αυτό συμβαίνει, ακριβώς, εξαιτίας της σχέσης σας. Ο υπολοιπος κόσμος όμως, δεν έχει κανένα κινητρο για να την γνωρίσει καλύτερα, όταν οι πρωτες πληροφορίες που αποκομίζει απο την γνωριμία του μαζί της, είναι τόσο αποτρεπτικές.

Θεωρώ, ότι έχει καποιο κομπλεξ, ως ενα βαθμό. Απορρίπτει, πριν την απορρίψουν. Το άσχημο ειναι, πως ούτε τώρα φαίνεται να είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει οτι η δική της συμπεριφορά, οδήγησε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Οπως και να έχει, την δική της ζωή δυσκολεύει. Άντε και την δική σου, όταν ψάχνετε για καφετέρια.

Starchild
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ χτύπησε φλέβα αυτή η ερώτηση. Ενάμιση μήνα πριν μεταφέρθηκα από το γραφείο στην επαρχεία της Αγγλίας που είχα βάση, στα Headquarters στο Λονδίνο. Όλοι με υποδέχτηκαν θερμά γιατί λόγω της θέσης μου (HR) είχα με όλο το προσωπικό πάρε δώσε 2 χρόνια τώρα και ας δούλευα σε άλλο γραφείο.Όλα καλά με τους συναδέλφους, τα λέμε, γελάμε, κάνουμε lunch break παρέα συχνά, εντάξει, δεν έχω γίνει και κολλητή με κανέναν λόγω του ότι είμαι λίγο introvert και ήσυχη αλλά επικρατεί ένα όμορφο φιλικό κλίμα. Την περασμένη Παρασκευή ήταν υποτίθεται διεθνής ημέρα αναγνώρισης των εργαζομένων και ως HR πρότεινα στους μανατζερς… Διαβάστε περισσότερα »

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Νιώθω πως ακούω τη μία μεριά της ιστορίας, από ένα άτομο που επίσης ξέρει τη μία μεριά της ιστορίας γι’αυτά που διηγείται. Δεν ακούω ούτε γιατί νιώθει ότι αδικήθηκε στη δουλειά, ούτε πώς το εξέφρασε αυτό πριν νευριάσει για μέρες, ούτε με τι τρόπο απορρίπτει τα μαγαζιά που δεν της αρέσουν. Το ύφος από μόνο του δεν λέει τίποτα. Το ύφος μπορεί να παρεξηγηθεί και το ξέρω από πρώτο χέρι. Δεν ξέρω ποιο είναι το δομικό στοιχείο του χαρακτήρα της που πρέπει να αλλάξει, αλλά ναι γίνεται να το αλλάξει, μόνο αν το θέλει η ίδια πολύ και αν το… Διαβάστε περισσότερα »