Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί υπάρχει αυτό το ταμπού με τα αντικαταθλιπτικά;

Εμένα βελτιώθηκε η ζωή μου

Πριν από 3,5 χρόνια, ως αποτέλεσμα κάποιων δύσκολων καταστάσεων που δε θα αναλύσω, μια και δεν είναι αυτό το θέμα για το οποίο σου γράφω, κρεβατώθηκα για 10 ημέρες. Δεν ήξερα τι είχα, δεν ήταν κρύωμα, δεν ήταν γρίπη, απλά δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι και να κάνω τα απαραίτητα. Να μη στα πολυλογώ, πήγα κατευθείαν σε ψυχίατρο, ο οποίος διέγνωσε γενικευμένο άγχος και έκτοτε παίρνω το αντικαταθλιπτικό μου. Δεν είμαι σίγουρη εάν στην Ελλάδα θεωρείται ακόμα ταμπού ή όχι – μάλλον κλείνω προς το ότι θεωρείται. Πάντως, εμένα μέσα στο 2μηνο η ποιότητα της ζωής μου βελτιώθηκε δραματικά και ζω μια κανονική ζωή, όπου μπορώ να απολαμβάνω την καθημερινότητα, να αντιμετωπίζω με αρκετή (θεωρώ) ψυχραιμία τις καταστάσεις που μου προκάλεσαν το γενικευμένο άγχος και να είμαι παραγωγική στη δουλειά μου. Η μόνη μου αγωνία πλέον είναι εάν θα μπορέσω να κάνω μια διακοπή στο μέλλον, μια και με τον σύντροφό μου θα θέλαμε να κάνουμε ένα μωράκι. Σίγουρα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για τις επιπτώσεις σε ένα έμβρυο, δε θα ήθελα να το ρισκάρω. Κλείνοντας, ήθελα να πω ότι καλή και απαραίτητη η ψυχανάλυση, αλλά πολλά πράγματα είναι και χημεία στον εγκέφαλο. Γενικά δε χρειάζεται να υπάρχει αυτό το ταμπού με τα φάρμακα. Όταν ένας άνθρωπος απλά δεν μπορεί να είναι λειτουργικός από το πολύ άγχος, πρέπει να κοιτάξει και άλλες μεθόδους. Αυτό ήθελα να πω και θα με ενδιέφερε πολύ να διαβάσω και την άποψή σου. Φιλιά!

foodforthought

Αυτό είναι εκατό τοις εκατό επιστημονικό θέμα και καθόλου θέμα άποψης. Μίλα με πολλούς γιατρούς, με διαφορετικούς γιατρούς, διάβασε όσο περισσότερο μπορείς για το θέμα μέχρι να καταλάβεις ποιον γιατρό πρέπει να εμπιστευτείς (εκτός από ψυχίατρο προφανώς πρέπει να ρωτήσεις και μαιευτήρα και νεογνολόγο). Δεν ξέρω τι εννοείς με το «δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για τις επιπτώσεις στο έμβρυο», υπάρχουν, όπως υπάρχουν και πρωτόκολλα για το πότε είναι καλύτερο να σταματήσει μια γυναίκα τα φάρμακα και πότε να τα συνεχίσει, ποια φάρμακα συγκεκριμένα και σε ποια δόση αλλά όλα αυτά ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΨΗΣ. Ο αρμόδιος πρώτα από όλα είναι ο ψυχίατρος που σε παρακολουθεί με τα φάρμακα.

Αν ζητάς την άποψη μου για το αν είναι ταμπού τα αντικαταθλιπτικά, ναι, είναι. Τεράστιο. Φοβάμαι τι πρόκειται να διαβάσω στα σχόλια. Το κλασικότερο όλων είναι «είναι ανεύθυνο αυτό που λες, δεν είναι καραμέλες τα αντικαταθλιπτικά, έχουν σοβαρές παρενέργειες» ενώ πουθενά δεν έχω πει, γράψει ή σκεφτεί ότι είναι καραμέλες ή ότι δεν έχουν καμία παρενέργεια.

Για να το ξεκαθαρίσω μια φορά ακόμα, μπας και προλάβω το σχόλιο με τις καραμέλες, το αν θα πάρεις, τι θα πάρεις, πότε θα το πάρεις, γιατί θα το πάρεις, είτε είσαι έγκυος, είτε όχι, είναι μια απόφαση που παίρνεις ζυγίζοντας τα οφέλη και τα ρίσκα. Αν είχες διαβήτη, αν είχες άσθμα, αν είχες υπέρταση, τι θα έκανες ως έγκυος, πάλι φάρμακα δεν θα έπρεπε να πάρεις; Αυτά δεν θα είχαν ρίσκα; Δεν ισχύει κάτι διαφορετικό τώρα.

Δύσκολα θα βρεις αρκετές μελέτες σε θέματα εγκυμοσύνης που έχουν καταλήξει εκατό τοις εκατό κάπου, όχι επειδή είναι τόσο μυστήριο το θέμα, αλλά γιατί είναι δύσκολο να γίνουν τέτοιες μελέτες. Εδώ λένε να μην πίνεις χαμομήλι όταν είσαι έγκυος «γιατί δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες», και όντως, δεν υπάρχουν. Γι’αυτό, ξαναλέω: χρειάζεται να μιλήσεις με γιατρούς. Γι’αυτό τους έχουμε.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

60 points
Upvote Downvote

20
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
16 Συντάκτες σχολίων
idrilEleanor OliphantConsciousnessδήθενΛένα Φουτσιτζή Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Κολλητήρι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλά στην Ελλάδα είναι ακόμη ταμπου το να πας σε ψυχολόγο να μιλήσεις, τα φάρμακα δεν θα ταν;

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Το ταμπού θα υπάρχει όσο υπάρχει άγνοια. Η άγνοια οδηγεί σε φοβίες και στη διαμόρφωση γνώμης που το πιο κοντινό σε έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί είναι “τα παιρνε η Ελένη, η κόρη της κυρα-Σούλας που νοίκιαζε το σπίτι του θείου Νώντα και έβγαλε κριθαράκι!”. Αλλά ας μην ξεχνάμε πως ένα μυαλό πρέπει να είναι ανοιχτό για να αποδεχτεί καινούρια γνώση.

Melissa
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Είναι δεν είναι ταμπού, ελάχιστα πρέπει να σε ενδιαφέρει.Πολλά πράγματα είναι ταμπού στην κοινωνία μας δυστυχώς.Απο τη στιγμή που τα χρειάζεσαι σε αυτη τη φαση της ζωης σου δεν είναι μεμπτό ουτε και περιττό να τα πάρεις.Και να είσαι σίγουρη οτι υπάρχουν (εξαιτίας των ταμπού) πάρα πολλοί άνθρωποι που παίρνουν αυτα τα χάπια αλλά το κρύβουν.Δεν είναι σπάνιο είναι πάρα πολύ συνηθισμένο πλέον.Είναι μια αγωγή βοηθητική που σου χρειάζεται.Μην επηρεάζεσαι απο κανεναν αδαή που λέει την αποψάρα του απο τη στιγμή που δεν εχει νοσήσει απο το ίδιο πράγμα.Είναι κατι αντίστοιχο ,για μενα τουλαχιστον, με αυτους που λένε ελα μωρε… Διαβάστε περισσότερα »

Bobos
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ναι, στην Ελλάδα η ψυχική ασθένεια είναι ταμπού όπως και η λήψη αντικαταθλιπτικών. Πολλές και διάφορες είναι οι εξηγήσεις γι αυτό και ίσως να έχουν γίνει κοινωνικές μελέτες που μπορείς να αναζητήσεις για να βρεις απαντήσεις στην ερώτηση σου. Προσωπικά από τον περίγυρο μου κι από όσα ακούω και παρατηρώ νομίζω ότι σχετίζεται με την αδυναμία μας ως κοινωνία να δείχνουμε σεβασμό και κατανόηση στον πιο αδύναμο. Ίσως επειδή για πολλά χρόνια χρειάστηκε να επιβιώσουμε μέσα σε αντίξοες καταστάσεις και συνήθως οι δυνατοί – υγιείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να το επιτύχουν. Βέβαια η στάση μας αυτή δείχνει πια έλλειψη πολιτισμού… Διαβάστε περισσότερα »

flavors
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Εμένα η αδερφή μου ακολούθησε καθ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της αγωγή. Εννοείται πριν ξεκινήσει την προσπάθεια για την σύλληψη αλλά και κατά τη διάρκεια ακολούθησε την ενδεδειγμένη αγωγή από τον γιατρό της. Όλα πήγαν κατ’ευχην!

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν θα έπρεπε αλλά είναι ταμπού. Γιατί τα αντικαταθλιπτικά σχετίζονται με την κατάθλιψη ή με κάποια ψυχική ασθένεια και οι ψυχικές ασθένειες με τρελούς και τρελοκομεία. Γιατί όταν λες ψυχική ασθένεια στην Ελλάδα νομίζουν οτι θα δουν μπροστά τους ένα άτομο χωρίς αυτοέλεγχο τυλιγμένο σε ζουρλομανδία. Δυστυχώς έτσι είναι. Και για την εγκυμοσύνη σου όπως με όλα τα φάρμακα που μπορεί να παίρνει κάποιος πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό. Μια μια πρόχειρη αναζήτηση στο google είδα οτι υπάρχουν αρκετές έρευνες και άρθρα, όπως αυτό πχ https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/antidepressants/art-20046420 Αλλά επειδή είναι κάτι τόσο σοβαρό κάνε μια έρευνα αν θες αλλά ρώτα τον… Διαβάστε περισσότερα »

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Συμφωνώ μαζί σου και με τη Λένα. 👍 Όντως τα αντικαταθλιπτικά και γενικά οι ψυχικές ασθένειες στη γενικότητα τους, ειναι ταμπού λόγω και της
ελλείπουσας ενημέρωσης αλλά και λόγω ολων αυτών των στερεοτύπων.
Εσύ θα κάνεις αυτό που σου λέει ο θεράπων ιατρός. Κι επειδή η εγκυμοσύνη ειναι ενα θέμα λεπτο, θα συμβουλευτείς τον θεράποντα γιατρο σου και ενα μαιευτήρα γυναικολόγο που ξέρουν πολλά περισσότερα.
Μην χαλιεσαι. Να σκέφτεσαι θετικά. Το πρώτο ειναι οτι ξεπέρασες οτι σε έριχνε.
Να πάνε όλα καλα! 👍😉

lilalo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

ΑΜΠΑ, είναι εντελώς λάθος η άποψη ότι “υπάρχουν μελέτες” στο θέμα της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να υπάρξουν, ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε “double blind” πρωτόκολλα. Αυτό βέβαια δεν ακυρώνει τη σχετική επιστημονική γνώση. Χαρακτηριστικά και εν συντομία, δεν υπάρχουν double blind πρωτόκολλά για τα αλεξίπτωτα, αλλά όποιος πηδάει από αεροπλάνο τα προτιμάει. Αυτό όμως σημαίνει ότι είναι εντελώς και επιστημονικά βάσιμος ο φόβος κάποιου που θεωρεί ότι θέλει να προστατευτεί ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από την τρέχουσα θεωρία, αποφεύγοντας χημικά και φαρμακευτικά Μην ξεχνάς ότι και η θαλιδομίδη, κομμάτι ιατρικού πρωτοκόλλου υπήρξε. (Αγαπητή… Διαβάστε περισσότερα »

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

lilalo, νομίζω οτι όταν χρησιμοποιείς επιστημονικούς/τεχνικούς όρους για να στηρίξεις το επιχείρημα σου σε ένα μη επιστημονικό/τεχνικό ιστότοπο, θα βοηθούσε να τους εξηγείς/αιτιολογείς κιόλας. Εν προκειμένω, γιατί να μη μπορεί να εφαρμοστεί το double blind protocol σε περίπτωση εγκυμοσύνης? Δε βλέπω που θα ήταν το πρόβλημα. Αυτό που ισχύει είναι οτι δεν υφίσταται double blind σε περίπτωση ψυχοθεραπείας γενικά, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να αποκρύψεις από τον ασθενή τι είδους ψυχοθεραπεία λαμβάνει (πχ ψυχανάλυση ή γνωσιακή). Αν όμως η θεραπεία αφορά φαρμακευτική αγωγή (κοινώς χάπια), ισχύει ότι ισχύει και σε όλες τις υπολοιπες περιπτώσεις φαρμακευτικής αγωγής. Ένα search στο… Διαβάστε περισσότερα »

lilalo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να σας το εξηγήσω απλά:
Ένας γονιός που φοβάται να πάρει φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει εντελώς άδικο επιστημονικά. Φυσικά σταθμίζει το κοστοσ-όφελος. Αυτό επειδή η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει την ασφάλεια του φαρμάκου πέρα από κάθε λογική αμφιβολία, για χ ποσοστό του πληθυσμού.
Έχουν υπάρξει άλλωστε ιστορικά περιστατικά όπου παιδιά εμφάνισαν προβλήματα συνέπεια εγκεκριμένων ουσιών για εγκύους/θηλάζουσες.
Ο λόγος είναι πως για να προσθέσουμε το «πέρα από κάθε λογική αμφιβολία» πρέπει να γίνουν πειράματα που ενώ είναι αποδεκτά σε ενήλικες δεν είναι αποδεκτά σε έγκυες με βρέφη.

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Θα επιμείνω: Κατ’ αρχάς μιά χαρά γίνονται double blind studies σε εγκύους, και απ’ ότι φαίνεται αρκετά : https://scholar.google.com/scholar?q=double+blind+study+pregnant&hl=el&as_sdt=0%2C5&as_ylo=2000&as_yhi= Ακόμα και για ουσίες που σχετίζονται με κατάθλιψη: http://www.tritolonen.fi/files/pdf/Su%20preg%20depr.pdf Κατά τ’ άλλα, ναι είναι γνωστό πως για οποιοδήποτε φάρμακο, οποιοσδήποτε άνθρωπος παίρνει ένα ρίσκο κατά τη λήψη του, μικρότερο ή μεγαλύτερο ανάλογα με την περίπτωση. Αυτό δεν αναιρείται ακόμα και με double blind studies. Απλά το double blind (δηλαδή το να μην ξέρει ούτε αυτός που λαμβάνει το φάρμακο, ούτε ο ερευνητής αν λαμβάνει το κανονικό, ή το placebo) είναι μια αποτελεσματική μέθοδος να αφαιρεθεί το ενδεχόμενο bias απο ερευνητή/ασθενή. Δεν… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Δεν είναι μόνο τα double blind randomised trials εγκεκριμένες μελέτες για κλινικές εφαρμογές. Νομίζετε η επίδραση του αλκοόλ στα έμβρυα βρέθηκε με αυτή τη μέθοδο; Ή οποιασδήποτε άλλης ουσίας που προκαλεί εμβρυικές βλάβες;
Το πρώτο που μαθαίνει ένας ερευνητής είναι οι διάφορες μέθοδοι και οι ηθικοί περιορισμοί τους, καθώς και τι μπορούν να κάνουν για να συλλέξουν δεδομένα για ειδικούς πληθυσμούς. Αλίμονο αν δεν μπορούσαμε να έχουμε τέτοια δεδομένα επειδή δέχεστε ένα και μοναδικό πρωτόκολλο! Ό,τι επιτρέπεται να χορηγηθεί σε εγκύους και θηλάζουσες έχει εγκριθεί με κλινικές μελέτες που χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Οι μελέτες σε εγκύους εκτός από επικίνδυνες είναι και ανήθικες επομένως δεν υπάρχουν αρκετά βιβλιογραφικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις του εκάστοτε φαρμάκου. Πέρα από κάποια ξεκάθαρα απαγορευμένα, τα υπόλοιπα είναι λίγο γκρίζα ζώνη. Συζήτησε το πρώτα με έναν καλό και ενημερωμένο γυναικολόγο, μην αποφασίσεις δε διακοπή φαρμάκου μόνη σου. Πολλές φορές οι παρενέργειας από την έλλειψη μιας ουσίας μπορεί να είναι χειρότερες για τον οργανισμό από το ίδιο το φάρμακο. Όλα να πάνε καλά εύχομαι!

Nya92
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

συμφωνώ απόλυτα με την απάντηση της λένας, αυτά μόνο ένας γιατρός μπορεί να στα απαντήσει (και όχι σε μια επίσκεψη, αλλά να σε παρακολουθεί κανονικά). Τώρα σαν άνθρωπος που παίρνει χάπια αλλά κάνει και ψυχανάλυση θα σου πρότεινα να το σκεφτείς μήπως θα σε βόλευε και εσένα αυτό.Το αναφέρω γιατί και εσύ επικεντρώνεσαι στο θέμα του άγχους σου, οπότε ίσως με την ψυχανάλυση να έβρισκες και έναν τρόπο να το αντιμετωπίζεις και χωρίς τα φάρμακα, αλλά και για να χαλαρώνεις και να βγάζεις την αρνητική ενέργεια της εβδομάδας πχ. Τέλος, πρέπει να θυμάσαι πως και η περίοδος της εγκυμοσύνης μπορεί… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Μήπως (λέω, μήπως, δεν είμαι σίγουρη και αυτά είναι σοβαρά θέματα) το ταμπού δεν είναι τα αντικαταθλιπτικά αλλά ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος (ο οποίος, βέβαια, δεν μπορεί να γράψει φάρμακα). Μεταξύ σοβαρού και αστείου, δείτε αυτό το επεισόδιο από ελληνικό σίριαλ του 1996: https://youtu.be/MCT3mvEJJWI