in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί το κίνημα #MeToo δεν άγγιξε την Ελλάδα;

Πιστεύεις ότι ως κοινωνία είμαστε τόσο πίσω που ούτε την αξία του δεν καταλαβαίνουμε;

Αγαπητή Α,μπα, Γιατί το #MeToo κίνημα δεν άγγιξε την Ελλάδα; Δεδομένου του σεξισμού που υπάρχει παντού γύρω μας, και με όσα διαβάζουμε καθημερινά στις ερωτήσεις που σου στέλνουν, μου φαίνεται απίθανο ότι δεν έχουν υπάρξει αντίστοιχα περιστατικά με όσα καταγγέλθηκαν σε άλλες χώρες. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

metoo

Αγαπητή Α,μπα, Γιατί το #MeToo κίνημα δεν άγγιξε την Ελλάδα; Δεδομένου του σεξισμού που υπάρχει παντού γύρω μας, και με όσα διαβάζουμε καθημερινά στις ερωτήσεις που σου στέλνουν, μου φαίνεται απίθανο ότι δεν έχουν υπάρξει αντίστοιχα περιστατικά με όσα καταγγέλθηκαν σε άλλες χώρες. Η οικονομική κατάσταση της χώρας και η ανεργία φαντάζομαι ότι κάνει πολύ δύσκολες τέτοιες καταγγελίες. Ούτε καν ανώνυμα όμως; Πιστεύεις ότι ως κοινωνία είμαστε τόσο πίσω που ούτε την αξία του #MeToo δεν καταλαβαίνουμε;

– #MeToo #Greece

Νομίζω ότι δεν είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας ή η ανεργία που το εξηγεί, αλλά το μέγεθός της. Είναι τόσο μικρή που η συνενοχή είναι σαν πλεγμένος ιστός. Δεν υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ομάδα αρκετά ανεξάρτητη από όλο αυτό, που θα έχει αρκετή μάζα ώστε να το ξεκινήσει. Δεν αρκεί να μιλήσουν τα θύματα ανώνυμα. Το #metoo γιγαντώθηκε όταν μίλησαν γυναίκες με ονοματεπώνυμο στους Τάιμς και στο Νιου Γιόρκερ. Αλλά ούτε αυτό αρκεί από μόνο του. Χρειάζεται και ένα δίκτυο από υποστηρικτικές ομάδες, από δημοσιογράφους, εφημερίδες, σάιτ, μέχρι δικηγόρους, αστυνομικούς, δικαστές, και όλα τα ενδιάμεσα στάδια.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

10 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Skepsou_prin_miliseis
Skepsou_prin_miliseis
5 χρόνια πριν

Δε νομίζω ότι έχει να κάνει με το μέγεθος την χώρας. Πολλά κινήματα έχουν επιτυχία στην Ελλάδα, φαίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στην Ελλάδα ακόμα επικρατεί η νοοτροπία σε πολλούς και πολλές ότι σε περιτπώσεις παρενόχλησεις, φταίει η γυναίκα που ήταν προκλητική
Κατ’επέκταση, υπάρχει μεγάλο στίγμα για τις σεξουαλικά παρενοχλημένες γυναίκες και για το λόγο αυτό πολλές προτιμούν να μη μιλήσουν. Δε θέλουν να ξέρει ο κοινωνικός τους περίγυρος ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί.
Τέλος υπάρχουν (νεαρές κυρίως) γυναίκες που ενέδωσαν σε πίεση χωρίς καν να ξέρουν ότι και αυτό είναι μια μορφή βιασμού.

Tokyo
Tokyo
5 χρόνια πριν

Όσες φορές έχω μιλήσει με δικηγόρους για να καταγγείλω διάφορα περιστατικά, από σεξουαλική παρενόχληση μέχρι και για παρανομίες που γινόντουσαν, εις βάρος των εργαζομένων, στην εταιρεία που δούλευα στην Ελλάδα/ η απάντηση που έπαιρνα πάντα είναι η εξής:
“Θα φας τα λεφτά σου στους δικηγόρους και άκρη δε θα βγάλεις” και το άλλο: “Χρειάζεσαι αποδείξεις και δίκτυο από συναδέλφους, το οποίο είναι σχεδόν απίθανο να γίνει, γιατί οι περισσότεροι εργαζόμενοι φοβούνται και δε θα ασχοληθούν”.

J.Brian
J.Brian
5 χρόνια πριν

Συμφωνώ και προσθέτω, τον παράγοντα υποκρισία καθώς και επαρχιωτισμό. Αυτό, που πέφτουν από τα σύννεφα, όταν ακούνε ότι υπάρχει π.χ κατάθλιψη ή ενδοοικογενειακή βία ή σπίτια με ανθρώπους εξαρτημένους. Το ίδιο ισχύει και στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Έχω ακούσει πολλές φορές, γυναίκες να επαίρονται ότι σε αυτές δεν έχει συμβεί ποτέ! Ότι δηλαδή, στις άλλες (σχεδόν σε όλες δηλαδή) συμβαίνει γιατί “δίνουν δικαιώματα” . Επίσης , άλλος παράγοντας, πιστεύω πως είναι, ότι στην Ελλάδα, οι γυναίκες μεγαλώνουμε με το στερεότυπο, ότι οι άντρες είναι μονίμως παιδιά και εμείς οφείλουμε να υπομένουμε, ως πιο ώριμες, κατά συνέπεια δεν μπορούμε πάντα… Διαβάστε περισσότερα »

J.Brian
J.Brian
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

Ακριβώς. Δεν ήθελα να το πω άμεσα, περί πατέρα, αδερφού κλπ, αλλά πιστεύω ότι παίζει πολύ. Όχι άμεσα ή μάλλον κυριολεκτικά, αλλά και η λεκτική βία και η υποτίμηση και οι διακρίσεις συνιστούν βία με θέμα το φύλο. Απλά η σεξουαλική παρενόχληση, έτσι όπως έχει θεσμοθετηθεί, αφορά κυρίως δουλειά ή σχέσεις εξάρτησης όχι σε συναισθηματικό πλαίσιο. Οι οικογενειακές σχέσεις, δεν θεωρούνται σχέσεις εξουσίας, με την τυπική έννοια.

Tokyo
Tokyo
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

Τσακωνόμουν κι εγώ κάθε μέρα,γιατί δε γινόταν αλλιώς. Και τώρα βρίσκομαι στο σημείο να ξεσκαρτάρω πολλούς ανθρώπους από τη ζωή μου, γιατί δε μπορώ να μην αντιδρώ σε αυτά που ακούω.

etceteria
etceteria
5 χρόνια πριν

Χμμ εδω ειχαμε επωνυμες καταγγελίες και επωνυμη προσπαθεια συγκαληψης με τον πρεσβη Βενεζουελας. Απλα αυτοι που θα εργαλειοποιουσαν/κατηγγειλαν αυτα τα φαινομενα ειναι τιγκα μπλεγμενοι οι ιδιοι σε αυτα. Θα ηταν σαν ο Μπερνσταιν να πρωτοστατουσε σε εκστρατεια εναντιον του.
Ειμαστε σε προηγουμενη εξελικτικη φαση εδω – στη φαση που η συστηματικη παρενοχληση και μπουλινγκ ειναι ενδειξη ελευθεριοτητας και φιλελευθερισμου. Η αξιοπρεπεια ειναι πασε ως συντηριτικη.

marsgia
marsgia
5 χρόνια πριν

Κριμα παντως που σημερα βγηκε στη φορα οτι μια απο τις ιδρυτριες του MeToo η Αρτζεντο νομιζω, εσκασε 380000 δολαρια σε 17χρονο νεαρο που ουσιαστικα βιασε ενω αυτος την εβλεπε σαν μαμα του αφου ειχε παιξει το γιο της σε ταινια οταν ηταν 7 χρονων … Μαλιστα το παιδι αυτο την εβλεπε σαν υποκαταστατο μητερας αφου ειχε θεματα με την οικογενεια του και την φωναζε Μαμα … Για εμενα ειναι κριμα οτι χρειαζεται να βγαινουν μπροστα ατομα που διαθετουν τη διασημοτητα για να παει κατι μπροστα . Πολλες φορες οταν ανακατευεται το χρημα και η φημη πολλα πραγματα μπορουν να… Διαβάστε περισσότερα »

Tokyo
Tokyo
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  marsgia

Συμφωνώ με τη Φωτεινή. Ίσα, ίσα το περιστατικό με την Αρτζέντο δείχνει τις συνέπειες αυτών των περιστατικών και το πως διαιωνίζονται.

marsgia
marsgia
5 χρόνια πριν

Δεν θελω να αρχισω αυτη τη συζητηση γιατι δεν θα καταληξουμε καπου . Απλα οπως εγραψα και πριν καλο θα ηταν να προσεχουμε οταν μπλεκεται το χρημα και η φημη σε τετοια σοβαρα θεματα . Ο κοσμος του Χολυγουντ και γενικοτερα του θεαματος ειναι γεματος με πολυ ενοχα μυστικα που τα βλεπουμε και στη περιπτωση της Αρτζεντο .. Το θυμα υπηρξε θυτης αρα αυτοματα η καταγγελια του τιθεται υπο αμφισβητηση οχι πραγματικα αλλα ηθικα . Υπαρχει μια μανια σε ολο τον πλανητη σημερα με αυτο το θεμα και ιδιαιτερα στο γεγονος οτι η συνιδρυτια του ΜεΤοο δεν καταδικασε τη πραξη… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Καραβάν
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  marsgia

Φαντάζομαι εννοεί ότι, παρόλο που δεν αμφισβητεί ότι η Argento υπήρξε θύμα παρενόχλησης, δεν μπορεί πλέον να εκπροσωπεί τις υπόλοιπες παρενόχληθείσες ως advocate. Θα ήταν ανήθικο/φαρισαϊκό/υποκρισία να καταδικάζει κάποιος πχ. την απιστία ενώ είναι ο ίδιος άπιστος, σωστά; Κι ας έχει φάει κέρατο κι αυτος, έτερον εκατερον. Αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Ότι παρόμοια περιστατικά (και δυστυχώς δεν είναι μόνο ένα, προτείνω για ανάγνωση το άρθρο του Vox σχετικά) αναδεικνύουν μια υποκρισία πίσω από το metoo, μια μαρκετινοποιηση του. (Γενικώς τα κινήματα έχουν μια δυναμική πίσω τους, προσωπικά θεωρώ αφέλεια να μην το εξετάζουμε, ή αλλιώς άκρατο ιδεαλισμό, που κι… Διαβάστε περισσότερα »