Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί η λέξη «γυναίκα» είναι υποτιμητική όταν κάποιος αναφέρεται στην οικιακή βοήθεια;

Αν ήταν άντρας πάλι δε θα λέγαμε: «έχω και έναν άντρα που με βοηθάει στις δουλειές τους σπιτιού»;

Θέλω να σε ρωτήσω γιατί θεωρείς τη λέξη «γυναίκα» υποτιμητικό όταν κάποιος αναφέρεται στην οικιακή βοήθεια; Θέλω να πω, αν ήταν άντρας πάλι δε θα λέγαμε: «έχω και έναν άντρα που με βοηθάει στις δουλειές τους σπιτιού»; Αυτό που πιστεύω ότι πιστεύεις είναι πως δε μας νοιάζει το ότι είναι μια αποιαδηποτε δουλειά όπως και άλλες αλλά θεωρούμε δεδομένο πως την κάνουν γυναίκες οπότε και είναι το πρώτο πράγμα που διευκρινίζουμε, σαν διακριτικό σημάδι ας πούμε. Ωστόσο, πώς θα πούμε ότι όντως έχουμε μια γυναίκα που μας βοηθά στις οικιακές δουλειές; Λέγοντας απλά «εξωτερική βοήθεια» είναι κάπως γενικό. Ρωτάω γιατί πραγματικά με ενδιαφέρει η γνώμη σου μιας και είναι κάτι που ποτέ δεν είχα σκεφτεί ακόμα και αν μάχομαι για φεμινιστικούς λόγους συχνά με τον περίγυρο και γίνομαι ακόμα πιο συχνά δυσάρεστη. Σε ευχαριστώ!

– Ανακαλύπτοντας τον φεμινισμό

Πιστεύω (όχι εγώ, ειδικά βέβαια, είναι διαδεδομένη σκέψη πια) αυτό που πιστεύεις ότι πιστεύω.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα πουν ποτέ «ήρθε η Ρόζα σήμερα το πρωί οπότε ξύπνησα κι εγώ πολύ πρωί» αλλά θα πουν «ήρθε η γυναίκα το πρωί». Η Ρόζα, εν τω μεταξύ, μπορεί να έρχεται σπίτι τους τα τελευταία πέντε χρόνια. Ε, δεν χρειάζεται να εξηγήσω τι είναι αυτό και γιατί είναι υποτιμητικό. Χρειάζεται;

Και τι έγινε που η «εξωτερική βοήθεια» είναι γενική έκφραση; Υπάρχει κάποιος λόγος να προσδιοριστεί το φύλο; Αν έχουμε όντως μια γυναίκα που μας βοηθάει στις δουλειές, την αναφέρουμε με το όνομα της. Αν θέλεις να την περιγράψεις με την ιδιότητα της, μπορείς να πεις «η καθαρίστρια μου είπε τις προάλλες» όπως θα έλεγες «η λογίστρια μου είπε τις προάλλες», αν αυτό που θέλεις να πεις έχει σχέση με την ιδιότητα της. Σίγουρα δεν θα έλεγες ποτέ «ο άντρας μου είπε τις προάλλες» περιμένοντας να καταλάβουμε ότι μιλάς για τον άντρα που καθαρίζει το σπίτι σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

61 points
Upvote Downvote

20
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
15 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
18 Συντάκτες σχολίων
Mrs DallowaypapiaΙζόλδη Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Το συντρόφι μου, νομίζω περισσότερο από συνήθεια, την έλεγε γυναίκα. Ήρθε η γυναίκα, θα έρθει αύριο η γυναίκα, μίλησα με τη γυναίκα κοκ. “Ποια γυναίκα; ” ήταν *κάθε* φορά η ερώτησή μου, με το ίδιο βλέμμα δήθεν απορίας και έκπληξης. Πλέον τη λέει καθαρίστρια, βοηθό ή Μαρία

FallenA17
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ, πες μου, οτι την λέει Μαρία, αλλά χωρίς το όνομά της να είναι Μαρία… Γιατί κι εγ… εεε, κάτι γνωστοί μου, αυτό κάνουν.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Όχι, όντως Μαρία λέγεται η συγκεκριμένη. Αλίμονο αν είχε να μάθει και πιο σπάνιο όνομα. Δεν το έχει καθόλου με τα ονόματα

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Ξεκίνα να λες: αύριο έχω άντρα για το σίδερο και οι αντιδράσεις θα σου ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Συμφωνώ απολύτως! 👍

Evelina Leivada
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Evelina Leivada

–Ωστόσο, πώς θα πούμε ότι όντως έχουμε μια γυναίκα που μας βοηθά στις οικιακές δουλειές;– Όταν μιλάς για τον δικηγόρο σου λες ‘ο άντρας που μου τσεκάρει τα συμβόλαια’; Η οδοντίατρος σου είναι η γυναίκα των σφραγισμάτων; Και άμα μιλάμε για τον υπουργό εξωτερικών λέμε ο άντρας που διαχειρίζεται το υπουργείο εξωτερικών; Παίζει ρόλο το φύλο σε αυτές τις δουλειές; Όχι. Άρα και ο άνθρωπος που μας καθαρίζει το σπίτι είναι οικιακή υπηρεσία και όχι ‘Η ΓΥΝΑΙΚΑ’.

Galina Reznikov
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Όταν πιστεύω αυτό που πιστεύεις ότι πιστεύω. #inception_fasi

bal isra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Είχα κι εγώ αμηχανία με αυτό και δεν μου άρεσε το “γυναίκα” έτσι όπως χρησιμοποιείται. Κάπως κατέληξα και σε τρίτους πάντα αναφέρομαι στην “κυρία που μας καθαρίζει το σπίτι”. Στους πιο δικούς μας που τη γνωρίζουν, προφανώς με το όνομά της.

Cloud on Toast
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Για να καταλάβεις πόσο σεξιστικό είναι, έχω μια ιστορία από τη χώρα του εξωτερικού που ζω. Πατριωτακια εδώ μου συζητάνε για το πρόβλημα να βρουν καλό επαγγελματία να τους καθαρίζει το σπίτι. Το περιστατικό που τους συνέβη είναι ότι κάλεσαν ένα συνεργείο για καθάρισμα και σίδερο και τους έστειλαν άντρες. Μου το λένε αυτό με τραγικό επιφώνημα, μόνο Ντιέ. Τους λέω γιατί δημιουργεί το φύλο πρόβλημα; Μου λένε τρελή είσαι; Φυσικά ουρά να καθαρίζουν σωστά ήξεραν και φυσικά ντραπηκαμε να τους ζητήσουμε να σιδερωσουν. Αφού ήταν άντρες. Τους ρώτησα αν το γεγονός ότι είχαν πέος τους εμποδίζει, και φυσικά η… Διαβάστε περισσότερα »

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Στην εφηβεία μου για πολύ μικρό χρονικό διάστημα είχαμε στο σπίτι άντρα οικιακό βοηθό απο τις Φιλιππίνες. Μια χαρά ήταν ο άνθρωπος φυσικά, και πολύ καλός στη δουλειά του. Παρ΄’ολα αυτά εγώ δεν ένιωθα άνετα να μου πλένει και να μου σιδερώνει τα εσώρουχα. Βέβαια γι αυτόν ήταν κάτι το συνηθισμένο και μέρος της δουλειάς του, αλλά εγώ όσο καιρό δούλευε σπίτι μας τα άπλενα/σιδέρωνα μόνη μου.

Jenny Barnes
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Jenny Barnes

Ο όρος “γυναίκα” λειτουργεί ως μετωνυμία πλέον για τον/την οικειακο/η βοηθό. Οι γλωσσικές επιλογές είναι για ακόμα μια φορά αποκαλυπτικές των πατριαρχίκων στερεοτύπων . Ας μας πουν καλύτερα οι φιλόλογοι και οι γλωσσολόγοι της παρέας .

Mrs Dalloway
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

σε ελληνική σειρά στην τηλεόραση προ κρίσης, μια μάνα απελπίζεται που ο 40+ γιος της σκουπίζει το ίδιο του το σπίτι και λέει: “ο γιος μου καντάντησε φιλιπινέζα”
εκεί να δεις μετωνυμία

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Δηλαδή το θεωρείς σωστό να χρησιμοποιούμε τη λέξη που προσδιορίζει ένα ολόκληρο φύλο για να περιγράψουμε μια εργασία; Όταν χρησιμοποιούμε τη φράση ‘η γυναίκα΄ για να προσδιορίσουμε την εργαζόμενη που αναλαμβάνει την καθαριότητα, μαγείρεμα, ανατροφή των παιδιών, σιδέρωμα, ψώνια ή/και οργάνωση ενός ολόκληρου σπιτιού διαιωνίζουμε, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, την αντίληψη πως οι δουλειές αυτές είναι: 1) αυτόματη υποχρέωση της γυναίκας, και 2) τόσο ασήμαντες που δεν χρειάζεται καν να υπάρχει ξεχωριστή λέξη για τις προσδιορίσει. Για δουλειές που είναι κατ’ εξοχήν αντρικές γιατί υπάρχουν ξεχωριστές λέξεις; Ο υδραυλικός, ο ηλεκτρολόγος, ο ξυλουργός είναι αυτοί που θα έρθουν να κάνουν… Διαβάστε περισσότερα »

Lasitskene
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Lasitskene

Δεν ξέρω αν είναι ρατσισμός προς το γυναικείο φύλο ή ρατσισμός προς την καθαρίστρια, που ούτε με το όνομα της την αποκαλείς ούτε με την ιδιότητα της. “η γυναίκα”…
Μου θυμίζει την πρώην εργοδοτρια μου, που μιλούσε για το υπηρετικό προσωπικό που έχει αλλάξει μέχρι τώρα, λες και ήταν ..ανθρωπακια. Τα φιλιπινεζακια που μαγείρευαν τοσο καλά και την αποκαλούσαν και mommy (!) κι ας ήταν 30 χρονών άντρες ξέρω γω. Αν ήταν κανένας φιλιπινεζος επιχειρηματίας όμως…

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Μπορείς να λες η κυρία που μας βοηθά στο σπίτι ή ακόμα καλύτερα η Μαρία που μας βοηθά στο σπίτι. Το γυναίκα φαίνεται κάπως απρόσωπο και ίσως απαξιωτικό ανάλογα με το ύφος.