in ,

Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί η λέξη «γυναίκα» είναι υποτιμητική όταν κάποιος αναφέρεται στην οικιακή βοήθεια;

Αν ήταν άντρας πάλι δε θα λέγαμε: «έχω και έναν άντρα που με βοηθάει στις δουλειές τους σπιτιού»;

Θέλω να σε ρωτήσω γιατί θεωρείς τη λέξη «γυναίκα» υποτιμητικό όταν κάποιος αναφέρεται στην οικιακή βοήθεια; Θέλω να πω, αν ήταν άντρας πάλι δε θα λέγαμε: «έχω και έναν άντρα που με βοηθάει στις δουλειές τους σπιτιού»; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

man cooking ampa

Θέλω να σε ρωτήσω γιατί θεωρείς τη λέξη «γυναίκα» υποτιμητικό όταν κάποιος αναφέρεται στην οικιακή βοήθεια; Θέλω να πω, αν ήταν άντρας πάλι δε θα λέγαμε: «έχω και έναν άντρα που με βοηθάει στις δουλειές τους σπιτιού»; Αυτό που πιστεύω ότι πιστεύεις είναι πως δε μας νοιάζει το ότι είναι μια αποιαδηποτε δουλειά όπως και άλλες αλλά θεωρούμε δεδομένο πως την κάνουν γυναίκες οπότε και είναι το πρώτο πράγμα που διευκρινίζουμε, σαν διακριτικό σημάδι ας πούμε. Ωστόσο, πώς θα πούμε ότι όντως έχουμε μια γυναίκα που μας βοηθά στις οικιακές δουλειές; Λέγοντας απλά «εξωτερική βοήθεια» είναι κάπως γενικό. Ρωτάω γιατί πραγματικά με ενδιαφέρει η γνώμη σου μιας και είναι κάτι που ποτέ δεν είχα σκεφτεί ακόμα και αν μάχομαι για φεμινιστικούς λόγους συχνά με τον περίγυρο και γίνομαι ακόμα πιο συχνά δυσάρεστη. Σε ευχαριστώ!

– Ανακαλύπτοντας τον φεμινισμό

Πιστεύω (όχι εγώ, ειδικά βέβαια, είναι διαδεδομένη σκέψη πια) αυτό που πιστεύεις ότι πιστεύω.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα πουν ποτέ «ήρθε η Ρόζα σήμερα το πρωί οπότε ξύπνησα κι εγώ πολύ πρωί» αλλά θα πουν «ήρθε η γυναίκα το πρωί». Η Ρόζα, εν τω μεταξύ, μπορεί να έρχεται σπίτι τους τα τελευταία πέντε χρόνια. Ε, δεν χρειάζεται να εξηγήσω τι είναι αυτό και γιατί είναι υποτιμητικό. Χρειάζεται;

Και τι έγινε που η «εξωτερική βοήθεια» είναι γενική έκφραση; Υπάρχει κάποιος λόγος να προσδιοριστεί το φύλο; Αν έχουμε όντως μια γυναίκα που μας βοηθάει στις δουλειές, την αναφέρουμε με το όνομα της. Αν θέλεις να την περιγράψεις με την ιδιότητα της, μπορείς να πεις «η καθαρίστρια μου είπε τις προάλλες» όπως θα έλεγες «η λογίστρια μου είπε τις προάλλες», αν αυτό που θέλεις να πεις έχει σχέση με την ιδιότητα της. Σίγουρα δεν θα έλεγες ποτέ «ο άντρας μου είπε τις προάλλες» περιμένοντας να καταλάβουμε ότι μιλάς για τον άντρα που καθαρίζει το σπίτι σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

18 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ιζόλδη
Ιζόλδη
4 χρόνια πριν

Το συντρόφι μου, νομίζω περισσότερο από συνήθεια, την έλεγε γυναίκα. Ήρθε η γυναίκα, θα έρθει αύριο η γυναίκα, μίλησα με τη γυναίκα κοκ. “Ποια γυναίκα; ” ήταν *κάθε* φορά η ερώτησή μου, με το ίδιο βλέμμα δήθεν απορίας και έκπληξης. Πλέον τη λέει καθαρίστρια, βοηθό ή Μαρία

FallenA17
FallenA17
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Αχ, πες μου, οτι την λέει Μαρία, αλλά χωρίς το όνομά της να είναι Μαρία… Γιατί κι εγ… εεε, κάτι γνωστοί μου, αυτό κάνουν.

Ιζόλδη
Ιζόλδη
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  FallenA17

Όχι, όντως Μαρία λέγεται η συγκεκριμένη. Αλίμονο αν είχε να μάθει και πιο σπάνιο όνομα. Δεν το έχει καθόλου με τα ονόματα

Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Ξεκίνα να λες: αύριο έχω άντρα για το σίδερο και οι αντιδράσεις θα σου ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Evelina Leivada
Evelina Leivada
4 χρόνια πριν

–Ωστόσο, πώς θα πούμε ότι όντως έχουμε μια γυναίκα που μας βοηθά στις οικιακές δουλειές;– Όταν μιλάς για τον δικηγόρο σου λες ‘ο άντρας που μου τσεκάρει τα συμβόλαια’; Η οδοντίατρος σου είναι η γυναίκα των σφραγισμάτων; Και άμα μιλάμε για τον υπουργό εξωτερικών λέμε ο άντρας που διαχειρίζεται το υπουργείο εξωτερικών; Παίζει ρόλο το φύλο σε αυτές τις δουλειές; Όχι. Άρα και ο άνθρωπος που μας καθαρίζει το σπίτι είναι οικιακή υπηρεσία και όχι ‘Η ΓΥΝΑΙΚΑ’.

Galina Reznikov
Galina Reznikov
4 χρόνια πριν

Όταν πιστεύω αυτό που πιστεύεις ότι πιστεύω. #inception_fasi

bal isra
bal isra
4 χρόνια πριν

Είχα κι εγώ αμηχανία με αυτό και δεν μου άρεσε το “γυναίκα” έτσι όπως χρησιμοποιείται. Κάπως κατέληξα και σε τρίτους πάντα αναφέρομαι στην “κυρία που μας καθαρίζει το σπίτι”. Στους πιο δικούς μας που τη γνωρίζουν, προφανώς με το όνομά της.

Cloud on Toast
Cloud on Toast
4 χρόνια πριν

Για να καταλάβεις πόσο σεξιστικό είναι, έχω μια ιστορία από τη χώρα του εξωτερικού που ζω. Πατριωτακια εδώ μου συζητάνε για το πρόβλημα να βρουν καλό επαγγελματία να τους καθαρίζει το σπίτι. Το περιστατικό που τους συνέβη είναι ότι κάλεσαν ένα συνεργείο για καθάρισμα και σίδερο και τους έστειλαν άντρες. Μου το λένε αυτό με τραγικό επιφώνημα, μόνο Ντιέ. Τους λέω γιατί δημιουργεί το φύλο πρόβλημα; Μου λένε τρελή είσαι; Φυσικά ουρά να καθαρίζουν σωστά ήξεραν και φυσικά ντραπηκαμε να τους ζητήσουμε να σιδερωσουν. Αφού ήταν άντρες. Τους ρώτησα αν το γεγονός ότι είχαν πέος τους εμποδίζει, και φυσικά η… Διαβάστε περισσότερα »

daria
daria
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cloud on Toast

Στην εφηβεία μου για πολύ μικρό χρονικό διάστημα είχαμε στο σπίτι άντρα οικιακό βοηθό απο τις Φιλιππίνες. Μια χαρά ήταν ο άνθρωπος φυσικά, και πολύ καλός στη δουλειά του. Παρ΄’ολα αυτά εγώ δεν ένιωθα άνετα να μου πλένει και να μου σιδερώνει τα εσώρουχα. Βέβαια γι αυτόν ήταν κάτι το συνηθισμένο και μέρος της δουλειάς του, αλλά εγώ όσο καιρό δούλευε σπίτι μας τα άπλενα/σιδέρωνα μόνη μου.

μιμόζα
μιμόζα
4 χρόνια πριν

Δηλαδή το θεωρείς σωστό να χρησιμοποιούμε τη λέξη που προσδιορίζει ένα ολόκληρο φύλο για να περιγράψουμε μια εργασία; Όταν χρησιμοποιούμε τη φράση ‘η γυναίκα΄ για να προσδιορίσουμε την εργαζόμενη που αναλαμβάνει την καθαριότητα, μαγείρεμα, ανατροφή των παιδιών, σιδέρωμα, ψώνια ή/και οργάνωση ενός ολόκληρου σπιτιού διαιωνίζουμε, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, την αντίληψη πως οι δουλειές αυτές είναι: 1) αυτόματη υποχρέωση της γυναίκας, και 2) τόσο ασήμαντες που δεν χρειάζεται καν να υπάρχει ξεχωριστή λέξη για τις προσδιορίσει. Για δουλειές που είναι κατ’ εξοχήν αντρικές γιατί υπάρχουν ξεχωριστές λέξεις; Ο υδραυλικός, ο ηλεκτρολόγος, ο ξυλουργός είναι αυτοί που θα έρθουν να κάνουν… Διαβάστε περισσότερα »

Jenny Barnes
Jenny Barnes
4 χρόνια πριν

Ο όρος “γυναίκα” λειτουργεί ως μετωνυμία πλέον για τον/την οικειακο/η βοηθό. Οι γλωσσικές επιλογές είναι για ακόμα μια φορά αποκαλυπτικές των πατριαρχίκων στερεοτύπων . Ας μας πουν καλύτερα οι φιλόλογοι και οι γλωσσολόγοι της παρέας .

Mrs Dalloway
Mrs Dalloway
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Jenny Barnes

σε ελληνική σειρά στην τηλεόραση προ κρίσης, μια μάνα απελπίζεται που ο 40+ γιος της σκουπίζει το ίδιο του το σπίτι και λέει: “ο γιος μου καντάντησε φιλιπινέζα”
εκεί να δεις μετωνυμία

Lasitskene
Lasitskene
4 χρόνια πριν

Δεν ξέρω αν είναι ρατσισμός προς το γυναικείο φύλο ή ρατσισμός προς την καθαρίστρια, που ούτε με το όνομα της την αποκαλείς ούτε με την ιδιότητα της. “η γυναίκα”…
Μου θυμίζει την πρώην εργοδοτρια μου, που μιλούσε για το υπηρετικό προσωπικό που έχει αλλάξει μέχρι τώρα, λες και ήταν ..ανθρωπακια. Τα φιλιπινεζακια που μαγείρευαν τοσο καλά και την αποκαλούσαν και mommy (!) κι ας ήταν 30 χρονών άντρες ξέρω γω. Αν ήταν κανένας φιλιπινεζος επιχειρηματίας όμως…

BabyDoll
BabyDoll
4 χρόνια πριν

Μπορείς να λες η κυρία που μας βοηθά στο σπίτι ή ακόμα καλύτερα η Μαρία που μας βοηθά στο σπίτι. Το γυναίκα φαίνεται κάπως απρόσωπο και ίσως απαξιωτικό ανάλογα με το ύφος.