in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί θεωρείς ότι οι περισσότεροι είναι συντηρητικοί;

Γιατί είναι εύκολο σαν επιλογή;

Διάβασα ένα σχόλιο σου και μου έχει μείνει. Έγραψες ότι η πλειοψηφία παγκοσμίως είναι συντηρητικοί. Μου έκανε πολύ εντύπωση κι αυτό μάλλον -κατέληξα- επειδή κινούμαι σε έναν χώρο που… σχεδόν απαιτείται να είσαι ανοιχτόμυαλος, είναι το default. Και ζω στην Ελλάδα. Τις περισσότερες managerial θέσεις τις έχουν γυναίκες, το να είσαι ανοιχτά gay είναι τελείως αποδεκτό από όλους και γενικά δεν κρίνεται το lifestyle ή η εμφάνιση κανενός ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

114fa758156c95623d6adbf719658861

Διάβασα ένα σχόλιο σου και μου έχει μείνει. Έγραψες ότι η πλειοψηφία παγκοσμίως είναι συντηρητικοί. Μου έκανε πολύ εντύπωση κι αυτό μάλλον -κατέληξα- επειδη κινούμαι σε έναν χώρο που… σχεδόν απαιτείται να είσαι ανοιχτομυαλος, είναι το default. Και ζω στην Ελλαδα. Τις περισσότερες managerial θέσεις τις έχουν γυναίκες, το να είσαι ανοιχτά gay είναι τελείως αποδεκτό από όλους και γενικά δεν κρίνεται το lifestyle ή η εμφάνιση κανενός. Οπότε μάλλον επηρεασμένη από αυτον τον κύκλο θεωρούσα οτι η πλειοψηφία είναι ανοιχτομυαλη. Επίσης, στα social media μου εμφανίζεται περιεχόμενο σχετικό με τα ενδιαφέροντα μου οποτέ κι αυτό κινείται στο ίδιο μοτίβο. Με προβλημάτισε αυτό, αλλα τι να κάνεις; πρέπει να διαβάζεις συντηρητικές απόψεις για να δεις την άλλη γνώμη, και γιατί να βοηθήσει αυτό; Η δεύτερη ερώτηση μου είναι γιατί θεωρείς ότι οι περισσότεροι είναι συντηρητικοί; Γιατί είναι πιο εύκολο σαν επιλογή; θεωρώ ότι οι συνθήκες θα έπρεπε να επιτρέψουν το αντίθετο, έχουμε περισσότερες προσλαμβανουσες, ζούμε σε ιστορικά καλύτερες εποχές απ ο,τι στους προηγούμενους αιώνες… Τι κάνει τον συντηρητισμό ευκολότερη επιλογή;

Απόρρητη

Όταν τα μωρά αρχίζουν να γίνονται παιδιά, ξαφνικά (φαινομενικά ξαφνικά) γίνονται πάρα πολύ επιφυλακτικά με το φαγητό. Από εκεί που έτρωγαν τα πάντα χωρίς πρόβλημα, σε μια μέρα δέχονται να φάνε πολύ περιορισμένα πράγματα που ξέρουν ήδη πολύ καλά (γάλα, γιαούρτι, φρούτα) και είναι τρομερά δύσπιστα και δύσκολα όταν τους δίνεις κάτι που δεν είναι απόλυτα σίγουρα ότι αναγνωρίζουν. Αντιστέκονται στο καινούριο. Επιμένουν σε αυτό που ξέρουν.

Γίνονται συντηρητικά.

Αυτό, είναι μια πολύ σημαντική φάση της εξέλιξης του ανθρώπου, και πολύ απαραίτητη. Απελπισμένοι γονείς πιέζουν, τραγουδάνε, κάνουν καραγκιοζιλίκια για μια μπουκιά ακόμα, με παιδιά που αρνούνται ή ξεγελιούνται και διαμαρτύρονται. Όμως – σύμφωνα με κάποιες θεωρίες – αυτή η αντίσταση είναι εγγεγραμμένη στον άνθρωπο, από τότε που τα παιδιά ζούσαν στα δάση με τους γονείς τους, αλλά από τη στιγμή που ήταν σε θέση να περπατήσουν, ήταν με περιορισμένη επιτήρηση. Οι κίνδυνοι ήταν παντού. Τα παιδιά έχουν την τάση να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους. Προκειμένου λοιπόν να επιβιώσει το είδος, τα πολύ μικρά παιδιά έχουν προεγκατεστημένο στο κεφάλι τους στον ακραίο συντηρητισμό στο φαγητό, ώστε να μην δηλητηριαστούν.

Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί όλο το ανθρώπινο είδος. Ο συντηρητισμός είναι απολύτως αναγκαίος για την διατήρηση του είδους, και γι’αυτό είναι η πλειοψηφία συντηρητική. Οι τολμηρές ιδέες, οι αλλαγές, έρχονται μετά από μεγάλη τριβή και αντιστάσεις, γιατί η παραμικρή διαφοροποίηση μπορεί να έχει πολύ καταστροφικές συνέπειες για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ο συντηρητισμός εξασφαλίζει τουλάχιστον τη συνέχεια. Όχι την βελτίωση των συνθηκών, αλλά αυτό που λέει η λέξη: τη συντήρηση. Με όλα τα κακά της μοίρας της, βέβαια.

Αυτή είναι μια μόνιμη κατάσταση, που ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με τα ιστορικά γεγονότα. Ο συντηρητισμός έχει εξάρσεις και υφέσεις. Τώρα έχουμε έξαρση λόγω της παγκοσμιοποίησης, της διάδοσης της πληροφορίας, της εξάρτησης των πάντων από το ίντερνετ. Όλα αυτά είναι αλλαγές που συνέβησαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, και η αυτόματη αντίδραση των συντηρητικών στις αλλαγές είναι ο φόβος, και ο φόβος είναι το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται η μισαλλοδοξία, οι απομονωτικές τάσεις, και ο ρατσισμός.

Καταλαβαίνω ότι βρίσκεσαι στον κόσμο σου και θεωρείς πολλά δεδομένα επειδή δεν έχεις επαφή με ανθρώπους παραέξω, αλλά ειδήσεις δεν διαβάζεις; Τραμπ, Μπρέξιτ, άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Νομίζεις ότι είναι μόνο τίτλοι ειδήσεων; Είναι γεγονότα, γεγονότα με πολύ απτά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

28 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Κοντράριος
Κοντράριος
5 χρόνια πριν

Το ένα και μοναδικό πράγμα που μπορώ να πω ότι με ωφέλησε ο στρατός, είναι ότι σε βγάζει από τον κύκλο σου και σε κάνει να δεις κάθε καρυδιάς καρύδι. Υποθέτω αν έβαζα βύσμα και πήγαινα ναυτικό να μην το έπαιρνα χαμπάρι, αλλά όταν είδα ότι στη μονάδα μου από τα 500 άτομα είχαν πάρει πτυχίο τα 10, και απόφοιτοι λυκείου ήταν περίπου 50 (οι 40 από τεχνικό λύκειο), κατάλαβα ότι ζούσα σε άλλο κόσμο από αυτόν που νόμιζα. Έκατσα και διάβασα π.χ. ότι, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει γκρίνια ότι “όλα τα παιδιά πάνε σε Παν/μια και δεν μπορεί να… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν

…Α μάλιστα, δηλαδή εσύ βλέπεις συχνά στο μετρό, παραδείγματος χάριν, τον κουρασμένο Μήτσο να γέρνει στο πλευρό του καθήμενου Κίτσου πιασμένοι χεράκι-χεράκι.

Γράφων
Γράφων
5 χρόνια πριν

Μπορείς να εξηγήσεις τον φόβο για την αλλαγή με βάση το χρηματιστήριο. Θυμάσαι το 1998 που όλοι οι Έλληνες την είδαν golden boys? Ήταν μια ξαφνική αλλαγή. Οι “συντηρητικοί” λέγαν όχι σε αυτό το πράγμα. Ε, κράτα αυτό. Το να είναι “συντηρητική” η πλειοψηφία δεν είναι κακό. Είναι καλό. Κοίτα πχ την προοδευτικότητα της βρετανικής κοινωνίας που επικρατεί η shopkeepr’s mentality. Η “συντηρητικότητα”. Έχουν βασίλισσα, οδηγούν όπως οδηγούσαν το 1600 και είναι μακράν τα πιο μπροστάρικα μυαλά. Κοίτα εμάς. Που κάνουμε εκλογές κάθε τρεις και μία και αλλάζουμε κυβερνήσεις πιο συχνά από ότι κάλτσες… Το θέμα είναι να ξέρεις που… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Καραβάν
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γράφων

Eξαιρετικό το σχόλιό σου, Γράφον!

Γράφων
Γράφων
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Καραβάν

Γράφων

Καραβάν
Καραβάν
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γράφων

Γράφον. Θα επιμείνω. Κλιτική ενικού τριτόκλιτου (ενεργητικής μετοχής ενεστώτα, εν προκειμένω) σε -ων. Όπως κλίνεται το “γέρων”.

https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B3%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BD

Γράφων
Γράφων
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Καραβάν

Α. Μάλλον εννοείς κλητική.

Β. Η μετοχή των τριτοκλιτων και στα τρία γένη σχηματίζεται όμοια με την ονομαστική ενικού.
https://el.m.wiktionary.org/wiki/%CE%BB%CF%8D%CF%89%CE%BD

Γ. Κανόνες. Βοηθάνε στη συνεννόηση για αποφυγή παρεξηγήσεων. Βασικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού οι κανόνες.

Καραβάν
Καραβάν
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γράφων

Πήγα να πω αυθόρμητα μπράβο σου για την επακριβή υπενθύμιση της διαφοροποίησης (πωωω πόση απόσταση έχει το τώρα με το τότε…το “η” πάντως ήταν σκέτο typo επειδή σκεπτόμουν “κλίση”, κάνω άφθονα από δαύτα λόγω ADD, δεν είναι ντροπή να το ομολογησω). Ωστόσο με προσγειωσες ανώμαλα με το Γ. Προς τι η υπονοούμενη επιθετικότητα, με λες δηλαδή απολίτιστη. Κάτι χάνω στην μετάφραση; Please advise.

Γράφων
Γράφων
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Καραβάν

Ζητώ συγγνώμη αν μετέφερα ένταση.

Απλά επειδή στον παρόντα ιστότοπο είμαι σε μόνιμη άμυνα μετέφερα λάθος κλίμα.
Απολογούμαι.

Ίσως υποσυνείδητα νόμιζα ότι ήτο μια συζητησις περί του αφύλου (πχ @) των καταλήξεων.

Σε κάθε περίπτωση πολλά μπορεί να είμαι αγενής όμως όχι. Συγγνώμη.

Καραβάν
Καραβάν
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γράφων

Συγχωρεμένος. 🙂 Το γνωρίζω ότι δεν είσαι αγενής. Προς στιγμήν, δεν σου κρύβω, ψιλοψάχτηκα επειδή επεσήμανα και πιο πάνω σε άλλον σχολιαστή ότι δεν διορθώνω τους άλλους, και λέω “βρε μπας και νόμισε ότι τον διορθώνω, εξ ου κι η ένταση;”, αλλά ξαναείδα την σειρά και ουσιαστικά εσύ με διόρθωσες πρώτος, μονολεκτικά, κι απάντησα για να αιτιολογήσω την επιλογή μου. Καμμία όμως υπονόηση άφυλων καταλήξεων (που με κουράζουν κι εμένα, αλλά παρ’όλ’αυτά τις κατανοώ ως στάση), απλά είχα ξεχάσει τον κανόνα που διαχωρίζει την κλητική τριτόκλιτων μετοχών από τριτόκλιτων επιθέτων. Τόσο απλά και πεζά. Επομένως, ορίστε, υπήρχε κι ένα κέρδος… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Γράφων
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Καραβάν

Ένας μήνας πλήρους λογοκρισίας έχει παρέλθει.

Hasta la victoria…

Καραβάν
Καραβάν
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γράφων

Δεν το γνώριζα. Κρίμα.

Γράφων
Γράφων
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Καραβάν

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Όλα ξεκίνησαν από το άρθρο περί “χονδροφοβίας” που εκεί φάνηκαν κάποιες συμπεριφορές κάπως, εχμμ, πώς να το πω; Φάνηκε γυμνός ο βασιλιάς. Ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν χονδροφοβικοί (σεο ποσοστό άξιο δημιουργίας λέξης για αυτούς) παρά μόνο άνθρωποι που απεγνωσμένα ψάχνουν εχθρό για να έχουν κάποιον να πολεμάνε. Γιατί έτσι νιώθουν καλύτερα οι ίδιοι. Διότι μόνο όταν απέναντι υπάρχει ένας ξεκάθαρα κακός εσύ δικαιούσαι να είσαι ο ξεκάθαρα καλός. Χώρια που όλες τις ματαιώσεις ή και τις αποτυχίες μπορείς να τις χρεώσεις στον “κακό”. Τι σόι κακός είναι εξάλλου αν δεν προξενεί κάποιο κακό; Έκτοτε επείσθην… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Καραβάν
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γράφων

Θα ήθελες να μου στείλεις mail να σε ρωτήσω κάτι, σε παρακαλώ;
Στο “παλιάκαραβάνα” (ενωμένο) στο διεθνές …Γιαχβέ.

Καραβάν
Καραβάν
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γράφων

Επεμβαίνω στην ενδιαφέρουσα συζήτησή σας με δύο μικρές προσθήκες. 1.Η φούσκα του χρηματιστηρίου ήταν ακριβώς η στιγμή που ο διακαής πόθος της γρήγορης κονόμας που κατατρύχει τον Έλληνα ξεδιπλώθηκε σε όλο του το μεγαλείο. Εγώ είμαι ένας εξαιρετικά συντηρητικός άνθρωπος (όχι στις ιδέες μου, στις συνήθειές μου και τα οικονομικά μου) και παρόλ’αυτά παρεσύρθην ακόμη κι εγώ να “επενδύσω” ένα μικρό ποσό. Φυσικά τα έχασα. 2.Οι Άγγλοι είναι μπροστάρηδες σχεδόν στα πάντα, επειδή ως νησιώτες, αλλά σε τόπο “φιλικά προσκείμενο στον άνθρωπο” (ήπιο κλίμα, πεδινό, νερά άφθονα κλπ), δεν είχαν κι άλλη επιλογή ιστορικώς. Έγιναν έμποροι. Και το εμπόριο κι… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Γράφων
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γράφων

Οι Άγγλοι κάναν τον Διαφωτισμό (χρονικά και ποιοτικά δες το, όχι ποσοτικά όπου οι Γάλλοι υπερτερούν). Και ο Άνταμ Σμιθ και ο Κέυνς ήταν Άγγλοι. Το ροκ, έτσι όπως το ξέρουμε, από το κωλονησι αυτό βγήκε (sabbath, stones, beatles etc etc). Και κάτσε να θυμηθώ για τη βιομηχανική επανάσταση ή την Ένδοξη Επανάσταση, όταν οι Γάλλοι κανοντας τη δική τους (προοδευτικά όμως, βίαια και με όπλα, όχι ξενερωτα και συντηρητικά) κατέληξε στον Ροβεσπιέρο και στον Ναπολέοντα… Μάντεψε από που ήρθε ο θατσερισμος ο οποίος, όσο εκνευριστικος κι αν είναι, ξανακανε τον δυτικό κόσμο λειτουργικό. Μάντεψε ποια μεγάλη χώρα είχε την… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γράφων

Και μην ξεχνάμε ότι και την κοινοβουλευτική δημοκρατία τη χρωστάμε στους Άγγλους (William Pitt κτλ). Εκτός της λαϊκής κυριαρχίας, όλες οι υπόλοιπες αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας έχουν βρετανική αφετηρία.

Γράφων
Γράφων
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Και βέβαια δεν υπάρχει λαϊκή κυριαρχία στο νησί. Η πηγή των εξουσιών είναι το κοινοβούλιο, υπάρχει κοινοβουλευτική κυριαρχία (parliamentary sovereignty). Η λογοδοσία γίνεται προ του κοινοβουλίου.

Έτσι δημιουργείται η συνείδηση των θεσμών και όχι “νόμος είναι το δίκιο του εργάτη” ή όποιου φωνάζει δυνατοτερα ή περισσότερο.

leas
leas
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γράφων

Το έγραψα κυρίως με βάση μια ιστορική αφετηρία και σύνδεση. Απ’ όσο γνωρίζω, η δημοκρατία ως έννοια γεννήθηκε στην Αθήνα όμως η σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία γεννήθηκε στην Αγγλία και στηρίζεται σε 7 οργανωτικές αρχές. Για να έχουμε μια σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να συνυπάρχουν και οι 7 οργανωτικές αρχές, μεταξύ των οποίων και η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας ή δημοκρατική αρχή. Ουσιαστικά η εναλλαγή στα αξιώματα, η αρχή της πλειοψηφίας, ο σεβασμός της μειοψηφίας κληροδοτούνται από την Αθήνα (λαϊκή κυριαρχία = εκκλησία του δήμου, βουλή των 500, σώμα των 50 πρυτάνεων) και ανακαλύπτονται ξανά από τους Άγγλους. Κατά κάποιο τρόπο… Διαβάστε περισσότερα »

the_freak
the_freak
5 χρόνια πριν

να πούμε επίσης εδώ ότι αν η πλειοψηφία δεν ήταν συντηρητική, η πατριαρχεία θα είχε εξαλειφθεί, τα pride θα γίνονταν χωρίς αντιδράσεις και η τεχνολογία θα είχε κάνει άλματα. Είναι απλό να καταλάβεις ότι η πλειοψηφία είναι και θα είναι συντηρητική παρατηρώντας τις αντιδράσεις σε “controversial” θέματα

Καραβάν
Καραβάν
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  the_freak

Θα με συγχωρέσεις να πάρω την πρωτοβουλία να διορθώσω ένα ορθογραφικό που το έχω ξαναδει στο παρόν site στα σχόλια; Σου ορκίζομαι μα τον Τουτάτη δεν είμαι grammar nazi.

Η πατριαρχία: το κοινωνικό φαινόμενο του έμπρακτου σεξισμού ως νόρμα.

Τα πατριαρχεία: οι θρησκευτικές έδρες και συνακόλουθες περιφέρειες ισχύος της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας (το πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Αντιοχείας κλπ.)

Jenny Barnes
Jenny Barnes
5 χρόνια πριν

Σε ποιο χώρο κινείσαι και είναι όλοι ανοιχτόμυαλοι? Εγω πάντως στους χώρους που κινούμε, θές και λόγο του επαγγέλματος, δεν συναντάς συχνά ανοιχτόμυαλους ανθρώπους. Η τουλάχιστον πολύ δύσκολα συναντάς κάποιους που έχουν “αναλαμπές”, κατά καιρούς, συνήθως επειδή έπαθαν αυτά που κατέκριναν και κορόϊδευαν και προσπαθούν να επεξεργαστούν το cognitive dissonance. Συχνά συναντάς και κάποιους δήθεν ανοιχτόμυαλους, οι οποίοι για μένα είναι και οι πιο εκνευριστικοί.

Rubia
Rubia
5 χρόνια πριν

Φοβερή απάντηση. Εκτυπώνω άμεσα για να τη διαβάζω αυτολεξί στις φάσεις που κομπλάρω με τον συντηρητισμό που συναντάω σε κοντινά μου πρόσωπα. Ειδικά ο παραλληλισμός με το φαγητό των νηπίων που το έχουμε ζήσει στο πετσί μας!

broken heart
broken heart
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Rubia

Ποιο συντηρητισμό των νηπιων βρε παιδιά? Που ανοιγουν το στομα τους και βαζουν μέσα ό,τι βρουν,
Εμένα ο αδελφός μου ειχε βαλει στο στόμα του να φάει γυαλί σπασμένο που του άφησε μόνιμο σημάδι κοντα στο στόμα , μια άλλη φορά ειχε αρπαξει μια χρυσόμυγα και την τράβαγε απο τη γλωσσα του να τη βγάλει γιατι του ειχε κολλησει με τα ειδικα ´βεντουζάκιά που εχουν στα ποδαράκια τους οι χρυσομυγες.
Η μπέμπα μιας φιλης μου παραλιγο να καταπιεί κέρμα και θα τρέχανε οι ανθρωποι!

Jenny Barnes
Jenny Barnes
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  broken heart

Χαχαχα broken heart με έκανες και γέλασα 🙂 Εγώ όταν ήμουν μικρή, μου λεγε ο πατέρας μου, έπαιρνα πέτρες στο πάρκο ΄και τις έβαζα στο στόμα μου και ενω μου φώναζε “μη” εγώ έπρεπε πρώτα να τη βάλω στο στόμα μουν, να διαπιστώσω ότι όντως δεν τρώγεται και μετά να τη φτύσω. Κοινώς αν ειχα γεννηθεί προϊστορικά, δεν θα ζούσα και πολύ .

not today...
not today...
5 χρόνια πριν

όπως είπε και η Rubia, φοβερή απάντηση! Τα σέβη μου!

narylfiel
narylfiel
5 χρόνια πριν

Πραγματικά είσαι τόσο τυχερή που είναι όλοι ανοιχτόμυαλοι γύρω σου, αλλά από την άλλη και άτυχη γιατί ατονούν τα αντανακλαστικά σου και ξεχνάς τι υπάρχει έξω από αυτή την προοδευτική φούσκα που βρίσκεσαι. Όσο για τα social media, έχουν αλγόριθμους που προωθούν συγκεκριμένο είδος και περιεχόμενο post σε καθένα μας ανάλογα με τα ενδιαφέροντά μας (από likes μέχρι απλά σε οτιδήποτε έκανες κλικ κατά καιρούς. Όχι, αυτό δεν ισχύει μόνο για personalised ads, δεν μπορείς να το απενεργοποιήσεις σε κάποια ρύθμιση). Έτσι ευδοκιμούν και τα fake news άλλωστε. Ουσιαστικά σου φοράνε με το έτσι θέλω παρωπίδες και βλέπεις μόνο αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

Tokyo
Tokyo
5 χρόνια πριν

Τέλεια απάντηση!