Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί στην Ελλάδα όποιος εργάζεται ως καλλιτέχνης αντιμετωπίζεται μειονεκτικά;

Δεν είναι δείγμα ευφυΐας η φαντασία;

Η ανεπτυγμένη φαντασία αποτελεί δείγμα ευφυίας ή μήπως η ευφυία αφορά μόνο την κατανόηση κι εφαρμογή των θετικών επιστημών; Ο Ιούλιος Βερν, ο Πικάσο, ο Ντέιβιντ Λιντς κ.α. θα μπορούσαν, ας πούμε, να χαρακτηριστούν από μια άτυπη “ευφυία δημιουργικότητας”; Επίσης, πιστεύεις ότι στην Ελλάδα κάποιος που έχει κάνει καλλιτεχνικές σπουδές ή ασκεί καλλιτεχνικό επάγγελμα αντιμετωπίζεται μειονεκτικά, τύπου “ααα, δεν έπαιρνες τα γράμματα οπότε ασχολήθηκες με το χόμπι σου”;

η συνονόματη

Όχι μόνο στην Ελλάδα. Η επιτυχία στον δυτικό κόσμο, για να μην πω σε όλο τον ανθρώπινο πολιτισμό, μετριέται με τα λεφτά ή/και την εξουσία. Αν είσαι ο καλλιτέχνης που με την τέχνη του έχει αγοράσει Φεράρι, μια χαρά σε σέβονται. Αυτό ισχύει σε όλα τα επαγγέλματα, όμως. Δεν θα σου πουν μπράβο που έγινες νηπιαγωγός, ας πούμε, μια δουλειά που θα έπρεπε να γίνεται από τους πιο ικανούς και ακέραιους πολίτες ανάμεσα μας ως προς την σοβαρότητα της, επειδή έτσι ούτε λεφτά θα αποκτήσεις, ούτε εξουσία. Εσύ το βιώνεις τώρα στον μικρόκοσμο σου με τα καλλιτεχνικά, αλλά έτσι λειτουργεί η κοινωνία γενικότερα.

Η ευφυία είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, η φαντασία είναι ένας από αυτούς, από μόνη της δεν είναι απόδειξη. Είναι δημιουργική, και αν ναι, τι δημιουργεί; Οι άνθρωποι που αναφέρεις είναι αναγνωρισμένες ευφυίες, όχι άτυπες, το έχουν αποδείξει με το συνολικό τους έργο και την διαχρονικότητα του. Δεν ξέρω σε τι ωφελεί να τους περιορίζουμε με το «καλλιτεχνικό» μπροστά. Τι παραπάνω πληροφορία προσφέρει; Είναι διαφορετική αυτή η ευφυία από την ευφυία κάποιου που βρίσκει ένα καινούριο φάρμακο, και γιατί;

in

Αξιολογήστε το άρθρο

32 points
Upvote Downvote

11
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
5 Θέματα σχολίων
6 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
9 Συντάκτες σχολίων
TropiqueΣοκοφρέταPianistΓβρμAlex Rainers Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Να σου πω και για τους μουσικούς; Που δεν τους πληρώνει και κανένας; Που πρέπει να παίζεις από πάρα πολύ μικρός για να ακούγεσαι ή πρέπει να παίζεις πάρα πολύ; που υπάρχει μουσική από την οποία δεν μπορείς να πάρεις κάποιο δίπλωμα και σου λένε αν παίζεις 4+ ώρες την ημέρα ότι είσαι ένας τεμπέλης που την έχει δει μουσικός; Ή ότι όλοι πιστεύουν πως όλοι οι μουσικοί που δεν παίζουν κλασικά όργανα είναι κάτι αρχιτεμπέλιδες που αυτό που κάνουν μπορεί και ο καθένας; Ή που το θεωρούμε τόσο αυτονόητο ότι τη μουσική θα την κατεβάσουμε παράνομα; Αλλά μας φαίνεται… Διαβάστε περισσότερα »

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Αγαπητή φίλη, σε νιώθω! Μέλος της οικογενειάς μου ασχολείται χρόνια με την κλασική μουσική, πιο συγκεκριμένα, με το βιολί. Οι πενιχρές απολαβές και η αβεβαιότητα για το μέλλον φαντάζομαι, ως μουσικός και συ, σου είναι γνωστά. Θυμάμαι πριν χρόνια, μια θεία είχε ρωτήσει αν θα μπορούσε το συγκεκριμένο άτομο να κάνει μαθήματα στον ανηψιό μου, 2 φορές την εβδομάδα. Οταν τέθηκε το θέμα της (κάποιας συμβολικής) χρηματικής αμοιβής, η θεία μου είχε το θράσος να απαιτήσει τα μαθήματα να γίνονται εντελώς δωρεάν, γιατί εκτός του οτι προκειται για συγγενή, του άλλου ατόμου ῾του αρέσει να παίζει μουσική ούτως ή άλλως῾!

Γβρμ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Cocker Spaniel πολλά έχω ακούσει τόσα χρόνια αλλά αυτή η θεία το ψιλοτερμάτισε.
Jelly Roll, αγωνιστικούς χαιρετισμούς…

Pianist
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με κάλυψες απόλυτα για τους μουσικούς. Είμαι κι εγώ μουσικός και για αρκετά χρόνια ασκούσα το επάγγελμα (μαθήματα, συνοδείες σε εξετάσεις, συμμετοχή σε παραστάσεις κτλ) αλλά με κούρασε τόσο πολύ η αντίληψη του κόσμου. Έχω χάσει πολλά λεφτά που έχω δουλέψει γιατί “παρέλειπαν” να με πληρώσουν. Ασυνέπεια κατά κανόνα εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Να μη μιλήσω για το πόσες φορές έχω δουλέψει χωρίς να πληρωθώ – αμέτρητες. Με κούρασε τόσο πολύ αυτή η αβεβαιότητα και η μόνιμη ανασφάλεια που αποφάσισα να αλλάξω -πάλι- επάγγελμα και να κρατήσω απλά κάποια μαθήματα όταν έχω λίγο χρόνο. Επικρατεί γενικά πλήρης απαξίωση για τους μουσικούς… Διαβάστε περισσότερα »

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

“Επειδή περνάει καλά κάποιος με το προϊόν της δουλειάς σου νομίζει ότι όλα γίνονται εκείνη την ώρα από κάποιο μαγικό ταλέντο που εμείς έχουμε και οι άλλοι δεν έχουν και ότι διασκεδάζουμε εξίσου”
Το περιγράφεις ακριβώς όπως είναι στη συνείδηση πολλών. Ίσως και στη δική μου, γι’αυτό η περιγραφή σου μου άρεσε τόσο.

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ωραίο θεμα. Για να αναγνωριστεί ο παραγωγός θα πρέπει να υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης του προϊόντος. Δε θα σου πω ότι ο Έλληνας δεν εκτιμά την τέχνη ή την ανάγκη του να υφισταται αυτή στη ζωή του γιατί είναι πολύ σκληρό και απόλυτο, θα σου πω όμως οτι το ποσοστό αυτών που θα νιώσει την ανάγκη είναι πολύ μικρό. Πιθανώς και στον υπόλοιπο δυτικο κόσμο που οπως απαντά και η Λένα η επιτυχία μετριέται με λεφτά και εξουσία. Στο πρώην ανατολικό μπλόκ π.χ. έχω συναντήσει , παλιότερα, διαφορετική νοοτροπία. Ο αρχιτέκτονας – που είμαι- δεν εκτιμάται καταρχάς από το ίδιο… Διαβάστε περισσότερα »

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Συμφωνώ με Αμπά, δεν αντιμετωπίζονται μόνο στην Ελλάδα τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα μειονεκτικά. Ακόμη ενας λόγος, πέρα απο την έλλειψη χρήματος/κοινωνικής εξουσίας για το μέσο καλλιτέχνη, είναι και το ότι πολλοί το βλέπουν ως απλα ενα χόμπι και πιστεύουν οτι αγοράζοντας μπογιές και κατεβάζοντας παράνομα το Photoshop, γίνονται αυτομάτως οι ίδιοι ζωγράφοι και γραφίστες, με αποτέλεσμα να μην σέβονται τις σπουδές και το ταλέντο εκείνων που το επέλεξαν ως επαγγελματική σταδιοδρομία.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι αλλά τώρα αφοριζεις ανθρώπους που το έχουν αυτό σαν χόμπι για δική τους εσωτερική ευχαρίστηση, ψυχαγωγία, και θεραπεία. Που είναι το κακό να το κάνεις από χόμπι?

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Μοναχικό Ιόν, νομιίζω οτι δεν διαβάζεις σωστά το σχολιό μου. Το οτι ῾αφορίζω῾ απο που προκύπτει ;

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και μέσα σ΄όλα αυτά ιδρύεται κι άλλη Νομική σχολή στην Πάτρα, γιατί στην Ελλάδα δικηγόροι να γίνουμε κι ας τρώμε πέτρες, κι ας είναι ένας στους δέκα δικηγόρος, καμμία σημασία δεν έχει.

Alex Rainers
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Είναι περιορισμένη και η αγορά του καλλιτεχνικού στην Ελλάδα και το ξέρουν.
Αλλά και να μην είναι γι αυτό νομίζω πάντα υπήρχε και μια εικόνα του φτωχού καλλιτέχνη που κάνει τους άλλους να νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους