in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί πολτοποιούν το φαγητό που δίνουν στα παιδιά τους;

Μετά τα μικρά δεν τρώνε, γιατί το αλεσμένο φαγητό έχει χάλια γεύση και τελικά οι μαμάδες στεναχωριούνται και δίνουν στα μικρά τους γάλα, ψωμί ή φεύγουν από το τραπέζι

Μετά τα μικρά δεν τρώνε, γιατί το αλεσμένο φαγητό έχει χάλια γεύση και τελικά οι μαμάδες στεναχωριούνται και δίνουν στα μικρά τους γάλα, ψωμί ή φεύγουν από το τραπέζι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

bf1d546e271f3542cba9bf3178ddae5e

Όταν γέννησα τον γιο μου , εδώ και είκοσι πέντε χρόνια , δε μπορούσα καθόλου μα καθόλου να διαχειριστώ όλες τις παλιές μανούλες που είχαν κάτι να μου προτείνουν , συνήθως διαφορετικό από όσα μου είχε συστήσει ο παιδίατρος . Ας πούμε , το θέμα του αβγού : ” μα πως να βάλει βάρος το παιδί μόνο με γάλα , εμας τα δικά μας που ξεκίνησαν το αυγό στο τρίμηνο , τι έπαθαν; ” και τέτοια ωραία . Τώρα όμως που πέρασαν τα χρόνια και έγινα κι εγώ παλιά μανούλα , έχω πιάσει τον εαυτό μου να το κάνει συχνά . Ειδικά το θέμα της πολτοποίησης του φαγητού , δεν το καταλαβαίνω καθόλου . Γιατί επιμένουν οι παιδίατροι να πολτοποιηθούν τα πάντα σε μωρά που έχουν κλείσει τον χρόνο ; Πολτοποιούν τον τραχανά , πολτοποιούν τις φακές , πολτοποιούν το μπιφτέκι με την βραστή πατάτα . Δεν τα λιώνουν με το πιρούνι , ούτε τα ψιλό κόβουν , αυτά που κάναμε εμείς τότε , αλλά τα κάνουν νιανιά. Μετά τα μικρά δεν τρώνε , γιατί το αλεσμένο φαγητό έχει χάλια γεύση και τελικά οι μαμάδες στεναχωριούνται και δίνουν στα μικρά τους γάλα , ψωμί ή φεύγουν από το τραπέζι . Θα μου πεις : δεν είναι ο κανόνας . Θα σου πω : το ειδα τρεις φορές σε ασχετες μεταξύ τους νέες μαμάδες . Ειλικρινά εξηγήστε μου γιατί γίνεται;

Εμείς στον καιρό μου το κάναμε καλύτερα

Επειδή το είδες τρεις φορές σε άσχετες μεταξύ τους μαμάδες, είναι ο κανόνας;

Αυτό που γίνεται -με μια πολύ γενική ανάλυση- είναι ότι οι γυναίκες της μεσαίας τάξης, που δεν μπορούν να εξελιχθούν επαγγελματικά, κοινωνικά, ή με άλλο τρόπο, επειδή είναι γυναίκες, έχουν μετατρέψει την μητρότητα σε εξαιρετικά ανταγωνιστικό άθλημα. Οι πολύ φτωχές και οι πολύ πλούσιες έχουν άλλες ασχολίες.

Όσες δεν μπορούν να εξελιχθούν γιατί εκτός του ότι δεν μπορούν, κι επίσης, δεν θέλουν, αντιγράφουν τις προηγούμενες με την ίδια ζέση, γιατί αποκτούν κι αυτές κάτι σαν pedigree αξιοσύνης.

Δεν αρκεί να είναι μάνες, πρέπει να είναι ΤΕΛΕΙΕΣ μάνες, και επειδή αυτό δεν αξιολογείται παρά όταν το παιδί γίνει σαράντα χρονών, και επειδή το τέλειο δεν υπάρχει, συνοψίζεται στο «ποια κάνει τις περισσότερες θυσίες, βάζει τους περισσότερους άχρηστους περιορισμούς, και ελέγχει τι μπαίνει και τι βγαίνει από το σώμα του παιδιού με μια ένταση χειρουργείου στα επείγοντα».

Με αυτή την διαδικασία υπάρχει φόβος παντού, μα παντού. Μην πάθει αλλεργία, μην πάθει άσθμα, μην του πέσει ο σίδηρος, μην πέσει γενικώς, μην πνιγεί, και εκεί μπαίνουν και τα λιωμένα φαγητά.

Παρατήρησες δηλαδή μια υποκατηγορία της υποκατηγορίας, που έχουν πέσει και σε κάπως κακούς παιδίατρους. Αλλά κι εσύ με τη σειρά σου βιάζεσαι πολύ να κρίνεις τις άλλες γυναίκες που δεν ξέρεις καθόλου, όπως δεν ξέρεις και τα παιδιά τους. Δεν δέχονται όλα τα παιδιά τα κομμάτια φαγητού στην ίδια ηλικία. Πώς ξέρεις ότι δεν το έχουν προσπαθήσει;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

31 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ladida
Ladida
4 χρόνια πριν

Βασικά έχεις μείνει λίγο πίσω, στην πραγματικότητα στη μόδα είναι το baby led weaning που σημαινει ότι στα παιδιά δίνουμε σιγά σιγα τροφές που μπορούνε να φάνε μόνα τους με το χέρι οπως μικρά κόμματια βραστων λαχανικών και δεν πολτοποιουμε. Όποτε λυπάμαι αλλά οι 3 γνωστές σου δεν είναι αρκετά hip 😛

Tawn Tawn
Tawn Tawn
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ladida

Για το baby led weaning μπήκα να γράψω κ εγώ, στην Ελλάδα νόμιζα ότι δεν είναι τόσο διαδεδομένο ακόμα.

Fox
Fox
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ladida

Αυτο δεν ειναι κατι νεο.Γινεται εδω και παρα πολλα χρονια

Underdog
Underdog
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ladida

Τι μου θύμισες τώρα, όταν καποτε μετέφερα αυτή την πρακτική,ευχαριστώ για το ονομα παρεμπιπτόντως, στην αδελφή μου με παιδί σε νηπιακή πλέον ηλικία, νόμισα ότι θα πάθει εγκεφαλικό..

Chachacha
Chachacha
4 χρόνια πριν

Αν και ποτέ δεν συμπάθησα τα αλεσμένα, η γράφουσα μου έβγαλε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι ως “παλιά μανούλα” ξέρει και κράζει τις “νέες μανούλες”, αλλά όταν ήταν στη θέση τους, εννοείται ότι οι “παλιές” δεν ήξεραν τι τους γίνεται. Πότε θα μάθουμε να κοιτάμε τη δουλειά μας δεν ξέρω.

Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν

Εγώ αντιθέτως τις είδα “όλες” να αλέθουν. Κι εγώ μαζί τους. Επίσης, είχε πνίγει κάποιες φορές στην προσπάθειά μου να της δώσω μη αλεσμενο, είχε πνίγει σε σημείο να χρειαστεί να τη γυρίσω ανάποδα για να φύγει το κομμάτι που την έπνιξε και να κάνει εμετό. Αυτό συνέβη 2-3 φορές. Τελικά είπαμε να περιμένουμε να βγάλει όλα τα δόντια και μόλις τα έβγαλε δεν ήθελε αλεσμένα. Για την ακρίβεια δε θέλει τίποτα, μόνο μακαρονια και τραχανά. Χθες έφαγε ρυζογκοφρετα και έβαλα τα κλάματα απ τη συγκίνηση, είχε καιρό να φάει κάτι καινούριο. Α, και φίλη της ερώτησης, ίσως να δυσκολευτείς… Διαβάστε περισσότερα »

Vector
Vector
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Έχω ακούσει για αρκετά παιδιά στη μωρουδιακη/νηπιακή ηλικία να έχουν προτίμηση σε συγκεκριμένα φαγητά. Το έχω δει και η ίδια. Παρόλα αυτά, θα
συνιστούσα σε γονείς, που τα παιδιά τους θέλουν τόσο περιορισμένο αριθμό τροφών για σχετικά μεγάλο διάστημα, και αρνούνται να δοκιμάσουν κάτι καινούριο, να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό αναπτυξιολογο-/εργοθεραπευτη κλπ. ωστε να αποκλειστούν τυχόν διαταραχές.

calamity jane
calamity jane
4 χρόνια πριν

Και εμάς γιατί πρέπει να μας νοιάζει και να έχουμε άποψη για το πως ταίζει η κάθε μητέρα το παιδί της ?

Fuchsia
Fuchsia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  calamity jane

Μα πραγματικα!
Αν ειναι δυνατον.

Marina
Marina
4 χρόνια πριν

“Γιατί επιμένουν οι παιδίατροι να πολτοποιηθούν τα πάντα σε μωρά που έχουν κλείσει τον χρόνο ”
Ξέρω σίγουρα οτι δεν επιμένουν οι παιδίατροι να πολτοποιείται το φαγητό των παιδιών που έχουν κλείσει χρόνο. Αν το έχουν κάνει κάποιοι, ειλικρινά ούτε που το γνώριζα. Απο τις καμια 100αριά μαμάδες που ξέρω στον ευρύυυυυυυτερο κύκλο μου, σε καμιά ο παιδάτρος δεν είχε πει κάτι τέτοιο.
Επίσης ξέρω οτι η μέση νορμάλ μαμά προσπαθεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί και που καταφέρνει να μάθει. Κι είναι δύσκολος αγώνας να προσπαθείς να κάνεις ο,τι καλύτερο μπορείς. Επομένως οι γύρω κριτές περισσεύουν.

bella ciao
bella ciao
4 χρόνια πριν

Κατ’ αρχάς Λένα σε αγαπώ σε αγαπώ σε αγαπώ!! Αν σε πετύχω πουθενά τυχαία, σου το λέω θα ορμησω και θα σου δίνω φιλιά!!! Αυτή η απάντηση είναι τόσο to the point που μου έρχονται δάκρυα στα μάτια!!! Στο θέμα της πολτοποιησης: εγώ πολτοποιουσα μέχρι που παντρεύτηκαν (που λέει ο λόγος) γιατί πάντα είχα την τεράστια φοβία ότι θα πνιγούν και θα πεθάνουν μπροστά στα μάτια μου!!! Κάθε μάνα έχει και τη δική της φοβία. Η πιο στάνταρ είναι ότι θα σταματήσει το μωρό να αναπνέει στον ύπνο του,ακολουθούν ο πνιγμός στη θάλασσα και η πτώση από μπαλκόνι, στην τρίτη… Διαβάστε περισσότερα »

Ηλιοστάλλακτη
Ηλιοστάλλακτη
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bella ciao

Ωστόσο το περασμένο καλοκαίρι στο χωριό μου (νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου) 3χρονο παιδάκι πνίγηκε με σουβλάκι (κομμάτι κρέας δηλ) και το χάσαμε. Δυστυχώς, συμβαίνουν κι αυτά. Ακόμη δυσκολεύομαι να το πιστέψω.

Surrealism
Surrealism
4 χρόνια πριν

Είναι τόσο εύκολο να βρεθείς απο θύμα, θύτης και απο κρινομενος, κριτής. Το εχω πάθει κάμποσες φορές χωρίς να το αντιλαμβάνομαι τη δεδομενη στιγμή. Θυμάμαι το καλοκαίρι να “κρίνω ” μια γνωστή μου, μαμα ενος αγοριου μικροτερο του 1 ετους που το ταιζε στη παιδική χαρά τορτελινι με παριζακι. Μεσα μου σκεφτηκα “μα καλα κατι αλλο δεν ειχε, ενα λαχανικό βρε αδερφε; Μα, παριζακι;” Ακομα κ τωρα το θεωρω υπερβολή, αν με ρωτησεις. Αλλα η λεξη-κλειδι ειναι το ΑΝ με ρωτήσεις. Ουτε ηξερα αν εκεινη η ημερα ηταν δυσκολη για τη μαμα, ούτε αν το παιδι της είχε να φαει… Διαβάστε περισσότερα »

Penthesilea
Penthesilea
4 χρόνια πριν

ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ. Κι εγώ τώρα τις προάλλες έφτιαξα μια βελουτέ πατατόσουπα με ένα υποκίτρινο χρώμα σαν εμετός, και λέω τι αηδία έφτιαξα πάλι. Τελικά ήταν τόσο νόστιμη που έφαγα σχεδόν όλη την κατσαρόλα μονοκοπανιά

Haifischnet
Haifischnet
4 χρόνια πριν

Κι ο κάθε παιδίατρος έχει διαφορετική άποψη. Και το κάθε μωρό έχει διαφορετικές αντιδράσεις, είναι κάπου στο better safe than sorry.

Θυμάμαι τον γιο μου που ήταν μωρό, κάπου 5 μηνών, και είχε ετοιμάσει ο πατέρας του το φαγητό το οποίο περιείχε κοτόπουλο και λαχανικά. Το είχε αλέσει στο μούλτι και το πήρα εγώ να τον ταΐσω. Ο μικρός, εκεί που έτρωγε, σταμάτησε, έκανε κάποιες κινήσεις με την γλώσσα του και μετά βάζει το χεράκι του και μου παρουσιάζει ένα μικρό κόκαλο από το κοτόπουλο που είχε ξεχαστεί στο ξεκοκάλισμα. Υπάρχει και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης στα μωρά.

time2
time2
4 χρόνια πριν

Εμείς πάντως που πολτοποιούμε το κάνουμε και για να μην πνιγει αλλα και για εξοικονομηση χρονου.

este
este
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  time2

Εχεις τοσο δικιο..Ουσιαστικα διπλασιαζεται ο χρονος των γευματων..οταν σταματησαν τα πολτοποιημενα και περιμεναμε το παιδι να μασησει..καλααα ακομα περιμενουμε…..