Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί ο φίλος μου συνεχίζει να με κάνει παρέα ενώ με μειώνει συνεχώς;

Γιατί δεν βρίσκει κάποιον άλλον;

Γεια σας α, μπα & αναγνώστες 🙂 Με αφορμή αυτή την ερώτηση, επειδή κι εμένα με βασάνιζαν καιρό παρόμοιες σκέψεις, σε σημείο που ξεκίνησα να πιστεύω ότι εγώ είμαι τελικά προβληματική και μου κάνει και τη χάρη που είναι φίλη μου, ήθελα να ρωτήσω τι πιστεύεις. Όταν κάποιος/α είναι φίλος/η μας αλλά με την παραμικρή ευκαιρία βρίσκει τρόπο να μας μειώνει, τι συμβαίνει; Σκέφτομαι τα ενδεχόμενα να έχει δίκιο, να ζηλεύει ή να έχει δικά της άλυτα ζητήματα. Όπως και να ‘χει όμως, αν το κάνει (να με μειώνει) και μάλιστα αρκετά συχνά, τι κάνει εδώ με μένα; Γιατί δεν βρίσκει μια άλλη φίλη αφού είναι τόσο φοβερή; Δεν θα ρωτήσω γιατί κάθομαι εγώ, εστιάζω στους λόγους που κάποιος φέρεται έτσι εξ αρχής αλλά περαμένει δίπλα. Μήπως τελικά τσάμπα αγχωνόμαστε και είμαστε μια χαρά; Εγώ ας πούμε αν δεν ταιριάζω με κάποιον/α απλώς απομακρύνομαι, χωρίς να τον μειώσω στο ελάχιστο. Δε γίνεται να κολλάμε και όλοι με όλους. Σκέφτομαι κάτι λάθος;

-προβληματική (;)

Ναι. Είναι λάθος να σκέφτεσαι έτσι, γιατί οι άλλοι δεν κάνουν αυτό που κάνεις εσύ ή αυτό που νομίζεις ότι κάνεις, ή αυτό που πιστεύεις ότι θα έκανες στη θέση τους. Δεν σε βοηθάει σε κάτι αυτή η συλλογιστική, και σε εμποδίζει να καταλάβεις γιατί κάνεις εσύ ό,τι κάνεις.

Πάντα η πρώτη ερώτηση είναι γιατί κάθεσαι εσύ. Για να καταλάβεις γιατί κάνει κάποιος άλλος κάτι, πρέπει να είσαι ειδικός, και να δεχτεί να κάνει θεραπεία μαζί σου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν γίνεται. Μπορείς να κάνεις δέκα υποθέσεις, και να μην έχεις πάρει καν μυρωδιά τι πραγματικά συμβαίνει, γιατί όλες οι υποθέσεις ξεκινάν από τις δικές σου εμπειρίες, που είναι πάρα μα πάρα πολύ λίγες σε σχέση με την ανθρώπινη εμπειρία, μια σταγόνα στον ωκεανό, και με τη σταγόνα προσπαθείς να καταλάβεις τα υπόγεια ρεύματα στον ειρηνικό.

Αν κάθεσαι σε μια φιλία που σου κάνει κακό, δεν είσαι «μια χαρά», όποιος και αν είναι ο λόγος που κάνει τον άλλον να σε μειώνει. Αν φεύγεις όταν σου φέρονται άσχημα, τότε όντως είσαι μια χαρά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

47 points
Upvote Downvote

13
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
13 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
13 Συντάκτες σχολίων
duneAlternative GirlMariestephiestepThe other Moomin Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Δεν είσαι φίλη του, φίλη.
Είσαι το σκαμνάκι όπου ανεβαίνει και νιώθει ψηλός.

Κόκκινο κρασί
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν ένας φίλος σου σε προσβάλει, δεν είναι φίλος σου.

Fraulitsa
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Όπως λέει και η θεότητα Ru Paul:
“If you don’t love yourself, how the hell are you gonna love somebody else?
Can I get an Amen here?”

Ωχ συγνώμη ADMIN, σβήστο, το έγραψα σε λάθος ερώτηση!!!

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Το μεγάλο πανανθρώπινο λάθος είναι ότι κρίνουμε τους άλλους και αυτά που κάνουν με βάση το τι κάνουμε και σκεφτόμαστε εμείς. Αγαπητή φίλη, κάθε άνθρωπος βιώνει τη δική του πραγματικότητα και τη δική του αλήθεια μέσα στο δικό του μυαλό και όσο περίεργο και αν σου φαίνεται σκέφτεται με το δικό του μοναδικό τρόπο. Δεν σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι όπως εμείς. Και αυτά που κάνουμε εμείς τους φαίνονται εξίσου ακατανόητα. Ξεκινα από το να αναρωτηθείς γιατί εσύ μένεις και μην προσπαθείς να βρεις γιατί κάνει κάποιος άλλος κάτι. Και ανούσιο και ανώφελο είναι.

stephiestep
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Οι άνθρωποι που μας μειώνουν προσβλητικά, για οποιονδήποτε λόγο και να το κάνουν, πατάνε πάνω στην αγάπη που είναι βέβαιοι ότι τρέφουμε για αυτούς και, άρα, σκέφτονται πως θα δεχτούμε και τα μειωτικά σχόλια και τη γενικότερη στάση τους επειδή τούς αγαπάμε. Δεν έχουμε την παραμικρή υποχρέωση να μένουμε σε μια φιλία όπου δεν αισθανόμαστε καλά και όπου μας βάζουν διαρκώς στη θέση του σάκου του μποξ. Την υποχρέωση την έχουμε απέναντι σε εμάς, να μας προστατεύσουμε και να φύγουμε.

Valia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Αυτού του είδους οι άνθρωποι έχουν την κακού τύπου περηφάνια, υπέρμετρο εγωισμό, νομίζουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους κι έχουν ναρκισσιστικές τάσεις ή διαταραχές. Τρέφονται από τις παρατηρήσεις κι όσο δε μιλάς, τόσο πιο επικριτικοί γίνονται. Κάποιοι επιλέγουν για φίλους άτομα που πιστεύουν ότι θα δεχτούν “αγόγγυστα” τις κακίες τους, ενώ άλλοι φέρονται έτσι στους ανθρώπους που είναι χαμηλών τόνων. Καμμιά φορά μένουμε με τέτοιους ανθρώπους, επειδή δεν καταλαβαίνουμε τι κάνουν ή επειδή δε δίνουμε πολύ σημασία. Αν δεν τους βάλουμε στη θέση τους, όμως, είναι ο ορισμός του τοξικού ανθρώπου. Ή τους ξεκόβεις ή, αν δεν μπορείς να… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μία άποψη είναι να τον εκνευρίζεις αφόρητα, αλλά να μην έχει τα κότσια , να βρει άλλο φίλο/η και να νομίζει ότι αν σε αλλάξει κατά τα γούστα του, θα είναι όλα τέλεια και βολικά…. Συν ότι ο συγκεκριμένος, που σε υποτιμά πάνω στα νεύρα του, είναι ανάγωγος και δεν έχει παιδεία.
Κατά τα άλλα , το πιο σημαντικό είναι να καταλάβεις γιατί κάθεσαι με έναν άνθρωπο, τον οποίο εκνευρίζεις και δε βρίσκει τίποτα καλό σε σένα

Χαρουλίδιο
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ απόλυτα με την αμπα. Δε πρέπει να σε ενδιαφέρει γιατί ο άλλος φέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και γιατί δεν είναι δουλειά σου και γιατί ενδεχομένως δε θα μάθεις και ποτέ. Εσένα η φίλη σου σε μειώνει και δε σκέφτεσαι γιατί το υπομένεις εσύ; αυτό πρέπει να σκεφτείς. Έτσι θα μάθεις τον εαυτό σου.

Ms.Lego
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Καμια φορα είναι και παγίδα. Βρίσκεις μια θεωρητική εξήγηση που σε βολεύει για το γιατί φέρεται ο άλλος όπως φέρεται, μια εξήγηση που δικαιολογεί εσένα που μένεις. Αν δεν υποθέτεις ότι ξέρεις το λόγο και μένεις στα γεγονότα, τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα.

The other Moomin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Φίλη το βλέπεις το θέμα μέσα από το δικό σου πρισμά/στάση ζωής γι αυτό απορείς. Η ερώτηση που κανείς θα μπορούσε να είναι και – γιατί η φίλη μου δεν φέρεται όπως θα φερόμουνα εγώ στην θέση της- και η απάντηση είναι γιατί είναι άλλος άνθρωπος από σένα.

Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να εχουνε κάποιον στο περιβάλλον τους να μειώνουν γιατί χαίρονται ότι νιώθουν ανώτεροι και αυτό τους τρέφει. Δεν δρουν όλοι οι άνθρωποι με την ίδια πυξίδα ηθικής. Το θέμα είναι γιατί εσυ κάθεσαι ενώ αισθάνεσαι ότι σε μειώνουν, αυτό πρέπει να λύσεις.